Bingo torta
Sastojci
Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 10 kašika mljevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1 štangla istopite čokolade
- 1/2 praška za pecivo
- 2 kašike ulja
Fil 1:
- 300 gr mljevenog plazma keksa
- 1,5 - 2 dl soka od narandže
- 250 gr margarina
- 150 gr šećera u prahu
Fil 2:
- 1 l mlijeka
- 15 kašika šećera
- 2 pudinga od vanile
- 5 kašika gustina
- 250 gr margarina
- 150 gr šećera u prahu
- 100 gr čokolade
Još:
- 2 kutije jafa keksa
- 2 kutije piškota
- 1/2 l slatkog vrhnja
Priprema
-
Kora:
-
1
Umutiti dobro jaja sa šećaerom, zatim dodati sve ostale sastojke, lagano izmiješati, sipati u podmazan praugaoni pleh i peći koru.
-
2
Mljeveni plazma keks nakvasiti sa sokom. Paziti da ne bude previše mekano.
Izmiksati margarin sa šećerom u prahu pa dodati nakvašen keks. Sve dobro izmiješati.
-
3
Izmiješati vanilin puding, šećer i gustin sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na vatru da zavri. Skuhati puding i ohladiti ga uz povremeno miješanje.
Izmiksati margarin sa šećerom u prahu pa dodati ohlađen puding, dobro izmiješati.
Fil podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje žut.
-
4
Na odgovarajuću tacnu staviti koru pa je premazati sa plazma filom. Na plazma fil poredati jafa keks namočen u soku. Preko jafa keksa nanijeti žuti fil, pa piškote namočene u soku, zatim tamni fil.
Slatko vrhnje umutiti u šlag pa premazati cijelu tortu i ukrasiti po želji.
Đus kocke
Sastojci
Kora:
- 5 jaja
- 1 dl ulja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Fil od sira:
- 500 gr krem sira
- 150 gr putera
- 200 gr šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Fil od narandže:
- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
- 7 dl soka od narandže
Dekoracija:
- 2-3 dl slatke pavlake
Priprema
-
1
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo te dobro izmješati. Na kraju dodati šam od bjelanjaka i polako promiješati varjačom.
U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C dok ne porumeni.
-
2
Umutiti puter sa šećerom u prahu i vanil šećerom pa dodati krem sir i dobro izmješati.
-
3
U šerpu sipati 6 dl soka od narandže, dodati šećer i ostaviti da proključa.
Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom soku pa sipati u ključali sok. Nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi neprestalno mješajući dok se ne zgusne.
-
4
Koru premazati filom od sira, zatim nanijeti prohlašeni fil od pudinga te poravnati i ostaviti da se ohladi.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila.
Kad se kolač ohladi, isjeći na kocke željene veličine.
Jagoda kocke
Sastojci
Kora:
- 3 jaja
- 15 kašika šećera
- 15 kašika mlijeka
- 15 kašika ulja
- 15 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 praška za pecivo
Prvi fil:
- 1 l kašastog soka od jagode
- 4 pudinga od jagode
- 1/2 margarina
- šećer u prahu
Drugi fil:
- 1 l mlijeka
- 4 pudinga od vanilije
- 8-10 kašika šećera
- 1/2 margarina
Dekoracija:
- slatka pavlaka
Priprema
-
1
Dobro umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo, sve dobro izmiješati. Odvojiti malo žute smijese a u ostatak dodati kakao prah pa izmiješati.
U pripremljenu tepsiju sipati prvo tamni dio pa zatim bijeli. Ja sam stavljala kašikom po malo da dobijem tufne. Ispeći koru, ostaviti je da se hladi. Zatim je nakvasiti sa malo soka.
-
2
Skuvati puding od jagode u soku, ostaviti da se hladi.
U ohlađen puding dodati pola margarina i šećera u prahu po ukusu.
-
3
Skuvati puding od vanilije u mlijeku sa šećerom, ostaviti da se hladi.
U ohlađen puding dodati drugu polovicu margarina.
-
4
Na koru staviti prvo fil sa jagodom, pa zatim fil od vanilije. Ukrasiti šlagom od slatke pavlake.
- 5
Kora za tortu po receptu: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna, 6 kašika mljevenih oraha, 1 prašak za pecivo.
Posni kolač sa orasima i kakaom
Sastojci
- 2 šolje vode
- 1 šolja šećera
- 5 kašika kakaa
- 250 gr posnog margarina
- 5 kašika džema od šljiva
- 2 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 šolja sjeckanih oraha
- malo sode-bikerbone
Priprema
-
1
U šerpi sipati šećer i vodu, pa staviti na vatru da se šećer istopi.
Od margarina odvojiti malo za podmazati tepsiju a ostatak staviti u otopljen šećer sa vodom i mješati dok se ne istopi. Dodati kakao.
Pomješati brašno, prašak za pecivo, sodu-bikerbonu pa dodati u prvu smjesu.Izmješati pa dodati pekmez, orahe, sve sjedinit.
Peći na 180°C 30-40 minuta.
-
2
Šolja od 250 ml.
Tepsija od 19x30 cm.
Prvi put sam umjesto 5 kašika kakaa dodala 2 kašike kakaa i 3 kašike pudinga u prahu od čokolade. Može i ta kombinacija, odličnog je isto ukusa.
Čupava pita
Sastojci
Tijesto:
- 250 gr margarina
- 5 kašika šećera
- 5 žumanjaka
- 1/2 praška za pecivo
- 400 gr brašna
Fil:
- 5 bjelanjka
- 250 gr šećera
- 150 gr oraha
- 3 kašike pekmeza
- šećera u prahu
Priprema
-
1
Umutiti margarin sa šećerom i žumanjcima, zatim dodati brašno sa praškom za pecivo, umjesiti tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela.
Jedan dio tijesta staviti u tepsiju a drugi podjeliti na više dijelova i staviti u led da se smrzne.
-
2
Umutiti bjelanjke postepeno dodavajući šećer, zatim dodato orahe sitno isjeckane i pekmez, sve to pažljivo promiješati.
Ovu masu sipati na koru u tepsiju a potom uzeti tijesto iz frižidera i izrendati ga po filu. Staviti da se peče.
Pečen kolač posuti šećerom u prahu.
Štangle sa suvim grožđem
Sastojci
Tijesto:
- 200 gr brašna
- 100 gr margarina
- 50 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica sode-bikerbone
- mlijeka po potrebi
Fil:
- 400 gr mljevenog keksa
- 200 gr margarina
- 3 kašike kakaoa
- 200 gr suvog grožđa
- 150 gr šećera u prahu
- 100 gr grubo mljevenih oraha
- soka ili mlijeka po potrebi
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- grubo mljeveni orasi za posipanje
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ako je potrebno dodati mlijeka da se zamjesi tijesto.
Podjeliti ga na dva jednaka dijela, rastanjiti tanko u oblik praugaonika i ispeći dvije kore na poleđini tepsije.
-
2
Pomješati sve sastojke za fil, dodati mlijeka ili nekog soka toliko da se dobije homogena masa.
Staviti fil između dvije kore, dobro pritisnuti nečim i ostaviti na hladno mjesto.
Otopiti čokoladu sa uljem, preliti kolač pa ga posuti sa grubo sjeckanim orasima.
-
3
Ovaj kolač može da se pravi kao posan, tako što se u tijesto mjesto mlijeka stavi mineralna voda a u fil sok.
Нема коментара:
Постави коментар