BABINA CRNA PITA ©Radilica
* Čaša je od 200ml
* Čaša je od 200ml
1 čaša kisele vode
2 čaše (cca300gr) šećera
3 čaše (cca300gr) brašna
3 pune kašike pekmeza od šljiva
1/2 čaše ulja
1/2 kesice (6gr) praška za pecivo
na vrh kašičice soda bikarbone
*Dodaci:
1-2 veće jabuke
1 čaša (cca100gr) pečenih oraha
1/2 kašičice cimeta
Šećer i pekmez sjediniti pa kratko izmiksati (ručno ili mikserom).
Brašno, prašak za pecivo i soda bikarbonu sjediniti pa prosejati.
U smesu od šećera i pekmeza naizmenično dodavati brašno, kiselu vodu i ulje, i mešati dok se sve lepo ne sjedini i poveže.
Po želji, u gotovu smesu umešati krupno rendane jabuke, seckane ili mlevene orahe i cimet.
Smesu izliti u podmazanu tepsiju veličine 20x30cm i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C, 20-30 minuta (uraditi test čačkalicom).
Pečen kolač neće drastično narasti, a na površini će dobiti lepu zlatkastu boju.
Kolač ohladiti u tepsiji, na sobnoj temperaturi, zatim iseći na kockice željene veličine i posuti prah šećerom.
POSNO MEDENO SRCE ©Astal Kuhinja Ravnice
1 šolja od 2dcl šećera
1 šolja vode
2 šolje brašna
4 kašike pekmeza
1 prašak za pecivo
1 kesica cimeta
Sve sastojke pomesati izliti u pleh i peći.
Od gore kada je kolač pečen namazati pekmeza i preliti glazurom od čokolade
Za nju je potrebno:
100g čokolade
3 kašike ulja.
(vojvodjanskakuhinja.blogspot.de)
SLANI ROLAT ©Domaćice Kori & Jovana Vuk
1 casa ulja
2 cace kisele vode
10 kasika griza
4 kasike brasna
1 prasak za pecivo
1,5 casa posnog majoneza
so po ukusu
1 gotove kore za pitu
posni sir
malo svejezeg spinata (za prvi rolat)
5-6 sampinjona, 2-3 kasike ajvara (za drugi rolat)
napomena: 1 casa = 2dl
Sve navedene sastojke umutite. Jufke podijelite na dva dijela. Na pouljen pleh stavite jedan list, premazite sa filom, stavite drugi list pa opet premazite filom. Na svaki drugi list pospite sjeckanog svezeg spanaca. Zadnji list jufke premazite filom pa pospite susamom. Ispecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Kada je pecena izvrnuti na vlaznu krpu tako da susam bude odozdo, pa prekriti i drugom vlaznom krpom odozgo da kora fino omeksa. Kad se malo prohladi premazite je majonezom i narendati posnim sirom, a zatim uviti u rolat. Isto to uciniti i sa drugim dijelom preostalih kora za pitu. Isfilovati preostalom smjesom, a na svaku drugu koru stavite prodinstane sjeckane sampinjone pomjesane sa ajvarom.Ispeci, prohladiti i premazati majonezom i rendanim sirom. Uviti u rolat.
2 čaše (cca300gr) šećera
3 čaše (cca300gr) brašna
3 pune kašike pekmeza od šljiva
1/2 čaše ulja
1/2 kesice (6gr) praška za pecivo
na vrh kašičice soda bikarbone
*Dodaci:
1-2 veće jabuke
1 čaša (cca100gr) pečenih oraha
1/2 kašičice cimeta
Šećer i pekmez sjediniti pa kratko izmiksati (ručno ili mikserom).
Brašno, prašak za pecivo i soda bikarbonu sjediniti pa prosejati.
U smesu od šećera i pekmeza naizmenično dodavati brašno, kiselu vodu i ulje, i mešati dok se sve lepo ne sjedini i poveže.
Po želji, u gotovu smesu umešati krupno rendane jabuke, seckane ili mlevene orahe i cimet.
Smesu izliti u podmazanu tepsiju veličine 20x30cm i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C, 20-30 minuta (uraditi test čačkalicom).
Pečen kolač neće drastično narasti, a na površini će dobiti lepu zlatkastu boju.
Kolač ohladiti u tepsiji, na sobnoj temperaturi, zatim iseći na kockice željene veličine i posuti prah šećerom.
POSNO MEDENO SRCE ©Astal Kuhinja Ravnice
1 šolja od 2dcl šećera
1 šolja vode
2 šolje brašna
4 kašike pekmeza
1 prašak za pecivo
1 kesica cimeta
Sve sastojke pomesati izliti u pleh i peći.
Od gore kada je kolač pečen namazati pekmeza i preliti glazurom od čokolade
Za nju je potrebno:
100g čokolade
3 kašike ulja.
(vojvodjanskakuhinja.blogspot.de)
SLANI ROLAT ©Domaćice Kori & Jovana Vuk
1 casa ulja
2 cace kisele vode
10 kasika griza
4 kasike brasna
1 prasak za pecivo
1,5 casa posnog majoneza
so po ukusu
1 gotove kore za pitu
posni sir
malo svejezeg spinata (za prvi rolat)
5-6 sampinjona, 2-3 kasike ajvara (za drugi rolat)
napomena: 1 casa = 2dl
Sve navedene sastojke umutite. Jufke podijelite na dva dijela. Na pouljen pleh stavite jedan list, premazite sa filom, stavite drugi list pa opet premazite filom. Na svaki drugi list pospite sjeckanog svezeg spanaca. Zadnji list jufke premazite filom pa pospite susamom. Ispecite na 200 stepeni dok ne porumeni. Kada je pecena izvrnuti na vlaznu krpu tako da susam bude odozdo, pa prekriti i drugom vlaznom krpom odozgo da kora fino omeksa. Kad se malo prohladi premazite je majonezom i narendati posnim sirom, a zatim uviti u rolat. Isto to uciniti i sa drugim dijelom preostalih kora za pitu. Isfilovati preostalom smjesom, a na svaku drugu koru stavite prodinstane sjeckane sampinjone pomjesane sa ajvarom.Ispeci, prohladiti i premazati majonezom i rendanim sirom. Uviti u rolat.
Tri najslađe posne poslastice
POSNI MINJONI
Posni minjoni
Sastojci: 1 dl ulja, 2 dl kisele vode, naribana korica jednog limuna, 12 kasika secera, 10 kasika mlevenih oraha, 275 g brasna, 1 prasak za pecivo
Fil I: 250 g margarina, 100 g secera, 1 kesica vanilin secera, 100 g posnog keksa, par kapi arome ruma
Fil II: 200 g secera, 1 dl vode, 200 g mlevenih oraha, 100 g cokolade
Priprema:
Izmesati sve sastojke i ispeci koru u velikom plehu od pecnice oblozenom masnim papirom. Peci na 200 C oko 15-20 minuta.
Umutiti penasto margarin, dodati secer i mleveni keks i par kapi arome po zelji, pa namzati preko ispecene korice.
Za drugi fil, skuvati sirup od secera i vode, preliti orahe i dodati cokoladu. Kad se ohladi, premazati preko prvog fila. Seci na mnej kocke, preliti glazurom od cokolade i dekorisati grancicom usecerenih ribizli.
Napomena: ako zelite da kolacici budu visoki, ispecite ih u manjem plehu.
www1.serbiancafe.com http://zena.blic.rs/Kuhinja/10274/Oranz_stangle
zena.blic.rs http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/8600/posna-bajadera-torta
www1.serbiancafe.com Posna bajadera torta
www1.serbiancafe.co http://raznajela.blogspot.com/2010/11/posni-rolat-sa-ajvarom.html
raznajela.blogspot.com http://www.coolinarika.com/recept/posni-trostruki-uzitak/
www.coolinarika.com http://tortekolaci.com/torte/posna-vocna-torta
tortekolaci.com POSNA SALAMA OD KOKOSA ©Aleksandra/brzikolaci.com
200gr posnog keksa
200gr šećera
2 kašike kakaa
250gr kokosa
1 šolja vode
Stavite vodu i šećer da provri pa kuvajte 10 minuta.
Podelite na 2 dela pa u jedan deo stavite keks i kakao a u drugi 200gr kokosa.
Ostavite da se prohladi.
Razvucite obe smese na istu dužinu i debljinu pa stavite belu smesu na tamnu i urolajte, pa uvaljajte u preostali kokos. Ostavite da se ohladi pa isecite.
(brzikolaci.com) KOLAČ SA KOKOSOM ©Grčka kuhinja putuje po Balkanu
1 šolja ulja
1 1/2 šolja šećera
1 šolja soka od narandže
kora od 2 narandže
200gr posnog keksa
200gr šećera
2 kašike kakaa
250gr kokosa
1 šolja vode
Stavite vodu i šećer da provri pa kuvajte 10 minuta.
Podelite na 2 dela pa u jedan deo stavite keks i kakao a u drugi 200gr kokosa.
Ostavite da se prohladi.
Razvucite obe smese na istu dužinu i debljinu pa stavite belu smesu na tamnu i urolajte, pa uvaljajte u preostali kokos. Ostavite da se ohladi pa isecite.
(brzikolaci.com) KOLAČ SA KOKOSOM ©Grčka kuhinja putuje po Balkanu
1 šolja ulja
1 1/2 šolja šećera
1 šolja soka od narandže
kora od 2 narandže
1 šolja kokosa
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
1 šolja kisele vode
Dobro promješamo mokre sastojke sa šećerom i kokosom.
Onda dodajemo brašno & prašak za pecivo.
Sipamo tjesto u kalup i pečemo na temperaturi od 180 C oko 50 minuta (uradimo test sa čačkalicom tako da smo sigurni da je kolač gotov ).
Izvadimo iz rerne i ostavimo sa strane da se potpuno ohladi.Onda po želji pravimo preliv sa šećerom u prahu (oko 1 šolja), malo soka i kora od narandže ili jednostavno možete servirati bez preliva!
(grckakuhinja.blogspot.de)
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
1 šolja kisele vode
Dobro promješamo mokre sastojke sa šećerom i kokosom.
Onda dodajemo brašno & prašak za pecivo.
Sipamo tjesto u kalup i pečemo na temperaturi od 180 C oko 50 minuta (uradimo test sa čačkalicom tako da smo sigurni da je kolač gotov ).
Izvadimo iz rerne i ostavimo sa strane da se potpuno ohladi.Onda po želji pravimo preliv sa šećerom u prahu (oko 1 šolja), malo soka i kora od narandže ili jednostavno možete servirati bez preliva!
(grckakuhinja.blogspot.de)
Нема коментара:
Постави коментар