понедељак, 1. децембар 2014.

posni sitni kolaci

            Štangle sa suvim šljivama i kokosom


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa ( keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
  2. 2
    Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
  3. 3
    Svetli deo: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuvati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos treba da je sitno mleven, kad se seku štanglice lakše se seku i rez je uredan. Ako nije sitno mleven još ga malo samleti u električnoj seckalici)
  4. 4
    Belu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
  5. 5
    Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.

                                 Bananko trokuti


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Zagrijavajte mlijeko i šećer na laganoj vatri dok se šećer skroz ne otopi, a zatim dodajte na listiće izrezan maslac.
  2. 2
    Kad je smjesa kuhana, maknite s vatre i u vruće dodajte izlomljenu čokoladu, te mljevene kekse i orahe. Miješajte dok ne dobite jednoličnu masu.
  3. 3
    Oblatnu iskrojite prema kalupu za trokute, ulijte malo čokoladne smjese, rasporedite krem banane i ponovo zalijte čokoladnom smjesom. Na vrh stavite oblatnu, pritisnite daskom za rezanje ili nečim sličnim kako bi se oblatna lijepo zalijepila za smjesu i stavite na hlađenje.
  4. 4
    Smjesa je dovoljna za 2 kalupa.
  5. recept 18.12.2009.

    Reform torta – posna


    Reform torta – posna

    Sastojci


    Priprema

    1. 1
      pomešati šećer, v. šećer, med, vodu, ulje, čokoladu i blago zagrajati da se čokolada rastopi
    2. 2
      dodati izmešano brašno, prašak za pecivo i orahe
    3. 3
      masu izručiti u veći pleh postavljen sa peki papirom
    4. 4
      peći na 180 C
    5. 5
      ohlađenu preseci na tri jednake šnite
      fil
    6. 6
      ušpinovati šećer sa malo vode
    7. 7
      dodati čokoladu i kada se otopi dodati orahe
    8. 8
      izmiksati margarin sa vanil šećerom
    9. 9
      kada su se orasi ohladili dodati u margarin i sjediniti
    10. 10
      filovati tortu i ukrasiti po želji
    11.       Lešnik gnezda


      Lesnik gnezda...

      Sastojci


      Priprema


      1. 1 Lesnik gnezda - priprema
        Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
        Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mleveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.

        ****************************************************************

        Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati. Ili, možete je napraviti nekoliko sati ranije, ostaviti u frižider i kasnije oblikovati gnezda.

      Posluživanje

      Gnezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se ucini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna cokolada i za smesu i za punjenje.

      Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivala,  ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna.
    12.   
       

      Oblanda od smokvi


      Oblanda sa smokvama

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Secer i vodu, oko 1,5 dl, staviti u serpu i kad provri spinovati oko 3 minuta.

      2. 2
        U to umesati smokve i orahe seckane po duzini, dobro promesati i vruce premazati
        preko lista male oblande (ja sam presekla veliki list na pola) ravnomerno rasporediti i
        poklopiti drugim listom. Ne treba pritiskati nicim, samo sacekati da se stegne.
    13.           

          Valjusci ( bombice ) od lesnika

      Najlepsi sitni kolaci medju posnim kolacima,
      Lesnik bombice

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Staviti da se tope med, margarin i cokolada. Pomesati lesnik i prah secer i spojiti sa
        otopljenom cokoladom.

      2. 2
        Oblikovati valjuske ili kuglice kad se masa prohladi. Valjati u mleveni lesnik.
    14.    
      kasetice

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        vodu,šećer i margarin prokuvati, u vruće dodati orahe i keks, i podeliti fil na 2 dela, u jedan deo staviti čokoladu.
      2. 2
        oblanda – 1/2 čoko fila – oblanda – svetliji fil – 6 reda rolera po 3 komada – 1/2 čoko fila – oblanda.           
    15.  

             Kuglice od smokvi


      Bombice od smokve

      Sastojci

      •  500 gr suvih smokvi
      •  250 gr prah secera
      •  2 pomorandze - strugana korica
      • Za valjanje:

      •  2-3 stangle strugane cokolade ili
      •  malo kristal secera

      Priprema

      1. 1
        Mlevene smokve, secer i struganu koru od pomorandze sjediniti, praviti kuglice i valjati
        u struganu cokoladu, kristal secer ili preliti isopljenim secerom.
                       

                     Kuglice sa keksom


    Hvala, Jano!

    Sastojci


    Priprema

    1. 1
      Samleti keks, dodati istopljeni margarin, secer u prahu i rum. Dobro izmesati i napraviti
      kuglice, uvaljati ih u struganu cokoladu ili mlevene orahe.
  6.             

      Bela -limun bajadera -


    bela limun bajadera

    Sastojci


    Priprema

    1. 1
      iseckati margarin dodati šećer u prahu i dobro umutiti, dodati keks, sok od limuna i mleko sve dobro sjediniti i istresti na tacnu formirajuću koru debljine 1 cm.
    2. 2
      istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kore, staviti u frižider da se malo stegne.
    3. 3
      šećer i vodu staviti na laganu vatru da vri 7 minuta, skloniti sa vatre i dodati margarin u vruću masu i mutiti mikserom nekih 5 minuta, zatim u to dodati mleko u prahu, dobro sjediniti mikserom i preliti preko prve kore i čokolade.
    4. 4
      staviti u frižider da se dobro stegne.                              
  7.       

                   Šarena oblanda


    šarena oblatna

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      prokuvati šećer sa vodom dodati margarin ,kakao, orahe i keks.
    2. 2
      1 list oblatne namazati marmeladom, poređati keks, staviti fil, opet keks, drugi list isto premazati marmeladom ,stim da ta strana dođe do keksa, pritisnuti obladne da bi se bolje slepile.

    1. kikiriki stanglice
      kikiriki štangle

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        umutiti margarin sa šećerom u prahu dodati keks, kikiriki i sok, sve izmešati i filovati korice, odozgo glazura od čokolade  
  8.                                  voćna salama


    voćna salama

    Sastojci


    Priprema

    1. 1
      margarin,šećer i sok od 1 limuna staviti na šporet ,dodati kakao, skloniti sa šporeta i dodati sve ostale sastojke i dobro sjediniti.
    2. 2
      smokve i šljive iseckati na trakice, a orahe i keks iseckati.
    3. 3
      uzeti list oblatne zaviti ga u mokru krpu da malo omekša i staviti na nju fil i umotati u rolat.                   

                   piramida


      piramida

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        u 1/2 deci vode staviti šećer i ratluk i kuvati dok se šećer ne otopi, kad se smesa prohladi dodati kekes, ako je smesa suva dodati još malo vode, onda sve dobro umesiti i napraviti šest traka odnosno valjaka dužine kalupa, prilikom pravljenja valjaka ruke samo malo navlažiti vodom jer se lakše valja.
      2. 2
        istopiti čokoladu i margarin ,kalup treba da stoji kao obrnut krov i sipati malo čokolade, staviti jedan valjak i malo ga utisnuti u čokoladu pa ponovo preliti čokoladom, zatim staviti dva valjka pa ponoviti postupak sa čokoladom i na kraju dodati tri valjka i sve preliti sa čokoladom, ja mislim da se po fotografiji može shvatiti postupak rada.
      3. 3
        ostaviti da se stegne i seći šnite debljine 1 cm dobije se oko 30 komada,                                     
    4.      Marcipan stanglice

      Starinske stanglice, sa aromom ruma i osvezavajucim fondanom od limuna….
      Marcipan stanglice

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Skuvati sirup od secera sa 1 dl vode, kuvati 2 minuta i pomeriti sa ringle.
      2. 2
        Dodati samlevene orahe i keks, rum i maslac. Mesati dok se sve ne istopi, i smesa izjednaci.
      3. 3
        Sipati u manji cetvrtasti kalup (16×26 cm) oblozen masnim papirom.
      4. 4
        Kad se malo prohladi, preliti pripremljenim fondanom.
      5. Fondan – sipati secer u dublju posudu, dodavati po malo vruce vode i mutititi neprestano drvenom varjacom. Na kraju dodati limunov sok i malo ulja, i jos malo umutiti da se sve fino izjednaci

      Posluživanje

      Stanglice seci sutradan, toplim nozem da fondan ne bi ispucao. Ukrasiti po zelji sa malo rastopljene cokolade. Mogu se seci i trouglici , ili neki drugi
    5. recept 14.12.2012.

      'Baci di dama' od čokolade


      'Baci di dama' od čokolade

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Lješnjake lagano popržite na suhoj tavi. Kad se malo prohlade, ogulite im tamnu kožicu (možete ih staviti u kuhinjsku krpu, pa 'izribati'). Kad se skroz ohlade, sameljite.
      2. 2
        U veću zdjelu ili na radnu površinu prosijite brašno s kakaom. Dodajte šećer i samljevene lješnjake. Na kraju dodajte komadiće maslaca sobne temperature.
      3. 3
        Umijesite tijesto. Počnite gnječeći maslac i trljajući ga u brašno. Ako vam se ljepi za ruke dodajte još žlicu brašna. Ne mijesite previše! Čim se stvori kugla, prestanite!
      4. 4
        Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena.
      5. 5
        Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi pet minuta (u suprotnom će biti pretvrdo). Kidajte komadiće tijesta i pravite kuglice. (Vagala sam svaku kuglicu kako bi bile jednake veličine - 7gr.)
      6. 6
        Kuglice slažite na pleh prekriven pek papirom. Ostavite par centimetara razmaka među njima. Kad 'napunite' pleh stavite ga petnaestak minuta u frižider (maslac u kuglicama će se na taj način malo stvrdnuti).
      7. 7
        Izvadite pleh s kuglicama iz frižidera i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 170 stupnjeva 15-16 minuta.
      8. 8
        Izvadite kuglice (koje će se pretvoriti u polutke) i ostavite u plehu nekoliko minuta. Nakon toga ih preselite na rešetke kako bi se skroz ohladile.
      9. 9
        U međuvremenu rastopite tamnu i mliječnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Nek se malo ohladi, ali ne stvrdne!
      10. 10
        Rastopljenom čokoladom spajajte po dvije polutke. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a čokolada stvrdne.
    6. Milicaa74 

      Moji slavski sitni

      Ovim kolacima sam uvelicala nasu krsnu slavu - Svetog Nikolu <3
      Anina salama sa suvim vocem - fenomenalna i obavezna :D
      Suzin rafaelo - ulepsao je sareno drustvo :D
      Susam bombice - za susamoljupce :D
      Posni grilijas - apsolutni pobednik za svaciji ukus :D
      Bombice od smokvi - savrsenstvo jednostavnosti i ukusa :D
      Salama sa makom i orasima - za ljubitelje istih - odlicna! :D
      Rozen torta - za moju dusu a na svaciju radost :D
      Oblanda od smokvi - sta reci? :D
      Zokini cokoladni konfeti - ljubav cokolade i sljive :D
      Jeline vanilice - kako se suzdrzati? :D
      Lesnik bombice - koncentrovani hedonizam :D
      Punjene urme - urme, lesnik, cokolada = uzivancija :D
      Brankine mljac bombice - zdravo i preukusno :D
      Tanjine staklene kuglice - bez njih ne moze nista da prodje :D
      Sve je pravljeno od duple mere, trebaju mi dobrovoljci da mi oslobode posluzavnike :D
      Hvala svima na receptima!
    7. Slika je povezana sa…

    8.  

      Kikiriki bajadere


      Kikiriki bajadere

      Sastojci

      • potrebno je

      •  300 g šećera
      •  2 dl vode
      •  200 g margarina
      •  300 g neslanog mljevenog kikirikija
      •  oko 300 g mljevenog keksa
      •  50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
      •  100-150 g čokolade za preliv i malo ulja

      Priprema

      1. 1
        Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
      2. 2
        Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
      3. 3
        Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
        Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
      4. 4
        Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
      5. 5
        I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
      6. 6
        Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
      7. 7
        Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice

      Posluživanje

      Za mene je prava bajadera kad se lomi pod zubima, a u ustima se topi, ova je baš takva, samo treba da se dobije prava gustina smjese. Ako je smjesa previše rijetka bajadera je mljecava, ako je previše suva rasipaće se. Zato je najbolje keks dodavati postepeno pa isprobati na ovaj način. U kašiku uzeti malo smjese, pritisnuti drugom kašikom, istresti u šerpu pa ako se ne rasipa smjesa je dobra, ako se cijedi tečnost dodati još malo keksa.
    9.      Kokosov orah


      Kokosov orah

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Smokve potopiti u toplu vodu nekoliko minuta, ocijediti i u svaku staviti po jedan lješnjak.Ostaviti na hladnom mjestu.
      2. 2
        Za bijelu masu: Šećer preliti vodom, staviti da prokuva. Čim se šećer istopi staviti margarin, kad se istopi dodati kokos i mlijeko u prahu, malo izmiješati pa umutiti mikserom da se masa malo zgusne, da se može oblikovati rukama. Ruke nakvasiti hladnom vodom pa masu podijeliti na 20 jednakih dijelova.Svaki dio istanjiti između dlanova, obložiti smokvu i oblikovati glatku kuglicu.Po potrebi ruke blago kvasiti hladnom vodom.
      3. 3
        Za braon masu: Šećer preliti vodom i staviti da prokuva, kad se šećer istopi dodati margarin i čokoladu, kad se istopi dodati mljeveni keks, dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Mlaku masu podijeliti na 20 jednakih dijelova, svaki dio između dlanova dobro istanjiti i obložiti bijele kuglice. Uvaljati u kokos i ostaviti na hladno mjesto. Kad se dooobro stegle rezati po šelji na polovine ili četvrtine.
       

      Kikiriki karamele


      Kikiriki karamele

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Prvi deo:
        Vodu i šećer pomešajte, pa stavite na šporet da se špinuje. Ne treba dugo da vri, dovoljno je da vrlo kratko ključa. U to dodajte mleko u prahu, keks, kikiriki i margarin, brzo mešajte da se masa ujednači.
      2. 2
        Masu razlijte u pleh koji ste prethodno podmazali sa malo ulja i par kapi limuna. Oblikujte ploču debljine oko 5 - 6 mm.
      3. 3
         Drugi deo:
        Šećer sipajte u posudu, pa ga lagano mešajući istopite tj. upržite kao za šerbe, da dobije finu karamel boju. Vodite računa da ga ne prepržite, inače će kolač dobiti gorak ukus!
        Kada je šećer fino upržen dodajte vodu, i ostavite da se sav šećer fino rastopi, baš kao za šerbe. U to dadajte, mleko u prahu, keks, seckani kikiriki i maslac ili margarin.


      4. 4
         Ovu masu ravnomerno rasporedite preko prve mase. Ostavite kolač na hladno da se stegne.
        Kada je kolač hladan, i obe mase stegnute, secite ga na kockice kao karamele.
      5. 5
         Napomena:
        * Ove crne tačkice koje vidite na slici, to sam dodala one čokoladne mrvice. Malo sam prohladila drugi deo, pa ubacila malo čoko mrvica, da bi mi se malo razlikovali delovi. Možda sam trebala više da upržim šećer, onda bi bilo više kontrasta, ali bojala sam se da mi ne bude gorko.

        * Što se tiče kikirikija, kupite u prodavnicama zdrave hrane sirovi kikiriki. On je oljušten i nije ni sladak ni slan. Potom ga fino ispečete u rerni, kao što pečete i lešnik. Tek tada kikiriki dobije pun ukus za ovakve kolače. Vodite računa jer može lako da izgori. Proveravajte dok vam se peče, i povremeno promešajte. Kada se sasvim ohladi sameljite ga ili iseckajte.
        * Za posnu verziju koristite biljno mleko u prahu (sojino ili kokosovo). Ima da se kupi u prodavnicama zdrave hrane i nekim hipermarketima. Umesto maslaca koristite margarin.

Нема коментара:

Постави коментар