петак, 29. август 2014.

LIKER OD ARONIJE

 DOMAĆI LIKER OD ARONIJE



Aronija je postala poznata i kod nas, do prošle godine rijetko je tko znao za nju, a već ove godine sve je više voćara koji su odlučili zasaditi baš nju. Ona je jedna od najzdravijih namirnica za koje znam, okus joj nije fin, trpak je, ponekad gorak i svježih bobica dnevno smijete pojesti samo 6-7 komada. U desertima i jelima izvrsno funkcionira, slatka je. Funkcionira i u pekmezima i džemovima u kombinaciji sa breskvama ili još bolje jabukama. Kada ovaj liker bude gotov, dok ga budete pili nećete ni znati da je od aronije, njen trpak okus će se promijeniti u fini pitki liker. Znam, jer smo ovaj recept isprobali još prošle godine. Provjereno je fino i svakako vam preporučam da svoje crne bobice potrošite na ovaj način.


Sastojci:

  • 1 kg aronija
  • limun
  • komad đumbira
  • 500 g šećera
  • 4 vanil šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 20 ak cijelih klinčića
  • 2 l rakije



Priprema:

  1. Prvo si pripremite veliku teglu koju ste prethodno oprali. Trebala bi biti sa što širim grlom, da sve što ide u liker možete staviti u nju.
  2. Operite aroniju i pripremite si ostale sastojke. Limun narežite na komade. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade. (Korijen đumbira imate za kupiti u gotovo svim većim prodavaonicama tipa Kaufland)
  3. U teglu stavite sve suhe sastojke pa zalijte rakijom. Lagano sve promiješajte.
  4. Teglu dobro zatvorite poklopcem ili celofanom i gumicom, kako vam alkohol nebi ishlapio.
  5. Povremeno sve zajedno promiješajte. Rakija će s vremenom mijenjati boju, na suncu ju trebate držati 6 tjedana.
  6. Nakon što prođe oko 6 tjedana odnosno dok se šećer skroz ne otopi, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz ljevak ulijte u čiste boce.
Uživajte ispijajući zdravlje iz prirode.



Džem od aronije

Potrebno: 2 kg aronije i 1,5 kg šećera

Priprema: Kuvajte zajedno pola litre vode i šećer. Kada se napravi sirup, dodajte oprane aronije i nastavite sa kuvanjem, neprestano mešajte, dok se ne stvori gusta masa. Vruć džem prespite u sterilisane i vruće tegle, zatim ih vratite u toplu rernu da se stvori tanka korica. Kada se džem ohladi smestite tegle u tamno i suvo mesto.


Jogurt sa aronijom:
2 dcl jogurta i 100 gr sveže aronije umutiti u blenderu, dodati sećer po ukusu i odmah piti!

Milkshake sa aronijom:
2 dcl mleka, med po potrebi, 200 gr svežih ili smrznutih bobica aronije i 200 gr malina umutiti u blenderu i odmah piti!

Smoothie sa aronijom:
2 dcl jogurta, 1 dcl soka od narandže, 200 gr mešanog sezonskog voća i 30-ak bobica aronije umutiti u blenderu i služite odmah!

Sirup od aronije:
1 kg aronije zgnječite, dodajte 200 gr šećera i ostavite na hladnom da stoji do sutra. Ocedite sok od voća, dodajte još 400 gr šećera i mešajući zagrevajte. Kuvajte ne duže od 5 minuta. Vruće sipajte u flašu i odmah zatvorite. Sirup možete koristiti za razne poslastice, palačinke, sladoled ili po kašičicu se sladiti svako jutro.

Mafini sa borovnicama - recept

Sastojci:

375 gr brašna
200 gr šećera
1 čajna kašika praška za pecivo
1 čajna kašika sode bikarbone
175 gr hladnog maslaca u sitnim komadićima
1 jaje
1 žumance
1 1/2 dcl mleka
kora limuna
1 kesica vanila šećera
100 gr borovnica
100 gr bele čokolade

Postupak:
1. Uključiti rernu na 200 stepeni
2. U brašno pomešati šećer, prašak za pecivo, sodu i vanila šećer
3. U to dodati maslac i trljati među dlanovima dok smeša ne počne da liči na mleveni sir
4. U drugoj posudi pomešati mleko, jaja i koru limuna i lagano umutiti
5. U posudi sa brašnom, dodati borovnice i čokoladu
6. Sve promešati
7. Sipati u papirnate forme
8. Peći 25 do 30 min
Фотографија: Mafini sa borovnicama - recept

Sastojci:

375 gr brašna
200 gr šećera
1  čajna kašika praška za pecivo
1 čajna kašika sode bikarbone
175 gr hladnog maslaca u sitnim komadićima
1 jaje
1 žumance
1 1/2 dcl mleka
kora limuna
1 kesica vanila šećera
100 gr borovnica
100 gr bele čokolade

Postupak:
1. Uključiti rernu na 200 stepeni
2. U brašno pomešati šećer, prašak za pecivo, sodu i vanila šećer
3. U to dodati maslac i trljati među dlanovima dok smeša ne počne da liči na mleveni sir
4. U drugoj posudi pomešati mleko, jaja i koru limuna i lagano umutiti
5. U posudi sa brašnom, dodati borovnice i čokoladu
6. Sve promešati
7. Sipati u papirnate forme
8. Peći 25 do 30 min

Нема коментара:

Постави коментар