субота, 13. септембар 2014.

Non plus ultra

              Non plus ultra

Nemam uvodnu riječ, naziv ovog ljupkog i nježnog kolačića koji se topi u ustima govori dovoljno sam za sebe… Predstavljam vam način na koji se non plus ultra generacijama pravi u mojoj familiji, način malo drugačiji od onog koji je prije par godina objavila Coolinarika…

Sastojci

  • Tijesto

  •  280 g brašna (tip 500)
  •  40 g šećera u prahu
  •  prstohvat soli
  •  250 g putera
  •  3 žumanjka
  • Pjena

  •  3 bjelanjka
  •  200 g finog kristal šećera
  • za sastavljanje

  •   marmelada od marelice ili šipka (mora biti kiselkasta)

Priprema

  1. 1
    Pomiješati brašno, so i šećer u prahu, dodati na listiće izrezan puter i razmrviti ga trljanjem između dlanova. Dodati žumanjke pa zamijestiti tijesto.
  2. 2
    Od tijesta oblikovati tri loptice i ostaviti ih oko sat vremena u frižideru ili, ako vam se kao meni ne gubi vrijeme, 15ak minuta u zamrzivaču, da se malo stisnu. (Pazite, premekano tijesto se ne može razvijati, a prehladno pri razvijanju puca)
  3. 3
    Tanko razviti lopticu tijesta na pobrašnjenoj podlozi. Što tanje, to bolje. Tijesto se ne prevrće, pa pazite da se ne zalijepi za podlogu. Okruglom modlicom ili čašicom vaditi kružiće i redati ih direktno na lim (lim ne treba ni mastiti ni brašniti)
  4. 4
    Za pjenu, u neumućene bjelanjke usuti šećer (u koji se, po želji, može dodati malo vanilin šećera) pa mutiti mikserom. Ako se pjena pravi bez miksera, onda se ne smije koristiti žica, već varjačom kružno mutiti do željene čvrstoće. Pjena NE SMIJE biti previše čvrsta.
  5. 5
    Na svaki kružić špricom nanijeti “lopticu” pjene. Čvrstoća pjene mora biti takva da na loptici ne ostane “špicasti vrh”, tj. taj vrh treba sam da nestane poslije par sekundi, tako da ostane pravilno oblikovana polulopta.
  6. 6
    Peći oko 20 minuta na 100°C (pjena mora ostati bijela), pustiti da se ohladi, pa nježno skidati “šeširiće”.
  7. 7
    Postupak (od 3 do 6) ponoviti sa preostale dvije loptice tijesta, kao i sa četvrtom lopticom koja se napravi od ostataka tijesta. Ostaci tijesta se mogu razvijati više puta, tj. dok god ih ima.
  8. 8 s koljena na koljeno – 2
    Poželjno je da radite sa dva lima, dok se jedan peče, drugi se priprema. Na ovoj slici možete vidjeti par detalja, tj. debljinu tijesta i modlicu (prečnik modlice je 3cm), kako izgledaju u tepsiji prije pečenja i tek skinuti sa lima…
  9. Spajati po dva šeširića, tako što se donji dio jednog premaže marmeladom i na njega se prisloni donji dio drugog šeširića.

Posluživanje

Ostaviti ih da stoje par dana na hladnom mjestu, da pjena omekša (da vas ne buni ovaj izraz, pjena izvana ostaje čvrsta, omekša unutrašnjost i onda se zaista tope u ustima).

Нема коментара:

Постави коментар