Bosanske kifle ili slanci
Sastojci
- 1 kg brasna tip 550
- 2 kocke kvasca
- 600 ml mlakog mlijeka
- 2 zlice secera
- 1 1/2 zlica soli
- 1 1/2 dl ulja
- 2 zlice octa
Premaz
- 5 zlica brasna
- 1 1/2 zlice soli
- 1 zlica skroba
- vode po potrebi
- ulje za premazivanje
Priprema
-
1
U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.
-
2
U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
-
3
Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.
-
4
Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
-
5
Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
-
6
Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.
-
7
Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
-
8
Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
-
9
Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
-
10
Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta.
Bülbül Yuvası baklava
Sastojci
- 500 g jufke za baklavu
- 400 g mljevenih oraha
- 120 g putera
- malo ulja
- 700 g secera za agdu
- voda za agdu
- 50 g mljevenih oguljenih pistaca
Priprema
-
1
Agdu pripremimo tko da secer istresemo u srednje veliku serpu i dodamo vodu dva prsta iznad ruba secera, te kuhamo na najacoj vatri oko 15 minuta.
-
2
Otopimo puter sa malo ulja.
-
3
Sameljemo orahe i dodamo 4 zlice secera te izmjesamo.
-
4
Kore za jufku prerezemo na cetiri dijela.
-
5
Dobili smo cetiri pravougaonika.
-
6
Dva pravougaonika pokrijemo sa vlaznom krpom ili prozirnom folijom da nam se jufka ne osusi.
-
7
Kod ostala dva premazemo 1/3 sa puterom.
-
8
Zatim dodamo orahe.
-
9
Na pocetak jufke stavimo tanji stapic.( ja sam koristila kineske drvene stapice- pribor za jelo)
-
10
Uvijemo do kraja.
-
11
Zatim s obje strane guramo jufku prema sredini da nam se nabora.
-
12
Prerezemo na dva jednaka dijela.
-
13
Pazljivo sastavimo krajeve da dobijemo takozvano gnijezdo.
-
14
Gnijezda stavljamo u okrugli pleh promjera 38 cm. Krenemo od sredine, zatim u krug.
-
15
Baklava prije pecenja.
-
16
Pecemo u predhodno zagrijanoj pecnici na 170 stepeni 10 minuta, zatim smanjimo vatru na 140 i pecemo da lijepo porumeni. Ja samo sve ukupno pekla oko 35 minuta. Sve zavisi od pecnice koliko ce se dugo peci. Ova baklava je tanka i ne treba joj mnogo da se ispece.
-
17
Zalijete vrucu baklavu sa mlakom agdom i ostavite da se ohladi.
-
18
Nakon toga sameljete pistace i ukrasite.
Krompirnjak
Sastojci
Priprema
-
1
Krompir oguliti, oprati i naribati na krupni ribez.
-
2
Pecnicu zagrijati na 180 stepeni i staviti namasten pekac u kojem cemo peci da se zagrije.
-
3
U krompir pomijesati sve ostale sastojke i istresti u zagrijani pekac te staviti da se pece.
-
4
Kad se ispece izrezati na kocke i servirati uz kajmak ili vrhnje, i neku dobru salatu.
-
1
Нема коментара:
Постави коментар