RAZNO

                                 Moji kolaci za S.Nikolu, 22 vrste


Ove godine za moju krsnu slavu, Svetog Nikolu, izbor je pao na ove kolace, uglavnom proverene, gde nema greske, i one koje sam izabrala i nisam se pokajala

Praline, preukusne :p
Praline, jos jedne preukusne :p
Praline, i jos jedne prelepe :p
Rozen torta, kako bi bez nje? :D
Bombice od smokvi, cisto uzivanje u mirisima i ukusima :p
Praline, iii... jos jedne divne :p
Zrna kafe, ne samo ukrasna vec i preukusna :D
Bombice od suvih kajsija, ne moze lakse i lepse :D
Praline, uzivanje u ukusu :D
Bombice od suvih sljiva, odlicne, dobrodosle u klub :D
Susam rolat, od sada samo ovako :D
Rolat oblanda sa makom, ponovo :D
Bombice od oraha, proverene :D
Staklene bombice, obavezne i prelepe :D
Lesnik bombice, ipak - za dlaku pobednik :D
Kikiriki stanglice, mekane i predivne :p
Vocna salama, redovna, divna :D
Punjene urme, odlicne :D
Grilijas oblanda, obavezna, najbolja :D
Breskvice, voooolim :D
Oblanda od smokvi, nezaobilazna :D
Rolat salamica, vec pravljena, odlicna :D

Miljin kuvar
15. јул 2013.TRODNEVNA DIJETA......4,5kg manje....
postoji dijeta koja u kratkom roku daje rezultate! Taj kratak rok je - tri dana! Prvo proučite koristi od ove dijete, mere opreza koje treba imati na umu, kao i potencijalne rizike, pa odlučite da li ćete joj se podvrgnuti.

Koristi trodnevne dijete
Brzi gubitak težine, ali treba imati na umu da je to većinom gubitak vode iz organizma. Ipak, manji broj na vagi vraća samopouzdanje. Od dijete se povećava energija, poboljšava ten i organizam se čisti od toksina.

Mere opreza
Dijeta nije preporučljiva trudnicama i dojiljama. Sve druge osobe sa zdravstvenim problemima svakako bi trebalo da se konsultuju s lekarom pre početka dijete.

Potencijalni rizici
Ovom dijetom unosi se samo oko 1.000 kalorija dnevno, tako da možete osećati vrtoglavicu i gubitak koncentracije. Ovo svakako nije dijeta koja se preporučuje za duže razdoblje.


Trodnevna dijeta

Smatra se da ova vrlo popularna dijeta potiče iz osamdesetih godina, kad je išla od jednog do drugog korisnika faksom, pa je poznata i pod drugim imenima: vojna, mornarska, dijeta klinike Klivlend. Najčešći oblik trodnevne dijete na internetu uključuje unos velike količine tunjevine i raznog povrća tokom dana, kao i porcijom sladoleda svake večeri.
Postoje mnoge verzije ove dijete, jedna čak preporučuje da se prvi dan samo pije voda, drugi dan konzumiraju voće i voćni sokovi, dok je treći dan rezervisan samo za povrće i sokove od njega. Međutim, najpopularnija trodnevna dijeta je upravo ona uz pravi plan obroka, sa određenim doručkom, ručkom i večerom:

1 dan:
Doručak: crna kafa ili čaj, 1/2 grejpa, komad tosta premazan kašikom maslaca od kikirikija (1/2 grejpa može da se zameni sokom od celog grejpa)
Ručak: 1/2 šoljice tunjevine, komad suvog tosta, crna kafa ili čaj (kafu ili čaj možete da zasladite veštačkim zaslađivačima)
Večera: 100 g nemasnog mesa (ćuretina ili piletina), šoljica pasulja, šoljica šargarepe, jabuka, šoljica sladoleda od vanile

2 dan:
Doručak: jaje, kriška tosta, 1/2 banane, crna kafa ili čaj
Ručak: šoljica (100 g) kravljeg sira ili tunjevine i 6 krekera.
Večera: 2 viršle, šoljica (100 g) brokolija, 1/2 šoljice šargarepe, 1/2 banane, 1/2 šoljice sladoleda od vanile

3 dan:
Doručak: jabuka, 30 g polumasnog tvrdog sira, 5 slanih krekera, crni čaj ili kafa
Ručak: tvrdo kuvano jaje, kriška tosta, crni čaj ili kafa
Večera: šoljica (100 g) tunjevine, šoljica (100 g) šargarepe, šoljica (100 g) karfiola, šoljica (100 g) dinje i 1/2 šoljice sladoleda od vanile.

S obzirom na druge verzije ove dijete, negde se koristi pomorandža umesto grejpa, sir umesto tunjevine (i obrnuto). Većina dopušta upotrebu sirćeta, soli, bibera, limuna, soja-sosa, kečapa, vorčester-sosa, kao i drugih začina tokom dijete, ali ništa što sadrži masnoće.
Miljin kuvar
i. Ako još dijetu kombinujete s rekreacijom (dovoljne su i svakodnevne šetnje po pola sata) - sami sebi ćete čestitati kad stanete na vagu.

Medicinska dijeta

Traje mesec dana i jelovnik je jednostavan. Svakodnevno po čitav dan jedete samo onu namirnicu koja je navedena za taj dan. Jelovnik je napravljen za 11 dana, i posle prve upotrebe potrebno ga je ponoviti još dvaput, tako da dijeta ukupno traje 33 dana. Za što bolji rezultat dijete potrebno je jesti samo do šest sati po podne, posle toga ništa više. Tokom dijete možete da pijete kafu i/ili čaj u neograničenim količinama, zaslađene po želji veštačkim zaslađivačima, a najbolje je da pijete običnu vodu.

1. dan – kuvano povrće (sirovo ili kuvano bez ulja: šargarepa, kupus, zelje, paradajz…)

2. dan – kuvano meso (piletina ili teletina)

3. dan – kuvan krumpir

4. dan – jogurt

5. dan – kuvana jaja (najviše 9 jaja)

6. dan – voće (mešano)

7. dan – supa iz kesice

8. dan – kuvano meso

9. dan – kuvan pirinač

10. dan – voće (mešano)

11. dan – kuvan krompir + jogurt
.......................................
Evo dijete koja je dobila ime po jednom lekaru i nutricionisti koji je život posvetio pravilnoj ishrani, zdravlju i vitkosti. Pritikinova dijeta nema strog režim, nije to ono kad vam je tačno propisano u koliko sati šta i koliko treba jesti - to je više način života. A dijeta je pouzdano delotvorna!
Da bi se ova dijeta pravilno sprovodila, treba imati na umu nekoliko osnovnih pravila. Naime, jedite više puta dnevno da ne biste osetili glad, jer u tom slučaju lako dolazi do gubitka motivacije i odustajanja od dijete. Pogrešno je izostaviti neki od dnevnih obroka. Naprotiv, za svaki dan treba predvideti tri obroka i dva međuobroka koji mogu da sadrže kukuruzne pahuljice, salatu ili komad voća.

Pritikinova dijeta
Potpuno nov, revolucionaran odnos između tri osnovne grupe hranljivih supstanci: proteina, masti i ugljenih hidrata.
Proteini čine 10-15% ukupnog dnevnog unosa kalorija, masti najviše 10%, a ugljeni hidrati čak 80%. Iz tog razloga dozvoljene su sve vrste povrća, svežeg voća, žitarica, kao i proizvodi od brašna: hleb, testenina bez dodataka ulja, šećera, masti i jaja, sve mahunarke, krompir, belance, obrano mleko, jogurt, nemasni sir, živinsko meso i riba.

Dozvoljene i nedozvoljene namirnice

Masnoće
Sve vrste masnoća su zabranjene. To je jedno od najvažnijih pravila Pritikinove dijete. Obrok pripremite od kuvanih ili sirovih namirnica. Odstranjivanje svih vrsta masti, ulja, maslaca i margarina omogućuje da baš ova dijeta zasad nema pravog konkurenta u snižavanju vrednosti holesterola i masti u krvi. Proverite svoj holesterol pre početka dijete i, recimo, tri ili šest meseci posle njenog redovnog pridržavanja. Bićete i sami iznenađeni efektom.
Ne zaboravite da posle sniženja vrednosti holesterola ispod 4 mmol/l dolazi do postepenog topljenja ateroma u krvnim sudovima i povlačenja arterioskleroze.

Meso
Preporučuju se riba i živina. Skinite kožicu s mesa i odstranite masne delove. Dozvoljeni su samo roštilj i kuvano meso.

Mahunarke
Pasulj, grašak, sočivo i soja su dozvoljeni zato što predstavljaju biljne izvore proteina i izvor biljnih vlakana, nesvarljivih materija višestruko korisnih za organizam. Mahunarke jedite najmanje jednom, još bolje triput nedeljno. Zbog veće kalorijske vrednosti dozvoljena količina je 1/2-3/4 kg nedeljno.

Jaja
Žumance je značajan izvor holesterola, dok belance ne sadrži masnoće, a izvor je esencijalnih aminokiselina. Pritikinova dijeta preporučuje sedam belanaca nedeljno.

Povrće
Sve vrste u neograničenim količinama (bar dvaput dnevno), pod uslovom da se jede sirovo ili kuvano. Krompir može da se jede svakodnevno. Dozvoljene su sve vrste semenki i zrnevlja, s tim što treba voditi računa o količini zbog veće kalorijske vrednosti.

Voće
Preporučuje se do pet puta dnevno. Dnevno je dozvoljena čaša soka, ali bez šećera.

Žitarice
Dozvoljeno je 5-6 kriški hleba i peciva; pirinač možete da jedete svakodnevno, kao i mekinje, ječam, pahuljice od kukuruza, testenine ali bez dodatka šećera, masti, ulja i jaja. Prednost imaju raženi i crni hleb.

Mlečni proizvodi
Dozvoljeni su samo obrano mleko i jogurt (1/4 l dnevno), kao i posni sir (30-50 g dnevno).

Slatkiši
Sve vrste slatkiša, kao i šećer, med, marmelada, voćni sirupi, izričito su zabranjeni.

Dodaci jelima
Dozvoljene su sve vrste začina. Majonez, kečap i sosovi nisu dozvoljeni. Upotrebu soli, zbog mogućeg povišenog visokog pritiska, treba svesti na minimum. Kad god je moguće, so zamenite nekim drugim začinom.

Piće
Dozvoljeni su mineralna voda i čaj. Alkohol i vrste pića koje sadrže kofein (kafa, koka-kola) ne konzumirajte.
..................................................
 Ovo je poslednja dijeta u nizu naših predloga. Prednost nad ostalima je u tome što promenite i metabolizam, pa se kilogrami ne vraćaju, a i ne gladujete i ne iscrpljujete se. Mana - potrebni su disciplina i istrajnost, traje tri meseca.
UN DIJETA
Naziv ove dijete potiče od engleske reči „undiet“ – što u slobodnom prevodu znači „dijeta bez dijete“. Vaši kilogrami se tope, a istovremeno ne gladujete. Pored skidanja viška kilograma, UN dijeta reguliše i metabolizam, što je garancija da se izgubljeni kilogrami neće vratiti. Traje 90 dana, a za to vreme možete da izgubite od 18 do 25 kg!
Ukoliko ipak ne želite tako radikalan gubitak kilograma, dijetu možete da prekinete i ranije, međutim, u tom slučaju neće doći do promena u metabolizmu.

Plan dijete
Dijeta uvijek započinje proteinskim danom, a posle voćnog dana ponovo ide proteinski dan - redosled ne sme da se menja.

1. dan - PROTEINSKI DAN
Doručak: za sve dane uvek je isti – 90 dana VOĆE. Jedete ga uvek u paru – 2 jabuke ili 2 pomorandže ili 2 kruške, a može i mala šoljica sitnog voća.
Ručak: Kuvano ili dinstano meso bez masnoće (piletina, ćuretina, govedina, svinjetina, riba, morski plodovi, tofu). Umesto mesa možete da pojedete dva jajeta ili sir. Mlečni proizvodi su protein, pa ih je dopušteno jesti samo na ovaj dan dijete. Uz navedene namirnice pripremite dosta sveže salate i drugog povrća koje možete da dinstate ili ispečete. Pojedite krišku integralnog hleba i uzmite 3 dl bistre supe bez ikakvih dodataka. Supa može da bude i od kocke, i nju uzmite na kraju obroka. Začinjenu salatu možete da jedete u neograničenim količinama.
Večera: Jelovnik je isti kao i za ručak, samo izostavite supu i hleb. Ukoliko ste za ručak jeli meso, uzmite ga i za večeru, međutim, upola manje nego za ručak.

2. dan - SKROBNI DAN
Ručak: Kuvani ili dinstani krompir, pasulj, grašak, soja, sočivo, leblebija ili pirinač. Ako se odlučite za dinstanje, koristite vrlo malo masnoće. Pripremite začinjenu salatu po ukusu i pojedite krišku integralnog hleba. Na kraju uzmite bistru supu koja može da bude i od kocke za supu s povrćem.
Večera: Ista kao i ručak, ali bez hleba i upola manja količinski.

3. dan - DAN UGLJENIH HIDRATA
Ručak: Testenina sa začinima ili pica sa sosom od paradajza s dodatkom povrća. Ovog dana možete da jedete i žitarice; spremite ječam ili proso, na primer.
Večera: Komad torte ili nekoliko manjih kolača, ili tri kugle sladoleda, obavezno i rebro tamne čokolade. Ukoliko niste ljubitelj kolača, uzmite slano pecivo i rebro tamne čokolade.

4.dan - VOĆNI DAN
Kad je na redu voćni dan, jedite voće više puta dnevno i nastojte da pravite pauze između obroka u trajanju od dva sata. Ukoliko ste tek krenuli s dijetom, verovatno ćete jesti veće količine voća jer ćete imati veći osećaj gladi. Ali ne brinite, to je sasvim normalno u početku. Kad se vaš organizam navikne na nov način ishrane, i glad će postati manja.
...............................
Kupus dijeta

Skuvajte supu od:
5 velikih glavica luka
2 zelene paprike
1 ili 2 konzerve pelata
svežnja celera
velike glavice kupusa
sledećih žitarica i mahunarki: sočiva, pšenice, ječma i suvog graška (sve po kašiku)

Posolite, pobiberite, stavite peršun, po želji možete da stavite i malo ljute papričice. Zalijte vodom da ogrezne i kuvajte dok povrće ne omekša.


Ovu supu jedite kad god osećate glad i koliko god želite. Uz nju možete da jedete i sledeće:

Prvi dan
Sve voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jedu se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan
Sve povrće - količina nije ograničena - bitno je da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz… Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. NE JEDITE VOĆE. Ne zaboravite da jedete i supu, minimum jednom dnevno.

Treći dan
Jedite supu, voće i povrće koliko želite. NE JEDITE PEČEN KROMPIR. Ako ste se do sada pridržavali uputstava, za ova tri dana trebalo bi da ste 2-3 kg lakši.

Četvrti dan
Pojedite do tri banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, kao i mleko. SUPA JE I DALJE OBAVEZNA.

Peti dan
Govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 g govedine i do šest paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana u cilju ispiranja viška urinarne kiseline iz organizma. OBAVEZAN JE BAR TANJIR SUPE!

Šesti dan
Govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno, jedite i SUPU.

Sedmi dan
Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Obavezno jedite SUPU.
Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstava, izgubićete 4,5-7 kilograma. Međutim, ukoliko ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte s dijetom dva dana pre nego što počnete ponovo ispočetka.
Ova sedmodnevna dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite. Uz nju se osećate lako i imate dodatnu energiju.
http://dijetamesecevemene.com/brze-dijete/najbrza-dijeta-za-skidanje-stomaka/



Plazma torta
Potrebno za korice:
                                                                   5 belanaca
                                                                   5 kasika secera
                                                                   5 kasika mlevenog Plazma keksa
                                                                   Potrebno za fil:
                                                                   15 zumanaca
                                                                   250 gr + 4 kasike secera
                                                                   1 l mleka
                                                                  3 pudinga od slatke pavlake
                                                                  375 gr margarina
                                                                  200 gr mlvenog Plazma keksa
                                                                  100 gr bele Milka cokolade
                                                                  200 gr krem slaga od vanile
                                                                  2 dl mleka za slag
Umutiti 5 belanaca sa 5 kasika secera, dodati 5 kasika mlevenog plama keksa i promesati lagano kasikom da se masa sjedini. Pleh obloziti papirom za pecenje sipati masu i peci korice u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Tako ponoviti jos 2 puta.
Od litre mleka odvojte 2 dl i u njemu razmutiti zumanca, 4 kasike secera i puding. Preostalo mleko staviti da provri sa 250 gr secera. Kada provri skuvati procedjena razmucena zumanca sa pudingom ( da nebi bilo grudvica). Skuvati fil i dobro ohladiti. Uohladjen fil dodati umucen margarin i dobro izmiksati da se sjedini. Sipajte mleveni keks, dodajte rendanu belu cokoladu i dobro promesajte. Umutiti krem slag sa mlekom i filovati sledecim redosledom. Kora - fil - slag, kora - fil - slag, kora - fil. Ukrasite po zelji fondanom ili slagom.

Nugat torta



Pre nego sto pocnem sa receptom, fondan i figurice sam pravila po Jojinom receptu, i prezadovoljna sam, nebih uspela bez njene pomoći. Jojo hvala ti još jednom!

                                                       
                                          potrebno za pet korica po :
                                         4 belanca
                                         6 kašika secera
                                         60 gr seckanih lesnika (ili oraha)
                                         2 kasike mlevenog Plazma keksa
                                         potrbno za fil :
                                         20 zumanaca
                                         1 l mleka
                                         16 kasika secera
                                         4 kesice pudinga od vanile
                                         8 kasika secera u prahu
                                         500 gr margarina
                                         200 gr bele mlecne cokolade
                                         200 gr mlecne cokolade sa lesnicima
                                         200 gr mlevenih pecenih lesnika
                                         za dekoraciju fondan

Umutiti belanca sa secerom, zatim dodati seckane lesnike i mleveni keks i sjediniti masu varjacom. Sipati u pleh oblozen papirom za pecenje i peci koricu desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Tako ponoviti jos 4 puta
Od litre mleka odvojte 2 dl i razmutite zumanca i puding, pa procedite kroz cedilo da nebi bilo grudvica. Ostalo mleko stavite da provri sa 16 kasika secera i kada provri skuvajte fil. Ostavite da se dobro ohladi. Umutite margarin sa secerom u prahu i sjedinite sa ohladjenim pudingom. Podelite na dva dela i u jedan dodajte otopljenu belu cokoladu, a u drugi deo otopljenu mlecnu cokoladu sa lesnikom i mlevene lesnike.
Filujte naizmenicno: kora - braon fil, kora - zuti fil, kora - braon fil, kora - zuti fil, kora - braon fil. Okolo dekorisite fondanom ili slagom.Sladoled sa vanilom i cokoladom


                                                        Potrebno:
                                                        4 kesice slaga (160 gr)
                                                        mleka po uputsvu sa kesice
                                                        5 jaja
                                                        8 kasika secera
                                                        5 kesica vanil secera
                                                       100 gr cokolade

Slag umutiti sa mlekom po upustvu sa kesice. Posebno umutiti 4 zumanca i 1 celo jaje. 4 belanca umutiti sa secerom i vanil secerom. Sve dodati u umucen slag, podeliti na dva dela i u jedan dodati rendanu cokoladu. Umesto cokolade mozete dodati mlevene pecene lesnike.

Pohovane palacinke





                                                         Potrebno:

                                                         Za palačinke:
                                                         2 jajeta
                                                         na vrh noža soli
                                                         2 dl vode
                                                         2 dl mleka
                                                         oko 500 g brašna
                                                         Za nadev:
                                                         300 g šunkarice
                                                         300 g suvog vrata
                                                         300 g krem sira
                                                         Za pohovanje:
                                                         3 jajeta
                                                         prezla
                                                         ulje za prženje 

          Umutiti masu za palačinke, ispeći ih i ostaviti da se ohlade. Svaku palačinku namazati krem sirom.


                                                     Staviti šunkaricu i suvi vrat. 

Saviti sa dve strane, da ne bi iscurio krem sir tokom pohovanja i uviti palačinke. 

Ponavljati postupak dok se ne potroše sve ispečene palačinke. 




 Pripremljene palačinke panirati u umućena jaja i prezlu i pržiti na vrelom ulju (tokom pečenja okretati palačinke kako bi se ravnomerno ispekle sa svih strana). Ocediti pohovane palačinke na papirnim salvetama (da bi upile

masnoću koju su palačinke preuzele tokom pečenja) i servirati. 

Slani rolat



                                                  potrebno za koru:
                                                  5 jaja
                                                  1 manja šoljica jogurta
                                                  malo soli
                                                  5 kašika brašna
                                                 1/2 kašičice praška za pecivo
                                                  potrebno za fil:
                                                 150 g krem sira
                                                 100 g kisele pavlake
                                                  200 g šunke
                                                  4-5 kiselih krastavčića
                                                  malo kisele crvene paprike 

Umutiti jaja sa malo soli, dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izliti u prethodno podmazan i brašnom posut pleh i peći dvadesetak minuta na 220 stepeni. Pečenu koru odmah izvaditi iz pleha na mokru krpu i urolovati. Ostaviti da se dobro ohladi. Ohladjen rolat premazati pomešanim krem sirom i kiselom pavlakom, posuti sitno seckanom šunkom, zatim rasporediti sitno seckane kisele krastavčiće i malo seckanih kiselih paprika. Ponovo uviti rolat i seći na kolutove. Šunku možete ređati i u tankim listovima.

Kolač sa jabukama


                                     Potrebno:
                                     2 jaja
                                     300 gr šećera + 3 kašike
                                     2 šoljice (za crnu kafu) mleka
                                     2 šoljice mlake vode
                                     2 šoljice ulja
                                     1/2 margarina
                                     450 gr brašna
                                     1 prašak za pecivo
                                     5 jabuka
                                     šaka seckanih oraha po želji
                                     šećer u prahu

Jabuke oljuštiti i izrendati na krupno rende. Izrendane jabuke dinstati  kratko sa 3 kašike šećera i po želji dodati seckanih oraha.
Umutiti belanca u čvrst šne, dodati 300gr šećera i mutiti dok se šećer ne istopi, pa dodati žumanca i izmiksati. Sipati mleko, mlaku vodu, ulje i otopljen margarin. Kratko mutiti pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i sjediniti masu. Pleh podmazati margarinom i posuti brašnom. Polovinu mase sipati u podmazan pleh i zapeci u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Kada porumeni izvaditi pleh i ravnomerno naneti dinstane jabuke, zatim drugu polovinu mase i vratiti u rernu da se peče dok ne dobije tamno žutu boju. Pečen kolač ohladiti, seći na kocke i posuti šećerom u prahu.

eftin, brz i sočni kolač s kokosom






Nije baš reprezentativna, ali još je dobra, moja sveska sa receptima s obzirom da je preko 25 godina veoma često u upotrebi, a isto toliko i dugo i često i ovaj recept. :)




Sastojci

kore

2 jaja
2 dcl. mleka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao

fil

1 l. mleka
1 šolja šećera
7 kašika griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bele čokolade, oko 30, 40 grama

Priprema

Skuvati griz u mleku tako što stavimo mleko da prokuva, zatim dodamo griz i šećer. Kuvati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se prohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.

Sve sastojke za kore stavimo u sud za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smese za kore i zapečemo na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.

Ovaj kolač je neophodno peći na umerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.

Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lepa glatka.

Bueno torta





                                   Potrebno za koru:
                                   10 belanaca
                                   10 kašika šećera
                                   10 kašika brašna
                                   200 gr lešnika (pečenog i krupno drobljenog)
                                   Potrebno za fil:
                                   10 žumanaca
                                   1,5l mleka
                                   3 pudinga od vanile
                                   3 kašike brašna
                                   150 gr šećera
                                   2 vanil šećera
                                   375 gr margarina
                                   200 gr šećera u prahu
                                   100 gr čokolade
                                   Još:
                                   200 gr nutele
                                   200 gr keksa zlatni pek
                                   200 gr krem šlaga ili običnog
                                   4dl hladne kisele vode ili mleka

Lešnike prepeći, oguliti i izlupati čekićem za meso.
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i mutiti dok se neistopi. Dodati brašno i lagano mešati varjačom da se masa sjedini. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti drobljene lešnike. Preko naneti kašiku po kašiku belanaca i ravnomerno razmazati. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta (zavisi kakva vam je rerna). Pečenu koru ohladiti, prevrnuti na tacnu, tako da lešnici budu gore i skinuti papir za pečenje.
U 1,3 dl mleka staviti vanil šećer i ostaviti da provri. U preostalih 2 dl razmutiti žumanca, šećer, puding i brašno (ukoliko ostane grudvica procediti). Sipati u provrelo mleko i skuvati fil. Ohladiti povremeno mešajući da se nestvori korica. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati ohladjen fil, pa sjediniti miksajući. Podeliti na dva dela i u jedan deo dodati čokoladu otopljenu na pari. Otopiti nutelu na pari da bi se lakše razmazala i premazati preko lešnika. Keks izlomiti i poređati preko nutele, zatim naneti crni fil, pa žuti. Premazati žutim filom i okolo torte. Umutiti šlag sa kiselom vodom ili mlekom i ukrasiti po želji.

Sitni Slavski kolači





Sinoć sam isporučila prvu pordžbinu posnih kolača. Ovom prilikom svima koji danas slave želim srećnu slavu!

Pravila sam:
Belu čokoladu u baton oblandi
Bajaderu sa lešnicma
Crno-belu bajaderu
Čar na dar
Kikiriki kocke
Čokoladne rum kuglice
Rafaelo

Strawberry Pie - prhka pita sa filom od jagoda


Ovaj kolač je tako dobar spoj prhkog testa i kremastog fila sa jagodama. Preporučila bih da se jagode ne seku na jako sitne komadiće, čak ako imate manje jagode ostavite ih cele.


Sastojci

prhko testo

300 gr. oštrog brašna
175 gr. maslaca
4 kašike šećera u prahu
2 žumanca
2 kašike jako hladne vode

punjenje

600 gr. jagoda
100gr. šećera
1 kašika meda
50 gr. gustina


Priprema





Izmešati brašno i hladan maslac sitno isečen, ja to radim u blenderu, zatim dodati šećer u prahu, žumanca i vodu, umutiti mikserom (žice za testo). Dobiće se jedna rastresita smesa, domesiti rukama u glatko testo. Ne treba dugo da se mesi, u nekoliko poteza. Testo uviti u najlon foliju i ostaviti sat vremena u frižider.

Odvojiti oko jednu trećinu testa za trakice a ostatak testa rastanjiti na brašnom posutoj podlozi dimenzija kalupa za tart, ovde sam pravila u četvrtastom 28x18 cm.
Testo rasporediti u kalup i staviti preko nekoliko listića hladnog maslaca.

Jagode iseckati, nemojte previše sitno, posuti šećerom, medom i gustinom. Sve izmešati i sipati preko testa. Gore napraviti mrežicu od trakica testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

Na fotografijama je kolač sečen i fotografisan vruć, kada se ohladi fil je kompaktaniji ali je i dalje fine i kremaste teksture.

You might also like:     

Brza lenja pita od jabuka






Od mene bi možda najbolja preporuka za ovaj kolač bila uslikana stranica gde je zapisan. Već je toliko izbledela i pola recepta se već se ne vidi, znate kako to ide, nekad kap ulja, nekad malo od masne ruke, mrvica od jabuke i sl. :) Savršenstvo jednostavnosti u ovom kolaču je najbolji opis... :) Zahvaljujući jednoj staropalanačkoj gospođi kod koje sam prvi put probala ovaj kolač , gospođi Đaković, tetki mog muža, mi se često sladimo sa njim već mnogo, mnogo godina.


Sastojci

mera je nekada bila čaša od jogurta, uglavnom, uzmite čašu od 2 dcl.

2 čaše brašna
1 čaša šećera
1 čaša mleka
pola čaše ulja
1 jaje
1 prašak za pecivo

fil

1,5 kg. jabuka ili koliko volite
šećera zavisi koliko su kisele, oko 1 čaše
kašikica cimeta
vanilin šećer


Priprema


Jabuke izrendati, pošećeriti, staviti cimet i ostaviti dok se ne pripremi smesa za kore.

Sve sastojke za testo zajedno izmešati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednje veličine, oko 23x32 cm,sipati pola smese i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Testo treba da ostane polu pečeno.


Rasprediti preko jabuke i sok koje su pustile, preliti ostatak smese



i peći još oko 30 minuta dok kolač ne dobije lepu žutu boju.

Po želji staviti suvo grožđe. 

Banana cake

Ako ste se plašili da pravite ovaj kolač jer vam neće uspeti, da će biti mljeckav, da neće narasti zbog težine i meke teksture banane, evo recepta koji će vam sve strahove otkloniti a rezultat će biti jedan fantastičan kolač koji i "diše i miriše", kako se kaže... :)









Sastojci

5 dobro zrelih banana - oko 450 gr. kada se ogule
200 gr. brašna
150 gr. smeđeg šećera
125 gr. maslaca
2 jaja
2 vanilin šećera
1 ravna kašikica sode bikarbone
80 gr. lomljenih oraha
malo soli


Priprema

Babuškina pita od jabuka - Voki Kostić


Fantastična pita Vokija Kostića , evo LINK ZA ORIGINAL RECEPT , recept br. 619, a ja ću napisati kako je ja pravim.










Sastojci

450 gr. tanjih kora za pitu, 12 listova
1,5 kg. jabuka
100 gr. suvog grožđa
150 gr. mlevenih oraha
50 gr. mlevene plazme
200 gr. šećera
oko 150 gr. maslaca
1 dcl. mleka
kašika ekstrakta od ruma
1 kašikica cimeta

Priprema

Kapućino ( cappuccino) šnite

Lagan, jednostavan, penast i kremast kolač, takođe jedan od jeftinijih kolača a ukus je odličan...









Sastojci

za koru

5 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakao
1 kašikica praška za pecivo

Fil

5 dcl. mleka
5 kašika šećera
2 kesice praha za kapućino, 25 gr. ukupno
2 kesice želatina, ukupno 20 gr.
1 vanilin šećer

2 šlaga
3 dcl. mleka
5 kašika šećera

Priprema

Fanta kocke

Fantastičan kolač, penast, sočan, brzo se napravi, ekonomičan. Može se jesti skoro odmah, čim se malo prohladi, a isto tako je prelep i skroz ohlađen. Mi uživamo danas, pridružite nam se... :)
Sastojci
4 jaja
280 gr. šećera
2 kesice vanilin šećera
420 gr. brašna
1 kašikica praška za pecivo
5 dcl. Fanta soka
1 dcl. ulja
oko 450 gr. oceđenog kompota od bresaka ili kajsija

 Priprema

Kolač s jabukama posebno lepog ukusa

Postoje recepti koje kada pročitaš misliš, Ovaj bih mogla za Uskrs, ovaj za Božić, onaj za rođendan, drugi kada nađem čokaladu na sniženju, treći kada dobijem platu... :) Ovaj recept je, bar za mene, jedan od onih koje čim vidiš odmah ideš da praviš, brz, namirnice uglavnom uvek imamo u kući, a kopka te da isprobaš spoj satojaka koje nudi, slutiš da je odlično. :) I kao što kaže jedna grčka šefica za svoje recepte, Probajte ke tha me thimitite (setićete me se, bićete mi zahvalni) :), tako i ja preporučujem ovaj kolač. Probajte... :)













Sastojci

mere su u CUP , to je količina od 2,5 dcl
Uzmite jednu čašu te zapremine i podelite je na na pola, trećinu i četvrtinu.

testo

250 gr. maslaca ili margarina, preporučujem maslac
1/4 cup šećera
2 veća žumaca
4 kašike konjaka
1 vanilin šećer
2 i još 1/2 cup brašna

fil od jabuka

5 velikih jabuka
1 kašika maslaca
sok od pola limuna
4 kašike konjaka
1/2 cup šećera
1 kašikica cimeta

Priprema

Penasto umutiti maslac i šaćer. Dodati žumanca, konjak i vanilu, izmešati, dodati i brašno i mikserom, žicama za testo, umesiti glatko testo. Jednu četvrtinu testa odvojiti, zamotati u najlon i ostaviti u zamrzivač dvadesetak minuta.

Domaći karamel - dulce de leche za 10 minuta













Sastojci

Sastojci

200 gr. šećera
2 kašike vode
200 ml. slatke pavlake
20 gr. maslaca
na vrh noža soli

Priprema

Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Ovo je jako važno, da ne dodajete druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica.

Domaće kondenzovano mleko







Sastojci

1 l. punomasnog mleka
500 gr. šećera
50 gr. glukoza sirupa
1 kašika ekstrakta vanile

Priprema

Kocke s nutellom i vanila kremom










Sastojci

kora

1,5 čaša (od 2 dcl) brašna
pola čaše šećera
4 jaja
1 dcl. ulja
1 dcl. mleka
150 gr. nutelle
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica vanila šećera

sirup :
pola čaše šećera
1 dcl. vode

krem

1 l. mleka
2 pudinga od vanile
3 kašike brašna
10 kašika šećera
250 gr. margarina ili maslaca

i još
2 šlaga

Priprema

Sve sastojke za koru izmešati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Peći oko 20 minuta na 180 stepeni.
Prokuvati minut, dva šećer i vodu za sirup pa toplim sirupom preliti toplu koru. Ostaviti da se ohladi.

Za krem, puding, brašno i šećer umutiti sa malo mleka, paziti da ne ostanu grudvice. Ostalo mleko staviti da prokuva. U ključalo mleko sipati puding stalno mešajuci. Kuvati par minuta, skinuti sa vatre pa u vrelo umiksati margarin. Toplo istresti na koru i ostaviti da se ohladi.
Preko fila staviti šlag i ostaviti u frišider bar 2 sata pre služenja. 

Brza štrudla s makom











Sastojci

150 gr. maslaca ili margarina
2 dcl. mleka
2 kašike šećera
1 jaje
500 gr. brašna
1 kesica suvog kvasca ,10 gr.

fil
250 gr. maka
1 šolja od 2 dcl. mleka
1 šolja šećera
2 vanila šećera

priprema

Prvo pripremiti mak. Šećer, vanila šećer i mleko prokuvati pa preliti preko mlevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost.


Ja nemam gde da kupim sveži kvasac i uvek koristim suvi. Ne stavljam ga direktno u testo nego ga prethodno razmutim u mleku i ostavim da naraste.
Dakle, u 2 dcl. mlakog mleka staviti kašikicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti desetak minuta da naraste.

Brasno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mleko sa kvascem, mikserom umutiti u glatko testo.
Podeliti na dva dela i odmah razvijati jufke, na 2, 3 mm. debljine i oko 30 cm. dužine. Moja tepsija je dužine 32 cm. Premazati makom, uvijte, gore premažite umućenim jajetom i odmah stavite da se peče.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.  

Domaći sladoled od lešnika i čokolade

Ovaj italijanski sladoled, "Gelato Gianduia" :), preporučuje poznati food časopis grčke šefice Aleksie Aleksiadou. Već po sastojcima može se videti koliko je bogatstvo i jačina ukusa... Samo za prave obožavaoce lešnika i čokolade. :)








Sastojci

300 gr. pečenih pa samlevehih lešnika
1 l. mleka
6 žumanaca
2 kašike gustina
130 gr. šećera
2 vanila šećera
200 gr. čokolade, mlečne ili sa većim procentom kakao, po vašem ukusu
2,5 dcl. slatke pavlake

Priprema

Lešnike i mleko prokuvati pa ostaviti u frižider da prenoći.

Mleko procediti kroz cedku, nije potrebna gaza. Lešnike malo jače stsnite kašikom da se dobro ocedi mleko iz njih.
Trebalo bi da ostane oko 8 dcl. mleka posle odvajanja lešnika.

Posebno u šerpi u kojoj će se moći kasnije kuvati,umutiti žumanca, gustin, šećer i vanilu. Zagrejati mleko do tačke ključanja, polako, uz stalno mešanje sipati u smesu sa žumacima, dodati svo mleko, vratiti na vatru još 2, 3 minuta, na jako umerenu temperaturu, uz mešanje, da se malo zgusne.
Žumancima je, da bi se termički obradila, skuvala, potrebna temperatura od 80 stepeni C. Nije potrebno da vam se sladoled kuva na velikoj temperaturi i ključa jer može doći do zgrušavanja žumanaca. Skloniti sa vatre pa dodati kockice čokolade, izmašati da se sve lepo sjedini.
Ostaviti da se ohladi pa staviti na dva sata u zamrzivač.

Posle dva sata dodati tečnu slatku pavlaku, sve umutiti mikserom da se dobije jedna malo čvršća krema, kao na slici, i ostaviti na kraju u zamrzivač da se skroz zamrzne najmanje 6 sati.


Kod ovog recepta ostaje 300 gr. lešnika i 6 belanaca.
Iskoristite ih za ovu TORTU OD LEŠNIKA I BELE ČOKOLADE(klik na naslov za recept)

Vanila krem sa višnjama

Krema preukusna i laka za pripremu, može da se kombinuju razne vrste voća. Dole keks, gore šlag... :)




Sastojci

Uzeti čašu od 2,5 dcl

1 puding od vanile sipati u čašu, dopuniti čašu brašnom do vrha
1 čaša šećera
1 puna kašika maslaca ili margarina , usitniti u komadiće
2 vanilin šećera
1 l. mleka
2 jaja
1 veća teglica kompota od višanja

oko 100 grama petit keksa
1 šlag

Postupak

Puding, brašno, šećer i maslac u komadicima izmešati dobro na suvo u posudi za mešanje. Ne dodavati mleko.
Mleko i vanila šećer staviti da se zagreva. U posebnoj posudici umutiti viljuškom 2 jajeta.

u zagrejano mleko, pre nego što prokuva, sipati smesu od brašna, šećera i maslaca. Mešati mikserom ili ručno žicom dok krem ne prokuva i ne zgusne se, 2, 3 minuta. Skolniti sa vatre, umešati razmućena jaja, vratiti na vatru još minut dva da prokuva, mešajući i krema je gotova.

U odgovarajuću tepsiju ili kalup poređati red petit keksa namočenog u mleku, sipati pola fila, po njemu rasporediti višnje iz kompota ili neko drugo voće, breskve, kajsije, banane...sipati ostatak fila, staviti još jedan red voća i ostaviti da se ohladi.
Gore šlag.

Napomena, nemojte mešati višnje sa filom jer će onda potamniti krem i neće imati tako lepu boju

Mud cake sa ukusom jagode

Vec dugo se spremam da pravim ovaj mud cake kao u casopisu ali nikako da nadjem odgovarajuce cokoladice punjene kremom od visanja. Nasla sam ove sa ukusom jagode i evo socnog kolaca... :)













Sastojci

250 gr. maslaca ili margarina
400 ml. kokosovog mleka
200 gr. cokolade za kuvanje
440 gr. secera
150 ge. obicnog brasna
110 gr. self-raising brasna
25 gr. kakao
2 jaja
200 gr. cokoladica ili cokolade sa punjenjem od jagode

Za glazuru mozete staviti 200 gr, cokolade za kuvanje istopljenu sa 125 gr. maslaca.

Ja sam istopila jednu mlecnu cokoladu od 100 gr, premazala kolac, pa preko, na toplu cokoladu, stavila 4 kasike umucenog slaga i malo izmesala.


Priprema

Maslac, secer, cokoladu i kokosovo mleko otopiti na umerenoj temperaturi mesajuci dok se secer ne istopi. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, umesati jaja, brasna i kakao. Smesa ce biti retka ali tako treba. Dodati pola od iseckane cokolade i sipati u kalup precnika 20-22 cm na koji ste na dno stavili papir za pecenje a obod kalupa podmazali maslacem.
Staviti ostatak cokoladica i malo ih utisnuti u smesu.

Peci na 140 stepeni oko 1, 5 sat. Paziti da se kolac ne prepece jer nece biti socan.
Kada je pecen ostaviti ga u kalupu da se prohladi 10 minuta, izvaditi ga, preokrenuti i staviti na resetkastu zicu da se skroz ohladi. 

Domaca Nutella





” Pre 60 godina poslasticar Pietro Ferrero napravio je jedan cokoladno-lesnik krem koji je promenio svet. Nazvao ga je “super krem”, zatvorio ga u teglice koju su otputovala svuda i pretvorile su ovaj krem u omiljeni velikim i malima.Danas ima drugo ime ali je ostalo najomiljeniji i godisnje se proda 150 000 tona ovog krema. Mi vam dajemo nas recept u kome smo pokusali da za vas napravimo krem sto slicniji kremu deke Pietra. ” Ovako pise u casopisu BBC Olive, a ovo je moj ” super krem” po tom receptu koji nam se jaaako svideo! :)







Sastojci

200 gr. cokolade za kuvanje
100 gr. lesnika
400 gr. kondezovanog mleka
250 gr. maslaca
nekoliko kapi vanila ekstrakta

Priprema

Lesnike proprziti i samleti sto sitnije u blenderu. Istopiti cokoladu na pari, dodati omeksali maslac, mleko i nekoliko kapi vanile, sve imesati (jos uvek u na pari) da se dobije glatka smesa. Dodati i lesnike, izmesati i krem je gotov.

Dobicete 950 gr. krema. 

Pasta Frolla


Sastojci

250 gr. margarina
350 gr. brasna
120 gr. secera
1 jaje
1 kasika mleka
malo soli
350 gr. marmelade

Priprema

Penasto umutiti margarin, koji je sobne temperature, sa secerom. Dodati jaje, mleko i so, umutiti pa postepeno dodavati brasno. Umesiti glatko testo, uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frizider najmanje pola sata. Od testa odvojiti 1/4 a ostatak rasporediti u kalupu precnika 26 cm. i visine 3 cm. Preko testa namazati marmeladu. Ostatak testa tanko razvuci, na 3 mm. debljine, i izrezati trake sirine oko 1-1,5 cm. Trake rasporediti preko testa tako da krajeve slepite sa krajevima testa u kalupu. Peci u zagrejnoj reni na 180 stepeni oko 35 - 40 minuta. 

Kolac "Puding" sa petit keksom

A u kolac ne ide puding, to je jedna laka verzija onih nacina pravljenja engleskih pudinga.
:)






Sastojci
220 gr. petit keksa
1 l. mleka
7 jaja
2 vanila secera
tanak sloj korice od pola limuna i pola narandze
150 gr. secera

Priprema
Prokuvati mleko sa koricama od limuna, narandze i vanila secerom pa ga procediti da se odstrane korice.Ostaviti da se prohladi, da bude mlako. Jaja umutiti sa secerom, ne kao za piskotu, samo toliko da se ujednaci masa. Sipati mleko lagano mesajuci. Smesa ce biti potpuno retka.
Kalup obloziti folijom, redjati keks na dno i sa strane, ostatak keksa izlomiti na krupne delove i staviti u sredinu. Sipati mleko sa jajima, ceo kalup prekriti folijom i peci na 140 stepeni oko sat vremena. Kada se malo prohladi izvaditi iz kalupa i skinuti foliju.

Staviti glazuru ili npr. posuti suvim grozdjem i preliti sirupom od karamele.

Kolac treba dobro da se ohladi pre sluzenja inace ce se malo vise osetiti ukus jaja. 

Panna cotta od cokolade





Sastojci

250 gr. cokolade za kuvanje
250 ml. mleka
250 ml. slatke pavlake
5 zumanaca
200 gr. secera u prahu
1 kasika gustina
1 kesica zelatina
2 kasike vrele vode
za glazuru
35 gr. bele cokolade
35 gr. tamne cokolade
kasika ulja

Priprema
Zagrejati mleko i slatku pavlaku, preliti preko cokolade izlomljene na komadice, izmesati da se cokolada istopi.
Zumanca, secer i gustin mutiti mikserom vecom brzinom dok zumanca ne posvetle i ne postanu kao krem. U umucena zumanca sipati mleko i cokoldau, lagano izmesati , staviti na tihu vatru i povremeno mesajuci sacekati da prokuva, kuvati 2, 3 minuta. Krem ce postati dosta gust. Skloniti sa vatre, dodati zelatin koji ste u medjuvremenu otopili sa vrelom vodom, izmesati i sipati u kalup prethodno obliven ladnom vodom.
Glazura – istopiti cokolade sa kasikom ulja. 

Kolač sa bananama













Sastojci

1 l. mleka
1 solja secera (od 2 dcl.)
1 solja brasna
jedna puna kasika maslaca ili margarina
2 jaja
1 vanila secer
4 vece banane
100 gr. petit keksa za podlogu
2 slaga

Priprema

Staviti mleko da kuva sa vanila secerom. Secer, brasno i maslac izmesati ne dodavajuci mleko.Jaja izmutiti viljuskom. Kada mleko prokuva, sipati smesu od secera, brasna i margarina, izmesati i kuvati jos nekoliko minuta povremeno mesajuci. Dodati polako jaja, pustiti da kuva jos minut i skinuti sa vatre. U tako vrelo odmah dodati banane isecene na kolutove i sipati preko keksa koji se prethodno natopi u mleku i poredja u posudu.
Kada se ohladi premazati slagom, ukrasiti rendanom belom cokoladom. 

Krem sa nutellom i Maltesers cokoladicama




Sastojci
150 gr. petit keksa za podlogu
200 gr. maltesers cokoladica
750 ml. slatke pavlake
3 kasike nutelle
2 slaga

Cokoladice iseckati jednu po jednu na tri, cetiri komadica.
U posudu za mucenje staviti nutelu, dodati jednu casu slatke pavlake i dobro umutiti sve dok ne bude cvrst krem, polako dolivati slatku pavlaku i svaki put dobro umutiti pa onda dodati sledecu kolicinu.
Kada je krem umucen, dodati iseckane cokoladice, lagano promestai i dodati u kalup u kome ste poredjali keks natopljen u mleku.
Ostaviti pre sluzenja oko dva sata u frizideru ili u zamrzivacu ako zelite da bude smrznut krem. Premazati slagom odmah celu kremu i ukrasiti cokoladicama ili kasnije svaki komad pre sluzenja. 

Karamel krem

Klasican recept za jedan omiljeni desert. Potrebno je samo malo paznje oko pripreme ove lepe kreme...







Sastojci
2 dcl. mleka
1 dcl. slatke pavlake
4 jaja
1/2 solje secera
1 vanila secera
margarin za podmazivanje
solja secera za karamel

Priprema
Ugrejati rernu na 180 stepeni, staviti posude za krem,ciju unutrasnjost smo prethodno podmazali margarinom, na jednoj metalnoj podlozi ili tepsiji da se dobro ugreju.
Secer otopiti na umerenoj temperaturi da postane karamel, i sipati po malo u svaku posudu. Potrebno je 6 cinijica za ovu kolicinu recepta.

Ostaviti da se ohladi.
Mleko i slatku pavlaku zagrejati na umerenoj temperaturi dok ne pocnu da se stvaraju mehurici uz ivicu serpe, ne treba da prokuva.
U medjuvremenu izlupati rucno jaja, secer i vanila secer, da se masa sjedini. Moze i mikserom ali na najmanjoj brzini. Ne treba da jaja narastu, kao kad pravimo piskotu npr. Polako sipati mleko stalno mesajuci. Smesa ce biti retka, tako treba.
U jednu dublju tepsiju sipati vrelu vodu toliko da kada se cinije stave voda bude do 2/3 njihove visine.

Peci na 180 stepeni oko 35-40 minuta.
Kada je krem gotov, ostaviti da se malo prohladi pa zatim staviti u frizider da se dobro ohladi. Pri istresanju krema treba biti pazljiv jer se gornja ivica zalepi. Polako prstima ili vrhom noza odvojiti ivice od cinije, zatim preko nje staviti tacnicu, taniric, na kojoj ce krem biti, i obrnuti. 

Kuglof sa nutellom



Sastojci
Kuglof
2,5 case (od 2 dcl) brasna
4 jaja
1 casa ulja
1 casa secera
1 casa mleka
1 mala (350 gr) nutella
2 kasikice praska za pecivo
1 kasikica vanilin secera
Sirup :
1 casa secera
1 casa vode
Glazura :
1 mala ( 350 gr) nutella

Priprema
Umutiti jaja, ulje, secer, vanilu i mleko, zatim umesati nutelu u smesu, dodati brasno i prasak za pecivo i peci na 180 stepeni 45 minuta.
Prokuvati secer i vodu, ne da bude gust sirup, tek dva-tri minuta.
Pecen i topao kuglof preliti toplim sirupom.
Kada se prohladi, premazati nutellom koja se malo omeksa u mikrotalasnoj. 

Mus sa breskvama



Sastojci
500 gr. bresaka iz kompota
10 gr. zelatina u prahu
2 jaja
50 gr. secera
200 ml. slatke pavlake

Priprema
U blenderu izmiksati 400 gr. bresaka, ostatak iseckati na komadice i staviti na dno casa, preko toga ce se sipati mus.
Zelatin staviti u malo vode i sacekati 10 minuta da nabubri. Jaja i secer umutiti na pari i ostaviti da se prohladi.
Dobro zagrejati malo soka od kompota, sipati zelatin i izmesati da se istopi.
Dodati u kasu od bresaka, zatim dodati i umucena jaja,izmesati i ostavati na hladno.Kada se smesa ohladila i pocela vec da se steze, dodajte cvrsto umucenu slatku pavlaku, izmesati mikserom i sipati u case. Ostaviti u frizider najmanje tri sata.
Dobije se oko 1 l. musa. 

Poslasticarska krema



Sastojci

1 l mleka
3 zumanca
6 kasika gustina
8 kasika secera
1 vanila secer

Priprema

Od litre mleka odvojiti jako malo, oko pola soljice, ostatak staviti da se kuva sa 4 kasike secera.
U drugoj serpi umutiti zumanca, secer, gustin i malo mleka.Bice prilicno gusto, ali tako treba.
Kada mleko prokuva, dodavati postepeno u smesu sa gustinom, mesati, i kada se doda svo mleko, tu serpu vratiti na vatru da prokuva. Nije potrebno dugo kuvanje, dva-tri minuta.
Znaci, nikako ne sipati gustin u serpu sa vrelim mlekom, nago obrnuto. Ovo je osnovni recept.
Ako mislite da vam nece biti slatko, mozete staviti 10 kasika secera, ja stavim toliko.

Poslasticarska krema



Sastojci

1 l mleka
3 zumanca
6 kasika gustina
8 kasika secera
1 vanila secer

Priprema

Od litre mleka odvojiti jako malo, oko pola soljice, ostatak staviti da se kuva sa 4 kasike secera.
U drugoj serpi umutiti zumanca, secer, gustin i malo mleka.Bice prilicno gusto, ali tako treba.
Kada mleko prokuva, dodavati postepeno u smesu sa gustinom, mesati, i kada se doda svo mleko, tu serpu vratiti na vatru da prokuva. Nije potrebno dugo kuvanje, dva-tri minuta.
Znaci, nikako ne sipati gustin u serpu sa vrelim mlekom, nago obrnuto. Ovo je osnovni recept.
Ako mislite da vam nece biti slatko, mozete staviti 10 kasika secera, ja stavim toliko.

Punjene školjke



                                            Potrebno za testo:
                                            4 dl jogurta
                                            2 dl ulja
                                            6 čaša od 2 dl brašna
                                            2 kesice praška za pecivo
                                            Potrebno za fil:
                                            300 gr šunkarice seckane na kockice
                                            nekoliko seckanih kiselih krastavčića
                                            150 gr seckanog ili rendanog sira
                                            1 belance, origano i kečap
                                            Premazivanje:
                                            1 žumance i susam po želji

Jogurt i ulje sipajte u posudu, zatim  dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesite testo i ostavite dvadesetak minuta da odstoji. Pomešajte seckanu šunkaricu, sir i ktastavčiće sa umućenim belancem, dodajte kečapa i origana po želji. Testo tanko rasklagijajte, vadite krugove čašom, sve dok se neutroši svo testo. Na sredinu kruga stavite po kašičicu fila, preklopite i pritisnite krajeve viljuškom, da ne iscuri fil. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, svaku premažite umućenim žumancem i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni, dok ne porumene.

Crno - bela bajadera




                                           Potrebno za tamni deo:
                                           1/2 margarina
                                           150 gr šećera
                                           1 dl vode
                                           50 gr čokolade za mešnju
                                           150 gr posnog mlevenog keksa
                                           150 gr mlevenih oraha

                                            Potrebno za beli deo:
                                            200 gr biljnog mleka u prahu
                                            1/2 dl vode
                                            200 gr šećera
                                            1/2 margarina

Prvo napravite tamni deo. Otopite šećer sa vodom, koliko da provri, dodajte margarin i čokoladu, mešajte dok se ne istopi i sklonite sa šporeta. Spojite sa mlevenim keksom i orasima. Na tacnu stavite celofan, malo šećera u prahu, sipajte masu, preko opet celofan i oklagijom ravnomerno rasklagijajte.
Zatim pravite beli deo. Šećer i vodu stavite da vri, ok ne počne da se zgušnjava. Dok se sirup kuva mikserom mutite mleko u prahu sa margarinom. Vreo, gotov sirup, sipajte u tankom mlazu, u umućen margarin neprestano miksajući. Sjedinjenu masu nanesite na taman deo i ravnomerno rasporedite. Po želji ukrasite otopljenom crnom čokoladom



.Nesto iz arhive......
DVOBOJNE KOCKE:pravljene po receptu TANJE 1234 sa Kulinarike,kako je i sama Tanja rekla veoma brz kolač bez miksera,ukus narandže,jabuke,ruma,čokolade… obavezno ga probajte,jako se brzo pravi....
Sastojci: KORA:mera je casa od 2,5 dcl ja sam sa njom merila...
2 čaše brašna
1 čaša šećera
1 prasak za pecivo
1/2 čaše ulja
1 čaša soka od narandže(može đus)
1 jaje
fil
100 gr šećera
1 deci soka od narandže ili đus
2 jabuke(ja sam stavila vec gotove rendane iz zamrzivaca)
3 kašike kakaa
50 gr. margarina
rum
100 gr mlevenih oraha
100-150 gr mlevenog keksa
GLAZURA:
100 gr čokolade
20 gr margarina
2 kašike ulja
Priprema; kašikom sve dobro izmešati sastojke za koru, sipati u podmazan pleh 30×25 i peći na temperaturi oko 190 c 20-25 minuta.
Sećer preliti sa sokom i staviti da prokuva, dodati izrendane jabuke i kuvati oko 5 minuta, skloniti sa vatre i dodati kakao i margarin, mešati dok se ne otope, uliti rum, mlevene orahe i mleveni keks, toliko da masa bude srednje tvrda naneti na ohlađenu koru.
Odozgo glazura od čokolade i malo narendane korice zamrznute narandze...
Фотографија: DVOBOJNE KOCKE:pravljene po receptu TANJE 1234 sa Kulinarike,kako je i sama Tanja rekla veoma brz kolač bez miksera,ukus narandže,jabuke,ruma,čokolade… obavezno ga probajte,jako se brzo pravi....
Sastojci: KORA:mera je casa od 2,5 dcl ja sam sa njom merila...
     2 čaše brašna
     1 čaša šećera
     1 prasak za pecivo
     1/2 čaše ulja
     1 čaša soka od narandže(može đus)
     1 jaje
 fil
     100 gr šećera
     1 deci soka od narandže ili đus
     2 jabuke(ja sam stavila vec gotove rendane iz zamrzivaca)
     3 kašike kakaa
     50 gr. margarina
     rum
     100 gr mlevenih oraha
     100-150 gr mlevenog keksa
 GLAZURA:
     100 gr čokolade
     20 gr margarina
     2 kašike ulja   
Priprema; kašikom sve dobro izmešati sastojke za koru, sipati u podmazan pleh 30×25 i peći na temperaturi oko 190 c 20-25 minuta.   
   Sećer preliti sa sokom i staviti da prokuva, dodati izrendane jabuke i kuvati oko 5 minuta, skloniti sa vatre i dodati kakao i margarin, mešati dok se ne otope, uliti rum, mlevene orahe i mleveni keks, toliko da masa bude srednje tvrda naneti na ohlađenu koru. 
Odozgo glazura od čokolade i malo narendane korice zamrznute narandze...
Фотографија: Za vas jos jedan brzinski recept sa Nutellom,sa sastojcima koje svi uvek imamo u kuci(samo treba kupiti Nutellu :) ).....https://www.facebook.com/photo.php?fbid=544531835614034&set=a.295040977229789.71556.295022097231677&type=3&theater
 KOLAC OD EUROKREMA......za sve one koji vole kremice a mislim da ih svi obozavaju brz,ukusan kolac koji sam jos pre dve godine prepisala sa interneta a tek danas dosao na red da se pravi i vrlo uskoro cu ga sigurno ponoviti....POTREBNO JE:2 jaja,2 case secera,2 case mleka,1 casa ulja,2 case mlevenih oraha ili ako hocete keksa ja sam pravila sa orasima,2 case brasna,1 prasak za pecivo,1 kasika kakaa,1 vece pakovanje eurokrema(ne manje od 300 gr).Mera je casa od jogurta.....Belanca odvojiti od zumanaca,belanca umutiti pa onda postepeno dodavati secer pa zumanca.Dobro umutiti.Dodati mleko,ulje,orahe,brasno,pp,kakao.Sve izmesati i uliti u podmazan i brasnom posut pleh.Peci na 180 stepeni oko 20 min.Kada se kolac prohladi premazati ga sa eurokremom i posuti orasima ili keksom...


.naravno, tortu možete da dekorišete po svojoj želji i zčinite da deluje raskošnije na izgled. Ukusom se već dokazala.

Starinska posna čokoladna torta

4,5 šolje brašna (šolja=2,5 dl)
2,5 šolje šećera
šolja kakaa
kašika sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
šolja ulja
3 šolje vode
3 kašike ekstrakta vanile
prah-šećer pomešan s vanilin-šećerom (za posipanje)

Pomešajte brašno, kakao, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vodu i vanilu, pa ujednačite masu. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 175 stepeni oko sat vremena. Ostavite da se ohladi. Pospite prah-šećerom s mirisom vanile, za dekoraciju.




Нема коментара:

Постави коментар