Cinnamon rolls
Sastojci
Za tijesto:
- 1 Prašak za puding vanilin Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 40 g šećera
- 500 ml mlijeka
- 2 Dolcela instant suhi kvasac Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 30 g šećera
- 100 ml mlake vode
- 1 kg Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 žličica soli
- 2 jaja
- 100 g maslaca
Za nadjev:
- 100 g maslaca
- 250-300 g smeđeg šećera
- 3 žličice cimeta
Za glazuru:
- 100 g krem sira
- 50 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 1 Vanilin šećer Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- mlijeko po potrebi
Priprema
-
1
Pomiješajte prašak za puding sa šećerom i malo mlijeka.
-
2
Ostatak mlijeka skuhajte, maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu i kuhajte uz miješanje 1-2 minute, a zatim puding ohladite.
-
3
Kvasac pomiješajte s malo šećera i mlakom vodom i ostavite stajati 5 minuta.
-
4
Brašnu dodajte sol, pripremljeni kvasac, ohlađeni puding, jaja, rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto.
-
5
Ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
-
6
Tijesto premijesite i ostavite da se ponovo digne.
-
7
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi (0,5 cm).
-
8
Rastopljenom maslacu dodajte šećer i cimet.
-
9
Ovom smjesom premažite tijesto. Savijte u roladu i zatim ju prerežite na 20 dijelova.
-
10
U tepsiju (40 x 30 cm) obloženu papirom za pečenje posložite rolice (da se ne dodiruju) i ostavite da narastu.
-
11
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C do zlatnožute boje (oko 25 minuta).
-
12
Za glazuru izmiješajte krem sir, maslac sobne temperature, šećer u prahu, vanilin šećer i mlijeko po potrebi.
-
13
Pečene rolice ohladite par minuta pa ih prelijte ili "prošarajte" pripremljenom glazurom.
Posluživanje
Mlake rolice poslužite uz napitak.BANANA HLEB.....
kolač-hleb! Posle ovsene kaše, ovo mi je omiljeni doručak.
Banana hleb
za kalup dimenzija 25×12 cmSastojci:
• 115 g putera
• 165 g smeđeg (demerera) šećera
• 2 jaja
• 60 ml mleka
• 3 banane, oko 400 g bez kore
• 300 g brašna
• 1 kašičica praška za pecivo
• ¼ kašičice sode bikarbone
• ¼ kašičice soli
• 1 kašičica cimeta
• ½ kašičice karanfilića
• 70 g oraha
Priprema:
Rernu upalite da se greje na 180°C , kalup obložite sa papirom za pečenje. Orahe kratko ispecite u rerni dok se greje. Grubo ih iseckajte nožem.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.
Puter otopite na laganoj vatri, ostavite da se prohladi. Jaja umutite žicom, dodajte šećer i mleko. Sipajte puter. Banane izgnječite sa presom za krompir pire ili viljuškom i dodajte tečnim sastojcima. Sjedinite pa dodajte brašno sa ostalim sastojcima. Masu dobro izmešajte, pa na kraju dodajte iseckane orahe. Promešajte i sipajte u kalup.
Pecite u donjoj trećini rerne, oko 60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva. Ostavite da se ohladi, pa poslužite.
Pogaca by me
Sastojci
- 1 kgr. brasno
- 42 gr. kvasec
- 3 jaja
- po 200 ml. presno i kiselo mleko
- po 1 zlica soli i secera
- 2-3 zlice ulje
- i jos 1 zumanjac i 1-2 zlice za premazivanje testa
Priprema
-
1
U 100 ml. mleka rastvorite kvasac, malo secara i brasno.. znaci spremate predtesto, nek se zapeni.
-
2
Jaja i dve vrsta mleka izmesajte.. dodajte u brasno u koje ste vec izmesali suve sasotjke, odnosno secer i so, dodajte kvasac... zemesite testo, a domesite ga sa uljem. Ostavite da naraste. Premesite.
-
3
Podelite testo na tri nejednaka dela... od prvi dio testa razvucite pravougonu koru, premazati je sa maslacem ili margarin. Od drugi dio isto tako razvucete koru- premazati je.. staviti fil koji vi volite, zarolajte. Ovaj rolat postavite na sredinu prve kore, sa ljeve i desne strane isecite jednake trake i pletite.... to je isto kao kad se radi pletenje od testa u formi riba ili obicne pletenice. Stavite ovako oformenu pletenicu po kraj modle i spojite u krug. Od treto testo radite u sredini sta vam masta kaze... ostaje na vas...
-
4
Ostavite je da stasa.. premazati i peci u pecnici predhodno zagrijanu na 180-200 stepeni.
POGACA CICINA
Recept i slika ove pogače su me oduševili, bio je mali izazov napraviti je, ali je vredelo, svaki uloženi minut se isplatio.
Sastojci:
originalni recept
810 g brašna
400 ml tople vode
10 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
1 kašika soli,ili po ukusu
100 g masti ili 3 kašike maslinovog ulja
1 žumanac
Za punjenje:
200 g izmrvljenog belog sira
2 belanca
Premaz za pogaču:
1 žumance
2 kašike mleka
Priprema:
U 150 ml tople vode razmutiti kvasac i šećer i ostaviti na toplom da naraste.
U veću zdelu za mešenje prosejati brašno i so,napraviti udubljenje,dodati nadošli kvasac,ostatak tople vode,mast ili ulje ( ja sam koristila mast) i umućeno žumance.Sjediniti sa brašnom i isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo oko 10-15 minuta dok ne dobijete elastično testo. Oblikobati u loptu,premazati uljem,pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Uduplano testo podeliti na 22 loptice,svaka loptica je oko 55 do 60 g,premesiti ih,oblikovati loptice,prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo odmori 15 minuta.
1 kuglicu ostaviti a sve ostale razvaljati dužine oko 15cm , na početak staviti punu kašičicu sira, koji ste prethodno izmrvili i pomešali sa dva belanca i uviti u obliku rolnice.
Svaku rolnicu iseći ukoso sa veoma oštrim nožem.
Tepsiju, u mom slučaju kalup za tortu veličine 28cm dobro podmazati,ja sam je mazala sa mašću, vi možete ili uljem ili puterom i naređati 18 polovina rolnica,kao što je na slici,početi od ivica kalupa,tako da sečeni deo bude do ivice.
Drugi red naređati 14 polovina, ali da vam zadnji deo malo visi u unutrašnjost kruga.
Staviti lopticu ,koju ste prethodno malo razvaljali u krug i napunili sa ostatkom sira,zatvoriti je kao buhtlu i staviti je u sredinu kalupa.Rasporedite ravnomerno sira da imate dovoljno za svih 22 loptica, kod mene je išla tačno puna kašičica mešavine sira i belanca.
Zadnji red trebate da imate 10 polovina rolnica,zadnji kraj malo prstima ugurajte pored loptice u sredini.
Pokriti još jednom providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste još pola sata.
Naraslu pogaču premazati umućenim žumancetom sa dve kašike mleka,po želji posuti susamom i peći je oko 30 do 35 minuta ( u zavisnosti od rerne) u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C. Ako počne previše da rumeni odozgore, prekriti je papirom za pečenje.
Vruću pogaču premazati maslinovim uljem i ostaviti u kalupu oko 5 minuta.Izvaditi je iz kalupa i ohladiti na žici ili je poslužiti toplu.
U originalnom receptu nije korišćena mast niti žumanac u testu,korišćeno je samo maslinovo ulje.Pošto sam ja koristila mast i žumanac meni je trebalo 810 g brašna za hleb, vi ako koristite maslinovo ulje i bez žumanca možda će vam trebati malo manje brašna.Počnite sa 750 g pa dodajte po malo dok ne dobijete testo koje vam se ne lepi za ruke.
Sastojci:
originalni recept
810 g brašna
400 ml tople vode
10 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
1 kašika soli,ili po ukusu
100 g masti ili 3 kašike maslinovog ulja
1 žumanac
Za punjenje:
200 g izmrvljenog belog sira
2 belanca
Premaz za pogaču:
1 žumance
2 kašike mleka
Priprema:
U 150 ml tople vode razmutiti kvasac i šećer i ostaviti na toplom da naraste.
U veću zdelu za mešenje prosejati brašno i so,napraviti udubljenje,dodati nadošli kvasac,ostatak tople vode,mast ili ulje ( ja sam koristila mast) i umućeno žumance.Sjediniti sa brašnom i isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo oko 10-15 minuta dok ne dobijete elastično testo. Oblikobati u loptu,premazati uljem,pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Uduplano testo podeliti na 22 loptice,svaka loptica je oko 55 do 60 g,premesiti ih,oblikovati loptice,prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo odmori 15 minuta.
1 kuglicu ostaviti a sve ostale razvaljati dužine oko 15cm , na početak staviti punu kašičicu sira, koji ste prethodno izmrvili i pomešali sa dva belanca i uviti u obliku rolnice.
Svaku rolnicu iseći ukoso sa veoma oštrim nožem.
Tepsiju, u mom slučaju kalup za tortu veličine 28cm dobro podmazati,ja sam je mazala sa mašću, vi možete ili uljem ili puterom i naređati 18 polovina rolnica,kao što je na slici,početi od ivica kalupa,tako da sečeni deo bude do ivice.
Drugi red naređati 14 polovina, ali da vam zadnji deo malo visi u unutrašnjost kruga.
Staviti lopticu ,koju ste prethodno malo razvaljali u krug i napunili sa ostatkom sira,zatvoriti je kao buhtlu i staviti je u sredinu kalupa.Rasporedite ravnomerno sira da imate dovoljno za svih 22 loptica, kod mene je išla tačno puna kašičica mešavine sira i belanca.
Zadnji red trebate da imate 10 polovina rolnica,zadnji kraj malo prstima ugurajte pored loptice u sredini.
Pokriti još jednom providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste još pola sata.
Naraslu pogaču premazati umućenim žumancetom sa dve kašike mleka,po želji posuti susamom i peći je oko 30 do 35 minuta ( u zavisnosti od rerne) u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C. Ako počne previše da rumeni odozgore, prekriti je papirom za pečenje.
Vruću pogaču premazati maslinovim uljem i ostaviti u kalupu oko 5 minuta.Izvaditi je iz kalupa i ohladiti na žici ili je poslužiti toplu.
U originalnom receptu nije korišćena mast niti žumanac u testu,korišćeno je samo maslinovo ulje.Pošto sam ja koristila mast i žumanac meni je trebalo 810 g brašna za hleb, vi ako koristite maslinovo ulje i bez žumanca možda će vam trebati malo manje brašna.Počnite sa 750 g pa dodajte po malo dok ne dobijete testo koje vam se ne lepi za ruke.
Cvet...
Sastojci
Priprema
-
1
U mleko rastvorite kvasac i zamesite sa ostalim sastojkama testo. Ako koristite instant kvasac nema potrebe nego izmesajte u brasno i mesite. Pri sam kraj mesenja dodajte zlicu po zlicu od ulje, - te domesite testo i ostavite da naraste.
-
2
Skuvajte u mleko puding od vanile u gusti krem, ostavite da oladi.
-
3
/slika/985705/
Nadoslo testo podelite na 12 jednakih loptica.Razvlaciti ih na male korice. Na sredini stvite po zlicu od oladeni puding i sakupite testo od krajeve ka sredini da prekrijete puding, okrenite ovako dobivenu lopticu da gorna strana sad lezi dole. Sa rukama nezno nalegnite lopticu i opet je razvuci u malu koricu pazeci pritom da vam ne pukne i da ne izadje puding. Zrakasto je iseci na 8 dela no ne sasvim do kraj, sredina treba a spaja sve krakove. (ustalo ima vec postavljen link i bice jasnije)- a ja se ovde trudim da objasnim.Svaku dobijenu laticu okrenite i postavite da tak okomito lezi - dobijate cvet. Ostavite jos malo da naraste i pecite u predhodno agrijanoj rerni na 180 stepena oko 20 min.
-
4
dok se pece vi pripremajte serbet, pa kad je izvadite od rerne dok su topli cvetici, uzmete cetku - zamocite u serbet i svaki cvetic premazajte.
Svetlucaju ovi cvetici ko da su lakirani.
-
5
To je sve dragi moji, eto ja i nasa Ruza123 postavili isti recept. Ovo je skroz po originalu, nema nikakve izmene.
-
6
1 caena casa = 250 ml.
Pogača sa kajmakom i jajima
Ja ću da završim ovu 2013 godinu sa hlebom...Novu Godinu uvek čekamo sa
društvom u našem klubu SKUD-a Oplenca a prvog januara odmaramo i nigde
ne idemo...tog dana jedemo vrlo laganu hranu,obično supu i rinflajš sa
hrenom,jer do Nove Godine je bilo mnogo druženja i hrane a biće i posle
Nove Godine.
Jedva čekam da prođu svi praznici i ceo januar ( Božić, Pravoslavna Nova
Godina,slave i Sv Sava i da kažem...e sad mogu da se odmorim od svih
slavlja ...do Uskrsa)
Sastojci:
500 g univerzalnog brašna +kašika-dve
8 g suvog kvasca
100 ml toplog mleka
150 ml tečnog jogurta
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
1 jaje+ 1 žumanca
1 kašičica soli
300 g emigrantskog kajmaka
18 jaja od prepelice
semenke po izboru
Priprema:
Zagrejati mleko da je toplo dodati kašičicu šećera, kašiku brašna, kvasac i sve promešati i ostaviti sa strane da testo naraste.
U posudu u kojoj ćete zamesiti testo prosejati brašno,dodati so, nadošli
kvasac,jogurt, jaje i žumanac i zamesiti testo. Isipati na radnu
površinu i umesiti glatko i po malo meko testo. Oblikovati u
kuglu,pobrašniti posudu i vratiti testo nazad i posuti testo sa brašnom i
odozgore, pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo
udupla.
Dok testo raste, skuvati jaja ( ja ih kuvam samo dva minuta od onog
trenutka kad voda provri ,ako nemate jaja od prepelice koristite neka
sitna kokošja jaja ) isipati vodu i naliti sa hladnom vodom i oljuštiti
jaja.
Ostaviti ih na stranu.
Naraslo testo rastanjiti u šte veći pravougaonik i premazati testo sa trećinom kajmaka, zaviti u rolat
i rolat uviti u puž. Zaviti sa najlonom i ostaviti u frižider da odstoji oko 20 minuta ( testo će malo da naraste.
Izvaditi testo, blago pobrašniti radnu površinu i pobrašniti i malo
testo i vrlo pažljivo rastanjiti ponovo u pravougaonik i uraditi ponovo
kao i prvi put.
Sve to ponoviti i treći put. ( pomažite sebi uz dodatak brašna, ali ne
stavljati mnogo, samo blago pobrašnite radnu površinu i testo )
Pesle 20 minuta u frižideru, izvaditi testo i rastanjiti ga u što veći krug..
Iseći po sredini dve trake ( one će nam biti za sredinu pogače a ostatak iseći na trouglove.
Uzeti tepsiju veličine 28cm podmazati je sa puterom ili staviti pek
papir i srednje delove, koje ste rasekli po dužini preseći ih na pola i
svaku polovinu zaviti u rolat i staviti na sredinu tepsije.
Po trouglovima,na početku staviti po jaje ( aki nećete jaja, možete
staviti šunku, kobasice, polovine jaja, sir...šta god vi volite ) i
zaviti ih u kiflicu,dok zavijate testo blago vući testo nasuprot, da
imate više navojaka na uvijenu kiflicu ( znači listaće se bilje )
Zavijene kiflice ređati okolo rolata koje ste stavili u sredinu, jedne bliže ivicama tepsije,druge bliže sredini.
Pokriti sa najlonom i ostaviti da testo naraste.
Naraslo testo premazati sa umućenim belancetom,posuti sa semenkama po
izboru staviti u hladnu rernu i ujključiti rernu na 175*C i peći dok vam
fino ne porumeni..oko 35 do 40 minuta.
Pečenu pogaču ostaviti oko 5 minuta da se ohladi i veoma pažljivo je
preokrenuti da ispadne iz tepsije, zaviti je u kuhinjsku krpu i
ostaviti da se ohladi. ( ako niste pažljivi kifle se mogu razdvojiti
prilikom okretanja )
Poslužiti za doručak ili predjelo sa suvim narescima, šunkom, pršutom, sirom,ajvarom.....
Нема коментара:
Постави коментар