Moji kolaci za S.Nikolu, 22 vrste
Potrebno:
4 kesice slaga (160 gr)
mleka po uputsvu sa kesice
5 jaja
8 kasika secera
5 kesica vanil secera
100 gr cokolade
Slag umutiti sa mlekom po upustvu sa kesice. Posebno umutiti 4 zumanca i 1 celo jaje. 4 belanca umutiti sa secerom i vanil secerom. Sve dodati u umucen slag, podeliti na dva dela i u jedan dodati rendanu cokoladu. Umesto cokolade mozete dodati mlevene pecene lesnike.
Pohovane palacinke
Za palačinke:
2 jajeta
na vrh noža soli
2 dl vode
2 dl mleka
oko 500 g brašna
Za nadev:
300 g šunkarice
300 g suvog vrata
300 g krem sira
Za pohovanje:
3 jajeta
prezla
ulje za prženje
Umutiti masu za palačinke, ispeći ih i ostaviti da se ohlade. Svaku palačinku namazati krem sirom.
Staviti šunkaricu i suvi vrat.
Saviti sa dve strane, da ne bi iscurio krem sir tokom pohovanja i uviti palačinke.
Ponavljati postupak dok se ne potroše sve ispečene palačinke.
Pripremljene palačinke panirati u
umućena jaja i prezlu i pržiti na vrelom ulju (tokom pečenja okretati
palačinke kako bi se ravnomerno ispekle sa svih strana). Ocediti
pohovane palačinke na papirnim salvetama (da bi upile
masnoću koju su palačinke preuzele tokom pečenja) i servirati.
Slani rolat
potrebno za koru:
5 jaja
1 manja šoljica jogurta
malo soli
5 kašika brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
potrebno za fil:
150 g krem sira
100 g kisele pavlake
200 g šunke
4-5 kiselih krastavčića
malo kisele crvene paprike
Umutiti
jaja sa malo soli, dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za
pecivo. Izliti u prethodno podmazan i brašnom posut pleh i peći
dvadesetak minuta na 220 stepeni. Pečenu koru odmah izvaditi iz pleha na
mokru krpu i urolovati. Ostaviti da se dobro ohladi. Ohladjen rolat
premazati pomešanim krem sirom i kiselom pavlakom, posuti sitno seckanom
šunkom, zatim rasporediti sitno seckane kisele krastavčiće i malo
seckanih kiselih paprika. Ponovo uviti rolat i seći na kolutove. Šunku
možete ređati i u tankim listovima.
Kolač sa jabukama
Potrebno:
2 jaja
300 gr šećera + 3 kašike
2 šoljice (za crnu kafu) mleka
2 šoljice mlake vode
2 šoljice ulja
1/2 margarina
450 gr brašna
1 prašak za pecivo
5 jabuka
šaka seckanih oraha po želji
šećer u prahu
Jabuke oljuštiti i izrendati na krupno rende. Izrendane jabuke dinstati kratko sa 3 kašike šećera i po želji dodati seckanih oraha.
Umutiti belanca u čvrst šne, dodati 300gr šećera i mutiti dok se šećer ne istopi, pa dodati žumanca i izmiksati. Sipati mleko, mlaku vodu, ulje i otopljen margarin. Kratko mutiti pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i sjediniti masu. Pleh podmazati margarinom i posuti brašnom. Polovinu mase sipati u podmazan pleh i zapeci u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Kada porumeni izvaditi pleh i ravnomerno naneti dinstane jabuke, zatim drugu polovinu mase i vratiti u rernu da se peče dok ne dobije tamno žutu boju. Pečen kolač ohladiti, seći na kocke i posuti šećerom u prahu.
eftin, brz i sočni kolač s kokosom
Nije baš reprezentativna, ali još je dobra, moja sveska sa receptima s obzirom da je preko 25 godina veoma često u upotrebi, a isto toliko i dugo i često i ovaj recept. :)
Sastojci
kore
2 jaja
2 dcl. mleka
1 dcl. ulja
100 gr. šećera
200 gr. brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakao
fil
1 l. mleka
1 šolja šećera
7 kašika griza
200 gr. kokosa
ako hoćete, možete dodati malo bele čokolade, oko 30, 40 grama
Priprema
Skuvati griz u mleku tako što stavimo mleko da prokuva, zatim dodamo griz i šećer. Kuvati na laganoj vatri oko deset minuta, dodati kokos i ostaviti da se prohladi. Fil može skroz da se ohladi a može dalje da se upotrebi i mlak.
Sve sastojke za kore stavimo u sud za mućenje i umutimo ručno ili mikserom.
Tepsiju dimenzija otprilike 25x34 cm. nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo pola smese za kore i zapečemo na 170 stepeni oko 10 minuta ili dok ne vidite da se uhvatila korica, zavisi od rerne, možda je potrebno malo manje ili više vremena.
Po kori rasporediti fil, preliti ostatkom kakao smese i vratiti u rernu. Peći još oko 15 - 20 minuta da se ispeče i gornja kora.
Ovaj kolač je neophodno peći na umerenoj temperaturi, nemojte pojačavati rernu.
Gore možete staviti čokoladnu glazuru ili posuti kokosom. Može se i ostaviti kako je pečen jer je kora lepa glatka.
Bueno torta
Potrebno za koru:
10 belanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 gr lešnika (pečenog i krupno drobljenog)
Potrebno za fil:
10 žumanaca
1,5l mleka
3 pudinga od vanile
3 kašike brašna
150 gr šećera
2 vanil šećera
375 gr margarina
200 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
Još:
200 gr nutele
200 gr keksa zlatni pek
200 gr krem šlaga ili običnog
4dl hladne kisele vode ili mleka
Lešnike prepeći, oguliti i izlupati čekićem za meso.
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i mutiti dok se neistopi. Dodati brašno i lagano mešati varjačom da se masa sjedini. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti drobljene lešnike. Preko naneti kašiku po kašiku belanaca i ravnomerno razmazati. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta (zavisi kakva vam je rerna). Pečenu koru ohladiti, prevrnuti na tacnu, tako da lešnici budu gore i skinuti papir za pečenje.
U 1,3 dl mleka staviti vanil šećer i ostaviti da provri. U preostalih 2 dl razmutiti žumanca, šećer, puding i brašno (ukoliko ostane grudvica procediti). Sipati u provrelo mleko i skuvati fil. Ohladiti povremeno mešajući da se nestvori korica. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati ohladjen fil, pa sjediniti miksajući. Podeliti na dva dela i u jedan deo dodati čokoladu otopljenu na pari. Otopiti nutelu na pari da bi se lakše razmazala i premazati preko lešnika. Keks izlomiti i poređati preko nutele, zatim naneti crni fil, pa žuti. Premazati žutim filom i okolo torte. Umutiti šlag sa kiselom vodom ili mlekom i ukrasiti po želji.
Sitni Slavski kolači
Sinoć sam isporučila prvu pordžbinu posnih kolača. Ovom prilikom svima koji danas slave želim srećnu slavu!
Pravila sam:
Belu čokoladu u baton oblandi
Bajaderu sa lešnicma
Crno-belu bajaderu
Čar na dar
Kikiriki kocke
Čokoladne rum kuglice
Rafaelo
Strawberry Pie - prhka pita sa filom od jagoda
Ovaj kolač je tako dobar spoj prhkog testa i kremastog fila sa jagodama. Preporučila bih da se jagode ne seku na jako sitne komadiće, čak ako imate manje jagode ostavite ih cele.
Sastojci
prhko testo
300 gr. oštrog brašna
175 gr. maslaca
4 kašike šećera u prahu
2 žumanca
2 kašike jako hladne vode
punjenje
600 gr. jagoda
100gr. šećera
1 kašika meda
50 gr. gustina
Priprema
Izmešati brašno i hladan maslac sitno isečen, ja to radim u blenderu, zatim dodati šećer u prahu, žumanca i vodu, umutiti mikserom (žice za testo). Dobiće se jedna rastresita smesa, domesiti rukama u glatko testo. Ne treba dugo da se mesi, u nekoliko poteza. Testo uviti u najlon foliju i ostaviti sat vremena u frižider.
Odvojiti oko jednu trećinu testa za trakice a ostatak testa rastanjiti na brašnom posutoj podlozi dimenzija kalupa za tart, ovde sam pravila u četvrtastom 28x18 cm.
Testo rasporediti u kalup i staviti preko nekoliko listića hladnog maslaca.
Jagode iseckati, nemojte previše sitno, posuti šećerom, medom i gustinom. Sve izmešati i sipati preko testa. Gore napraviti mrežicu od trakica testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
Na fotografijama je kolač sečen i fotografisan vruć, kada se ohladi fil je kompaktaniji ali je i dalje fine i kremaste teksture.
You might also like:
Brza lenja pita od jabuka
Od mene bi možda najbolja preporuka za ovaj kolač bila uslikana stranica gde je zapisan. Već je toliko izbledela i pola recepta se već se ne vidi, znate kako to ide, nekad kap ulja, nekad malo od masne ruke, mrvica od jabuke i sl. :) Savršenstvo jednostavnosti u ovom kolaču je najbolji opis... :) Zahvaljujući jednoj staropalanačkoj gospođi kod koje sam prvi put probala ovaj kolač , gospođi Đaković, tetki mog muža, mi se često sladimo sa njim već mnogo, mnogo godina.
Sastojci
mera je nekada bila čaša od jogurta, uglavnom, uzmite čašu od 2 dcl.
2 čaše brašna
1 čaša šećera
1 čaša mleka
pola čaše ulja
1 jaje
1 prašak za pecivo
fil
1,5 kg. jabuka ili koliko volite
šećera zavisi koliko su kisele, oko 1 čaše
kašikica cimeta
vanilin šećer
Priprema
Jabuke izrendati, pošećeriti, staviti cimet i ostaviti dok se ne pripremi smesa za kore.
Sve sastojke za testo zajedno izmešati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednje veličine, oko 23x32 cm,sipati pola smese i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Testo treba da ostane polu pečeno.
Rasprediti preko jabuke i sok koje su pustile, preliti ostatak smese
i peći još oko 30 minuta dok kolač ne dobije lepu žutu boju.
Po želji staviti suvo grožđe.
Banana cake
Ako ste se plašili da pravite ovaj kolač jer vam neće uspeti, da će biti
mljeckav, da neće narasti zbog težine i meke teksture banane, evo
recepta koji će vam sve strahove otkloniti a rezultat će biti jedan
fantastičan kolač koji i "diše i miriše", kako se kaže... :)
Sastojci
5 dobro zrelih banana - oko 450 gr. kada se ogule
200 gr. brašna
150 gr. smeđeg šećera
125 gr. maslaca
2 jaja
2 vanilin šećera
1 ravna kašikica sode bikarbone
80 gr. lomljenih oraha
malo soli
Priprema
Sastojci
5 dobro zrelih banana - oko 450 gr. kada se ogule
200 gr. brašna
150 gr. smeđeg šećera
125 gr. maslaca
2 jaja
2 vanilin šećera
1 ravna kašikica sode bikarbone
80 gr. lomljenih oraha
malo soli
Priprema
Babuškina pita od jabuka - Voki Kostić
Fantastična pita Vokija Kostića , evo LINK ZA ORIGINAL RECEPT , recept br. 619, a ja ću napisati kako je ja pravim.
Sastojci
450 gr. tanjih kora za pitu, 12 listova
1,5 kg. jabuka
100 gr. suvog grožđa
150 gr. mlevenih oraha
50 gr. mlevene plazme
200 gr. šećera
oko 150 gr. maslaca
1 dcl. mleka
kašika ekstrakta od ruma
1 kašikica cimeta
Priprema
Kapućino ( cappuccino) šnite
Lagan, jednostavan, penast i kremast kolač, takođe jedan od jeftinijih kolača a ukus je odličan...
Sastojci
za koru
5 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakao
1 kašikica praška za pecivo
Fil
5 dcl. mleka
5 kašika šećera
2 kesice praha za kapućino, 25 gr. ukupno
2 kesice želatina, ukupno 20 gr.
1 vanilin šećer
2 šlaga
3 dcl. mleka
5 kašika šećera
Priprema
Sastojci
za koru
5 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakao
1 kašikica praška za pecivo
Fil
5 dcl. mleka
5 kašika šećera
2 kesice praha za kapućino, 25 gr. ukupno
2 kesice želatina, ukupno 20 gr.
1 vanilin šećer
2 šlaga
3 dcl. mleka
5 kašika šećera
Priprema
Fanta kocke
Fantastičan kolač, penast, sočan, brzo se napravi, ekonomičan. Može se
jesti skoro odmah, čim se malo prohladi, a isto tako je prelep i skroz
ohlađen. Mi uživamo danas, pridružite nam se... :)
Sastojci
4 jaja
280 gr. šećera
2 kesice vanilin šećera
420 gr. brašna
1 kašikica praška za pecivo
5 dcl. Fanta soka
1 dcl. ulja
oko 450 gr. oceđenog kompota od bresaka ili kajsija
Priprema
Sastojci
4 jaja
280 gr. šećera
2 kesice vanilin šećera
420 gr. brašna
1 kašikica praška za pecivo
5 dcl. Fanta soka
1 dcl. ulja
oko 450 gr. oceđenog kompota od bresaka ili kajsija
Priprema
Kolač s jabukama posebno lepog ukusa
Postoje recepti koje kada pročitaš misliš, Ovaj bih mogla za Uskrs, ovaj
za Božić, onaj za rođendan, drugi kada nađem čokaladu na sniženju,
treći kada dobijem platu... :) Ovaj recept je, bar za mene, jedan od
onih koje čim vidiš odmah ideš da praviš, brz, namirnice uglavnom uvek
imamo u kući, a kopka te da isprobaš spoj satojaka koje nudi, slutiš da
je odlično. :) I kao što kaže jedna grčka šefica za svoje recepte,
Probajte ke tha me thimitite (setićete me se, bićete mi zahvalni) :),
tako i ja preporučujem ovaj kolač. Probajte... :)
Sastojci
mere su u CUP , to je količina od 2,5 dcl
Uzmite jednu čašu te zapremine i podelite je na na pola, trećinu i četvrtinu.
testo
250 gr. maslaca ili margarina, preporučujem maslac
1/4 cup šećera
2 veća žumaca
4 kašike konjaka
1 vanilin šećer
2 i još 1/2 cup brašna
fil od jabuka
5 velikih jabuka
1 kašika maslaca
sok od pola limuna
4 kašike konjaka
1/2 cup šećera
1 kašikica cimeta
Priprema
Penasto umutiti maslac i šaćer. Dodati žumanca, konjak i vanilu, izmešati, dodati i brašno i mikserom, žicama za testo, umesiti glatko testo. Jednu četvrtinu testa odvojiti, zamotati u najlon i ostaviti u zamrzivač dvadesetak minuta.
Sastojci
mere su u CUP , to je količina od 2,5 dcl
Uzmite jednu čašu te zapremine i podelite je na na pola, trećinu i četvrtinu.
testo
250 gr. maslaca ili margarina, preporučujem maslac
1/4 cup šećera
2 veća žumaca
4 kašike konjaka
1 vanilin šećer
2 i još 1/2 cup brašna
fil od jabuka
5 velikih jabuka
1 kašika maslaca
sok od pola limuna
4 kašike konjaka
1/2 cup šećera
1 kašikica cimeta
Priprema
Penasto umutiti maslac i šaćer. Dodati žumanca, konjak i vanilu, izmešati, dodati i brašno i mikserom, žicama za testo, umesiti glatko testo. Jednu četvrtinu testa odvojiti, zamotati u najlon i ostaviti u zamrzivač dvadesetak minuta.
Domaći karamel - dulce de leche za 10 minuta
Sastojci
Sastojci
200 gr. šećera
2 kašike vode
200 ml. slatke pavlake
20 gr. maslaca
na vrh noža soli
Priprema
Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Ovo je jako važno, da ne dodajete druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica.
Domaće kondenzovano mleko
Sastojci
1 l. punomasnog mleka
500 gr. šećera
50 gr. glukoza sirupa
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema
Kocke s nutellom i vanila kremom
Sastojci
kora
1,5 čaša (od 2 dcl) brašna
pola čaše šećera
4 jaja
1 dcl. ulja
1 dcl. mleka
150 gr. nutelle
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica vanila šećera
sirup :
pola čaše šećera
1 dcl. vode
krem
1 l. mleka
2 pudinga od vanile
3 kašike brašna
10 kašika šećera
250 gr. margarina ili maslaca
i još
2 šlaga
Priprema
Sve sastojke za koru izmešati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh. Peći oko 20 minuta na 180 stepeni.
Prokuvati minut, dva šećer i vodu za sirup pa toplim sirupom preliti toplu koru. Ostaviti da se ohladi.
Za krem, puding, brašno i šećer umutiti sa malo mleka, paziti da ne ostanu grudvice. Ostalo mleko staviti da prokuva. U ključalo mleko sipati puding stalno mešajuci. Kuvati par minuta, skinuti sa vatre pa u vrelo umiksati margarin. Toplo istresti na koru i ostaviti da se ohladi.
Preko fila staviti šlag i ostaviti u frišider bar 2 sata pre služenja.
Brza štrudla s makom
Sastojci
150 gr. maslaca ili margarina
2 dcl. mleka
2 kašike šećera
1 jaje
500 gr. brašna
1 kesica suvog kvasca ,10 gr.
fil
250 gr. maka
1 šolja od 2 dcl. mleka
1 šolja šećera
2 vanila šećera
priprema
Prvo pripremiti mak. Šećer, vanila šećer i mleko prokuvati pa preliti preko mlevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost.
Ja nemam gde da kupim sveži kvasac i uvek koristim suvi. Ne stavljam ga direktno u testo nego ga prethodno razmutim u mleku i ostavim da naraste.
Dakle, u 2 dcl. mlakog mleka staviti kašikicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti desetak minuta da naraste.
Brasno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mleko sa kvascem, mikserom umutiti u glatko testo.
Podeliti na dva dela i odmah razvijati jufke, na 2, 3 mm. debljine i oko 30 cm. dužine. Moja tepsija je dužine 32 cm. Premazati makom, uvijte, gore premažite umućenim jajetom i odmah stavite da se peče.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Domaći sladoled od lešnika i čokolade
Ovaj italijanski sladoled, "Gelato Gianduia" :), preporučuje poznati
food časopis grčke šefice Aleksie Aleksiadou. Već po sastojcima može se
videti koliko je bogatstvo i jačina ukusa... Samo za prave obožavaoce
lešnika i čokolade. :)
Sastojci
300 gr. pečenih pa samlevehih lešnika
1 l. mleka
6 žumanaca
2 kašike gustina
130 gr. šećera
2 vanila šećera
200 gr. čokolade, mlečne ili sa većim procentom kakao, po vašem ukusu
2,5 dcl. slatke pavlake
Priprema
Lešnike i mleko prokuvati pa ostaviti u frižider da prenoći.
Mleko procediti kroz cedku, nije potrebna gaza. Lešnike malo jače stsnite kašikom da se dobro ocedi mleko iz njih.
Trebalo bi da ostane oko 8 dcl. mleka posle odvajanja lešnika.
Posebno u šerpi u kojoj će se moći kasnije kuvati,umutiti žumanca, gustin, šećer i vanilu. Zagrejati mleko do tačke ključanja, polako, uz stalno mešanje sipati u smesu sa žumacima, dodati svo mleko, vratiti na vatru još 2, 3 minuta, na jako umerenu temperaturu, uz mešanje, da se malo zgusne.
Žumancima je, da bi se termički obradila, skuvala, potrebna temperatura od 80 stepeni C. Nije potrebno da vam se sladoled kuva na velikoj temperaturi i ključa jer može doći do zgrušavanja žumanaca. Skloniti sa vatre pa dodati kockice čokolade, izmašati da se sve lepo sjedini.
Ostaviti da se ohladi pa staviti na dva sata u zamrzivač.
Posle dva sata dodati tečnu slatku pavlaku, sve umutiti mikserom da se dobije jedna malo čvršća krema, kao na slici, i ostaviti na kraju u zamrzivač da se skroz zamrzne najmanje 6 sati.
Kod ovog recepta ostaje 300 gr. lešnika i 6 belanaca.
Iskoristite ih za ovu TORTU OD LEŠNIKA I BELE ČOKOLADE(klik na naslov za recept)
Sastojci
300 gr. pečenih pa samlevehih lešnika
1 l. mleka
6 žumanaca
2 kašike gustina
130 gr. šećera
2 vanila šećera
200 gr. čokolade, mlečne ili sa većim procentom kakao, po vašem ukusu
2,5 dcl. slatke pavlake
Priprema
Lešnike i mleko prokuvati pa ostaviti u frižider da prenoći.
Mleko procediti kroz cedku, nije potrebna gaza. Lešnike malo jače stsnite kašikom da se dobro ocedi mleko iz njih.
Trebalo bi da ostane oko 8 dcl. mleka posle odvajanja lešnika.
Posebno u šerpi u kojoj će se moći kasnije kuvati,umutiti žumanca, gustin, šećer i vanilu. Zagrejati mleko do tačke ključanja, polako, uz stalno mešanje sipati u smesu sa žumacima, dodati svo mleko, vratiti na vatru još 2, 3 minuta, na jako umerenu temperaturu, uz mešanje, da se malo zgusne.
Žumancima je, da bi se termički obradila, skuvala, potrebna temperatura od 80 stepeni C. Nije potrebno da vam se sladoled kuva na velikoj temperaturi i ključa jer može doći do zgrušavanja žumanaca. Skloniti sa vatre pa dodati kockice čokolade, izmašati da se sve lepo sjedini.
Ostaviti da se ohladi pa staviti na dva sata u zamrzivač.
Posle dva sata dodati tečnu slatku pavlaku, sve umutiti mikserom da se dobije jedna malo čvršća krema, kao na slici, i ostaviti na kraju u zamrzivač da se skroz zamrzne najmanje 6 sati.
Kod ovog recepta ostaje 300 gr. lešnika i 6 belanaca.
Iskoristite ih za ovu TORTU OD LEŠNIKA I BELE ČOKOLADE(klik na naslov za recept)
Vanila krem sa višnjama
Krema preukusna i laka za pripremu, može da se kombinuju razne vrste voća. Dole keks, gore šlag... :)
Sastojci
Uzeti čašu od 2,5 dcl
1 puding od vanile sipati u čašu, dopuniti čašu brašnom do vrha
1 čaša šećera
1 puna kašika maslaca ili margarina , usitniti u komadiće
2 vanilin šećera
1 l. mleka
2 jaja
1 veća teglica kompota od višanja
oko 100 grama petit keksa
1 šlag
Postupak
Puding, brašno, šećer i maslac u komadicima izmešati dobro na suvo u posudi za mešanje. Ne dodavati mleko.
Mleko i vanila šećer staviti da se zagreva. U posebnoj posudici umutiti viljuškom 2 jajeta.
u zagrejano mleko, pre nego što prokuva, sipati smesu od brašna, šećera i maslaca. Mešati mikserom ili ručno žicom dok krem ne prokuva i ne zgusne se, 2, 3 minuta. Skolniti sa vatre, umešati razmućena jaja, vratiti na vatru još minut dva da prokuva, mešajući i krema je gotova.
U odgovarajuću tepsiju ili kalup poređati red petit keksa namočenog u mleku, sipati pola fila, po njemu rasporediti višnje iz kompota ili neko drugo voće, breskve, kajsije, banane...sipati ostatak fila, staviti još jedan red voća i ostaviti da se ohladi.
Gore šlag.
Napomena, nemojte mešati višnje sa filom jer će onda potamniti krem i neće imati tako lepu boju
Sastojci
Uzeti čašu od 2,5 dcl
1 puding od vanile sipati u čašu, dopuniti čašu brašnom do vrha
1 čaša šećera
1 puna kašika maslaca ili margarina , usitniti u komadiće
2 vanilin šećera
1 l. mleka
2 jaja
1 veća teglica kompota od višanja
oko 100 grama petit keksa
1 šlag
Postupak
Puding, brašno, šećer i maslac u komadicima izmešati dobro na suvo u posudi za mešanje. Ne dodavati mleko.
Mleko i vanila šećer staviti da se zagreva. U posebnoj posudici umutiti viljuškom 2 jajeta.
u zagrejano mleko, pre nego što prokuva, sipati smesu od brašna, šećera i maslaca. Mešati mikserom ili ručno žicom dok krem ne prokuva i ne zgusne se, 2, 3 minuta. Skolniti sa vatre, umešati razmućena jaja, vratiti na vatru još minut dva da prokuva, mešajući i krema je gotova.
U odgovarajuću tepsiju ili kalup poređati red petit keksa namočenog u mleku, sipati pola fila, po njemu rasporediti višnje iz kompota ili neko drugo voće, breskve, kajsije, banane...sipati ostatak fila, staviti još jedan red voća i ostaviti da se ohladi.
Gore šlag.
Napomena, nemojte mešati višnje sa filom jer će onda potamniti krem i neće imati tako lepu boju
Mud cake sa ukusom jagode
Vec dugo se spremam da pravim ovaj mud cake kao u casopisu ali nikako da
nadjem odgovarajuce cokoladice punjene kremom od visanja. Nasla sam ove
sa ukusom jagode i evo socnog kolaca... :)
Sastojci
250 gr. maslaca ili margarina
400 ml. kokosovog mleka
200 gr. cokolade za kuvanje
440 gr. secera
150 ge. obicnog brasna
110 gr. self-raising brasna
25 gr. kakao
2 jaja
200 gr. cokoladica ili cokolade sa punjenjem od jagode
Za glazuru mozete staviti 200 gr, cokolade za kuvanje istopljenu sa 125 gr. maslaca.
Ja sam istopila jednu mlecnu cokoladu od 100 gr, premazala kolac, pa preko, na toplu cokoladu, stavila 4 kasike umucenog slaga i malo izmesala.
Priprema
Maslac, secer, cokoladu i kokosovo mleko otopiti na umerenoj temperaturi mesajuci dok se secer ne istopi. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, umesati jaja, brasna i kakao. Smesa ce biti retka ali tako treba. Dodati pola od iseckane cokolade i sipati u kalup precnika 20-22 cm na koji ste na dno stavili papir za pecenje a obod kalupa podmazali maslacem.
Staviti ostatak cokoladica i malo ih utisnuti u smesu.
Peci na 140 stepeni oko 1, 5 sat. Paziti da se kolac ne prepece jer nece biti socan.
Kada je pecen ostaviti ga u kalupu da se prohladi 10 minuta, izvaditi ga, preokrenuti i staviti na resetkastu zicu da se skroz ohladi.
Sastojci
250 gr. maslaca ili margarina
400 ml. kokosovog mleka
200 gr. cokolade za kuvanje
440 gr. secera
150 ge. obicnog brasna
110 gr. self-raising brasna
25 gr. kakao
2 jaja
200 gr. cokoladica ili cokolade sa punjenjem od jagode
Za glazuru mozete staviti 200 gr, cokolade za kuvanje istopljenu sa 125 gr. maslaca.
Ja sam istopila jednu mlecnu cokoladu od 100 gr, premazala kolac, pa preko, na toplu cokoladu, stavila 4 kasike umucenog slaga i malo izmesala.
Priprema
Maslac, secer, cokoladu i kokosovo mleko otopiti na umerenoj temperaturi mesajuci dok se secer ne istopi. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, umesati jaja, brasna i kakao. Smesa ce biti retka ali tako treba. Dodati pola od iseckane cokolade i sipati u kalup precnika 20-22 cm na koji ste na dno stavili papir za pecenje a obod kalupa podmazali maslacem.
Staviti ostatak cokoladica i malo ih utisnuti u smesu.
Peci na 140 stepeni oko 1, 5 sat. Paziti da se kolac ne prepece jer nece biti socan.
Kada je pecen ostaviti ga u kalupu da se prohladi 10 minuta, izvaditi ga, preokrenuti i staviti na resetkastu zicu da se skroz ohladi.
Domaca Nutella
” Pre 60 godina poslasticar Pietro Ferrero napravio je jedan cokoladno-lesnik krem koji je promenio svet. Nazvao ga je “super krem”, zatvorio ga u teglice koju su otputovala svuda i pretvorile su ovaj krem u omiljeni velikim i malima.Danas ima drugo ime ali je ostalo najomiljeniji i godisnje se proda 150 000 tona ovog krema. Mi vam dajemo nas recept u kome smo pokusali da za vas napravimo krem sto slicniji kremu deke Pietra. ” Ovako pise u casopisu BBC Olive, a ovo je moj ” super krem” po tom receptu koji nam se jaaako svideo! :)
Sastojci
200 gr. cokolade za kuvanje
100 gr. lesnika
400 gr. kondezovanog mleka
250 gr. maslaca
nekoliko kapi vanila ekstrakta
Priprema
Lesnike proprziti i samleti sto sitnije u blenderu. Istopiti cokoladu na pari, dodati omeksali maslac, mleko i nekoliko kapi vanile, sve imesati (jos uvek u na pari) da se dobije glatka smesa. Dodati i lesnike, izmesati i krem je gotov.
Dobicete 950 gr. krema.
Pasta Frolla
Sastojci
250 gr. margarina
350 gr. brasna
120 gr. secera
1 jaje
1 kasika mleka
malo soli
350 gr. marmelade
Priprema
Penasto umutiti margarin, koji je sobne temperature, sa secerom. Dodati jaje, mleko i so, umutiti pa postepeno dodavati brasno. Umesiti glatko testo, uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frizider najmanje pola sata. Od testa odvojiti 1/4 a ostatak rasporediti u kalupu precnika 26 cm. i visine 3 cm. Preko testa namazati marmeladu. Ostatak testa tanko razvuci, na 3 mm. debljine, i izrezati trake sirine oko 1-1,5 cm. Trake rasporediti preko testa tako da krajeve slepite sa krajevima testa u kalupu. Peci u zagrejnoj reni na 180 stepeni oko 35 - 40 minuta.
Kolac "Puding" sa petit keksom
A u kolac ne ide puding, to je jedna laka verzija onih nacina pravljenja engleskih pudinga.
:)
Sastojci
220 gr. petit keksa
1 l. mleka
7 jaja
2 vanila secera
tanak sloj korice od pola limuna i pola narandze
150 gr. secera
Priprema
Prokuvati mleko sa koricama od limuna, narandze i vanila secerom pa ga procediti da se odstrane korice.Ostaviti da se prohladi, da bude mlako. Jaja umutiti sa secerom, ne kao za piskotu, samo toliko da se ujednaci masa. Sipati mleko lagano mesajuci. Smesa ce biti potpuno retka.
Kalup obloziti folijom, redjati keks na dno i sa strane, ostatak keksa izlomiti na krupne delove i staviti u sredinu. Sipati mleko sa jajima, ceo kalup prekriti folijom i peci na 140 stepeni oko sat vremena. Kada se malo prohladi izvaditi iz kalupa i skinuti foliju.
Staviti glazuru ili npr. posuti suvim grozdjem i preliti sirupom od karamele.
Kolac treba dobro da se ohladi pre sluzenja inace ce se malo vise osetiti ukus jaja.
:)
Sastojci
220 gr. petit keksa
1 l. mleka
7 jaja
2 vanila secera
tanak sloj korice od pola limuna i pola narandze
150 gr. secera
Priprema
Prokuvati mleko sa koricama od limuna, narandze i vanila secerom pa ga procediti da se odstrane korice.Ostaviti da se prohladi, da bude mlako. Jaja umutiti sa secerom, ne kao za piskotu, samo toliko da se ujednaci masa. Sipati mleko lagano mesajuci. Smesa ce biti potpuno retka.
Kalup obloziti folijom, redjati keks na dno i sa strane, ostatak keksa izlomiti na krupne delove i staviti u sredinu. Sipati mleko sa jajima, ceo kalup prekriti folijom i peci na 140 stepeni oko sat vremena. Kada se malo prohladi izvaditi iz kalupa i skinuti foliju.
Staviti glazuru ili npr. posuti suvim grozdjem i preliti sirupom od karamele.
Kolac treba dobro da se ohladi pre sluzenja inace ce se malo vise osetiti ukus jaja.
Panna cotta od cokolade
Sastojci
250 gr. cokolade za kuvanje
250 ml. mleka
250 ml. slatke pavlake
5 zumanaca
200 gr. secera u prahu
1 kasika gustina
1 kesica zelatina
2 kasike vrele vode
za glazuru
35 gr. bele cokolade
35 gr. tamne cokolade
kasika ulja
Priprema
Zagrejati mleko i slatku pavlaku, preliti preko cokolade izlomljene na komadice, izmesati da se cokolada istopi.
Zumanca, secer i gustin mutiti mikserom vecom brzinom dok zumanca ne posvetle i ne postanu kao krem. U umucena zumanca sipati mleko i cokoldau, lagano izmesati , staviti na tihu vatru i povremeno mesajuci sacekati da prokuva, kuvati 2, 3 minuta. Krem ce postati dosta gust. Skloniti sa vatre, dodati zelatin koji ste u medjuvremenu otopili sa vrelom vodom, izmesati i sipati u kalup prethodno obliven ladnom vodom.
Glazura – istopiti cokolade sa kasikom ulja.
Kolač sa bananama
Sastojci
1 l. mleka
1 solja secera (od 2 dcl.)
1 solja brasna
jedna puna kasika maslaca ili margarina
2 jaja
1 vanila secer
4 vece banane
100 gr. petit keksa za podlogu
2 slaga
Priprema
Staviti mleko da kuva sa vanila secerom. Secer, brasno i maslac izmesati ne dodavajuci mleko.Jaja izmutiti viljuskom. Kada mleko prokuva, sipati smesu od secera, brasna i margarina, izmesati i kuvati jos nekoliko minuta povremeno mesajuci. Dodati polako jaja, pustiti da kuva jos minut i skinuti sa vatre. U tako vrelo odmah dodati banane isecene na kolutove i sipati preko keksa koji se prethodno natopi u mleku i poredja u posudu.
Kada se ohladi premazati slagom, ukrasiti rendanom belom cokoladom.
Krem sa nutellom i Maltesers cokoladicama
Sastojci
150 gr. petit keksa za podlogu
200 gr. maltesers cokoladica
750 ml. slatke pavlake
3 kasike nutelle
2 slaga
Cokoladice iseckati jednu po jednu na tri, cetiri komadica.
U posudu za mucenje staviti nutelu, dodati jednu casu slatke pavlake i dobro umutiti sve dok ne bude cvrst krem, polako dolivati slatku pavlaku i svaki put dobro umutiti pa onda dodati sledecu kolicinu.
Kada je krem umucen, dodati iseckane cokoladice, lagano promestai i dodati u kalup u kome ste poredjali keks natopljen u mleku.
Ostaviti pre sluzenja oko dva sata u frizideru ili u zamrzivacu ako zelite da bude smrznut krem. Premazati slagom odmah celu kremu i ukrasiti cokoladicama ili kasnije svaki komad pre sluzenja.
Karamel krem
Klasican recept za jedan omiljeni desert. Potrebno je samo malo paznje oko pripreme ove lepe kreme...
Sastojci
2 dcl. mleka
1 dcl. slatke pavlake
4 jaja
1/2 solje secera
1 vanila secera
margarin za podmazivanje
solja secera za karamel
Priprema
Ugrejati rernu na 180 stepeni, staviti posude za krem,ciju unutrasnjost smo prethodno podmazali margarinom, na jednoj metalnoj podlozi ili tepsiji da se dobro ugreju.
Secer otopiti na umerenoj temperaturi da postane karamel, i sipati po malo u svaku posudu. Potrebno je 6 cinijica za ovu kolicinu recepta.
Ostaviti da se ohladi.
Mleko i slatku pavlaku zagrejati na umerenoj temperaturi dok ne pocnu da se stvaraju mehurici uz ivicu serpe, ne treba da prokuva.
U medjuvremenu izlupati rucno jaja, secer i vanila secer, da se masa sjedini. Moze i mikserom ali na najmanjoj brzini. Ne treba da jaja narastu, kao kad pravimo piskotu npr. Polako sipati mleko stalno mesajuci. Smesa ce biti retka, tako treba.
U jednu dublju tepsiju sipati vrelu vodu toliko da kada se cinije stave voda bude do 2/3 njihove visine.
Peci na 180 stepeni oko 35-40 minuta.
Kada je krem gotov, ostaviti da se malo prohladi pa zatim staviti u frizider da se dobro ohladi. Pri istresanju krema treba biti pazljiv jer se gornja ivica zalepi. Polako prstima ili vrhom noza odvojiti ivice od cinije, zatim preko nje staviti tacnicu, taniric, na kojoj ce krem biti, i obrnuti.
Sastojci
2 dcl. mleka
1 dcl. slatke pavlake
4 jaja
1/2 solje secera
1 vanila secera
margarin za podmazivanje
solja secera za karamel
Priprema
Ugrejati rernu na 180 stepeni, staviti posude za krem,ciju unutrasnjost smo prethodno podmazali margarinom, na jednoj metalnoj podlozi ili tepsiji da se dobro ugreju.
Secer otopiti na umerenoj temperaturi da postane karamel, i sipati po malo u svaku posudu. Potrebno je 6 cinijica za ovu kolicinu recepta.
Ostaviti da se ohladi.
Mleko i slatku pavlaku zagrejati na umerenoj temperaturi dok ne pocnu da se stvaraju mehurici uz ivicu serpe, ne treba da prokuva.
U medjuvremenu izlupati rucno jaja, secer i vanila secer, da se masa sjedini. Moze i mikserom ali na najmanjoj brzini. Ne treba da jaja narastu, kao kad pravimo piskotu npr. Polako sipati mleko stalno mesajuci. Smesa ce biti retka, tako treba.
U jednu dublju tepsiju sipati vrelu vodu toliko da kada se cinije stave voda bude do 2/3 njihove visine.
Peci na 180 stepeni oko 35-40 minuta.
Kada je krem gotov, ostaviti da se malo prohladi pa zatim staviti u frizider da se dobro ohladi. Pri istresanju krema treba biti pazljiv jer se gornja ivica zalepi. Polako prstima ili vrhom noza odvojiti ivice od cinije, zatim preko nje staviti tacnicu, taniric, na kojoj ce krem biti, i obrnuti.
Kuglof sa nutellom
Sastojci
Kuglof
2,5 case (od 2 dcl) brasna
4 jaja
1 casa ulja
1 casa secera
1 casa mleka
1 mala (350 gr) nutella
2 kasikice praska za pecivo
1 kasikica vanilin secera
Sirup :
1 casa secera
1 casa vode
Glazura :
1 mala ( 350 gr) nutella
Priprema
Umutiti jaja, ulje, secer, vanilu i mleko, zatim umesati nutelu u smesu, dodati brasno i prasak za pecivo i peci na 180 stepeni 45 minuta.
Prokuvati secer i vodu, ne da bude gust sirup, tek dva-tri minuta.
Pecen i topao kuglof preliti toplim sirupom.
Kada se prohladi, premazati nutellom koja se malo omeksa u mikrotalasnoj.
Mus sa breskvama
Sastojci
500 gr. bresaka iz kompota
10 gr. zelatina u prahu
2 jaja
50 gr. secera
200 ml. slatke pavlake
Priprema
U blenderu izmiksati 400 gr. bresaka, ostatak iseckati na komadice i staviti na dno casa, preko toga ce se sipati mus.
Zelatin staviti u malo vode i sacekati 10 minuta da nabubri. Jaja i secer umutiti na pari i ostaviti da se prohladi.
Dobro zagrejati malo soka od kompota, sipati zelatin i izmesati da se istopi.
Dodati u kasu od bresaka, zatim dodati i umucena jaja,izmesati i ostavati na hladno.Kada se smesa ohladila i pocela vec da se steze, dodajte cvrsto umucenu slatku pavlaku, izmesati mikserom i sipati u case. Ostaviti u frizider najmanje tri sata.
Dobije se oko 1 l. musa.
Poslasticarska krema
Sastojci
1 l | mleka |
---|---|
3 | zumanca |
6 kasika | gustina |
8 kasika | secera |
1 | vanila secer |
Priprema
Od litre mleka odvojiti jako malo, oko pola soljice, ostatak staviti da se kuva sa 4 kasike secera.U drugoj serpi umutiti zumanca, secer, gustin i malo mleka.Bice prilicno gusto, ali tako treba.
Kada mleko prokuva, dodavati postepeno u smesu sa gustinom, mesati, i kada se doda svo mleko, tu serpu vratiti na vatru da prokuva. Nije potrebno dugo kuvanje, dva-tri minuta.
Znaci, nikako ne sipati gustin u serpu sa vrelim mlekom, nago obrnuto. Ovo je osnovni recept.
Ako mislite da vam nece biti slatko, mozete staviti 10 kasika secera, ja stavim toliko.
Poslasticarska krema
Sastojci
1 l | mleka |
---|---|
3 | zumanca |
6 kasika | gustina |
8 kasika | secera |
1 | vanila secer |
Priprema
Od litre mleka odvojiti jako malo, oko pola soljice, ostatak staviti da se kuva sa 4 kasike secera.U drugoj serpi umutiti zumanca, secer, gustin i malo mleka.Bice prilicno gusto, ali tako treba.
Kada mleko prokuva, dodavati postepeno u smesu sa gustinom, mesati, i kada se doda svo mleko, tu serpu vratiti na vatru da prokuva. Nije potrebno dugo kuvanje, dva-tri minuta.
Znaci, nikako ne sipati gustin u serpu sa vrelim mlekom, nago obrnuto. Ovo je osnovni recept.
Ako mislite da vam nece biti slatko, mozete staviti 10 kasika secera, ja stavim toliko.
Punjene školjke
Potrebno za testo:
4 dl jogurta
2 dl ulja
6 čaša od 2 dl brašna
2 kesice praška za pecivo
Potrebno za fil:
300 gr šunkarice seckane na kockice
nekoliko seckanih kiselih krastavčića
150 gr seckanog ili rendanog sira
1 belance, origano i kečap
Premazivanje:
1 žumance i susam po želji
Jogurt i ulje sipajte u posudu, zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesite testo i ostavite dvadesetak minuta da odstoji. Pomešajte seckanu šunkaricu, sir i ktastavčiće sa umućenim belancem, dodajte kečapa i origana po želji. Testo tanko rasklagijajte, vadite krugove čašom, sve dok se neutroši svo testo. Na sredinu kruga stavite po kašičicu fila, preklopite i pritisnite krajeve viljuškom, da ne iscuri fil. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, svaku premažite umućenim žumancem i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni, dok ne porumene.
Crno - bela bajadera
Potrebno za tamni deo:
1/2 margarina
150 gr šećera
1 dl vode
50 gr čokolade za mešnju
150 gr posnog mlevenog keksa
150 gr mlevenih oraha
Potrebno za beli deo:
200 gr biljnog mleka u prahu
1/2 dl vode
200 gr šećera
1/2 margarina
Prvo napravite tamni deo. Otopite šećer sa vodom, koliko da provri, dodajte margarin i čokoladu, mešajte dok se ne istopi i sklonite sa šporeta. Spojite sa mlevenim keksom i orasima. Na tacnu stavite celofan, malo šećera u prahu, sipajte masu, preko opet celofan i oklagijom ravnomerno rasklagijajte.
Zatim pravite beli deo. Šećer i vodu stavite da vri, ok ne počne da se zgušnjava. Dok se sirup kuva mikserom mutite mleko u prahu sa margarinom. Vreo, gotov sirup, sipajte u tankom mlazu, u umućen margarin neprestano miksajući. Sjedinjenu masu nanesite na taman deo i ravnomerno rasporedite. Po želji ukrasite otopljenom crnom čokoladom
.Nesto iz arhive......
KOLAC
OD EUROKREMA......za sve one koji vole kremice a mislim da ih svi
obozavaju brz,ukusan kolac koji sam jos pre dve godine prepisala sa
interneta a tek danas dosao na red da se pravi i vrlo uskoro cu ga
sigurno ponoviti....POTREBNO JE:2 jaja,2 case secera,2 case mleka,1 casa
ulja,2 case mlevenih oraha ili ako hocete keksa ja sam pravila sa
orasima,2 case brasna,1 prasak za pecivo,1 kasika kakaa,1
vece pakovanje eurokrema(ne manje od 300 gr).Mera je casa od
jogurta.....Belanca odvojiti od zumanaca,belanca umutiti pa onda
postepeno dodavati secer pa zumanca.Dobro umutiti.Dodati
mleko,ulje,orahe,brasno,pp ,kakao.Sve
izmesati i uliti u podmazan i brasnom posut pleh.Peci na 180 stepeni
oko 20 min.Kada se kolac prohladi premazati ga sa eurokremom i posuti
orasima ili keksom...
.naravno, tortu možete da dekorišete po svojoj želji i zčinite da deluje raskošnije na izgled. Ukusom se već dokazala.
Starinska posna čokoladna torta
4,5 šolje brašna (šolja=2,5 dl)
2,5 šolje šećera
šolja kakaa
kašika sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
šolja ulja
3 šolje vode
3 kašike ekstrakta vanile
prah-šećer pomešan s vanilin-šećerom (za posipanje)
Pomešajte brašno, kakao, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vodu i vanilu, pa ujednačite masu. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 175 stepeni oko sat vremena. Ostavite da se ohladi. Pospite prah-šećerom s mirisom vanile, za dekoraciju.
Starinska posna čokoladna torta
4,5 šolje brašna (šolja=2,5 dl)
2,5 šolje šećera
šolja kakaa
kašika sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
šolja ulja
3 šolje vode
3 kašike ekstrakta vanile
prah-šećer pomešan s vanilin-šećerom (za posipanje)
Pomešajte brašno, kakao, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vodu i vanilu, pa ujednačite masu. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 175 stepeni oko sat vremena. Ostavite da se ohladi. Pospite prah-šećerom s mirisom vanile, za dekoraciju.
Нема коментара:
Постави коментар