sitni kolaci

 Sitni kolači



Počela je sezona slava pa ću vam predstaviti nekoliko vrsta provereno dobrih sitnih kolača koje možete pripremiti za posluženje. Ovo su uglavnom posni kolači, ali naći će se tu i poneki masni ;)
Recepti obeleženi zvezdicom (*) su posni ili se mogu upotrebom posne čokolade, keksa i slično, preobratiti u posne.


Kikiriki bajadera *

 

 

Malo drugačija bajadera, sa punim ukusom kikirikija i čokolade, nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Probajte ako volite kikiriki ;)
Potrebno je:
300 g šećera
200 ml vode
125 g margarina
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
400g mlevenog kikirikija
glazura
100 g čokolade
3 kašike ulja 
Priprema:
Kratko ušpinujte šećer sa vodom, dodajte margarin i čokoladu i mešajte dok se sve ne otopi. Maknite sa ringle pa dodajte mleveni keks i mleveni kikiriki. Kikiriki kupite sirov, neslan, pa ga u plehu malo propecite u rerni, pazite samo da ne pregori. Ohladite i sameljite na mašinici za orahe. 
Smesu dobro izmešajte i izlijte u manji pleh obložen folijom. Ja sam koristila manji pleh za hleb, onaj kraći. Ostavite da se ohladi pa stavite u frižider da se lepo stegne. Stegnutu bajaderu istresite na dasku i prelijte glazurom od otopljene čokolade. Po želji posipite malo seckanog kikirikija odozgo ili našarajte belom čokoladom. Isecite oštrim nožem na štanglice tek kad se čokolada bude potpuno stegla.

 

 Lešnik gnezda *



Ovi maleni lešnik-lepotani su me osvojili na prvu! Veoma dekorativni, za istinske ljubitelje lešnika su prava poslastica. Mogu se pripremiti par dana ranije, čak i zamrznuti pa pred služenje dekorisati vašim omiljenim punjenjem, nutelom ili za posnu varijantu kremom od bele ili crne čokolade, i po želji ukrasiti sa po jednim utisnutim lešnikom, za potpuni užitak.
Potrebno je:
2 dl vode
200 gr šećera
150 gr margarina
100 gr čokolade
150 gr mlevenih pečenih lešnika
250 gr mlevenog keksa
za dekoraciju 
krupno mleveni lešnik, nutela
po želji celi pečeni lešnici
Priprema:
Stavite vodu, šećer, margarin i čokoladu u šerpicu na laganu vatru da provri. Sklonite sa ringle pa dodajte keks i lešnike i lepo izmešajte. Ostavite masu da se ohladi pa navlaženim rukama formirajte kuglice, uvaljajte ih u krupno mleveni lešnik, lagano spljoštite i palcem utisnite maleno udubljenje na sredini. Preporučujem da ih ostavite da se dobro ohlade i stegnu, najbolje preko noći pa tek onda da ih punite kremom. Možete ih i zamrznuti čak i mesec dana ranije. Nutelu staviti u špric za ukrašavanje i punite udubljenja na gnezdima. Za posnu varijantu možete napraviti kremu od rastopljene čokolade i margarina pa time napuniti gnezda. Utisnite po jedan ceo lešnik u krem i ostavite gnezda da se stegnu.
 

Šareni trougao *

Jako ukusan spoj šarenih žele bombona, oraha, suvog groždja i čokolade.  Postan je ali ga možete uklopiti i sa masnim kolačima, odlično se slažu ;)
Potrebno je:
250 g šećera  
šoljica vode -100 ml  
250 g mlevenih oraha  
100 g seckanih oraha  
150 g otopljene cokolade  
100 g seckanog suvog grozdja  
100 g seckanih šarenih žele bombona
glazura  
100g cokolade  
3 kašike ulja 
Priprema:
Ušpinujte šećer sa šoljicom vode (oko 100 ml taman toliko da prekrije šećer). Nije potrebno dugo špinovanje, tek toliko dok se šećer ne rastopi. Dodajte mlevene i seckane orahe, seckane žele bombone i suvo groždje (ako je baš sitno ne morate da ga seckate) i  otopljenu čokoladu pa sve dobro izmešajte da se masa sjedini. 
Kalup u obliku trougla obložiti alu folijom i izliti smesu. Ako vam ostane malo smese premažite list omekšale oblande i urolajte, tako ćete od jedne mase dobiti dva različita kolača. Ostavite da se stegne pa tek onda prelijte glazurom. Kolač napravite par dana pre služenja da bi se lepo prosušio i stegao. 

Kokos kuglice sa belom čokoladom




Očaraće vas sigurno, toliko su nežne i prelepe! Sa belom čokoladom i kokosom, nešto poput rafaelo bombica, ali ipak malo drugačije.
Potrebno je:
100 ml slatke pavlake  
200 gr bele čokolade  
25 gr margarina   
100gr kokosa 
+ još malo za valjanje
Priprema:
Slatku pavlaku sipajte u šerpicu i zagrevajte do ključanja, ubacite čokoladu i margarin i mešajte da se sve istopi.  Stavite u frižider na par sati. Veoma praktično jer za to vreme možete da napravite još koju vrstu kolača :) Ohladjenu masu umutite mikserom pa dodajte kokos i sve izmešajte i navlaženim rukama pravite malene kuglice. Uvaljajte ih u kokos i ostavite da se dobro ohlade pre služenja.

Rolat sa bananom *



Takodje veoma dekorativan rolatić, sa ukusom banane. Kod mene je postao redovan i nezaobilazan deo slavskog posluženja. Preporučujem da probate, odličan je!
Potrebno je: 
125 gr margarina  
100 gr prah šećera  
300 gr mlevenog keksa  
200 gr rastopljene čokolade  
1 izmiksana banana  
1 list oblatne  
100 gr žele bombona 
Priprema: 
Penasto umutite margarin sa prah šećerom pa dodajte izmiksanu bananu i otopljenu čokoladu, kao i mleveni keks i seckane žele bombone. Sve zajedno sjedinite i filujte list oblande koji ste prethodno ostavili pokrivenog mokrom krpom kako bi omekšao. Čvrsto urolajte, pažljivo da vam ne bi popucala oblanda, zamotajte prianjajućom folijom i ostavite da se stegne.

Lešnik bombice 

 
Prave, svečane, raskošne kuglice sa punim ukusom lešnika, svakako će ukrasiti bilo koju trpezu. Jednostavno ih stavite u neke ukrasne korpice i vizuelni efekat je zagarantovan! 
Potrebno je: 
200 g mlevenog keksa
100 g čokolade
150 g pečenih lešnika
1 rum šećer
50 g margarina
100 ml slatke pavlake
+ oko 100 g celih lešnika
Priprema: 
Čokoladu sitno narendajte, keks i lešnike sameljite pa sve sjedinite sa rum šećerom, omekšalim margarinom i slatkom pavlakom. Umesite smesu rukama pa kidajte male komadiće i oblikujte loptice. U sredinu svake loptice stavite po jedan celi lešnik. Uvaljajte bombice u mlevene lešnike, mleveni keks, kokos, rendanu čokoladu, po vašoj volji.

Zrna kafe *

 


I na kraju, prava poslastica! Ova zrnca su oduševila svakog ko ih je video, a tek kad se probaju! Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim! Takodje su deo redovnog repertoara već par godina unazad, a i ove će godine krasiti moju slavsku trpezu ;) 
Lana, hvala ti za ovaj recept!
Potrebno je: 
250 g šećera
100 ml vode
125 g margarina
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog keksa
80 g čokolade
2 kašičice mlevene kafe 
glazura 
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Skuvajte šećer sa vodom, kuvajte oko 3-4 minuta najviše. Sklonite sa ringle pa dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Dodajte orahe, keks, čokoladu i mlevenu kafu i sve sjedinite pa ostavite da se ohladi. Rukama oblikujte male kuglice i u svaku utisnite čačkalicu po sredini da se dobije oblik zrna kafe. Ostavite da se stegnu pa ih provucite kroz glazuru od otopljene čokolade, ponovo predjite čačkalicom po otisku i ostavite na celofanu da se stegne glazura. Višak čokolade oko zrna odsecite nožem i poslužite ih u korpicama.
I još samo jedna preporuka za Rum štangle jer i one spadaju u sitne kolače i odlično bi se uklopile sa gore navedenim kolačima. 

 Bombice, štanglice i još ponešto



Ove kolače sam pravila još pre Nove godine, ali od nekih privatnih obaveza nikako da stignem da napišem post sa receptima za neke kolače koje sam prvi put pravila i koji su zaista odlični.
Pored Bombica sa suvim šljivama, tu su i Lanine prelepe Kasato štanglice, jako ukusne i na oko veoma privlačne, kao i  Kokosov orah, dekorativan, ukusan i veoma izdašan kolač.

Bombice sa suvim šljivama





Potrebno je:
10 kom suvih šljiva bez koštica
1 dl crnog vina
3 kašike šećera
200 g čokolade
125 g margarina
100 g krupno mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
+ oko 50 g mlevenih oraha za valjanje


Priprema:
Suve šljive potopite u toplu vodu i ostavite da odstoje 15-ak minuta da omekšaju. Prokuvajte ih u crnom vinu sa šećerom. Izvadite šljive, a u vino dodajte čokoladu i otopite je na laganoj vatri. Sklonite sa vatre pa dodajte margarin i mešajući otopite. Kuvane šljive sitno iseckajte, dodajte im mlevene orahe i polovinu keksa, izmešajte, dodajte otopljenu čokoladu u vinu i uz postepeno dodavanje preostalog keksa umesite masu. Vlažnim rukama oblikujte bombice i uvaljajte ih u mlevene orahe. Ostavite da se stegnu pa ih poslužite.
Od ove mere dobije se 30-40 bombica.


Kokosov orah




Potrebno je:
za belu masu
150 g šećera
1 dl vode
125 g margarina
100 g kokosa
125 g mleka u prahu 
za tamnu masu
150 g šećera
1 dl vode
125 g margarina
250 g mlevenog keksa
3 kašike kakaoa
za punjenje
10 kom, suvih smokvi
100 g celih oraha
za valjanje
100 g kokosa


Priprema:
Za belu masu skuvajte vodu i šećer, dodajte margarin i kuvajte još par minuta. Dodajte kokos i mleko u prahu, umutite mikserom i dobro ohladite.
Za tamnu masu skuvajte vodu i šećer, dodajte margarin i kuvajte, kao i za belu masu, par minuta na tihoj vatri. Dodajte keks i kakao, promešajte i ohladite.
Smokve potopite u toplu vodu na nekoliko minuta, ocedite ih i napunite orasima.
Tamnom masom obložite smokve i ostavite u frižideru 30 minuta da se ohlade i stegnu.  Nakon toga vlažnim rukama obložite kugle belom masom, oblikujte lopte i ostavite u frižideru na sat vremena. Od ove mase dobije se 10 velikih kugli koje se nakon hladjenja iseku na polovine pa svaka polovina na 4-5 dela. Secite oštrim, tankim nožem ili skalperom.

 

Kasato štanglice


Potrebno je:
250 g mlevenog keksa
200 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g suvog grožđa
150 g žele bombona
2 kašike ruma
za glazuru:
100 g crne čokolade
100 bele čokolade
6 kašika ulja




Priprema:
Izmešajte mleveni keks i šećer u prahu, dodajte suvo groždje i seckane žele bombone. Sve lepo izmešajte pa dodajte margarin sobne temperature i sa rumom umesite masu.
Dasku obložite folijom  i rastanjite masu na debljinu od 1 cm. Prektijte folijom i stavite u zamrzivač na par sati. Dok je masa polusmrznuta isecite je na manje štanglice i vratite u zamrzivač da se potpuno stegnu.
Za glazuru posebno otopite crnu i belu čokoladu sa po 3 kašike ulja. Umačite štanglice do pola u crnu, a drugu polovinu u belu čokoladu. Dok je čokolada još tečna stavite na sredinu svake štanglice po par perlica. 

A evo i podsetnika za neke kolačiće koji su se našli na tacni na gornjoj slici, a koji su već objavljeni na blogu:
-zrna kafe                                                                           







 Bounty minjoni



Svima dobro poznate Bounty čokoladice u obliku minjona oduševile su i mene, a i sve koji su ih probali. Minjoni su toliko savršeni, ni malo se ne razlikuju od originala, a ispostavilo se da nisu toliko komplikovani za izradu kako sam ja mislila. U stvari, jako jednostavno se pripremaju ukoliko se striktno držite recepta, nema greške.Originalni recept je objavila vanylica na Coolinarici, ali moram da kažem da sam se držala i uputstava koje je iznela Lana na svom blogu
i to mi je zaista puno pomoglo. Nakon raznih konsultacija, iščitavanja preko 300 i nešto komentara i različitih mišljenja, ipak sam se odvažila da se upustim u avanturu. Da sam ih pravila za sebe, ne bi bilo potrebe da brinem, pojeli bi to moji termiti, ali kako sam ih radila po narudžbini za slavu, morali su da budu savršeni! I bili su! U nastavku ću vam napisati recept za Bounty minjone, u posnoj varijanti, kao i neka moja zapažanja i iskustva.



Potrebno je:
(original recepta)
100 ml biljne slatke pavlake 250 g margarina 300 g šećera
2 kesice vanil šećera 250 g kokosa 
glazura
300-400 g posne čokolade *
9-12 kašika ulja



Priprema:
Na tihoj vatri otopiti slatku pavlaku, šećer, vanil šećer i margarin. Čim provri skloniti sa ringle i dodati kokos. Dobro promešati da se smesa izjednači. Pripremite plići pleh dim. 31x20 ili neki sličnih dimenzija da bi vam minjoni kasnije bili odgovarajuće veličine kada ih isečete na kockice i potopite u dva sloja glazure. Stavite na dno pleha pek papir i izlijte smesu. Poravnajte gornju površinu i ostavite da se ohladi pa stavite u zamrzivač na par sati da se dobro rashladi i stegne. Isecite vlažnim nožem na trake jednake širine. 



Svaku traku isecite na kockice. Pre svakog reza kvasite nož i prste, pa oblikujte kockice ukoliko negde štrči kokos ili je potrebno malo urediti kockicu. Kockice poredjajte na poslužavnik i stavite ponovo u zamrzivač, najbolje preko noći. Ujutru će biti idealne za umakanje u glazuru, neće se rasturati, a i čokolada će se brže stegnuti na njima.



Za glazuru otopite čokoladu i ulje na pari, na svakih 100 g čokolade sipajte po 3 kašike ulja. Svaku kockicu umačite u čokoladu i redjajte na celofan. Kad se prvi sloj glazure bude stegao, ponovite postupak i još jednom ih provucite kroz glazuru. Ostavite da se stegnu pa ih ukrasite belom ili crnom čokoladom koju ćete u tankom mlazu posipati preko minjona. 





Napomena:
* Meni je za prvi sloj glazure otišlo skoro pa 300 g čokolade. Za drugi sloj sam dodala još 100 g i sipala 4 kašike ulja i taman sam imala za glaziranje svih kockica.
- Za spuštanje kockica u glazuru koristila sam plastičnu viljuškicu kojoj sam polomila srednji zubac i to se pokazalo kao odlično rešenje. Probajte tako :)
- Obavezno kvasite nož kako se ne bi lepio kada budete sekli tablu. Prste takodje, radi lakšeg oblikovanja i doterivanja kockica.
- Za ovu, posnu varijantu, preporučujem da obavezno stavite 2 kesice vanil šećera kako bi se neutralisao ukus margarina. I zaista, ni malo se ne oseća, ukus je identičan originalu.
- Dvostruko glaziranje je potrebno kako bi se površina izgladila i popunile eventualne praznine i kako bi vaši minjoni izgledali savršeno.

 Kokosova gnezda









Sastojci

200 gr. secera
150 gr. maslaca ili margarina
250 gr. mlevenog kesa
100 gr. kokosa
2 dcl. vode
nutella

Priprema

Prokuvati vodu sa secerom i u to dodati maslac i izmesati da se istopi. Ostaviti da se ohladi dok ne bude mlako pa dodati  keks i kokos. Drzati u frizideru dok se skroz ne ohladi. Praviti kuglice sa malim udubljenjem na vrhu, filovati nutellom i uvaljati u kokos.

Sedmo nebo

Poslednji Plazma keks koji smo dobili na poklon sam morala iskorostiti za jedan od naših omiljenih kolača... Ostalo još samo 300 gr., čuvam za Bomba tortu. :)








Sastojci

2 lista oblatne, moji su dimenzija 29x23 cm.

kora od kokosa
4 belanca
200 gr. šećera
100 gr. kokosa
2 kašike brašna

kora od keksa
4 belanca
200 gr. šećera
150 gr. mlevenog Plazma keksa
1 kašika brašna

fil
8 žumanaca
200 gr. šećera
100 gr. čokolade za kuvanje
250 gr. margarina ili maslaca

glazura
100 gr. čokolade, ja sam stavila mlečnu
3 kašike ulja


Priprema

Prva kora, umutiti u čvrst sneg belanca i šećer. Dodati postepeno kokos i brašno, izmešati lagano, staviti na oblatnu sa grube strane, i prosušiti na 150 stepeni oko 20 minuta.

Druga kora, sa keksom, isti postupak.

Fil
Dobro umutiti žumanca i šećer, da udvostruči masu i dobiju svetlo žutu boju, pa staviti na paru da se kuva. Dodati čokoladu i kuvati desetak minuta sve zajedno na pari uz često mešanje.
Kada se ohladi sjediniti sa penasto umućenim maslacem/margarinom. Ostaviti neko vreme u frižider da se stegne fil.

Filovati kore kao na fotografijama, gore glazura, po želji posuti i kokosom.

Karamel keksi





Sastojci
2 solje brasna
20 karamel bombona koje idu u testo
1 kasikica praska za pecivo
2 jaja
1 solja smedjeg secera
1, 5 dcl. ulja
1 vanila secer
i jos nekoliko bombona da bi se komadici stavili gore na keksice

Priprema
Karamele iseci na 4 kockice.
Penasto umutiti jaja i secer, dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo, karamele, vanila secer i ulje. Sve dobro izmesati kasikom. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Testo vaditi malom kasikicom i stavljati na papir za pecenje na odstojanju jer ce se keksi rasiriti prilikom pecenja. Kada se napola ispeku i vec formiraju oblik, malo utisnite jos dva ili tri komadica bombona na vrhu keksa.

Od ovih sastojaka dobicete oko 30 keksica. 

Novosadske kocke






Sastojci

piškota(kora)

6 jaja
140 ge. šećera
sok od 1 limuna
140 gr. oraha

Fil

250 gr. maslaca ili margarina
3 tvrdo kuvana žumanca
200 gr. šećera u prahu
140 gr. mlevenih oraha
100 gr. mlevene plazme
1 kašika mleka

glazura

120 gr. bele kuvertura čokolade
4 kašike ulja


Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele u udvostruče masu. Dodati sok od limuna, izmešati, zatim dodati belanca i orahe i lagano ručno izmešati.
Sipati u veliku tepsdiju na papir za pečenje. Peći na 150 stepeno oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela.

Za fil, penasto umutiti maslac i šećer u prahu. Dodati žumanca koja se prethodno propasiraju. Zatim dodati orahe, keks i kašiku mleka, sve dobro sjediniti i filovati kolač.
Nafilovan kolač pritisnuti nečim da bi gornji sloj bio potpuno ravan, tada će glazura delovati lepše. 

 Jeftin, brz i sočni kolač s kokosom






Nije baš reprezentativna, ali još je dobra, moja sveska sa receptima s obzirom da je preko 25 godina veoma često u upotrebi, a isto toliko i dugo i često i ovaj recept. :)




Sastojci

kore

2 jaja
2 dcl. mleka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao

fil

1 l. mleka
1 šolja šećera
7 kašika griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bele čokolade, oko 30, 40 grama

Priprema

Skuvati griz u mleku tako što stavimo mleko da prokuva, zatim dodamo griz i šećer. Kuvati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se prohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.

Sve sastojke za kore stavimo u sud za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smese za kore i zapečemo na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.

Ovaj kolač je neophodno peći na umerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.

Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lepa glatka.

Čokoladne korpice





Sastojci

150 gr. mlevenog keksa
150 gr. mlevenih oraha
100 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1,5 dcl.mleka

150 gr. Milka čokolade
1,5 kašika ulja

2 dcl. slatke pavlake
1 kašika nutelle

oko 45 malih papirnih korpica

Priprema

Mleko, maslac i šećer istopiti na tihoj vatri, umešati keks i orahe i ostaviti da se dobro ohladi.
Od ohladjene smese napraviti oko 45 malih loptica.

Čokoladu istopiti sa uljem i odmah u svaku korpicu staviti malu kašikicu čokolade.
Staviti i lopticu od keksa i malo utisnuti prstima koliko možete tako da čokolada bude svuda oko loptice i skoro do vrha korpice.

U slatku pavlaku staviti nutellu i sve zajedno izmiksati u čvrst krem.

Posle nekoliko sati u frižideru odvojite papir i ostaće vam male čokoladne korpice.
Ukrasiti slatkom pavlakom umućenom sa nutellom. 

Kokos rolat

Nova fotografija





Sastojci

tamni deo

250 gr. mlevenog keksa
100 gr. cokolade za kuvanje
150 gr. secera
1,5 dcl mleka

svetli deo

125 gr. margarina
150 gr. secera u prahu
100 gr. kokosa

Priprema
tamni deo - Istopiti cokoladu pa izmesati sa keksom, secerom i mlekom. Smesu rastanjiti na foliji.

svetli deo - penasto umutiti margarin i secer u prahu pa dodati kokos. Rasporediti preko tamnog dela i uviti u rolat. 

Bunar kifle






Sastojci

jedna solja (2,5 dcl.) pavlake
1 solja masti
2 jaja
40 gr. svezeg kvasca
pola solje mleka
malo soli
3 kasike secera
oko 800-900 gr. brasna

Priprema

Umutiti mast sa 2 jajeta, dodati pavlaku i kvasac koji je narastao u pola solje mleka.Izmesati, dodati malo soli, secer i zamesti sa brasnom. Ovako umeseno testo staviti na cist platneni salvet, vezati ga a zatim ga spustiti u lonac (od 5-6 l.) koji je vise od pola napunjen vodom.
Testo ce pasti na dno lonca a kada uskisne podici ce se na povrsinu. Ovo testo je najbolje umesti uvece a peci ujutru, da prenoci u vodi.
Testo izvaditi iz vode i salvete, staviti na brasnom posutu dasku, razviti na 5 mm. debljine, iseci u trouglove ili kocke, filovati pekmezom i uvijati u kiflice.
Premazati jajetom i peci na 200 stepeni oko 20 minuta.

Čupavci



Sastojci

piskota
2 jaja
250 gr.šećera
50 gr. istoljenog margarina
2 dcl. mleka
300 gr. brašna
1/2 praška za pecivo

100 gr. margarina
120 gr. šećera
1 dcl. mleka
80 gr. čokolade za kuvanje

oko 150 gr. kokosa

Priprema

Od nevedenih sastojaka umutiti piškotu, sipati smesu u nauljen i brašnom posut četvrtasti kalup pa peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 minuta na 180 stepeni.
Kada se piškota ohladi seći na kocke željene veličine.

U mleku istopiti margarin, šećer i šokoladu i kada se prohladi svaku kockicu umočiti skroz u preliv, zatim uvaljati u kokos. 

Crne štanglice



Sastojci

8 jaja
280 gr. secera
250 gr. margarina
150 gr. cokolade za kuvanje
150 gr. seckanih orasa
100 gr. brasna

zuti deo
2 veca zumanca
5 kasika secera

i jos oko 20 gr. rendane cokolade

Priprema

Cokoladu istopiti na pari. 8 belanaca umutiti u cvrst sneg. 8 zumanaca i secer dobro izmutiti mikserom pa dodati penasto umucen margarin. Kada je sve pripremljeno polako sjediniti sastojke ovim redom. U umucena zumanca, secer i margarin dodati istopljenu cokoladu. U tu smesu dodati i seckane orase. Zatim ovu smesu dodavati u belanca, kasiku po kasiku, lagano mesajuci. Na kraju isto tako u malim kiolicinama dodavati brasno lagano mesajuci.
Istresti u nauljen i brasnom posut pleh i peci oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Mikserom dobro umutiti 2 zumanca i secer i pred kraj pecenja premazati ih preko kolaca, vratiti u rernu jos 2 - 3 minuta da se zumanca malo zapeku. Paziti da ostanu svetle boje. Pecen i jos vreo kolac posuti rendanom cokoladom. 

 Doukissa - Vojvotkinja









Sastojci
kolac
12 kasika cokolade u prahu
8 kasika secera u prahu
200 gr. margarina
3 kom. jaja
pola soljice( 0,5 dcl) vode
2, 3 kasike likera od cokolade
300 gr. keksa (petit, plazma…)
glazura
100 gr. cokolade
1 kasika ulja

Priprema

Na blagoj vatri, uz mesanje, prokuvati vodu, secer u prahu i cokoladu u prahu.
Dodati margarin i kada je istopljen i masa ujednacena (posle minut, dva), skloniti sa vatre,dodati razmucena jaja. Sipati polako uz neprestano mesanje.

Izlomiti keks, dodati mu krem od cokolade dok je jos topao, izmesati, sipati u kalup i ostaviti da se ohladi.


Kada se ohladi, izvaditi iz kalupa tako sto se ivice odvoje nozem a donji deo predje na par sekundi preko plamena plina ili se stavi dno kalupa u posudu sa toplom vodom. Izruciti kolac na resetku,malo ga poravnati, preliti glazuru preko, kada se glazura malo ohladi , prebaciti ga na tacnu. 

Polumeseci - Kolači sa orasima







Mogu iskreno reći da mi je ovo skoro najbolji kolač os sitnih kolača sa orasima. Ja ga obožavam, lak je za pripremu i ne treba mnogo sastojaka, a ukus mu je odličan.

Recept je nekada pravljen sa domaćim, velikim jajima. Ako kupujete manja, stavite onda 5 jaja.

Sastojci

kora

150 gr. maslaca ili margarina
150 gr. šećera
150 gr. mlevenih oraha
4 belanca
70 gr. brašna

žuti deo

4 žumanca
150 gr. šećera u prahu

fil

150 gr. mlevenih oraha
1 dcl. mleka
150 gr. šećera
70 gr. maslaca ili margarina


Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti maslac i šećer. Dodati umućena belanca, orahe i brašno i sve lagano ručno izmešati. Tepsiju srednje veličine namazati blago uljem i posuti brašnom, rasporediti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.

Dok se kora peče umutiti žumanca i šećer mikserom najvećom brzinom, dok žumanca ne "pobele". Na pečenu koru staviti umućena žumanca, smanjiti temperaturu na 100 stepeni, vratiti kolač u reernu i sušiti ga oko desetak minuta. Žumanca treba samo da se prosuše, nikako da se ispeku.
Pečeno ohladiti do sobne temperature.

za fil

Prokuvati na tihoj vatri mlevene orahe, šećer i mleko. Kuvati minut, dva. Ostaviti da se skroz ohladi pa umiksati maslac.

Rasporediti fil preko kolača, posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladno mesto da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Čokoladne - kapućino punjene kuglice





                                                                        SASTOJCI

250 gr. mlevenih oraha
200 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. šećera u prahu
1 kesica kapućina, 12,5 gr.
1 belance
2 kašike mleka

punjenje

2 kuvana žumanca
70 gr, maslaca ili margarina
120 gr. šećera u prahu
1 vanilin šećer


                                                                         PRIPREMA






Orahe, šećer i belance izmešati, dodati istopljenu čokoladu, kapućino i mleko. Sve dobro izmešati da se sastojci sjedine.

za punjenje

Kuvati jaja 4 - 5 minuta od momenta kada prokuva voda, skolniti sa vatre i ostaviti jaja u istoj vreloj vodi još 15 minuta. Tako će žumanca biti savršeno žuta bez zelenog kruga okolo.
Maslac, propasirana ohlađena žumanca, šećer i vanilin šećer dobro umutiti mikserom.

Od tamne smese praviti kuglice težine oko 20 gr., od žute smese kuglice od 7 gr.
Žute kuglice staviti u zamrzivač na pola sata.  U tamnu smesu staviti žutu kuglicu, dlanovima oblikovati i uvaljati u čokoladne mrvice ili mlevene orahe.
Dobije se 34,35 kuglica.

Starinske vanilice

Starinske vanilice u svečanom ruhu, mame da se probaju... :)









Sastojci

200 gr. masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mlevenih orasa
4 kašike mleka
400 - 420 gr. brašna

pekmez za filovanje, ja sam stavila moj domaći od jagoda

Priprema

penasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko testo i ostaviti ga umotano u najlon foliju, najmanje pola sata u frižider.

Čokoladni lešnik - karamel kolačići







Sastojci

1 cup - posuda od 2,5 dcl

testo
1 cup brašna
1/3 cup kakao
115 gr. maslaca ili margarina
2/3 cup šećera
1 žumance
2 kašike mleka
1 kašika vanila ekstrakta

karamel
14 karamela
3 kašike slatke pavlake

1 belance
oko 70 gr. krupno mlevenih lešnika


Priprema

Prosejati brašno i kakao.
Posebno penasto umutiti maslac i šećer, dodati mleko, žumance i vanilu , izmešati pa dodati brašno sa kakaom. Umutiti lagano mikserom i ostaviti testo umotano u najlon foliju jedan sat u frižider. Zatim testo podelite na kuglice željene veličine, zavisi kakve kolačiće hoćete, manje ili veće.

Ja sam dobila 480 gr. testa i napravila sam 24 kuglice.

Šarene kiflice II

Posle ovih standardnih i svima znanih "Šarenih kiflica" ( kliknite na naslov za recept), malo drugačija verzija, takođe ekonomična ali jako ukusna, za kolač za svaki dan je odlično rešenje.






Sastojci

550 gr. brašna
40 gr. pudinga od vanile, prah
2 dcl. mleka
2 dcl. ulja
2 kašike šećera
2 kašike čokolade u prahu
1 prasak za pecivo
20 gr. svežeg kvasca ili 6 gr. suvog
2 jaja
malo soli

sirup

300 gr. šećera
4 dcl. vode

Priprema

U mlako mleko dodati kašikicu šećera i kvasac i ostaviti da nadođe.
U sud za mešanje sipati brašno, dodati sve ostale sastojke i umutiti glatko testo. Podeliti ga na dva dela i u jedan deo umesiti čokoladu u prahu.

Kokos bajadera




Sastojci

tamni deo

1 dcl. mleka
150 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
1 kašika kakao
300 gr. mlevenog keksa

svetli deo

1 dcl. mleka
150 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
200 gr. kokosa
50 gr. mlevenog keksa

Priprema

tamni deo

Mleko, šećer, vanilin šećer, maslac i kakao dobro zagrejati i mešati dok se sastojci ne sjedine i šećer skroz ne istopi. Ne treba da kuva.

Jaffa kolač

Подешавања постова
Sastojci

1 jaje
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika šećera
15 kašika brašna
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika kakao

Ovo su sastojci za JEDNU koru, ispeći dve takve.

Sirup

250 gr. šećera
2 dcl. vode

i još je potrebno

1 smrznuta narandža
3,4 kasike marmelade od kajsije ili breskve

Glazura
100 gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Priprema

Kuvati vodu i šećer 5 minuta i ostaviti da se ohladi.

Za koru, umutiti jaje, šećer, mleko i ulje pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji na 180 stepeni oko 20 minuta.

Jednu koru izmrviti, preliti sirupom, dodati izrendanu narandžu i marmeladu, sve dobro izmešati pa rasporediti u tepsiju preko prve kore. Gore staviti glazuru i ostaviti da se dobro ohladi.

Narandžu rendati na sitno rende zajedno sa korom. Odaberite slatke narandže sa tankom korom i bez košpica.

Minjoni - bombice s orasima

Minjoni su u šarenim korpicama, u belim su Kokosova gnezda. :)





Sastojci
250 gr. margarina ili maslaca
300 gr. mlevenog keksa
200 gr. mlevenih oraha
150 gr. šećera u prahu
2 dcl. mleka
1 kašikica tečne vanile ili 1 vanilin šećer

Izmešati keks, šećer i orase. Margarin istopiti na tihoj vatri a zatim ga sipati u posudu sa ostalim sastojcima, malo izmešati ručno, dodati mleko i vanilu, mešati dok smesa ne postane homogena, ostaviti u frizider da se ohladi pa praviti kuglice i uvaljati ih u mlevene orase.

Pita sa orasima i čokoladom







Sastojci

testo

200 gr. maslaca ili margarina
300 gr. brašna
80 gr. šećera
1 jaje
1 žumance


fil

6 jaja
180 gr. šećera
200 gr. oraha
80 gr. čokolade za kuvanje

Priprema

Maslac, jaje, žumance i šećer dobro umutiti pa dodati brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti oko sat vremena u frižider.

Od testa razvući dve tanke kore za tepsiju srednje veličine.

Za fil - Penasto umutiti jaja i šećer, dodati mlevene orahe i rendanu čokoladu. U tepsiju staviti jednu koru, fil, preko drugu koru. Sve zajedno peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Fantastične kuglice od keksa i kokosa



Sastojci




250 gr. mlevenog keksa
60 gr. kokosa
397 gr.( jedna konzervica)kondenzovanog mleka
50 gr. otopljenog maslaca
1 dcl. slatke pavlake
2 kašike kakao praha
1 vanilin šećer

kokos za uvaljati kuglice

Priprema
 Sve sastojke za kuglice izmešati da se dobije homogena smesa. Ostaviti oko pola sata u frižideru pa zatim praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.

Lenja pita sa jabukama










Sastojci

250 gr. maslaca ili margarina sobne temperature
4 šolje brašna - od 2 dcl.
1 šolja šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 šolja slatke pavlake, može i obično mleko
ribana korica od jednog limuna

fil

1,5 kg. jabuka
200 gr. šećera
suvog grožđa, količina po želji
kašikica cimeta

Priprema

Sve sastojke za testo staviti u sud za mešanje i umutiti mikserom, žicama za testo. Ne mutiti previše, tek da se sastojci sjedine jer ovakva prhka testa ako se mese dugo postaju žilava.
Ostaviti u frižider dok se ne pripremi fil.

Za fi, izrendati jabuke, dodati šećeer, suvo grožđe i cimet i dinstati desetak minuta na umerenoj temperaturi.

Razvući polovinu testa na brašnom posutoj podlozi u koru debljine oko 3,4 mm. i staviti u veću tepsiju. Preko rasporediti jabuke,ja stavim vrele, ne čekam da se ohlade, vidi se i na fotografiji para. Nemojte brinuti ako ima i dosta soka, sve će se to tokom pečenja upiti. Preko staviti drugu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Košnice







Sastojci

smesa od orasa

2 belanca
250 gr. šećera u prahu
250 gr. mlevenih oraha
50 gr. mlevenog keksa

fil

2 žumanca
150 gr. šećera u prahu
125 gr. margarina ili maslaca

Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer uz stalno mućenje mikserom. Ma kraju umešati orahe i keks.

Margarin, žumanca i šećer dobro umutiti mikserom nekoliko minuta.

Kalup za košnice obložiti komadom najlon folije, staviti smesu od orasa, dobro je pritisnuti pa napraviti udubljenje u koje se stavi fil.
Ja nisam stavljala dole oblatnu nego sam svaku košnicu pre vađenja iz kalupa stavila na mleveni keks.

Naovaj način smesa se ne lepi za kalup. 

Čokoladni kolač sa jogurtom, bez jaja




Sastojci

2 čaše (od 2 dcl.) jogurta
2 čaše brašna
1 čaša ulja
2 čaše šećera
2 kašike kakao
1 kašikica sode bikarbone

preliv

1 dcl. mleka
100 gr. čokolade
5 kašika šećera
1 kockica. kašikica margarina

Priprema

Sve sastojke za kolač izmešati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ako kolač nije pečen, sredina će biti tečna kada pomerite tepsiju.


Za preliv, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim prelivom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata pre služenja.

Tepsija u kojoj sam pekla je dimenzija 30x23 cm. 

Jaffa oblatne




Sastojci
300 gr. mlevenog keksa
400 gr. secera
2 dcl. mleka
50 gr. cokolade
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. mlevenih orasa
1 smrznuta narandza
2 jaja
1 vanila secer

Priprema
Prokuvati mleko sa secerom, dodati. Dodati maslac, cokoladu i vanilin secer. U toplo dodati keks i orase, izmesati, skloniti sa vatre pa dodati jedno po jedno jaje stalno mesajuci da se dobije glatka smesa. Kada se malo prohladi dodati izrendanu smrznutu narandzu i filovati hladnim filom oblatne. 

Dankin kolač - Marcipan

"Nemoj da se ljutiš što ti pišem pesme, Danka..." :)





Ne znam da li ovaj kolač ima neke veze sa Dankom iz pesme, ali pod tim nazivom ja ga imam preko tridesetak godina, iz onih vremena recepata " na šoljice". :)
Kolač je stvarno jedan od zahvalnijih za pravljenje, jednostavan postupak, relativno jeftin, super ukusan, lepo izgleda, jako lepo i lako se seče. Kada vam treba više kolača za veća slavlja obavezno ga uvrstite u planove, nećete se pokajati. I još nešto, nema okrajaka, fil se spusti malo sa strane pa su okrajci sočni. Na fotografiji, prvi i treći kolač su okrajci. :)





Sastojci

mere su malim šoljicama za kafu, od 1 dcl.

kora

3 jaja
5 šoljica šećera
4 šoljice mleka
2 soljice ulja
5 šoljica brašna
1 šoljica mlevenih oraha
2 kašike kakao
1 prašak za pecivo

fil

14 kašika šećera
7 punih kašika vode
60 gr. čokolade
125 gr. maslaca ili margarina
4 šoljice mlevenih oraha

Postupak

"Domaćica" keks salama









Sastojci

300 gr. izmrvljenog keksa, ja sam stavila 200 gr. Domaćice i 100 gr. plazme sa čokoladom
200 gr. maslaca ili margarina
200 gr. čokolade
200 gr. mlevenih ili seckanih oraha
2 žumanca
2 kašike kakao
2 kašike šećera u prahu
2 kašike konjaka

Priprema

Karamel brownies sa orasima

Ovaj kolač je u stvari kao neki dobar, jaki, punog čokoladnog - karamel ukusa fantastični fil. Još u kombinacija sa orasima, stvarno je prelep. Izdašan je, preukusan, izuzetno lak za pravljenje, ne treba vam mikser...










Ja sam imala ovu vrstu Milke od tri vrste čokolade, vi stavite običnu za kuvanje kao što je u original receptu.

Sastojci

300 gr. čokolade, za kuvanje ili mlečne
180 gr. maslaca
40 gr. kakao
4 jaja
250 gr. šećera
200 gr. brašna
100 gr. oraha
1 konzervica dulce de leche

Priprema

Kokos rolat

Nova sličica uz stari recept. :)

LINK ZA RECEPT

Vojvođanska Česnica - Hristos se rodi! Srećan Badnji dan i Božić!

U Kalošu, na ćošku, "kod bunara", nakada se palio najveći Badnjak u Staroj Palanci. Pilo se vino, pevalo Roždenstvo, stajalo se oko vatre...smeh, praznična i radosna atmosfera u vazduhu. Čekali smo da naiđu vertepaši sa Vertepom, da tu, kod Badnjaka, odglume svoju malu predstavu. :)
A mi smo malo bili napolju, malo unutra, jer, moliću lepo, bilo je to pored naše kuće. :)
A u kući.. svečana atmosfera Badnje večeri, miris riblje čorbe, miris zime koji unesemo kada uđemo i najlepši miris, miris majka Julkine Česnice od rastezanog testa, koja se peče...






                                                                 SASTOJCI

zavisi koliku Česnicu želite, ja ću dati mere kako sam pravila ovaj put

dimenzija tepsije je 23x32 cm

700 gr. tankih kora
500 gr. mlevenih oraha
350 gr. šećera u prahu
225 gr. suvog grožđa

oko 2 dcl. ulja
oko 2,5 dcl. mleka

2 kašike meda


                                                                      PRIPREMA






Izmešati mlevene orahe, šećer i suvo grožđe.
Tepsiju nauljiti, staviti dve kore, SVAKU poprskati malo uljem i mlekom, rasporediti 2,3 kašike fila. Slagati kore i fil na ovaj način dok se utroše, znači posle 2 kore poprskane mlekom i uljem ide punjenje. Gornju koru samo premazati uljem. Iseći na komade željene veličine.
Česnica treba da je deblja, tako da je pravite u tepsiji čija veličina će zavisiti od količine kora i fila.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.
Vrelu Česnicu namazati sa medom i ostaviti da se ohladi.

U ovu Česnicu se stavlja i novčić. Dobro ga oprati, najbolje prokuvati u vreloj vodi, zamotati u foliju i staviti ga tokom polovine filovanja.

Čokoladne kuglice







Sastojci

300 gr. mlevenog plazma keksa
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. mlevenih oraha
100 - 150 gr. šećera u prahu, koliko volite slatko
oko 1,5 dcl mleka

priprema

 Božićni i Novogodišnji kolači - 1

You might also like:   

 Božićni i Novogodišnji kolači - 3

 Božićni i Novogodišnji kolači - Oblatne

 Božićni i Novogodišnji kolači - 2

Jeftini kolači - Kakao-kapućino kocke












Prvo da napišem par reči za cup mere u kome su izraženi sastojci za ovaj kolač.
Meni su recepti tako napisani najzahvalniji i najlakši za pravljenje. Nema vagice, premeravanja svakog sastojka, nepotrebnog prljanja dodatnog posuđa. Zagrabiš ili naspeš sastojak u određenu posudicu i to je to. Preporučujem da samo nabavite ove posudice, ima ih 4 u kompletu, od 1, 1/2, 1/3 i 1/4 cup i videćete koliko je lakše praviti takve recepte.
Cup je posuda od 2,5 dcl.

Sastojci

1 cup šećera
2 jaja
1/2 cup istopljenog maslaca
1/2 cup brašna
1/3 cup kakao
1 kašikica vanila ekstrakte
pola kašikice praška za pecivo
malo soli

kakao preliv

4 kašike vrele vode
1 kesica-12,5 gr. kapućina
3 kašike maslaca
2-3 kašike kakao, zavisi od vrste, staviti 2 ako je jako gorak
1 cup šećera u prahu

Priprema

Moto keksići

Meni ukusniji od originala, nemam ništa drugo da dodam. :)





Testo je od Buter keksića, malo dopunjeno. RECEPT ZA BUTER KAKSIĆE









Sastojci

250 gr. maslaca ili margarina
430 gr. mekog brašna
100 gr. šećera u prahu
1 jaje srednje veličine
1 žumance
1 vanilin šećer
pola kašikice praška za pecivo
3 male kašikice kakao praha

za fil - nekoliko kašikica nutelle

Priprema

Čokoladne kocke s keksom







Sastojci

100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. mlečne čokolade
80 gr. maslaca
200 gr. kondenzovanog mleka - NE 200 ml., izmerite grame
150 gr. plazma ili nekog drugog keksa

Recept za DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO

priprema

Karamel - kokos rolat u oblatni













Sastojci

karamel fil

100 gr. šećera
175 ml. vode
150 gr. mlevenog keksa

žuti fil

100 gr. šećera
100 gr. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 gr. mleka u prahu
4 kašike kokosa

1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm.

Priprema

 Mamine breskvice

Nakon dugooo vremena evo me opet sa vama na blogu.Puno sam zaokupirana tortama pa i ne stizem sve da posjetim.
Ovo su meni najdraze breskvice meke,ukusni ...koje ce vam se sigurno dopasti.

Sastojci

  •  4 jaja
  •  1 solja sećera
  •  1 solja ulja
  •   na vrh noza praska za pecivo
  •  brasna po potrebi
  •  boje: ekstrat od banane i jagoda
  •   Fil:
  •   smjesa od busenja breskvica
  •  1 dl oraha sitno mljevenih
  •  ruma
  •  2 kasike cokolade u prahu
  •   mljeko po potrebi
  •   secer za uvaljati breskvice
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Staviti jaja pa ih umutiti rucno sa secerom,dodati ulje i polako dodavati brasno sa praskom za pecivo kojeg dodamo vrlooo malo.Kad smo dobili smjesu glatku i da se ne ljepi prestati dodavati brasno. Znaci moraju se dati lagano valjati al da se ne ljepe.
    2. 2
      Otkidati pomalo smjese i praviti male kuglice i redati u pleh kojeg smo prethodno malo namastili. Peci na 180C dok lagano porumene ne smiju da tamne puno.Kad se breskvice malo prohlade sa malom kasikicom ih izbusiti napraviti udubljenja koja cemo puniti filom. Kad smo ih sve izbusili pomjesati smjesu od breskvica sa cokoladom u prahu ,orasima.Zatim dodati malo ruma po zelji i lagano dodavati mljeko.Fil ne smije biti ni pretvrd ni da se razljeva.Bolje je i da je malo rjedi jer se stegne.
    3. 3
      Punitit udubljenja i spajati dvije loptice. U malo vode razmutiti ekstrat od banane ,a u drugu zdjelu ekstrat o jagoda ili malina. Breskvice umociti cijele u zutu boju,pa staviti na ubrus da se malo osuse pa vrh obe strane umociti u ekstara od jagode ili malina.Suhe breskvice uvaljati u secer. Sloziti u kutije do posluzivanja.


    Posluživanje

    Solja za mjere je od 2 dl.Ispadne ih jako puno,mozete mjeru i smanjiti ili povecati.

    Ferrero rocher

    Dugo sam tragala za savrsenim ferrerom dok nisam napravila bas kao sto je i orginala.Da ga obučemo u orginal pakovanje nebi se prepoznala razlika.

    Sastojci
    • 1/2 lista od oblatne
    • 70gr poprženih i grubo sjeckanih ljesnjaka
    • 4-5kasika nutelle
    • oko70 gr čokolade za kuhanje
    • 2 kasike ulja

    • Priprema


      Jednostavno
      1. 1
        Oblatnu izmrviti rukama,al ne skroz sitno,ljesnjake popržiti skinuti koricu pa ih grubo samljeti.
        Izmjesati sa oblatnama.Dodati nutellu i napraviti smjesu kompaktnu za valjanje.
        Ostaviti u frižider oko 30 min.
        Nakon toga uzimati pomalo smjese i oblikovati kuglice(meni ih je ispalo 13 većih).Možete lagano pokvasiti ruke da se lakse valja.
        Opet tako napravljene kuglice ostaviti u frižider oko 1 sat.
      2. Čokoladu otopiti sa uljem u mikrovalnoj i malo prohladiti.
        Svaku kuglicu uvalajati i sotaviti da se ohladi i stegne čokolada,možete i u zamrzivač za brže stezanje.


        Mamine oblatne(čokoladne)

        Najbolja i najukusnija oblatna je bas od moje mame:)








        Sastojci

        • 1pakovanje oblatni(srednje ne prevelike)
        • 1 pakovanje(300gr) domaćica keksa ili neki sličan
        • 100gr čokolade za kuhanje
        • 2dl sećera
        • 1-2 dl oraha
        • 250gr maslaca ili margarin za kolače
        • mljeko po potrebi
        • vanilija sećer,rum
        •  

        Priprema

        Težina:
        Jednostavno
        1. 1
          Kekse samljeti,ako nemate domaćicu moze neki slican sa čokoladom.
          U jednu serpicu staviti da se otopi maslac,čokolada i secer pa skloniti sa vatre.Umjesati keks,vaniliju,rum i orahe.
          Dobro izmjesati pa po potrebi dodavati mljeko ,ne da bude rjedak ili pretvrd fil.
        2. 2
          Poloziti oblande na ravno pa filovati svaku sa filom u tanjem sloju.Zadnju ostaviti ne filovanu,ili ako zelite premazati sa malo fila,pa otopiti čokoladu i staviti glazuru.
          Umotati ih u foliju pa staviti neki tezi predmet ravan na njih i ostaviti da se stisnu preko noći.Rezati ih po zelji na kckice,stangice.

        Posluživanje

         

        Secer stavite po zelji,jer su od keksa dovoljno slatke.Od aroma dodajte sta volite,rum i ne morate mozete i arome vanilije

         

        Milicaa74 

        Moji slavski sitni

        Ovim kolacima sam uvelicala nasu krsnu slavu - Svetog Nikolu <3
        Anina salama sa suvim vocem - fenomenalna i obavezna :D
        Suzin rafaelo - ulepsao je sareno drustvo :D
        Susam bombice - za susamoljupce :D
        Posni grilijas - apsolutni pobednik za svaciji ukus :D
        Bombice od smokvi - savrsenstvo jednostavnosti i ukusa :D
        Salama sa makom i orasima - za ljubitelje istih - odlicna! :D
        Rozen torta - za moju dusu a na svaciju radost :D
        Oblanda od smokvi - sta reci? :D
        Zokini cokoladni konfeti - ljubav cokolade i sljive :D
        Jeline vanilice - kako se suzdrzati? :D
        Lesnik bombice - koncentrovani hedonizam :D
        Punjene urme - urme, lesnik, cokolada = uzivancija :D
        Brankine mljac bombice - zdravo i preukusno :D
        Tanjine staklene kuglice - bez njih ne moze nista da prodje :D
        Sve je pravljeno od duple mere, trebaju mi dobrovoljci da mi oslobode posluzavnike :D
         

        Šarići


        šarići

        Sastojci

        Priprema


        1. 1
          Prvo pročitati uvod i komentare !!!!!!
        2. 2
          Sve suhe sastojke dobro izmiješati pa preliti vrelim mlijekom. Dobro zamijesiti da se dobije kompaktna jednolična smjesa.
        3. 3 priprema za trobojnu kokos salamu /slika/168488/
        4. 4 izrada trobojne kokos salame /slika/168490/
          Pripremiti 2 komada alu-folije duljine cca 40 cm za dvije salame po 30-35 cm. Sad od svake boje napraviti po dvije trake (kobasice :) ) – svaka traka je za je jednu salamu. Slagati 2 puta po dvije boje jednu do druge i treću na ove dvije.
        5. 5
          Na kraju sve tri trake zajedno valjati da se poveže u jednu okruglu salamu, tako učiniti i sa ostale tri trake.
        6. 6 moja kćer ih je nazvala šarići :) /
          Umotati u foliju te staviti u zamrzivač da se dobro stegne. Rezati na fetice debljine cca 0, 5 cm.
        7. 7 šarići 
          Ja sam ovaj kolač radila 15 dana prije rezanja, a rezala sam ga potpuno zaleđenog zubičastim nožem za kruh.

        Posluživanje

        Ukoliko vam se dogodi da u trgovini nađete za kupiti samo mlijeko u prahu od 50 dag, preporučam da preostalu količinu iskoristite za dvobojne oblatne s orasima, a ukoliko tako učinite, od pet kupljenih oblatni ostat će vam dvije sa kojima možete napraviti neku vrstu salame u oblatni :) ili iskoristiti kao podloge za pijane košnice i već imate tri fina kolača.
      3.  

        Limun listići


        Limun listići

        Sastojci

        Priprema


        1. 1  
          Izmjješajte pjenasto jaja sa šećerom.
        2. 2  
          Listove za savijaču istrgajte na komadiće.
        3. 3  
          U smjesu sa jajima, dodajte jogurt, ulje, prašak za pecivo i naribanu limunovu koricu.
        4. 4  
          Izmješajte smjesu sa istrganim listovima.
        5. 5  
          Ulijte u namazanu i brašnom posutu tepsiju 20x30 i pecite na 150 stupnjeva (ventilator) oko 30 min.
        6. 6
          U međuvremenu prokuhajte vodu sa šećerom i limunom i ostavite da se ohladi.
        7. 7  
          Pečeni kolač prelijte sa sirupom.
        8. 8  
          Uživajte u ovoj poslastici.

          Grčka ravanija od kokosa i čokolade sa karamelizovanim kokosom

          Tradicionalni, sočni, jednostavan za pripremu, a tako ukusan grčki kolač, u malo obogaćenoj verziji i sa dodatkom karamelizovanog kokosa.









          Sastojci

          6 jaja
          140 gr. griza
          140 gr. šećera
          70 gr. brašna
          80 gr. kokosa
          100 gr. čokolade ja sam stavila mlečnu, može i za kuvanje

          sirup

          300 gr. vode
          300 gr. šećera
          1 limun presečen na pola

          karamelizovan kokos

          100 gr. kokosa
          40 gr. vode
          40 gr. šećera

          Priprema

          Umutiti penasto žumanca sa 100 gr. šećera.
          U čvrst sneg umutiti belanca sa 40 gr. šećera
          Čokoladu istopiti na pari.

          U umućena žumanca dodati griz, brašno i kokos i izmešati. Dodati sneg od belanaca i ručno izmešati. Na kraju dodati istopljenu čokoladu, sipati u nauljen i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30 minuta.

          Vodu, šećer i limun kuvati 3 minuta i vrelo preliti preko toplog kolača.

          Za karamelizovani kokos kuvati šećer i vodu 1 minut, preliti preko kokosa, imešati pa rasporediti kokos u tepsiju i peći ga u rerni na 160 stepeni dok ne dobije zlatnu boju i ne postane krckav, oko 20 minuta.

          Kolač ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

          Brownies od čokolade, oraha i plazme

          Za ljubitelje čokolade, savršen spoj uz kuglu sladoleda i za letnje dane... Brza priprema, nema mnogo kuvanja ni pečenja, a rezultat je totalno uživanje. :)






          Sastojci

          450 gr. maslaca
          240 gr. čokolade za kuvanje
          500 gr. šećera
          6 jaja
          30 gr. kakao
          270 gr. brašna
          150 gr. mlevenih ili sitno seckanih oraha
          50 gr. mlevene plazme

          Priprema

          Istopiti zajedno maslac i čokoladu.

          U jedan veći sud staviti brašno, kakao, orahe i keks.

          Jaja i šećer penasto umutiti.

          U umućena jaja dodati istopljenu čokoladu i maslac, izmešati pa dodati suve sastojke. Lagano promešati i izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
          Ostaviti u tepsiji oko 15 minuta da se stvori mala korica a zatim peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta.

          Kolač dobro ohladiti.

          Ovo je mera za veliku tepsiju i kolača ima baš dosta. Ako želite prepolovite mere dobiće se takođe lepa količina. 

          Čupava pita sa orasima

          Ovo je divna prhka pita koja zbog punjenja ukusom podseća na žerbo kocke.





          Sastojci

          300 gr. brašna
          200 gr. margarina
          150 gr. šećera
          4 žumanca
          1 prašak za pecivo
          strugana korica od jednog limuna

          fil
          4 belanca
          150 gr. šećera
          200 gr. oraha
          3 kašike pekmeza od kajsija

          Priprema

          Penasto umutiti margarin, šećer i žumanca, dodati koru od limuna pa sa brašnom umesiti glatko testo. Podeliti na dva dela tako da jedan deo bude dve trećine, a drugi deo jedna trećina testa. Oko 500 gr. i oko 250 gr. testa. Uviti membranom ili staviti u najlon kesice pa ohladiti u zamrzivaču oko pola sata ili u frižideru oko sat vremena.

          Za fil, u belanca odmah staviti šećer pa umutiti u čvrst sneg. Dodati orase i pekmez mešajući najmanjom brzinom miksra ili ručno.

          U podmazani i brašnom posuti malo dublji pleh na krupno rende izrendati veći komad testa. Zapeci na 180 stepeni 5 minuta, staviti umućena belanca, izrendati ostatak testa i sve peći još oko 20 minuta ili dok kolač ne porumeni.
          Posuti šećerom u prahu. Može se jesti već čim se malo prohladi.

          Saragli - grcka baklava

          Male cvrste grcke baklavice koje ne treba da su previse "mokre", mogu se posluziti sa ostalim kolacima na tacni i jesti bez viljuskice.


          Sastojci

          12 listova za baklavu
          300 gr. mlevenih orasa
          50 gr. prezli
          200 gr. maslaca ili margarina

          sirup
          400 gr. secera
          2, 5 dcl vode
          kora od pola limuna
          1 kasika svezeg limunovog soka

          Priprema

          Izmesati orase i prezle.

          Jedan list premazati istopljenim maslacem, staviti preko drugi list, takodje premazati maslacem pa posuti sa pet kasika orasa. Iseci na trake sirine 4 cm pa ih cvrsto umotati u mali valjak. Ako motate ceo list, bez secenja u trake, listovi mogu da se smezuraju dok se motaju ili da ne bude svuda dovoljno cvrsto umotano tako da se nece dobiti jednake baklavice. Ovaj nacin sa trakama je sporiji ali su baklavice lepse.

          Redjati u podmazanu tepsiju, svaku baklavicu premazati istopljenim maslacem. Peci na 180 stepeni oko pola sata.

          Za sirup kuvati 3-4 minuta secer, vodu i koru od limuna, skinuti sa vatre pa dodati i limunov sok. Prohladnjene baklavice stavljati u vruc sirup pa posle nekoliko minuta ih izvaditi iz sirupa..

          Vanilice





          Sastojci
          200 gr. masti
          5 kasika secera
          5 kasika pavlake
          2 zumanca
          500 gr. brasna
          naribana korica od pola limuna
          pekmez za spanjanje vanilicasecer u prahu za posipanje

          Priprema
          Penasto umutiti mast i secer pa dodati pavlaku, jos malo mutiti zatim dodati limunovu koricu, zumanca i brasno. Umutiti glatko testo i ostaviti ga oko pola sata u frizideru da se odmori. Sto posuti brasnom, razviti testo oko 3 mm debljine (nemojte deblje jer dosta naraste dok se pece)vaditi kalupcicem vanilice, redjati ih u tepsiju na papir za pecenje i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Vanilice treba da ostanu bele, da se ne prepeku.
          Tople filovati pekmezom i spajati pa uvaljati u secer u prahu.

          Pogledajte i ovaj recept STARINSKE VANILICE 

          Kolaci sa ratlukom i bademom

          Jednostavni kolacici sa prelepim ukusom ratluka od ruze i ruzine vodice. :)



          Sastojci
          1 casa (od 2,5 dcl)ulja
          1/2 casa belog vina
          500 gr. brasna
          1/2 kasikice praska za pecivo
          oko 35 kockica ratluka
          oko 35 komada badema
          ruzina voda

          Priprema
          Ulje sipati u sud za mucenje i prvo ga samog izmiksati mikeserom oko jedan minut. Doadati brasno i prasak za pecivo, zatim vino i sve zajedno umesiti. Od umesenog testa odvajati loptice velicine orasa, jos ih malo izmesiti u ruci, rastanjiti, staviti kockicu ratluka i jedan badem i oblikovati lopticu. Peci u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 25 minuta. Gotove kolacice ostaviti da se prohlade, cetkicom premazati ruzinom vodom i tako vlazne uvaljati u dosta secera u prahu. 

          Fine kiflice

          Ove kiflice su toliko jednostavne za pripremu, potrebna su samo tri sastojka, plus pekmez za filovanje :), a tako su prhke i prelepog ukusa.







          Sastojci
          250 gr. margarina
          450 gr. brasna
          casa od 2 dcl. pavlake
          pekmez za punjenje
          secer u prahu

          Priprema
          Margarin ( koji je sobne temperature), brasno i pavlaku umesiti u glatko testo. Ostaviti jedan sat u frizideru da se odmori. Razviti testo debljine 3 mm. iseci na trake sirine 10 cm. a zatim te trake na trouglove, filovati, uviti kiflice i peci u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180 stepeni.
          Nije potrebno podmazati tepsiju ili staviti papir, kiflice se nece zalepiti tokom pecenja.

          Tople kiflice uvaljati u secer u prahu. 

          Buter keksici








          Sastojci
          za keksice
          375 gr. brasna
          250 gr. maslaca ili margarina
          75 gr. secera u prahu
          na vrh noza soli

          za glazuru
          150 gr. secera u prahu
          1 puna kasika maslaca
          1 kasika vode

          i jos 60 gr. bele cokolade za dekoraciju

          Priprema
          Penasto umutiti maslac i secer u prahu, dodati brasno i malo soli, mutiti mikserom jos malo, manjom brzinom, istresti na sto posut brasnom, umesiti glatko testo i ostaviti ga u frizider najmanje pola sata. Zatim ga rastanjiti na povrsini posutoj brasnom na oko 1 cm. debljine, ne vise, iseci kalupcicem srca, redjati u tepsiju preko papira za pecenje. Testo koje ostane kada se odvoje srca, ponovo umesiti, rastanjiti i ponoviti postupak.
          Peci na 150 stepeni oko 12 minuta, paziti da se ne prepeku, treba da ostanu beli.
          Ostaviti da se prohlade pola sata i vec moze da se stavlja glazura.

          Priprema glazure
          Secer u prahu, maslac i vodu ugrejati uz mesanje dok se ne dobije jedna homogena smesa. Toplo prelivati preko keksica. Prelivajte iznad posude u kojoj se pravila glazura, tako se nece rasipati. Kolacici su mali, stavite na jedan noz, prelijte glazurom, zatim ih drugim nozem lagano gurnite na resetku. Kada se prohladi, dekorisati sa istopljenom belom cokoladom u koju se doda 2,3 kapi ulja.
          Ostaviti u frizider da se stegne glazura i cokolada.
          Od ove kolicine se dobije preko 60 keksica. 

          Rafaelo kuglice









          Sastojci
          450 gr. secera
          1,5 dcl. vode
          250 gr. margarina
          350 gr. Nestle mleka u prahu
          250 gr. kokosa
          i jos 50 gr. kokosa za dekoraciju
          oko 100 gr. lesnika (badema, oraha, sta zelite da stavite u kuglice)

          Prokuvati vodu i secer, skloniti sa vatre i dodati margarin. Kada se istopi, sipati polako mleko u prahu mesajuci mikserom. Na kraju dodati kokos, izmesati i ostaviti da se prohladi pa oblikovati kuglice u koje stavite lesnik.

          Cokoladni i vanila keksi

          Ovi keksici su odlicni. Fil je fantastican u kombinaciji sa prhkim keksicima.






          Sastojci
          Testo
          350 gr. maslaca ili margarina
          1 kasikica ekstrakta vanila
          25 gr. kakao praha
          80 gr. secera
          300 gr. brasna
          50 gr. gustina

          fil
          250 gr. sira mascarpone
          2 kasike secera u prahu
          nekoliko kapi ekstrakta vanila
          25 gr. cokolade za kuvanje

          Priprema
          Penasto umutiti maslac, secer u prahu i vanilu. Dodati brasno i gustin, mutiti dalje dok se ne dobije glatka smesa. Testo ce biti lepljivo ali ni slucajno nemojte dodavati vise brasna. Masu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati kakao.
          Spricem oblikovati keksice velicine orasa i peci u zagrejanoj rerni, u tepsiji oblozenoj papirom, oko 15 minuta na 180 stepeni. Kada su peceni pazljivo ih na papiru izvadite i ostavite da se skroz ohlade.
          Od svake smese mozete napraviti oko 60 keksica, znaci kada se spoje dobijate 30 belih i 30 braon kolacica.

          fil
          Umutiti sir, vanilu i secer, podeliti na dva dela, u jedan dodati topljenu cokoladu. Staviti u frizider da se krem stegne, zatim braon kremom filovati bele, a belom kremom cokoladne kekse. 
          You might also like:     

           Kockice




          Sastojci
          zuti fil
          3 dcl.mleka
          3 dcl.tecne slatke pavlake
          8 kasika secera
          2 pudinga od vanile
          1 zelatin
          200 gr. margarina

          narandzasti fil
          6 dcl. vode
          2 pudinga od vanile
          1 kesica praha za pravljenje soka sa ukusom breskve
          1 kasika secera

          jos oko 100 gr. petit keksa

          Priprema
          Odvojiti malo mleka i umutiti 2 pudinga sa 4 kasike secera, ostalo sjediniti sa slatkom pavlakom, dodati preostale 4 kas. secera i staviti da se kuva. Moze i samo mleko, naravno, ali ja nisam imala dosta, pa je ispala ova kombinacija koja mi je jos ukusnija.
          U medjuvremenu staviti zelatin u malo vode da nabubri.
          Kada mleko prokuva, zakuvati puding, skloniti sa vatre, dodati zelatin, izmesati, i u tako toplo staviti margarin, mikserom ili rucno mesati minut, dva, dok se margarin ne istopi i sjedini sa pudingom.

          Narandzasti fil
          Staviti vodu i prah za sok da prokuva. Pudinge izmesati sa malo vode i 1 kasikom secera (secer dodati samo zato da se puding lakse razmuti) i zakuvati u sok od breskve.

          Na tacnu redjati keks natopljen u mleku,zavisi koju debljinu kolaca zelite. Ja sam redjala na jednu malo vecu tacnu jer sam htela da dobijem bas ovako tanke (oko 3 cm. ) kolacice koji mogu da se vade i raznim modlicama.
          Filovi ce biti dovoljno cvrsti jos dok su topli i mogu (i treba) da se stave preko keksa pre nego sto se skroz ohlade i stegnu. 

           Kolač sa orasima i belom čokoladom

          Kada imate visak belanaca, napravite ovaj kolac, bicete zadovoljni. :)








          Sastojci
          6 belanaca
          120 gr. secera
          150 gr. mlevenih oraha
          3 kasike cokolade u prahu
          1 prasak za pecivo

          krem
          6 dcl. mleka
          4 kasike gustina
          2 kasike brasna
          8 kasika secera
          100 gr. bele cokolade
          150 gr. maslaca ili margaraina
          1 vanila secer

          Priprema piskote
          Umutiti belanca sa secerom u cvrst sneg,uz lagano mesanje dodati mlevene orahe, cokoladu u prahu i prasak za pecivo. Peci u nauljenoj i brasnom podmazanoj tepsiji na 180 stepeni oko 20 minuta.

          Priprema krema
          Gustin, brasno, secer i vanila secer umutiti sa malo mleka. Zakuvati u preostalo mleko, kuvati dva, tri minuta i skloniti sa vatre. U tako toplo umesati cokoladu izlomljenu na kockice i maslac. Toplo istresti preko piskote. Kada se malo prohladi posuti mlevenim orasima. Ostaviti u frizider oko 2 sata da se dobro ohladi.

          Ovako napravljena piskota, bez brasna, je u gotovom kolacu kao jos jedan krem, od cokolade i orasa, tako je socna.
          You might also like:    

           Čokoladni mozaik






          Sastojci

          200 gr. bele cokolade
          200 gr. mlecne cokolade
          400 gr. pavlake
          2 dcl. slatke pavlake
          10 gr. zelatina
          1 dcl. vode
          kasika konjaka
          pola kasikice kafe
          oko 100 gr. petit keksa

          Priprema

          Staviti zelatin u hladnu vodu da nabubri.
          U dve posude istopiti belu i tamnu cokoladu, svaku sa 1 dcl. slatke pavlake. U istopljene cokolade dodati zelatin dobro izmesati da se zelatin istopi.

          U jos tople cokolade dodati po 200 gr. pavlake. U beli deo dodati kasiku konjaka a u tamni deo dodati kafu.
          Na dno kalupa poredjati keks natoljen u mleku. Sipati (smese ce biti dosta retke)naizmenicno belu i tamnu smesu. Drzati nekoliko sati u frizideru da se stegne. 
        9.  

           Cokoladni zatvoreni tart










          Sastojci
          testo
          100 gr. secera u prahu
          200 gr. margarina
          300 gr. brasna
          1 jaje
          50 gr. mlevenih badema
          20 gr. kakao

          fil
          3,5 dcl. mleka
          1,5 dcl. slatke pavlake
          80 gr. secera
          1 jaje
          3 zumanca
          40 gr. gustina
          1 vanila secer
          60 gr. cokolade sa 70% kakao

          Priprema
          fil
          Mleko, slatku pavlaku i vanila secer staviti da se kuva. Secer, jaje, zumanca i gustin umutiti. Pre nego sto mleko prokuva sipati 1/3 smese, dobro izmesati a zatim sipati i ostalo. Cim prokuva skinuti sa vatre i umesati cokoladu. Pokriti plasticnom membranom da se ne uhvati korica i ostaviti da se ohladi.


          Od navedenih sastojaka umesimo testo. Posto margarin treba da bude cvrst kada se pravi testo za tart, najlakse je ako imate blender da sve sastojke osim brasna (ako je veliki moze i brasno)umutite u blenderu i onda zajedno sa brasnom umesite glatko testo. Ostaviti u frizider sat vremena. Kalup precnika 24 cm. obloziti sa 3/4 testa tako da su ivice visine oko 3 cm., pa filovati ohladjenim kremom. Od ostatka testa, na foliji ili papiru za pecenje, oblikovati krug velicine kalupa. Testo sa folijom stavite preko krema, foliju skinite i spojite ivice testa. Premazati zumancetom umucenim sa nekoliko kapi mleka, ( malo odvojiti od zumanca koja su potrebna za krem )posuti lomljenim bademima ili orasima i peci na 170 stepeni 45 minuta. 

1 коментар: