понедељак, 1. децембар 2014.

posni sitni kolaci2

               Jaffa kuglice

Sastojci

  • sastojci

  •  300 g keksa s okusom kakaa
  •  150 ml soka od narance
  •  1 vanil secer
  •  2 velike zlice pekmeza od narance ili marelice
  •  1 rebro cokolade za kuhanje
  •   naribana korica narance
  •  1 zlica meda

Priprema

  1. 1
    Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmijesati, dodati med, pekmez, van. secer i otopljenu cokoladu, na kraju umijesati koricu narance, sve dobro izmijesati da se sastojci povezu. Najbolje rukama sjediniti smjesu, staviti u frizider 30 minuta i zatim oblikovati kuglice ili oblike po zelji. Dodati jos malo keksa ako se smjesa cini mekana. Uvaljati u mljeveni keks ili po zelji. Moze se staviti na foliju u neki kalup pa kasnije rezati, ja sam stavila u trokutasti kalup.
  2. 2
    Moze i druga vrsta keksa i dodati 1-2 zlice kakaaa, ali keksi s okusom kakaa su predivni za ovaj kolacic, budu tamne i finog okusa. Ako netko voli sladje moze u smjesu dodati i malo secera.
  3. Cokolade se moze staviti i više :)

       Zrna kafe

Zrno kafe

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Postupak je isti kao kad se priprema bajadera, znaci skuvati sirup od secera i malo vode, kuvati 3-4 minuta.
  2. 2
    Pomeriti sa ringle i dodati prvo margarin ili maslac, mesati dok se na rastopi.
  3. 3
    Zatim, dodati samlevene orahe i keks, cokoladu i kafu, sve fino izjednaciti.
  4. 4
    Kad se smesa ohladi, oblikovati male kuglice, i u svaku utisnuti cacakalicom otisak po sredini, da se dobije oblik zrna kafe.
  5. 5
    Dobro rashladiti, i spustati u glazuru od rastopljene cokolade, vaditi kasicicom, ponovo prevuci cackalicom otisak na istom mestu, i staviti na celofan dok se glazura ne stegne.
  6. 6
    Gotova zrna kafe poredjati u male papirnate korpice.
  7. 7 Zrna kafe
    Za glazuru rastopiti cokoladu sa malo ulja na tihoj vatri, mozda ce biti potrebno nesto vise cokolade, ovde je navedena samo osnovna mera za glazuru. Postupak rada pogledajte ovde 
     

    Čoko-ludići   


    Čoko-ludići by me

    Sastojci

    • Sastojci za keksiće (za ukupno 35-40 ludića):

    •  125g sitno izmljevenih oraha
    •  200g integralnog brašna
    •  2 žlice škrobnog brašna / gustina
    •  4-5 usitnjenih klinčića
    •  1/2 žličice cimeta
    •  1 vrećica vanilin šećera
    •  3 žlice ruma za kolače
    •  125g stolnog margarina (za kolače)
    •  2 pune-puncate žlice meda
    • Fil:

    •  150g tamne čokolade
    •  1 dcl vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
    •  2 žlice ruma
    •  2 žlice krupnije mljevenih oraha
    • Završnica:

    •  50g tamne čokolade
    •  2 žlice vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
    •   ostatak krupnije mljevenih oraha

    Priprema

    1. Orasi:
    2. Sveukupno 250g oraha sameljite na mašinicu, a zatim prosijte da dobijete 125g fino mljevenih oraha, a krupniji ostatak ostavite za fil i završnicu.
    3. Keksi (za 35-40 ludića):
    4. 1 Priprema Čoko-ludića – malo kasnim, al bolje ikad nego… ;)))))))))
    5. Fil:
    6. Čokoladu rastopite s vrhnjem i rumom, te na kraju umiješajte 2 žlice oraha i ostavite da se rashladi i stegne u kremu.
    7. Završnica:
    8. 1 Priprema Čoko-ludića – malo kasnim, al bolje ikad nego …;)))))))))
      g čokolade rastopite s 2 žlice vrhnja u manjoj posudici, te stavite u veću s vrelom vodom da se ne stvrdnjava. Uzmite jedan keksić, stavite na njega žličicu fila (ili radite sa špricom), poklopite s drugim keksićem, pritisnite i odstranite višak fila (debljina fila bi trebala odgovarati debljini keksića). Zatim kistom lagano uokolo fila keksiće natapkajte topljenom čokoladom i uvaljajte u krupnije mljevene orahe. Po želji ih po gornjem dijelu prošarajte čokoladom i stavite kratko u frižider da se rashlade i fil stegne.
    9. 2 Čoko-ludići
    10. Napomena:
    11. Preporučam čuvanje u frižideru jer je kod mene doma zbog grijanja dosta toplo pa krema omekša, ali neće omekšati tako da curi, ne morate se brinuti. Krasit će vaš stol kao najljepše praline!! Prezadovoljna sam rezultatom, a inspiracija je bila hrpetina oraha koje sam se morala riješiti (ali uspjela se riješiti samo jedne trećine:DD).
    12. Bitno je da za keks orasi budu prosijani, odnosno da se odvoji sitno mljeveni orah, a u fil i za završnicu onaj krupnije mljeveni da hrska i da ljepše izgleda, iako će oni super izgledati uvaljani i u sitno mljeveni orah!!
    13. 1 Još jednom čoko-ludići i neću više :))))))))
      Pošto mi je uzmanjkalo integralnog brašna pri kraju, dodala sam malo pirovog. Vi možete koristiti za keksiće i bijelo brašno, po izboru, ali preporučam da radite s integralnim jer ono daje prekrasnu hrskavost keksićima .
    14. Vanila keks

      Vanila keks

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider.
      2. 2
        Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.Seci snitice i formirati male kuglice, malo vece od lesnika.Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti.
      3. 3 moze i ovako
        Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.
        ako se vanilin puding zameni cokoladnim, dobiju se cokoladni keksici
    15.  

      Kokosov orah


      Kokosov orah

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Napravite belu masu:
        U odgovarajucoj posudi skuvajte vodu i secer,dodajte margarin i kuvajte jos nekoliko minuta.Dodajte kokos i mleko u prahu.
        Umuite mikserom i dobro ohladite.
      2. 2
        Smedja masa:
        Skuvajte secer i vodu,dodajte margarin i kuvajte nekoliko minuta.Dodajte keks i kakao.Sve promesajte varjacom i ohladite.
      3. 3
        Smokve potopite u mlaku vodu na nekoliko minuta,ocedite i napunite orasima.
      4. 4
        Smedjom masom oblozite smokve i stavite u frizider na 30 min.da se ohlade.
      5. 5
        Na kraju oblozite smokve belom masom,rukama formirajte kuglice,i uvaljajte ih u kokos.
        Ostavite 1 h.u frizideru.
      6. 6 Kokosov orah by me
        Kuglice seci na kriske....

                 KAJSIJA ŠTANGLE


      Kajsija štangle

      Sastojci


      Priprema

      1. 1 Kajsija štangle
        Suve kajsije samleti, dodati šećer u prahu, dobro rukom umesiti da se sjedini i masu razvaljati na 1/2 lista veće oblande. Kad se masa valja , valjak vlažiti vodom da ne prijanja.
      2. 2 Kajsija štangle
        2. sloj: U posudi prokuvati šećer i vodu toliko samo da se šećer istopi, dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre dodati mleveni keks i mlevene orahe. Dobro izmešati i staviti preko sloja od kajsija.
      3. 3
        3. sloj: Na tihoj vatri istopiti čokoladu, margarin i ulje i preliti preko drugog sloja i ostaviti da se čokolada stegne..
      4. 4. sloj: U posudu staviti šećer u prahu i gustin. Vodu i limunov sok staviti na vatru da provri i vrelo dodati u šećer i mutiti varjačom, dodati1 kašiku ulja i 2-3 kapi crvene boje, dobro izmešati i naneti preko čokolade.Ovaj sloj ravnjamo vlažnim širokim nožem.

            KARAMEL ŠTANGLE


      Karamel štangle

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Šećer karamelisati da bude svetlo braon boje, dodati vodu i kuvati na tihoj vatri da se šećer istopi, dodati margarin da se istopi.
      2. 2
        Skinuti sa vatre i dodati, seckane orahe, suvo groždje i mleveni keks. Gustina treba da bude kao kuvana palenta.Mlevena keksa koliko stavimo, sve zavisi koliko nam se kuvalo dok se šećer topio u vodi.
      3. 3
        Još dok je topla masa stavimo izmedju dve oblande i opteretimo nečim teškim da se ohladi.Veličina oblandi je 27x37.Kad se ohladi, staviti glazuru od čokolade.
       

      Kolaci – svijece…


      Svecice :)

      Sastojci

      •  2 belanceta
      •  2 paketica vanilin secer
      •  200 gr. mljevenih ljesnaka
      •  200 gr. ribane tamne cokolade
      •  3 zlice ruma
      •   malo secera u prahu (po ukusu)

      Priprema

      1. 1
        Ljesnjake malo potpecite i sameljite;
      2. 2
        Bjelanjce sa vanilom promjesajte ( moze i zamena za bjelanjca, secerni sirup i malo margarina) pa dodajte ljesnjake, ribanu cokoladu i rum;
      3. 3
        Promjesajte, pa oblikujte male cevapcice;
      4. 4
        Odozgo ih prelijte malo bjelom cokoladom i ukrasite ih sa cjelim ljesnjakom…   

      Posni figaro 


      Posni figaro

      Sastojci

      Priprema

      1. Istopiti šećer na tihoj vatri uz stalno mešanje.
      2. 2
        Kada je šećer istopljen dodati mu 150 ml vode. U vruću smesu dodati margarin i mešati dok se margarin ne istopi. Potom dodati keks i seckane orahe.
      3. 3
        Ujednačenu masu rasporediti izmedju dva lista oblande, ali tako da ne bude previše tanka.
        Ja sam koristila veliku oblandu koju sam malo skratila.
        Oblandu pritisnuti sa necim teskim i ostaviti da se ohladi.

      Carobne oblatne

      Carobne oblatne

      Sastojci

      •  15 grama zelatine + 1 dcl vode
      •  1 dcl vode
      •  350 secera
      •  malo ekstrata od banane
      •  100 grama iseckanih vocnih zele bombona
      •  1 list oblatne

      Priprema

      1. 1
        15 grama zelatine potopiti u 1 dcl hladne vode i ostaviti da nabubri.
      2. 2
        Secer i 1 dcl vode kuvati na laganoj vatri uz stalno mesanje. Kad se pocne dizati bela pena, skinuti sa vatre i umesati pripremljenu zelatinu.
      3. 3
        Sve prebaciti u odgovarajucu posudu i mutiti mikserom 10-15 minuta sve dok ne postane gusta i sjajna smesa.
      4. 4
        Dodati ekstrat o banane i umesati naseckane zele-bombone.
      5. 5
        List oblatne prepoloviti na pola. Polovicu odmah premazati filom i preklopiti drugom polovinom oblatne.
      6. 6
        Oblatne prekriti salvetom, pritisnuti tezom tacnom i ostaviti da se stegnu.
      7. 7
        Sutradan oblatne rezati.

      Posluživanje

      Ovo je recept za pola smese. Za filovanje cele oblatne, uduplajte kolicinu.
    16.              
       

      ŠTANGLE SA ČAJNIM KOLUTIĆIMA


      Sastojci


      Priprema

      1. 1 ŠTANGLE SA ČAJNIM KOLUTIĆIMA
        U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre pa dodati mleveni keks i mlevene orahe. Sve dobro izmešati.
      2. 2
        1/2 mase staviti na 1 list veće oblande, preko poredjati čajne kolutiće, prethodno potapane u mleko u koje smo dodali 1 kašičicu kafe. U šupljine kolutića stavimo parče žele bonbone ili krem bananice. Preko kolutića stavimo 2/2 fila, pa preko fila drugi list oblande. Opteretimo nečim teškim i ostavimo da se ohladi.
    17. Bundevice

      Bundevice

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Bundevu iseći na 5-6 komada i ispeći u rerni dok skroz ne omekša, otprilike 1 h na 170-180°C. Ispasirati.
      2. 2
        Dodati ostale sastojke sem kakaa i izmešati da se dobija kompaktna masa. Treba da bude takva da se mogu oblikovati kuglice, a da nije previše tvrda. Možda će biti potrebno malo manje ili malo više keksa od navedenog, zato ga treba dodavati u dva-tri navrata.
      3. 3
        Jedan manji deo odvojiti i umešati par kapi zelene prehrambene boje, za peteljke. Cela masa bi trebalo da ima narandžast ton koji se po potrebi može pojačati prehrambenom bojom. Po želji, u jednu trećinu mase umešati kašiku kakaa, da se dobiju i tamne bundevice. Masu ohladiti u frižideru.
      4. 4 Bundevice, priprema
        Oblikovati kuglice veličine manjeg oraha, i redjati u papirne korpice. Čačkalicom ili tupom stranom noža utisnuti brazde kako bi kuglica podsećela na bundevu, a od zelene mase praviti male niti i zalepiti na centar svake bundevice. Slika. Držati u frižideru. Mera je velika, otprilike se dobije 70-80 kuglica prečnika 3-3.5 cm. 
    18. Bajaderice

      Bajaderice

      Sastojci


      Priprema

      1. 1
        Secer i vodu staviti da malo provri, skloniti sa vatre i ostaviti 5 min da se prohladi.
      2. 2
        Keks, orahe pomesati, preliti onim uspinovanim secerom i dok je tako vruce dodati margarin i sve dobro umesiti.
      3. 3
        Smesu podeliti na dva dela.
      4. 4
        Jedan deo ostaje takav kakav je.
      5. 5
        U drugi deo smese dodati otopljenu cokoladu.
      6. 6
        Razviti kore iste velicine od oba dela i staviti svetliji deo preko tamnog.
      7. 7
        Ohladiti i staviti glazuru.  
      8. Jadro oblatna sa smokavama

        Jadro oblatna sa smokvama

        Sastojci


        Priprema

        1. 1
          Suve smokve i grožđice samljeti na mašini za meso.
        2. 2
          Šećer i vodu špinovati, pa dodati samljevene smokve i grožđice, miješati da se dobro sjedini. U to dodati mljevene orahe.
        3. 3
          Fil podijeliti na dva jednaka dijela. Na list oblatne nanijeti jedan dio fila pa poklopiti sa drugim listom.
          Isto uraditi sa preostalim filom i oblatnama.
          Oblatne filovati tako da rebrave strane budu vani.
        4. 4
          Dobro izraditi margarin sa šećerom u prahu.
          Ovim filom premazati jedne nadjevene oblatne pa poklopiti sa drugim.
      9. SMOKVE

        SMOKVE

        Sastojci


        Priprema

        1. 1
          Sastojke za tijesto dobro umjesiti ,
          ostaviti pola sata da ostoji.

        2. 2
          Jabuke naribati i ukuhati sa šećerom da ispari sva tekućina.
          U mlako dodati  grožđice ,mljevene orahe,čokoladu,vanili šećer, koricu od limuna ,cimet  i rum.Ohladiti. Nadjev ne smije biti tekuć.

        3. 3
          Tanko razvaljati tijesto ,praviti  krugove (čašom,kalupom ili nečim sličnim ).
          Na krugove dodavati nadjev i oblikovati u smokvu.
          Slagati na lim za pečenje obložen masnim papirom .
          Peći na 180  dok  smokve na vrhu nepočnu lovit zlatnu boju .
        4. 4
          Pečene smokve ohladiti posuti šećerom u prahu 
      10. Lešnik kocke

        Lešnik kocke

        Sastojci

        • donji, svetliji deo

        •  400 g šećera
        •  250 g margarina
        •  100 g posnog mlevenog keksa
        •  200 g sitno samlevenog lešnika
        • srednji, tamniji deo:

        •  250 g krupnije samlevenog lešnika
        •  6 kašika meda
        •  100 g margarina
        •  4 rebra crne čokolade
        •  malo vode po potrebi
        • za glazuru:

        •  200 g crne čokolade
        •  6 kašika ulja

        Priprema

        1. 1
          Ušpinovati šećer sa malo vode, pa dodati margarin. Kada se on istopi dodati samlevene lešnike, kao i keks.
          Kalup dim. 18x25 cm obložiti Al-folijom, pa izliti smesu, poravnati i ostaviti da se ohladi i stegne.
          Ukoliko je masa preretka, niste dovoljno ušpinovali šećer, dodati još malo keksa ili lešnika. A ukoliko je pregusta, dodati vrlo malo vode i izmešati sve na šporetu.
          Folijom oblažem kalup, jer će kasnije kolač lakše da se iseče, ništa se dole ne lepi. A možete kalup premazati uljem, umesto folije.
        2. 2
          Kada se smesa ohladi i stegne, pažljivo je izvaditi sa folijom, koju treba još pažljivije skinuti, pa donji deo kolača vratiti  u kalup.
        3. 3
          Rastopiti med na niskoj temperaturi, dodati margarin, pa kada se istopi krupnije mlevene lešnike i čokoladu.
          Ukoliko je smesa pregusta i nekompaktna, dodati malo vode i sve izmešati na vatri.
          Premazati preko ohlađene donje smese i lepo poravnati.
        4. 4
          Kada se kolač potpuno ohladi preliti glazurom od čokolade i ulja.
          Seći na kockice ili štanglice.
      11. Becar oblande

        Becar oblande posne

        Sastojci


        Priprema

        1. 1
          Pripremanje fila od oraha:mljevene orahe i 250 g prah secera preliti zagrejanim vocnim sokomi dodati kasiku ruma..
          Fil od limuna : umutiti margarin i 150 g prah secera, dodati sok od jednog limuna i koru, kao i nekoliko kapi zute prehrambene boje
          Vocni fil:dobro izmjesati samljevene smokve,seckano suvo grozdje,secer, dzem,sok i koru od jedne pomorandze
          Slagati ..Obladna, pa fil od oraha, obladna, pa zuti fil, obladna i fil od suvig voca i obladna...Postaviti je na hladno da se stegne...
      12. Kuglice od sargarepe i jabuke…

        Kuglice sa sargarepom i jabukama…

        Sastojci


        Priprema

        1. 1
          Dinstajte sargarepu na malo ulju, onda dodajte jabuke i produzite dinstanje
        2. 2
          Kada je tecnost vec isparila dodajte vanilu, sok i kora od limuna , orahe, cimet
        3. 3
          Dinstajte dok ne dobijete gustu smesu ( dodajte secer po potrebi)
        4. 4
          Kada se ohladi pravite kuglice i uvaljajte ih u kokos, mljevene bademe sa cokoladom, secer… zavisi od zelje
      13. Grožđe-posni kolačić

        Grožđe-posni kolačić

        Sastojci


        Priprema

        1. 1
          Ratluk iseckajte na komadiće, stavite u posudu i umesite zajedno sa ostalim sastojcima, sve dok ne dobijete jednoličnu masu bez grudvica koja se neće previše lepiti za prste i koju ćete moći da oblikujete. Od mase napravite deblji valjak i presecite ga na pola. Svaku polovinu mase isecite nožem na 10 jednakih krugova, znači, treba da dobijete 20 krugova, ali polako, prvo ćemo ovih prvih deset da izvaljamo. Uzmite jedan krug "testa" i od njega napravite tanak i dugačak valjak i to tako što ćete ga prstima obe ruke pritiskati lagano i valjati. Odložite ga sa strane, pa tako uradite i sa preostalih 9 komada "testa", ali pazite da vam svi budu iste debljine.

        2. 2
          Rastopite na pari čokoladu sa uljem. Na poslužavnik poređajte 4 valjčića jedan do drugog i premažite slojem čokolade. Na njih stavite 3, zatim 2 i na kraju 1 valjčić, u obliku piramide,  s tim što između svakog sloja premazujete čokoladom.
        3. 3 Grožđe-posni kolačić
          Isto tako uradite i sa drugom polovinom mase od ratluka. Možete masu podeliti i na 6 dela pa valjati nešto deblje valjčiće, a dalji postupak je isti, s tim što ređate 3, 2 i na kraju 1 valjak.

        4. 4
          Gotov kolač premazati odozgo čokoladom i ostaviti da se stegne. Sutradan seći na tanke šnitice i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар