Sitni kolači
Počela
je sezona slava pa ću vam predstaviti nekoliko vrsta provereno dobrih
sitnih kolača koje možete pripremiti za posluženje. Ovo su uglavnom
posni kolači, ali naći će se tu i poneki masni ;)
Recepti obeleženi zvezdicom (*) su posni ili se mogu upotrebom posne čokolade, keksa i slično, preobratiti u posne.
Recepti obeleženi zvezdicom (*) su posni ili se mogu upotrebom posne čokolade, keksa i slično, preobratiti u posne.
Kikiriki bajadera *
Malo
drugačija bajadera, sa punim ukusom kikirikija i čokolade, nikoga neće
ostaviti ravnodušnim! Probajte ako volite kikiriki ;)
Potrebno je:
300 g šećera
200 ml vode
125 g margarina
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
400g mlevenog kikirikija
glazura
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Kratko
ušpinujte šećer sa vodom, dodajte margarin i čokoladu i mešajte dok se
sve ne otopi. Maknite sa ringle pa dodajte mleveni keks i mleveni
kikiriki. Kikiriki kupite sirov, neslan, pa ga u plehu malo propecite u
rerni, pazite samo da ne pregori. Ohladite i sameljite na mašinici za
orahe.
Smesu
dobro izmešajte i izlijte u manji pleh obložen folijom. Ja sam
koristila manji pleh za hleb, onaj kraći. Ostavite da se ohladi pa
stavite u frižider da se lepo stegne. Stegnutu bajaderu istresite na
dasku i prelijte glazurom od otopljene čokolade. Po želji posipite malo
seckanog kikirikija odozgo ili našarajte belom čokoladom. Isecite oštrim
nožem na štanglice tek kad se čokolada bude potpuno stegla.
Lešnik gnezda *
Ovi maleni lešnik-lepotani su me osvojili na prvu! Veoma dekorativni, za istinske ljubitelje lešnika su prava poslastica. Mogu se pripremiti par dana ranije, čak i zamrznuti pa pred služenje dekorisati vašim omiljenim punjenjem, nutelom ili za posnu varijantu kremom od bele ili crne čokolade, i po želji ukrasiti sa po jednim utisnutim lešnikom, za potpuni užitak.
Potrebno je:
2 dl vode
200 gr šećera
150 gr margarina
100 gr čokolade
150 gr mlevenih pečenih lešnika
250 gr mlevenog keksa
za dekoraciju
krupno mleveni lešnik, nutela
po želji celi pečeni lešnici
Priprema:
Stavite
vodu, šećer, margarin i čokoladu u šerpicu na laganu vatru da provri.
Sklonite sa ringle pa dodajte keks i lešnike i lepo izmešajte. Ostavite
masu da se ohladi pa navlaženim rukama formirajte kuglice, uvaljajte ih u
krupno mleveni lešnik, lagano spljoštite i palcem utisnite maleno
udubljenje na sredini. Preporučujem da ih ostavite da se dobro ohlade i
stegnu, najbolje preko noći pa tek onda da ih punite kremom. Možete ih i
zamrznuti čak i mesec dana ranije. Nutelu staviti u špric za
ukrašavanje i punite udubljenja na gnezdima. Za posnu varijantu možete
napraviti kremu od rastopljene čokolade i margarina pa time napuniti
gnezda. Utisnite po jedan ceo lešnik u krem i ostavite gnezda da se
stegnu.
Šareni trougao *
Jako
ukusan spoj šarenih žele bombona, oraha, suvog groždja i čokolade.
Postan je ali ga možete uklopiti i sa masnim kolačima, odlično se slažu
;)
Potrebno je:
250 g šećera
šoljica
vode
-100 ml
250 g
mlevenih oraha
100 g
seckanih oraha
150 g
otopljene cokolade
100 g
seckanog suvog grozdja
100 g seckanih šarenih žele bombona
glazura
100g
cokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Ušpinujte
šećer sa šoljicom vode (oko 100 ml taman toliko da prekrije šećer).
Nije potrebno dugo špinovanje, tek toliko dok se šećer ne rastopi.
Dodajte mlevene i seckane orahe, seckane žele bombone i suvo groždje
(ako je baš sitno ne morate da ga seckate) i otopljenu čokoladu pa sve
dobro izmešajte da se masa sjedini.
Kalup
u obliku trougla obložiti alu folijom i izliti smesu. Ako vam ostane
malo smese premažite list omekšale oblande i urolajte, tako ćete od
jedne mase dobiti dva različita kolača. Ostavite da se stegne pa tek
onda prelijte glazurom. Kolač napravite par dana pre služenja da bi se
lepo prosušio i stegao.
Kokos kuglice sa belom čokoladom
Očaraće
vas sigurno, toliko su nežne i prelepe! Sa belom čokoladom i kokosom,
nešto poput rafaelo bombica, ali ipak malo drugačije.
Potrebno je:
100 ml
slatke pavlake
200 gr
bele čokolade
25 gr margarina
100gr
kokosa
+ još malo za valjanje
Priprema:
Slatku
pavlaku sipajte u šerpicu i zagrevajte do ključanja, ubacite čokoladu i
margarin i mešajte
da se sve istopi. Stavite u frižider
na par sati. Veoma praktično jer za to vreme možete da napravite još
koju vrstu kolača :) Ohladjenu masu umutite mikserom pa dodajte kokos i
sve izmešajte i navlaženim rukama pravite malene kuglice. Uvaljajte ih u
kokos i ostavite da se dobro ohlade pre služenja.
Rolat sa bananom *
Takodje
veoma dekorativan rolatić, sa ukusom banane. Kod mene je postao redovan
i nezaobilazan deo slavskog posluženja. Preporučujem da probate,
odličan je!
Potrebno je:
125 gr
margarina
100 gr
prah šećera
300 gr
mlevenog keksa
200 gr
rastopljene čokolade
1
izmiksana banana
1
list oblatne
100 gr
žele bombona
Priprema:
Penasto
umutite margarin sa prah šećerom pa dodajte izmiksanu bananu i
otopljenu čokoladu, kao i mleveni keks i seckane žele bombone. Sve
zajedno sjedinite i filujte list oblande koji ste prethodno ostavili
pokrivenog mokrom krpom kako bi omekšao. Čvrsto urolajte, pažljivo da
vam ne bi popucala oblanda, zamotajte prianjajućom folijom i ostavite da
se stegne.
Lešnik bombice
Prave,
svečane, raskošne kuglice sa punim ukusom lešnika, svakako će ukrasiti
bilo koju trpezu. Jednostavno ih stavite u neke ukrasne korpice i
vizuelni efekat je zagarantovan!
Potrebno je:
200 g mlevenog keksa
100 g čokolade
150 g pečenih lešnika
1 rum šećer
50 g margarina
100 ml slatke pavlake
+ oko 100 g celih lešnika
Priprema:
Čokoladu
sitno narendajte, keks i lešnike sameljite pa sve sjedinite sa rum
šećerom, omekšalim margarinom i slatkom pavlakom. Umesite smesu rukama
pa kidajte male komadiće i oblikujte loptice. U sredinu svake loptice
stavite po jedan celi lešnik. Uvaljajte bombice u mlevene lešnike,
mleveni keks, kokos, rendanu čokoladu, po vašoj volji.
Zrna kafe *
I
na kraju, prava poslastica! Ova zrnca su oduševila svakog ko ih je
video, a tek kad se probaju! Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim! Takodje
su deo redovnog repertoara već par godina unazad, a i ove će godine
krasiti moju slavsku trpezu ;)
Lana, hvala ti za ovaj recept!
Potrebno je:
250 g šećera
100 ml vode
125 g margarina
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog keksa
80 g čokolade
2 kašičice mlevene kafe
glazura
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Skuvajte
šećer sa vodom, kuvajte oko 3-4 minuta najviše. Sklonite sa ringle pa
dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Dodajte orahe, keks,
čokoladu i mlevenu kafu i sve sjedinite pa ostavite da se ohladi. Rukama
oblikujte male kuglice i u svaku utisnite čačkalicu po sredini da se
dobije oblik zrna kafe. Ostavite da se stegnu pa ih provucite kroz
glazuru od otopljene čokolade, ponovo predjite čačkalicom po otisku i
ostavite na celofanu da se stegne glazura. Višak čokolade oko zrna
odsecite nožem i poslužite ih u korpicama.
I još samo jedna preporuka za Rum štangle jer i one spadaju u sitne kolače i odlično bi se uklopile sa gore navedenim kolačima.
Bombice, štanglice i još ponešto
Ove
kolače sam pravila još pre Nove godine, ali od nekih privatnih obaveza
nikako da stignem da napišem post sa receptima za neke kolače koje sam
prvi put pravila i koji su zaista odlični.
Pored
Bombica sa suvim šljivama, tu su i Lanine prelepe Kasato štanglice,
jako ukusne i na oko veoma privlačne, kao i Kokosov orah, dekorativan,
ukusan i veoma izdašan kolač.Bombice sa suvim šljivama
Potrebno je:
10 kom suvih šljiva bez koštica
1 dl crnog vina
3 kašike šećera
200 g čokolade
125 g margarina
100 g krupno mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
+ oko 50 g mlevenih oraha za valjanje
Priprema:
Suve
šljive potopite u toplu vodu i ostavite da odstoje 15-ak minuta da
omekšaju. Prokuvajte ih u crnom vinu sa šećerom. Izvadite šljive, a u
vino dodajte čokoladu i otopite je na laganoj vatri. Sklonite sa vatre
pa dodajte margarin i mešajući otopite. Kuvane šljive sitno iseckajte,
dodajte im mlevene orahe i polovinu keksa, izmešajte, dodajte otopljenu
čokoladu u vinu i uz postepeno dodavanje preostalog keksa umesite masu.
Vlažnim rukama oblikujte bombice i uvaljajte ih u mlevene orahe.
Ostavite da se stegnu pa ih poslužite.
Od ove mere dobije se 30-40 bombica.
Kokosov orah
Potrebno je:
za belu masu
150 g šećera
1 dl vode
125 g margarina
100 g kokosa
125 g mleka u prahu
za tamnu masu
150 g šećera
1 dl vode
125 g margarina
250 g mlevenog keksa
3 kašike kakaoa
za punjenje
10 kom, suvih smokvi
100 g celih oraha
za valjanje
100 g kokosa
Priprema:
Za
belu masu skuvajte vodu i šećer, dodajte margarin i kuvajte još par
minuta. Dodajte kokos i mleko u prahu, umutite mikserom i dobro
ohladite.
Za
tamnu masu skuvajte vodu i šećer, dodajte margarin i kuvajte, kao i za
belu masu, par minuta na tihoj vatri. Dodajte keks i kakao, promešajte i
ohladite.
Smokve potopite u toplu vodu na nekoliko minuta, ocedite ih i napunite orasima.
Tamnom
masom obložite smokve i ostavite u frižideru 30 minuta da se ohlade i
stegnu. Nakon toga vlažnim rukama obložite kugle belom masom, oblikujte
lopte i ostavite u frižideru na sat vremena. Od ove mase dobije se 10
velikih kugli koje se nakon hladjenja iseku na polovine pa svaka
polovina na 4-5 dela. Secite oštrim, tankim nožem ili skalperom.
Kasato štanglice
Potrebno je:
250 g mlevenog keksa
200 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g suvog grožđa
150 g žele bombona
2 kašike ruma
za glazuru:
100 g crne čokolade
100 bele čokolade
6 kašika ulja
Priprema:
Izmešajte
mleveni keks i šećer u prahu, dodajte suvo groždje i seckane žele
bombone. Sve lepo izmešajte pa dodajte margarin sobne temperature i sa
rumom umesite masu.
Dasku
obložite folijom i rastanjite masu na debljinu od 1 cm. Prektijte
folijom i stavite u zamrzivač na par sati. Dok je masa polusmrznuta
isecite je na manje štanglice i vratite u zamrzivač da se potpuno
stegnu.
Za
glazuru posebno otopite crnu i belu čokoladu sa po 3 kašike ulja.
Umačite štanglice do pola u crnu, a drugu polovinu u belu čokoladu. Dok
je čokolada još tečna stavite na sredinu svake štanglice po par
perlica.
A evo i podsetnika za neke kolačiće koji su se našli na tacni na gornjoj slici, a koji su već objavljeni na blogu:
Bounty minjoni
Svima
dobro poznate Bounty čokoladice u obliku minjona oduševile su i mene, a
i sve koji su ih probali. Minjoni su toliko savršeni, ni malo se ne
razlikuju od originala, a ispostavilo se da nisu toliko komplikovani za
izradu kako sam ja mislila. U stvari, jako jednostavno se pripremaju
ukoliko se striktno držite recepta, nema greške.Originalni recept je
objavila vanylica na Coolinarici, ali moram da kažem da sam se držala i uputstava koje je iznela Lana na svom blogu
i to mi je zaista puno pomoglo. Nakon
raznih konsultacija, iščitavanja preko 300 i nešto komentara i
različitih mišljenja, ipak sam se odvažila da se upustim u avanturu. Da
sam ih pravila za sebe, ne bi bilo potrebe da brinem, pojeli bi to moji
termiti, ali kako sam ih radila po narudžbini za slavu, morali su da
budu savršeni! I bili su! U nastavku ću vam napisati recept za Bounty
minjone, u posnoj varijanti, kao i neka moja zapažanja i iskustva.Potrebno je:
(original recepta)
100 ml biljne slatke pavlake 250 g margarina 300 g šećera
2 kesice vanil šećera 250 g kokosa
glazura
300-400 g posne čokolade *
9-12 kašika ulja
Priprema:
Na
tihoj vatri otopiti slatku pavlaku, šećer, vanil šećer i margarin. Čim
provri skloniti sa ringle i dodati kokos. Dobro promešati da se smesa
izjednači. Pripremite plići pleh dim. 31x20 ili neki sličnih dimenzija
da bi vam minjoni kasnije bili odgovarajuće veličine kada ih isečete na
kockice i potopite u dva sloja glazure. Stavite na dno pleha pek papir i
izlijte smesu. Poravnajte gornju površinu i ostavite da se ohladi pa
stavite u zamrzivač na par sati da se dobro rashladi i stegne. Isecite
vlažnim nožem na trake jednake širine.
Svaku
traku isecite na kockice. Pre svakog reza kvasite nož i prste, pa
oblikujte kockice ukoliko negde štrči kokos ili je potrebno malo urediti
kockicu. Kockice poredjajte na poslužavnik i stavite ponovo u
zamrzivač, najbolje preko noći. Ujutru će biti idealne za umakanje u
glazuru, neće se rasturati, a i čokolada će se brže stegnuti na njima.
Za
glazuru otopite čokoladu i ulje na pari, na svakih 100 g čokolade
sipajte po 3 kašike ulja. Svaku kockicu umačite u čokoladu i redjajte na
celofan. Kad se prvi sloj glazure bude stegao, ponovite postupak i još
jednom ih provucite kroz glazuru. Ostavite da se stegnu pa ih ukrasite
belom ili crnom čokoladom koju ćete u tankom mlazu posipati preko
minjona.
Napomena:
*
Meni je za prvi sloj glazure otišlo skoro pa 300 g čokolade. Za drugi
sloj sam dodala još 100 g i sipala 4 kašike ulja i taman sam imala za
glaziranje svih kockica.
-
Za spuštanje kockica u glazuru koristila sam plastičnu viljuškicu kojoj
sam polomila srednji zubac i to se pokazalo kao odlično rešenje.
Probajte tako :)
-
Obavezno kvasite nož kako se ne bi lepio kada budete sekli tablu. Prste
takodje, radi lakšeg oblikovanja i doterivanja kockica.
-
Za ovu, posnu varijantu, preporučujem da obavezno stavite 2 kesice
vanil šećera kako bi se neutralisao ukus margarina. I zaista, ni malo se
ne oseća, ukus je identičan originalu.
-
Dvostruko glaziranje je potrebno kako bi se površina izgladila i
popunile eventualne praznine i kako bi vaši minjoni izgledali savršeno.
Sastojci
200 gr. secera
150 gr. maslaca ili margarina
250 gr. mlevenog kesa
100 gr. kokosa
2 dcl. vode
nutella
Priprema
Prokuvati vodu sa secerom i u to dodati maslac i izmesati da se istopi. Ostaviti da se ohladi dok ne bude mlako pa dodati keks i kokos. Drzati u frizideru dok se skroz ne ohladi. Praviti kuglice sa malim udubljenjem na vrhu, filovati nutellom i uvaljati u kokos.
Sastojci
2 solje brasna
20 karamel bombona koje idu u testo
1 kasikica praska za pecivo
2 jaja
1 solja smedjeg secera
1, 5 dcl. ulja
1 vanila secer
i jos nekoliko bombona da bi se komadici stavili gore na keksice
Priprema
Karamele iseci na 4 kockice.
Penasto umutiti jaja i secer, dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo, karamele, vanila secer i ulje. Sve dobro izmesati kasikom. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Testo vaditi malom kasikicom i stavljati na papir za pecenje na odstojanju jer ce se keksi rasiriti prilikom pecenja. Kada se napola ispeku i vec formiraju oblik, malo utisnite jos dva ili tri komadica bombona na vrhu keksa.
Od ovih sastojaka dobicete oko 30 keksica.
Sastojci
piškota(kora)
6 jaja
140 ge. šećera
sok od 1 limuna
140 gr. oraha
Fil
250 gr. maslaca ili margarina
3 tvrdo kuvana žumanca
200 gr. šećera u prahu
140 gr. mlevenih oraha
100 gr. mlevene plazme
1 kašika mleka
glazura
120 gr. bele kuvertura čokolade
4 kašike ulja
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele u udvostruče masu. Dodati sok od limuna, izmešati, zatim dodati belanca i orahe i lagano ručno izmešati.
Sipati u veliku tepsdiju na papir za pečenje. Peći na 150 stepeno oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela.
Za fil, penasto umutiti maslac i šećer u prahu. Dodati žumanca koja se prethodno propasiraju. Zatim dodati orahe, keks i kašiku mleka, sve dobro sjediniti i filovati kolač.
Nafilovan kolač pritisnuti nečim da bi gornji sloj bio potpuno ravan, tada će glazura delovati lepše.
Nije baš reprezentativna, ali još je dobra, moja sveska sa receptima s obzirom da je preko 25 godina veoma često u upotrebi, a isto toliko i dugo i često i ovaj recept. :)
Sastojci
kore
2 jaja
2 dcl. mleka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao
fil
1 l. mleka
1 šolja šećera
7 kašika griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bele čokolade, oko 30, 40 grama
Priprema
Skuvati griz u mleku tako što stavimo mleko da prokuva, zatim dodamo griz i šećer. Kuvati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se prohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.
Sve sastojke za kore stavimo u sud za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smese za kore i zapečemo na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.
Ovaj kolač je neophodno peći na umerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.
Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lepa glatka.
Sastojci
150 gr. mlevenog keksa
150 gr. mlevenih oraha
100 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1,5 dcl.mleka
150 gr. Milka čokolade
1,5 kašika ulja
2 dcl. slatke pavlake
1 kašika nutelle
oko 45 malih papirnih korpica
Priprema
Mleko, maslac i šećer istopiti na tihoj vatri, umešati keks i orahe i ostaviti da se dobro ohladi.
Od ohladjene smese napraviti oko 45 malih loptica.
Čokoladu istopiti sa uljem i odmah u svaku korpicu staviti malu kašikicu čokolade.
Staviti i lopticu od keksa i malo utisnuti prstima koliko možete tako da čokolada bude svuda oko loptice i skoro do vrha korpice.
U slatku pavlaku staviti nutellu i sve zajedno izmiksati u čvrst krem.
Posle nekoliko sati u frižideru odvojite papir i ostaće vam male čokoladne korpice.
Ukrasiti slatkom pavlakom umućenom sa nutellom.
Sastojci
jedna solja (2,5 dcl.) pavlake
1 solja masti
2 jaja
40 gr. svezeg kvasca
pola solje mleka
malo soli
3 kasike secera
oko 800-900 gr. brasna
Priprema
Umutiti mast sa 2 jajeta, dodati pavlaku i kvasac koji je narastao u pola solje mleka.Izmesati, dodati malo soli, secer i zamesti sa brasnom. Ovako umeseno testo staviti na cist platneni salvet, vezati ga a zatim ga spustiti u lonac (od 5-6 l.) koji je vise od pola napunjen vodom.
Testo ce pasti na dno lonca a kada uskisne podici ce se na povrsinu. Ovo testo je najbolje umesti uvece a peci ujutru, da prenoci u vodi.
Testo izvaditi iz vode i salvete, staviti na brasnom posutu dasku, razviti na 5 mm. debljine, iseci u trouglove ili kocke, filovati pekmezom i uvijati u kiflice.
Premazati jajetom i peci na 200 stepeni oko 20 minuta.
Sastojci
piskota
2 jaja
250 gr.šećera
50 gr. istoljenog margarina
2 dcl. mleka
300 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
100 gr. margarina
120 gr. šećera
1 dcl. mleka
80 gr. čokolade za kuvanje
oko 150 gr. kokosa
Priprema
Od nevedenih sastojaka umutiti piškotu, sipati smesu u nauljen i brašnom posut četvrtasti kalup pa peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 minuta na 180 stepeni.
Kada se piškota ohladi seći na kocke željene veličine.
U mleku istopiti margarin, šećer i šokoladu i kada se prohladi svaku kockicu umočiti skroz u preliv, zatim uvaljati u kokos.
Sastojci
8 jaja
280 gr. secera
250 gr. margarina
150 gr. cokolade za kuvanje
150 gr. seckanih orasa
100 gr. brasna
zuti deo
2 veca zumanca
5 kasika secera
i jos oko 20 gr. rendane cokolade
Priprema
Cokoladu istopiti na pari. 8 belanaca umutiti u cvrst sneg. 8 zumanaca i secer dobro izmutiti mikserom pa dodati penasto umucen margarin. Kada je sve pripremljeno polako sjediniti sastojke ovim redom. U umucena zumanca, secer i margarin dodati istopljenu cokoladu. U tu smesu dodati i seckane orase. Zatim ovu smesu dodavati u belanca, kasiku po kasiku, lagano mesajuci. Na kraju isto tako u malim kiolicinama dodavati brasno lagano mesajuci.
Istresti u nauljen i brasnom posut pleh i peci oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Mikserom dobro umutiti 2 zumanca i secer i pred kraj pecenja premazati ih preko kolaca, vratiti u rernu jos 2 - 3 minuta da se zumanca malo zapeku. Paziti da ostanu svetle boje. Pecen i jos vreo kolac posuti rendanom cokoladom.
Sastojci
kolac
12 kasika cokolade u prahu
8 kasika secera u prahu
200 gr. margarina
3 kom. jaja
pola soljice( 0,5 dcl) vode
2, 3 kasike likera od cokolade
300 gr. keksa (petit, plazma…)
glazura
100 gr. cokolade
1 kasika ulja
Priprema
Na blagoj vatri, uz mesanje, prokuvati vodu, secer u prahu i cokoladu u prahu.
Dodati margarin i kada je istopljen i masa ujednacena (posle minut, dva), skloniti sa vatre,dodati razmucena jaja. Sipati polako uz neprestano mesanje.
Izlomiti keks, dodati mu krem od cokolade dok je jos topao, izmesati, sipati u kalup i ostaviti da se ohladi.
Kada se ohladi, izvaditi iz kalupa tako sto se ivice odvoje nozem a donji deo predje na par sekundi preko plamena plina ili se stavi dno kalupa u posudu sa toplom vodom. Izruciti kolac na resetku,malo ga poravnati, preliti glazuru preko, kada se glazura malo ohladi , prebaciti ga na tacnu.
Mogu iskreno reći da mi je ovo skoro najbolji kolač os sitnih kolača sa orasima. Ja ga obožavam, lak je za pripremu i ne treba mnogo sastojaka, a ukus mu je odličan.
Recept je nekada pravljen sa domaćim, velikim jajima. Ako kupujete manja, stavite onda 5 jaja.
Sastojci
kora
150 gr. maslaca ili margarina
150 gr. šećera
150 gr. mlevenih oraha
4 belanca
70 gr. brašna
žuti deo
4 žumanca
150 gr. šećera u prahu
fil
150 gr. mlevenih oraha
1 dcl. mleka
150 gr. šećera
70 gr. maslaca ili margarina
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti maslac i šećer. Dodati umućena belanca, orahe i brašno i sve lagano ručno izmešati. Tepsiju srednje veličine namazati blago uljem i posuti brašnom, rasporediti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Dok se kora peče umutiti žumanca i šećer mikserom najvećom brzinom, dok žumanca ne "pobele". Na pečenu koru staviti umućena žumanca, smanjiti temperaturu na 100 stepeni, vratiti kolač u reernu i sušiti ga oko desetak minuta. Žumanca treba samo da se prosuše, nikako da se ispeku.
Pečeno ohladiti do sobne temperature.
za fil
Prokuvati na tihoj vatri mlevene orahe, šećer i mleko. Kuvati minut, dva. Ostaviti da se skroz ohladi pa umiksati maslac.
Rasporediti fil preko kolača, posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladno mesto da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
SASTOJCI
250 gr. mlevenih oraha
200 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. šećera u prahu
1 kesica kapućina, 12,5 gr.
1 belance
2 kašike mleka
punjenje
2 kuvana žumanca
70 gr, maslaca ili margarina
120 gr. šećera u prahu
1 vanilin šećer
PRIPREMA
Orahe, šećer i belance izmešati, dodati istopljenu čokoladu, kapućino i mleko. Sve dobro izmešati da se sastojci sjedine.
za punjenje
Kuvati jaja 4 - 5 minuta od momenta kada prokuva voda, skolniti sa vatre i ostaviti jaja u istoj vreloj vodi još 15 minuta. Tako će žumanca biti savršeno žuta bez zelenog kruga okolo.
Maslac, propasirana ohlađena žumanca, šećer i vanilin šećer dobro umutiti mikserom.
Od tamne smese praviti kuglice težine oko 20 gr., od žute smese kuglice od 7 gr.
Žute kuglice staviti u zamrzivač na pola sata. U tamnu smesu staviti žutu kuglicu, dlanovima oblikovati i uvaljati u čokoladne mrvice ili mlevene orahe.
Dobije se 34,35 kuglica.
Sastojci
1 cup - posuda od 2,5 dcl
testo
1 cup brašna
1/3 cup kakao
115 gr. maslaca ili margarina
2/3 cup šećera
1 žumance
2 kašike mleka
1 kašika vanila ekstrakta
karamel
14 karamela
3 kašike slatke pavlake
1 belance
oko 70 gr. krupno mlevenih lešnika
Priprema
Prosejati brašno i kakao.
Posebno penasto umutiti maslac i šećer, dodati mleko, žumance i vanilu , izmešati pa dodati brašno sa kakaom. Umutiti lagano mikserom i ostaviti testo umotano u najlon foliju jedan sat u frižider. Zatim testo podelite na kuglice željene veličine, zavisi kakve kolačiće hoćete, manje ili veće.
Ja sam dobila 480 gr. testa i napravila sam 24 kuglice.
Sastojci
tamni deo
1 dcl. mleka
150 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
1 kašika kakao
300 gr. mlevenog keksa
svetli deo
1 dcl. mleka
150 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
200 gr. kokosa
50 gr. mlevenog keksa
Priprema
tamni deo
Mleko, šećer, vanilin šećer, maslac i kakao dobro zagrejati i mešati dok se sastojci ne sjedine i šećer skroz ne istopi. Ne treba da kuva.
Sastojci
testo
200 gr. maslaca ili margarina
300 gr. brašna
80 gr. šećera
1 jaje
1 žumance
fil
6 jaja
180 gr. šećera
200 gr. oraha
80 gr. čokolade za kuvanje
Priprema
Maslac, jaje, žumance i šećer dobro umutiti pa dodati brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti oko sat vremena u frižider.
Od testa razvući dve tanke kore za tepsiju srednje veličine.
Za fil - Penasto umutiti jaja i šećer, dodati mlevene orahe i rendanu čokoladu. U tepsiju staviti jednu koru, fil, preko drugu koru. Sve zajedno peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Sastojci
250 gr. mlevenog keksa
60 gr. kokosa
397 gr.( jedna konzervica)kondenzovanog mleka
50 gr. otopljenog maslaca
1 dcl. slatke pavlake
2 kašike kakao praha
1 vanilin šećer
kokos za uvaljati kuglice
Priprema
Sve sastojke za kuglice izmešati da se dobije homogena smesa. Ostaviti oko pola sata u frižideru pa zatim praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.
Sastojci
250 gr. maslaca ili margarina sobne temperature
4 šolje brašna - od 2 dcl.
1 šolja šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 šolja slatke pavlake, može i obično mleko
ribana korica od jednog limuna
fil
1,5 kg. jabuka
200 gr. šećera
suvog grožđa, količina po želji
kašikica cimeta
Priprema
Sve sastojke za testo staviti u sud za mešanje i umutiti mikserom, žicama za testo. Ne mutiti previše, tek da se sastojci sjedine jer ovakva prhka testa ako se mese dugo postaju žilava.
Ostaviti u frižider dok se ne pripremi fil.
Za fi, izrendati jabuke, dodati šećeer, suvo grožđe i cimet i dinstati desetak minuta na umerenoj temperaturi.
Razvući polovinu testa na brašnom posutoj podlozi u koru debljine oko 3,4 mm. i staviti u veću tepsiju. Preko rasporediti jabuke,ja stavim vrele, ne čekam da se ohlade, vidi se i na fotografiji para. Nemojte brinuti ako ima i dosta soka, sve će se to tokom pečenja upiti. Preko staviti drugu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Sastojci
smesa od orasa
2 belanca
250 gr. šećera u prahu
250 gr. mlevenih oraha
50 gr. mlevenog keksa
fil
2 žumanca
150 gr. šećera u prahu
125 gr. margarina ili maslaca
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer uz stalno mućenje mikserom. Ma kraju umešati orahe i keks.
Margarin, žumanca i šećer dobro umutiti mikserom nekoliko minuta.
Kalup za košnice obložiti komadom najlon folije, staviti smesu od orasa, dobro je pritisnuti pa napraviti udubljenje u koje se stavi fil.
Ja nisam stavljala dole oblatnu nego sam svaku košnicu pre vađenja iz kalupa stavila na mleveni keks.
Naovaj način smesa se ne lepi za kalup.
Sastojci
2 čaše (od 2 dcl.) jogurta
2 čaše brašna
1 čaša ulja
2 čaše šećera
2 kašike kakao
1 kašikica sode bikarbone
preliv
1 dcl. mleka
100 gr. čokolade
5 kašika šećera
1 kockica. kašikica margarina
Priprema
Sve sastojke za kolač izmešati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ako kolač nije pečen, sredina će biti tečna kada pomerite tepsiju.
Za preliv, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim prelivom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata pre služenja.
Tepsija u kojoj sam pekla je dimenzija 30x23 cm.
Sastojci
300 gr. mlevenog keksa
400 gr. secera
2 dcl. mleka
50 gr. cokolade
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. mlevenih orasa
1 smrznuta narandza
2 jaja
1 vanila secer
Priprema
Prokuvati mleko sa secerom, dodati. Dodati maslac, cokoladu i vanilin secer. U toplo dodati keks i orase, izmesati, skloniti sa vatre pa dodati jedno po jedno jaje stalno mesajuci da se dobije glatka smesa. Kada se malo prohladi dodati izrendanu smrznutu narandzu i filovati hladnim filom oblatne.
Sastojci
300 gr. izmrvljenog keksa, ja sam stavila 200 gr. Domaćice i 100 gr. plazme sa čokoladom
200 gr. maslaca ili margarina
200 gr. čokolade
200 gr. mlevenih ili seckanih oraha
2 žumanca
2 kašike kakao
2 kašike šećera u prahu
2 kašike konjaka
Priprema
Sastojci
300 gr. mlevenog plazma keksa
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. mlevenih oraha
100 - 150 gr. šećera u prahu, koliko volite slatko
oko 1,5 dcl mleka
priprema
Prvo da napišem par reči za cup mere u kome su izraženi sastojci za ovaj kolač.
Meni su recepti tako napisani najzahvalniji i najlakši za pravljenje. Nema vagice, premeravanja svakog sastojka, nepotrebnog prljanja dodatnog posuđa. Zagrabiš ili naspeš sastojak u određenu posudicu i to je to. Preporučujem da samo nabavite ove posudice, ima ih 4 u kompletu, od 1, 1/2, 1/3 i 1/4 cup i videćete koliko je lakše praviti takve recepte.
Cup je posuda od 2,5 dcl.
Sastojci
1 cup šećera
2 jaja
1/2 cup istopljenog maslaca
1/2 cup brašna
1/3 cup kakao
1 kašikica vanila ekstrakte
pola kašikice praška za pecivo
malo soli
kakao preliv
4 kašike vrele vode
1 kesica-12,5 gr. kapućina
3 kašike maslaca
2-3 kašike kakao, zavisi od vrste, staviti 2 ako je jako gorak
1 cup šećera u prahu
Priprema
Sastojci
100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. mlečne čokolade
80 gr. maslaca
200 gr. kondenzovanog mleka - NE 200 ml., izmerite grame
150 gr. plazma ili nekog drugog keksa
Recept za DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO
priprema
Sastojci
karamel fil
100 gr. šećera
175 ml. vode
150 gr. mlevenog keksa
žuti fil
100 gr. šećera
100 gr. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 gr. mleka u prahu
4 kašike kokosa
1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm.
Priprema
Kokosova gnezda
Sastojci
200 gr. secera
150 gr. maslaca ili margarina
250 gr. mlevenog kesa
100 gr. kokosa
2 dcl. vode
nutella
Priprema
Prokuvati vodu sa secerom i u to dodati maslac i izmesati da se istopi. Ostaviti da se ohladi dok ne bude mlako pa dodati keks i kokos. Drzati u frizideru dok se skroz ne ohladi. Praviti kuglice sa malim udubljenjem na vrhu, filovati nutellom i uvaljati u kokos.
Sedmo nebo
Poslednji Plazma keks koji smo dobili na poklon sam morala iskorostiti
za jedan od naših omiljenih kolača... Ostalo još samo 300 gr., čuvam za
Bomba tortu. :)
Sastojci
2 lista oblatne, moji su dimenzija 29x23 cm.
kora od kokosa
4 belanca
200 gr. šećera
100 gr. kokosa
2 kašike brašna
kora od keksa
4 belanca
200 gr. šećera
150 gr. mlevenog Plazma keksa
1 kašika brašna
fil
8 žumanaca
200 gr. šećera
100 gr. čokolade za kuvanje
250 gr. margarina ili maslaca
glazura
100 gr. čokolade, ja sam stavila mlečnu
3 kašike ulja
Priprema
Prva kora, umutiti u čvrst sneg belanca i šećer. Dodati postepeno kokos i brašno, izmešati lagano, staviti na oblatnu sa grube strane, i prosušiti na 150 stepeni oko 20 minuta.
Druga kora, sa keksom, isti postupak.
Fil
Dobro umutiti žumanca i šećer, da udvostruči masu i dobiju svetlo žutu boju, pa staviti na paru da se kuva. Dodati čokoladu i kuvati desetak minuta sve zajedno na pari uz često mešanje.
Kada se ohladi sjediniti sa penasto umućenim maslacem/margarinom. Ostaviti neko vreme u frižider da se stegne fil.
Filovati kore kao na fotografijama, gore glazura, po želji posuti i kokosom.
Sastojci
2 lista oblatne, moji su dimenzija 29x23 cm.
kora od kokosa
4 belanca
200 gr. šećera
100 gr. kokosa
2 kašike brašna
kora od keksa
4 belanca
200 gr. šećera
150 gr. mlevenog Plazma keksa
1 kašika brašna
fil
8 žumanaca
200 gr. šećera
100 gr. čokolade za kuvanje
250 gr. margarina ili maslaca
glazura
100 gr. čokolade, ja sam stavila mlečnu
3 kašike ulja
Priprema
Prva kora, umutiti u čvrst sneg belanca i šećer. Dodati postepeno kokos i brašno, izmešati lagano, staviti na oblatnu sa grube strane, i prosušiti na 150 stepeni oko 20 minuta.
Druga kora, sa keksom, isti postupak.
Fil
Dobro umutiti žumanca i šećer, da udvostruči masu i dobiju svetlo žutu boju, pa staviti na paru da se kuva. Dodati čokoladu i kuvati desetak minuta sve zajedno na pari uz često mešanje.
Kada se ohladi sjediniti sa penasto umućenim maslacem/margarinom. Ostaviti neko vreme u frižider da se stegne fil.
Filovati kore kao na fotografijama, gore glazura, po želji posuti i kokosom.
Karamel keksi
Sastojci
2 solje brasna
20 karamel bombona koje idu u testo
1 kasikica praska za pecivo
2 jaja
1 solja smedjeg secera
1, 5 dcl. ulja
1 vanila secer
i jos nekoliko bombona da bi se komadici stavili gore na keksice
Priprema
Karamele iseci na 4 kockice.
Penasto umutiti jaja i secer, dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo, karamele, vanila secer i ulje. Sve dobro izmesati kasikom. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Testo vaditi malom kasikicom i stavljati na papir za pecenje na odstojanju jer ce se keksi rasiriti prilikom pecenja. Kada se napola ispeku i vec formiraju oblik, malo utisnite jos dva ili tri komadica bombona na vrhu keksa.
Od ovih sastojaka dobicete oko 30 keksica.
Novosadske kocke
Sastojci
piškota(kora)
6 jaja
140 ge. šećera
sok od 1 limuna
140 gr. oraha
Fil
250 gr. maslaca ili margarina
3 tvrdo kuvana žumanca
200 gr. šećera u prahu
140 gr. mlevenih oraha
100 gr. mlevene plazme
1 kašika mleka
glazura
120 gr. bele kuvertura čokolade
4 kašike ulja
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele u udvostruče masu. Dodati sok od limuna, izmešati, zatim dodati belanca i orahe i lagano ručno izmešati.
Sipati u veliku tepsdiju na papir za pečenje. Peći na 150 stepeno oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela.
Za fil, penasto umutiti maslac i šećer u prahu. Dodati žumanca koja se prethodno propasiraju. Zatim dodati orahe, keks i kašiku mleka, sve dobro sjediniti i filovati kolač.
Nafilovan kolač pritisnuti nečim da bi gornji sloj bio potpuno ravan, tada će glazura delovati lepše.
Jeftin, brz i sočni kolač s kokosom
Nije baš reprezentativna, ali još je dobra, moja sveska sa receptima s obzirom da je preko 25 godina veoma često u upotrebi, a isto toliko i dugo i često i ovaj recept. :)
Sastojci
kore
2 jaja
2 dcl. mleka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao
fil
1 l. mleka
1 šolja šećera
7 kašika griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bele čokolade, oko 30, 40 grama
Priprema
Skuvati griz u mleku tako što stavimo mleko da prokuva, zatim dodamo griz i šećer. Kuvati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se prohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.
Sve sastojke za kore stavimo u sud za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smese za kore i zapečemo na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.
Ovaj kolač je neophodno peći na umerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.
Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lepa glatka.
Čokoladne korpice
Sastojci
150 gr. mlevenog keksa
150 gr. mlevenih oraha
100 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1,5 dcl.mleka
150 gr. Milka čokolade
1,5 kašika ulja
2 dcl. slatke pavlake
1 kašika nutelle
oko 45 malih papirnih korpica
Priprema
Mleko, maslac i šećer istopiti na tihoj vatri, umešati keks i orahe i ostaviti da se dobro ohladi.
Od ohladjene smese napraviti oko 45 malih loptica.
Čokoladu istopiti sa uljem i odmah u svaku korpicu staviti malu kašikicu čokolade.
Staviti i lopticu od keksa i malo utisnuti prstima koliko možete tako da čokolada bude svuda oko loptice i skoro do vrha korpice.
U slatku pavlaku staviti nutellu i sve zajedno izmiksati u čvrst krem.
Posle nekoliko sati u frižideru odvojite papir i ostaće vam male čokoladne korpice.
Ukrasiti slatkom pavlakom umućenom sa nutellom.
Kokos rolat
Nova fotografija
Sastojci
tamni deo
250 gr. mlevenog keksa
100 gr. cokolade za kuvanje
150 gr. secera
1,5 dcl mleka
svetli deo
125 gr. margarina
150 gr. secera u prahu
100 gr. kokosa
Priprema
tamni deo - Istopiti cokoladu pa izmesati sa keksom, secerom i mlekom. Smesu rastanjiti na foliji.
svetli deo - penasto umutiti margarin i secer u prahu pa dodati kokos. Rasporediti preko tamnog dela i uviti u rolat.
Sastojci
tamni deo
250 gr. mlevenog keksa
100 gr. cokolade za kuvanje
150 gr. secera
1,5 dcl mleka
svetli deo
125 gr. margarina
150 gr. secera u prahu
100 gr. kokosa
Priprema
tamni deo - Istopiti cokoladu pa izmesati sa keksom, secerom i mlekom. Smesu rastanjiti na foliji.
svetli deo - penasto umutiti margarin i secer u prahu pa dodati kokos. Rasporediti preko tamnog dela i uviti u rolat.
Bunar kifle
Sastojci
jedna solja (2,5 dcl.) pavlake
1 solja masti
2 jaja
40 gr. svezeg kvasca
pola solje mleka
malo soli
3 kasike secera
oko 800-900 gr. brasna
Priprema
Umutiti mast sa 2 jajeta, dodati pavlaku i kvasac koji je narastao u pola solje mleka.Izmesati, dodati malo soli, secer i zamesti sa brasnom. Ovako umeseno testo staviti na cist platneni salvet, vezati ga a zatim ga spustiti u lonac (od 5-6 l.) koji je vise od pola napunjen vodom.
Testo ce pasti na dno lonca a kada uskisne podici ce se na povrsinu. Ovo testo je najbolje umesti uvece a peci ujutru, da prenoci u vodi.
Testo izvaditi iz vode i salvete, staviti na brasnom posutu dasku, razviti na 5 mm. debljine, iseci u trouglove ili kocke, filovati pekmezom i uvijati u kiflice.
Premazati jajetom i peci na 200 stepeni oko 20 minuta.
Čupavci
Sastojci
piskota
2 jaja
250 gr.šećera
50 gr. istoljenog margarina
2 dcl. mleka
300 gr. brašna
1/2 praška za pecivo
100 gr. margarina
120 gr. šećera
1 dcl. mleka
80 gr. čokolade za kuvanje
oko 150 gr. kokosa
Priprema
Od nevedenih sastojaka umutiti piškotu, sipati smesu u nauljen i brašnom posut četvrtasti kalup pa peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 minuta na 180 stepeni.
Kada se piškota ohladi seći na kocke željene veličine.
U mleku istopiti margarin, šećer i šokoladu i kada se prohladi svaku kockicu umočiti skroz u preliv, zatim uvaljati u kokos.
Crne štanglice
Sastojci
8 jaja
280 gr. secera
250 gr. margarina
150 gr. cokolade za kuvanje
150 gr. seckanih orasa
100 gr. brasna
zuti deo
2 veca zumanca
5 kasika secera
i jos oko 20 gr. rendane cokolade
Priprema
Cokoladu istopiti na pari. 8 belanaca umutiti u cvrst sneg. 8 zumanaca i secer dobro izmutiti mikserom pa dodati penasto umucen margarin. Kada je sve pripremljeno polako sjediniti sastojke ovim redom. U umucena zumanca, secer i margarin dodati istopljenu cokoladu. U tu smesu dodati i seckane orase. Zatim ovu smesu dodavati u belanca, kasiku po kasiku, lagano mesajuci. Na kraju isto tako u malim kiolicinama dodavati brasno lagano mesajuci.
Istresti u nauljen i brasnom posut pleh i peci oko 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Mikserom dobro umutiti 2 zumanca i secer i pred kraj pecenja premazati ih preko kolaca, vratiti u rernu jos 2 - 3 minuta da se zumanca malo zapeku. Paziti da ostanu svetle boje. Pecen i jos vreo kolac posuti rendanom cokoladom.
Doukissa - Vojvotkinja
Sastojci
kolac
12 kasika cokolade u prahu
8 kasika secera u prahu
200 gr. margarina
3 kom. jaja
pola soljice( 0,5 dcl) vode
2, 3 kasike likera od cokolade
300 gr. keksa (petit, plazma…)
glazura
100 gr. cokolade
1 kasika ulja
Priprema
Na blagoj vatri, uz mesanje, prokuvati vodu, secer u prahu i cokoladu u prahu.
Dodati margarin i kada je istopljen i masa ujednacena (posle minut, dva), skloniti sa vatre,dodati razmucena jaja. Sipati polako uz neprestano mesanje.
Izlomiti keks, dodati mu krem od cokolade dok je jos topao, izmesati, sipati u kalup i ostaviti da se ohladi.
Kada se ohladi, izvaditi iz kalupa tako sto se ivice odvoje nozem a donji deo predje na par sekundi preko plamena plina ili se stavi dno kalupa u posudu sa toplom vodom. Izruciti kolac na resetku,malo ga poravnati, preliti glazuru preko, kada se glazura malo ohladi , prebaciti ga na tacnu.
Polumeseci - Kolači sa orasima
Mogu iskreno reći da mi je ovo skoro najbolji kolač os sitnih kolača sa orasima. Ja ga obožavam, lak je za pripremu i ne treba mnogo sastojaka, a ukus mu je odličan.
Recept je nekada pravljen sa domaćim, velikim jajima. Ako kupujete manja, stavite onda 5 jaja.
Sastojci
kora
150 gr. maslaca ili margarina
150 gr. šećera
150 gr. mlevenih oraha
4 belanca
70 gr. brašna
žuti deo
4 žumanca
150 gr. šećera u prahu
fil
150 gr. mlevenih oraha
1 dcl. mleka
150 gr. šećera
70 gr. maslaca ili margarina
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti maslac i šećer. Dodati umućena belanca, orahe i brašno i sve lagano ručno izmešati. Tepsiju srednje veličine namazati blago uljem i posuti brašnom, rasporediti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Dok se kora peče umutiti žumanca i šećer mikserom najvećom brzinom, dok žumanca ne "pobele". Na pečenu koru staviti umućena žumanca, smanjiti temperaturu na 100 stepeni, vratiti kolač u reernu i sušiti ga oko desetak minuta. Žumanca treba samo da se prosuše, nikako da se ispeku.
Pečeno ohladiti do sobne temperature.
za fil
Prokuvati na tihoj vatri mlevene orahe, šećer i mleko. Kuvati minut, dva. Ostaviti da se skroz ohladi pa umiksati maslac.
Rasporediti fil preko kolača, posuti mlevenim orasima i ostaviti na hladno mesto da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Čokoladne - kapućino punjene kuglice
SASTOJCI
250 gr. mlevenih oraha
200 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. šećera u prahu
1 kesica kapućina, 12,5 gr.
1 belance
2 kašike mleka
punjenje
2 kuvana žumanca
70 gr, maslaca ili margarina
120 gr. šećera u prahu
1 vanilin šećer
PRIPREMA
Orahe, šećer i belance izmešati, dodati istopljenu čokoladu, kapućino i mleko. Sve dobro izmešati da se sastojci sjedine.
za punjenje
Kuvati jaja 4 - 5 minuta od momenta kada prokuva voda, skolniti sa vatre i ostaviti jaja u istoj vreloj vodi još 15 minuta. Tako će žumanca biti savršeno žuta bez zelenog kruga okolo.
Maslac, propasirana ohlađena žumanca, šećer i vanilin šećer dobro umutiti mikserom.
Od tamne smese praviti kuglice težine oko 20 gr., od žute smese kuglice od 7 gr.
Žute kuglice staviti u zamrzivač na pola sata. U tamnu smesu staviti žutu kuglicu, dlanovima oblikovati i uvaljati u čokoladne mrvice ili mlevene orahe.
Dobije se 34,35 kuglica.
Starinske vanilice
Starinske vanilice u svečanom ruhu, mame da se probaju... :)
Sastojci
200 gr. masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mlevenih orasa
4 kašike mleka
400 - 420 gr. brašna
pekmez za filovanje, ja sam stavila moj domaći od jagoda
Priprema
penasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko testo i ostaviti ga umotano u najlon foliju, najmanje pola sata u frižider.
Sastojci
200 gr. masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mlevenih orasa
4 kašike mleka
400 - 420 gr. brašna
pekmez za filovanje, ja sam stavila moj domaći od jagoda
Priprema
penasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko testo i ostaviti ga umotano u najlon foliju, najmanje pola sata u frižider.
Čokoladni lešnik - karamel kolačići
Sastojci
1 cup - posuda od 2,5 dcl
testo
1 cup brašna
1/3 cup kakao
115 gr. maslaca ili margarina
2/3 cup šećera
1 žumance
2 kašike mleka
1 kašika vanila ekstrakta
karamel
14 karamela
3 kašike slatke pavlake
1 belance
oko 70 gr. krupno mlevenih lešnika
Priprema
Prosejati brašno i kakao.
Posebno penasto umutiti maslac i šećer, dodati mleko, žumance i vanilu , izmešati pa dodati brašno sa kakaom. Umutiti lagano mikserom i ostaviti testo umotano u najlon foliju jedan sat u frižider. Zatim testo podelite na kuglice željene veličine, zavisi kakve kolačiće hoćete, manje ili veće.
Ja sam dobila 480 gr. testa i napravila sam 24 kuglice.
Šarene kiflice II
Posle ovih standardnih i svima znanih "Šarenih kiflica"
( kliknite na naslov za recept), malo drugačija verzija, takođe
ekonomična ali jako ukusna, za kolač za svaki dan je odlično rešenje.
Sastojci
550 gr. brašna
40 gr. pudinga od vanile, prah
2 dcl. mleka
2 dcl. ulja
2 kašike šećera
2 kašike čokolade u prahu
1 prasak za pecivo
20 gr. svežeg kvasca ili 6 gr. suvog
2 jaja
malo soli
sirup
300 gr. šećera
4 dcl. vode
Priprema
U mlako mleko dodati kašikicu šećera i kvasac i ostaviti da nadođe.
U sud za mešanje sipati brašno, dodati sve ostale sastojke i umutiti glatko testo. Podeliti ga na dva dela i u jedan deo umesiti čokoladu u prahu.
Sastojci
550 gr. brašna
40 gr. pudinga od vanile, prah
2 dcl. mleka
2 dcl. ulja
2 kašike šećera
2 kašike čokolade u prahu
1 prasak za pecivo
20 gr. svežeg kvasca ili 6 gr. suvog
2 jaja
malo soli
sirup
300 gr. šećera
4 dcl. vode
Priprema
U mlako mleko dodati kašikicu šećera i kvasac i ostaviti da nadođe.
U sud za mešanje sipati brašno, dodati sve ostale sastojke i umutiti glatko testo. Podeliti ga na dva dela i u jedan deo umesiti čokoladu u prahu.
Kokos bajadera
Sastojci
tamni deo
1 dcl. mleka
150 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
1 kašika kakao
300 gr. mlevenog keksa
svetli deo
1 dcl. mleka
150 gr. šećera
125 gr. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
200 gr. kokosa
50 gr. mlevenog keksa
Priprema
tamni deo
Mleko, šećer, vanilin šećer, maslac i kakao dobro zagrejati i mešati dok se sastojci ne sjedine i šećer skroz ne istopi. Ne treba da kuva.
Jaffa kolač
Подешавања постова
Sastojci
1 jaje
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika šećera
15 kašika brašna
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika kakao
Ovo su sastojci za JEDNU koru, ispeći dve takve.
Sirup
250 gr. šećera
2 dcl. vode
i još je potrebno
1 smrznuta narandža
3,4 kasike marmelade od kajsije ili breskve
Glazura
100 gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema
Kuvati vodu i šećer 5 minuta i ostaviti da se ohladi.
Za koru, umutiti jaje, šećer, mleko i ulje pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji na 180 stepeni oko 20 minuta.
Jednu koru izmrviti, preliti sirupom, dodati izrendanu narandžu i marmeladu, sve dobro izmešati pa rasporediti u tepsiju preko prve kore. Gore staviti glazuru i ostaviti da se dobro ohladi.
Narandžu rendati na sitno rende zajedno sa korom. Odaberite slatke narandže sa tankom korom i bez košpica.
Sastojci
1 jaje
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika šećera
15 kašika brašna
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika kakao
Ovo su sastojci za JEDNU koru, ispeći dve takve.
Sirup
250 gr. šećera
2 dcl. vode
i još je potrebno
1 smrznuta narandža
3,4 kasike marmelade od kajsije ili breskve
Glazura
100 gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema
Kuvati vodu i šećer 5 minuta i ostaviti da se ohladi.
Za koru, umutiti jaje, šećer, mleko i ulje pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji na 180 stepeni oko 20 minuta.
Jednu koru izmrviti, preliti sirupom, dodati izrendanu narandžu i marmeladu, sve dobro izmešati pa rasporediti u tepsiju preko prve kore. Gore staviti glazuru i ostaviti da se dobro ohladi.
Narandžu rendati na sitno rende zajedno sa korom. Odaberite slatke narandže sa tankom korom i bez košpica.
Minjoni - bombice s orasima
Minjoni su u šarenim korpicama, u belim su Kokosova gnezda. :)
Sastojci
250 gr. margarina ili maslaca
300 gr. mlevenog keksa
200 gr. mlevenih oraha
150 gr. šećera u prahu
2 dcl. mleka
1 kašikica tečne vanile ili 1 vanilin šećer
Izmešati keks, šećer i orase. Margarin istopiti na tihoj vatri a zatim ga sipati u posudu sa ostalim sastojcima, malo izmešati ručno, dodati mleko i vanilu, mešati dok smesa ne postane homogena, ostaviti u frizider da se ohladi pa praviti kuglice i uvaljati ih u mlevene orase.
Sastojci
250 gr. margarina ili maslaca
300 gr. mlevenog keksa
200 gr. mlevenih oraha
150 gr. šećera u prahu
2 dcl. mleka
1 kašikica tečne vanile ili 1 vanilin šećer
Izmešati keks, šećer i orase. Margarin istopiti na tihoj vatri a zatim ga sipati u posudu sa ostalim sastojcima, malo izmešati ručno, dodati mleko i vanilu, mešati dok smesa ne postane homogena, ostaviti u frizider da se ohladi pa praviti kuglice i uvaljati ih u mlevene orase.
Pita sa orasima i čokoladom
Sastojci
testo
200 gr. maslaca ili margarina
300 gr. brašna
80 gr. šećera
1 jaje
1 žumance
fil
6 jaja
180 gr. šećera
200 gr. oraha
80 gr. čokolade za kuvanje
Priprema
Maslac, jaje, žumance i šećer dobro umutiti pa dodati brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti oko sat vremena u frižider.
Od testa razvući dve tanke kore za tepsiju srednje veličine.
Za fil - Penasto umutiti jaja i šećer, dodati mlevene orahe i rendanu čokoladu. U tepsiju staviti jednu koru, fil, preko drugu koru. Sve zajedno peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Fantastične kuglice od keksa i kokosa
Sastojci
250 gr. mlevenog keksa
60 gr. kokosa
397 gr.( jedna konzervica)kondenzovanog mleka
50 gr. otopljenog maslaca
1 dcl. slatke pavlake
2 kašike kakao praha
1 vanilin šećer
kokos za uvaljati kuglice
Priprema
Sve sastojke za kuglice izmešati da se dobije homogena smesa. Ostaviti oko pola sata u frižideru pa zatim praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.
Lenja pita sa jabukama
Sastojci
250 gr. maslaca ili margarina sobne temperature
4 šolje brašna - od 2 dcl.
1 šolja šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 šolja slatke pavlake, može i obično mleko
ribana korica od jednog limuna
fil
1,5 kg. jabuka
200 gr. šećera
suvog grožđa, količina po želji
kašikica cimeta
Priprema
Sve sastojke za testo staviti u sud za mešanje i umutiti mikserom, žicama za testo. Ne mutiti previše, tek da se sastojci sjedine jer ovakva prhka testa ako se mese dugo postaju žilava.
Ostaviti u frižider dok se ne pripremi fil.
Za fi, izrendati jabuke, dodati šećeer, suvo grožđe i cimet i dinstati desetak minuta na umerenoj temperaturi.
Razvući polovinu testa na brašnom posutoj podlozi u koru debljine oko 3,4 mm. i staviti u veću tepsiju. Preko rasporediti jabuke,ja stavim vrele, ne čekam da se ohlade, vidi se i na fotografiji para. Nemojte brinuti ako ima i dosta soka, sve će se to tokom pečenja upiti. Preko staviti drugu koru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Košnice
Sastojci
smesa od orasa
2 belanca
250 gr. šećera u prahu
250 gr. mlevenih oraha
50 gr. mlevenog keksa
fil
2 žumanca
150 gr. šećera u prahu
125 gr. margarina ili maslaca
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer uz stalno mućenje mikserom. Ma kraju umešati orahe i keks.
Margarin, žumanca i šećer dobro umutiti mikserom nekoliko minuta.
Kalup za košnice obložiti komadom najlon folije, staviti smesu od orasa, dobro je pritisnuti pa napraviti udubljenje u koje se stavi fil.
Ja nisam stavljala dole oblatnu nego sam svaku košnicu pre vađenja iz kalupa stavila na mleveni keks.
Naovaj način smesa se ne lepi za kalup.
Čokoladni kolač sa jogurtom, bez jaja
Sastojci
2 čaše (od 2 dcl.) jogurta
2 čaše brašna
1 čaša ulja
2 čaše šećera
2 kašike kakao
1 kašikica sode bikarbone
preliv
1 dcl. mleka
100 gr. čokolade
5 kašika šećera
1 kockica. kašikica margarina
Priprema
Sve sastojke za kolač izmešati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ako kolač nije pečen, sredina će biti tečna kada pomerite tepsiju.
Za preliv, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim prelivom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata pre služenja.
Tepsija u kojoj sam pekla je dimenzija 30x23 cm.
Jaffa oblatne
Sastojci
300 gr. mlevenog keksa
400 gr. secera
2 dcl. mleka
50 gr. cokolade
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. mlevenih orasa
1 smrznuta narandza
2 jaja
1 vanila secer
Priprema
Prokuvati mleko sa secerom, dodati. Dodati maslac, cokoladu i vanilin secer. U toplo dodati keks i orase, izmesati, skloniti sa vatre pa dodati jedno po jedno jaje stalno mesajuci da se dobije glatka smesa. Kada se malo prohladi dodati izrendanu smrznutu narandzu i filovati hladnim filom oblatne.
Dankin kolač - Marcipan
"Nemoj da se ljutiš što ti pišem pesme, Danka..." :)
Ne znam da li ovaj kolač ima neke veze sa Dankom iz pesme, ali pod tim nazivom ja ga imam preko tridesetak godina, iz onih vremena recepata " na šoljice". :)
Kolač je stvarno jedan od zahvalnijih za pravljenje, jednostavan postupak, relativno jeftin, super ukusan, lepo izgleda, jako lepo i lako se seče. Kada vam treba više kolača za veća slavlja obavezno ga uvrstite u planove, nećete se pokajati. I još nešto, nema okrajaka, fil se spusti malo sa strane pa su okrajci sočni. Na fotografiji, prvi i treći kolač su okrajci. :)
Sastojci
mere su malim šoljicama za kafu, od 1 dcl.
kora
3 jaja
5 šoljica šećera
4 šoljice mleka
2 soljice ulja
5 šoljica brašna
1 šoljica mlevenih oraha
2 kašike kakao
1 prašak za pecivo
fil
14 kašika šećera
7 punih kašika vode
60 gr. čokolade
125 gr. maslaca ili margarina
4 šoljice mlevenih oraha
Postupak
Ne znam da li ovaj kolač ima neke veze sa Dankom iz pesme, ali pod tim nazivom ja ga imam preko tridesetak godina, iz onih vremena recepata " na šoljice". :)
Kolač je stvarno jedan od zahvalnijih za pravljenje, jednostavan postupak, relativno jeftin, super ukusan, lepo izgleda, jako lepo i lako se seče. Kada vam treba više kolača za veća slavlja obavezno ga uvrstite u planove, nećete se pokajati. I još nešto, nema okrajaka, fil se spusti malo sa strane pa su okrajci sočni. Na fotografiji, prvi i treći kolač su okrajci. :)
Sastojci
mere su malim šoljicama za kafu, od 1 dcl.
kora
3 jaja
5 šoljica šećera
4 šoljice mleka
2 soljice ulja
5 šoljica brašna
1 šoljica mlevenih oraha
2 kašike kakao
1 prašak za pecivo
fil
14 kašika šećera
7 punih kašika vode
60 gr. čokolade
125 gr. maslaca ili margarina
4 šoljice mlevenih oraha
Postupak
"Domaćica" keks salama
Sastojci
300 gr. izmrvljenog keksa, ja sam stavila 200 gr. Domaćice i 100 gr. plazme sa čokoladom
200 gr. maslaca ili margarina
200 gr. čokolade
200 gr. mlevenih ili seckanih oraha
2 žumanca
2 kašike kakao
2 kašike šećera u prahu
2 kašike konjaka
Priprema
Karamel brownies sa orasima
Ovaj kolač je u stvari kao neki dobar, jaki, punog čokoladnog -
karamel ukusa fantastični fil. Još u kombinacija sa orasima, stvarno je
prelep. Izdašan je, preukusan, izuzetno lak za pravljenje, ne treba vam
mikser...
Ja sam imala ovu vrstu Milke od tri vrste čokolade, vi stavite običnu za kuvanje kao što je u original receptu.
Sastojci
300 gr. čokolade, za kuvanje ili mlečne
180 gr. maslaca
40 gr. kakao
4 jaja
250 gr. šećera
200 gr. brašna
100 gr. oraha
1 konzervica dulce de leche
Priprema
Ja sam imala ovu vrstu Milke od tri vrste čokolade, vi stavite običnu za kuvanje kao što je u original receptu.
Sastojci
300 gr. čokolade, za kuvanje ili mlečne
180 gr. maslaca
40 gr. kakao
4 jaja
250 gr. šećera
200 gr. brašna
100 gr. oraha
1 konzervica dulce de leche
Priprema
Kokos rolat
Vojvođanska Česnica - Hristos se rodi! Srećan Badnji dan i Božić!
U Kalošu, na ćošku, "kod bunara", nakada se palio najveći Badnjak u
Staroj Palanci. Pilo se vino, pevalo Roždenstvo, stajalo se oko
vatre...smeh, praznična i radosna atmosfera u vazduhu. Čekali smo da
naiđu vertepaši sa Vertepom, da tu, kod Badnjaka, odglume svoju malu
predstavu. :)
A mi smo malo bili napolju, malo unutra, jer, moliću lepo, bilo je to pored naše kuće. :)
A u kući.. svečana atmosfera Badnje večeri, miris riblje čorbe, miris zime koji unesemo kada uđemo i najlepši miris, miris majka Julkine Česnice od rastezanog testa, koja se peče...
SASTOJCI
zavisi koliku Česnicu želite, ja ću dati mere kako sam pravila ovaj put
dimenzija tepsije je 23x32 cm
700 gr. tankih kora
500 gr. mlevenih oraha
350 gr. šećera u prahu
225 gr. suvog grožđa
oko 2 dcl. ulja
oko 2,5 dcl. mleka
2 kašike meda
PRIPREMA
Izmešati mlevene orahe, šećer i suvo grožđe.
Tepsiju nauljiti, staviti dve kore, SVAKU poprskati malo uljem i mlekom, rasporediti 2,3 kašike fila. Slagati kore i fil na ovaj način dok se utroše, znači posle 2 kore poprskane mlekom i uljem ide punjenje. Gornju koru samo premazati uljem. Iseći na komade željene veličine.
Česnica treba da je deblja, tako da je pravite u tepsiji čija veličina će zavisiti od količine kora i fila.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.
Vrelu Česnicu namazati sa medom i ostaviti da se ohladi.
U ovu Česnicu se stavlja i novčić. Dobro ga oprati, najbolje prokuvati u vreloj vodi, zamotati u foliju i staviti ga tokom polovine filovanja.
A mi smo malo bili napolju, malo unutra, jer, moliću lepo, bilo je to pored naše kuće. :)
A u kući.. svečana atmosfera Badnje večeri, miris riblje čorbe, miris zime koji unesemo kada uđemo i najlepši miris, miris majka Julkine Česnice od rastezanog testa, koja se peče...
SASTOJCI
zavisi koliku Česnicu želite, ja ću dati mere kako sam pravila ovaj put
dimenzija tepsije je 23x32 cm
700 gr. tankih kora
500 gr. mlevenih oraha
350 gr. šećera u prahu
225 gr. suvog grožđa
oko 2 dcl. ulja
oko 2,5 dcl. mleka
2 kašike meda
PRIPREMA
Izmešati mlevene orahe, šećer i suvo grožđe.
Tepsiju nauljiti, staviti dve kore, SVAKU poprskati malo uljem i mlekom, rasporediti 2,3 kašike fila. Slagati kore i fil na ovaj način dok se utroše, znači posle 2 kore poprskane mlekom i uljem ide punjenje. Gornju koru samo premazati uljem. Iseći na komade željene veličine.
Česnica treba da je deblja, tako da je pravite u tepsiji čija veličina će zavisiti od količine kora i fila.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.
Vrelu Česnicu namazati sa medom i ostaviti da se ohladi.
U ovu Česnicu se stavlja i novčić. Dobro ga oprati, najbolje prokuvati u vreloj vodi, zamotati u foliju i staviti ga tokom polovine filovanja.
Čokoladne kuglice
Sastojci
300 gr. mlevenog plazma keksa
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. mlevenih oraha
100 - 150 gr. šećera u prahu, koliko volite slatko
oko 1,5 dcl mleka
priprema
Božićni i Novogodišnji kolači - 1
You might also like:
Božićni i Novogodišnji kolači - 3
Božićni i Novogodišnji kolači - Oblatne
Božićni i Novogodišnji kolači - 2
Jeftini kolači - Kakao-kapućino kocke
Prvo da napišem par reči za cup mere u kome su izraženi sastojci za ovaj kolač.
Meni su recepti tako napisani najzahvalniji i najlakši za pravljenje. Nema vagice, premeravanja svakog sastojka, nepotrebnog prljanja dodatnog posuđa. Zagrabiš ili naspeš sastojak u određenu posudicu i to je to. Preporučujem da samo nabavite ove posudice, ima ih 4 u kompletu, od 1, 1/2, 1/3 i 1/4 cup i videćete koliko je lakše praviti takve recepte.
Cup je posuda od 2,5 dcl.
Sastojci
1 cup šećera
2 jaja
1/2 cup istopljenog maslaca
1/2 cup brašna
1/3 cup kakao
1 kašikica vanila ekstrakte
pola kašikice praška za pecivo
malo soli
kakao preliv
4 kašike vrele vode
1 kesica-12,5 gr. kapućina
3 kašike maslaca
2-3 kašike kakao, zavisi od vrste, staviti 2 ako je jako gorak
1 cup šećera u prahu
Priprema
Moto keksići
Meni ukusniji od originala, nemam ništa drugo da dodam. :)
Sastojci
250 gr. maslaca ili margarina
430 gr. mekog brašna
100 gr. šećera u prahu
1 jaje srednje veličine
1 žumance
1 vanilin šećer
pola kašikice praška za pecivo
3 male kašikice kakao praha
za fil - nekoliko kašikica nutelle
Priprema
Sastojci
250 gr. maslaca ili margarina
430 gr. mekog brašna
100 gr. šećera u prahu
1 jaje srednje veličine
1 žumance
1 vanilin šećer
pola kašikice praška za pecivo
3 male kašikice kakao praha
za fil - nekoliko kašikica nutelle
Priprema
Čokoladne kocke s keksom
Sastojci
100 gr. čokolade za kuvanje
100 gr. mlečne čokolade
80 gr. maslaca
200 gr. kondenzovanog mleka - NE 200 ml., izmerite grame
150 gr. plazma ili nekog drugog keksa
Recept za DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO
priprema
Karamel - kokos rolat u oblatni
Sastojci
karamel fil
100 gr. šećera
175 ml. vode
150 gr. mlevenog keksa
žuti fil
100 gr. šećera
100 gr. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 gr. mleka u prahu
4 kašike kokosa
1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm.
Priprema
Mamine breskvice
Nakon dugooo vremena evo me opet sa vama na blogu.Puno sam zaokupirana tortama pa i ne stizem sve da posjetim.
Ovo su meni najdraze breskvice meke,ukusni ...koje ce vam se sigurno dopasti.
Ovo su meni najdraze breskvice meke,ukusni ...koje ce vam se sigurno dopasti.
Sastojci
- 4 jaja
- 1 solja sećera
- 1 solja ulja
- na vrh noza praska za pecivo
- brasna po potrebi
- boje: ekstrat od banane i jagoda
- Fil:
- smjesa od busenja breskvica
- 1 dl oraha sitno mljevenih
- ruma
- 2 kasike cokolade u prahu
- mljeko po potrebi
- secer za uvaljati breskvice
-
- 1 Staviti jaja pa ih umutiti rucno sa secerom,dodati ulje i polako dodavati brasno sa praskom za pecivo kojeg dodamo vrlooo malo.Kad smo dobili smjesu glatku i da se ne ljepi prestati dodavati brasno. Znaci moraju se dati lagano valjati al da se ne ljepe.
- 2 Otkidati pomalo smjese i praviti male kuglice i redati u pleh kojeg smo prethodno malo namastili. Peci na 180C dok lagano porumene ne smiju da tamne puno.Kad se breskvice malo prohlade sa malom kasikicom ih izbusiti napraviti udubljenja koja cemo puniti filom. Kad smo ih sve izbusili pomjesati smjesu od breskvica sa cokoladom u prahu ,orasima.Zatim dodati malo ruma po zelji i lagano dodavati mljeko.Fil ne smije biti ni pretvrd ni da se razljeva.Bolje je i da je malo rjedi jer se stegne.
- 3 Punitit udubljenja i spajati dvije loptice. U malo vode razmutiti ekstrat od banane ,a u drugu zdjelu ekstrat o jagoda ili malina. Breskvice umociti cijele u zutu boju,pa staviti na ubrus da se malo osuse pa vrh obe strane umociti u ekstara od jagode ili malina.Suhe breskvice uvaljati u secer. Sloziti u kutije do posluzivanja.
Posluživanje
Solja za mjere je od 2 dl.Ispadne ih jako puno,mozete mjeru i smanjiti ili povecati.Ferrero rocher
Dugo sam tragala za savrsenim ferrerom dok nisam napravila bas kao sto je i orginala.Da ga obučemo u orginal pakovanje nebi se prepoznala razlika.
Sastojci- 1/2 lista od oblatne
- 70gr poprženih i grubo sjeckanih ljesnjaka
- 4-5kasika nutelle
- oko70 gr čokolade za kuhanje
- 2 kasike ulja
Priprema
- 1Oblatnu izmrviti rukama,al ne skroz sitno,ljesnjake popržiti skinuti koricu pa ih grubo samljeti.
Izmjesati sa oblatnama.Dodati nutellu i napraviti smjesu kompaktnu za valjanje.
Ostaviti u frižider oko 30 min.
Nakon toga uzimati pomalo smjese i oblikovati kuglice(meni ih je ispalo 13 većih).Možete lagano pokvasiti ruke da se lakse valja.
Opet tako napravljene kuglice ostaviti u frižider oko 1 sat. - Čokoladu otopiti sa uljem u mikrovalnoj i malo prohladiti.
Svaku kuglicu uvalajati i sotaviti da se ohladi i stegne čokolada,možete i u zamrzivač za brže stezanje.
Mamine oblatne(čokoladne)
Najbolja i najukusnija oblatna je bas od moje mame:)
Sastojci
- 1pakovanje oblatni(srednje ne prevelike)
- 1 pakovanje(300gr) domaćica keksa ili neki sličan
- 100gr čokolade za kuhanje
- 2dl sećera
- 1-2 dl oraha
- 250gr maslaca ili margarin za kolače
- mljeko po potrebi
- vanilija sećer,rum
Priprema
- Težina:
- 1Kekse samljeti,ako nemate domaćicu moze neki slican sa čokoladom.
U jednu serpicu staviti da se otopi maslac,čokolada i secer pa skloniti sa vatre.Umjesati keks,vaniliju,rum i orahe.
Dobro izmjesati pa po potrebi dodavati mljeko ,ne da bude rjedak ili pretvrd fil. - 2Poloziti oblande na ravno pa filovati svaku sa filom u tanjem sloju.Zadnju ostaviti ne filovanu,ili ako zelite premazati sa malo fila,pa otopiti čokoladu i staviti glazuru.
Umotati ih u foliju pa staviti neki tezi predmet ravan na njih i ostaviti da se stisnu preko noći.Rezati ih po zelji na kckice,stangice.
Limun listići
Sastojci
- 400 grama listova za savijače
- 2 dcl ulja
- 2 dcl šećera
- 2 dcl jogurta
- 4 jaja
- 1 vrećica praška za pecivo
- limunova korica
Preljev:
- sok od dva limuna
- 6 dcl vode
- 4 dcl šećera
Priprema
-
1
Izmjješajte pjenasto jaja sa šećerom.
-
2
Listove za savijaču istrgajte na komadiće.
-
3
U smjesu sa jajima, dodajte jogurt, ulje, prašak za pecivo i naribanu limunovu koricu.
-
4
Izmješajte smjesu sa istrganim listovima.
-
5
Ulijte u namazanu i brašnom posutu tepsiju 20x30 i pecite na 150 stupnjeva (ventilator) oko 30 min.
-
6
U međuvremenu prokuhajte vodu sa šećerom i limunom i ostavite da se ohladi.
-
7
Pečeni kolač prelijte sa sirupom.
-
8
Uživajte u ovoj poslastici.
Grčka ravanija od kokosa i čokolade sa karamelizovanim kokosom
Tradicionalni, sočni, jednostavan za pripremu, a tako ukusan grčki kolač, u malo obogaćenoj verziji i sa dodatkom karamelizovanog kokosa.
Sastojci
6 jaja
140 gr. griza
140 gr. šećera
70 gr. brašna
80 gr. kokosa
100 gr. čokolade ja sam stavila mlečnu, može i za kuvanje
sirup
300 gr. vode
300 gr. šećera
1 limun presečen na pola
karamelizovan kokos
100 gr. kokosa
40 gr. vode
40 gr. šećera
Priprema
Umutiti penasto žumanca sa 100 gr. šećera.
U čvrst sneg umutiti belanca sa 40 gr. šećera
Čokoladu istopiti na pari.
U umućena žumanca dodati griz, brašno i kokos i izmešati. Dodati sneg od belanaca i ručno izmešati. Na kraju dodati istopljenu čokoladu, sipati u nauljen i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30 minuta.
Vodu, šećer i limun kuvati 3 minuta i vrelo preliti preko toplog kolača.
Za karamelizovani kokos kuvati šećer i vodu 1 minut, preliti preko kokosa, imešati pa rasporediti kokos u tepsiju i peći ga u rerni na 160 stepeni dok ne dobije zlatnu boju i ne postane krckav, oko 20 minuta.
Kolač ostaviti da se dobro ohladi, najbolje preko noći.Brownies od čokolade, oraha i plazme
Za ljubitelje čokolade, savršen spoj uz kuglu sladoleda i za letnje dane... Brza priprema, nema mnogo kuvanja ni pečenja, a rezultat je totalno uživanje. :)
Sastojci
450 gr. maslaca
240 gr. čokolade za kuvanje
500 gr. šećera
6 jaja
30 gr. kakao
270 gr. brašna
150 gr. mlevenih ili sitno seckanih oraha
50 gr. mlevene plazme
Priprema
Istopiti zajedno maslac i čokoladu.
U jedan veći sud staviti brašno, kakao, orahe i keks.
Jaja i šećer penasto umutiti.
U umućena jaja dodati istopljenu čokoladu i maslac, izmešati pa dodati suve sastojke. Lagano promešati i izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Ostaviti u tepsiji oko 15 minuta da se stvori mala korica a zatim peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta.
Kolač dobro ohladiti.
Ovo je mera za veliku tepsiju i kolača ima baš dosta. Ako želite prepolovite mere dobiće se takođe lepa količina.Čupava pita sa orasima
Ovo je divna prhka pita koja zbog punjenja ukusom podseća na žerbo kocke.
Sastojci
300 gr. brašna
200 gr. margarina
150 gr. šećera
4 žumanca
1 prašak za pecivo
strugana korica od jednog limuna
fil
4 belanca
150 gr. šećera
200 gr. oraha
3 kašike pekmeza od kajsija
Priprema
Penasto umutiti margarin, šećer i žumanca, dodati koru od limuna pa sa brašnom umesiti glatko testo. Podeliti na dva dela tako da jedan deo bude dve trećine, a drugi deo jedna trećina testa. Oko 500 gr. i oko 250 gr. testa. Uviti membranom ili staviti u najlon kesice pa ohladiti u zamrzivaču oko pola sata ili u frižideru oko sat vremena.
Za fil, u belanca odmah staviti šećer pa umutiti u čvrst sneg. Dodati orase i pekmez mešajući najmanjom brzinom miksra ili ručno.
U podmazani i brašnom posuti malo dublji pleh na krupno rende izrendati veći komad testa. Zapeci na 180 stepeni 5 minuta, staviti umućena belanca, izrendati ostatak testa i sve peći još oko 20 minuta ili dok kolač ne porumeni.
Posuti šećerom u prahu. Može se jesti već čim se malo prohladi.Saragli - grcka baklava
Male cvrste grcke baklavice koje ne treba da su previse "mokre", mogu se posluziti sa ostalim kolacima na tacni i jesti bez viljuskice.
Sastojci
12 listova za baklavu
300 gr. mlevenih orasa
50 gr. prezli
200 gr. maslaca ili margarina
sirup
400 gr. secera
2, 5 dcl vode
kora od pola limuna
1 kasika svezeg limunovog soka
Priprema
Izmesati orase i prezle.
Jedan list premazati istopljenim maslacem, staviti preko drugi list, takodje premazati maslacem pa posuti sa pet kasika orasa. Iseci na trake sirine 4 cm pa ih cvrsto umotati u mali valjak. Ako motate ceo list, bez secenja u trake, listovi mogu da se smezuraju dok se motaju ili da ne bude svuda dovoljno cvrsto umotano tako da se nece dobiti jednake baklavice. Ovaj nacin sa trakama je sporiji ali su baklavice lepse.
Redjati u podmazanu tepsiju, svaku baklavicu premazati istopljenim maslacem. Peci na 180 stepeni oko pola sata.
Za sirup kuvati 3-4 minuta secer, vodu i koru od limuna, skinuti sa vatre pa dodati i limunov sok. Prohladnjene baklavice stavljati u vruc sirup pa posle nekoliko minuta ih izvaditi iz sirupa..Vanilice
Sastojci
200 gr. masti
5 kasika secera
5 kasika pavlake
2 zumanca
500 gr. brasna
naribana korica od pola limuna
pekmez za spanjanje vanilicasecer u prahu za posipanje
Priprema
Penasto umutiti mast i secer pa dodati pavlaku, jos malo mutiti zatim dodati limunovu koricu, zumanca i brasno. Umutiti glatko testo i ostaviti ga oko pola sata u frizideru da se odmori. Sto posuti brasnom, razviti testo oko 3 mm debljine (nemojte deblje jer dosta naraste dok se pece)vaditi kalupcicem vanilice, redjati ih u tepsiju na papir za pecenje i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Vanilice treba da ostanu bele, da se ne prepeku.
Tople filovati pekmezom i spajati pa uvaljati u secer u prahu.
Pogledajte i ovaj recept STARINSKE VANILICEKolaci sa ratlukom i bademom
Jednostavni kolacici sa prelepim ukusom ratluka od ruze i ruzine vodice. :)
Sastojci
1 casa (od 2,5 dcl)ulja
1/2 casa belog vina
500 gr. brasna
1/2 kasikice praska za pecivo
oko 35 kockica ratluka
oko 35 komada badema
ruzina voda
Priprema
Ulje sipati u sud za mucenje i prvo ga samog izmiksati mikeserom oko jedan minut. Doadati brasno i prasak za pecivo, zatim vino i sve zajedno umesiti. Od umesenog testa odvajati loptice velicine orasa, jos ih malo izmesiti u ruci, rastanjiti, staviti kockicu ratluka i jedan badem i oblikovati lopticu. Peci u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 25 minuta. Gotove kolacice ostaviti da se prohlade, cetkicom premazati ruzinom vodom i tako vlazne uvaljati u dosta secera u prahu.Fine kiflice
Ove kiflice su toliko jednostavne za pripremu, potrebna su samo tri sastojka, plus pekmez za filovanje :), a tako su prhke i prelepog ukusa.
Sastojci
250 gr. margarina
450 gr. brasna
casa od 2 dcl. pavlake
pekmez za punjenje
secer u prahu
Priprema
Margarin ( koji je sobne temperature), brasno i pavlaku umesiti u glatko testo. Ostaviti jedan sat u frizideru da se odmori. Razviti testo debljine 3 mm. iseci na trake sirine 10 cm. a zatim te trake na trouglove, filovati, uviti kiflice i peci u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180 stepeni.
Nije potrebno podmazati tepsiju ili staviti papir, kiflice se nece zalepiti tokom pecenja.
Tople kiflice uvaljati u secer u prahu.Buter keksici
Sastojci
za keksice
375 gr. brasna
250 gr. maslaca ili margarina
75 gr. secera u prahu
na vrh noza soli
za glazuru
150 gr. secera u prahu
1 puna kasika maslaca
1 kasika vode
i jos 60 gr. bele cokolade za dekoraciju
Priprema
Penasto umutiti maslac i secer u prahu, dodati brasno i malo soli, mutiti mikserom jos malo, manjom brzinom, istresti na sto posut brasnom, umesiti glatko testo i ostaviti ga u frizider najmanje pola sata. Zatim ga rastanjiti na povrsini posutoj brasnom na oko 1 cm. debljine, ne vise, iseci kalupcicem srca, redjati u tepsiju preko papira za pecenje. Testo koje ostane kada se odvoje srca, ponovo umesiti, rastanjiti i ponoviti postupak.
Peci na 150 stepeni oko 12 minuta, paziti da se ne prepeku, treba da ostanu beli.
Ostaviti da se prohlade pola sata i vec moze da se stavlja glazura.
Priprema glazure
Secer u prahu, maslac i vodu ugrejati uz mesanje dok se ne dobije jedna homogena smesa. Toplo prelivati preko keksica. Prelivajte iznad posude u kojoj se pravila glazura, tako se nece rasipati. Kolacici su mali, stavite na jedan noz, prelijte glazurom, zatim ih drugim nozem lagano gurnite na resetku. Kada se prohladi, dekorisati sa istopljenom belom cokoladom u koju se doda 2,3 kapi ulja.
Ostaviti u frizider da se stegne glazura i cokolada.
Od ove kolicine se dobije preko 60 keksica.Rafaelo kuglice
Sastojci
450 gr. secera
1,5 dcl. vode
250 gr. margarina
350 gr. Nestle mleka u prahu
250 gr. kokosa
i jos 50 gr. kokosa za dekoraciju
oko 100 gr. lesnika (badema, oraha, sta zelite da stavite u kuglice)
Prokuvati vodu i secer, skloniti sa vatre i dodati margarin. Kada se istopi, sipati polako mleko u prahu mesajuci mikserom. Na kraju dodati kokos, izmesati i ostaviti da se prohladi pa oblikovati kuglice u koje stavite lesnik.Cokoladni i vanila keksi
Ovi keksici su odlicni. Fil je fantastican u kombinaciji sa prhkim keksicima.
Sastojci
Testo
350 gr. maslaca ili margarina
1 kasikica ekstrakta vanila
25 gr. kakao praha
80 gr. secera
300 gr. brasna
50 gr. gustina
fil
250 gr. sira mascarpone
2 kasike secera u prahu
nekoliko kapi ekstrakta vanila
25 gr. cokolade za kuvanje
Priprema
Penasto umutiti maslac, secer u prahu i vanilu. Dodati brasno i gustin, mutiti dalje dok se ne dobije glatka smesa. Testo ce biti lepljivo ali ni slucajno nemojte dodavati vise brasna. Masu podeliti na dva dela i u jedan deo dodati kakao.
Spricem oblikovati keksice velicine orasa i peci u zagrejanoj rerni, u tepsiji oblozenoj papirom, oko 15 minuta na 180 stepeni. Kada su peceni pazljivo ih na papiru izvadite i ostavite da se skroz ohlade.
Od svake smese mozete napraviti oko 60 keksica, znaci kada se spoje dobijate 30 belih i 30 braon kolacica.
fil
Umutiti sir, vanilu i secer, podeliti na dva dela, u jedan dodati topljenu cokoladu. Staviti u frizider da se krem stegne, zatim braon kremom filovati bele, a belom kremom cokoladne kekse.You might also like:Kockice
Sastojci
zuti fil
3 dcl.mleka
3 dcl.tecne slatke pavlake
8 kasika secera
2 pudinga od vanile
1 zelatin
200 gr. margarina
narandzasti fil
6 dcl. vode
2 pudinga od vanile
1 kesica praha za pravljenje soka sa ukusom breskve
1 kasika secera
jos oko 100 gr. petit keksa
Priprema
Odvojiti malo mleka i umutiti 2 pudinga sa 4 kasike secera, ostalo sjediniti sa slatkom pavlakom, dodati preostale 4 kas. secera i staviti da se kuva. Moze i samo mleko, naravno, ali ja nisam imala dosta, pa je ispala ova kombinacija koja mi je jos ukusnija.
U medjuvremenu staviti zelatin u malo vode da nabubri.
Kada mleko prokuva, zakuvati puding, skloniti sa vatre, dodati zelatin, izmesati, i u tako toplo staviti margarin, mikserom ili rucno mesati minut, dva, dok se margarin ne istopi i sjedini sa pudingom.
Narandzasti fil
Staviti vodu i prah za sok da prokuva. Pudinge izmesati sa malo vode i 1 kasikom secera (secer dodati samo zato da se puding lakse razmuti) i zakuvati u sok od breskve.
Na tacnu redjati keks natopljen u mleku,zavisi koju debljinu kolaca zelite. Ja sam redjala na jednu malo vecu tacnu jer sam htela da dobijem bas ovako tanke (oko 3 cm. ) kolacice koji mogu da se vade i raznim modlicama.
Filovi ce biti dovoljno cvrsti jos dok su topli i mogu (i treba) da se stave preko keksa pre nego sto se skroz ohlade i stegnu.Kolač sa orasima i belom čokoladom
Kada imate visak belanaca, napravite ovaj kolac, bicete zadovoljni. :)
Sastojci
6 belanaca
120 gr. secera
150 gr. mlevenih oraha
3 kasike cokolade u prahu
1 prasak za pecivo
krem
6 dcl. mleka
4 kasike gustina
2 kasike brasna
8 kasika secera
100 gr. bele cokolade
150 gr. maslaca ili margaraina
1 vanila secer
Priprema piskote
Umutiti belanca sa secerom u cvrst sneg,uz lagano mesanje dodati mlevene orahe, cokoladu u prahu i prasak za pecivo. Peci u nauljenoj i brasnom podmazanoj tepsiji na 180 stepeni oko 20 minuta.
Priprema krema
Gustin, brasno, secer i vanila secer umutiti sa malo mleka. Zakuvati u preostalo mleko, kuvati dva, tri minuta i skloniti sa vatre. U tako toplo umesati cokoladu izlomljenu na kockice i maslac. Toplo istresti preko piskote. Kada se malo prohladi posuti mlevenim orasima. Ostaviti u frizider oko 2 sata da se dobro ohladi.
Ovako napravljena piskota, bez brasna, je u gotovom kolacu kao jos jedan krem, od cokolade i orasa, tako je socna.You might also like:Čokoladni mozaik
Sastojci
200 gr. bele cokolade
200 gr. mlecne cokolade
400 gr. pavlake
2 dcl. slatke pavlake
10 gr. zelatina
1 dcl. vode
kasika konjaka
pola kasikice kafe
oko 100 gr. petit keksa
Priprema
Staviti zelatin u hladnu vodu da nabubri.
U dve posude istopiti belu i tamnu cokoladu, svaku sa 1 dcl. slatke pavlake. U istopljene cokolade dodati zelatin dobro izmesati da se zelatin istopi.
U jos tople cokolade dodati po 200 gr. pavlake. U beli deo dodati kasiku konjaka a u tamni deo dodati kafu.
Na dno kalupa poredjati keks natoljen u mleku. Sipati (smese ce biti dosta retke)naizmenicno belu i tamnu smesu. Drzati nekoliko sati u frizideru da se stegne. Cokoladni zatvoreni tart
Sastojci
testo
100 gr. secera u prahu
200 gr. margarina
300 gr. brasna
1 jaje
50 gr. mlevenih badema
20 gr. kakao
fil
3,5 dcl. mleka
1,5 dcl. slatke pavlake
80 gr. secera
1 jaje
3 zumanca
40 gr. gustina
1 vanila secer
60 gr. cokolade sa 70% kakao
Priprema
fil
Mleko, slatku pavlaku i vanila secer staviti da se kuva. Secer, jaje, zumanca i gustin umutiti. Pre nego sto mleko prokuva sipati 1/3 smese, dobro izmesati a zatim sipati i ostalo. Cim prokuva skinuti sa vatre i umesati cokoladu. Pokriti plasticnom membranom da se ne uhvati korica i ostaviti da se ohladi.
Od navedenih sastojaka umesimo testo. Posto margarin treba da bude cvrst kada se pravi testo za tart, najlakse je ako imate blender da sve sastojke osim brasna (ako je veliki moze i brasno)umutite u blenderu i onda zajedno sa brasnom umesite glatko testo. Ostaviti u frizider sat vremena. Kalup precnika 24 cm. obloziti sa 3/4 testa tako da su ivice visine oko 3 cm., pa filovati ohladjenim kremom. Od ostatka testa, na foliji ili papiru za pecenje, oblikovati krug velicine kalupa. Testo sa folijom stavite preko krema, foliju skinite i spojite ivice testa. Premazati zumancetom umucenim sa nekoliko kapi mleka, ( malo odvojiti od zumanca koja su potrebna za krem )posuti lomljenim bademima ili orasima i peci na 170 stepeni 45 minuta.
- 1
Sve pohvale
ОдговориИзбриши