Slani rolat sa orasima
Za ovaj slani rolat sa orasima je potrebno:
Za koru:
8 jaja,
4 kašike mlevenih oraha,
4 kašike seckanih oraha,
2 kašike brašna,
100 ml mleka,
1 kesica praška za pecivo,
pola kašičice soli.
Za fil:
500 g kisele pavlake,
300 g feta sira,
100 g rendane pršute (ili šunke),
5 kiselih krastavčića,
1 kašika majoneza,
origano,
mirođija,
Priprema:
Kora:
Umutiti sneg od belanaca.
Žumanca umutit sa mlekom, dodati i mlevene i seckane
orahe, brašno i prašak za pecivo, posoliti i sjediniti sa snegom od belanaca.
Sipati u prethodno uljem namazan i brašnom posut pleh.
Peći koru 30 minuta na 180 ⁰C.
Fil:
Izrendati pršutu (šunku).
Dodati izmrvljen sir, seckane krastavčiće, pavlaku, majonez
i začine.
Dobro promešati.
Ohlađenu koru namazati filom.
Uviti, namazati umućenom pavlakom i ukrasiti po želji.
Još sličnih recepata možete naći na stranici Slane torte i kolači.
Rolat od sira
Rolat od sira je neizostavno hladno predjelo naseg stola na svakom vecem
slavlju. Veoma je ukusan, dekorativan, brzo i jednostavno se priprema i
obicno mi sluzi kao kec iz rukava uz pripremu svih ostalih
(komplikovanih) djakonija koje krase svaku svecniju trpezu.
"Kora" od sira punjena kiselim mlekom, rendanim kackavaljem, sunkom i krastavcima veoma se lako moze zameniti nekim drugim, omiljenim, namirnicama te prilagoditi ukusu i postati predjelo kojem vasi ukucani nece odoleti.
"Kora" od sira punjena kiselim mlekom, rendanim kackavaljem, sunkom i krastavcima veoma se lako moze zameniti nekim drugim, omiljenim, namirnicama te prilagoditi ukusu i postati predjelo kojem vasi ukucani nece odoleti.
oko 250 g isecenog sira (tost sir, Gouda ili neki slican sir)
Fil:
150 g stisnjene sunke
150 g kiselih krastavaca
250 g kackavalja
2 dl kiselog mleka
so, biber
Priprema:
Prvo pripremiti fil: na sitno rende izrendati sir, sunku i kisele
krastavcice. Dodati so, biber i kiselo mleko te dobro izmesati da se sastojci lepo povezu. Ostaviti sa strane.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 100 stepeni.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 100 stepeni.
Veliki pleh obloziti papirom za pecenje. Sloziti sir tako da se listici preklapaju na svim spojevima (slika 1).
Prekriti povrsinu pleha aluminijumskom folijom i staviti u zagrejanu rernu na 10 minuta.
Nakon toga izvaditi pleh iz rerne,
skinuti foliju, izvuci papir za pecenje sa blago istopljenim sirom na
radnu povrsinu (slika 2) i ravnomerno naneti fil po korici
od sira tako da uz rub sa jedne strane ostane oko 1 cm sira bez fila
(slika 3). Saviti rolat pocevsi od ruba koji je u potpunosti nafilovan
prema delu na kome ne lezi fil (slika 4), na taj nacin rolat ce se lepo zalepiti i fil nece cureti na spoju.
Zamotati dobijeni rolat u plasticnu foliju i ostaviti u frizideru najmanje dva sata da se kora od sira lepo stegne (ja ga obicno pravim uvece a secem sutradan).
* U originalnom receptu
za "koru" koriste tost sir, ja ga obicno radim sa sirevima tipa Gouda i
jos nikada nije omanuo. Najvaznije da sir koji koristite za pripremu
kupite nasecen kako bi svi listici bili jednake debljine da ne bi nastao
problem pri topljenju. Isto tako, vodite racuna da vam se listici
preklapaju jer u suprotnom rolat ce se "rastavljati" na spojevima.
* I nemojte da vas zaplasi topljenje sira, vreme navedeno u receptu je
savrseno da dobijete blago otopljen sir koji cete lako rolovati. A ako
vam se slucajno desi (jer rerne su ipak razlicite) da sir nije dovoljno istopljen vratite ga u rernu
koji minut duze ili u suprotnom, ako dobijete nesto "tecniju" koricu,
ostavite je na radnoj povrsini minut, dva da se stegne dovoljno da
mozete nastaviti sa filovanjem. Verujte mi, kad jednom isprobate ovaj rolat shvaticete zasto ne odustajem od njega :)
Rolat sa mesom i prazilukom
Slani rolat od mlevenog mesa (u mom slucaju piletine) i praziluka sa
mrvicom kukuruznog brasna sastavljen od mnostva malenih rolata koji se
redjaju u piramidu. Jednostavno, ukusno toplo predjelo, glavni rucak ili
fina vecera ako ne brojite kalorije ;)
Rolat sa mesom i prazilukom
Izmesati jaja sa 50 ml ulja, dodati kukuruzno brasno i jos jednom izmesati da se sastojci lepo povezu.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Cetkicu za premazivanje peciva umociti u mesavinu jaja, ulja i kukuruznog brasna te premazivati prvu koru. Na jedan kraj premazane kore, uz sam rub, rasporediti desetinu pripremljenog mesa te saviti maleni rolat. Ostaviti ga sa strane. Na isti nacin urolati jos devet rolatica i slagati ih sa malim razmakom (kako se ne bi zalepili) na radnu povrsinu.
Poslednje dve kore staviti jednu na drugu na dno podmazanog, velikog, pleha. Gornju koru premazati smesom od jaja, ulja i brasna te na sredinu staviti 4 rolatica, jedan do drugoga. Malo ih premazati filom, a zatim na njih sloziti tri rolatica, ponovo namazati filom, redjati dva rolatica, malo fila i na vrh staviti jedan rolatic. Prebaciti krajeve kora preko oblikovane piramide malo pritisnuti da se sve lepo polepi te ceo rolat premazati ostatkom smese od jaja.
Peci rolat, u zagrejanoj rerni, oko 20 minuta ili dok povrsina ne porumeni.
Verzija za stampu
Sastojci za koru:
Fil I:
4 tvrdo kuvana zumanca
180 g stisnjene sunke
2(30 g) kasike maslaca
1 kasika senfa (po zelji)
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh velicine 35x25 cm obloziti papirom za pecenje.
Za koru izmiksati belanca u cvrst sneg, dodati so i jedno po jedno zumance, dobro umutiti. Dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo i kiselu pavlaku pa izmesati da se sastojci povezu. Na kraju dodati iscedjen spanac, izmesati i sipati smesu u pripremljen pleh. Peci, u zagrejanoj rerni, oko 15-ak minuta.
Pecenu koru istresti na pokvasenu kuhinjsku krpu, odstraniti papir i urolati. Ostaviti da se ohladi.
Staviti sve sastojke za prvi fil u secko i usitniti u kasatu smesu. Rasporediti dobijenu smesu na komad plasticne folije i oblikovati valjak duzine pecenog biskvita. Uviti valjcic u foliju i ostaviti u frizider da se stegne.
Za beli fil takodje ubaciti sve satojke u secko i usitniti u pire. Poklopiti krem tanjiricem i ostaviti u frizideru oko sat vremena ili do filovanja.
Odmotati koru, premazati je belim filom, na jedan kraj staviti ohladjeni valjak od zumanaca i sunke te urolati. Rolat uviti u aluminijumsku foliju i ostaviti u frizideru do sluzenja, kod mene je to bilo preko noci.
Verzija za stampu
Sastojci:
12 kora za pitu
400 g mlevenog mesa
2 praziluka
so, vegeta, biber
6 jaja
6 jaja
100 ml ulja
50 g kukuruznog brasna
Priprema:
Praziluk ocistiti od spoljnih listova, odbaciti zeleni deo te ostatak iseckati na kolutove. Dinstati kolutove praziluka na 50 ml ulja dok ne omeksa, dodati mleveno meso, zacine i nastaviti krckanje na laganoj vatri. Iskljuciti isprzeno meso i ostaviti ga sa strane a zatim pripremiti fil za kore.
Praziluk ocistiti od spoljnih listova, odbaciti zeleni deo te ostatak iseckati na kolutove. Dinstati kolutove praziluka na 50 ml ulja dok ne omeksa, dodati mleveno meso, zacine i nastaviti krckanje na laganoj vatri. Iskljuciti isprzeno meso i ostaviti ga sa strane a zatim pripremiti fil za kore.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Cetkicu za premazivanje peciva umociti u mesavinu jaja, ulja i kukuruznog brasna te premazivati prvu koru. Na jedan kraj premazane kore, uz sam rub, rasporediti desetinu pripremljenog mesa te saviti maleni rolat. Ostaviti ga sa strane. Na isti nacin urolati jos devet rolatica i slagati ih sa malim razmakom (kako se ne bi zalepili) na radnu povrsinu.
Poslednje dve kore staviti jednu na drugu na dno podmazanog, velikog, pleha. Gornju koru premazati smesom od jaja, ulja i brasna te na sredinu staviti 4 rolatica, jedan do drugoga. Malo ih premazati filom, a zatim na njih sloziti tri rolatica, ponovo namazati filom, redjati dva rolatica, malo fila i na vrh staviti jedan rolatic. Prebaciti krajeve kora preko oblikovane piramide malo pritisnuti da se sve lepo polepi te ceo rolat premazati ostatkom smese od jaja.
Peci rolat, u zagrejanoj rerni, oko 20 minuta ili dok povrsina ne porumeni.
Verzija za stampu
* Rolat je inspirisan ovim receptom... pocetkom meseca pravila sam ga u originalu kao ulaznicu za igricu "Ajme, koliko nas je"
medjutim meni i mojima je u tom izdanju bio suvise natopljen uljem i
nije nam se svideo. Sama ideja mi je i dalje bila odlicna i kako volim
pite sa mesom resila sam da ga malo izmenim... deo ulja zamenila sam
jajima te dodala malo kukuruznog brasna da upije visak masnoce i ovaj
put nismo imali primedbi :)
Rolat od spanaca
Rolat sa spanacem bio je jedan od dva rolata koja sam posluzila uz
Bozicno pecenje. Korica od spanaca, beli fil od krem sira, kuvanih
belanaca i fete te sredina od kuvanih zumanaca i sunke... Jelenin recept koji je pre par meseci, u okviru blogerske igrice Kuvarijacije, izmenila i prezentovala Dunja.
Sastojci za koru:
4 jaja
1 kasicica soli
5 kasika brasna
1 kasicica praska za pecivo
1,5 dl kisele pavlake
170 g skuvanog, iseckanog, ocedjenog spanaca (kod mene 200 g zamrznutog)
1 kasicica soli
5 kasika brasna
1 kasicica praska za pecivo
1,5 dl kisele pavlake
170 g skuvanog, iseckanog, ocedjenog spanaca (kod mene 200 g zamrznutog)
Fil I:
4 tvrdo kuvana zumanca
180 g stisnjene sunke
2(30 g) kasike maslaca
1 kasika senfa (po zelji)
so, biber
Fil II:
4 tvrdo kuvana belanca
1 kasika (15 g) maslaca
50 g feta sira
50 g krem sira
po potrebi soli
Fil II:
4 tvrdo kuvana belanca
1 kasika (15 g) maslaca
50 g feta sira
50 g krem sira
po potrebi soli
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh velicine 35x25 cm obloziti papirom za pecenje.
Za koru izmiksati belanca u cvrst sneg, dodati so i jedno po jedno zumance, dobro umutiti. Dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo i kiselu pavlaku pa izmesati da se sastojci povezu. Na kraju dodati iscedjen spanac, izmesati i sipati smesu u pripremljen pleh. Peci, u zagrejanoj rerni, oko 15-ak minuta.
Pecenu koru istresti na pokvasenu kuhinjsku krpu, odstraniti papir i urolati. Ostaviti da se ohladi.
Staviti sve sastojke za prvi fil u secko i usitniti u kasatu smesu. Rasporediti dobijenu smesu na komad plasticne folije i oblikovati valjak duzine pecenog biskvita. Uviti valjcic u foliju i ostaviti u frizider da se stegne.
Za beli fil takodje ubaciti sve satojke u secko i usitniti u pire. Poklopiti krem tanjiricem i ostaviti u frizideru oko sat vremena ili do filovanja.
Odmotati koru, premazati je belim filom, na jedan kraj staviti ohladjeni valjak od zumanaca i sunke te urolati. Rolat uviti u aluminijumsku foliju i ostaviti u frizideru do sluzenja, kod mene je to bilo preko noci.
Verzija za stampu
* Jedina izmena u odnosu na Dunjin recept je prepolovljena kolicina belog
fila jer je meni od cele kolicine ostalo vise od polovine istog.
Princes rolat
Ako jos uvek razmisljate koji slani rolat ce se naci na vasoj novogodisnjoj trpezi evo jednog predloga...
Princes rolat
Sastojci za kore:
500 ml mleka
11 kasika brasna
1 kasicica soli
100 g maslaca ili maragarina
6 jaja
1 prasak za pecivo
po zelji svezi vlasac, persunov list...
Fil:
500 g sitnog sira ili feta sira
2 dl kisele pavlake
100-200 g majoneza, u zavisnosti od gustine sira
100 g kiselih krastavcica
sol po ukusu
250-300 g stisnjene sunke ili slicne salame isecene na tanke kolutove
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Dva velika
pleha obloziti papirom za pecenje. Po zelji, za dekorativniji izgled testa, dno
postavljenog pleha posuti seckanim vlascem, persunovim listom, kolutovima seckanog
mladog luka (zelenog dela)...
Razmutiti brasno i so u 4 dl mleka. Ostatak mleka staviti na
vatru i cim se zagreje sipati smesu od brasna te mesati dok se masa ne
pretvori u gustu kuglu i odvoji od stranica posude. Skinuti sa vatre, dodati
maslac/margarin i mesati da se istopi. Dodati u smesu jedno po jedno jaje,
posle svakog jajeta dobro izmiksati. Na kraju dodati prasak za pecivo, izmesati
i podeliti na dva jednaka dela. Sipati u svaki pleh polovinu pripremljenog
testa, izravnati povrsinu i peci, u zagrejanoj rerni, 12-15 minuta.
Peceno testo
izvaditi iz rerne, okrenuti na suvu krpu i uviti u rolat. Ostaviti kore da se ohlade.
* Ako ste dno pleha
posipali zacinskim travama uvijte rolat tako da «zelenis» ostane spolja.
Za fil izmesati sir, pavlaku i majonez. Dodati rendane ili seckane
kisele krastavce i po potrebi so, izmesati da se sve lepo sjedini a
zatim podeliti na dva dela. Odvojiti dve kasike fila od svakog dela,
ostatak fila premazite preko odmotane kore. Preko poredjati kolutove
nasecene salame tako da prekrije celu povrsinu, salamu premazati sa one
dve kasike odvojenog fila i saviti koru u rolat.
Na isti nacin saviti i drugi rolat.
Umotati rolate u aluminijumsku foliju i ostaviti u frizideru preko noci. Sutradan seci na kolutove i sluziti.
Rolat od piletine i praziluka
Jednostavni rolat od mlevene piletine sa "srcem" od praziluka, kockicama sira i "koricom" od slanine...
Rolat od piletine i praziluka
Sastojci:
500 g mlevene piletine
250-300 g slanine, isecene na tanke trake
2-3 praziluka
150 g kackavalja
1 jaje
2 kasike prezli
so, biber, vegeta
500 g mlevene piletine
250-300 g slanine, isecene na tanke trake
2-3 praziluka
150 g kackavalja
1 jaje
2 kasike prezli
so, biber, vegeta
Priprema:
Odstraniti zeleni deo praziluka a sa belog dela skinuti spoljnji list te
jedan praziluk iseci na kolutove a ostatak staviti sa strane. Iseceni
praziluk isprziti na malo ulja.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Izmesati mleveno meso, isprzeni praziluk, kackavalj iseckan na sitne kockice, jaje, prezle i zacine po ukusu. Mesati da se svi sastojci lepo povezu.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Izmesati mleveno meso, isprzeni praziluk, kackavalj iseckan na sitne kockice, jaje, prezle i zacine po ukusu. Mesati da se svi sastojci lepo povezu.
Mali, uski, kalup za hleb namazati uljem i posuti prezlama. U kalup
redjati lente slanine tako da prekriju dno i stranice, visak slanine
pustiti da visi preko kalupa. U slaninom oblozen kalup istresti polovinu
pripremljenog mlevenog mesa a zatim u mleveno meso utisnuti jedan ili
dva praziluka sveza praziluka. Preko rasporediti ostatak mlevenog mesa
te prebaciti krajeve slanine tako da rolat bude u potpunosti prekriven
slaninom.
Veci pleh napuniti do polovine vrelom vodom, staviti kalup sa
pripremljenim mesom u pleh sa vodom i prebaciti sve zajedno u rernu.
Peci, u zagrejanoj rerni, oko 1 sat.
Pazljivo izvaditi pleh iz rerne, kalup sa rolatom okrenuti na cist pleh i
vratiti u rernu 15-20 minuta da slaninica porumeni, pleh nije potrebno
podmazivati jer ce sa rolatom iscureti i masnoca koju je slanina pustila
u kalup.
Posluziti toplo sa prilogom po zelji.
Bele kocke
Sastojci
- 1 l jogurta
- 400 g majoneza
- 1 kasicica soli
- 200 g sunke
- 5 kiselih krastavcica
- 5 kom tvrdo kuvanih jaja
- 6 kom kuvane sargarepe
- 80 g zelatina
Priprema
-
1
Blago zagrejati jogurt,pa dodati razmucen po uputstvu sa kesica zelatin,muteci mikserom.
-
2
Skloniti serpu sa plotne dodati majonez i jos malo umutiti.
-
3
Uzeti adekvatnu posudu pa po dnu sipati 2 kutlace jogurta,redjati na to sunku. Sipati opet 2-3 kutlace jogurta pa stavit barenu i na duguljaste komade isecenu sargarepu,zatim opet jogurt pa krastavcici,jogurt pa jaja.... Tako redjati dok se ne potrose svi sastojci.
-
4
Staviti da se hladi. Ukrasiti po zelji.
Slani rolat
Sastojci
Priprema
-
1
Razdvojiti belanca i zumanca,pa belanca umutiti u cvrst sne.
-
2
Zumanca umutiti pa u njih dodati brasno u koje smo umesali prasak pecivo,zatim dodati jogurt i so.
-
3
Kad je masa homogena,polagano,rucno umesati belanca. Smesu sipati u pleh na koji smo stavili pek papir i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 min.
-
4
Nakon pecenja koru uviti u vlaznu krpu kad se malo prohladi filovati.Rolat cvrsto uviti u foliju pa dobro ohladiti.
Posluživanje
Solja je ona veca za belu kafu oko 2,5-3 dl. Bitno je da ista solja bude i za brasno i za jogurt i da su svi sastojci sobne temperature.
Sastojke za fil sam napisala kao spisak sta sve mozete staviti,to je stvarno proizvoljno ko sa cim i kako voli.
- Za zeleni rolat :
Dodat u osnovno testo oko 4-5 punih supenih kasika propasiranog spanaca.
- Za crveni rolat:
Dodati u osnovno testo oko 4-5 kasika ajvara.
- Mozete dodati seckan persunov list pa rolat bude na zelene tackice. Sve dodatke stavljate pre nego umesate belanca.
-Ako pravite kao tortu ispecite 3 kore razlicite boje i filujte po zelji. U svakom slucaju je jako i ukusno i dekorativno.
Slani rolati
Sastojci
- Za koru (osnovni recept):
- 4 jajeta (razdvojiti)
- 1 šolja brašna
- 1 šolja jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- Za šarene kore:
- 300-400gr barenog spanaća; ili
- 500gr rendane šargarepe+čen belog luka+crvena paprika; ili
- 4 kašike ajvara
- Za nadeve:
- 250gr mladog sira (osnova za sve nadeve)
- kombinacije nadeva navedene su u samom receptu :)
Priprema
-
1
Osnovni recept:
Žumanca umutiti sa preostalim sastojcima, pa im na kraju dodati sneg od belanaca. Izliti na papir za pečenje u veliku tepsiju, peći toliko dok dobije rumenu boju (oko 10-12 minuta na 200C). Koru urolati u mokru krpu i ostaviti kratko da se hladi.
-
2
Ako želite šarene kore:
Kora od spanaća- dodati oko 300-400gr barenog spanaća u smesu
Kora od šargarepe-500gr rendane šargarepe, pola crvene paprike, 1 veliki čen belog luka
Kora od ajvara-4 supene kašike ajvara
-
3
Nadevi za punjenje:
Osnova je ili 200ml pavlake ili oko 250gr mladog sira
Kombinacije:
Za spanać koru: belo meso+beli luk
šampinjoni+malo soka od limuna+peršunov list+beli luk
Za šargarepa koru: kiseli krastavci+mladi luk+peršun+majčina dušica
Za ajvar koru: feta+šunkarica+kiseli krastavci+peršun+beli luk
Za običnu koru: ruska salata
šunka+majonez+pečurke+peršun
-
4
Prohlađenu koru celom površinom premažete nadevom, ponovo je umotate i rolat uvijte u foliju da stoji preko noći u frižideru. Sutradan služite hladno.
Ovo su neke varijante koje sam ja probala, ali uvek možete napraviti i svoju kombinaciju
Posluživanje
Predlog za rolat od spanaća: kad napravite spanać rolat foliju pospite parmezanom i tako uvijte da odstoji. Imaćete posut slani rolat nakon hlađenja.
Slana torta
Sastojci
- 2 paketa kruha za tost
- 3 vrecice majoneze
- 3 Dukatova plava vrhnja
- 5 komada kiselih krastavaca
- 4 komada kuhanih jaja
- 15dag sjeckane salame ili sunkerice
- 2 male Dukatele
- 2 velike zlice Milerama
Priprema
-
1
U 3 posude stavi po jednu majonezu i jedno vrhnje, te po jedan prilog:
-
2
u prvu sitno nasjeckane kis.krastavce
-
3
u drugu nasjeckana kuhana jaja
-
4
u trecu nasjeckanu salamu.
-
5
Slozi 8 kriski tosta u dva reda kao (2×4), pa premazi s prvim namazom, slozi 8 novih kriski tosta, pa premazi drugim namazom, zatim opet slozi 8 kriski tosta, te stavi treci namaz i na kraju cetvrti red tosta.
-
6
Posebno izmjesaj Dukatele s Mileramom i tom smjesom premazi tortu sa svih strana.
-
7
Mozes je ukrasiti ribanim sirom, kis.krastavcima, rajcicon ili necim drugim po zelji.
Posluživanje
Dobro je obrezati rubove tj.koricu oko tosta radi esteskog dojma.
Slane korpice
Sastojci
Za 60-70 korpica
- 250 g brasna
- 1 ravna kasicica praska za pecivo
- 1 jaje
- 120 g maslaca
- 1/2 kasicice soli
- na vrh noza bibera
- 1/2 kasicice slatke paprike
- mleka po potrebi
- naribani kackavalj za dekoraciju
Priprema
-
1
Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka.
-
2
Nekad je potrebno dodati malo mleka da bi se umesilo glatko testo.
-
3
Ostaviti ga 1 sat na hladnom.
-
4
Praviti male kuglice i svaku utisnuti u metalne modlice (forme).
-
5
Peci 15 min. na 180 C.
-
6
Ohladjene korpice puniti nadevom po zelji.
-
7
Nadev 1. ruska salata
-
8
Nadev 2. sir sa zacinskim biljem
-
9
Nadev 3. urnebes salata
-
10
Na kraju ukrasiti naribanim kackavaljem i listicem persuna.
Posluživanje
Da li se mogu drzati slane torte i rolati u zamrzivacu unapred hvala
ОдговориИзбришиDa li se mogu drzati slane torte i rolati u zamrzivacu unapred hvala
ОдговориИзбриши