недеља, 31. август 2014.

Polimka

                                 Crno bela torta

Evo jedne sočne torte sa ukusom ruma

Sastojci

Priprema

  1. 1 Crno bela torta
    Sastojke za koru umutiti i peći u plehu koji je prethodno obložen papirom veličine 30×35. Kad se kora ohladi, preseći je da se dobiju dve kore a te dve kore preseći vodoravno, ukupno da bude 4 kore.
    FIL: u 1/2L mleka staviti 10 kašika šećera, jedan vanilin šećer. Od ovog mleka odvojiti jednu čašu, u koju umutimo 5 kašika brašna dodamo u mleko i kuvamo, kad se zgusne i ohladi dodamo jedan umućen margarin, 100gr rendane crne čokolade, 100gr seckanih oraha i 100gr seckanog suvog groždja koje treba da odstoji malo u rumu.
    Sirup: 1/2l vode, 5 kašika šećera i 1/2dcl ruma da provri i ostaviti da se ohladi.
    Tortu filovati ovako: kora koju poprskamo sa sirupom, fil, kora poprskana sa sirupom.. tako radimo sa sve 4 kore. Tortu ukrasimo sa umućenim šlagom. Kore su prilično suve, treba da se utroši ceo sirup koji skuvamo.
    još jednom

       

                                 NARANDŽA KOCKE

Ovo je jako sočan  kolač, sa ukusom narandže.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti margarin sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene orahe, i rendane smrznute narandže. Umutiti 6 belanaca i dodati u prethodno umućenu masu. Sve dobro izmešati i staviti u pleh veličine 20x30 i peći na 180 stepeni.
  2. 2
    Umutiti 6 žumanaca sa 200gr šećera u prahu.
    Kada kora bude pečena preko nje premazati umućena žumanca, vratiti u rernu i osušiti premazani sloj na 150 stepeni.
  3. 3
    2. sloj: U mlevenu plazmu dodati 7 kašika soka od narandže i izmešati da se masa sjedini, ako bude potrebno još dodati soka od narandže. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i 50gr bele otopljene čokolade. Ovaj fil premazati preko ohladjene kore.
  4. 4
    Kolač posuti sa mlevenim orasima.

                                 GUSENICA PECIVA


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U posudu staviti mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostaviti da malo stane, pa dodati jogurt, ulje, so i brašno. Zamesiti testo koje ne ostavimo da nadolazi već dobro izradimo tako što kuglu testa bacamo na radnu površinu 50-60 puta.

  2. 2
    Tada testo podelimo na 10 delova. Svaki deo razvaljamo u elipsast oblik dužine 28 cm, a širine 10 cm, vodoravno isečemo na trakice ne do kraja (vidi sliku) i uvijemo. Poredjamo u pleh jednu do druge da se ne dodiruju ( kad se ispeku spojiće se). Ostavimo da pecivo odstoji pola sata, pa peći.

                                 ŠTRUDLA SA MAKOM

Ovo je moj način spremanja,testo ne nadolazi dva puta već samo jednom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U mlako mleko staviti šećer i kvasac. Ostaviti da malo stane pa dodati jaje, jogurt, ulje i brašno. Umesiti testo koje ne stavimo da nadolazi već dobro izradimo tako što kuglu testa bacamo na radnu površinu 50 puta.
  2. 2
    Tako izradjeno testo podeliti na dva dela. Svaki deo razvaljati u ploču veličine 22x35 cm, premazati sa mlakim filom i uviti u rolnu. Staviti šdrudle u pleh prethodno obložen papirom, ostaviti da stane 30 minuta i peći. Pečene posuti šećerom u prahu.
  3. 3
    Fil: U posudu staviti da proključa šećer, mleko i vanila, dodati mleveni mak i džem od šljiva. Sve dobro izmešati.

          ŠTANGLE SA ČAJNIM KOLUTIĆIMA

Ukusne i dekorativne

Sastojci

Priprema

  1. 1 ŠTANGLE SA ČAJNIM KOLUTIĆIMA
    U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre pa dodati mleveni keks i mlevene orahe. Sve dobro izmešati.
  2. 2
    1/2 mase staviti na 1 list veće oblande, preko poredjati čajne kolutiće, prethodno potapane u mleko u koje smo dodali 1 kašičicu kafe. U šupljine kolutića stavimo parče žele bonbone ili krem bananice. Preko kolutića stavimo 2/2 fila, pa preko fila drugi list oblande. Opteretimo nečim teškim i ostavimo da se ohladi.

        VOĆNA SALAMA

Brzo se sprema

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U posudu staviti šećer, vodu, margarin, kakao i seckane smokve. Staviti na vatru i prokuvati da se šećer istopi i sve lepo sjedini.
  2. 2 Voćna salama
    Skinuti sa vatre i dodati seckane orahe, seckano suvo groždje i mleveni keks. Sve dobro izmešati i dok je topla masa staviti na 2 lista oblandi koje smo prethodno ovlažili izmedju dve mokre kuhinjske krepe. Kada premažemo oblandu na jedan kraj premazane oblande stavimo jednu seckanu krem bananicu i uvijemo u rolat.Tako uradimo i sa drugom oblandom.


Нема коментара:

Постави коментар