DOMAĆI LIKER OD ARONIJE
Aronija je postala poznata i kod nas, do prošle godine rijetko je tko znao za nju, a već ove godine sve je više voćara koji su odlučili zasaditi baš nju. Ona je jedna od najzdravijih namirnica za koje znam, okus joj nije fin, trpak je, ponekad gorak i svježih bobica dnevno smijete pojesti samo 6-7 komada. U desertima i jelima izvrsno funkcionira, slatka je. Funkcionira i u pekmezima i džemovima u kombinaciji sa breskvama ili još bolje jabukama. Kada ovaj liker bude gotov, dok ga budete pili nećete ni znati da je od aronije, njen trpak okus će se promijeniti u fini pitki liker. Znam, jer smo ovaj recept isprobali još prošle godine. Provjereno je fino i svakako vam preporučam da svoje crne bobice potrošite na ovaj način.
Sastojci:
- 1 kg aronija
- limun
- komad đumbira
- 500 g šećera
- 4 vanil šećera
- 2 štapića cimeta
- 20 ak cijelih klinčića
- 2 l rakije
Priprema:
- Prvo si pripremite veliku teglu koju ste prethodno oprali. Trebala bi biti sa što širim grlom, da sve što ide u liker možete staviti u nju.
- Operite aroniju i pripremite si ostale sastojke. Limun narežite na komade. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade. (Korijen đumbira imate za kupiti u gotovo svim većim prodavaonicama tipa Kaufland)
- U teglu stavite sve suhe sastojke pa zalijte rakijom. Lagano sve promiješajte.
- Teglu dobro zatvorite poklopcem ili celofanom i gumicom, kako vam alkohol nebi ishlapio.
- Povremeno sve zajedno promiješajte. Rakija će s vremenom mijenjati boju, na suncu ju trebate držati 6 tjedana.
- Nakon što prođe oko 6 tjedana odnosno dok se šećer skroz ne otopi, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz ljevak ulijte u čiste boce.
Uživajte ispijajući zdravlje iz prirode.
Džem od aronije
Potrebno: 2 kg aronije i 1,5 kg šećera
Priprema: Kuvajte zajedno pola litre vode i šećer. Kada se napravi sirup, dodajte oprane aronije i nastavite sa kuvanjem, neprestano mešajte, dok se ne stvori gusta masa. Vruć džem prespite u sterilisane i vruće tegle, zatim ih vratite u toplu rernu da se stvori tanka korica. Kada se džem ohladi smestite tegle u tamno i suvo mesto.
Potrebno: 2 kg aronije i 1,5 kg šećera
Priprema: Kuvajte zajedno pola litre vode i šećer. Kada se napravi sirup, dodajte oprane aronije i nastavite sa kuvanjem, neprestano mešajte, dok se ne stvori gusta masa. Vruć džem prespite u sterilisane i vruće tegle, zatim ih vratite u toplu rernu da se stvori tanka korica. Kada se džem ohladi smestite tegle u tamno i suvo mesto.
Jogurt sa aronijom:
2 dcl jogurta i 100 gr sveže aronije umutiti u blenderu, dodati sećer po ukusu i odmah piti!
Milkshake sa aronijom:
2 dcl mleka, med po potrebi, 200 gr svežih ili smrznutih bobica aronije i 200 gr malina umutiti u blenderu i odmah piti!
Smoothie sa aronijom:
2 dcl jogurta, 1 dcl soka od narandže, 200 gr mešanog sezonskog voća i 30-ak bobica aronije umutiti u blenderu i služite odmah!
Sirup od aronije:
1 kg aronije zgnječite, dodajte 200 gr šećera i ostavite na hladnom da stoji do sutra. Ocedite sok od voća, dodajte još 400 gr šećera i mešajući zagrevajte. Kuvajte ne duže od 5 minuta. Vruće sipajte u flašu i odmah zatvorite. Sirup možete koristiti za razne poslastice, palačinke, sladoled ili po kašičicu se sladiti svako jutro.

Нема коментара:
Постави коментар