GLAVNA JELA

                                 Pileci fileti u umaku


Sastojci

  •   1 par pilecih fileta
  •   250 ml vrhnja za kuhanje
  •   so,vegeta,biber,crvena (aleva) paprika,curry,
  •   3 kasike ulja
  •   1 mala kasikica (nepuna) sirceta
  •   1 manja konzrva gljiva

Priprema


  1. 1
    FIlete isjeci na tanke  snite i malo ih nasoliti i tako ostaviti nekih pola sata,

  2. 2
    U posudu staviti ulje,sirce i zacine (po zelji) koliko ko voli nek izvoli,i sve dobro izmjesati i u to stavljati prethodno izrezane filete,i staviti u frizider.
    Najbolje je da to odstoji preko noci u frizideru jer bude bas fino ukusno piletina fino upije svu tu mjesavinu.
  3. 3
    U zagrijanu tavu staviti gljive da se izdinstaju pa  poredati filete i preliti ostat ulja preko njih,zapeci ih s obje strane a potom preliti vrhnjem i ostaviti malo da krcka

  4. ČORBASTI GRAŠAK SA FAŠIRANIM (na kašiku) 




    ČORBASTI GRAŠAK SA FAŠIRANIM
    količina za 5-6 osoba
    MINI FAŠIRANE - 14 komada
    500g duplo mlevenog mešanog mesa, svinjsko i juneće
    polovina većeg crnog luka, sitno seckanog
    120g bajatog somuna ili hleba, sitno seckanog
    oko 200ml mleka
    3 kašike ulja
    1 jaje
    1 kašičica soli
    bibera po ukusu
    Sipajte mleko preko sitno seckanog bajatog somuna da ga natopi. Ostavite ga da omekne i onda ga dobro ocedite rukama i spojite sa svi ostalim sastojcima i rukama dobro izradite masu. Ja obično u secku sameljem još jednom mleveno meso da bude malo finije mleveno, ali ne baš kašasto. Masu za faširane stavite u frižider dok ne skuvate grašak. Ja masu napravim obično prethodnog dana i stavim je da prenoći u frižideru, ali je i 10-15 minuta u frižideru sasvim dovoljno.
    ČORBASTI GRAŠAK
    nekoliko kašika ulja
    polovina sitno seckanog crnog luka
    450g zamrznutog graška
    3 veće šargarepe, tanki krugovi
    1 veći krompir, sitne kockice 
    1 velika kocka za supu
    so i Vegeta
    nekoliko punih kašičice gustina ili brašna i malo hladne vode
    mirođija, sveža ili suva
    U većoj šerpi na vrelom ulju kratko propržite crni luk. Ubacite šargarepu, krompir i grašak. Zalijte vodom onako da ima 3 prsta vode iznad povrća i kuvajte dok grašak ne bude gotov. Povremeno nadomestite vodu koja je isparila. 
    Kada je grašak skoro gotov izvadite masu za faširane iz frižidera. Nauljenim ili mokrim rukama kidajte komade mase i rukama oblikujte 14 loptica. Svaku lopticu spljeskajte između dlanova da ima prečnik oko 7cm. Stavite da se recimo 2-3 prsta ulja greju u većem tiganju. Za to vreme svaku faširanu umočite u brašno. Pržite faširane na vrelom ulju dok ne dobiju zlatastu koricu. Nije potrebno dugo prženje jer će se termički obraditi u grašku. Prženjem ponovo postaju okruglaste. Odvadite ih sa strane.
    Kada je grašak skuvan sipajte još vode, onoliko koliko volite, recimo kao kad kuvate čorbasti pasulj. Imajte na umu da je grašak na slici nešto gušće sipan čisto da bi mogla da slikam i faširane. Ubacite kocku za supu. Ja dodam i kašičicu vegete i još malo soli, onako po ukusu. Pustite da grašak baci ključ. Umutite gustin sa malo hladne vode da bude bez grudvica, sipajte ga u grašak i mešajte malo da se grašak malo zgusne, ali samo malo. Količina gustina zavisi od toga koliko gustu čorbicu želite. Ubacite pečene faširane, smanjite vatru i kuvajte ih oko 10-ak minuta. Ubacite suvu mirođiju, a ako koristite svežu onda je dodajte na kraju kuvanja jela.

    Sklonite sa vatre, poklopite šerpu i ostavite ih tako nekih 30-minuta, da se odmore, napiju tečnosti, omekšaju i da se vi odmorite. 



     PIJANI KROMPIR PAPRIKAŠ

    Ako u klasičan krompir paprikaš tokom kuvanja ubacite i malo vina dobićete jedno genijalno jelo. Krompir ljubi vino i biće vam izuzetno zahvalan na tom potezu! 
    PIJANI KROMPIR PAPRIKAŠ
    količina za 4-6 osoba

    2 pune kašike svinjske masti
    1 veći crni luk
    500g debljih šnicli od svinjskog buta ili svinjskog vrata
    1,5kg krompira
    300ml belog vina
    oko 700ml vode ili po potrebi
    1-2 kašičice vegete i soli po ukusu
    1-2 kašičice slatke ili ljute mlevene aleve paprike


    Oljuštite crni luk i iseckajte ga na krupnije kocke. Meso iseckajte na kocke veličine zalogaja. Moje su bile oko 3x3cm (nije da merim, ali ako je neko početnik u kuvanju možda mu ova informacija dobro dođe). Krompir ogulite i isecite ga na četvrtine ili osmine.

    U većoj šerpi na otopljenu svinjsku mast spustite crni luk i kratko ga propržite. Ubacite kocke mesa i pržiti kratko, samo da meso pobeli. Posolite meso. Ubacite krompir i sipajte vino. Sipajte onoliko vode koliko je potrebno da krompir lepo ogrezne. Dodajte vegetu i alevu papriku.

    Krčkajte na umerenoj vatri dok krompir ne bude gotov. U prvoj polovini kuvanja možete nadomestiti vodu koja ispari ali posle ne dolivajte jer je cilj da se krompir skuva, da voda ispari i da se paprikaš zgusne. Kada procenite da vam treba još nekih 10-ak minuta da krompir bude gotov onda jednostavno u samoj šerpi izgnječite nekoliko komada krompira viljuškom uz sam zid šerpe. Pustite da se krompir dokuva i paprikaš zgusne. Dosolite po ukusu.

    Servirajte uz neku kiselu salatu kao što su kiseli krastavčići, kupus salatu ili ukiseljenu cveklu.

    NAPOMENA - količina mesa i krompira je proizvoljna. Neće se paprikaš uvrediti ako stavite više ili manje mesa.


    KROMPIR GULAŠ

  5. Ćufte ....


    Priprema


    1. 1
      Izdinstajte luk i špek s malo soli
    2. 2
      Umutite jaja začine, meso, luk, opranu rižu (sastojke za ćufte)
    3. 3
      Na malo ulja zapržite brašno, zatim crvenu papriku, koncentrat rajčice
    4. 4
      Podlijte sa sokom rajčice, začinite, dodajte sastojke za umak, te dodajte vode po ukusu…
    5. 5 Ćufte
      Oblikujte ćufte veličine po želji i stavljajte u kipući umak…
    6. 6
      Krčkajte cca 1 h
    7. Savjeti
    8. 1
      nakon nekoliko stotina komada možete i eksprimetirati
      možete ih i kratko propržiti na tavi prije dodavanja u umak kao Lilly Cool
    9. 2
      dodajte po ukusu malo češnjaka u umak
    10. 3
      možete dodati i malo origana
    11. 4
      ja najčešće dodam komadić kože opranog i namočenog dimljenog mesa (špeka) ili pršuta kao u sarmu ….
    12. 5
      probajte i dodajte nešto po vlastitom ukusu (ljutinu, rajčicu, vino …)    
    13.      
       

      “Tirit me goglja”

      To je tradicionalno jelo grada Pec. Sastoji se od gustog besamela iznad kojeg se redjaju cufte pecene na maslacu.

      4. Tirit me goglja – posut preostalim maslacem posle przenja

      Sastojci


      • Za besamel potrebno je:

      •  100 gr maslaca
      •  6 supene kasike brasna
      •  200 gr urde
      •  500 ml mlijeka
      •  2-3 cesnja bjelog luka
      • Za cufte potrebno je:

      •  600 gr mlevenog teleceg mesa
      •  1 komad jaja
      •  za formiranje malo brasna
      •  malo mlevenog crnog bibera
      • Za przenje potrebno je:

      •  100 gr maslaca

      Priprema


      1. IZRADA BESAMELA:
      2. 1
        Na tihoj vatri istopiti maslac. Dodati brasno i prziti uz stalno mjesanje dok ne porumeni.
      3. 2
        Skinuti serpu s vatre. Postepeno dodati mlako mlijeko uz stalno mjesanje.
      4. 3
        Dobivenoj smjesi dodati urdu, sitno isjeckan bjeli luk, “Vegetu”, posoliti po ukusu.
      5. 4
        Smjesu izruciti u vatrostalnu posudu.
      6. IZRADA CUFTI:
      7. 1
        U mjeveno meso napraviti udubljenje u koje stavite jaje.
      8. 2
        Posolite po ukusu. Dodati mleveni crni biber.
      9. 3
        Pomjesati da se smjesa izjednaci.
      10. 4
        Smjesu izruciti na pobrasnjenu povrsinu i pomocu brasna formitati male loptice cufta.
      11. 5
        Cufte prziti na maslacu.Kada su cufte gorovo przene, poredjati ih iznad besamela. Sve posuti preostalim maslacem gdje su se przili cufte.
      12. SLIKOVIT PRIKAZ SLIKA UZ RECEPT:
      13. 1 1. Tirit me goglja – na besamel poredjati cufte 
    14.                     

Нема коментара:

Постави коментар