Ružice
Sastojci
- oko 500 g brasna
- 1 kesica praska za pecivo
- 300 ml ulja
- 200 ml tople vode
- fil po zelji...
- dzem sa seckanim orasima
- rendane jabuke sa seck. orasima
Priprema
-
1
U ciniju stavite 200 ml tople vode, dodajte prvo prasak za pecivo, zatim ulje i onda malo po malo brasna, uz neprekidno mesanje varjacom.
Testo treba da bude mekano i vrlo masno, ali da se odvaja od zidova posude.
-
2
Otkidajte komade velicine loptice za stoni tenis otprilike, rastanjite je na dlanu i stavite fil po zelji.
Ja sam ovom prilikom narendala jabuku i pomesala je sa malo seckanih oraha, a vi mozete da je punite i dzemom ako vise volite.
Spojite krajeve i oblikujte ruzicu.
-
3
Ruzice naredjajte u pleh oblozen papirom za pecenje i pecite oko 25 min na 180 stepeni.
Vruce uvaljajte u prah secer.
-
4
Od ovog testa možete da napravite i slanu varijantu ružica, sa filom od ajvara, šampinjona, tunjevine i sl.
Lažna Mađarica
Sastojci
KREMASTI BISKVIT
- 8 dcl vode
- 20 dkg šećera
- 1 margarin
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 60 dkg sport ili pettit keksa
PRELJEV
- 5 dcl slatkog vrhnja
- 20 dkg čokolde za kuhanje
- malo ruma
Priprema
-
Kremasti biskvit
-
1
Staviti vodu da zakipi sa šećerom.
U vruće rastopiti čokoladu i margarin.
U toplu kremu lagano umiješati kekse.
Sve izliti u pleh.
-
Preljev
-
1
Na vatri rastopiti vrhnje i čokoladu. Ne smije zakipiti. Dodati rum.
Još vruće izliti preko vruće podloge.
-
2
Kad se ohladi staviti u frižider.
Rezati na kocke.
Şekerpare
Sastojci
Priprema
-
1
Brasno prosijati, u sredinu napraviti udubljenje i staviti secer u prahu, 125 g putera ( isjecen u snite) i prasak za pecivo.
Griz posuti po ivicama.
Dodati jaja i vanilin secer.
Sve to zajedno izmjesati u glatko tijesto , ako vam bude premehko dodajte jos malo brasna.
Formirati kuglu i ostaviti 20 min. da odstoji.
Od dobivenog tijesta praviti male kuglice velicine jedne sljive.
Pleh ili tevsiju podmazati preostalim puterom i slagati kuglice sa malim razmakom.
Ako imate mali okrugli kalupcic utisnite u sredinu kolacica da bi dobili mostru.
Peci na 180°C 20 min.
Za agdu staviti vodu, secer i 1 sok od limuna da samo kratko prokuha.
Cim kolacici budu peceni zaliti vrucom agdom i prekriti folijom.
Kad se ohlade mozete garnirati pistacijom, orahom ili ko ja posuti secerom u prahu.
Šah rolat
Sastojci
Priprema
-
1
Razdvojiti bjelanca od žumanjaca. Umutiti žumanjca sa šećerom, te dodati ostale sastojke. Dobro izmješati i dodati umućena bjelanca. Isto napraviti i sa drugim biskvitom samo još dodati 2 kašike kakaa. Peći biskvit u velikom plehu obloženim papirom za pečenje na 180 C 20 -ak minuta.
-
2
Puding izmješati sa malo mlijeka, šećer ušpinovati i dodati preostalo mlijeko. Kuhati mlijeko dok se šećer ne rastopi, te dodati puding. Dobro ohladiti i u hladno dodati margarin.
-
3
Prvi biskvit premazati đemom i preklopiti sa drugom biskvitom. Isjeći na 10 jednakih dijelova.
-
4
Oblatne navlažiti vlažnom krpom da se mogu savijati. Prvu oblatnu premazati filom i staviti red biskvita crno – bijelo. Biskvit sa strane opet namazati đemom i do njega staviti biskvit koji je isto namazan đemom ali obrnuto od prethodnog bijelo – crno. Oblatnu umotati u rolat. Ponoviti postupak i sa ostalim oblatnama.
-
5
Staviti u frižider da se rolat dobro stisne i često ga prevrati da se dobro oblatna zalijepi.
-
6
Rolat rezati mašinom za rezanje mesa
Нема коментара:
Постави коментар