Crno bela torta
Sastojci
Za kore:
- 3 jaja
- 20 kašika šećera
- 20 kašika ulja
- 20 kašika mleka
- 20 kašika brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
FIL:
- 1/2l mleka
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 gr margarina
- 100gr čokolade
- 100gr suva groždja
- 100gr oraha
- malo ruma
Sirup za kore:
- 1/2l vode
- 1/2dcl ruma
- 5 kašika šećera
Za ukrašavanje:
- 200gr šlaga
Priprema
-
1
Sastojke za koru umutiti i peći u plehu koji je prethodno obložen papirom veličine 30×35. Kad se kora ohladi, preseći je da se dobiju dve kore a te dve kore preseći vodoravno, ukupno da bude 4 kore.
FIL: u 1/2L mleka staviti 10 kašika šećera, jedan vanilin šećer. Od ovog mleka odvojiti jednu čašu, u koju umutimo 5 kašika brašna dodamo u mleko i kuvamo, kad se zgusne i ohladi dodamo jedan umućen margarin, 100gr rendane crne čokolade, 100gr seckanih oraha i 100gr seckanog suvog groždja koje treba da odstoji malo u rumu.
Sirup: 1/2l vode, 5 kašika šećera i 1/2dcl ruma da provri i ostaviti da se ohladi.
Tortu filovati ovako: kora koju poprskamo sa sirupom, fil, kora poprskana sa sirupom.. tako radimo sa sve 4 kore. Tortu ukrasimo sa umućenim šlagom. Kore su prilično suve, treba da se utroši ceo sirup koji skuvamo.
još jednom
NARANDŽA KOCKE
Sastojci
- Za koru:
- 180gr margarina
- 100gr šećera
- 150gr brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 200gr mlevenih oraha
- 2 najsitnije rendane smrznute narandže
- 6 belanaca
- 1. sloj:
- 6 žumanaca
- 200gr šećera u prahu
- 2. sloj
- 15ogr mlevene plazme
- 7 kašika soka od narandže
- 1oogr šećera u prahu
- 15ogr margarina
- 50gr bele čokolade
Priprema
-
1
Umutiti margarin sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene orahe, i rendane smrznute narandže. Umutiti 6 belanaca i dodati u prethodno umućenu masu. Sve dobro izmešati i staviti u pleh veličine 20x30 i peći na 180 stepeni.
-
2
Umutiti 6 žumanaca sa 200gr šećera u prahu.
Kada kora bude pečena preko nje premazati umućena žumanca, vratiti u rernu i osušiti premazani sloj na 150 stepeni.
-
3
2. sloj: U mlevenu plazmu dodati 7 kašika soka od narandže i izmešati da se masa sjedini, ako bude potrebno još dodati soka od narandže. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i 50gr bele otopljene čokolade. Ovaj fil premazati preko ohladjene kore.
-
4
Kolač posuti sa mlevenim orasima.
GUSENICA PECIVA
Sastojci
- Testo:
- 2 dcl mlake vode
- 2 dcl jogurta
- 1 dcl ulja
- 20 gr svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- po potrebi brašno
Priprema
-
1
U posudu staviti mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostaviti da malo stane, pa dodati jogurt, ulje, so i brašno. Zamesiti testo koje ne ostavimo da nadolazi već dobro izradimo tako što kuglu testa bacamo na radnu površinu 50-60 puta.
-
2
Tada testo podelimo na 10 delova. Svaki deo razvaljamo u elipsast oblik dužine 28 cm, a širine 10 cm, vodoravno isečemo na trakice ne do kraja (vidi sliku) i uvijemo. Poredjamo u pleh jednu do druge da se ne dodiruju ( kad se ispeku spojiće se). Ostavimo da pecivo odstoji pola sata, pa peći.
ŠTRUDLA SA MAKOM
Sastojci
- Za testo:
- 1,5 dcl mlakog mleka
- 2 kašike šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 dcl jogurta
- 1/2 dcl ulja
- 1 jaje
- 450-500 gr brašna
- FIL:
- 150 gr mlevena maka
- 100 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1.5 dcl mleka
- 1 kašika džema od šljiva
Priprema
-
1
U mlako mleko staviti šećer i kvasac. Ostaviti da malo stane pa dodati jaje, jogurt, ulje i brašno. Umesiti testo koje ne stavimo da nadolazi već dobro izradimo tako što kuglu testa bacamo na radnu površinu 50 puta.
-
2
Tako izradjeno testo podeliti na dva dela. Svaki deo razvaljati u ploču veličine 22x35 cm, premazati sa mlakim filom i uviti u rolnu. Staviti šdrudle u pleh prethodno obložen papirom, ostaviti da stane 30 minuta i peći. Pečene posuti šećerom u prahu.
-
3
Fil: U posudu staviti da proključa šećer, mleko i vanila, dodati mleveni mak i džem od šljiva. Sve dobro izmešati.
ŠTANGLE SA ČAJNIM KOLUTIĆIMA
Sastojci
- Potrebno je:
- 2 čaše (od jogurta) šećera
- 1 čaša vode
- 250 gr margarina
- 50 gr čokolade
- 200 gr mlevenih oraha
- 200 gr mlevena keksa
- 2 lista većih oblandi
- 500 gr čajnih kolutića
- 100 gr žele bonbona ili 3 krem bananice
Priprema
- 1 U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre pa dodati mleveni keks i mlevene orahe. Sve dobro izmešati.
- 21/2 mase staviti na 1 list veće oblande, preko poredjati čajne kolutiće, prethodno potapane u mleko u koje smo dodali 1 kašičicu kafe. U šupljine kolutića stavimo parče žele bonbone ili krem bananice. Preko kolutića stavimo 2/2 fila, pa preko fila drugi list oblande. Opteretimo nečim teškim i ostavimo da se ohladi.
VOĆNA SALAMA
Sastojci
- Potrebno je:
- 2 lista većih oblandi
- 250 gr šećera
- 2 dcl vode
- 125 gr margarina
- 1 kašika kakaoa
- 100 gr seckanih smokava
- 100 gr suva groždja
- 100 gr seckanih oraha
- 300 gr mlevena keksa
- 2 krem bananice
Priprema
-
1
U posudu staviti šećer, vodu, margarin, kakao i seckane smokve. Staviti na vatru i prokuvati da se šećer istopi i sve lepo sjedini.
-
2
Skinuti sa vatre i dodati seckane orahe, seckano suvo groždje i mleveni keks. Sve dobro izmešati i dok je topla masa staviti na 2 lista oblandi koje smo prethodno ovlažili izmedju dve mokre kuhinjske krepe. Kada premažemo oblandu na jedan kraj premazane oblande stavimo jednu seckanu krem bananicu i uvijemo u rolat.Tako uradimo i sa drugom oblandom.
Нема коментара:
Постави коментар