Niška posna banica sa belim kukuruznim brašnom – FBI rukavice
Potreban materijal:
500g kora za pitu
200g belog kukuruznog brašna (ne palente)
150ml suncokretovog ulja
250ml mlake vode
1 kašičica soli
12g praška za pecivo
100ml vode i 100ml suncokretovog ulja za premazivanje
Priprema:
Pomešati belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 150ml ulja i 250ml mlake vode da se dobije gušća masa. Pomešati vodu i ulje za premazivanje i staviti sa strane. Ostaviti 2-3 najdeblje kore da budu poslednje. U nauljen manji pleh u kome pečete pite ređati prvo nekoliko praznih kora, tako što svaki list premažete sa mešavinom ulja i vode. Onda na svaku drugu koru razmazati dobru punu kašiku fila, ali pre fila i tu koru premazati mešavinom ulja i vode. Sa korama koje ste sklonili sa strane pokrijte pitu i podvucite krajeve ispod nje tako da je lepo zašuškana. Na kraju je iseći na kocke. Peći na 200C oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati je sa 1-2 kašike mešavine ulja i vode, pa vratiti u rernu na još koji minut. Pitu držati van frižidera.
Recept je isproban po Jeleninom receptu, u sklopu igrice „FBI rukavice“ koju je pokrenula mamajac.
Ja volim ovakve starinske recete i mogu vam reći da je ova pita stvarno odlična. Posebne pohvale je dobila i od mog mlađeg sina, koji je najviše pojeo parčeta od svih.
POSNA PITA SA BELIM KUKURUZNIM BRAŠNOM - ZABORAVLJENI RECEPTI SRBIJE
Ova pita je za one koji vole ukus starinske prave proje, one koja se
pravi od kukuruznog brašna kako su naše bake pravile. Izuzetno
jednostavan i ekonomičan recept, idealan za dane posta ili kad god
volite. Pita se čuva van frižidera tako da je i idealna za put. Samo vas
molim da koristite pravo belo kukuruzno brašno koje sigurno možete naći
na pijaci na meru, a ne ono kupovno fino mleveno i nikako palentu.
Pogledajte prelepe fotke ove kukuruzne pite kod Ane.
POSNA PITA SA BELIM KUKURUZNIM BRAŠNOM
pleh veličine 18x30cm
500g kora za pitu (12-15 komada u pakovanju)
200g belog kukuruznog brašna
150ml suncokretovog ulja
250ml mlake vode
1 kašičica soli
12g praška za pecivo
80ml vode i 100ml suncokretovog ulja za premazivanje
Pomešajte belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 150ml ulja i 250ml mlake vode.
Pomešati vodu i ulje za premazivanje kora.
Odvojite sa strane 2-3 najdeblje kore kojim se pita na kraju pokriva. Kore preklapamo po kraćoj stranici da bi pasovale veličini pleha i ređamo ih u nauljen pleh. Svaki list kore se premazuje mešavinom ulja i vode a premazuje se i kora na koju se stavlja fil. Tokom premazivanja četkica zna da pokupi ulje a da voda ostane tako da slobodno možete dosuti još ulja u vodu.
Prvo poređajte nekoliko praznih kora pofajtanij ili premazanih mešavinom vode i ulja, a onda na svaku ili svaku drugu narednu koru razmažite nekoliko kašika gustog fila od kukuruznog brašna. Završite sa 2 kore koje ste sklonili sa strane. Ako ivice malo štrče ušuškajte ih sa strane. Isecite kocke nožem. Ja obično sečem 8 kocki. Premažite mešavinom ulja i vode.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i premažite sa par kašike mešavine ulja i vode, pa vratite u rernu na još koji minut. Preko vrele pita stavite poklopac recimo u vidu drugog pleha da se pita malo upari.
Pitu čuvajte pokrivenu van frižidera i uživajte u njoj uz čašu jogurta.
Pomešati vodu i ulje za premazivanje kora.
Odvojite sa strane 2-3 najdeblje kore kojim se pita na kraju pokriva. Kore preklapamo po kraćoj stranici da bi pasovale veličini pleha i ređamo ih u nauljen pleh. Svaki list kore se premazuje mešavinom ulja i vode a premazuje se i kora na koju se stavlja fil. Tokom premazivanja četkica zna da pokupi ulje a da voda ostane tako da slobodno možete dosuti još ulja u vodu.
Prvo poređajte nekoliko praznih kora pofajtanij ili premazanih mešavinom vode i ulja, a onda na svaku ili svaku drugu narednu koru razmažite nekoliko kašika gustog fila od kukuruznog brašna. Završite sa 2 kore koje ste sklonili sa strane. Ako ivice malo štrče ušuškajte ih sa strane. Isecite kocke nožem. Ja obično sečem 8 kocki. Premažite mešavinom ulja i vode.
Pecite na 200 stepeni (bez fena) oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i premažite sa par kašike mešavine ulja i vode, pa vratite u rernu na još koji minut. Preko vrele pita stavite poklopac recimo u vidu drugog pleha da se pita malo upari.
Pitu čuvajte pokrivenu van frižidera i uživajte u njoj uz čašu jogurta.
Pita sa belim kukuruznim brašnom
posni rolat od gotovih kora
Sastojci
fil za premazivanje kora pre pecenja
- 20gr svezi kvasac
- 1 kom prasak za pecivo
- 3 supene kasike brasno
- 150ml ulje
- 200ml sojino mleko ili mineralna voda
- 1/2 kasike so
- 1/2kasike secer
- 10kom gotove kupljene kore
Priprema
-
1
fil
-
2
Oko 20gr svezi kvasac, pecivo, brasno, ulje, sojino mleko/ ja sam koristila mineralnu vodu/, so i secer umuti i ostavi 15 minuta da odstoji.
-
3
Veci pleh obloziti pek papirom pa slagati gotove kore. Svaku premazati pripremljenim filom od kvasca. Ja sam ovaj rolat pravila od pet kora posto nisam zelela veliki rolat! Poslednju koru posuti susamom.
-
4
Tako slozene kore ostaviti 30 minuta da odstoji. Peci na 190 stepeni.
-
5
Pecene kore okrenuti na kuhinjsku krpu, malo zaseci ivice da se lakse uvija pa zaviti u rolat tako da susam bude odozgo odnosno da se vidi kad ga nafilujete i urolujete!
-
6
Filovati bilo kojom posnom salatom.
-
7
Ja sam pravila jedan rolat pa sam fil od kvasca pravila od pola mere!
Posluživanje
Sluziti kao hladno predjelo. Rolat se moze praviti dan pre sluzenja kao sto sam ja ovoga puta uradila!Salatu sam pravila po receptu Petke isto pola mere
http://www.coolinarika.com/recept/823139/
Posne ajvar štanglice
Sastojci
- kora:
- 1dcl. kisele vode
- 1dcl. piva
- 8 kasika brasna
- 4 kasike ajvara
- 1 kasicica praska za pecivo
- pola kasicice soli
- fil:
- 200gr. mlevenih krekera
- 0,5dcl. vode
- 125gr. posnog margarina
- 100gr. posnog majoneza
- 1 konzerva tunjevine
- 4 kisela krastavcica
- 3 kasike ajvara
- 1 manji list oblande
Priprema
-
1
Sve sastojke za koru izmesati kasikom i i smesu izliti u oblozen pleh(23x33,velicine male oblande) i peci koru na 200C 15min. -
2
Za fil samleti slane krekere,preliti ih vodom i promesati.Kisele krastavcice izrendati,a tunjevinu ocediti od viska ulja. -
3
Margarin izmutiti,pa mu dodati krekere,tunjevinu,krastavcice i majonez,malo posoliti i sve sjediniti.Ovim filom premazati ispecenu koru.Preko fila premazati ajvar,pa odgore staviti list oblande.Ostaviti da se ohladi i oblanda omeksa,pa iseci na stanglice ili kocke,po zelji.
Posna slana torta
Sastojci
Korice
- 800-900g brašna tip 400
- 2kk soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 šoljice ulja
- 1/2 flaše piva (250ml)
- 100g pečenog susama
Fil I (crveni fil)
- 1 manji struk praziluka
- 1 konzerva tunjevine u salamuri
- 1/2 tegle šampinjona
- 100g maslinki
- 1/2 SK senfa
- 2 SK ajvara
- so, biber, posni majonez po ukusu
Fil II (svetli fil)
- 450g kukuruza šećerca (obariti)
- 250g posnog kačkavalja (
- 2 konzerve tunjevine u salamuri
- 5-6 SK posnog majoneza (ili više, po ukusu)
- so, biber po ukusu
Fil III (zeleni fil)
- 250g barene šargarepe
- 1/2 tegle kiselih krastavčića
- 1/2 manje konzerve graška
- 1/2 tegle šampinjona
- šaka spanaća (barenog)
- posni majonez po ukusu
- so, biber po ukusu
I još...
- 1 margarin
- posni majonez po potrebi
Napomena:
- Tegle su od 720g
- Konzerve tunjevine od 180g
- šoljica (od kafe) ulja
- SK supena kašika
Priprema
-
1
Korice ispeći dan ranije, na ovom plehu, 30x22cm. Napravite 6-8 korica (preporučujem da tortu pravite sa tri korice jer je sa četiri previsoka, pa se teže seče). Rastanjite testo, prenesite na pleh i odsecite višak, korice ne treba da budu pretanke. Peći ih na 180C, treba da budu bledo-žute (kao vanilice).
Do filovanja čuvajte u zvonu za tortu ili kesi. Lomljive su, pa pazite! -
2
Od ove mere ispadnu dve torte, verujte da nije previše!
Ako želite tortu sa 3 korice, od ostatka testa napravite korpice, pa punite salatama! -
3
Sastojke za filove prvo iseckajte, potom štapastim mikserom ili u blenderu usitnite. Na kraju dodajte po 1/3 umućenog margarina, i posnog majoneza po potrebi.
-
4
Filuje se sledećim redom: korica-fil I-korica-fil II-korica. Stavite težu knjigu odozgo da se svi slojevi spoje. Narednog dana premažite sa filom III, odozgo ukrasite rendanim posnim kačkavaljem.
Možete da filujete i drugačijim redom, po želji, kao ja ovoga puta!
Možete odmah da stavite fil III pa četvrtu koricu, ako želite da vam torta bude viša, pa narednog dana premažite posnim majonezom i pospete rendanim posnim kačkavaljem.
-
Ukoliko želite da vam fil III bude zeleniji, dodajte šaku spanaća (prethodno obarenog).
-
1
Ukoliko vam je pravljenje korica zahtevno i komplikovano, možete da koristite korice za rozen-tortu (ima ih u velikim marketima ili rinfuzima), a u fil II dodate mleveni, pečeni susam.
-
2
Možete da duplirate sastojke za filove, polovinu izmiksajte, a drugu polovinu servirajte kao salatu!
-
Riblje pljeskavice sa pirinčem
Oblanda od oslica
Sastojci
Fil za oblandu
- 1 pakovanje velikih oblandi
- 1 kg oslica
- 3-4 struka praziluka
- 1 soljica pirinca
- malo soli
- malo vegete
- malo bibera
Za smesu za pohovanje
- malo kisele vode
- malo brasna
- malo prezli
- malo ulja
Priprema
-
1
Obariti i izmrviti oslica.
-
2
Uprziti praziluk, pa mu dodati obaren i izmrvljenog oslica, obaren pirinac i zacine.
-
3
Oblandu pokvasiti vrucom vodom i uviti u krpu, formirajuci rolat.Kada listovi oblande malo omeksaju, odviti ih i filovati, pa opet zaviti u rolat.
-
4
Filovanu oblandu staviti u zamrzivac da malo odstoji.
-
5
Neposredno pre sluzenja izvaditi oblandu iz zamrzivaca i iseci na tanke kolutove.
-
6
Napraviti smesu za pohovanje:umutiti brasno sa kiselom vodom.Umakati kolutove oblande u smesu za pohovanje, uvaljati ih u prezle pa prziti na vrelom ulju.
Posan rolat-salamica
Priprema
-
1
Tunjevine dobro ocediti od ulja i umutiti sa margarinom mixerom. Margarin razgrejati na sobnoj temperaturi, da se lakse umuti. Oblandu staviti izmedju dve vlazne krpe da omeksa. Kad omeksa premazati filom od tunjevine, preko sipati kecap i uviti u rolat. Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje bi bilo da prenoci.
-
2
Ispadnu 2 komada.
Posne bombice, velike i male
Sastojci
- Male bombice 3 konzerve tunjevina
- 125 gr posan margarin
- 200 gr przenog susama
- Velike bombice 500 gr belog krompira
- 100 gr posan margarin
- 150 gr zelenih maslina
- 100 gr susam
- so po ukusu
Priprema
-
1
MALE BOMBICE :
-3 tunjevine dobro ocediti od ulja i umutiti sa 125 margarina, zatim dodati 100gr isprzenog susama ( na suvo ). Sve to lepo umesati da se dobije kompaktna masa i staviti u frizider da se stegne ( 1h ). Izvaditi i praviti kuglice, valjati u isprzeni susam. -
2
VELIKE BOMBICE :
-Skuvati 500 gr belog krompira u ljusci, ohladiti, ocistiti i ispasirati zajedno sa 100 gr margarina. Ostaviti u frizider da se ohladi, 1h.
Kafenom kasikom vaditi masu i rastrljati na prethodno malo nauljan dlan.U srednu stavljati maslinu i obmotati krompirom. Oblikovati kuglicu. Svaku kuglicu uvaljati u isprzen susam i ohladiti.
slane pohovane posne oblande
Sastojci
fil
- 2 glavice crni luk
- 150gr sargarepa
- 150gr tunjevina iz konzerve, bez ulja
- 1,5mala solja pirinac
- so, biber, vegeta,persun
smesa za pohovanje
- 4dl mineralna voda
- so, biber,vegeta
- brasno, da bude malo gusce od smese za palacinke
Priprema
-
1
Crni luk i sitno naseckanu sargarepu proprzi na malo ulja.
-
2
Dodati mlevenu mariniranu tunjevinu, bez ulja, pa jos malo proprziti.
-
3
Pirinac skuvati pa dodati u prethodnu smesu. Dodati so, biber, vegetu i persun po ukusu.
-
4
Oblandu uviti u mokru kuhinjsku krpu pa filovati na strani sa veci kockicama. Uviti u rolat pa onda rolat uviti u samolepljivu foliju.
-
5
Rolate ostavit preko noci u zamrzivacu.
-
6
Rolate malo odlediti, da moze da se sece, seci ukoso parcice sirine 1.5 do 2 cm.
-
7
Parcice rolata umakati u smesu za pohovanje pa u hlebne mrvice. Prziti klasicno na zagrejanom ulju.
POSNA PROJA
Sastojci
- 4 šolje kukuruznog brašna
- 3 šolje pšeničnog brašna
- 3 šolje kisele vode
- 2 šolje ulja
- 1/2 praška za pecivo
- malo soli
- malo šećera
Priprema
- U dubljoj posudi sjediniti kukuruzno brašno, pšenično brašno, kiselu vodu, ulje, pp, so i šećer.
-
2
Smesu dobro izmješati i peci u kalupima ili tepsiji; dok ne porumene.
ОдговориИзбришиnhư vậy.
Lữ Tung miệng lưỡi khô cứng, khổ tâm nói:
-Chúc mừng Vương sư huynh, có thể sẽ tiến vào Trúc Cơ Kỳ, đến lúc đó ta phải gọi huynh là trưởng lão rồi.
Trương Đức Khôn nhìn Vương Lâm thật lâu, rồi thở dài. Tên mập Hoàng Đại Sơn, thì hai mắt tỏa sáng.
Những đệ tử khác ở xung quanh, thỉnh thoảng chú ý đếtrung tâm kế toán tại tphcm, khóa học kế toán cho giám đốc, học kế toán tổng hợp, Hoàng Trung Dũng, hack game online, hình nền đẹp, video hài hước, thủ thuật internet, tin tức kế toán, tài liệu kế toán, dịch vụ tư vấn thành lập doanh nghiệp giá rẻ, brainy quotes, love quotes, dịch vụ kế toán trọn gói, dịch vụ dọn dẹp sổ sách, Dịch vụ báo cáo tài chính, kế toán, dịch vụ kế toán, trung tâm kế toán hà nội, dịch vụ kê khai thuế
n bốn người bọn họ, có người thính tai, nghe được câu nói vừa rồi của Vương Lâm, nhất thời
biến sắc, ánh mắt nhìn về phía Vương Lâm, lại càng tôn kính.
Lữ Tung thở sâu, nói:
-Vương Lâm sư huynh, bốn người chúng ta bây giờ xem như là đỉnh cao nhất