Rolat sa dekorisanim biskvitom
Za mesec oktobar u okviru blogerske igrice kuVarijacije, izabrana je Rolada sa dekoriranim biskvitom sa Tamarinog bloga ave dulcis.
Kako mi se recept odmah na prvu dopao, odlučila sam da se poigram i
napravim ga, i mogu vam reći da je bilo baš zabavno šarati, a kasnije i
pojesti ga ;)
Nisam
koristila šablon već sam crtala onako odokativno, zato sam se malo i
zanela, crtala sam i crtala...:D. Manje probleme napravio mi je papir za
pečenje koji je tamne boje pa se ona prenela na uzorak, a i malo se
zalepio, mada je na kraju sve ispalo ok. Uglavnom, jednostavan i ukusan,
veoma efektan i dekorativan rolat, sa bilo kojim filom da ga
isfilujete, nećete pogrešiti. Kod mene je sa pekmezom od dunja.
Potrebno je:
za uzorak na rolatu
1 belanac
30 gr šećera
40 gr brašna
20 gr omekšalog maslaca
za biskvit
4 jaja
1/2 šolje šećera
60 gr otopljenog maslaca
1/2 šolje brašna
1/4 šolje kakao praha
+ fil po želji (npr. neki pekmez svetlije boje ili ganache od bele čokolade)
Priprema:
U
maloj posudi izmešajte belanac sa brašnom, maslacem i šećerom. Ako
želite uzorak u boji, dodajte
prehrambene boje. Masu stavite u kesu za zamrzivač pa makazama isecite
mali otvor na rubu kese. Možete koristiti i platnenu vreću sa nastavcima
za ukrašavanje.
Pripremite
pleh za pečenje, isecite pek papir odgovarajuće veličine i ispod njega
stavite papir sa odštampanim uzorkom. Lagano pritiskajte kesu sa masom i
šarajte po papiru prateći linije uzorka. Ili šarajte proizvoljne
linije, poigrajte se...Stavite pleh u zamrzivač da se šara stegne. Za to
vreme pripremite biskvit. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte otopljeni
maslac, brašno i kakao i na kraju umešajte posebno umućena belanca i
sve lagano sjedinite špatulom. Izvadite pleh iz zamrzivača i brzo, što
kraćim potezima razmažite smesu preko šare. Pecite u zagrejanoj rerni na
180 st. oko 10 minuta. Pečeni biskvit prebacite na papir za pečenje
posut šećerom, skinite papir na kome se pekao i urolajte zajedno sa
krpom. Ostavite tako dok se ne prohladi, a onda isfilujte filom po želji
i ponovo čvrsto zarolajte. Ohladite pre sečenja i posluživanja.
Rolat sa orasima i kiselom pavlakom
Generalno,
volim brze poslastice. Dok se rerna zagreje, smutite sastojke koje
obično imate u frižideru, ispečete začas i već imate kolač na stolu. Ovo
je jedan takav, najjednostavniji mogući rolat, bez brašna, brz i jako
ukusan, tako divno sočan i mekan! Možete ga pripremiti i sa lešnicima,
prethodno malo propeckanim u rerni, tada ima božanstveni ukus ;)
Potrebno je:
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
50 g mlevenih oraha
200 g kisele pavlake
Priprema:
Belanca
umutite sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst šam, dodajte žumanca i
penasto umutite. Umešajte lagano mlevene orahe, sjedinite špatulom pa
izlijte masu u pleh obložen pek papirom. Pleh je dimenzija 30x30 cm ako
želite tanak rolat kao što je u originalnom receptu, ja sam pekla u
plehu 33x23 cm. Ispecite koru na 180 st. oko 10 minuta. Pečenu koru
prebacite na krpu i skinite papir, ostavite da se ohladi pa premažite
pavlakom i urolajte. Ostavite rolat da se dobro ohladi pa ga po želji
ukrasite čokoladom ili šlagom.
Нема коментара:
Постави коментар