rolati

 Rolat sa dekorisanim biskvitom


Za mesec oktobar u okviru blogerske igrice kuVarijacije, izabrana je Rolada sa dekoriranim biskvitom sa Tamarinog bloga ave dulcis. Kako mi se recept odmah na prvu dopao, odlučila sam da se poigram i napravim ga, i mogu vam reći da je bilo baš zabavno šarati, a kasnije i pojesti ga ;)
Nisam koristila šablon već sam crtala onako odokativno, zato sam se malo i zanela, crtala sam i crtala...:D. Manje probleme napravio mi je papir za pečenje koji je tamne boje pa se ona prenela na uzorak, a i malo se zalepio, mada je na kraju sve ispalo ok. Uglavnom, jednostavan i ukusan, veoma efektan i dekorativan rolat, sa bilo kojim filom da ga isfilujete, nećete pogrešiti. Kod mene je sa pekmezom od dunja.




Potrebno je:
za uzorak na rolatu 
1 belanac
30 gr šećera
40 gr brašna

20 gr omekšalog maslaca
za biskvit
4 jaja
1/2 šolje šećera

60 gr otopljenog maslaca

1/2 šolje brašna

1/4 šolje kakao praha
+ fil po želji (npr. neki pekmez svetlije boje ili ganache od bele čokolade)




Priprema:
U maloj posudi izmešajte belanac sa brašnom, maslacem i šećerom. Ako želite uzorak u boji, dodajte prehrambene boje. Masu stavite u kesu za zamrzivač pa makazama isecite mali otvor na rubu kese. Možete koristiti i platnenu vreću sa nastavcima za ukrašavanje. 
Pripremite pleh za pečenje, isecite pek papir odgovarajuće veličine i ispod njega stavite papir sa odštampanim uzorkom. Lagano pritiskajte kesu sa masom i šarajte po papiru prateći linije uzorka. Ili šarajte proizvoljne linije, poigrajte se...Stavite pleh u zamrzivač da se šara stegne. Za to vreme pripremite biskvit. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, brašno i kakao i na kraju umešajte posebno umućena belanca i sve lagano sjedinite špatulom. Izvadite pleh iz zamrzivača i brzo, što kraćim potezima razmažite smesu preko šare. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 10 minuta. Pečeni biskvit prebacite na papir za pečenje posut šećerom, skinite papir na kome se pekao i urolajte zajedno sa krpom. Ostavite tako dok se ne prohladi, a onda isfilujte filom po želji i ponovo čvrsto zarolajte. Ohladite pre sečenja i posluživanja.


 Rolat sa orasima i kiselom pavlakom

Generalno, volim brze poslastice. Dok se rerna zagreje, smutite sastojke koje obično imate u frižideru, ispečete začas i već imate kolač na stolu. Ovo je jedan takav,  najjednostavniji mogući rolat, bez brašna, brz i jako ukusan, tako divno sočan i mekan! Možete ga pripremiti i sa lešnicima, prethodno malo propeckanim u rerni, tada ima božanstveni ukus ;)

Potrebno je:
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
50 g mlevenih oraha
200 g kisele pavlake
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst šam, dodajte žumanca i penasto umutite. Umešajte lagano mlevene orahe, sjedinite špatulom pa izlijte masu u pleh obložen pek papirom. Pleh je dimenzija 30x30 cm ako želite tanak rolat kao što je u originalnom receptu, ja sam pekla u plehu 33x23 cm. Ispecite koru na 180 st. oko 10 minuta. Pečenu koru prebacite na krpu i skinite papir, ostavite da se ohladi pa premažite pavlakom i urolajte. Ostavite rolat da se dobro ohladi pa ga po želji ukrasite čokoladom ili šlagom.

Нема коментара:

Постави коментар