Čokoladna torta
U poslednje vreme žudim za dobrom čokoladnom tortom. Zasitila sam se raznih cheesecake-ova, poslastica sa slatkom pavlakom i sličnih ‘novotarija’. Ne da ja imam nešto protiv cheesecake i sl., ali kada sve to izgustiraš shvatiš da prava vrednost leži u receptima koje imaš pred nosom, u maminoj ili bakinoj sveščici. Shvatiš da su svi ti divni, rukom ispisani recepti dragoceni i neprocenjivi, da im razne novotarije nisu ni do kolena, da je Reforma ne zamenljiva…
Recept za ovu toru pronašla sam na Maxividinom blogu Zaboravljene poslastice. Čim sam je spazila, znala sam da je to to.
Veoma čokoladna, sočna, orašasta, uz šolju crne kafe-Raj!
Tortu sam radila u pola mere, s’ obzirom da sam je pravila za svoju dušu. Često imam taj običaj da prepolovim recept i bolje da ne znate kakve sam nezgode zbog toga imala i koliko je materijala uzalud bačeno. Ali ova tortica je to jako dobro podnela. Koristila sam kalup od 20 cm i dobila finu, malu tortu.
Ono što me je, pored ukusa naravno, najviše oduševilo je sa kojom lakoćom se sprema.
Peče se jedna kora, koja se seče kada se prohladi. Ja sam je isekla dok je još bila topla bez ikakvih problema. Koristila sam čokoladu sa 70% kakaa koja se dobro uklopila i dala jedan fin kontrast slatkoći. Fil se kuva na pari, tačnije cela jaja sa šećerom i čokoladom. Potom se dodaje maslac. Gotov fil se podeli na dva dela, deo se namaže između kora, a ostatak po celoj torti. Nema dodatnih petljancija oko glazure. Mali deo fila može da se odvoji za dekoraciju torte.
I kao što kaže Maxivida, recept je savršen i ništa ne treba menjati.
Čokoladna torta
za kalup od 26 cm Kora:
• 8 jaja
• 250 g šećera
• 2 kašike omekšale masti (ili ulja)
• 250 g mlevenih oraha
• 100 g čokolade
Rernu uključiti na 180°C. Namazati dno i ivice kalupa masnoćom, na dno staviti papir za pečenje.
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. U umućena belanca dodati žumanca, otopljenu čokoladu i mast. Izmešati sastojke i na kraju umešati orahe.
Peći oko 40 minuta. Kora će posle pečenja biti vlažna, ali takva treba da bude. Kada se kora u potpunosti ohladi, preseći je horizontalno na dva dela.
Fil:
• 5 jaja
• 250 g šećera
• 100 g čokolade
• 250 g maslaca
Fil se kuva na pari, potrebno je spremiti jednu veći i jednu manju šerpu. Manja bi trebalo da može da stane u veću, ali da ne dodiruje dno.
Umutiti jaja sa šećerom i prebaciti u manju šerpu. U veću šerpu sipati vodu, pustiti da proključa. Kada proključa, smanjiti vatru i staviti šerpicu sa jajima. Kuvati fil uz stalno mešanje, kada počne da se zgušnjava ubaciti izlomljenu čokoladu. Fil će postati ređi kada se čokolada otopi, ali nastavite da kuvate dok se opet ne zgusne, uz stalno mešanje žicom. Fil je gotov kada žicom povučete po dnu šerpe, a ona ostavi trag za sobom. Skloniti šerpicu sa vatre, promešati fil da se malo prohladi, pa dodati maslac isečen na kockice. Dobro promešati da se maslac i fil sjedine, pa ostaviti da se ohladi.
Na tacnu staviti koru, namazati polovinom ohlađenog fila, preklopiti drugom korom i čitavu tortu namazati ostatkom fila. Staviti u frižider, najbolje je ostaviti je 24 sata.
Torta od sira i kivija
Sastojci
podloga
200 gr. integralnog keksa
100 gr. omekšalog maslaca
beli krem
400 gr. krem sira
3,5 dcl punomasne mlečne slatke pavlake
150 gr. šećera
2 vanilin šećera
1 kašika sveže ceđenog soka od limuna
10 gr. želatina u prahu
kivi krem
1 kg. očišćenog kivija
200 gr. šećera
20 gr. želatina u prahu
Priprema
Samleti keks, izmešati ga sa omekšalim maslacem i rasporediti u kalup prečnika 24. cm.
beli krem
Umutiti u čvrst šlag slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer. Dodati krem sir, dobro izmešati i dodati želatin koji se prethodno stavi desetak minuta u pola dcl. vode da nabubri i samo ga malo ugrajati da postane tečan.
Smesu staviti preko keksa. Pripremiti jednu oblu, ako nemate može i kao ova na slici, posudu, obložiti je sa spoljne strane najlon folijom i utisnuti u krem. Ostaviti da u frižider da se krem dobro stegne, oko 2 sata. Prvo odvojiti posudu od folije i izvaditi je a zatim polako skloniti i foliju sa krema. Nemojte se plašiti, folija se odvoji veoma lako, ne ostane uopšte fila na njoj.
kivi krem
Očistiti kivi i samleti ga dobro u blenderu ili šstapnim mikserom. Dodati šećer i kuvati oko 10 minuta na laganoj temperaturi.
Ja još jednom tako kuvan izmiksam štapnim mikserom. Kada se skuva, kivi izgubi svoju lepu zelenu boju, ako hoćete da fil bude iste boje kao svež kivi, umočite do pola čačkalicu u Wilton tečnu svetlo zelenu boju i prođite kroz fil, dobiće se boja kao sveži kivi.
Ostaviti da se slroz ohladi.
Želatin razmutiti sa 1 dcl. vode, posle desetak minuta ga blago ugrejati da postane tečan i sjediniti sa kivijem. Ostaviti ponovo petnaestak minuta u frižider da se skroz ohladi pa uliti u kalup sa belim kremom.
Ostaviti preko noći u frižideru da se sve lepo stegne.
Dekorisati po želji.
Ove mere su isključivo za kalup prečnika 24 cm!
Mars cheesecake
Sastojci
deo od keksa
250 gr. cokoladnog keksa, filovanog
150 gr. maslaca
butterscotch sos
20 gr. maslaca
2 kasike smedjeg secera
3 kasike slatke pavlake
i jos
50 gr. mlecne cokolade
cheesecake krem
300 ml. slatke pavlake
500 gr. krem sira
3 kasikice zelatina
60 ml. vode
110 gr. secera u prahu
3 Mars cokoladice
Priprema
U blenderu zajedno izmiksati keks i omeksali maslac i smesom obloziti kalup 20 cm. precnika.
Staviti zelatin u vodu da nabubri a zatim ga lagano zagrevati dok se ne istopi.
Cvrsto umutiti slatku pavlaku (kao za slag). Paziti da ne premutite jer cete dobiti maslac!
U drugoj posudi umutiti krem sir sa secerom u prahu, dodati zelatin, slatku pavlaku i na sitne kockice isecene Mars cokoladice.
Sipati u kalup sa cokoladnom smesom.
U manju serpicu staviti smedji secer, maslac i slatku pavlaku i zagrevati mesajuci dok se secer ne otopi. U top;o umesati cokoladu i kada se prohladi sipati preko belog krema. Nekim tanjim stapicem napraviti sare.
Torta sa breskvama
Sastojci
1 l. mleka
10 kasika secera
6 kasika gustina
2 kasike brasna
4 jaja
1 vanila secer
250 gr. krem sira
oko 800 gr. bresaka, svezih ili iz kompota
2 kutije piskota
Priprema
Staviti mleko sa 5 kasika secera da se kuva. U drugoj serpi izmesati jaja, gustin, ostali secer, brasno i vanila secer. Kada mleko prokuva sipati po malo u smesu stalno mesajuci pa staviti da prokuva. Kuvati dva, tri minuta, skinuti sa vatre i umesati sir. Ostaviti da se prohladi a zatim staviti u frizider da se ohladi i stegne.
Breskve iseci na sitnije komade, ostaviti jednu, dve ako zelite za dekoraciju. U kalup redjati piskote natopljene na kratko u sirup od kompota ili mleko, fil, breskve, pa ponoviti sve, dok se ne utrosi krem. Tortu drzati u frizideru nekoliko sati, izvaditi iz kalupa i ukrasiti slagom i breskvama.
Torta "Bela dolina"
Sastojci
za jednu koru
3 belanca
9 kašika šećera
napraviti 3 ovakve kore
I fil
100 gr, bele čokolade
1 jaje
1 kašika šećera
100 gr. maslaca ili margarina
II fil
9 žumanca
100 gr. šećera
100 gr. bele čokolade
250 gr. maslaca ili margarina
III fil
2 šlaga
Priprema
Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Mutiti dugo, nemojte prestati sa mućenjem čim se belanca umute, mutiti još nekoliko minuta.
Na poleđini tepsije srednje veličine staviti papir za pečenje i rasporediti sneg od belanaca. Sušiti u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni, čim stavite koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti oko 1 ,5 sat.
Ostaviti da se ohladi pa skinuti papir.
I fil
umutiti jaje i kašiku šećera mikserom da bude penasto. Staviti na paru, dodati čokoladu i maslac i mešati na pari dok se ne postane glatka smesa.
Kadfa se malo prohladi rasporediti preko dve kore i ostaviti ih u frižider da se skroz ohladi.
II fil
Umutiti žumanca sa žećerom, dodati čokoladu i kuvati na pari nekoliko minuta dok se čokolada lepo ne istopi. Ostaviti da se skroz ohladi i sjediniti sa penasto umućenim maslacem.
Filovati kore na kojima je već prvi fil, drugim filom sa žumancima i onda šlag.
Torte sa ovakvim koricama sečem tako što zagrejem nož na plinskoj ringli ili ga stavite u vrelu vodu ali ga obrišite pre sečenja.
Torta "Cvetna dolina"
Sastojci
za jednu koru
3 belanca
9 kašika šećera
kašikica sirćeta
praviti tri ovakve kore
prvi fil
200 gr. čokolade
120 gr. maslaca
1 kašika šećera u prahu
ako koristite čokoladu za kuvanje i tamne čokolade sa većim procentom kakao mase, dodajte 3-4 kašike slatke pavlake
drugi fil
9 žumanca
9 kašika šećera
2 kašike kakao
150 gr. maslaca
treći fil
2 šlaga
priprema
Umutiti u čvrst sneg blenca, postepeno dodavati šećer stalno muteći najvećom brzinom. Na kraju dodati i sirće. Peći na papiru za pećenje na obrnutoj tepsiji srednje veličine.
Zagrejati rernu na 150 stepeni i čim se stavi kora smanjiti na 100 stepeni i sušiti oko 1,5 sat.
Kada se kora ohladi odvojiti papir.
Prvo umutiti penasto žumanca i šećer, dodati i kakao i kuvati na pari petnaest minuta. Ostaviti da dobro ohladi u frižideru, dodati maslac sobne temperature i umutiti mikserom da se dobije penasta krema.
preliv od čokolade
na pari istopiti čokoladu, maslac i šećer u prahu. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Preko hladnne dve kore preliti čokoladu, staviti na nekoliko minuta u zamrzivač i zatim filovati tortu.
Kora - preliv od čokolade - drugi fil - šlag i ponoviti postupak.
Kapri torta sa jagodama
Sastojci
kora
7 belanaca
14 kašika šećera
1 kašika sirćeta
žuti fil
1/2 l. mleka
180 gr. gr. šećera
75 gr. brašna
7 žumanaca
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina
fil sa jagodama
5 dcl. soka od jagoda
3 pudinga od jagoda
400 gr. jagoda
200 gr. šećera
3 šlaga za dekoraciju
Priprema
Belanca mutiti mikserom velikom brzinom, postepeno sipati šećer neprestano muteći. Dodati i sirće i mutiti dok ne postane čvrst sneg.
U plitku tepsiju ili na poleđinu tepsije srednje veličine staviti papir za pečenje. Rasporediti sneg od belanaca i sušiti u prethodno zagrejanoj rerni na 100 stepeni oko 1,5 sat.
Ostaviti da ohladi pa odvojiti papir.
Žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno razmutiti sa malo mleka, ostalo mleko staviti da prokuva. Zakuvati smesu od žumanaca u vrelo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući, nekoliko minuta.
Staviti preko vrelog fila najlon membranu, foliju,da se ne uhvati korica, i ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac umutiti penasto, dodavati postepeno fil i mutiti mikserom. Rasporediti preko ohlađene kore.
fil sa jagodama
Jagode izmiksati u blenderu ili sitno iseckati.
Pudinge, nekoliko kašika šećera i oko 1,5 dcl soka izmešati. Ostatak soka, jagode i šećer kuvati nekoliko minuta pa zakuvati puding. Kuvati dva, tri minuta, ostaviti da se ohladi pa rasporediti preko žutog fila Dok se hladi, fil povremeno promešati da bude kremast kada se ohladi da bi mogao da se nanese na žuti fil.
Gore staviti šlag.
Grčka torta
Sastojci
za jednu koru
7 belanaca
14 kašika šećera
7 kašika mlevenih oraha
7 kašika mlevenog keksa
napraviti 2 ovakve kore
fil
1 l. mleka
14 žumanca
200 gr. šećera u prahu
5 kašika brašna
2 kašike gustina
1 vanilin šećer
1,5 maslac ili magarin ( 375 gr.)
200 gr. izmrvljenog keksa, plazma ili petit
200 gr. sitno seckane obične Milke
200 gr. mlevenih ili seckanih oraha, ja stavljam mlevene
Šlag krem od čokolade za ukrašavanje.
Priprema
Novogodišnje torte - Čokoladne torte
Karlsbader (pišinger) torta od oblatni
Čokoladna torta iz filma " It's Complicated"
Čokoladna keks torta sa domaćom nutellom
Novogodišnje torte - Torte koje se ne peku - 2
Novogodišnje torte - Torte koje se ne peku - 1
Tortica dok si rek'o keks :)
Nutella torta
Ovaj ukus ne treba reklamirati, dovoljno je da pogledate sastojke i shvatite kakav je to užitak... :)
Sastojci
6 jaja
125 gr. maslaca
400 gr. nutelle
100 gr. mlevenih pečenih lešnika
100 gr. istopljene čokolade za kuvanje
1 kašika ekstrakta od vanile
Glazura
150 gr. čokolade sa većim procentom kakao mase
1 dcl. slatke pavlake
Priprema
Sastojci
6 jaja
125 gr. maslaca
400 gr. nutelle
100 gr. mlevenih pečenih lešnika
100 gr. istopljene čokolade za kuvanje
1 kašika ekstrakta od vanile
Glazura
150 gr. čokolade sa većim procentom kakao mase
1 dcl. slatke pavlake
Priprema
Kenedi torta
Sastojci
žuta kora
mera za jednu koru
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 kašikica praška za pecivo
Ispeći 2 žute kore.
preliv za žute kore
3 dcl. mleka
60 gr. čokolade za kuvanje
3 kašike šećera
Kora sa orasima
6 belanaca
12 kašika šećera
250 gr. mlevenih oraha
50 gr. seckanog suvog grožđa
Fil
6 žumanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
350 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
4 dcl. mleka
1 puding od vanile
i još
2 šlag krema od čokolade
Priprema
недеља, 21. октобар 2012.
"Jubilej" torta
Ovu tortu prvi put sam probala pod ovim imenom, dok nije postala
razni vetrovi, španski, japanski, južni... :) jedne davne, davne zime, u
Zečkom šoru, kada se udala, "odbegla" :) moja prijateljica, a tortu je
pravila sestra njenog budućeg muža, u jednoj poznatoj po gostoprimstvu
staropalanačkoj familiji...
Sastojci
kore
4 belanca
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve
fil
5 dcl. mleka
6 kašika brašna
1 kašika šećera
250 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
12 žumanca
12 kašika šećera
150 gr. pečenih mlevenih lešnika
5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga
Priprema
Sastojci
kore
4 belanca
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve
fil
5 dcl. mleka
6 kašika brašna
1 kašika šećera
250 gr. maslaca ili margarina
250 gr. šećera u prahu
12 žumanca
12 kašika šećera
150 gr. pečenih mlevenih lešnika
5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga
Priprema
Mmmmm......ČOKOLADNE TORTE!!! :)
Klikom na naziv torte otvoriće vam se recept. Prijatno! :)
Jednostavna čokoladna torta
Mud cake
Čokoladna torta
Čokoladna torta iz filma "It’s Complicated" :)
Širli Templ torta - torta od čokolade i lešnika
Sastojci
7 pudinga od vanile, ja sam stavila 250 gr. custard powdwer
2 l. mleka
300 gr. šećera
2 malaca ili margarina od 250 gr.
i još
300 gr. mlevene plazme
100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. kokosa
2 šlaga
Priprema
Sastojci
200 gr. maslaca ili margarina
100 gr. čokolade
150 gr. mlevenih oraha
150 gr. šećera
3 žumanca
3 belanca
150 gr. piškota
2 šlag kreme vanila
Priprema
Sastojci
kora
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike prezli, mrvica
2 kašike mlevenih oraha
fil
250 gr. maslaca ili margarina
6 žumanca
200 gr. šećera
300 gr. mlevenog plazma keksa
150 gr. mlevenih oraha
1 teglica kompota od kajsija
500 ml. slatke pavlake ili
2 šlaga
Priprema
Jednostavna čokoladna torta
Mud cake
Čokoladna torta
Čokoladna torta iz filma "It’s Complicated" :)
Širli Templ torta - torta od čokolade i lešnika
Pesak torta
Sastojci
7 pudinga od vanile, ja sam stavila 250 gr. custard powdwer
2 l. mleka
300 gr. šećera
2 malaca ili margarina od 250 gr.
i još
300 gr. mlevene plazme
100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. kokosa
2 šlaga
Priprema
Nepečena torta od čokolade i oraha
Sastojci
200 gr. maslaca ili margarina
100 gr. čokolade
150 gr. mlevenih oraha
150 gr. šećera
3 žumanca
3 belanca
150 gr. piškota
2 šlag kreme vanila
Priprema
Plazma torta sa kompotom od kajsija
Sastojci
kora
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike prezli, mrvica
2 kašike mlevenih oraha
fil
250 gr. maslaca ili margarina
6 žumanca
200 gr. šećera
300 gr. mlevenog plazma keksa
150 gr. mlevenih oraha
1 teglica kompota od kajsija
500 ml. slatke pavlake ili
2 šlaga
Priprema
Sladoled torta sa čokoladnim bananicama
Slatka pavlaka i specifičan ukus kondenzovanog mleka su savršen spoj za tako jednostavan a preukusan sladoled...
Sastojci
5 dcl. slatke pavlake
1 konzervica (397 gr. ) kondenzovanog mleka
4 čokoladne bananice ili više, po želji
keks za podlogu, ja sam stavila čokoladnu plazmu
Priprema
Sastojci
5 dcl. slatke pavlake
1 konzervica (397 gr. ) kondenzovanog mleka
4 čokoladne bananice ili više, po želji
keks za podlogu, ja sam stavila čokoladnu plazmu
Priprema
Banoffee Pie by Tamara
Recept za ovu divnu i predivnu poslasticu sam videla nedavno kod Tamare na blogu.
Odmah me je privukao svojim sastojcima – banane, karamela i pavlaka. Da li je potrebno reći nešto više? A tek slike…sa sve karamelom koja se fino preliva preko keksa… Vadim rekvizite i bacam se na delanje
Pita se sastoji od kore od keksa i maslaca, karamel fila, banana i slatke pavlake.Jedina caka je što je za karamel fil potrebno zaslađeno kondenzovano mleko, koje nema da se kupi kod nas. Ima da se nađe kondenzovano mleko, ono retko, ali zaslađeno ne. Moje rešenje je bilo domaće kondenzovano mleko koje se pokazalo jako dobro. Recept je dole.
Kolač sam pravila dva puta. Prvi put je nastala ova tortica, koju sam napravila za prijatelje. A potom su nastale ove male porcije, jedna za mene, jedna za dragog (da ih je bilo više ne bi bilo dobro, jer verujte, ovo je mnogo dobro i teško da možete da se zaustavite dok sve ne slistite
Svi koji su probali su bili oduševljeni. Jer kolač stvarno jeste odličan. Samo pazite-veoma slatko.
Tamara je u postu navela da je smanjila količinu šećera, što ja prvi put nisam uradila, jer sam u komentarima pročitala da je to možda razlog što se karamel fil nije stegao, mada ne da mu nešto ovako tečnijem fali:) Ali ipak moram reći da je smanjenje količine šećera poželjno ako nemate baš, baš sladak zub.
Meni se takođe prvi put karamel nije stegao. Zato drugi put kada sam ga kuvala, ostavila sam ga malo duže na ringli. Kuvala sam jedno 10 min duže uz stalno mešanje i on se fino zgusnuo. A posle sat u frižidru se fino stegao.
Potreban je pleh od 18 ili 20 cm. Možete iskoristiti neke manje posudice ili čaše za individualne porcije. Kuvati fil duže, da se fino zgusne i obavezno sve vreme mešajući! Po želji smanjiti količinu šećera.
Originalan recept i još svašta ukusno možete pogledati ovde.
Banoffee Pie
za pleh od 18-20 cmKora:
• 100g maslaca
• 250g keksa (mlevenog ili krupnije izlomljenog; ja koristila Plazmu)
Omekšali maslac pomešati sa keksom. Dobro sjediniti pa utisnuti u pleh i uz ivice pleha.
Fil:
• 100g maslaca
• 50g braon šećera
• 400g zaslađenog kondenzovanog mleka (1 konzerva)
• 3 banane
• slatka pavlaka
Na srednjoj vatri u šerpici otopiti maslac i šećer. Dodati kondenzovano mleko. Promešati i kuvati da se dobro zgusne, sve vreme mešajući. Ostaviti da se malo ohladi pa preliti preko keksa i staviti u frižider na sat vremena.
Banane iseći na kolutove i preliti sa malo limunovog soka, da ne bi potamnele. Poređati ih preko fila.
Pavlaku umutiti mikserom u mekani šlag, ne preterati u mućenju, treba da ostane mekše. Premazati preko banana. Staviti u frižider.
Zaslađeno kondenzovano mleko
• 50 g maslaca
• 220 g šećera u prahu
• 250 ml vode
• 200 g mleka u prahu
U šerpicu staviti maslac, šećer i vodu. Na srednjoj temperaturi sačekati da počne blago da ključa.
Skloniti sa ringle i malo po malo dodavato mleko u prahu. Dobro promešati.
U slučaju da se naprave grudvice od mleka u prahu, procediti kroz cediljku. Sipati u teglicu i držati u frižideru do korišćenja
Reform torta
Ova torta je moj ponos i dika
Za torte sam amater, pogotovo one naše, sa 10+ jaja. Više sam eksperimentisala sa onima van naših prostora, za koje vremenom uviđam da su u poređenju sa ovom smejurija. Mislim, neću da omalovažavam, ali…
Recept za Reform tortu sam videla kod Maje, autor je Dade, čest gost kod Maje na blogu sa finim receptima
Ma sigurno ste i vi zapazili post za ovu tortu i verovatno je i na vas, kao i na mene, veliki utisak ostavila predanost autora da nas nauči kako da valjano savladamo Reform tortu.
Malo je onih koji Reformu nisu probali, redovna je na rođendanima, slavama i dešavanjima sl. karaktera. I verovatno zbog toga ovu tortu ne doživljavamo kao nešto posebno, upravo zbog njene zastupljenosti. U jednom periodu detinjstva sam mamu “maltretirala” da mi pravi ovu tortu bar 2x mesečno, verovatno sam je tada i izgustirala i na nos mi je izašla. Ali na moju radost su Dade i Maja objavili ovaj recept i promenili moje mišljenje o Reformi. A ja polako tu svoju oduševljenost prenosim dalje.
Imamo prjatelja kome je Reforma omiljena, pa mu za rođendan i mama i tašta spreme po jednu i obavezno moramo da probamo obe, da se neka ne uvredi:) Između te dve postoji velika razlika u ukusu i zanimljivo je koliko ova torta ima varijacija. Najmanje mi se dopada ona sa kafom, to mi nekako nije po ukusu, ali de gustibus non est disputandum.
Jela sam razne Reforme, neke su mi se više svidele, neke manje, ali ova me je totalno oborila sam nogu. Posle ove sam shvatila zašto Reforma nije bila nešto za čim bih bila preterano luda, izuzimajući perioda kada sam je jela bar 2x mesečno, a tada sam je volela samo zato što je čokoladna. Uglavnom sve koje sam jela do sada su bile sa hladnim filom, kod kojih je dominantan ukus margarina. Ova je sa vrućim filom i skroz druga priča, iako zahteva više truda da se spremi, vredi svakog uloženog minuta. Taj vrući fil je nešto najbolje što sam probala onako lepljiv, sladak, jak, ma mogla bih samo njega da jedem. Kada napravim ovu tortu sebično je čuvam kao malo blago, samo za sebe.
Jedina začkoljica sa ovom tortom je da se fil pripremi kako treba, a sve ostalo je jednostavno i dovoljno je slediti uputstva. Ovo je moj drugi pokušaj i mogu da kažem da sam uspela.
Kore se brzo i lako sprememaju. Tačnije, peče se jedna kora od belanaca, šećera i oraha/badema i deli na 4 dela. Mislim, ne može biti lakše.
Fil predstavlja glavni zaplet ove priče.
Pravi se vrući fil od žumanaca i šećera koja se kuvaju na pari. Dodaju se margarin (koji se oslobodi od vode) i čokolada. Zvuči jednostavno, ali nije baš tako, pogotovo ako ovo radite prvi put. Uspešnost fila zavisi od dužine kuvanja žumanaca. Dade je i to izmerio za nas i kao idealno vreme odredio 10 minuta kuvanja.
Prvi put kada sam je pravila, poštovala sam vreme i desilo mi se ono što se verovatno dešava većini ne iskusnih koji prvi put rade vruć fil, nije se dovoljno zgusnuo i curio je na sve strane pa su kore samo skliznule jedna sa druge, i to se sve dešavalo u zamrzivaču, dok sam ja bezbrižno radila nešto drugo, jer jel’ te torta je u zamrzivaču, šta može da joj bude. Kada sam otvorila imala sam šta da vidim, jadna sva se sručila ne jednu stranu, a fil iscurio sa strane, iako sam stavila graničnike (2 kartona obložena folijom) sa strane da je drže. No, uspela sam da je spasim, tako što sam tortu ispravila, fil skupljala kašikom i mazala po torti, ali deo fila, tog prelepog fila, je bio izgubljen. A konačni izgled je bio onako, mislim nije to toliko loše izgledalo, ali sva je bila kriva.
I tako, nije mi dala mira. Znala sam da ću morati‚ kad-tad da je opet pravim.
Ovaj put ništa nisam prepustila slučaju, čak sam i Maju “malo” davila, jer mi je baš bilo stalo da je napravim da valja. U razgovoru sa Majom, shvatila sam da je i ona imala isti problem kada je prvi put pravila. I jedini zaključak je bio da se fil mora duže kuvati.
Šta sam drugi put uradila drugačije, što je dalo bolje rezultate?
Jaja na pari sam kuvala duže, umesto preporučenih 10 kuvala sam ih 15 minuta, dodala vruć margarin (oslobođen od vode), čokoladu, umutila i ostavila dobro da se ohladi pre nego što sam krenula da filujem tortu. Da bi čitava stvar bila uspešnija, namazala sam prvu koru, preklopila drugom, postavila graničnike i stavila u zamrzivač da se dodatno stegne pre nego što krenem da filujem drugu koru, stavim treću i tako do poslednje.
Fil se dobro zgusnuo, na sobnoj temperaturi bi malo omekšao. Moj zaključak je da bi na mom šporetu idealno vreme kuvanja bilo 13 minuta, kako bi fil na sobnoj T malo više omekšao i bio savršen
Zaključak br.2 je da bilo da je fi redak ili gust, ukus mu je isti i jedina reč koja ga opisuje – fenomenalan!
Nekima je ova torta prejaka, ali meni je baš kako treba, jedno parče torte uz kafu zadovolji moje realne dnevne potrebe za slatkim. Samo što ja po pitanju slatkog nisam realna, pa bude tu i drugo parče posle ručka da se zasladim, pa uveče uz film da se malo osladim..
Recept neću prepisivati, jer ne bih želela da ispustim ni deo onoga što je Dade tako predno uradio, a Maja zabeležila fotkama.
Za sva uputstva i recept za Reform tortu, skok kod Maje na blog gde je sve detaljno objašnjeno (nemojte se uplašiti od dužine posta, vredi ga pročitati do kraja).
Nugat torta
Sastojci
Priprema
-
1
Belance umutiti sa šećerom, dodati keks i brašno a zatim lešnike, peći 2 kore (svaku mutiti posebno) u plehu postavljenom pak papirom na 200C oko 15-tak minuta.
-
2
I fil:
žumanaca umutiti sa šećerom pa ih kuvati na pari. U ohlađeno dodati prethodno umućen margarin a zatim i krupno rendanu čokoladu. -
3
II fil:
šlag umutiti sa mlekom pa dodati lešnike i seckanu čokoladu. -
4
Filovati:
kora – I fil – II fil – kora – I fil – II fil – šlag Nugat torta
Sastojci
kora
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 100 gr oraha
- 2 kašike oštrog brašna
prvi fil
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 1 kašika mleka
- 1 kašika brašna
- 100 gr bele čokolade
- 250 gr putera
drugi fil
- 1/2 litre slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- 50 gr prženih i samlevenih lešnika
- 50 gr crne čokolade, krupno rendane
glazura
- 200 gr bele čokolade
- 3 čaše (manje) kisele pavlake
Priprema
-
kora:
-
1
umutiti belanca postepeno dodavajući šećer
-
2
u čvrsto umućena belanca dodati orahe i brašno
-
3
peći na 180 C
-
4
pečenu koru uzduž preseći na dva dela
prvi fil: -
5
od žumanaca šećera, mleka i brašna skuvati na pari fil i na kraju dodati otopljenu čokoladu
-
6
ohlađen fil sjediniti sa umućenim puterom
drugi fil: -
7
umutiti slatku pavlaku sa šećerom u čvrst šlag
-
8
dodati mlevene lešnike i krupno rendanu čokoladu
koru premazati sa prvim filom pa na njega ide drugi fil i kora
glazura: -
9
otopiti čokoladu i dodati kiselu pavlaku lagano izmešati i premazati gornju koru. Ukrasiti po želji.
gianduia II
nije da sam ostala bez tema....imam već pripremljenih nekoliko postova ali, mi je nešto došlo da ponovno objavim ovaj...
ovoga puta sam nosila ovu tortu, koju sam radila kao kolač na dalek put...izdržala je putovanje bez problema i zadovoljila sve ukuse...
- komentari?
- najbolji poput: bez problema se može poslužiti u najboljem restoranu...još možda malo sladoleda i dobili ste desert prve lige..
moja prijateljica je često pravi i njenu djecu više ne treba ni pitati koji će kolač praviti...s tim što se to kod nje zove: "snježina čokoladna torta" :) :) :)
recept je isti kao ovaj i zato ću ga samo prekopirati do onog dijela gdje sam uvela promjene...a ide ovako:
Potebno je:
- 300 g čokolade za kuhanje (ovoga puta sam koristila onu sa 70 % kakaa
- 160 g maslaca
- 80 g šećera
- 250 g sitno sjeckanih lješnjaka (ja sam ih prethodno tostirala i očistila od lupine)
- 15 g brašna
- 5 kom jaja (posebno bjelanci a posebno žumanci)
- malo soli
- 100 g čokolade i
- 3 žlice ulja
- Razdvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti bjelanca s malo soli
- Otopiti na pari izmrvljenu čokoladu, maslac i šećer
- Kada smjesa postane ujednačena skinuti je s vatre pa dodati 5 žumanaca jedno po jedno neprestano mješajući iza svakog oko minutice a zatim 50 g sjeckanih ljašnjaka i 15 g brašna. Sve dobro umutiti kuhinjskom žicom
- Na kraju u ovu smjesu umiješati umućena bjelanca i to tako što ćete ih dodavati prvo 1/3 pa ostatak
- Pomastiti kalup dimenzija 19x25 cm, obložiti ga pek papirom pa i njega isto tako pomastiti.
- Posuti dno ostatkom sjeckanih ljašnjaka, malo ih pritisnuti nečim ravnim (dnom čaše ili slično) pa sipati preko njih smjesu za tortu. lagano kalupom udariti od stol dva tri puta*. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 - 190 °C oko 30 minuta.
- Ohladiti tortu u kalupu, preokrenuti je, skinuti nježno papir i preko lješnjaka polako je preliti glazurom od čokolade
- Za glazuru ja sam se poslužila čuvenim Laninim receptom: 3 žlice ulja i 100 g čokolade rastopiti i preliti tortu!
* lagano kalup udariti od stol? :) ja ustvari spustim kalup s neke male visine, nekih 5-6 cm da udari o stol tako da mi se poslije pečenja ne dešava da mi se kolač/ torta vrati i ulegne...ona će se malo podići poslije pečenja ali, će se spustiti toliko da se izravna..
* za moj ukus je bolja ako je ne držite na hladnom ili je izvadite bar koji sat prije posluživanja
* jaja moraju biti sobne temperature....gianduia II
nije da sam ostala bez tema....imam već pripremljenih nekoliko postova ali, mi je nešto došlo da ponovno objavim ovaj...
ovoga puta sam nosila ovu tortu, koju sam radila kao kolač na dalek put...izdržala je putovanje bez problema i zadovoljila sve ukuse...
- komentari?
- najbolji poput: bez problema se može poslužiti u najboljem restoranu...još možda malo sladoleda i dobili ste desert prve lige..
moja prijateljica je često pravi i njenu djecu više ne treba ni pitati koji će kolač praviti...s tim što se to kod nje zove: "snježina čokoladna torta" :) :) :)
recept je isti kao ovaj i zato ću ga samo prekopirati do onog dijela gdje sam uvela promjene...a ide ovako:
Potebno je:
- 300 g čokolade za kuhanje (ovoga puta sam koristila onu sa 70 % kakaa
- 160 g maslaca
- 80 g šećera
- 250 g sitno sjeckanih lješnjaka (ja sam ih prethodno tostirala i očistila od lupine)
- 15 g brašna
- 5 kom jaja (posebno bjelanci a posebno žumanci)
- malo soli
- 100 g čokolade i
- 3 žlice ulja
- Razdvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti bjelanca s malo soli
- Otopiti na pari izmrvljenu čokoladu, maslac i šećer
- Kada smjesa postane ujednačena skinuti je s vatre pa dodati 5 žumanaca jedno po jedno neprestano mješajući iza svakog oko minutice a zatim 50 g sjeckanih ljašnjaka i 15 g brašna. Sve dobro umutiti kuhinjskom žicom
- Na kraju u ovu smjesu umiješati umućena bjelanca i to tako što ćete ih dodavati prvo 1/3 pa ostatak
- Pomastiti kalup dimenzija 19x25 cm, obložiti ga pek papirom pa i njega isto tako pomastiti.
- Posuti dno ostatkom sjeckanih ljašnjaka, malo ih pritisnuti nečim ravnim (dnom čaše ili slično) pa sipati preko njih smjesu za tortu. lagano kalupom udariti od stol dva tri puta*. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 - 190 °C oko 30 minuta.
- Ohladiti tortu u kalupu, preokrenuti je, skinuti nježno papir i preko lješnjaka polako je preliti glazurom od čokolade
- Za glazuru ja sam se poslužila čuvenim Laninim receptom: 3 žlice ulja i 100 g čokolade rastopiti i preliti tortu!
* lagano kalup udariti od stol? :) ja ustvari spustim kalup s neke male visine, nekih 5-6 cm da udari o stol tako da mi se poslije pečenja ne dešava da mi se kolač/ torta vrati i ulegne...ona će se malo podići poslije pečenja ali, će se spustiti toliko da se izravna..
* za moj ukus je bolja ako je ne držite na hladnom ili je izvadite bar koji sat prije posluživanja
* jaja moraju biti sobne temperature....
7 jaja, 500g šećera, prašak za pecivo, 200g čokolade, 2 margarina, 300g mlevene plazme, 10 Kidy čokoladica od jagode, 250gr slatke pavlake, 200g šlaga, 500g svežih jagoda
Priprema:
Kora: Umutiti sedam belanaca sa deset kašika šećera, pola praška za pecivo, jednim žumancetom, 100g rendane čokolade i 2 kašike brašna. Izliti u pleh i peći 13 minuta na 200 ºC u prethodno zagrejanoj rerni. Proveriti da li je kora pečena zabadanjem viljuške u koru dok je još u rerni. Ako na viljušci ne ostaje ništa, kora je pečena, ako ostaje, kora nije pečena, treba je dopeći. Tako ispeći dve kore.
Prvi fil: 14 žumanaca ulupati na pari sa 400g šećera. Kada se fil ohladi dodati 2 margarina, 300g mlevene plazme i deset Kidy čokoladica koje su prethodno sitno iseckane.
Drugi fil: 250g slatke pavlake umutiti sa malo šećera. Posebno ulupati 200g šlaga sa 100ml kisele vode i spojiti sa predhodno umućenom pavlakom. Zatim u to sve dodati pola kilograma iseckanih svežih jagoda.
Redja se: Kora, fil od plazme, fil od jagoda, kora, fil od plazme, fil od jagoda, odgore šlag (ukrasiti tortu po želji).
- ČOKO /MOKO TORTA....
Sastojci predviđeni za dve kore:
10 jaja
10 kašika šećera
200 grama mlevenih oraha
2 kašike mrvica
2 štangle čokolade
Sastojci za fil:
4 žumanca
250 g maslaca
10 kašika šećera
250 g suvog grožđa koje ste stavli da odstoji u kašičici ruma
5 štangli čokolade
2 kesice čokoladnog šlaga i mleko po uputstvu za prirpremu
Priprema:
U prethodno ulupanom snegu od belanaca dodajte šećer i jedno po jedno žumance. Kada dobro umutite dodajte mlevene orahe, mrvice i narendane 2 štangle čokolade. Dobijena količina je predviđena za dve kore. Dok se kore peku na 180 C u plehu srednje velicine, skuvajte krem od žumanaca sa šećerom na pari. Kada se fil ohladi, dodajte maslac koji ste penasto umutili i suvo grožđe. Sve dobro promešajte i dodajte otopljenu čokoladu. Filujte tortu iznutra i spolja. Ukrasite čokoladnim šlagom.
Napomene: Po želji možete dodavati banane ili neko voće.
Prijatno! - Panama torta
Kore:
8 zumanjaka
2oo grama secera
4o grama cokolade
16o grama badema
8o grama brasna
8 bjelanjaka
Umutite zumanjke sa secerom, dodati otopljenu cokoladu, mljevene bademe, brasno i na kraju snijeg od bjelanjaca. Koru peci u plehu u koji stavite pek papir oko 2o minuta na 18o stepeni. Kad se kora potpuno ohladi isjecite je na tri dijela.
Krema:
4 jaja
15o grama secera
15o grama cokolade
25o grama maslaca
3 kasike ruma
Umutite jaja sa secerom, sad ih zagrijete u teflon tavi, dodate cokoladu i kad se krema ujednaci skinite je sa sporeta da se potpuno ohladi. Kremi dodajte rum i umuceni maslac. Podjelite je na dva dijela i stavite izmedju kora.
Glazura:
100 grama cokolade
80 grama margarina
2-3 kapi ulja
Istopite margarin do vrenja, skinete ga sa ringle, dodate cokoladu i ulje i mjesate dok ne dobijete glatku glazuru, prelijete je preko torte.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар