LJUTICA
Sastojci
Priprema
-
1
Paprike ispeci oguliti i isjeckati i ostaviti da se malo procjede.
-
2
U vecoj serpi ukuhati oguljeni paradajz onako malo gusce da bude ,zatim dodati isjeckane paprike i kuhati 30 min.zatim dodati ulje i kuhati jos 30min. zatim dodati ostale sastojke :isjeckani bjeli luk,persun,so,secer,sirce,i ljute fafarone,i malo jos prokuhati sve zajedno.
-
3
Sipati u galone iliti tegle ,poklopiti poklopcem i ostaviti na toplom da prenoce ili umotati u deku .
Ljutica
Sastojci
za ljutu verziju
-
1/2 kg
vezene ljute paprike il male baburice
- 1/2 kg vezene ljute paprike il male baburice
Priprema
-
1
Parike, ispecite, olustite i ocistite od semena i iseckajte ih na sitno il ih iscepajte
-
2
Paradajz samelite na masinu za meso
-
3
Ulje, sirce, secer stavite da provri, pa dodajte samleveni paradajz
-
4
Kuhajte skupa dok se paradajz ne zgusti
-
5
Dodajte seckane paprike, i przite jos.
-
6
Persun, so po ukusu, i seckani bjeli luk stavite pri kraju przenja.
-
7
Saberite u vruce tegle i cuvajte za zimu ( ako mozete ha-ha)
-
1
Parike, ispecite, olustite i ocistite od semena i iseckajte ih na sitno il ih iscepajte
-
2
Paradajz samelite na masinu za meso
-
3
Ulje, sirce, secer stavite da provri, pa dodajte samleveni paradajz
-
4
Kuhajte skupa dok se paradajz ne zgusti
-
5
Dodajte seckane paprike, i przite jos.
-
6
Persun, so po ukusu, i seckani bjeli luk stavite pri kraju przenja.
-
7
Saberite u vruce tegle i cuvajte za zimu ( ako mozete ha-ha)
Posluživanje
Za ljutu verziju, il vezene parike samelite, na
masinu, il stavite cele male baburice ljute pri kraju przenja i oni ce u
same tegle pustiti ljuto.Pa ko voli ljuto nek izvoli
Za ljutu verziju, il vezene parike samelite, na
masinu, il stavite cele male baburice ljute pri kraju przenja i oni ce u
same tegle pustiti ljuto.Pa ko voli ljuto nek izvoli
Moja ljutenica
-
3 kg
crvenog zrelog paradajza
-
1/2 kg
ljutih malih "baburica"
-
2 dcl
ulja
-
2 dcl
sirćeta
-
1 ravna kašika
bibera u zrnu
-
1 kašika
soli
-
1 mala šoljica
šećera
-
1 veza
peršuna
-
3-4
lista lovora
-
1 veća glavica
belog luka
- 3 kg crvenog zrelog paradajza
- 1/2 kg ljutih malih "baburica"
- 2 dcl ulja
- 2 dcl sirćeta
- 1 ravna kašika bibera u zrnu
- 1 kašika soli
- 1 mala šoljica šećera
- 1 veza peršuna
- 3-4 lista lovora
- 1 veća glavica belog luka
Priprema
-
1
Paradajz operite, zatim “poparite” vrelom
vodom i neka odstoji u toj vodi jedno pola sata. Zatim ga oljuštite i
iseckajte što sitnije. Kuvajte paradajz, bez ikakvih dodataka 30 min.
-
2
Papričice operite, odstranite peteljke,
bušnite ih viljuškom (jednom, dovoljno je) i stavite da se kuvaju u
sirćetu, ulju, biberu i šećeru, 15 minuta.
-
3
Sipajte barene papričice (sa sve sokom u
kome su se kuvale) u kuvani paradajz i, sve zajedno, kuvajte još 30 min.
Na kraju umešajte malo krupnije seckan beli luk, so, peršun, lovorov
list i kuvajte još par minuta (možete isključiti štednjak). Dobro
promešajte.
-
4
Tegle zagrejati na 100 stepeni u pećnici, pa
sipati vruću ljutenicu u zagrejane tegle. Dobro stegnuti zatvarač.
Umotati i dobro ugrejati tegle (ja koristim ćebad). Ostaviti tako
umotano 24 h. Potom ih spremiti u ostavu.
-
1
Paradajz operite, zatim “poparite” vrelom vodom i neka odstoji u toj vodi jedno pola sata. Zatim ga oljuštite i iseckajte što sitnije. Kuvajte paradajz, bez ikakvih dodataka 30 min.
-
2
Papričice operite, odstranite peteljke, bušnite ih viljuškom (jednom, dovoljno je) i stavite da se kuvaju u sirćetu, ulju, biberu i šećeru, 15 minuta.
-
3
Sipajte barene papričice (sa sve sokom u kome su se kuvale) u kuvani paradajz i, sve zajedno, kuvajte još 30 min. Na kraju umešajte malo krupnije seckan beli luk, so, peršun, lovorov list i kuvajte još par minuta (možete isključiti štednjak). Dobro promešajte.
-
4
Tegle zagrejati na 100 stepeni u pećnici, pa sipati vruću ljutenicu u zagrejane tegle. Dobro stegnuti zatvarač. Umotati i dobro ugrejati tegle (ja koristim ćebad). Ostaviti tako umotano 24 h. Potom ih spremiti u ostavu.
Bugarski ljutić
Sastojci
Priprema
-
-
1
Paprike ispeći i oguliti kožicu te nasjeckati na komadiće
-
2
Paradajz oguliti te isjeći na komadiće i kuhati ga uz miješanje 1h
-
3
Sada dodati komadiće paprike, nasjeckani
češnjak, peršin, ulje, ocat,šećer, sol i peperončino ili ljute feferone
pa kuhati zajedno još oko sat vremena
-
4
Vruće flaširati
-
1
Paprike ispeći i oguliti kožicu te nasjeckati na komadiće
-
2
Paradajz oguliti te isjeći na komadiće i kuhati ga uz miješanje 1h
-
3
Sada dodati komadiće paprike, nasjeckani češnjak, peršin, ulje, ocat,šećer, sol i peperončino ili ljute feferone pa kuhati zajedno još oko sat vremena
-
4
Vruće flaširati
-
1
Нема коментара:
Постави коментар