Grožđe-posni kolačić
Evo
još jednog posnog kolača u mojoj zbirci već postojećih. Godinama ga
nisam pravila,a ranije sam to obavezno činila za slavu. Veoma je
dekorativan, a takođe i veoma lak i jednostavan za pripremu, a toliko je
izdašan da je to čudo jedno! Gomilu kolačića ćete dobiti od ove mere!
Zasucite rukave, pa krenite da mesite ;)
A
u nastavku recepta, mali podsetnik na već objavljenje recepte za posne
kolače koje sam pravila ovom prilikom. Svi su bezbroj puta isprobani i
provereni i ja vam ih od srca preporućujem za predstojeće posne slave.
Potrebno je:
300 g belog ratluka
250 g prah šećera
250 g mlevenog keksa
5-6 kašika vode
preliv
150 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Ratluk
iseckajte na komadiće, stavite u posudu i umesite zajedno sa ostalim
sastojcima. Glagol "umesiti" u ovom slučaju znači: gnječiti, trljati,
razvlačiti, vući, stiskati, mesiti isl. Doslovno tako i radite, sve dok
ne dobijete jednoličnu masu bez grudvica koja se neće previše lepiti za
prste i koju ćete moći da oblikujete. Od mase napravite deblji valjak i
presecite ga na pola. Svaku polovinu mase isecite nožem na 10 jednakih
krugova, znači, treba da dobijete 20 krugova, ali polako, prvo ćemo ovih
prvih deset da izvaljamo. Uzmite jedan krug "testa" i od njega
napravite tanak i dugačak valjak i to tako što ćete ga prstima obe ruke
pritiskati lagano i valjati. Odložite ga sa strane, pa tako uradite i sa
preostalih 9 komada "testa", ali pazite da vam svi budu iste debljine.
Rastopite na pari čokoladu sa uljem.
Na
poslužavnik poređajte 4 valjčića jedan do drugog i premažite slojem
čokolade. Na njih stavite 3, zatim 2 i na kraju 1 valjčić, u obliku
piramide, s tim što između svakog sloja premazujete čokoladom.
Isto
tako uradite i sa drugom polovinom mase od ratluka. Možete masu
podeliti i na 6 dela pa valjati nešto deblje valjčiće, kao što sam ja
uradila, i to je izgledalo veoma lepo na tanjiru, isti kolač u dva
oblika (donja slika).
Gotov kolač premazati odozgo čokoladom i ostaviti da se stegne. Sutradan seći na tanke šnitice i poslužiti.
I na kraju, još jedna preporuka za provereno dobre posne kolače.
Uživajte, sladite se i srećne vam predstojeće slave!
1. Bounty minjoni
2. Grožđe
3. Lešnik gnezda
4. Kikiriki bajadera
5. Bele kuglice
6. Damski poljupci
7. Oblanda od smokve
8. Bounty (white edition)
9. Zrna kafe
Mala zbirka recepata za posne kolače
Kraj godine je obično period kada se sabiraju utisci, uspesi, dogadjaji, a kod mene se sabiraju i recepti :D . Sve recepte za posne sitne, slavske kolače, sakupila sam u jedan post, kako bi bili svi na jednom mestu.
Zbog sebe, a i radi svih vas kojima su bili, ili će biti potrebni. Podeliću ih u nekoliko podgrupa i nadam se da ću vam tako bar malo olakšati pretragu.
Bombice, korpice i minjoni
- Kokos kuglice sa belom čokoladom *
- Lešnik bombice
- Zrna kafe
- Rafaelo od krompira
- Bele trufle
- Baci di dama od čokolade
- Sirove bombice bez šećera
- Korpice sa bananama
- Korpice sa višnjama
- Lešnik gnezda
- Bounty minjoni
Kolači sa oblandama
Bajadere i štanglice
*Mamin stari, dobri recept za bajaderu, nisam ga objavila na blogu, ali na Coolinarici jesam, pa izvolite klik do tamo...
**Majina bajadera, odlična, dekorativna i ukusna! Recept nisam pisala, jer je ona to jako lepo objasnila, link je tu na samo jedan klik od vas ;)
Rolati, salame i trouglovi
* Od mase za trougao možete napraviti još jedan kolač, tj. rolat u oblandi.
Prhki kolači i keksići
- Posne žerbo kocke
- Ružice
- Male vinske potkovice
- Posne vanilice
- Vanila keksići
-
Posni sitni kolači
Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.
I mala najava, nastavljamo sa posnim specijalitetima ;)Korpice sa bananama
Male, šareno ukrašene korpice sa fantastičnim ukusom banane pravo su osveženje na tacni sa čokoladnim ili kokos kolačima. Ove korpice se svima svidjaju, provereno ;)
Potrebno je:
125 g margarina
100 g posne crne čokolade
150 g šećera u prahu
200 g posnog mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
3 banane
Priprema:
Istopite margarin, čokoladu i šećer u prahu. Mešajte da se sve lepo rastopi pa dodajte mleveni keks, orahe i ispasirane banane (štapnim mikserom ili blenderom).
Dobro izmešajte i punite špric, najbolje onaj za tulumbe, ali ako nemate koristite običan sa širim nastavkom.
Punite papirnate korpice pa ukrasite po želji seckanim žele bombonama. Dobro ohladite pre služenja.
Posne oblande
Oblanda je u mnogim porodicama neizostavni deo slavskog slatkog posluženja. A ova bi svakako trebala da bude na tacni sa kolačima jer je zaista odlična. Sa orasima, ali ipak malo drugačija, sa jednim zanimljivim sastojkom, čisto da razbije monotoniju ;)Potrebno je:1 pakovanje oblande500 g šećera
1 čaša od jogurta vode
100 g prezle (hlebne mrvice)
300 g mlevenih oraha
250 g margarinaPriprema:500g šećera staviti sa čašom vode da provri i odmah dodajte prezle, mlevene orahe i margarin.
Mešajte na isključenoj ringli dok se margarin ne istopi.
Filujte listove oblande, poklopite nekim teškim predmetom i ostavite nekoliko sati da se stegne, pa isecite na štanglice.
Snikers štangle
Ako volite ukus kikirikija u kolačima, onda je ovo prava stvar za vas. Mekan i sočan kolač, veoma izdašan pa je samim tim pogodan za slave sa puno gostiju.Potrebno je:1 pakovanje kora za rozen tortu250 g šećera2 dl vode200 g mlevenog kikirikija100 g mlevenog keksa250 g margarina100 g čokolade3 kašike uljamalo seckanog kikirikijaPriprema:Prokuvajte 2 dl vode i 250 g šećera i prelite 200 g mlevenog kikirikija i 100 g mlevenog keksa.Umutite penasto 250 g margarina i pomešajte sa prethodnim filom, pa sve zajedno izmiksajte.Rozen kore filujte ovim filom u tankom sloju. Pritisnite nekim predmetom odozgo i ostavite da se stegne.Otopite 100 g posne čokolade za kuvanje sa 3 kašike ulja i premažite kolač. Posipite preko seckanim kikirikijem. Kad se kolač stegne isecite ga na štanglice i poslužite.
Rafaelo od krompira
Malo drugačiji, posan rafaelo, koji svojim ukusom i izgledom ni malo ne odudara od originala. Nikada ne bi mogli da pogodite od čega je napravljen, pod uslovom da niste virnuli u recept ;) Prošaraće i ukrasiće vašu tacnu sa posnim slavskim kolačima i svakako oduševiti vaše goste.Potrebno je:2 krompira srednje veličine (oko 350g)250 g margarina250 g prah šećera300 g kokosaoko 50 g kokosa za valjanje
Priprema:Krompir skuvajte sa korom, dobro ohladite, pa oljuštite i propasirajte viljuškom. Umutite margarin sa prah šećerom, dodajte ispasirani krompir, još malo izmiksajte pa dodajte kokos i fino sjedinite masu. Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u kokos.Ružice
Prhke, mirisne ružice punjene filom po vašem ukusu pravi su izbor za posne slave. Posebno jer nose neki starinski šmek i nostalgiju sa sobom.Potrebno je:
oko 500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
300 ml ulja
200 ml tople vode
fil po zelji...
džem sa seckanim orasima
rendane jabuke sa seckanim orasimaPriprema:U činiju stavite 200 ml tople vode, dodajte prvo prašak za pecivo, zatim ulje i onda malo po malo brašna, uz neprekidno mešanje varjačom.Testo treba da bude mekano i vrlo masno, ali da se odvaja od zidova posude.Otkidajte komade veličine loptice za stoni tenis otprilike, rastanjite je na dlanu i stavite fil po želji. Ja sam ovom prilikom narendala jabuku i pomešala je sa malo seckanih oraha, a vi možete da je punite i džemom ako više volite.Spojite krajeve i oblikujte ružicu. Ružice naredjajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 25 min na 180 stepeni. Vruće ružice uvaljajte u prah šećer.
Od ove količine testa izadje oko 30 ružica.Korpice sa višnjama
(original recepta)
Kao prave cherry praline, zagrizete ....a unutra vas sačeka malo iznenadjenje u vidu višnje...slatke i sočne....fantastično!Potrebno je:120 g margarina100 g šećera prahu200 g ćokoladevišnje iz slatkadekoracija75 g margarina75 g otopljene čokoladePriprema:Na tihoj vatri u šerpici otopite čokoladu i šećer u prahu, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne otopi. Izjednačite smesu pa punite papirnate korpice do pola, stavite po jednu višnju iz slatka pa dopunite korpice čokoladom do vrha. Ostavite ih da se stegnu. Margarin i otopljenu čokoladu umutite, sipajte u špric za ukrašavanje i malim ružicama ukrasite korpice.Male vinske potkovice
Mene su oduševile svojom jednostavnošću i posebnim ukusom. Svakako ih treba probati, odlične su!Potrebno je:
oko 450 gr brašna
150 gr margarina
1 dl belog vina
3 kašike šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
za glazuru
100 gr.čokolade3 kašike uljaPriprema:
Umutite omekšali margarin sa prah šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno, so i vino i umesite mekano testo. Može se desiti da vam zatreba još malo brašna. Testo podelite na 16 delova i od svakog dela napravite valjak debljine prsta, secite na manje deliće i formirajte potkovice. Pecite ih na nižoj temperaturi oko 10 minuta da bi ostale svetle boje. Ostavite ih da se ohlade. Rastopite čokoladu sa uljem i umačite krajeve potkovica. Ostavite ih da se ocede i stegnu pre služenja.
Vanilice...zar postoji neko ko ih ne voli ;) Ove jesu posne, ali podjednako lepe i prhke. Mogu se čuvati nekoliko dana u kutiji, onda budu još lepše i mekše, tope se u ustima koliko su nežne.Potrebno je:250 g margarina500 g brasna60 g rah šećera1 kesica vanil šećerasok od 1 limunapekmez od kajsijaPriprema:Margarin umutite sa šećerom i sokom od limuna. Dodajte brašno i umesite testo. Razvucite testo na pobrašnjenoj podlozi na pola centimetra debljine i malom čašicom vadite krugove. Za ekstra male vanilice može da vam posluži zatvarač od flaše. Poredjajte ih na papirom obložen pleh i pecite, ali pazite da ostanu bele. Spajajte po dva kružića džemom i uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.Rum kasato
(original recepta)
Još jedan posan kolač sa krompirom, izuzetno lep i ukusan. Vrlo jednostavno i brzo se priprema, a ukus je iznenadjujuće dobar! Stvarno nema ni najmanje šanse da se otkrije krompir kao "tajni" sastojak ;)Potrebno je:300 g krompira300 g mlevenog keksa100 g čokolade100 g margarina200 g prah šećera1 kašika kakao praha2 kašike rumaglazura100 g čokolade40 g margarina1 kašika uljaPriprema:Skuvajte krompir, ocedite od vode i ispasirajte. Dodajte otopljenu čokoladu i otopljeni margarin, mleveni keks, prah šećer, kakao i rum. Sve zajedno promešajte pa oblikujte kolač u obliku pravougaonika na dasci. Ostavite da se stegne pa prelijte glazurom od čokolade. Secite na štanglice.Bele trufle
(original recepta)
Lanini recepti su svima jako dobro poznati i sinonim su za nešto kvalitetno, ukusno i odlično! U njene sitne kolače ni malo ne sumnjam, i uvek rado zavirim kod nje kad sam u potrazi za nečim novim čime bi obogatila slavko posluženje. Ove trufle sam otkrila prošle godine, ali sam ih valjala u prah šećer umesto u belu čokoladu, mada verujem da su tako samo još bolje! Probajte ih obavezno ;)Potrebno je:
150 g kokosa
150 g šećera u prahu
150 g margarina
2 kesice vanilin šećera
2 kašike konjaka (ruma ili vinjaka)
1 kašičica mlevene kafe
Priprema:
Umutite penasto margarin sa šećerom u prahu i dodajte kokos. Kafu rastvorite u zagrejanom konjaku pa dodajte u smesu od kokosa i lepo umešajte. Od smese pravite bombice i umačite ih u glazuru od otopljene bele čokolade. Kada se glazura na bombicama stegne poprskajte svaku bombicu sa malo rastopljene crne čokolade ili ih jednostavno uvaljajte u kokos.
Oblanda od smokvi
(original recepta)
Potrebno je:250 g šećera250 g mlevenih smokvi250 g seckanih oraha2 mala lista oblandePriprema:U šerpicu stavite šećer, nalite ga vodom, oko 1,5 dl otprilike i špinujte oko 3 minuta. U to umešajte mlevene smokve i orahe sečene po dužini. Sve izmešajte i filujte list male oblande, poklopite drugim listom i ostavite da se stegne. Nije potrebno pritiskati oblandu teškim predmetom, samo lepo pritisnite odozgo i ostavite da se stegne pa isecite na štanglice. Bounty minjoni
Svima dobro poznate Bounty čokoladice u obliku minjona oduševile su i mene, a i sve koji su ih probali. Minjoni su toliko savršeni, ni malo se ne razlikuju od originala, a ispostavilo se da nisu toliko komplikovani za izradu kako sam ja mislila. U stvari, jako jednostavno se pripremaju ukoliko se striktno držite recepta, nema greške.Originalni recept je objavila vanylica na Coolinarici, ali moram da kažem da sam se držala i uputstava koje je iznela Lana na svom blogui to mi je zaista puno pomoglo. Nakon raznih konsultacija, iščitavanja preko 300 i nešto komentara i različitih mišljenja, ipak sam se odvažila da se upustim u avanturu. Da sam ih pravila za sebe, ne bi bilo potrebe da brinem, pojeli bi to moji termiti, ali kako sam ih radila po narudžbini za slavu, morali su da budu savršeni! I bili su! U nastavku ću vam napisati recept za Bounty minjone, u posnoj varijanti, kao i neka moja zapažanja i iskustva.
(original recepta)
100 ml biljne slatke pavlake 250 g margarina 300 g šećera
2 kesice vanil šećera 250 g kokosa
glazura
300-400 g posne čokolade *
9-12 kašika ulja
Priprema:Na tihoj vatri otopiti slatku pavlaku, šećer, vanil šećer i margarin. Čim provri skloniti sa ringle i dodati kokos. Dobro promešati da se smesa izjednači. Pripremite plići pleh dim. 31x20 ili neki sličnih dimenzija da bi vam minjoni kasnije bili odgovarajuće veličine kada ih isečete na kockice i potopite u dva sloja glazure. Stavite na dno pleha pek papir i izlijte smesu. Poravnajte gornju površinu i ostavite da se ohladi pa stavite u zamrzivač na par sati da se dobro rashladi i stegne. Isecite vlažnim nožem na trake jednake širine.
Svaku traku isecite na kockice. Pre svakog reza kvasite nož i prste, pa oblikujte kockice ukoliko negde štrči kokos ili je potrebno malo urediti kockicu. Kockice poredjajte na poslužavnik i stavite ponovo u zamrzivač, najbolje preko noći. Ujutru će biti idealne za umakanje u glazuru, neće se rasturati, a i čokolada će se brže stegnuti na njima.
Za glazuru otopite čokoladu i ulje na pari, na svakih 100 g čokolade sipajte po 3 kašike ulja. Svaku kockicu umačite u čokoladu i redjajte na celofan. Kad se prvi sloj glazure bude stegao, ponovite postupak i još jednom ih provucite kroz glazuru. Ostavite da se stegnu pa ih ukrasite belom ili crnom čokoladom koju ćete u tankom mlazu posipati preko minjona.
Napomena:* Meni je za prvi sloj glazure otišlo skoro pa 300 g čokolade. Za drugi sloj sam dodala još 100 g i sipala 4 kašike ulja i taman sam imala za glaziranje svih kockica.- Za spuštanje kockica u glazuru koristila sam plastičnu viljuškicu kojoj sam polomila srednji zubac i to se pokazalo kao odlično rešenje. Probajte tako :)- Obavezno kvasite nož kako se ne bi lepio kada budete sekli tablu. Prste takodje, radi lakšeg oblikovanja i doterivanja kockica.- Za ovu, posnu varijantu, preporučujem da obavezno stavite 2 kesice vanil šećera kako bi se neutralisao ukus margarina. I zaista, ni malo se ne oseća, ukus je identičan originalu.- Dvostruko glaziranje je potrebno kako bi se površina izgladila i popunile eventualne praznine i kako bi vaši minjoni izgledali savršeno.
Bounty cokoladice
Originalni recept za cuvene Bounty cokoladice
koje se gotovo ne razlikuju od originala mozete pronaci kod Vanylice na
Coolinarici, a ovog puta bili su nam domaci zadatak u okviru nase
blogerske igrice KuVarijacije koja se svakog meseca organizuje za food blogere sa prostora bivse Jugoslavije.
Ove cokoladice sam pravila vec puno puta i svaki put su fino uspele, samo se pridrzavajte receptica.... i uzivajte!:)))
Sastojci: 250 g kokosa, 1 dl slatke pavlake, 250 g margarina sa ukusom slatke pavlake, 300 g secera
Glazura: 200 g cokolade, 6 kasika ulja, 50 g mlecne cokolade za dekoraciju
Priprema:
Otopiti na tihoj vatri slatku pavlaku, secer i margarin. Cim provri
pomeriti sa ringle, dodati kokos i izjednaciti smesu. Sipati u plici
kalup oblozen masnim papirom i lepo izravnati povrsinu. Ostaviti par
sati da se dobro rashladi i stegne.
Seci na manje stanglice ili kockice i dok su jos tako hladne spustati ih
cokoladnu glazuru. Izvaditi na celofan ili resetku da se ocedi visak
cokolade. Mozda ce biti potrebno da se postupak ponovi dva puta ako
povrsina kolacica nije ravna. Na kraju, svaku pralinicu isprskati sa
malo rastopljene mlecne cokolade i kad se glazura stegne staviti u
papirnate korpice.
Glaziranje kolacica:
kockicu spustamo u cokoladnu glazuru (slike 1. & 2.), izvadimo na
celofan da se cokolada ocedi (slika 3.), ponovimo postupak sa
glaziranjem da bi povrsina bila lepo ravna (slike 4. & 5.),
isprskamo sa rastopljenom mlecnom cokoladom uz pomoc tankog sprica
(slika 6.), isecemo visak cokolade koja se ocedila (slika 7.) i pralinu
stavljamo u papirnatu korpicu (slike 8. & 9.)... ako ima dodatnih
pitanja, slobodno se javite.;))
Posne boščice
Prhki posni kolačići sa pivom punjeni domaćim pekmezom od šljiva - vrlo ukusni i lagani za pripremu tako da vam toplo savetujem da napravite duplu meru. Recept i kolačiće za probu sam dobila od naše drage komšinice Zoki (domaći naziv im je "džombice"), veoma su mi se svideli pa sam rešila da ih već sutradan napravim.
Nadam se da će se i vama dopasti ovi prhki kolačići i da ćete poželeti da ih što pre isprobate. Mogu fino da stoje par dana u zatvorenoj kutiji, ali to nismo stigli da proverimo.:)
Sastojci (za 20 boščica): 350 g brašna, 1 dl piva (1,5 kaf.šoljica), 1,8 dl ulja (2,5 kaf.šoljice), 1 kašika šećera, prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, malo naribane limunove korice
Fil: pekmez od šljiva za filovanje + prah šećer za posipanje
Priprema:
Izmešati brašno, prašak za pecivo, so, šećer, dodati naribanu koricu pola limuna i prstohvat soli. Sipati 1,5 kafenu šoljicu piva i 2,5 kafene šoljice ulja, pa sve fino sjediniti da se dobije glatka smesa. Dodati još malo brašna ako je potrebno da se ne lepi za ruke.
Odvajate manje komadiće testa i oblikovati loptice veličine šljive.
Svaku lopticu rastanjiti rukom i na sredinu staviti po kašičicu pekmeza.
Skupiti krajeve na vrhu tako da izgleda kao mali zavežljaj. Poređati na
pleh preko papira za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180
C oko 15-20 minuta da blago zarumene.
Gotove boščice posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom. Od ove mere
može se napraviti 20-tak kolačića i svi mogu lepo da stanu u jedan
pleh.
Prijatno grickanje!:)
Нема коментара:
Постави коментар