Štangle sa suvim šljivama i kokosom
Sastojci
- Potrebno je:
- 1/2 lista većih oblandi
- Za tamni deo:
- 600 gr suvih šljiva
- 1 dcl vode
- 125 gr maslaca ili margarina
- 200 gr čokolade
- 100 gr mlevena keksa
- Svetli sloj:
- 200 gr šećera
- 2 dcl vode
- 125 gr maslaca ili margarina
- 250 gr kokosa
- Preliv od čokolade:
- 100 gr čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema
-
1
Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa ( keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
-
2
Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
-
3
Svetli deo: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuvati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos treba da je sitno mleven, kad se seku štanglice lakše se seku i rez je uredan. Ako nije sitno mleven još ga malo samleti u električnoj seckalici)
-
4
Belu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
-
5
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.
Bananko trokuti
Sastojci
- 300 g šećera
- 250 g čokolade za kuhanje
- 250 g maslaca ili margarina
- 300 g mljevenih petit keksi
- 100 g mljevenih oraha
- 2 dcl mlijeka
- 8 krem bananica
- 2 lista oblatni
Priprema
-
1
Zagrijavajte mlijeko i šećer na laganoj vatri dok se šećer skroz ne otopi, a zatim dodajte na listiće izrezan maslac.
-
2
Kad je smjesa kuhana, maknite s vatre i u vruće dodajte izlomljenu čokoladu, te mljevene kekse i orahe. Miješajte dok ne dobite jednoličnu masu.
-
3
Oblatnu iskrojite prema kalupu za trokute, ulijte malo čokoladne smjese, rasporedite krem banane i ponovo zalijte čokoladnom smjesom. Na vrh stavite oblatnu, pritisnite daskom za rezanje ili nečim sličnim kako bi se oblatna lijepo zalijepila za smjesu i stavite na hlađenje.
-
4
Smjesa je dovoljna za 2 kalupa.
Reform torta – posna
Sastojci
kore
- 200 gr meda
- 250 gr šećera
- 3 štangle čokolade za kuvanje
- 3 dl gazirane vode
- 3 dl ulja
- 2 kesice vanil šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 gr oraha
- 18 kašika brašna
fil
- 450 gr šećera
- 450 gr oraha
- 3 štangle čokolade
- 3 kesice vanil šećera
- 200 gr margarina
Priprema
-
1
pomešati šećer, v. šećer, med, vodu, ulje, čokoladu i blago zagrajati da se čokolada rastopi
-
2
dodati izmešano brašno, prašak za pecivo i orahe
-
3
masu izručiti u veći pleh postavljen sa peki papirom
-
4
peći na 180 C
-
5
ohlađenu preseci na tri jednake šnite
fil -
6
ušpinovati šećer sa malo vode
-
7
dodati čokoladu i kada se otopi dodati orahe
-
8
izmiksati margarin sa vanil šećerom
-
9
kada su se orasi ohladili dodati u margarin i sjediniti
-
10
filovati tortu i ukrasiti po želji
Lešnik gnezda
Sastojci
- 2 dl vode
- 200 gr. secera
- 150 gr. margarina
- 100 gr. cokolade
- 150 gr. mlevenih pecenih lesnika
- 250 gr. mlevenog keksa
- mleveni lesnik, nutela
Priprema
-
1
Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mleveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.
****************************************************************
Da biste ubrzali pripremu, smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati. Ili, možete je napraviti nekoliko sati ranije, ostaviti u frižider i kasnije oblikovati gnezda.
Posluživanje
Gnezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se ucini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna cokolada i za smesu i za punjenje.
Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrejati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivala, ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna.Oblanda od smokvi
Priprema
-
1
Secer i vodu, oko 1,5 dl, staviti u serpu i kad provri spinovati oko 3 minuta.
-
2
U to umesati smokve i orahe seckane po duzini, dobro promesati i vruce premazati
preko lista male oblande (ja sam presekla veliki list na pola) ravnomerno rasporediti i
poklopiti drugim listom. Ne treba pritiskati nicim, samo sacekati da se stegne.
-
1
Valjusci ( bombice ) od lesnika
Sastojci
- 2 kasike meda
- 100 gr maslaca/margarina
- 120 gr cokolade
- 320 gr lesnika
- 200 gr secera u prahu
- po potrebi mlevenih lesnika za valjanje
Priprema
-
1
Staviti da se tope med, margarin i cokolada. Pomesati lesnik i prah secer i spojiti sa
otopljenom cokoladom.
-
2
Oblikovati valjuske ili kuglice kad se masa prohladi. Valjati u mleveni lesnik.
Sastojci
potrebno je:
- 300 gr. kristal šećera
- 2 deci vode
- 300 gr mlevenog keksa
- 200 gr mlevenih oraha
- 150 gr margarina
- 3 lista manjih oblatni
- 18 komada rolera
- 100 gr čokolade
Priprema
-
1
vodu,šećer i margarin prokuvati, u vruće dodati orahe i keks, i podeliti fil na 2 dela, u jedan deo staviti čokoladu.
-
2
oblanda – 1/2 čoko fila – oblanda – svetliji fil – 6 reda rolera po 3 komada – 1/2 čoko fila – oblanda.
Kuglice od smokvi
Sastojci
- 500 gr suvih smokvi
- 250 gr prah secera
- 2 pomorandze - strugana korica
Za valjanje:
- 2-3 stangle strugane cokolade ili
- malo kristal secera
Priprema
-
1
Mlevene smokve, secer i struganu koru od pomorandze sjediniti, praviti kuglice i valjati
u struganu cokoladu, kristal secer ili preliti isopljenim secerom.
Kuglice sa keksom
Sastojci
- 200 gr keksa posnog/mrsnog
- 200 gr margarina/maslaca
- 140 gr secera u prahu
- 4 kasike ruma
- 4 kasike strugane cokolade za kuvanje
Za valjanje:
- mleveni orasi ili strugana cokolada
Priprema
-
1
Samleti keks, dodati istopljeni margarin, secer u prahu i rum. Dobro izmesati i napraviti
kuglice, uvaljati ih u struganu cokoladu ili mlevene orahe.
Bela -limun bajadera -
Sastojci
1 deo
- 250 gr šećera u prahu
- 400 gr mlevenog keksa
- 125 gr margarina
- sok od 1 limuna
- 1 dc mleka
2 deo
- 100 gr čokolade
- 4 kašike ulja
3 deo
- 400 gr šećera
- 1 dc vode
- 150 gr margarina
- 250 gr mleka u prahu
Priprema
-
1
iseckati margarin dodati šećer u prahu i dobro umutiti, dodati keks, sok od limuna i mleko sve dobro sjediniti i istresti na tacnu formirajuću koru debljine 1 cm.
-
2
istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kore, staviti u frižider da se malo stegne.
-
3
šećer i vodu staviti na laganu vatru da vri 7 minuta, skloniti sa vatre i dodati margarin u vruću masu i mutiti mikserom nekih 5 minuta, zatim u to dodati mleko u prahu, dobro sjediniti mikserom i preliti preko prve kore i čokolade.
-
4
staviti u frižider da se dobro stegne.
Šarena oblanda
Sastojci
potrebno je:
- 250 gr. šećera
- 2 deci vode
- 250 gr. margarina
- 2 kašike kakaa
- 150 gr. mlevenih oraha
- 150 gr . mlevenog keksa
još
- 2 lista oblandi
- marmelada
- 400 gr petit keksa
Priprema
-
1
prokuvati šećer sa vodom dodati margarin ,kakao, orahe i keks.
- 2
- kikiriki stanglice
Sastojci
sastojci
- 250 gr. prah šećera
- 250 gr. margarina
- 300 gr mlevenog keksa
- 300 gr mlevenog neslanog kikirikija
- 2,5 deci soka od naradze
- korice za rozen tortu iili mađaricu
glazura
- 100gr. čokolade
- 20 gr margarina
- 2 kašike ulja
Priprema
-
1
umutiti margarin sa šećerom u prahu dodati keks, kikiriki i sok, sve izmešati i filovati korice, odozgo glazura od čokolade
voćna salama
Sastojci
sastojci
- 200 gr smokava
- 100 gr. suvih šljiva
- 100 gr. oraha
- 2 kašike marmelade
- 150 gr isitnjenog keksa
- 150 gr šećera
- 150 gr margarina
- sok od jednog limuna
- 20 gr kakaa
- 1 list oblatne
Priprema
-
1
margarin,šećer i sok od 1 limuna staviti na šporet ,dodati kakao, skloniti sa šporeta i dodati sve ostale sastojke i dobro sjediniti.
-
2
smokve i šljive iseckati na trakice, a orahe i keks iseckati.
-
3
uzeti list oblatne zaviti ga u mokru krpu da malo omekša i staviti na nju fil i umotati u rolat.
piramida
Sastojci
sastojci
- 200 gr belog ratluka
- 200 gr. šećera
- 200 gr. mlevenog keksa
- 25o gr. čokolade
- 50 gr. margarina
Priprema
-
1
u 1/2 deci vode staviti šećer i ratluk i kuvati dok se šećer ne otopi, kad se smesa prohladi dodati kekes, ako je smesa suva dodati još malo vode, onda sve dobro umesiti i napraviti šest traka odnosno valjaka dužine kalupa, prilikom pravljenja valjaka ruke samo malo navlažiti vodom jer se lakše valja.
-
2
istopiti čokoladu i margarin ,kalup treba da stoji kao obrnut krov i sipati malo čokolade, staviti jedan valjak i malo ga utisnuti u čokoladu pa ponovo preliti čokoladom, zatim staviti dva valjka pa ponoviti postupak sa čokoladom i na kraju dodati tri valjka i sve preliti sa čokoladom, ja mislim da se po fotografiji može shvatiti postupak rada.
-
3
ostaviti da se stegne i seći šnite debljine 1 cm dobije se oko 30 komada,
mignonneMarcipan stanglice
Sastojci
- 350 g secera
- 150 g oraha
- 150 g keksa
- 2 kasike ruma
- 125 g maslaca/margarina
Za fondan
- 250 g secera u prahu
- 5-6 kasika vruce vode
- 1 kasika limunovog soka
- 1 kasika ulja
Priprema
-
1
Skuvati sirup od secera sa 1 dl vode, kuvati 2 minuta i pomeriti sa ringle.
-
2
Dodati samlevene orahe i keks, rum i maslac. Mesati dok se sve ne istopi, i smesa izjednaci.
-
3
Sipati u manji cetvrtasti kalup (16×26 cm) oblozen masnim papirom.
-
4
Kad se malo prohladi, preliti pripremljenim fondanom.
-
Fondan – sipati secer u dublju posudu, dodavati po malo vruce vode i mutititi neprestano drvenom varjacom. Na kraju dodati limunov sok i malo ulja, i jos malo umutiti da se sve fino izjednaci
Posluživanje
'Baci di dama' od čokolade
Sastojci
- 150gr mekog brašna
- 100gr šećera
- 150gr mljevenih lješnjaka
- 150gr maslaca
- 20gr gorkog kakaa
- 30gr tamne čokolade
- 30gr mliječne čokolade
Priprema
-
1
Lješnjake lagano popržite na suhoj tavi. Kad se malo prohlade, ogulite im tamnu kožicu (možete ih staviti u kuhinjsku krpu, pa 'izribati'). Kad se skroz ohlade, sameljite.
-
2
U veću zdjelu ili na radnu površinu prosijite brašno s kakaom. Dodajte šećer i samljevene lješnjake. Na kraju dodajte komadiće maslaca sobne temperature.
-
3
Umijesite tijesto. Počnite gnječeći maslac i trljajući ga u brašno. Ako vam se ljepi za ruke dodajte još žlicu brašna. Ne mijesite previše! Čim se stvori kugla, prestanite!
-
4
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena.
-
5
Izvadite tijesto iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi pet minuta (u suprotnom će biti pretvrdo). Kidajte komadiće tijesta i pravite kuglice. (Vagala sam svaku kuglicu kako bi bile jednake veličine - 7gr.)
-
6
Kuglice slažite na pleh prekriven pek papirom. Ostavite par centimetara razmaka među njima. Kad 'napunite' pleh stavite ga petnaestak minuta u frižider (maslac u kuglicama će se na taj način malo stvrdnuti).
-
7
Izvadite pleh s kuglicama iz frižidera i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 170 stupnjeva 15-16 minuta.
-
8
Izvadite kuglice (koje će se pretvoriti u polutke) i ostavite u plehu nekoliko minuta. Nakon toga ih preselite na rešetke kako bi se skroz ohladile.
-
9
U međuvremenu rastopite tamnu i mliječnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Nek se malo ohladi, ali ne stvrdne!
-
10
Rastopljenom čokoladom spajajte po dvije polutke. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a čokolada stvrdne.
Moji slavski sitni
Slika je povezana sa…
- Staklene kuglice
- Cokoladni konfeti
- Mljac kuglice
- Ježići
- Rafaelo od krompira
- Salama sa suvim šljivama, smokvama....
- Posne vanilice
- Oblande sa makom i orasima...
Kikiriki bajadere
Sastojci
potrebno je
- 300 g šećera
- 2 dl vode
- 200 g margarina
- 300 g neslanog mljevenog kikirikija
- oko 300 g mljevenog keksa
- 50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
- 100-150 g čokolade za preliv i malo ulja
Priprema
-
1
Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
-
2
Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
-
3
Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
-
4
Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
-
5
I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
-
6
Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
-
7
Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice
Posluživanje
Za mene je prava bajadera kad se lomi pod zubima, a u ustima se topi, ova je baš takva, samo treba da se dobije prava gustina smjese. Ako je smjesa previše rijetka bajadera je mljecava, ako je previše suva rasipaće se. Zato je najbolje keks dodavati postepeno pa isprobati na ovaj način. U kašiku uzeti malo smjese, pritisnuti drugom kašikom, istresti u šerpu pa ako se ne rasipa smjesa je dobra, ako se cijedi tečnost dodati još malo keksa.
Kokosov orah
Sastojci
Potrebno je
- 20 kom najsitnijih smokava
- 20 kom krupnih lješnjaka
Za bijelu masu
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- 125 g margarina
- 100 g kokosovog brašna
- 125 g mlijeka u prahu
za braon masu
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- 150 g margarina
- 150 g mliječne čokolade
- 300 g mljevenog keksa
i još
- 50 g kokosa
Priprema
-
1
Smokve potopiti u toplu vodu nekoliko minuta, ocijediti i u svaku staviti po jedan lješnjak.Ostaviti na hladnom mjestu.
-
2
Za bijelu masu: Šećer preliti vodom, staviti da prokuva. Čim se šećer istopi staviti margarin, kad se istopi dodati kokos i mlijeko u prahu, malo izmiješati pa umutiti mikserom da se masa malo zgusne, da se može oblikovati rukama. Ruke nakvasiti hladnom vodom pa masu podijeliti na 20 jednakih dijelova.Svaki dio istanjiti između dlanova, obložiti smokvu i oblikovati glatku kuglicu.Po potrebi ruke blago kvasiti hladnom vodom.
-
3
Za braon masu: Šećer preliti vodom i staviti da prokuva, kad se šećer istopi dodati margarin i čokoladu, kad se istopi dodati mljeveni keks, dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Mlaku masu podijeliti na 20 jednakih dijelova, svaki dio između dlanova dobro istanjiti i obložiti bijele kuglice. Uvaljati u kokos i ostaviti na hladno mjesto. Kad se dooobro stegle rezati po šelji na polovine ili četvrtine.
Kikiriki karamele
Sastojci
Prvi deo:
- 300 gr šećera
- 1 dl vode
- 125 gr margarina (maslaca)
- 100 gr mlevenog kikirikija
- 125 gr mlevenog keksa
- 125 gr mleka u prahu
Drugi deo:
- 200 gr šećera
- 75 ml vode
- 125 gr margarina (maslaca)
- 100 gr mleka u prahu
- 100 gr mlevenog keksa
- 150 gr seckanog kikirikija
Priprema
-
1
Prvi deo:
Vodu i šećer pomešajte, pa stavite na šporet da se špinuje. Ne treba dugo da vri, dovoljno je da vrlo kratko ključa. U to dodajte mleko u prahu, keks, kikiriki i margarin, brzo mešajte da se masa ujednači.
-
2
Masu razlijte u pleh koji ste prethodno podmazali sa malo ulja i par kapi limuna. Oblikujte ploču debljine oko 5 - 6 mm.
-
3
Drugi deo:
Šećer sipajte u posudu, pa ga lagano mešajući istopite tj. upržite kao za šerbe, da dobije finu karamel boju. Vodite računa da ga ne prepržite, inače će kolač dobiti gorak ukus!
Kada je šećer fino upržen dodajte vodu, i ostavite da se sav šećer fino rastopi, baš kao za šerbe. U to dadajte, mleko u prahu, keks, seckani kikiriki i maslac ili margarin.
-
4
Ovu masu ravnomerno rasporedite preko prve mase. Ostavite kolač na hladno da se stegne.
Kada je kolač hladan, i obe mase stegnute, secite ga na kockice kao karamele.
-
5
Napomena:
* Ove crne tačkice koje vidite na slici, to sam dodala one čokoladne mrvice. Malo sam prohladila drugi deo, pa ubacila malo čoko mrvica, da bi mi se malo razlikovali delovi. Možda sam trebala više da upržim šećer, onda bi bilo više kontrasta, ali bojala sam se da mi ne bude gorko.
* Što se tiče kikirikija, kupite u prodavnicama zdrave hrane sirovi kikiriki. On je oljušten i nije ni sladak ni slan. Potom ga fino ispečete u rerni, kao što pečete i lešnik. Tek tada kikiriki dobije pun ukus za ovakve kolače. Vodite računa jer može lako da izgori. Proveravajte dok vam se peče, i povremeno promešajte. Kada se sasvim ohladi sameljite ga ili iseckajte.
* Za posnu verziju koristite biljno mleko u prahu (sojino ili kokosovo). Ima da se kupi u prodavnicama zdrave hrane i nekim hipermarketima. Umesto maslaca koristite margarin.
Нема коментара:
Постави коментар