Krem supa
Sastojci
- 500 gr karfiola
- 1 veca mrkva
- 1 krompir
- 1 l vode
- malo vrhnja
- 1 kocka za supu
- so,vegeta,biber
Priprema
-
1
Karfiol ocistiti i cvjeove odvojiti,mrkvu ocistiti i krompir i sve zajedno kuhati u vodi u kojoj se predhodno dodalo 1 kocka za supu i malo ulja.KAda je kuhano stapnim mikserom proci kroz supu kako bi bilo kremasto,u to dodati malo vrhnja za kuhanje i dodati zacine po zelji,i jos kratko ostaviti da krcka.
Kada je gotovo skinuti sa vatre.
Posluživanje
Posluziti toplo uz snitu hljebaDomaca supa sa knedlama
Sastojci
- KNEDLE - I VERZIJA 500 ml vode
- malo soli
- malo maslaca
- 100 gr psenicnog griza
- 40 gr brasna
- 2 jaja
- KNEDLE- II VERZIJA mlijeko
- psenicni griz,so
- jaje
- SUPA 1 l vode
- a kokosja kocka za supe
- so,vegeta,biber
- malo fidolina
Priprema
-
1
Za prvu verziju knedli sve sastaviti i pomjesati,kada se ohladi dodati 2 jaja,kasikom oblikovati i dodavati u supu.
-
2
Za drugu verziju inace radim odokativno,naspem odredjenu kolicinu mlijeka i posolim,kada provri dodajem lagano griz uz konstantno mijesanje,kada masa bude gusta skloniti sa vatre i dodati jaje.(ako je manja kolicina dodati 1 jaje,a ako je veca onda 2)
ostaviti da se ohladi,kada je hladno koristiti 2 male kasike i oblikovati knedle,i dodavati u provrelu supu.
-
3
Vodu nasuti u serpu i nasuti malo ulja,dodati kocku i pustiti da provri,potom dodati biber,so i vegetu,zatim dodati fidoline i oblikovane knedle.
Kada se knedle podignu na vrh znaci da su gotove.
Нема коментара:
Постави коментар