Priprema
-
1
Pomiješati brašno, so i šećer u prahu,
dodati na listiće izrezan puter i razmrviti ga trljanjem između dlanova.
Dodati žumanjke pa zamijestiti tijesto.
-
2
Od tijesta oblikovati tri loptice i ostaviti
ih oko sat vremena u frižideru ili, ako vam se kao meni ne gubi
vrijeme, 15ak minuta u zamrzivaču, da se malo stisnu. (Pazite, premekano
tijesto se ne može razvijati, a prehladno pri razvijanju puca)
-
3
Tanko razviti lopticu tijesta na
pobrašnjenoj podlozi. Što tanje, to bolje. Tijesto se ne prevrće, pa
pazite da se ne zalijepi za podlogu. Okruglom modlicom ili čašicom
vaditi kružiće i redati ih direktno na lim (lim ne treba ni mastiti ni
brašniti)
-
4
Za pjenu, u neumućene bjelanjke usuti šećer
(u koji se, po želji, može dodati malo vanilin šećera) pa mutiti
mikserom. Ako se pjena pravi bez miksera, onda se ne smije koristiti
žica, već varjačom kružno mutiti do željene čvrstoće. Pjena NE SMIJE
biti previše čvrsta.
-
5
Na svaki kružić špricom nanijeti “lopticu”
pjene. Čvrstoća pjene mora biti takva da na loptici ne ostane “špicasti
vrh”, tj. taj vrh treba sam da nestane poslije par sekundi, tako da
ostane pravilno oblikovana polulopta.
-
6
Peći oko 20 minuta na 100°C (pjena mora
ostati bijela), pustiti da se ohladi, pa nježno skidati “šeširiće”.
-
7
Postupak (od 3 do 6) ponoviti sa preostale
dvije loptice tijesta, kao i sa četvrtom lopticom koja se napravi od
ostataka tijesta. Ostaci tijesta se mogu razvijati više puta, tj. dok
god ih ima.
-
8
Poželjno je da radite sa dva lima, dok se jedan peče, drugi se priprema. Na
ovoj slici
možete vidjeti par detalja, tj. debljinu tijesta i modlicu (prečnik
modlice je 3cm), kako izgledaju u tepsiji prije pečenja i tek skinuti sa
lima…
-
Spajati po dva šeširića, tako što se
donji dio jednog premaže marmeladom i na njega se prisloni donji dio
drugog šeširića.
Posluživanje
Ostaviti ih da stoje par dana na hladnom mjestu,
da pjena omekša (da vas ne buni ovaj izraz, pjena izvana ostaje čvrsta,
omekša unutrašnjost i onda se zaista tope u ustima).
Нема коментара:
Постави коментар