Jafa kocke koje svi obožavaju
Sastojci
Broj osoba:
4 osobe
Biskvit:
5
jaja
5 žlica
šećera
8 žlica
brašna
0,5 dcl
ulja
4 žlice
hladne vode
1
prašak za pecivo
1 žlica
kakaa ili čokolade u prahu
Krema:
7,5 dcl
mlijeka
7 žlica
gustina
15 dag
šećera
25 dag
margarina
2 rebra
čokolade
1
vanilin šećer
2 kutije
jaffa keksa
Čokoladna glazura:
10 dag
čokolade za kuhanje
10 žličica
ulja
Priprema
Vrijeme pripreme:
120 min
1
Biskvit izmiksati i podijeliti u dva dijela. U jedan staviti kakao te ih ispeći. Kremu skuhati i u ohlađeno dodati razrađen margarin. Kremu razdijeliti na dva dijela, te u jednu polovicu dodati rastopljenu čokoladu. Za glazuru otopiti čokoladu i preliti kolač.
2
Postupak slaganja: smeđi biskvit – bijela krema – jaffa keksi (čokoladni dio okrenut prema dolje) – čokoladna krema – žuti biskvit i na kraju čokoladna glazura.
Vrijeme pripreme:
120 min
1
Biskvit izmiksati i podijeliti u dva dijela. U jedan staviti kakao te ih ispeći. Kremu skuhati i u ohlađeno dodati razrađen margarin. Kremu razdijeliti na dva dijela, te u jednu polovicu dodati rastopljenu čokoladu. Za glazuru otopiti čokoladu i preliti kolač.
2
Postupak slaganja: smeđi biskvit – bijela krema – jaffa keksi (čokoladni dio okrenut prema dolje) – čokoladna krema – žuti biskvit i na kraju čokoladna glazura.
DAN I NOC
Sastojci
testo
- 6 jaja
- 6-8 velikih kasika secera/8 kasika ide ako se pravi tamno testo/
- 6 velikih kasika ostro brasno
- 2 velike kasike cokolado u prahu ili kakao/ako zelite tamno testo/
- 1 kesica vanilin secer "Dolcela"
- 1 kesica Praska za pecivo "Dolcela"
Krema
- 1 litar Mljeka
- 12 velikih kasika secera
- 10 velikih kasika niseste-gustin "Dolcela"
- 1 pakovanje/ja sam koristila iz staklenke/ kompot od visnje
- 4-5velikih zlica secera
- 2-3 velike zlice gustina
- 1do 2 kesice slag pene
- 125ml.ili duplo mljeka
- 100gr cokolade za kuvanje/ako se radi zuto testo sa cokoladnim kremom/
dekoracija
- 1 kesica slag pene "Dolcela"
- 125 ml. hladnog mljeka
Priprema
- Težina:
-
1
Priprema testa:
-
2
Penasto umutite jaja sa secerom i vanilinom secerom, pa dodajte brasno, pomesano sa cokoladom ili kakao i praskom za pecivo.
-
3
Promesajte i sipajte u pleh prekriven sa pek-papirom i pecite u zagrijanu pecnicu na 200-220C.Izvadite i ostavite da se ohladi.
-
4
Ako zelite zuto tjesto, onda izostavite cokolado u prahu i smanjite secer/umesto 8kasika dodajte 6kasika/
-
5
Priprema kreme:
-
6
Secer i gustin pomesajte i razmutite s malo mljeka.
-
7
Ostatak mljeka zagrijte do klucanje, skinite sa vatre i dodajte razmuceni gustin i secer, pomesajte i opet stavite na tihoj vatri da se zgusne/treba da bude gusto , malo vise od pudinga/.Ostavite da se ohladi.
-
8
Umutite slag penu sa mljekom.
-
9
Kompot stavite u serpu i zagrijte, dodajte secer i razmuteni gustin sa malo soka od kompota.Kuvajte sve dok provri.Kada provri skinite sa vatre i ostavite da se hladi.
-
10
Hladna krema od gustina i mljeka, razmutite s mikserom i dodajte umutenu slag penu.Dobro izradite kako bi se dobila fina kremica.
-
11
U kremu dodajte nekoliko kasika od soka skuvanog kompota, pa promesajte.Ako zelite zuto tjesto sa cokoladnim kremom ,onda u kremu dodajte jos 100gr. rastopene cokolade.
-
12
Filanje:
-
13
Hladno testo presecite na pola.Donji deo prelijte /sa kasikom/ sokom od skuvanog kompota/pola kolicine jer ostatak ide na gornju koru testa/,onda poredzajte pola visnje.Odozgor stavite celi krem od gustima i slag pjene, pa opet poredzajte ostatak visnje.
-
14
Drugo testo stavite iznad visnje i prelijte/sa kasikom/ sa ostatkom tecnosti od skuvanog kompota.
-
15
Ostavite na hladno da se stvori korica kako zelatin /najbolje nekoliko sati u frizideru/.
-
16
Kada se ljepo ohladi nasecite na kocke i ukrasite sa slag penom…
- 17
-
18
Kockica kolaca malo blize
Lešnik gnezda
Sastojci
- 2 dl vode
- 200 gr. secera
- 150 gr. margarina
- 100 gr. cokolade
- 150 gr. mlevenih pecenih lesnika
- 250 gr. mlevenog keksa
- mleveni lesnik, nutela
Priprema
-
1
Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mleveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.
Posluživanje
Gnezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se ucini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna cokolada i za smesu i za punjenje.
Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivala, ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna. -
Sarena ravanija
Sastojci
Pandispan od bjelanka
- 5 belanjka
- 5 velike zlice secera
- 5 velike zlice brasna
- 1/2 pecivo
Pandispan od zumanjke
- 5 zumanjca
- 5 celih jaja
- 1o velike kasike secera
- 15 velike kasike brasna
- 1/2 pecivo
- 1/2 kasika rendanu koricu od limuna
za posipe izmedju dvije testa
- 150 gr. mlevenih oraha ili kokosa
- 2 velike zlice kakao
Serbet
- 500 gr. secera
- 800 ml. voda
Priprema
-
1
Od 5 jaja odvaja se bjelanak koji se muti smkiserom sa secerom, kad je dovoljno umucen dodaje brasno i pecivo i sklonis na stranu.
-
2
5 celij jaja u koje se dodaju ostali 5 zutnjaka rade se sa secerom, kad je sve dobro umuceno dodaje se brasno i pecivo.
-
3
U vec podmazani pleh broj 30 pola od zute smjese isturi se, onda posipa sa jednu polovino smese od oraha i kakaa.
-
4
Sa velikom kasikom uzima se od smese belanjka i redja se odozgo jedno do drugo, kad se sve potrosi opet posipamo sa drugom poloviscom od smese od oraha i kakaa, na kraju odozgo izlijemo preostalu zutu smjesu.
-
5
Stavi se u vec zagrijanu rernu da se pece.
-
6
Dok se ravanija pece, pripremamo serbet i kad je pecena zalijemo.
-
7
-
8
- 9
-
10
Kolac od maka
Sastojci
- 2 case mlijeka
- 2 case secera
- 1 casa ulja
- 3 case brasna
- 1 prasak za pecivo
- 200 gr maka
- 250 gr cokolade
Priprema
-
1
Sve sastojke redom dodavati u posudu i mutiti mikserom,i sve sjediniti.
-
2
Pleh premazati uljem posuti malo brasna i istresti smjesu,rernu predhodno ugrijati na 180*C i peci 20-tak minuta.
-
3
Izvaditi iz rerne i odmah premazati sa prethodno istopljenom cokoladom u koju ste dodali 2 kasike ulja.
Tulumbe
Sastojci
- Tijesto 400 ml vode
- 100 ml ulja
- 300 gr brasna
- 1/2 praska za pecivo
- 4 jaja
- Sirup 1 kg secera
- 500 ml vode
- 2 vanilin secera
Priprema
-
1
Vodu i ulje prokuhati,skloniti sa vatre i brzo umijesati brasno(prasak za pecivo pomijesati sa brasnom)mijesati dok se ne dobije jednolicna masa.Ostaviti da se ohladi,zatim dodavati jedno po jedno jaje.ostaviti malo u frizideru.
Oblikovati tulumbe i redati na papir za pecenje ostavljati razmaka medju tulumbama,jer tokom pecenja narastu.Peci na 180 C dok ne dobije zlatnu boju.
Posluživanje
Sirup predhodno skuhati.kuhati oko 15 min na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi,aa potom vruce tulumbe umociti u hladan sirup.Šarena oblanda
Sastojci
potrebno je:
- 250 gr. šećera
- 2 deci vode
- 250 gr. margarina
- 2 kašike kakaa
- 150 gr. mlevenih oraha
- 150 gr . mlevenog keksa
još
- 2 lista oblandi
- marmelada
- 400 gr petit keksa
Priprema
-
1
prokuvati šećer sa vodom dodati margarin ,kakao, orahe i keks.
-
2
1 list oblatne namazati marmeladom, poređati keks, staviti fil, opet keks, drugi list isto premazati marmeladom ,stim da ta strana dođe do keksa, pritisnuti obladne da bi se bolje slepile.
Zirici
Sastojci
Testo:
- 250 g. masti
- 250 g. secera u prahu
- 2 vanilin secera
- 1 prasak za pecivo
- 500 g. brasna.
Za punjenje:
- - dzem od kajsija ili sipka.
Glazura:
- 100 g. cokolade za kuvanje
- 1 dl. mleka
- 2 kasike ulja.
Za uvaljanje:
- - kokos ili mleveni orasi.
Priprema
-
1
Penasto umutite mast sa secerom u prahu u van.secerom.
Dodajte brasno,postepeno. -
2
Zagrejte rernu na 120 C.
Pomocu 2 male kasicice formirajte "Zirice",stavljajte ih na veliki pleh(od rerne)oblozen papirom za pecenje i pecite 60 minuta.
(Ako se lepo ne formiraju popravite ih prstima).
Tako uradite i sa ostatkom testa.
Pecene ohladite. -
3
Lepite po dva keksica sa dzemom.
-
4
Na pari otopite cokoladu,dodajte mleko,kada se sve rastopi dodajte ulje.
Dobicete finu,sjajnu,gustu glazuru(poput kreme). -
5
Svaki spojeni "Ziric"umocite do pola u glazuru i uvaljajte umocenu stranu u kokos ili mlev.orahe.
Zrna kafe
Sastojci
- 250 g secera
- 1 kaf.soljica vode (0,75dl)
- 125 g margarina/maslaca
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog keksa
- 80 g cokolade
- 1-2 kasicice mlevene kafe
Glazura
- 100 g cokolade
- 3 kasike ulja
Priprema
-
1
Postupak je isti kao kad se priprema bajadera, znaci skuvati sirup od secera i malo vode, kuvati 3-4 minuta.
-
2
Pomeriti sa ringle i dodati prvo margarin ili maslac, mesati dok se na rastopi.
-
3
Zatim, dodati samlevene orahe i keks, cokoladu i kafu, sve fino izjednaciti.
-
4
Kad se smesa ohladi, oblikovati male kuglice, i u svaku utisnuti cacakalicom otisak po sredini, da se dobije oblik zrna kafe.
-
5
Dobro rashladiti, i spustati u glazuru od rastopljene cokolade, vaditi kasicicom, ponovo prevuci cackalicom otisak na istom mestu, i staviti na celofan dok se glazura ne stegne.
-
6
Gotova zrna kafe poredjati u male papirnate korpice.
-
7
Za glazuru rastopiti cokoladu sa malo ulja na tihoj vatri, mozda ce biti potrebno nesto vise cokolade, ovde je navedena samo osnovna mera za glazuru. Postupak rada pogledajte ovde .
Limun stanglice
Sastojci
Priprema
- Težina:
-
1
Umutiti penasto maslac, dodati secer, zumanca i sve ostale sastojke, dobro umutiti.
-
2
Sipati u podmazan i brasnom posut pleh i staviti da se pece na 200 C.
-
3
Kad je testo napola peceno, posle 20-tak minuta, izvaditi iz pecnice, premazati pekmezom, a zatim i penom od umucenih belanca i secera.
-
4
Na kraju posuti sitno seckanim orasima i vratiti u rernu da se dalje pece, jos 15-tak minuta (smanjiti temperaturu na 180 C).
-
5
Kad se kolac ohladi seci na stanglice i sluziti.
- 6
Posluživanje
Napomena: kolacice je nabolje seckati nazubljenim i toplim nozem, koji se samo na kratko staviti pod vrucu vodu, obrise i odmah sece... tako ide najlakse.:)Sesirici
Sastojci
Priprema
-
1
Zamesiti testo za keksice od gore navedenih sastojaka.
-
2
Razviti tanku koru i okruglom modlicom vaditi krugove precnika 5 cm, stavljati na pleh oblozen masnim papirom.
-
3
Peci na 175 C oko 15 minuta ali paziti da ostanu svetle boje.
-
4
Pripremiti smesu kao za bajaderu ili zrna kafe, po ovom recepticu , a umesto kafe dodati malo arome ruma, ili po zelji sitno seckanih oraha.
-
5
Rastanjiti smesu i manjom okruglom modlicom vaditi pogacice.
-
6
Na sredinu svakog keksica staviti po malo finog aromaticnog pekmeza (od jagoda, malina…), a odgore manju pogacicu, vidi sliku .
-
7
Rashladiti, preliti cokoladnom glazurom, ukrasiti trakicom od ratluka i sesera u prahu i dekorisati cveticem, klik .
Korpice sa zele bombonicama
Sastojci
Za 60 korpica
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g secera u prahu
- 1 kasika kakaa
- 2 kasike finog domaceg pekmeza (od marelica, malina,...)
- 60 g cokolade
- 60 g maslaca/margarina
Fil
- 125 g maslaca
- 125 g secera u prahu
- par kapi Dr.Oeker arome limuna
- 150-200 g raznobojnih zele bombonica
Priprema
-
1
Zamesiti smesu od navedenih sastojaka i oblikovati male loptice.
-
2
U mali metalni kalupic staviti papirnatu korpicu (za kolacice), a zatim oblikovati korpice od pripremljenih loptica.
-
3
Korpice izvaditi iz kalupica uz pomoc papirnate korpice, i jos malo skupiti po sredini, da dobiju izgled prave kosarice, slika .
-
4
Svaku korpicu dekorisati sa par ruzica od umucenog maslaca i secera u prahu.
-
5
Rub svake korpice ukrasiti jos rastopljenom cokoladom, staviti male cokoladne drskice koje smo “nacrtali” na masnom papiru.
-
6
Na kraju, kad se sve lepo stegne, korpice napuniti sitno seckanim raznobojnim zele bombonicama.
Rum kockice
Sastojci
- 125 g maslaca
- 100 g secera u prahu
- 125 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenog keksa
- 50 g seckanih propecenih oraha
- 2 kasike kakaa
- 2 kasike ruma
- 1 jaje
Priprema
-
1
Otopiti na tihoj vatri maslac i secer u prahu.
-
2
Skloniti sa ringle i dodati kakao, orahe, keks i rum.
-
3
Kad se smesa malo prohladi, umesati umuceno jaje.
-
4
U mali dugljasti kalupic za hleb, oblozen folijom, utisnuti smesu.
-
5
Kad se ohladi preliti glazurom od cokolade.
-
6
Ohladjen kolac pazljivo izvaditi iz kalupa, seci na kocke i ukrasiti karamelisanim orahom ili bademom.
Panjici
Sastojci
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g secera u prahu
- oko 1 dl secernog sirupa
- 80 g margarina/maslaca
- malo limunovog soka
Za fil i glazuru
- 100-150 g cokolade
Priprema
-
1
Zamesiti testo od navedenih sastojaka, i podeliti na tri loptice (od po 200 g).
-
2
Svaku lopticu razviti u pravougaonu koru, preko celofana, i premazati rastopljenom cokoladom.
-
3
Zaviti u rolat uz pomoc celofana i ostaviti da se malo prosusi.
-
4
Napraviti jos dva rolatica, pa svaki premazati rastopljenom cokoladom i viljuskom napraviti sare po glazuri, da izgleda kao kora drveta.
-
5
Kad se glazura stegne, rolatice premazati cokoladom i sa zadnje strane.
-
6
Kad se sve lepo osusi, seci na kratke panjice, jedan rez pravo a jedan ukoso, slika .
-
Secrni sirup – 125 g secera i pola kafene soljice vode staviti da provri, i odmah iskljuciti ringlu. Ostaviti jos 2-3 minuta, pa tek onda skinuti sa ringle.
Kad se malo prohladi, koristiti da se poveze smesa.
Posluživanje
Umesto secernog sirupa, moze se staviti malo vise secera u prahu u smesu sa orasima, vec kako ko voli, a sve povezati sa sokom od limuna ili pomorandze.:)Mikado kocke
Sastojci
Kora
- 5 belanaca
- 5 kasika secera
- 3 zumanca
- 1 ravna kasika brasna
- 1 kasicica kakaa
- 9 kasika mlevenih oraha
Fil
- 6 kasika skuvane kafe
- 2 kasike secera
- 2 zumanca
- 1 kasika brasna
- 1 vanilin secer
- 150 g maslaca
- 1 stangla cokolade ( 20 g)
Fondan
- 125 g secera u prahu
- 5-6 kasicica vruce vode
- 1/4 kasicice nes kafe
- 1 kasicica limunovog soka
- 1 kasicica ulja
Priprema
-
1
Umutiti penu od 5 belanaca, dodati postepeno secer, zumanca, i ostale sastojke. Smesu sipati u veliki pleh 30×40 cm oblozen masnim papirom.
-
2
Ispeci koru u prethodno zagrejanoj pecnici, na 200 C oko 15-20 minuta.
-
3
Ohladjenu koru iseci na tri trake.
-
4
Izmesati 6 kasika ohladjene jake crne kafe sa zumancima, secerom i brasnom. Skuvati krem, ako je pregusto dodati jos malo skuvane kafe.
-
5
Ohladjeni krem izmesati sa rastopljenom cokoladom i maslacem. Po zelji zasladiti sa jos malo secera u prahu.
-
6
Pripremljenim kremom filovati kore, fil rasporediti na dve kore, trecu ne treba premazivati kremom.
-
7
Preko trece kore preliti pripremljeni fondan sa nes kafom.
-
8
Kad se fondan stegne ( ali ne sasvim), iseci na kocke i dekorisati istopljenom cokoladom., slika .
-
Fondan – umutiti secer u prahu sa vrucom vodom ( postepeno dodavati vodu u kojoj smo rastvorili malo nes kafe), i na kraju dodati po kasicicu limunovog soka i ulja. Fondan mutiti dok masa ne postane ujednacena i glatka.
Posluživanje
Kolac sa fondan glazurom treba seci nozem koji smo na kratko potopili u vrucu vodu, i to je najbolje uciniti pre nego sto se fondan sasvim stegne, da ne bi pucao. Gotove kockice staviti u papirnate korpice, slika . Od navedenih satojaka dobije se 48 kockica, dimenzija 3×3 cm.:)Ledene bombice
Sastojci
- 500 ml mleka
- 2 kesice (2x40gr.) pudinga od vanile (ili čokolade)
- 2 kesice vanilin šećera
- 8 punih kašika šećera
- 200 gr maslaca ili margarina
- 250 gr lešnika (ili maka, rogača, oraha...)
- za glazuru 200 gr čokolade i 5 kašika ulja
- za dekoraciju 50 gr mlečne čokolade
Priprema
-
1
U 2 dl mleka razmutiti prašak za puding a preostalih 3 dl staviti u šerpicu sa šećerom i vanilin šećerom pa zakuvati. U vruće mleko umešati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
-
2
Maslac sobne temperature iseći na kockice i izmiksirati. Dodavati kašiku po kašiku hladnog pudinga i mutiti da se lepo sjedini.
U to dodati 250 gr lešnika, izmešati varjačom ili spatulom i ostaviti u zamrzivač na najmanje pola sata da se lepo rashladi i pomalo stvrdne kako bi se kuglice lakše formirale. -
3
Vlažnim rukama oblikovati bombice, slagati na poslužavnik obložen providnom folijom (tako će se manje lepiti), pa oblikovane kuglice staviti u zamrzivač na 30-ak minuta da se lepo ohlade (na taj način će se i glazura brže hladiti kada se nanese).
Za to vreme na pari istopiti čokoladu sa uljem i ostaviti da se malo prohladi. -
4
Rashlađene bombice stavljati na viljušku, umakati u istopljenu čokoladu i slagati na poslužavnik obložen folijom da se lepo ocede.
Kada se glazura stegne, mogu se dekorisati istopljenom mlečnom čokoladom, koja se naspe u kesicu za zamrzavanje, odseče joj se vrh i kuglice se poprskaju. Kada se glazura stegne, servirati ih u papirne korpice. -
-----------------------------------------------------
Prvi put sam bombice pravila sa pudingom od vanile i lešnikom i to mi je lepša varijanta.
A ovaj put sam pravila sa pudingom od čokolade, smesu podelila na dva dela, u prvi deo sam stavila rogač a u drugi mleveni mak. Za moj ukus, bile su prilično "jake", pa bih ovu kombinaciju sledeći put pravila ipak uz dodatak oraha ili keksa, da ublaže jak ukus rogača ili maka.
Smesa je pomalo lepljiva, tako da obavezno pokvasite ruke pre oblikovanja kuglica i smesu dobro rashladite.
Posluživanje
Kuglice su veoma ukusne kada se dobro rashlade, tope se u ustima! A mogu se napraviti i ranije pa zamrznuti, i kada se izvade iz zamrzivača već za dvadesetak minuta su spremne za posluživanje :)Od ove mere, dobije se oko 50 većih bombica,SLAVONSKE KOCKE
Sastojci
- Za biskvit
- 4 bjelanjka, izmiksati u cvrst snijeg
- 150 g secera
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 70 g brasna, pola ostro, pola glatko
- 150 g oraha, mljevenih
- Prva krema
- 4 zumanjka
- 150 g secera u prahu
- Druga krema
- 1/2 dl jake crne kave ili mlijeka
- 150 g secera
- 150 g oraha, mljevenih
- 70 g maslaca
- i jos malo mljevenih oraha za posipanje odozgo
Priprema
-
1
Mikserom miksati maslac i secer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodati prosijano brasno, mljevene orahe, 1/3 snijega od bjelanjaka i izmjesati najmanjom brzinom miksera. Na kraju dodati ostatak snjega i spatulom rucno izmjesati da se svi sastojci povezu . Dobicete dosta gustu smjesu koju treba ravnomjerno rasoprediti u kalup 30x20 cm, koji prvo premazete sa maslacem zatim pospete sa brasnom.
Peci na 180*C, oko 20 min. Biskvit ostaviti u kalupu da se skroz ohladi. -
2
Za prvu kremu dobro izmiksati secer ( ako je secer grudvicast, prvo ga prosijte ) i zumanjke u gustu masu. Preliti preko ohladjenog biskvita, poravnati i staviti u zagrijanu rernu na 50*C - 70*C da se susi oko 50 mi. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
-
3
Za drugu kremu u jednu serpicu staviti kavu/mlijeko i secer i zagrijati na laganoj vatri dok se secer ne istopi. Zatim dodati mljevene orahe i jos kratko drzati na vatri uz mjesanje. Skinuti sa vatre i umjesati maslac. Ostaviti da se ohladi, zatim premazeti preko prve kreme. Na kraju sve posuti sa mljevenim orasima.
-
4
Kolac je dosta sladak, zato uvijek smanjim klicinu secera u biskvitu i drugoj kremi. Secer ne smanjujem u prvoj kremi, jer bi bila rijetka i ne bi se dovoljno osusila.
-
5
Po nepisanom pravilu, kolac se izrezuje u obliku polumjeseca. Meni ne polazi zarukom da ih tako uredno izrezem, zato ih sjecem na tanje i uske kocke
Gogine Becar kocke
Sastojci
- 4 manje oblande (ili dve velike i prepoloviti)
1. fil
- 2oo g suve smokve
- 1oo g suve grozdje
- 1 pomorandza (sok)
- 50 - 100 g secera u prahu *
- 2. fil
- 200 g mlevene orase
- 100 ml vruceg mleka
- 100 g secera u prahu
- 1 kasika ruma
3. fil
- 4 zumanaca
- 100 g secera u prahu
- 1/2 limuna (sok)
- 150 g margarina / maslaca
glazura
- 100 g cokoladu za kuvanje
- 10 kasicica ulja
Priprema
-
1
1. fil:
smokve, grozdjice i sok od pomorandze sameljiti i na kraju dodati secer -
2
2. fil:
promesati vruce mleko sa orasima, secerom i rumom -
3
3. fil:
zumanca kuvati sa secerom na pari, dok nije fina gusta krema, maknuti sa vatre i ostaviti da se ohladi pa dodati sok od limuna i margarin/maslac -
4
onda redjati oblandu (naopacki, znaci na male kockie filovati) 1. fil - oblanda - 2. fil - oblanda 3. fil - oblanda
ostaviti je da se malo stegne pa je preliti sa cokoladnom glazuru
Posluživanje
* u fil sa smokvama dodajte secer po ukusu, smovke ko je sam ja imala su bile preslatke, tako da sam samo stavila 50 g secera i stavite po vasem ukusu
KINDER ŠTANGL
Priprema:
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo, prezle i kakao i sve sjedinite. Ulupajte zumanca sa medom, mlekom i uljem i dodajte belancima pa sve sjedinite. Od ove smese pecite dve kore ili jednu pa presecite.
Jaja, brašno i šećer razmutite sa malo mleka pa zakuvajte u ostatak mleka koje smo stavili da provri i ostavite da se hladi.
Nes kafu razmutite sa nekoliko kašika vrele vode pa dodajte kremu. Na kraju umutite slatku pavlaku pa nekoliko kašika dodajte u ohladjen krem.
Kora I, nes krem, slatka pavlaka, kora II,nes krem pa slatka pavlaka, odgore narendana čokolada.- See more at: http://brzikolaci.com/kolaci/ness-kolac.html#sthash.YbTrHWJB.dpufNess kolač
Sastojci:
- 10 jaja
- 5 kašika meda
- 5 kašika brašna
- 5 kašika prezle
- 5 kašika šećera
- prstohvat soli
- 250ml mleka
- 50ml ulja
- prašak za pecivo
- 3 kašike kakaoa
- 5 jaja
- 150gr šećera
- 500ml mleka
- 6 kesica nes kafe
- 5 kašika brašna
- 250ml slatke pavlake
- 100gr mlečne čokolade
-Sastojci
Potrebno je:
- 3 listavećih oblandi
- 800gršećera
- 2dclvode
- 250grmargarina
- 600grmleka u prahu
- 100grcrne čokoladeNess kolač
Ness kolač
Sastojci:
- 10 jaja
- 5 kašika meda
- 5 kašika brašna
- 5 kašika prezle
- 5 kašika šećera
- prstohvat soli
- 250ml mleka
- 50ml ulja
- prašak za pecivo
- 3 kašike kakaoa
- 5 jaja
- 150gr šećera
- 500ml mleka
- 6 kesica nes kafe
- 5 kašika brašna
- 250ml slatke pavlake
- 100gr mlečne čokolade
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo, prezle i kakao i sve sjedinite. Ulupajte zumanca sa medom, mlekom i uljem i dodajte belancima pa sve sjedinite. Od ove smese pecite dve kore ili jednu pa presecite.
Jaja, brašno i šećer razmutite sa malo mleka pa zakuvajte u ostatak mleka koje smo stavili da provri i ostavite da se hladi.
Nes kafu razmutite sa nekoliko kašika vrele vode pa dodajte kremu. Na kraju umutite slatku pavlaku pa nekoliko kašika dodajte u ohladjen krem.
Kora I, nes krem, slatka pavlaka, kora II,nes krem pa slatka pavlaka, odgore narendana čokolada. - Priprema:
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo, prezle i kakao i sve sjedinite. Ulupajte zumanca sa medom, mlekom i uljem i dodajte belancima pa sve sjedinite. Od ove smese pecite dve kore ili jednu pa presecite.
Jaja, brašno i šećer razmutite sa malo mleka pa zakuvajte u ostatak mleka koje smo stavili da provri i ostavite da se hladi.
Nes kafu razmutite sa nekoliko kašika vrele vode pa dodajte kremu. Na kraju umutite slatku pavlaku pa nekoliko kašika dodajte u ohladjen krem.
Kora I, nes krem, slatka pavlaka, kora II,nes krem pa slatka pavlaka, odgore narendana čokolada.
- See more at: http://brzikolaci.com/kolaci/ness-kolac.html#sthash.YbTrHWJB.dpuf
Priprema
- 1/slika/419515/Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu. Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.Masu prohladiti i staviti masu sa čokoladom na list oblande, preko mase opet list oblande, pa bela masa pa list oblande. Pritisnuti nečim teškim i ostaviti preko noći da se ohlade.
Ness kolač
Sastojci:
- 10 jaja
- 5 kašika meda
- 5 kašika brašna
- 5 kašika prezle
- 5 kašika šećera
- prstohvat soli
- 250ml mleka
- 50ml ulja
- prašak za pecivo
- 3 kašike kakaoa
- 5 jaja
- 150gr šećera
- 500ml mleka
- 6 kesica nes kafe
- 5 kašika brašna
- 250ml slatke pavlake
- 100gr mlečne čokolade
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i nastavite mućenje. Dodajte brašno, prašak za pecivo, prezle i kakao i sve sjedinite. Ulupajte zumanca sa medom, mlekom i uljem i dodajte belancima pa sve sjedinite. Od ove smese pecite dve kore ili jednu pa presecite.
Jaja, brašno i šećer razmutite sa malo mleka pa zakuvajte u ostatak mleka koje smo stavili da provri i ostavite da se hladi.
Nes kafu razmutite sa nekoliko kašika vrele vode pa dodajte kremu. Na kraju umutite slatku pavlaku pa nekoliko kašika dodajte u ohladjen krem.
Kora I, nes krem, slatka pavlaka, kora II,nes krem pa slatka pavlaka, odgore narendana čokolada.
- BAKLAVAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....
Saragli ili Nešto poput baklave ...polovina pakovanja kora za pitu (oko 250g)*
220g putera
250g oraha ili 150g oraha i 100g lješnika*
3 kašike šećera
1 kašičica cimeta
250ml vode*
300g šećera
40g meda
2-3 kašike soka od limuna
šipka cimeta (nije obavezno)
pistaći ili orasi i lješnici za dekoraciju
postupak
Zagrijte rernu na 170°C.
Orahe i lješnike sitno isjeckajte ručno ili u multipraktiku, ali ih nemojte pretvoriti u prah. Ja sam ih stavila u kesu i usitnila oklagijom. Naravno, možete koristiti i mlin za orahe, ali u tom slučaju malo više od pola sameljite, a ostalo usitnite ručno.
Tako pripremljene orahe i lješnike spojite sa šećerom i kašičicom cimeta.
Istopite puter.
Počnite sa slaganjem kora tako što ćete svaku premazivati puterom, a na svaku drugu stavljati smjesu koju ste pripremili. Ostavite malo praznog prostora pri krajevima kora, oko 1cm. Podijelite i smjesu i puter tako da sve utrošite, osim malo putera za premazivanje kolutića na kraju. Poslednju koru samo premažite puterom.
Preklopite obod dužih strana (na koji niste stavili fil) tako da prilikom umotavanja kora u rolat fil ne bi curio sa strana.
Počnite da savijate rolat (po kraćoj strani) tako što ćete pokušati da ne ostavljate prazan prostor između, nego pokušajte da napravite veoma čvrstu rolnu.
Izrežite kolutove širine oko 2cm i ređajte ih u pleh ili okruglu tepsiju. Najbolje je da ih prvo isiječete i izbrojite i onda pronađete odgovarajuću posudu. Najbolje je da ih složite tako da ne ostane previše praznog prostora.
Premažite ih puterom i ubacite u zagrijanu rernu. Pecite oko 30-35 minuta na 160-170°C.
Napravite sirup tako što ćete vodu, šećer, med i šipku cimeta staviti u šerpu i pustiti da provri. Kuvati zatim oko 7-8 minuta i dodati sok od limuna. Sačekajte da ponovo provri i kuvajte oko 7-8 minuta.
Pošto je pravilo da se sipa toplo na hladno ili obratno, onda isplanirajte ili da preliv već bude ohlađen kad saragli bude pečen ili ostavite da se on ohladi i onda kuvajte sirup i prelijte ga vrelog.
Kolače sasvim ohladite, a zatim dekorišite sjeckanim pistaćima (neslanim) ili nasjeckanim orasima i lješnicima.
Služite ohlađeno, najbolje sledećeg dana, kada kolači fino upiju sirup.
napomene
Pola mog pakovanja je bilo 9 kora, što znači da sam na 4 mjesta stavljala orahe i lješnike.
Možete koristiti samo orahe, ili kombinovati razne vrste koštunjavog voća: orahe, lješnike, bademe…
Ukoliko ste navikli da jedete baklave i ostale saftaste poslastice i volite slatke kolače, onda možete povećati količinu sirupa za pola i malo povećati količinu šećera.
http://www.natanjiru.com/2012/12/saragli-ili-nesto-poput-baklave.html
BAUNTI STANGLICE.....
Sastojci
kore
30 dkg brašna
15 dkg šećera
10 dkg margarina
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
malo mljeka
nadjev
6 bjelanjaka
20 dkg šećera
20 dkg kokosa
krema
6 žumanjaka
2 pudinga od vanilije
25 dkg šećera
1/2 l mljeka
15 dkg margarina
za posipanje
10 dkg kokosa
Priprema
1
od brašna šećera, margarina i kakaa umijesiti tijesto za kore dodati prašak za pecivo i sve umijesiti sa mljekom tijesto podijeliti na dva dijela prvi dio staviti u lim gore sipati nadjev od bjelanjaka , bjelanjke dobro izraditi sa šećerom zatim dodati kokos i izliti na prvu koru sve poklopiti sa drugom korom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva i polako peći oko 40-tak minuta gotovi kolač ostaviti da se ohladi
2
za kremu izmutiti žumanjca sa pudingom od vanilije i jednim djelom šećera po potrebi dodati malo mljeka zatim sve ukuhati u preostalo mljeko, kremu ohladiti zatim u nju dodati margarin i staviti na pečeni biskvit gore posipati sa kokosom
IZLAZAK SUNCA - kolač koji se pravi od tri biskvita...tamnog sa mljevenim orasima -TAMA , bijelog sa bijelanjcima i suvim grožđem - SVJETLOST , žutog sa žumancima - IZLAZAK SUNCA
Sastojci
BBISKVIT 1:
140 gr margarina
150 gr šećera
80 gr mljevenih oraha
4 jaja
4 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
BISKVIT 2:
4 bijelanjka
4 kašike šećera
2 kašike ulja
5 kašika brašna
100 gr suvog grožđa
BISKVIT 3:
4 žumanca
1 jaje
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
SIRUP:
2 kašike šećera
1 vanil šećer
1 dl vode
sok od jednog limuna
Priprema
BISKVIT 1:
1
Umutiti snijeg od bijelanjaka sa malo šećera.
U drugoj posudi umutiti margarin sa preostalim šećerom, pa dodati žumanca, zatim brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe. Na kraju u to umiješati snijeg od bijelanjaka.
BISKVIT 2:
1
Umutiti snijeg od bijelanjaka postepeno dodavajući šećer, zatim dodati ulje, brašno i suvo grožđe, sve lagano izmiješati.
BISKVIT 3:
1
Dobro umutiti žumanjke, jaje i šećer pa dodati brašno i prašak za pecivo i sve lagano izmiješati.
2
Smijese za biskvite sipati jednu na drugu u podmazanu tepsiju i peći oko 30 minuta na 200°C.
PRELJEV:
Ušpinovati vodu sa vanil šećerom, šećerom i sokom od limuna.
Vruć kolač preliti vrućim sirupom.PRIJATNO
Izlazece Sunce...
Sastojci
I deo:
140 g. margarina
150 g. secera
100 g. mlevenih oraha
3 zumanca
3 belanca
2 kasike brasna.
II deo:
4 belanca
4 kasike secera
4 kasike brasna
60 g. suvog grozdja.
III deo:
4 zumanca
1 celo jaje
6 kasika secera
4 kasike brasna
1/2 kesice praska za pecivo.
Preliv:
2 dl. vode
2 kasike secera
1 vanilin secer
+ sok od 1/2 limuna.
Glazura:
100 g. cokolade
2-3 kasike ulja.
Priprema
I deo - Izmuti margarin sa secerom,dodaj zumanca,ostale sastojke i na kraju sneg od belanaca(predhodno umucen).
Masu sipajte u podmazan pleh sa margarinom i posut brasnom.
II deo - Umutiti belanca u sneg, pa postepeno dodavati secer dok se ne istopi, i na kraju sve ostale sastojke.
Masu lagano rasporedite na I deo.
III deo - Umutiti sve sastojke da bude gusta masa, na kraju dodati brasno, i preliti po II delu.
Peci sve skupa u zag.rerni na 200C.oko 30 min.
Pecen i jos vruc kolac zaliti sa prokuvanim prelivom.
Ohladite.
Na ohladjen kolac, otopiti cokoladu sa uljem i preliti.- SOCNI KOLAC...
sastojci
biskvit:
3jajeta 5 kašika šećera 1 šolja (šolja=200 ml)mlijeka 1 šolja ulja 1 šolja pšeničnog griza 1 šolja brašna 1prašak za pecivo 1 kašika kakaa
sirup:
2 šolje šećera 500 ml vode 1vanilin šećer
krema:
1 šolja+ 2 kašike šećera 1 šolja mlijeka 2 kašike brašna 4 kašike gustina 400 m lmlijeka 100 g margarina
i još:
po ukusu šlag pjena, krema, šlag...
PripremaVrijeme pripreme:
Pjenasto umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, griz, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro sjediniti, pa sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Ostaviti mali dio smjese, u koji dodamo kakao. Dobro umutiti, pa staviti preko smjese...u obliku tačkica.Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C, oko 20 minuta.
Sirup: Sjediniti šećer, vodu i vanilin šećer. Staviti da prokuha, pa na laganoj vatri kuhati 7-8 minuta. Prohladiti sirup, pa preliti preko pečenog biskvita. Ohladiti!
Karamelizovati 1 šolju šećera, pa preliti 1 šoljom mlijeka. Na laganoj vatri otopiti karamel. Posebno umutiti brašno, gustin i 2 kašike šećera i 100 ml mlijeka (da nema grudica). Preliti sa preostalih 300 ml mlijeka, pa staviti na vatru. Dodati i karamel mlijeko, pa kuhati dok krema ne dobije gustinu; miješati svo vrijeme. Maknuti sa vatre, pa dodati margarin. Dobro izmiksati. Sipati kremu preko biskvita. Kad se ohladi, premazati umućenim šlagom!
Posuti orasima, lješnjacima, čokoladom...po ukusu!
Нема коментара:
Постави коментар