недеља, 31. август 2014.

Šah rolat i........

                                 Ružice

Omiljeni kolacic iz detinjstva, tako jednostavan, iskopala sam ga iz mamine stare sveskice....

Sastojci

  •  oko 500 g brasna
  •  1 kesica praska za pecivo
  •  300 ml ulja
  •  200 ml tople vode
  •   fil po zelji...
  •   dzem sa seckanim orasima
  •   rendane jabuke sa seck. orasima

Priprema

  1. 1
    U ciniju stavite 200 ml tople vode, dodajte prvo prasak za pecivo, zatim ulje i onda malo po malo brasna, uz neprekidno mesanje varjacom.
    Testo treba da bude mekano i vrlo masno, ali da se odvaja od zidova posude.
  2. 2
    Otkidajte komade velicine loptice za stoni tenis otprilike, rastanjite je na dlanu i stavite fil po zelji.
    Ja sam ovom prilikom narendala jabuku i pomesala je sa malo seckanih oraha, a vi mozete da je punite i dzemom ako vise volite.
    Spojite krajeve i oblikujte ruzicu.
  3. 3
    Ruzice naredjajte u pleh oblozen papirom za pecenje i pecite oko 25 min na 180 stepeni.
    Vruce uvaljajte u prah secer.
  4. 4 Slane ružice sa ajvarom
    Od ovog testa možete da napravite i slanu varijantu ružica, sa filom od ajvara, šampinjona, tunjevine i sl.

                                 Lažna Mađarica

Jedan od novijih kolača, brz i jednostavan, i najbitnije, jako ukusan.

Sastojci

Priprema

  1. Kremasti biskvit

  2. 1
    Staviti vodu da zakipi sa šećerom.
    U vruće rastopiti čokoladu i margarin.
    U toplu kremu lagano umiješati kekse.
    Sve izliti u pleh.

  3. Preljev

  4. 1
    Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum.
    Još vruće izliti preko vruće podloge.
  5. 2
    Kad se ohladi staviti u frižider.
    Rezati na kocke.

                                 Şekerpare

Za ljubitelje zalivenih kolaca

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Brasno prosijati, u sredinu napraviti udubljenje i staviti secer u prahu, 125 g putera ( isjecen u snite) i prasak za pecivo.
    Griz posuti po ivicama.
    Dodati jaja i vanilin secer.
    Sve to zajedno izmjesati u glatko tijesto , ako vam bude premehko dodajte jos malo brasna.
    Formirati kuglu i ostaviti 20 min. da odstoji.
    Od dobivenog tijesta praviti male kuglice velicine jedne sljive.
    Pleh ili tevsiju podmazati preostalim puterom i slagati kuglice sa malim razmakom.
    Ako imate mali okrugli kalupcic utisnite u sredinu kolacica da bi dobili mostru.
    Peci na 180°C 20 min.
    Za agdu staviti vodu, secer i 1 sok od limuna da samo kratko prokuha.
    Cim kolacici budu peceni zaliti vrucom agdom i prekriti folijom.
    Kad se ohlade mozete garnirati pistacijom, orahom ili ko ja posuti secerom u prahu.  

            Šah rolat

....izdašan kolač....

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Razdvojiti bjelanca od žumanjaca. Umutiti žumanjca sa šećerom, te dodati ostale sastojke. Dobro izmješati i dodati umućena bjelanca. Isto napraviti i sa drugim biskvitom samo još dodati 2 kašike kakaa. Peći biskvit u velikom plehu obloženim papirom za pečenje na 180 C 20 -ak minuta.
  2. 2
    Puding izmješati sa malo mlijeka, šećer ušpinovati i dodati preostalo mlijeko. Kuhati mlijeko dok se šećer ne rastopi, te dodati puding. Dobro ohladiti i u hladno dodati margarin.
  3. 3
    Prvi biskvit premazati đemom i preklopiti sa drugom biskvitom. Isjeći na 10 jednakih dijelova.
  4. 4
    Oblatne navlažiti vlažnom krpom da se mogu savijati. Prvu oblatnu premazati filom i staviti red biskvita crno – bijelo. Biskvit sa strane opet namazati đemom i do njega staviti biskvit koji je isto namazan đemom ali obrnuto od prethodnog bijelo – crno. Oblatnu umotati u rolat. Ponoviti postupak i sa ostalim oblatnama.
  5. 5
    Staviti u frižider da se rolat dobro stisne i često ga prevrati da se dobro oblatna zalijepi.
  6. 6
    Rolat rezati mašinom za rezanje mesa

Нема коментара:

Постави коментар