Griz kolač
Sastojci
Kora:
- 7 bjelanjaka
- 5 žumanjka
- 10 kašika šećera
- 6 kašika vode
- 3 kašike kakaa
- 7 kašika brašna
Fil:
- 1/2 l mlijeka
- 200 gr griza
- 2 žumanjka
- 250 gr margarina
- 250 gr šećera u prahu
- 4 vanil šećera
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 100 gr margarina
Priprema
-
1
Mikserom umutit bjelanjke. Zatim umutiti žumanjke i šećer, pa dodati vodu, kakao i brašno, dobro izmješati. Dodati i snijeg od bjelanjaka pa sve to lagano sastaviti.
Ispeći koru na 200°C. -
2
Izmješati griz sa žumanjcima i malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na šporet da zavri. Skuhati gusto griz i ostaviti da se hladi.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanila šećerom pa u to dodati ohlađen griz, dobro izmješati. -
3
Na ohlađenu koru nanijeti pripremljen fil, zatim ga preliti čokoladnom glazurom.
Kocke s makom
Sastojci
Priprema
Poppy Cake
Sastojci
Kora
- 15 dag maslaca
- 15 dag glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 1 žlica kiselog vrhnja
- pola žličice sode bikarbone
Biskvit od maka
- 10 bjeljanjaka
- 1 prašak za pecivo
- 300 g mljevenog maka
- 250 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
Krema
- 9 žumanjaka
- 100 g šećera
- 6 žlica Gussnela (škrobnog brašna)
- 1 l mlijeka
- 2 vrećice vanilin šećera
- 250 g putra (margarina...)
za kraj
- 3 vrećice šlaga
- ili
- 1/2 l slatkog vrhnja
Priprema
-
Prvo i osnovno!
Ovo je recept za veliki lim od pećnice!!! Tako da tu ima kolača za dvije-tri obitelji...
-
Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, razvaljati ga i staviti ga u lim, na papir za pečenje.
-
Izraditi bjeljanjke i šećer, dodati mak, vanilin-šećer i prašak za pecivo i to lagano umiještati kuhačom.
Staviti preko razvaljane kore i zajedno peći - nekih 20-ak minuta na 180-200 stupnjeva. Isprobati čačkalicom kada je pečeno.
-
Izmiješati žumanjke, šećer i gustin s malo mlijeka i sve to ukuhati u ostalo kipuće mlijeko. Pretresti u posudu, pokriti tankom folijom da se ne napravi "kora" i ostaviti da se hladi. U ohlađeno dodati izrađeni putar s vanilin-šećerom. Filovati preko ohlađenog biskvita.
-
Izraditi šlag ili slatko vrhnje, namazati preko kreme i dobro ohladiti.
Kolac od maka
Sastojci
- 2 jaja
- 250gr secera
- 150gr butera
- 4dcl mleka
- 1dcl ruma
- 100gr suvog grozdja
- 250gr mlevenog maka
- 120gr brasna
- dzem od kajsija
- 100gr cokolada za kuvanje
- 100ml mleka
- 40gr butera
- 80gr secera
Priprema
-
1
Jaja umutiti sa secerom i buterom, dodati mleko i ruma,zatim uz mesanje dodavati oprano suvo grozdje, mak, brasno i prasak za pecivo. U nauljen pleh izliti smesu i staviti u zagrejanu rernu na 200C, peci oko 40 minuta.
-
2
Peceni kolac izvaditi iz rerne i premazati ga dzemom od kajsija.
-
3
Na laganoj temperaturi, istopiti secer,buter cokoladu i mleko uz stalno mesanje da se dobije glatka masa. Prohladjenu cokoladu preliti preko kolaca.
Нема коментара:
Постави коментар