Krem kocke s makom
Sastojci
za jednu koru
3 belanca
5 kašika šećera
3 kašike mlevenog maka
2 kašika brašna
koristiti veća jaja i praviti 3 kore
fil
7 dcl. mleka
9 žumanaca
150 gr. šećera
2 pudinga od vanile
200 gr. maslaca ili margarina
2 vanilin šećera
Priprema
Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Dadovati postepeno mak i brašno i lagano ručno mešati. Prašak za pecivo nije potreban.
Staviti papir za pečenje u pleh dimenzija 28x23 cm. i rasporediti smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta.
Kada se ohladi skloniti papir.
fil
Izmešati dobro da ne bude grudvica puding, šećer, žumanca i vanilin šećer pa skuvati u mleku. U vrelo, čim se skloni sa vatre, dodati maslac i dobro izmiksati. Kada se ohladi do sobne temperature filovati kore.
Ostaviti nekoliko sati ili preko noći u frižider.
Može se staviti šlag, glazura od čokolade ali i ne mora, kolač je i ovako sočan i lepog izgleda.
Rozen plus kolači
Potrebno je:
(original recepta)
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
2 vanil šećera
250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog petit keksa
hrskava čokoladna glazura
(original recepta)
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
2 vanil šećera
250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog petit keksa
hrskava čokoladna glazura
(original recepta)
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja
Priprema:
Od
1 l hladnog mleka odvojite 2 dl i razmutite prašak za puding. U
preostalih 8 dl dodajte šećer i vanilin šećer i stavite na ringlu da
provri pa skuvajte puding na klasičan način, mešajući žicom par minuta.
Sklonite sa ringle pa u vruć puding dodajte margarin, promešajte da se
otopi pa masu podelite na dva jednaka dela.
Polovini
mase dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa dodajte i
mlevene pečene lešnike. Lagano promešajte da se sastojci sjedine.
Drugoj polovini mase dodajte čokoladu za kuvanje, otopite i dodajte mleveni keks. Promešajte.
Korice
se odmah filuju toplim filovima. Prvu koricu stavite na ravnu podlogu,
najbolje na prevrnuti pleh. Stavite na koru 6 supenih kašika tamnog fila
i dugačkim nožem ravnomerno rasporedite preko cele kore. Stavite drugu
koru i lagano rukama predjite preko nje, kao kada ravnate stolnjak
recimo. Stavite 6 kašika svetlog fila, poravnajte i tako nastavite do
kraja. Poslednja korica se ne filuje. Gotov kolač prekrijte providnom
folijom i lagano predjite oklagijom preko, pazite da ne iscuri fil.
Opteretite kolač nekim ravnim predmetom odgovarajućih dimenzija, recimo
plehom, drvenom daskom isl. pa ga ostavite preko noći u frižideru.
Glazuru
napravite tako što ćete staviti margarin u šerpicu, na tihu vatru i
pustiti ga da zapeni i da ispari sva voda. Maknite sa vatre i umešajte
ulje. Ostavite malo da odstoji kako bi se na dnu posude sakupio talog.
Gornji sloj masnoće koja se izdvojila iznad taloga, sipajte preko
omekšale čokolade i mešajte da se čokolada ne otopi do kraja. Ovako
pripremljena glazura je tečna i jako vrela pa je mešajte par minuta da
se malo prohladi, a zatim je izlijte preko kolača. Poravnajte je
dugačkim nožem, brzim potezima jer se brzo steže na hladnom kolaču.
Ostavite kolač u frižideru 1h da se glazura stegne. Oštrim nožem ili
skalperom, isecite krajeve kolača, a ostatak izdelite na pravougaonike
dim.4x2 cm i isecite.
Čoko rozen kocke
Potrebno je:
(original recepta)
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanil šećer
1 rum šećer ili malo ruma
125 g čokolade za kuvanje
40 g gorkog kakao praha
45 g gustina
125 g maslaca
za koru
6 jaja 240 g šećera 180 g brašna
140 g margarina
za fil
čaša je od jogurta (180 ml)
2 čaše šećera
1 čaša vode 300 g mlevenih oraha 3 štangle čokolade 240 g margarina
za glazuru
4 štangle čokolade malo ulja malo mleka
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanil šećer
1 rum šećer ili malo ruma
125 g čokolade za kuvanje
40 g gorkog kakao praha
45 g gustina
125 g maslaca
Priprema:
600
ml mleka i šećer, zajedno sa vanil i rum šećerom, stavite na ringlu da
provri. Za to vreme u 150 ml mleka rastvorite gustin i kakao prah tako
da nema grudvica. Maknite mleko sa ringle, u tankom mlazu ulijte smesu i
dobro promešajte pa vratite na ringlu na laganu vatru. Skuvajte krem
neprestano mešajući žicom, dok se ne zgusne kao puding. Sklonite sa
vatre i odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, pa mešajte dok se ne
otopi. Čim se čokolada otopila dodajte margarin sobne temperature
isečen na listiće. Mešajte da se i on otopi. Ostavite kremu da se malo
prohladi, a onda filujte korice. Na svaku koricu stavite po 4-5 kašika
kreme i poravnajte dugačkim nožem, a na kraju pokrijte providnom
folijom, rukama lepo zagladite korice odozgo kako biste ih poravnali i
ostavite da se ohladi i stegne barem jedan dan. Ohladjen kolač prelijte
čokoladnom glazurom. Secite na kocke tek kad se čokolada bude lepo
stegla.
Rum štangle
Po nazivu biste zaključili da su ove štanglice sa rumom, ali ne, u njima nema ni kapi ruma! A ipak mirišu i imaju ukus na rum ;)
Neverovatno
su sočne, ni malo suve iako vam možda donja žuta kora tako izgleda.
Samo ga napravite dan ranije kako bi se lepo stegao i isekao. Sezona
slava je počela, možda će baš ovaj kolač ukrasiti vašu tacnu sa sitnim
slavskim kolačma.
Potrebno je:za koru
6 jaja 240 g šećera 180 g brašna
140 g margarina
za fil
čaša je od jogurta (180 ml)
2 čaše šećera
1 čaša vode 300 g mlevenih oraha 3 štangle čokolade 240 g margarina
za glazuru
4 štangle čokolade malo ulja malo mleka
Priprema:
Umutite
6 belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte žumanca i penasto
umutite. Dodajte brašno i rastopljen i prohladjen margarin. Lagano
sjedinite špatulom i izlijte masu u podmašćen pleh dimenzija približno
40x30. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni, bitno je da testo ostane
žuto, proverite čačkalicom da li je pečeno.
Pečeni
patišpanj ostavite da se ohladi pa ga prebacite na poslužavnik, isecite
krajeve i poravnajte ga. Krajeve patišpanja izmrvite u posebnoj činiji.
Za
fil ušpinujte lagano šećer sa čašom vode, pustite da vrije oko 15-ak
minuta. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, mešajte da se čokolada
otopi i odmah prelijte preko mlevenih oraha. Promešajte da se lepo
sjedini. Margarin penasto umutite mikserom pa sjedinite sa smesom od
oraha i dobro izmiksajte.
Na
patišpanj rasporedite polovinu fila, posipajte mrvice od biskvita i
odozgo nanesite preostali fil. Poravnajte nožem i ostavite da se stegne
pa ga prelijte glazurom od topljene čokolade.
Dobro ohladite i secite štanglice oštrim nožem.
Prhke šubarice
Ovo
je jedan od onih finih, prhkih kolača sa filom od oraha, sa nekim
starinskim šmekom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poslužite ga uz
vašu omiljenu kafu ili čaj, uživanje je zagarantovano ;)
Potrebno je:
(original recepta)
testo
2 jaja
5 kašike šećera
80 g maslaca
500 ml ili 290 g brašna
1 prašak za pecivo
fil
250 g mlevenih oraha
150 ml šećera
1 vanil šećer
100 ml mleka
120 gr maslaca
i još
200 g čokolade
5 kašike ulja
150 g mlevenih oraha ili kokosa
Priprema:
Jaja
i šećer kratko umutite, dodajte rastopljeni maslac i brašno pomešano sa
praškom za pecivo. Umesite rukama mekano testo. Odmah razvucite testo
na debljinu od 3 mm otprilike i vadite krugove malom rakijskom čašom
prečnika oko 4 cm.
U
toku pečenja krugovi će se baš nadići pa ostavite malo razmaka izmedju
kad ih budete redjali na papirom obloženi pleh. Zagrejte rernu na 180
stepeni i ispecite ih svega 5 minuta da ostanu beli.
Za
fil stavite mleko sa šećerom i vanil šećerom da provri, mešajte da se
otope kristali šećera pa maknite sa ringle i dodajte mlevene orahe.
Dobro izmešajte i ostavite fil da se potpuno ohladi. Maslac penasto
umutite i sjedinite sa ohladjenim filom.
Čokoladu
i ulje istopite na pari u plićoj posudi. Mlevene orahe stavite u tanjir
jer će vam tako biti lakše da uvaljate šubarice.
Uzmite
jedan kolačić i nafilujte ga punom kašičicom fila od oraha, slobodno
prepunite kašičicu jer fila ima sasvim dovoljno za sve kolačiće. Preko
fila lagano pritisnite drugi kolačić i poravnajte fil sa strane.
Stranice kolača umočite u čokoladu pa uvaljajte u mlevene orahe ili
kokos, po želji. Ostavite ih u frižideru da se malo stegnu pre upotrebe.
Napomena:
Od ove mere dobićete dva pleha od rerne kolačića. Veoma je izdašan, a
može da stoji i nekoliko dana u frižideru, onda omekša i još je lepši.
Decembraski zadatak u okviru kuVarijacija bile su Reform kocke, Maje@Cooks&Bakes.
Reform kocke su mini verzija kontroverzne Reform torte (moju izvedbu i zapažanja o ovoj torti možete pročitati ovde), a ako vas zanima zašto je dobila ovaj epitet skočite na originalni link i natenane pročitajte post i prateće komentare, pri tom ćete svašta novo naučuti.
Kako se Reforma već ustalila u mojoj kuhinji, nije bilo sumnje da ću kocke obožavati, iz više razloga koji slede u nastavku…
Za razliku od torte, kocke su dosta jednostavnije za pripremu. Nema deljenja kore i fila, mazanja pojedinačnih kora, slaganja… Peče se jedna kora, potom kuva fil i premazuje preko kore. Tabla ide na hlađenje, pa kada se fil dobro stegne, seče se na kocke. No, nešto što nam zadaje muku kod torte postoji i ovde…
Glavna začkoljica je u dužini kuvanja žumanaca za fil. Kako bi dobili idealan fil, koji nije redak da curi i beži sa kore ili previše gust da se ne može mazati po kori, dužina kuvanja je od ključne važnosti. Maja je napisala da njoj treba 15 minuta da žumanca postignu odgovarajuću gustinu, kod mene to bude za 13-14 minuta. Pošto sam više puta radila ovu tortu, vežbom sam razvila oko i umem da prepoznam kada je fil odgovarajuće gustine. Gledam ja i dalje na sat, ali počela sam da se oslanjam na to kada varjača počne da ostavlja baš vidljiv trag po dnu šerpe, da tada gasim ringlu. Možda je ova metoda neprecizna, ali meni radi posao.
Nema razloga da vas potencijalni neuspeh fila odbije od pripreme torte ili kocki, samo dobro isčitajte originalni recept i komentare. Ako ne uspete prvi put, pa šta…Za sledeći put imate neko iskustvo, a verujte mi da to što napravite, bez obzira na izgled, biće veoma, veoma ukusno.
Jedini problem mi se javio tokom ukrašavanja kockica, orasi nisu hteli da se lepe. Prvih 15-ak je lepo bilo ukrašeno, ali one posle nikako nisu htele da prime orase. Sve je počelo da izgleda nekako neuredno. Neukrašene sam vratila u zamrzivač dok se ja malo ohladim. Posle nekog vremena sam opet krenula i sve je bilo u redu i bez problema su se dale ukrasiti. Izgleda da kada su kockice direkt iz zamrzivača primaju mlevene orahe lepo, ali čim se “zagreju” neće, pa neće.
Od mene sve preporuke za Reform kocke. Ukusom, a i dekorativnošću osvajaju. Količina od pune mere je pozamašna, npr.ja sam ih sekla na dimenzije 3x3cm i dobila preko 50 kockica. Mislim da je ovo idealna dimenzija, jer se pojedu u 2 zalogaja. Ako želite da ih uvrstite u sitne kolače za posluženje, samo ih stavite u odgovarajuće korpice.
Sastojci za koru:
• 10 belanaca
• 250 g šećera
• 250 g oraha
Orahe samleti u mlinu ili u blenderu usitnini na krupnije komadiće.
Rernu upaliti da se greje na 200° C, spremiti pleh 24x36cm i obložiti ga papirom za pečenje. Kada se rerna ugrejala, belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u više navrata. Na kraju, lagano umešati mlevene orahe. Masu prebaciti u pleh, izravnati i staviti da se peče oko 25 minuta. Pečenu koru ostavite da se ohladi. Nikako nemojte skidati papir.
Sastojci za fil:
• 10 žumanaca
• 180 g šećera
• 250 g maslaca
• 100 g čokolade
Prvo je potrebno otopiti maslac kako bi odvojili višak vode koji se nalazi u njemu, a koji nam ne treba. Otopljeni maslac prebaciti u neku providnu posudicu(kako bi mogli da pratite razdvajanje vode i masnoće) ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi, postepeno će se na dnu izdvojiti voda, pa lagano prespite masnoću u drugi sud, a vodu bacite. Ili jednostavno otopljeni maslac stavite u frižider, pa kada se malo stegne, probušiti rupicu na površini i odsuti višak vode (ponovo stegnuti maslac je potrebno opet otopiti).
U međuvremenu, spremite dve šerpe, veću i manju koja može da stane u veću, ali da ne dodiruje dno veće. Veću napuniti vodom i staviti na ringlu da se voda greje.
U manju šerpicu sipati žumanca i šećer pa ih umutiti kratko mikserom, ne više od 30 sekundi. Kada voda u većoj šerpi provri, ubaciti manju šerpu sa žumancima. Ali tako da ne dodiruje dno veće šerpe, nego da bude “umočena” u vodu. Fil kuvati uz stalno mešanje, 13-15 minuta ili dok žica/varjača ne počne da ostavlja vidljiv trag po dnu šerpe (ili kako je Maja napisala “dok ne dobiju gustinu meda koji curi sa kašike”). Ugasiti ringlu i izvaditi manju šerpu iz vode, pa ubaciti otopljeni maslac, promešajte pa dodajte izlomljenu čokoladu i sačekajte kratko da se čokolada otopi, pa mikserom umutite masu dok ne dobijete gusti, lepljivi fil. Ostaviti da se ohladi oko 15 minuta. Ja sam nakon 10 minuta fil mazala na koru. Ako ste dobro skuvali fil, neće biti curanje i problema sa mazanjem.
Sjedinjavanje:
Koru (sa papirom) prebaciti na tacnu. Na površinu sipati fil i lagano i ravnomerno razmazati po kori. Ako je previše gust, malo alatku s kojom razmazujete umočite u vrelu vodu i pokušajte tako da razmazujete. Kada ste ravnomerno rasporedili fil, par puta podignite tacnu sa korom i tresnite o sto, kako bi se fil dodatno izravnao. Stavite u zamrzivač na par sati ili tokom noći da se fil dodatno stegne.
Sečenje:
Tabla se obavezno seče zamrznuta, jer je tako lakše za rad. Sečenje kockica radite sa oštrim nožem koji pre svakog reza obrišete i umočite u vrelu vodu i u jednom potezu vršite sečenje. Moje kockice su bile 3×3 cm. Papir skidajte u toku sečenja kockica, lako se odvaja.
Ukrašavanje:
• oko 100 g mlevenih oraha
Kockite umakati u mlevene orahe sa svih strana. Na vrh svake kockice možete staviti ukrasne perlice ili polovine oraha ili badema.
NASLOVI SU LINKOVI PREMA RECEPTU!
Kolač sa višnjama
Vanila krem sa višnjama
Cheesecake krem
Panna cotta
Najlepša voćna torta
Dunavski valovi
Pita sa višnjama
Keks torta sa višnjama
Rolat sa višnjama
Kuglof krem od višanja i griza
Sastojci
piškota
4 jaja
75 gr. brašna
40 gr. kakao
200 gr. šećera
2 kašike istopljenog maslaca
2 kašike mlake vode
1 vanilin šećer
1 kašikica praška za pecivo
fil
3,5 dcl. slatke pavlake
250 gr. sira mascarpone
2 kašike praha za instant pudinga vanila ili 3 kašike praha za šlag kremu od vanile
6 kašika šećera u prahu
1 vanilin šećer
višnje iz kompota
1 šlag za ukrašavanje
priprema
Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Umutiti penasto jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati postepeno istopljeni maslac i toplu vodu stalno muteći. Zatim dodati i suve sastojke i lagano izmešati.
U tepsiju srednje veličine, 23x32 cm. staviti na dno papir za pečenje, malo ga premazati istopljenim maslacem i sipati smesu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 20 minuta, zavisi od rerne, već na 15 minuta proverite.
Toplu piškotu izvaditi zajedno sa papirom na krpu posutu šećerom u prahu. Staviti je tako da gornji sloj tokom pečenja bude dole, na krpi. Odvojiti papir i urolati piškotu i ostaviti da se ohladi.
fil
Sve sastojke umutiti u čvrst krem. Rasporediti na piškotu, staviti višnje i uviti rolat.
Dekorisati šlagom.
Može da se seče i odmah ali ja uvek volim da odstoji neko vreme u frižideru, i da se stegne malo ali najviše da se sjedine ukusi.
Sastojci
kore
5 dcl. mleka
100 gr. šećera
4 kašike pekmeza - ja sam stavila domaći od mlevenih šljiva
4 kaš. ulja
2 kaš. kakao
2 kesice vanilin šećera
1 kašikica praška za pecivo
250 gr. gr. brašna
fil
5 dcl. mleka
5 kašika gustina
150 gr. šećera
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina
sok od jednog limuna
Priprema
Sve sastojke za kore izmešati da se dobije smesa gustine otprilike kao za palačinke. Peći na dva puta u većoj, pa kore preseći na pola, ili svaku koru posebno u manjoj tepsiji.
Ja sam pekla u tepsiji dimenzija 27x23 cm. Smesu podeliti u 4 činijice, za svaku koru je potrebno oko 275 gr. smese. Staviti papir za pečenje, blago ga nauljiti i posuti brašnom, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8-9 minuta. Kora će biti kao deblji palačinak, sjajna i glatka.
Izvaditi koru zajedno sa papirom, odmah odvojiti papir i ostaviti da se ohladi. Peći i ostale korice na isti način.
Fil
Od 5 dcl. mleka odvojiti toliko da se izmeša šećer, vanilin šećer i gustin, ostalo staviti da prokuva. Zakuvati gustin, kuvati 2-3 minuta, dodati limunov sok i skinuti sa vatre. Pokriti najlon folijom tako vrelo da se ne uhvati korica tokom hlađenja. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku fila od gustina stalno muteći mikserom.
Filovati korice i ostaviti kolač nekoliko sati u frižideru pre služenja.
Kolač je kremast i prelepog ukusa. RECEPT, malo izmenjen kod mene.
Sastojci
kora
2 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mleka
8 kašika brašna
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika kokosa
1 prašak za pecivo
fil
7,5 dcl. mleka
250 gr. maslaca ili margarina
10 kašika šećera
100 gr. čokolade
100 gr. kokosa
1 vanilin šećer
5 kašika griza
Priprema
za koru
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati žumaca, dobro umutiti pa dodati i sve ostale sastojke. Izmešati i izliti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednjih dimenzija.
Peći pu prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 12-15 minuta.
fil
Sve sastojke, osim griza, staviti u mleko da se istope i prokuvaju. Zakuvati i griz, kuvati desetak minuta na srednjoj temperaturi i toplo rasporediti na kolač.
Ostaviti nekoliko sati u frižider da se ohladi i stegne.
Posuti kokosom ili staviti šlag.
Sastojci
podloga
200 gr. mlevenog keksa, plazma ili neki drugi
160 gr. otopljenog maslaca
beli fil
1 mala konzervica kondenzovanog mleka - 397 gr.
1,5 dcl. sveže ceđenog soka od limuna
2 dcl. vrele vode
10 gr. želatina u prahu
žele
2 x 100 gr. žele praha od jagode
4,5 dcl vode
priprema
Maslac istopiti i izmešati sa mlevenim keksom. Rasporediti u dublju četvrtastu formu dimenzija 23x20 cm. Ostaviti u frižider da se stegne.
beli fil
U vrelu vodu staviti želatin i mešati da se skroz istopi. Sjediniti sa kondenzovanim mlekom i sokom od limuna. Sipati preko čvrstog dela od keksa i ostaviti dva sata u frižider da se stegne.
žele
u vrelu vodu istresti prah želatin od jagode, dobro izmešati da postane prozirno i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Na već čvrst beli deo sipati žele i ostaviti da se i ovaj deo stegne, oko 2-3 sata u frižideru.
Sastojci
piškota
5 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašike griza
pola kesice praška za pecivo
fil
5 dcl. mleka + 1 dcl
4 žumanca
6 kašika brašna
4 kašike šećera
1 vanilin đećer
i još
4 belanca
4 kašike šećera
500 gr. malina
2 šlaga
priprema
Umutiti penasto jaja i šećer, dodavati postepeno brašno, griz i prašak za pecivo. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji srednje veličine u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Preko polu pečene kore rasporediti maline i peći još oko 10 minuta.
fil
Žumanca, brašno, šećer i vanilin šećer umutiti sa 1 dcl mleka da nema grudvica. Zakuvati u 5 dcl. mleka i kuvati nekoliko minuta na umerenoj temperaturi.
Posebno umutiti belanca sa 4 kašike šećera. Dodati u vreo fil, izmešati dobro, ja to radim mikserom, i sipati fil preko kore sa malinama. Ostaviti nekoliko sati u frižider da se dobro ohladi pa staviti šlag.
sastojci
I deo od tamne čokolade
100 gr. tamne čokolade sa 70 % kakao mase
2 kašike likera od kafe ili kuvane kafe
2 žumanca
2 belanca
3 kašike šećera
150 ml. mlečne slatke pavlake
II deo od mlečne čokolade
100 gr. mlečne čokolade
2 kašike kašike likera od kafe ili kuvane kafe
2 žumanca
2 belanca
3 kašike šećera
150 ml. mlečne slatke pavlake
III deo od bele čokolade
120 gr. mlečne čokolade
2 kašike kašike likera od kafe ili kuvane kafe
2 žumanca
2 belanca
2 kašike šećera
175 ml. mlečne slatke pavlake
priprema
Sva tri dela se prave na isti način.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Umutiti i slatku pavlaku.
Na pari istopiti čokoladu sa dve kašike likera od kafe. Skinuti sa vatre i umešati dva žumanca. Odmah sipati u slatku pavlaku i dobro izmešati. Zatim u smesu dodati i umućena belanca i lagano promešati da se dobije glatka, homogena smesa.
Kalup dimenzija 10x26 cm. obložiti providnnom folijom i rasporediti smesu. Ostaviti u zamrzivač na pola sata da se krem malo stegne da bi mogli lako naneti drugi krem. Ponoviti postupak i sa ostale dve kreme.
Mus ostaviti preko noći u zamrzivaču. Da bi lako izvadili mus iz kalupa samo ga ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi, uzmite krajeve folije i ravnomerno izdignite iz kalupa.
Na tacni okrenite tako da beli deo bude dole.
Roladice od oraha, koje sam isprobala pre nekoliko meseci, a koje nisu doživele da ih objavim na blogu, jer su bile tako dobre da su odmah nestale. Razmišljala sam da li da ih radim opet, specijalno za blog, ali odustala sam jer sam skoro objavila recept za Baklava rolnice, pa da ne preterujem sa baklavom, ali recept za Snježine roladice je zapisan i sigurno ću ga raditi opet.
Lešnik kocke su jako fine,
Sastojci za testo:
• 250 g mlevenih, pečenih lešnika
• 1 kašika kakaa
• 8 belanaca
• 8 kašika šećera
Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer. Kada su belanca umućena, dodati mešavinu prosejanog kakaa i mlevenih lešnika. Prebaciti u pleh koji je obložen papirom za pečenje, peći na 200°C, oko 15-20 minuta.
Krema:
• 8 žumanaca
• 50 g šećera u prahi
• 1 kesica vanil šećera ili jedna kašikica ekstrakta od vanile
• 200 g maslaca
Pripremiti posude za kuvanje na pari, jednu veću šerpu napuniti vodom do pola i jednu manju u kojoj će se kuvati žumanca. Žumanca, šećer i vanilu pomešati i staviti iznad šerpe sa vodom koja vri. Kuvati dok se žumanca ne zgusni, sve vreme mešajući, oko 10 minuta. Ostaviti da se smesa ohladi.
Kada su se žumanca ohladila pomešati ih sa dobro izmiksanim maslacem. Kremu namazati preko ohlađene kore.
Glazura od čokolade:
• 100 g čokolade sa 70% kakaa
• 50 g maslaca
• 1 kašika šećera
• 1 kašika vode
Čokoladu, maslac, vodu i šećer otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu premazati preko kolača.
Kolač staviti u frižider. Seći ga na kocke oštrim nožem, koji pre svakog rezanja umočiti u vrelu vodu i obrisati salvetom, kako bi se dobili što “čistiji” rezovi.
“kuVarijacije” su mesečna igra namenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Ovo je moje prvo učešće u istoj i mogu reći da je bilo veoma zabavno.
Recept za ove divne kuglice je potekao od Mihaele sa njenog divnog bloga La casa de vainilla. Kuglice su toliko lake za spremanje i toliko ukusne i slične originalu da sam bila baš iznenađena.
Moja zapažanja su sledeća:
-kuglice su jako jednostavne za pravljenje;
-pravila sam pola mere i nije mi bilo potrebno više od pola sata;
-kao što sam već rekla,veoma, veoma su slične originalu;
-sigurno ih pravim opet!
Ferrero Rocher
Sastojci:
• 100 g lešnik napolitanki
• 150 g pečenih lešnika
• 200 g Nutelle
• 150 g čokolade za kuvanje
• 4-5 kašika ulja
Priprema:
Iseckati lešnike ili ih staviti u kesu pa dobro izlupati oklagijom. U posudi grubo izmrviti napolitanke, dodati lešnike i nutelu. Dobro izmešati. Praviti kuglice željene veličine, ređati na tacnu i ostaviti u frižider da se dobro ohlade.
Na laganoj vatri ili na pari rastopiti čokoladu i ulje. Izvaditi kuglice iz frižidera i umakati ih u čokoladu. Stavljati ih ili na rešetku ili na masan papir, pa opet u frižider na hlađenje. Kada se čokolada stegne, navalite!
Ideju za marcipan praline sam pronašla kod Maslinke. Radila sam ih po uzoru na njene Kuglice od domaćeg marcipana. Jedina promena je što sam umesto brusnica koristila suve višnje i nisam koristila pistaće. Potapala sam ih u crnu čokoladu sa višnjama (Bambijeva je odlična).
Marcipan sam pravila po već čuvenom receptu koji možete videti na Coolinarici. I mogu reći da sam jako zadovoljna rezultatom što se tiče i marcipana i pralina.
za 200-250g marcipana
• 100 g sirovog badema
• 100 g šećera u prahu
• gustog šećernog rastvora (1:1)
• malo arome gorkog badema
Sirove bademe preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje 15ak min. Skinuti im kožicu i ostaviti da se suše preko noći ili ih malo prosušiti u rerni. Kada se bademi dobro osuše, samleti ih u mlinu. Ja sam ih mlela dva puta.
Šećer u prahu prosejati i pomešati sa mlevenim bademima. Staviti u blender i dobro ih izmešati. Napraviti šećerni rastvor. U šerpicu sipati 50 ml vode i 50g šećera. Staviti da proključa i ohladiti. Sipati bademe i šećer u posudu, dodati malo arome badema i par kašikica šećernog rastvora. Zamesiti kao testo. Treba da se dobije fina masa koja se ne lepi. Tečnost dolivati po potrebi. Ako se masa lepi dodati šećera u prahu. Umotati u foliju i držati u frižider.
• 200-250 g marcipana
• 100 g suvih višanja (ili bilo kog drugog suvog voća)
• 100 g crne čokolade sa višnjama
Višnje iseckati na pola. Marcipan izgnječiti, da omekša. U marcipan dodati suve višnje i sve lepo zamesiti. Od marcipana praviti kuglice. Istopiti čokoladu sa par kašika ulja. Kuglice viljuškom umakati u čokoladu, dobro ocediti i ređati na papir za pečenje. Staviti u frižider da se čokolada stegne.
Ovog meseca u kuVarijacijama- homemade Bounty čokoladice.
Uvek sam bila protiv raznih homemade varijanti, pogotovo slatkiša. Zašto se mučiti i praviti nešto što možeš da kupiš kod komšinice na ćošku. I to nešto nikada neće biti isto kao i original. E, a onda smo u KuVarijacijama pravili Ferrero Rocher i oduševila sam se koliko je to slično originalu. A da ne spominjem koliko puta su mi tražili recept svi oni koji su ih probali.
I sad su na red došle Bounty čokoladice. Nisam bila oduševljena, jer sam ja više Twix ili Mars tip. A i kokos mi nije jedna od omiljenih namirnica. Daleko da ga ne volim, ali nije mi u top 5. No, dobro…
Bounty sam pravila dva puta u toku ovog meseca. Prva varijanta je bio recept u originalu , a druga varijanta je bila moja verzija ovih čokoladica, ali o tome drugom prilikom.
Prvi put kada sam ih radila gledala sam da ispoštujem recept u potpunosti (noslila sam ih kao poklon pa nisam htela da eksperimentišem).
Prvo što mi je u receptu zapalo za oko jeste margarin , koji sam inače izbacila iz upotrebe. Recept traži margarin sa aromom slatke pavlake. Ovaj korak sam mislila da zanemarim, jer sam imala zalihu maslaca u frižideru (maslac sam inače počela mahnito da kupujem kad god ga vidim u radnji, jer je bila nestašica istog). Medjutim, prolazeći kroz radnju spazim taj margarin sa aromom slatke pavlake i reših da ga kupim, jer možda je on baš bitan sastojak i nešto što ovim čokoladicama definiše ukus. Druga stvar koja mi je zapala u oči je količina šećera. Činila mi se prevelika pa sam je smanjila za nekih 50 g.
Zaključak:
-čokoladice su ukusne i jednostave su za pripremu
-margarin se dosta oseća, to je ono što zameram
-jedini problem koji sam imala je bio prilikom rezanja. Masa se osipala (možda se nije dovoljno stegla) i nisam dobijala lepe kockice, pa sam onda rukom morala da oblikujem svaku kockicu i na kraju su nastali ovi kružići
Sastojci:
• 1 dl slatke pavlake
• 250 g margarina sa aromom slatke pavlake
• 300 g šećera
• 250 g kokosa
• 150 g tamne čokolade
• 80 g margarina
Priprema:
Margarin, šećer i slatku pavlaku staviti u šerpicu i otopiti na srednjoj vatri.Kada masa provri dodati kokos i sve dobro izmešati. Pravougani pleh, dužine 30cm obložiti papirom, pa u nju sipati kokos masu. Izravnati i staviti u frižider na min 2 sata. Kada se masa stegne, prevrnuti je na dasku za sečenje pa seći na kockice. Kockice vratiti u frižider.
Spremiti čoko glazuru. Otopiti čokoladu i margarin. Ostaviti da se ohladi.
Kockice kokosa umakati u čokoladu, vaditi viljuškom i stavljati na tacnu obloženu masnim papirom. Staviti u frižider da se glazura stegne. Kada se glazura stegne, iseći viškove čokoladne glazure koji su se razlili ii poslužiti.
Sastojci:
Tijesto:
200 g margarina
150 g šećera
250 g brašna
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
150 g nasjeckane čokolade
3 jaja
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
2 žlice mlijeka
Priprema:
Dobro izraditi omekšali margarin i šećer, dodati jaja pa jogurt, vanilin šećer te brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Sve dobro izmiješati mikserom pa kad je nastala kremasta smjesa, lagano kuhačom umiješati čokoladu.
Izliti u manji pleh (25 x 30 cm) namašten ili obložen papirom za pečenje.
Peči u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 min na 180 st.C.
Na laganoj vatri za glazuru otopiti čokoladu i margarin sa mlijekom.
Gotov kolač poravnati lagano po vrhu većom žlicom i preliti čokoladnom glazurom.
Može se rezati čim se malo ohladi, pravi popodnevni kolač :) Nama se jako svidio!
Odlican i veoma brz kolac koji ce obozavati i stari i mladi :)
4 dl secera
2 dl ulja
6 dl brasna
1 prasak za pecivo
200 gr maka
Glazura:
100 gr cokolade
3 kasike ulja
Dekorativni keksici sa finom penicom i kiselkastom marmeladom...
Potrebno za keksice:
280 gr brasna
250 gr maslaca
3 zumanca
50 gr secera
1 vanili secer
Potrebno za penicu:
3 belanca
200 gr secera u prahu
oko 150 gr marmelade od kajsija ili sipka
Priprema:
Iseckati maslac u brasno pa ga izmrviti rukama. Dodati secer, vanili secer i zumanca pa umesiti glatko testo.
Ostaviti testo u frizider na 1-2 sata. Nakon toga testo premesiti, pa na brasnjavoj podlozi tanko razviti oklagijom. casicom za rakiju ili manjoj okruglom modlicom vaditi kolutice i slagati u pleh prekriven papirom za pecenje.
Umutiti belanca u sneg, postepeno dodati secer i mutiti dok smesa ne postane cvrsta. Premestiti penu od belanaca u poslasticarku kesu za dekoraciju torti pa na svaki kolutic istiskati po malo snega. Peci oko
10 do 20 minuta na 180 stepeni (sto ovisi o vasoj rerni). Voditi racuna pri pecenju jer kolacici treba samo blago da pozute.
Veliki sam sladokusac i obozavam filovane torte i kolace
:) Medjutim, od kada sam u drugom stanju, neprestano mi se jedu dizana
testa, kako slana tako i slatka. Milsim da zadnjih par dana samo mesim,
cak mi se i darling ugojio ;) Juce je odluka pala na ove odlicne i veoma
jednostavne buhtlice :)))
Potrebno:
500 gr brašna
20 gr kvasca (pola kockice)
50 gr secera
prstohvat soli
1 dl mleka
1 dl vode
1 jaje
2 žumanca
rendana kora limuna
50 - 100 gr maslaca (margarina)
pekmez ili eurokrem
šecer u prahu
Priprema:
Staviti kvasac u mlako mleko sa malo secera i brasna. U ciniju sipati brasno, dodati nadosli kvasac, secer, so, jaje, zumanca, limunovu koru i mlaku vodu pa zamesiti testo. Oblikovati glatku poluloptu, pokriti pa ostaviti na toplom oko 40-ak minuta da nadolazi.
Radnu povrsinu posuti brasnom, istresti nadoslo testo pa premesiti. Razviti na prst debljine pa iseci kvadratice i na svaki staviti, po zelji, kasiku pekmeza ili eurokrema.
Umotati svaki kvadratic u kuglicu tako da buhtla bude dobro zatvorena sa svih strana kako pekmez ne bi iscureo prilikom pecenja. Svaku kuglicu umociti u rastopljen maslac pa redjati u pleh (kalup za torte) premazan maslacem. Kalup mora imati vislje stranice jer ce buhtle narasti pri precenju. Slozene kuglice prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti na toplom mestu da narastu i popune kalup (ja sam ostavila dok se rerna grejala).
Peci na 180 stepeni malo vise od pola sata (moje su se pekle tacno 35 minuta). Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se malo prohlade.
Posuti secerom u prahu i posluziti tople.
Kolač noć u Veneciji
Recept:http://receptisapotpisom.blogspot.com/2014/04/kolac-noc-u-veneciji.html
Recept:http://receptisapotpisom.blogspot.com/2014/04/kolac-noc-u-veneciji.html
Kolač noć u VenecijiReform kocke
Reform kocke
Decembraski zadatak u okviru kuVarijacija bile su Reform kocke, Maje@Cooks&Bakes.
Reform kocke su mini verzija kontroverzne Reform torte (moju izvedbu i zapažanja o ovoj torti možete pročitati ovde), a ako vas zanima zašto je dobila ovaj epitet skočite na originalni link i natenane pročitajte post i prateće komentare, pri tom ćete svašta novo naučuti.
Kako se Reforma već ustalila u mojoj kuhinji, nije bilo sumnje da ću kocke obožavati, iz više razloga koji slede u nastavku…
Za razliku od torte, kocke su dosta jednostavnije za pripremu. Nema deljenja kore i fila, mazanja pojedinačnih kora, slaganja… Peče se jedna kora, potom kuva fil i premazuje preko kore. Tabla ide na hlađenje, pa kada se fil dobro stegne, seče se na kocke. No, nešto što nam zadaje muku kod torte postoji i ovde…
Glavna začkoljica je u dužini kuvanja žumanaca za fil. Kako bi dobili idealan fil, koji nije redak da curi i beži sa kore ili previše gust da se ne može mazati po kori, dužina kuvanja je od ključne važnosti. Maja je napisala da njoj treba 15 minuta da žumanca postignu odgovarajuću gustinu, kod mene to bude za 13-14 minuta. Pošto sam više puta radila ovu tortu, vežbom sam razvila oko i umem da prepoznam kada je fil odgovarajuće gustine. Gledam ja i dalje na sat, ali počela sam da se oslanjam na to kada varjača počne da ostavlja baš vidljiv trag po dnu šerpe, da tada gasim ringlu. Možda je ova metoda neprecizna, ali meni radi posao.
Nema razloga da vas potencijalni neuspeh fila odbije od pripreme torte ili kocki, samo dobro isčitajte originalni recept i komentare. Ako ne uspete prvi put, pa šta…Za sledeći put imate neko iskustvo, a verujte mi da to što napravite, bez obzira na izgled, biće veoma, veoma ukusno.
Jedini problem mi se javio tokom ukrašavanja kockica, orasi nisu hteli da se lepe. Prvih 15-ak je lepo bilo ukrašeno, ali one posle nikako nisu htele da prime orase. Sve je počelo da izgleda nekako neuredno. Neukrašene sam vratila u zamrzivač dok se ja malo ohladim. Posle nekog vremena sam opet krenula i sve je bilo u redu i bez problema su se dale ukrasiti. Izgleda da kada su kockice direkt iz zamrzivača primaju mlevene orahe lepo, ali čim se “zagreju” neće, pa neće.
Od mene sve preporuke za Reform kocke. Ukusom, a i dekorativnošću osvajaju. Količina od pune mere je pozamašna, npr.ja sam ih sekla na dimenzije 3x3cm i dobila preko 50 kockica. Mislim da je ovo idealna dimenzija, jer se pojedu u 2 zalogaja. Ako želite da ih uvrstite u sitne kolače za posluženje, samo ih stavite u odgovarajuće korpice.
Reform kocke
Sastojci za koru:
• 10 belanaca
• 250 g šećera
• 250 g oraha
Orahe samleti u mlinu ili u blenderu usitnini na krupnije komadiće.
Rernu upaliti da se greje na 200° C, spremiti pleh 24x36cm i obložiti ga papirom za pečenje. Kada se rerna ugrejala, belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u više navrata. Na kraju, lagano umešati mlevene orahe. Masu prebaciti u pleh, izravnati i staviti da se peče oko 25 minuta. Pečenu koru ostavite da se ohladi. Nikako nemojte skidati papir.
Sastojci za fil:
• 10 žumanaca
• 180 g šećera
• 250 g maslaca
• 100 g čokolade
Prvo je potrebno otopiti maslac kako bi odvojili višak vode koji se nalazi u njemu, a koji nam ne treba. Otopljeni maslac prebaciti u neku providnu posudicu(kako bi mogli da pratite razdvajanje vode i masnoće) ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi, postepeno će se na dnu izdvojiti voda, pa lagano prespite masnoću u drugi sud, a vodu bacite. Ili jednostavno otopljeni maslac stavite u frižider, pa kada se malo stegne, probušiti rupicu na površini i odsuti višak vode (ponovo stegnuti maslac je potrebno opet otopiti).
U međuvremenu, spremite dve šerpe, veću i manju koja može da stane u veću, ali da ne dodiruje dno veće. Veću napuniti vodom i staviti na ringlu da se voda greje.
U manju šerpicu sipati žumanca i šećer pa ih umutiti kratko mikserom, ne više od 30 sekundi. Kada voda u većoj šerpi provri, ubaciti manju šerpu sa žumancima. Ali tako da ne dodiruje dno veće šerpe, nego da bude “umočena” u vodu. Fil kuvati uz stalno mešanje, 13-15 minuta ili dok žica/varjača ne počne da ostavlja vidljiv trag po dnu šerpe (ili kako je Maja napisala “dok ne dobiju gustinu meda koji curi sa kašike”). Ugasiti ringlu i izvaditi manju šerpu iz vode, pa ubaciti otopljeni maslac, promešajte pa dodajte izlomljenu čokoladu i sačekajte kratko da se čokolada otopi, pa mikserom umutite masu dok ne dobijete gusti, lepljivi fil. Ostaviti da se ohladi oko 15 minuta. Ja sam nakon 10 minuta fil mazala na koru. Ako ste dobro skuvali fil, neće biti curanje i problema sa mazanjem.
Sjedinjavanje:
Koru (sa papirom) prebaciti na tacnu. Na površinu sipati fil i lagano i ravnomerno razmazati po kori. Ako je previše gust, malo alatku s kojom razmazujete umočite u vrelu vodu i pokušajte tako da razmazujete. Kada ste ravnomerno rasporedili fil, par puta podignite tacnu sa korom i tresnite o sto, kako bi se fil dodatno izravnao. Stavite u zamrzivač na par sati ili tokom noći da se fil dodatno stegne.
Sečenje:
Tabla se obavezno seče zamrznuta, jer je tako lakše za rad. Sečenje kockica radite sa oštrim nožem koji pre svakog reza obrišete i umočite u vrelu vodu i u jednom potezu vršite sečenje. Moje kockice su bile 3×3 cm. Papir skidajte u toku sečenja kockica, lako se odvaja.
Ukrašavanje:
• oko 100 g mlevenih oraha
Kockite umakati u mlevene orahe sa svih strana. Na vrh svake kockice možete staviti ukrasne perlice ili polovine oraha ili badema.
10 raznih torti, kolača i krema sa višnjama
Kolač sa višnjama
Vanila krem sa višnjama
Cheesecake krem
Panna cotta
Najlepša voćna torta
Dunavski valovi
Pita sa višnjama
Keks torta sa višnjama
Rolat sa višnjama
Kuglof krem od višanja i griza
Rolat sa višnjama
Sastojci
piškota
4 jaja
75 gr. brašna
40 gr. kakao
200 gr. šećera
2 kašike istopljenog maslaca
2 kašike mlake vode
1 vanilin šećer
1 kašikica praška za pecivo
fil
3,5 dcl. slatke pavlake
250 gr. sira mascarpone
2 kašike praha za instant pudinga vanila ili 3 kašike praha za šlag kremu od vanile
6 kašika šećera u prahu
1 vanilin šećer
višnje iz kompota
1 šlag za ukrašavanje
priprema
Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Umutiti penasto jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati postepeno istopljeni maslac i toplu vodu stalno muteći. Zatim dodati i suve sastojke i lagano izmešati.
U tepsiju srednje veličine, 23x32 cm. staviti na dno papir za pečenje, malo ga premazati istopljenim maslacem i sipati smesu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 20 minuta, zavisi od rerne, već na 15 minuta proverite.
Toplu piškotu izvaditi zajedno sa papirom na krpu posutu šećerom u prahu. Staviti je tako da gornji sloj tokom pečenja bude dole, na krpi. Odvojiti papir i urolati piškotu i ostaviti da se ohladi.
fil
Sve sastojke umutiti u čvrst krem. Rasporediti na piškotu, staviti višnje i uviti rolat.
Dekorisati šlagom.
Može da se seče i odmah ali ja uvek volim da odstoji neko vreme u frižideru, i da se stegne malo ali najviše da se sjedine ukusi.
Jagodice, jagode... :) - Kolači i torte sa jagodama
Gumeni kolač -( kolač bez jaja )
Sastojci
kore
5 dcl. mleka
100 gr. šećera
4 kašike pekmeza - ja sam stavila domaći od mlevenih šljiva
4 kaš. ulja
2 kaš. kakao
2 kesice vanilin šećera
1 kašikica praška za pecivo
250 gr. gr. brašna
fil
5 dcl. mleka
5 kašika gustina
150 gr. šećera
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina
sok od jednog limuna
Priprema
Sve sastojke za kore izmešati da se dobije smesa gustine otprilike kao za palačinke. Peći na dva puta u većoj, pa kore preseći na pola, ili svaku koru posebno u manjoj tepsiji.
Ja sam pekla u tepsiji dimenzija 27x23 cm. Smesu podeliti u 4 činijice, za svaku koru je potrebno oko 275 gr. smese. Staviti papir za pečenje, blago ga nauljiti i posuti brašnom, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8-9 minuta. Kora će biti kao deblji palačinak, sjajna i glatka.
Izvaditi koru zajedno sa papirom, odmah odvojiti papir i ostaviti da se ohladi. Peći i ostale korice na isti način.
Fil
Od 5 dcl. mleka odvojiti toliko da se izmeša šećer, vanilin šećer i gustin, ostalo staviti da prokuva. Zakuvati gustin, kuvati 2-3 minuta, dodati limunov sok i skinuti sa vatre. Pokriti najlon folijom tako vrelo da se ne uhvati korica tokom hlađenja. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac penasto umutiti, dodavati kašiku po kašiku fila od gustina stalno muteći mikserom.
Filovati korice i ostaviti kolač nekoliko sati u frižideru pre služenja.
Kolač je kremast i prelepog ukusa. RECEPT, malo izmenjen kod mene.
Mikado kocke
Nedavno sam od moje drage prijateljice Sneže dobila "Veliki narodni
kuvar". Ovo je jedan od mnnogih dobrih recepata iz njega, prelep kolač
fine kafene arome. Ja sam ga malo modifikovala da bih dobila još više
fila. Lepog izgleda, bogatog ukusa, za prave ljubitelje kafe.
Sastojci
kora
180 gr. šećera
8 belanca
5 žumanca
220 gr. mlevenih oraha
1 kašika mlevene kafe
fil
3 žumanca
250 gr. šećera u prahu
1 dcl. kuvane jake kafe
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. kvalitetne čokolade za kuvanje
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg. Šećer i žumanca penasto umutiti, sjediniti sa snegom od belanaca i lagano ručno izmešati. Dodati i orahe i kahu i lagano umešati. Sve raditi ručno da ne bi pala belanca.
Veći pleh, moj je dimenzija 28x37 cm. prekriti papirom za pečenje, blago nauljiti i posuti brašnom, rasporediti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerno na 180 stepeni oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela. Ako pravite u većem plafu može i na tri dela.
fil
Šećer u prahu i kafu kuvati kao za šerbet desetak minuta na jakoj vatri. Dobiće se karamelizovana smesa gustine meda. Skinuti sa vatre, umešati žumanca, maslac i čokoladu. Ostaviti da se ohladi.
Filovati kore hladnim filom, gore staviti glazuru od čokolade ili malo šlag kreme i posuti mlevenim orasima.
U ovom krugu FBI rukavica, istražuje se blog Mamina jela. To je blog koji me osvojio čim sam prvi put naletila na njega, ponajviše jer obiluje slatkim receptima :) Kod Željke možete uživati i u bogatoj paleti slanih recepata te u lijepim fotografijama, posebno torti i kolača...gdje ćete se osjećati kao u slatkoj bajci.
Ja sam za ovu igricu isprobala kolač s kojim sam se doslovno predozirala! :o) Mislim da to dovoljno govori kakvog je okusa. U receptu nisam ništa mijenjala, savršen je takav kakav je. Jedino što sam ja pekla u manjem kalupu, i kolač nisam posipavala kokosom niti stavljala glazuru jer mi se svidjela njegova lijepa korica, baš kako je i Željka napisala da će biti. Sve u svemu, stvarno jako fini sočni kolač za svaku preporuku!
link na original
Kolač s kokosom
kore
fila
Skuhati griz u mlijeku tako što stavimo mlijeko prokuhati, zatim dodamo griz i šećer. Kuhati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i prohladiti. Fila se može upotrijebiti hladna ili mlaka.
Sve sastojke za kore stavimo u posudu za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25 x 34 cm (ja sam koristila manju) nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smjese za kore i zapečemo na 170 stupnjeva C oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti filu, preliti ostatkom kakao smjese i vratiti u rernu. Peći još oko 15-20 minuta da se ispeče i gornja kora.
Ovaj kolač je neophodno peći na umjerenoj temperaturi, nemojte pojačavati temp.rerne.
Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom.
Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lijepa glatka.
Sastojci
kora
180 gr. šećera
8 belanca
5 žumanca
220 gr. mlevenih oraha
1 kašika mlevene kafe
fil
3 žumanca
250 gr. šećera u prahu
1 dcl. kuvane jake kafe
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. kvalitetne čokolade za kuvanje
Priprema
Belanca umutiti u čvrst sneg. Šećer i žumanca penasto umutiti, sjediniti sa snegom od belanaca i lagano ručno izmešati. Dodati i orahe i kahu i lagano umešati. Sve raditi ručno da ne bi pala belanca.
Veći pleh, moj je dimenzija 28x37 cm. prekriti papirom za pečenje, blago nauljiti i posuti brašnom, rasporediti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerno na 180 stepeni oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela. Ako pravite u većem plafu može i na tri dela.
fil
Šećer u prahu i kafu kuvati kao za šerbet desetak minuta na jakoj vatri. Dobiće se karamelizovana smesa gustine meda. Skinuti sa vatre, umešati žumanca, maslac i čokoladu. Ostaviti da se ohladi.
Filovati kore hladnim filom, gore staviti glazuru od čokolade ili malo šlag kreme i posuti mlevenim orasima.
FBI rukavice i Kolač s kokosom
U ovom krugu FBI rukavica, istražuje se blog Mamina jela. To je blog koji me osvojio čim sam prvi put naletila na njega, ponajviše jer obiluje slatkim receptima :) Kod Željke možete uživati i u bogatoj paleti slanih recepata te u lijepim fotografijama, posebno torti i kolača...gdje ćete se osjećati kao u slatkoj bajci.
Ja sam za ovu igricu isprobala kolač s kojim sam se doslovno predozirala! :o) Mislim da to dovoljno govori kakvog je okusa. U receptu nisam ništa mijenjala, savršen je takav kakav je. Jedino što sam ja pekla u manjem kalupu, i kolač nisam posipavala kokosom niti stavljala glazuru jer mi se svidjela njegova lijepa korica, baš kako je i Željka napisala da će biti. Sve u svemu, stvarno jako fini sočni kolač za svaku preporuku!
link na original
Kolač s kokosom
kore
- 2 jaja
- 2 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 100 gr šećera
- 200 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice kakaa
fila
- 1 l mlijeka
- 1 šalica šećera
- 7 žlica griza
- 200 gr kokosa
- ako hoćete, možete dodati malo bijele čokolade, oko 30-40 grama
Skuhati griz u mlijeku tako što stavimo mlijeko prokuhati, zatim dodamo griz i šećer. Kuhati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i prohladiti. Fila se može upotrijebiti hladna ili mlaka.
Sve sastojke za kore stavimo u posudu za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25 x 34 cm (ja sam koristila manju) nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smjese za kore i zapečemo na 170 stupnjeva C oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti filu, preliti ostatkom kakao smjese i vratiti u rernu. Peći još oko 15-20 minuta da se ispeče i gornja kora.
Ovaj kolač je neophodno peći na umjerenoj temperaturi, nemojte pojačavati temp.rerne.
Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom.
Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lijepa glatka.
Kremež
Ovo je kolač naših Slovakinja iz Bačke. Sličan krempiti, ali ove prhke korice mu daju poseban izgled i još lepši ukus.
Sastojci
kore
420 gr. brašna
150 gr. šećera
75 gr. maslaca ili margarina
2 jaja
1,5 kašika meda
1 kašika mleka
1 kašikica sode bikarbone
fil
1,5 l. mleka
250 gr. šećera
3 pudinga od vanile
3 kašike gustina
2 kašike brašna
1 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina
2 šlaga
Priprema
Kore
Sve sastojke sjediniti i umesiti glatko testo. Ostaviti 15 minuta u frižider, podeliti na dva dela i peći kore na poleđini tepsije srednje veličine. Peći na 180 stepeni oko 10 minuta.
Ja testo razvijem direktno na poleđini tepsije posutoj brašnom.
fil
U vrelo mleko zakuvati puding, gustin, brašno, šećer i vanilin šećer. Kuvati nekoliko minuta na umerenoj temperaturi mešajući.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature povremeno mešajući da se ne uhvati korica ili prekriti najlon folijom da ne dolazi u dodir sa vazduhom.
Penasto umutiti maslac, dodati fil i mutiti mikserom velikom berzinom da se dobije gladta smesa.
Preko prve kore rasporediti fil. staviti i čvrsto umućen šlag pa drugu koru.
Kolač malo opteretiti, ostaviti preko noći u frižider da se fil lepo stegne a korice omekšaju.
Sastojci
kore
420 gr. brašna
150 gr. šećera
75 gr. maslaca ili margarina
2 jaja
1,5 kašika meda
1 kašika mleka
1 kašikica sode bikarbone
fil
1,5 l. mleka
250 gr. šećera
3 pudinga od vanile
3 kašike gustina
2 kašike brašna
1 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina
2 šlaga
Priprema
Kore
Sve sastojke sjediniti i umesiti glatko testo. Ostaviti 15 minuta u frižider, podeliti na dva dela i peći kore na poleđini tepsije srednje veličine. Peći na 180 stepeni oko 10 minuta.
Ja testo razvijem direktno na poleđini tepsije posutoj brašnom.
fil
U vrelo mleko zakuvati puding, gustin, brašno, šećer i vanilin šećer. Kuvati nekoliko minuta na umerenoj temperaturi mešajući.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature povremeno mešajući da se ne uhvati korica ili prekriti najlon folijom da ne dolazi u dodir sa vazduhom.
Penasto umutiti maslac, dodati fil i mutiti mikserom velikom berzinom da se dobije gladta smesa.
Preko prve kore rasporediti fil. staviti i čvrsto umućen šlag pa drugu koru.
Kolač malo opteretiti, ostaviti preko noći u frižider da se fil lepo stegne a korice omekšaju.
Kokos kolač sa čokoladom i grizom
Sastojci
kora
2 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mleka
8 kašika brašna
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika kokosa
1 prašak za pecivo
fil
7,5 dcl. mleka
250 gr. maslaca ili margarina
10 kašika šećera
100 gr. čokolade
100 gr. kokosa
1 vanilin šećer
5 kašika griza
Priprema
za koru
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati žumaca, dobro umutiti pa dodati i sve ostale sastojke. Izmešati i izliti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednjih dimenzija.
Peći pu prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 12-15 minuta.
fil
Sve sastojke, osim griza, staviti u mleko da se istope i prokuvaju. Zakuvati i griz, kuvati desetak minuta na srednjoj temperaturi i toplo rasporediti na kolač.
Ostaviti nekoliko sati u frižider da se ohladi i stegne.
Posuti kokosom ili staviti šlag.
Jelly Slice - za 10 000 000 otvorenih stranica na blogu :)
Sastojci
podloga
200 gr. mlevenog keksa, plazma ili neki drugi
160 gr. otopljenog maslaca
beli fil
1 mala konzervica kondenzovanog mleka - 397 gr.
1,5 dcl. sveže ceđenog soka od limuna
2 dcl. vrele vode
10 gr. želatina u prahu
žele
2 x 100 gr. žele praha od jagode
4,5 dcl vode
priprema
Maslac istopiti i izmešati sa mlevenim keksom. Rasporediti u dublju četvrtastu formu dimenzija 23x20 cm. Ostaviti u frižider da se stegne.
beli fil
U vrelu vodu staviti želatin i mešati da se skroz istopi. Sjediniti sa kondenzovanim mlekom i sokom od limuna. Sipati preko čvrstog dela od keksa i ostaviti dva sata u frižider da se stegne.
žele
u vrelu vodu istresti prah želatin od jagode, dobro izmešati da postane prozirno i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Na već čvrst beli deo sipati žele i ostaviti da se i ovaj deo stegne, oko 2-3 sata u frižideru.
Kolač sa marmeladom
Ovaj kolač po teksturi liči na "trileće", tako je sočan. Po ukusu je
možda i lepši jer ukus marmelade, u ovom slučaju ukus jagode, ga još
više obogaćuje.
Sastojci
4 jaja
200 gr. marmelade
250 gr. šećera
2,5 dcl. ulja
5 dcl. jogurta
400 gr. brašna
2 kašikice praška za pecivo
preliv
250 ml. slatke pavlake
200 gr. marmelade
priprema
Tečne sastojke za koru sve zajedno izmešati mikserom, dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo. Tepsiju dimenzija 32x23 cm. nauljiti i posuti brašnom, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Za preliv, zagrejati marmeladu pa je procediti, dodati slatku pavlaku, još malo zagrejati da se lepo sjedine.
Topao kolač preliti toplim prelivom. Ostaviti nekoliko sati u frižider da kora upije preliv.
Ukrasiti šlagom, rendanom čokoladom...po želji.
Ja am koristila marmeladu od jagoda.
Sastojci
4 jaja
200 gr. marmelade
250 gr. šećera
2,5 dcl. ulja
5 dcl. jogurta
400 gr. brašna
2 kašikice praška za pecivo
preliv
250 ml. slatke pavlake
200 gr. marmelade
priprema
Tečne sastojke za koru sve zajedno izmešati mikserom, dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo. Tepsiju dimenzija 32x23 cm. nauljiti i posuti brašnom, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Za preliv, zagrejati marmeladu pa je procediti, dodati slatku pavlaku, još malo zagrejati da se lepo sjedine.
Topao kolač preliti toplim prelivom. Ostaviti nekoliko sati u frižider da kora upije preliv.
Ukrasiti šlagom, rendanom čokoladom...po želji.
Ja am koristila marmeladu od jagoda.
Voćni kolač sa malinama
Sastojci
piškota
5 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašike griza
pola kesice praška za pecivo
fil
5 dcl. mleka + 1 dcl
4 žumanca
6 kašika brašna
4 kašike šećera
1 vanilin đećer
i još
4 belanca
4 kašike šećera
500 gr. malina
2 šlaga
priprema
Umutiti penasto jaja i šećer, dodavati postepeno brašno, griz i prašak za pecivo. Peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji srednje veličine u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Preko polu pečene kore rasporediti maline i peći još oko 10 minuta.
fil
Žumanca, brašno, šećer i vanilin šećer umutiti sa 1 dcl mleka da nema grudvica. Zakuvati u 5 dcl. mleka i kuvati nekoliko minuta na umerenoj temperaturi.
Posebno umutiti belanca sa 4 kašike šećera. Dodati u vreo fil, izmešati dobro, ja to radim mikserom, i sipati fil preko kore sa malinama. Ostaviti nekoliko sati u frižider da se dobro ohladi pa staviti šlag.
Trikolore čokoladni mus
sastojci
I deo od tamne čokolade
100 gr. tamne čokolade sa 70 % kakao mase
2 kašike likera od kafe ili kuvane kafe
2 žumanca
2 belanca
3 kašike šećera
150 ml. mlečne slatke pavlake
II deo od mlečne čokolade
100 gr. mlečne čokolade
2 kašike kašike likera od kafe ili kuvane kafe
2 žumanca
2 belanca
3 kašike šećera
150 ml. mlečne slatke pavlake
III deo od bele čokolade
120 gr. mlečne čokolade
2 kašike kašike likera od kafe ili kuvane kafe
2 žumanca
2 belanca
2 kašike šećera
175 ml. mlečne slatke pavlake
priprema
Sva tri dela se prave na isti način.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Umutiti i slatku pavlaku.
Na pari istopiti čokoladu sa dve kašike likera od kafe. Skinuti sa vatre i umešati dva žumanca. Odmah sipati u slatku pavlaku i dobro izmešati. Zatim u smesu dodati i umućena belanca i lagano promešati da se dobije glatka, homogena smesa.
Kalup dimenzija 10x26 cm. obložiti providnnom folijom i rasporediti smesu. Ostaviti u zamrzivač na pola sata da se krem malo stegne da bi mogli lako naneti drugi krem. Ponoviti postupak i sa ostale dve kreme.
Mus ostaviti preko noći u zamrzivaču. Da bi lako izvadili mus iz kalupa samo ga ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi, uzmite krajeve folije i ravnomerno izdignite iz kalupa.
Na tacni okrenite tako da beli deo bude dole.
Kolač " Tres leches" - "Tri mleka"
Kod nas ga nazivaju i "Tri leće"... Jednostavan za pripremu i fantastičnog mlečnog-karamel ukusa.
Sastojci
175 gr. brašna
100 gr. omekšalog maslaca ili margarina
130 gr. šećera
5 jaja
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika vanila ekstrakta
malo soli
preliv
400 gr. (2,5 dcl.) kondenzovanog mleka
2,5 dcl. slatke pavlake, mlečne
2,5 dcl. evaporated mleka, ili obično punomasno
za preliv, dulce de leche ili staviti šlag
Priprema
Maslac umutiti penasto, dodati šećer, jaja i vanila eksrtakt. Mutiti mikserom velikom brzinom dok ne postane glatka i kremasta smesa. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i malo soli. Izmešati i sipati u nauljenu i brašnom posutu tepsiju srednjih domenzija, otprilike 30x22 cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Zavisi od rerne, najbolje proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
Ostaviti pola sata da se prohladi.
Izmešati kondenzovano mleko, slatku pavlaku i mleko, preliti preko kolača i ostaviti preko noći u frižider da upije.
napomene:
- sipajte svu količinu mleka, isko će se učiniti da je previše, kolač će sve upiti
- ovaj kolač i treba da "pliva" u mleku, tako da će i sutradan biti malo mlečne kremaste smese na dnu tepsije
- original recept je sa mlekom evaporated, ali mnogi ga nemaju, stavite obično
Ako nemate ni kondenzovano mleko ni dulce de leche, evo vam jednostavni i odlični recepti za kućnu izradu
RECEPT ZA KONDENZOVANO MLEKO
RECEPT ZA DULCE DE LECHE
Sastojci
175 gr. brašna
100 gr. omekšalog maslaca ili margarina
130 gr. šećera
5 jaja
1 kašikica praška za pecivo
1 kašika vanila ekstrakta
malo soli
preliv
400 gr. (2,5 dcl.) kondenzovanog mleka
2,5 dcl. slatke pavlake, mlečne
2,5 dcl. evaporated mleka, ili obično punomasno
za preliv, dulce de leche ili staviti šlag
Priprema
Maslac umutiti penasto, dodati šećer, jaja i vanila eksrtakt. Mutiti mikserom velikom brzinom dok ne postane glatka i kremasta smesa. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i malo soli. Izmešati i sipati u nauljenu i brašnom posutu tepsiju srednjih domenzija, otprilike 30x22 cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Zavisi od rerne, najbolje proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
Ostaviti pola sata da se prohladi.
Izmešati kondenzovano mleko, slatku pavlaku i mleko, preliti preko kolača i ostaviti preko noći u frižider da upije.
napomene:
- sipajte svu količinu mleka, isko će se učiniti da je previše, kolač će sve upiti
- ovaj kolač i treba da "pliva" u mleku, tako da će i sutradan biti malo mlečne kremaste smese na dnu tepsije
- original recept je sa mlekom evaporated, ali mnogi ga nemaju, stavite obično
Ako nemate ni kondenzovano mleko ni dulce de leche, evo vam jednostavni i odlični recepti za kućnu izradu
RECEPT ZA KONDENZOVANO MLEKO
RECEPT ZA DULCE DE LECHE
Čokoladni kolač sa orasima
Lešnik kocke
Roladice od oraha, koje sam isprobala pre nekoliko meseci, a koje nisu doživele da ih objavim na blogu, jer su bile tako dobre da su odmah nestale. Razmišljala sam da li da ih radim opet, specijalno za blog, ali odustala sam jer sam skoro objavila recept za Baklava rolnice, pa da ne preterujem sa baklavom, ali recept za Snježine roladice je zapisan i sigurno ću ga raditi opet.
Lešnik kocke su jako fine,
Lešnik kocke
pleh 22×35 cmSastojci za testo:
• 250 g mlevenih, pečenih lešnika
• 1 kašika kakaa
• 8 belanaca
• 8 kašika šećera
Mikserom umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajući šećer. Kada su belanca umućena, dodati mešavinu prosejanog kakaa i mlevenih lešnika. Prebaciti u pleh koji je obložen papirom za pečenje, peći na 200°C, oko 15-20 minuta.
Krema:
• 8 žumanaca
• 50 g šećera u prahi
• 1 kesica vanil šećera ili jedna kašikica ekstrakta od vanile
• 200 g maslaca
Pripremiti posude za kuvanje na pari, jednu veću šerpu napuniti vodom do pola i jednu manju u kojoj će se kuvati žumanca. Žumanca, šećer i vanilu pomešati i staviti iznad šerpe sa vodom koja vri. Kuvati dok se žumanca ne zgusni, sve vreme mešajući, oko 10 minuta. Ostaviti da se smesa ohladi.
Kada su se žumanca ohladila pomešati ih sa dobro izmiksanim maslacem. Kremu namazati preko ohlađene kore.
Glazura od čokolade:
• 100 g čokolade sa 70% kakaa
• 50 g maslaca
• 1 kašika šećera
• 1 kašika vode
Čokoladu, maslac, vodu i šećer otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu premazati preko kolača.
Kolač staviti u frižider. Seći ga na kocke oštrim nožem, koji pre svakog rezanja umočiti u vrelu vodu i obrisati salvetom, kako bi se dobili što “čistiji” rezovi.
Ferrero Rocher
“kuVarijacije” su mesečna igra namenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Ovo je moje prvo učešće u istoj i mogu reći da je bilo veoma zabavno.
Recept za ove divne kuglice je potekao od Mihaele sa njenog divnog bloga La casa de vainilla. Kuglice su toliko lake za spremanje i toliko ukusne i slične originalu da sam bila baš iznenađena.
Moja zapažanja su sledeća:
-kuglice su jako jednostavne za pravljenje;
-pravila sam pola mere i nije mi bilo potrebno više od pola sata;
-kao što sam već rekla,veoma, veoma su slične originalu;
-sigurno ih pravim opet!
Ferrero Rocher
Sastojci:
• 100 g lešnik napolitanki
• 150 g pečenih lešnika
• 200 g Nutelle
• 150 g čokolade za kuvanje
• 4-5 kašika ulja
Priprema:
Iseckati lešnike ili ih staviti u kesu pa dobro izlupati oklagijom. U posudi grubo izmrviti napolitanke, dodati lešnike i nutelu. Dobro izmešati. Praviti kuglice željene veličine, ređati na tacnu i ostaviti u frižider da se dobro ohlade.
Na laganoj vatri ili na pari rastopiti čokoladu i ulje. Izvaditi kuglice iz frižidera i umakati ih u čokoladu. Stavljati ih ili na rešetku ili na masan papir, pa opet u frižider na hlađenje. Kada se čokolada stegne, navalite!
Marcipan praline
Ideju za marcipan praline sam pronašla kod Maslinke. Radila sam ih po uzoru na njene Kuglice od domaćeg marcipana. Jedina promena je što sam umesto brusnica koristila suve višnje i nisam koristila pistaće. Potapala sam ih u crnu čokoladu sa višnjama (Bambijeva je odlična).
Marcipan sam pravila po već čuvenom receptu koji možete videti na Coolinarici. I mogu reći da sam jako zadovoljna rezultatom što se tiče i marcipana i pralina.
Marcipan masa
originalni receptza 200-250g marcipana
• 100 g sirovog badema
• 100 g šećera u prahu
• gustog šećernog rastvora (1:1)
• malo arome gorkog badema
Sirove bademe preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje 15ak min. Skinuti im kožicu i ostaviti da se suše preko noći ili ih malo prosušiti u rerni. Kada se bademi dobro osuše, samleti ih u mlinu. Ja sam ih mlela dva puta.
Šećer u prahu prosejati i pomešati sa mlevenim bademima. Staviti u blender i dobro ih izmešati. Napraviti šećerni rastvor. U šerpicu sipati 50 ml vode i 50g šećera. Staviti da proključa i ohladiti. Sipati bademe i šećer u posudu, dodati malo arome badema i par kašikica šećernog rastvora. Zamesiti kao testo. Treba da se dobije fina masa koja se ne lepi. Tečnost dolivati po potrebi. Ako se masa lepi dodati šećera u prahu. Umotati u foliju i držati u frižider.
Marcipan Praline
• 200-250 g marcipana
• 100 g suvih višanja (ili bilo kog drugog suvog voća)
• 100 g crne čokolade sa višnjama
Višnje iseckati na pola. Marcipan izgnječiti, da omekša. U marcipan dodati suve višnje i sve lepo zamesiti. Od marcipana praviti kuglice. Istopiti čokoladu sa par kašika ulja. Kuglice viljuškom umakati u čokoladu, dobro ocediti i ređati na papir za pečenje. Staviti u frižider da se čokolada stegne.
Bounty čokoladice
Ovog meseca u kuVarijacijama- homemade Bounty čokoladice.
Uvek sam bila protiv raznih homemade varijanti, pogotovo slatkiša. Zašto se mučiti i praviti nešto što možeš da kupiš kod komšinice na ćošku. I to nešto nikada neće biti isto kao i original. E, a onda smo u KuVarijacijama pravili Ferrero Rocher i oduševila sam se koliko je to slično originalu. A da ne spominjem koliko puta su mi tražili recept svi oni koji su ih probali.
I sad su na red došle Bounty čokoladice. Nisam bila oduševljena, jer sam ja više Twix ili Mars tip. A i kokos mi nije jedna od omiljenih namirnica. Daleko da ga ne volim, ali nije mi u top 5. No, dobro…
Bounty sam pravila dva puta u toku ovog meseca. Prva varijanta je bio recept u originalu , a druga varijanta je bila moja verzija ovih čokoladica, ali o tome drugom prilikom.
Prvi put kada sam ih radila gledala sam da ispoštujem recept u potpunosti (noslila sam ih kao poklon pa nisam htela da eksperimentišem).
Prvo što mi je u receptu zapalo za oko jeste margarin , koji sam inače izbacila iz upotrebe. Recept traži margarin sa aromom slatke pavlake. Ovaj korak sam mislila da zanemarim, jer sam imala zalihu maslaca u frižideru (maslac sam inače počela mahnito da kupujem kad god ga vidim u radnji, jer je bila nestašica istog). Medjutim, prolazeći kroz radnju spazim taj margarin sa aromom slatke pavlake i reših da ga kupim, jer možda je on baš bitan sastojak i nešto što ovim čokoladicama definiše ukus. Druga stvar koja mi je zapala u oči je količina šećera. Činila mi se prevelika pa sam je smanjila za nekih 50 g.
Zaključak:
-čokoladice su ukusne i jednostave su za pripremu
-margarin se dosta oseća, to je ono što zameram
-jedini problem koji sam imala je bio prilikom rezanja. Masa se osipala (možda se nije dovoljno stegla) i nisam dobijala lepe kockice, pa sam onda rukom morala da oblikujem svaku kockicu i na kraju su nastali ovi kružići
Bounty čokoladice
za pleh 30cmSastojci:
• 1 dl slatke pavlake
• 250 g margarina sa aromom slatke pavlake
• 300 g šećera
• 250 g kokosa
• 150 g tamne čokolade
• 80 g margarina
Priprema:
Margarin, šećer i slatku pavlaku staviti u šerpicu i otopiti na srednjoj vatri.Kada masa provri dodati kokos i sve dobro izmešati. Pravougani pleh, dužine 30cm obložiti papirom, pa u nju sipati kokos masu. Izravnati i staviti u frižider na min 2 sata. Kada se masa stegne, prevrnuti je na dasku za sečenje pa seći na kockice. Kockice vratiti u frižider.
Spremiti čoko glazuru. Otopiti čokoladu i margarin. Ostaviti da se ohladi.
Kockice kokosa umakati u čokoladu, vaditi viljuškom i stavljati na tacnu obloženu masnim papirom. Staviti u frižider da se glazura stegne. Kada se glazura stegne, iseći viškove čokoladne glazure koji su se razlili ii poslužiti.
Stracciatella kolač
Kolač je rađen po receptu Vere s blogova: Astal - Kuhinja moje ravnice i drugi recepti i Delicious for kids. Blogovi su bili pod istragom u igrici koju je pokrenula mamajac - FBI rukavice za 03. i 04. mjesec.
Recept nisam našla na blogovima -
zato nemam link nego recept štampan na papiru od 2008.g. Iskoristila
sam priliku da ga isprobam i objavim kao moj mali doprinos proteklom
krugu igrice.
Sastojci:
Tijesto:
200 g margarina
150 g šećera
250 g brašna
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
150 g nasjeckane čokolade
3 jaja
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
2 žlice mlijeka
Priprema:
Dobro izraditi omekšali margarin i šećer, dodati jaja pa jogurt, vanilin šećer te brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Sve dobro izmiješati mikserom pa kad je nastala kremasta smjesa, lagano kuhačom umiješati čokoladu.
Izliti u manji pleh (25 x 30 cm) namašten ili obložen papirom za pečenje.
Peči u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 min na 180 st.C.
Na laganoj vatri za glazuru otopiti čokoladu i margarin sa mlijekom.
Gotov kolač poravnati lagano po vrhu većom žlicom i preliti čokoladnom glazurom.
Može se rezati čim se malo ohladi, pravi popodnevni kolač :) Nama se jako svidio!
Kolac od nemlevenog maka
Potrebno:
4 dl mleka 4 dl secera
2 dl ulja
6 dl brasna
1 prasak za pecivo
200 gr maka
Glazura:
100 gr cokolade
3 kasike ulja
Umutiti
mleko, secer, ulje, brasno i prasak za pecivo u kompaktnu smesu pa
dodati 200 gr nemlevenog maka. Sipati u podmazanu tepsiju ili na
pek-papir i peci na 180 stepeni.
Za glazuru istopiti cokoladu i ulje na laganoj vatri pa preliti ohladjen kolac.
Non plus ultra
Potrebno za keksice:
280 gr brasna
250 gr maslaca
3 zumanca
50 gr secera
1 vanili secer
Potrebno za penicu:
3 belanca
200 gr secera u prahu
oko 150 gr marmelade od kajsija ili sipka
Priprema:
Iseckati maslac u brasno pa ga izmrviti rukama. Dodati secer, vanili secer i zumanca pa umesiti glatko testo.
Ostaviti testo u frizider na 1-2 sata. Nakon toga testo premesiti, pa na brasnjavoj podlozi tanko razviti oklagijom. casicom za rakiju ili manjoj okruglom modlicom vaditi kolutice i slagati u pleh prekriven papirom za pecenje.
Umutiti belanca u sneg, postepeno dodati secer i mutiti dok smesa ne postane cvrsta. Premestiti penu od belanaca u poslasticarku kesu za dekoraciju torti pa na svaki kolutic istiskati po malo snega. Peci oko
10 do 20 minuta na 180 stepeni (sto ovisi o vasoj rerni). Voditi racuna pri pecenju jer kolacici treba samo blago da pozute.
Ostaviti ih da se ohlade pa, po dva kolacica, spajati marmeladom.
Keksici su najbolji kad malo odstoje.
Buhtle
500 gr brašna
20 gr kvasca (pola kockice)
50 gr secera
prstohvat soli
1 dl mleka
1 dl vode
1 jaje
2 žumanca
rendana kora limuna
50 - 100 gr maslaca (margarina)
pekmez ili eurokrem
šecer u prahu
Staviti kvasac u mlako mleko sa malo secera i brasna. U ciniju sipati brasno, dodati nadosli kvasac, secer, so, jaje, zumanca, limunovu koru i mlaku vodu pa zamesiti testo. Oblikovati glatku poluloptu, pokriti pa ostaviti na toplom oko 40-ak minuta da nadolazi.
Radnu povrsinu posuti brasnom, istresti nadoslo testo pa premesiti. Razviti na prst debljine pa iseci kvadratice i na svaki staviti, po zelji, kasiku pekmeza ili eurokrema.
Umotati svaki kvadratic u kuglicu tako da buhtla bude dobro zatvorena sa svih strana kako pekmez ne bi iscureo prilikom pecenja. Svaku kuglicu umociti u rastopljen maslac pa redjati u pleh (kalup za torte) premazan maslacem. Kalup mora imati vislje stranice jer ce buhtle narasti pri precenju. Slozene kuglice prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti na toplom mestu da narastu i popune kalup (ja sam ostavila dok se rerna grejala).
Umocene u maslac i spremne za novo "narastanje"
Peci na 180 stepeni malo vise od pola sata (moje su se pekle tacno 35 minuta). Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se malo prohlade.
Posuti secerom u prahu i posluziti tople.
Original recept
Rozen plus kolačići
Sastojci
- 500g (1 pakovanje) gotovih kora za rozen tortu
- 1 l mleka
- 2 kesice praška za puding*
- 300 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera**
- 250 g margarina
- 100 g bele čokolade za kuvanje
- 100 g čokolade za kuvanje
- 300 g mlevenih pečenih lešnika
- 300 g mlevenog keksa***
Hrskava čokoladna glazura
- 150 g čokolade za kuvanje
- 75 g margarina
- 1 kašičica ulja
Priprema
-
Od navedenih sastojaka dobije se oko 2,8 kg kolača.
Obavezno pročitati napomene na kraju recepta!!! -
1
Od 1 l hladnog mleka odvojiti 2 dl i razmutiti prašak za puding da ne bude grudvica. U preostalih 8 dl dodati šećer i vanilin šećer i zagrejati do ključanja. Skinuti sa vatre i uliti u tankom mlazu razmućeni prašak za puding, neprestano mešajući (najbolje žicom). Kuvati na tihoj vatri, uz neprastano mešanje dok se ne zgusne (3 - 5 minuta).
-
2
Kad je puding kuvan, skinuti ga sa vatre i u topao umešati margarin. Smesu podeliti na dva jednaka dela.
-
3
Polovini smese dodati belu čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa dodati pečene mlevene lešnike.
-
4
Drugoj polovini smese dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se ne otopi, pa dodati mleveni keks.
-
5
Ili polovini smese u kojoj je bela čokolada dodati keks, a drugoj polovini pečene lešnike. Bude još jači kontrast.
-
6
Korice odmah filovati toplim filovima.
-
7
Prvu koricu postaviti na ravnu podlogu (najbolje na metalna tacnu / tepsiju da se na savija prilikom prenošenja nafilovanog kolača u frižider).
premazati sa 6 supenih kašika tamnog fila, poravnati dugačkim nožem. Preko fila postaviti drugu koricu. Poravnati dlanovima kao da ravnate stolnjak na stolu ili preći oklagijom, lagano pritiskajući, da ne bi iscureo fil.
Premazati sa 6 kašika svetlog fila. -
8
Postupak ponavljati dok ne utrošite sve korice. Poslednja korica se ne filuje.
-
9
Čitav kolač prekriti celofanom i opteretiti. Ja postavim debelu drvenu dasku za sečenje mesa dimenzija 30 x 40 cm, a može poslužiti i veća metalna tepsija.
-
10
Opterećen kolač ostaviti preko noći u frižideru.
-
Hrsakva čokoladna glazura
- 1
-
2
Pripremljena glazura je jako vrela i tečna. Mešajte je par minuta da se prohladi, pa je izlijte preko kolača. Brzo poravnajte dugačkim tankim nožem, jer se brzo steže na hladnom kolaču. Uzmite u obzir da će prilikom ravnanja cureti oko kolača. Ostaviti u frižideru sat vremena da se glazura stegne.
-
3
Seći na pravougaonike tankim oštrim nožem.
-
4
Kad sam odsekla neugledne ivice kolača, ostatak sam izdelila na pravougaonike 4 x 2 cm. Dobila sam 96 kolačića.
-
Napomene:
-
1
* Može se koristiti prašak za puding sa aromom slatke pavlake, vanile ili lešnika, ali NE i čokolade, jer će obojiti svetli fil, pa neće biti lep kontrast.
Ja sam koristila 1 kesicu sa aromom slatke pavlake, a drugu Dolcella nougat premium. -
2
** Ako koristite puding od vanile, ne treba dodavati vanilin šećer.
-
3
*** Koristila sam 3/4 obični mleveni keks (tipa petit beure) i 1/4 oreo keksa, da bude jači kontrast.
Boja se može pojačati dodatkom jedne pune kašike tamnog kakaa. Ako dodajete kakao, tamni fil će biti gušći i mora se odmah raditi sa njim da ne očvrsne previše jer će se teže razmazivati. Posudu sa tamnim filom poklopiti tanjirom ili poklopcem, da se fil ne hladi i ne bi trebalo biti nikakvih problema sa nanošenjem na kore.
-
4
Po ukusu, tamnom filu se može dodati 1 - 2 supene kašike ruma.
-
5
Važno!
Da svetli fil ne bude preredak, koristite belu čokoladu za kuvanje, a ne za jelo tipa Milka, Nestle ili sl.
Bilo da koristite lešnike, bademe, orahe za izradu svetlog fila, prethodno ih ispecite/prosušite u rerni.
Svetli fil dok je još topao ne sme biti tečan. U najmanju ruku mora biti gustine vrelog pudinga. Ako se ni nakon minut hlađenja ne zgusne možete ga spasiti dodavanjem mlevenog keksa. Do sad nisam imala problema ni sa jednim filom, ali ima ko se pomučio. Jastučići
Biskvit:
- 5 jaja
- 220 g brašna
- 180 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 125 ml ulja
- 3 žlice kakaa
- 125 ml vode
Krema:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 1 vrećica pudinga od vanilije (prašak)
- 100 g šećera u prahu
Priprema
-
Biskvit:
-
1
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto miksati sa 90 g šećera, miksajući dodati vodu i ulje.
-
2
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg te dodati ostatak šećera (90g) i dobro izmiksati. Drvenom kašikom bjelanjke lagano umiješati u smjesu od žumanjaka.
-
3
Brašno, prašak za pečenje i kakao izmiješati i dodati u smjesu od jaja i sve nježno promiješati.
-
4
Kalup nauljiti ili obložiti papirom za pečenje, položiti bisvkit i izgladiti površinu.
-
Priprema kreme:
-
1
U zdjelu staviti kravlji sir, puding od vanilije i šećer te sve izmiksati u glatku kremu.
-
2
Uzmite tuljac za ukrašavanje torti ili vrećicu (kojoj će te odrezati vrh) napunite kremom i pravite na biskvitu kvadratiće od sira.
-
3
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva od 30 - 35min.
Čokoladne kocke
Sastojci
biskvit
- 4 jaja
- 15dkg šećera
- 4žl(oko 7 dkg) oštrog brašna
- pola praška za pecivo
- 20dkg čokol za kuh
- 20dkg margarina
krema
- 1/2l vrhnja za šlag
- 30dkg čokol za kuh
- 1-1,5dcl vrućeg mlijeka(za pečen biskvit)
Priprema
-
1
Žumanjca i šećer istući mikserom.
Dodati otopljenu čokoladu (koju smo sa margarinom otopili sa pari). -
2
Dodati brašno sa praškom za pec. i na kraju snijeg od 4 bjelanjaka(bjelanjke dodati ručno, a tući mikserom).Peći na-180c oko 20 min.
-
3
Vruć biskvit preliti sa 1-1,5 dcl vrućeg mlijeka.(pomagati se možete žlicom)
HLADITI biskvit.(i dalje mora biti u tepsiji.) -
4
Za KREMU-rastopiti na pari čokoladu i vrhnje te miješati oko 10min.(bit će tekuće).Preliti po hladnom biskvitu,ostaviti nek odleži malo vani,(ipak ne smije direkt vruće u hladno)a onda staviti u frižider da se stvrdne.Rezati na manje kockice.
-
5
tepsija=36×21.Za rezati kocke-nož umakati pod vruću vodu i režite..obrišite nož,ponovo umočite pa rez..itd.slika2
Čudo od čokolade
Biskvit
- 4 jaja
- 10 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 4 žlice brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 žlica šećera
Priprema
-
1
Izrada biskvita:
-
2
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min… ovisi od pećnice… provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
-
3
Izrada kreme:
-
4
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
-
5
Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema…
Lešnik štanglice
Sastojci
Kora
- 4 belanceta
- prstohvat soli
- 80 g secera
- 20 g brasna
- 80 g pecenih, mlevenih lesnika
Fil
- 8 zumanaca
- 120 g secera
- 50 g brasna
- 170 g mleka
- 90 g cokolade za kuvanje
- 110 g putera
Ostalo
- 30-ak g pecenih, mlevenih lesnika
Priprema
-
1
U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i 20 g brasna. Umesati zicom.
-
2
Podmazati i brasnom posuti tepsiju cca. 30x20cm i sipati umucena belanca. Poravnati. Peci 20 minuta na 180 stepeni. Probati cackalicom da li je gotovo.
-
3
Za to vreme napraviti fil. Umutiti 8 zumanaca sa 120 g secera. Tome dodati 50 g brasna i 170 g mleka. Mozete ga kuvati na pari, ali ja volim direktno na ringli na jako slaboj vatri, uz neprestano mesanje zicom. Dodati 90 g cokolade za kuvanje. Kuvati dok se fil ne zgusne. Kada se ohladi dodati 110 g umucenog putera. Sve zajedno dobro umutite mikserom.
-
4
Premazati preko ohladjene kore i odozgo posuti sa 30-ak grama mlevenih pecenih lesnika. Ohladiti.
-
5
Iseci na stanglice ili kockice i uzivati. Prijatno! :)
Posluživanje
"Renato kocke" by Skylar...hvala Skylar :)
Visak belanaca obicno stavljam u zamrzivac, ali mozete ih upotrebiti i za puslice Limun listići
Sastojci
- 400 grama listova za savijače
- 2 dcl ulja
- 2 dcl šećera
- 2 dcl jogurta
- 4 jaja
- 1 vrećica praška za pecivo
- limunova korica
Preljev:
- sok od dva limuna
- 6 dcl vode
- 4 dcl šećera
Priprema
-
1
Izmjješajte pjenasto jaja sa šećerom.
-
2
Listove za savijaču istrgajte na komadiće.
-
3
U smjesu sa jajima, dodajte jogurt, ulje, prašak za pecivo i naribanu limunovu koricu.
-
4
Izmješajte smjesu sa istrganim listovima.
-
5
Ulijte u namazanu i brašnom posutu tepsiju 20x30 i pecite na 150 stupnjeva (ventilator) oko 30 min.
-
6
U međuvremenu prokuhajte vodu sa šećerom i limunom i ostavite da se ohladi.
-
7
Pečeni kolač prelijte sa sirupom.
-
8
Uživajte u ovoj poslastici.
Prošivena deka (ili “štepdeka”)
Sastojci
Crno tijesto
- 1 čaša (2,5 dcl) brašna (pola oštro, pola glatko)
- 1/2 čaše šećera
- 1/4 čaše ulja
- 1/2 čaše mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 2 velike žlice kakaa
- 2 velike žlice ruma
- 1/2 praška za pecivo
- malo soka od naranče
Žuto tijesto
- 200 gr svježeg sira
- 5 dkg šećera u prahu
- 8 dkg margarina
- 1 bourbon vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 vrećica pudinga od vanilije
Priprema
-
1
Za tamno tijesto žumanjke dobro izraditi sa šećerom, dodati ulje, kakao i rum, a zatim naizmjence brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko te malo soka od svježe iscjeđene naranče.
-
2
Na kraju kuhačom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
-
3
Za žuto tijesto dobro izradi margarin sa šećerom u prahu, tome dodaj jaje, bourbon vanilin šećer i dobro izrađen sir. Na kraju umješaj prašak za puding.
-
4
U podmazan i pobrašnjen pleh sipaj tamno tijesto.
-
5
Žuto tijesto nanesi pomoću šprice za ukrašavanje u obliku mreže po tamnom tijestu(koristi zvjezdasti nastavak) ovako.
-
6
Peci na oko 180 C 20-tak minuta.
-
7
Ovako bi trebalo izgledati žuto tijesto, a ovako tamno tijesto.
Нема коментара:
Постави коментар