недеља, 31. август 2014.

ruzmarin82

                                 Bingo torta

Odlična torta ....koju svi vole

Sastojci

Priprema

  1. Kora:
  2. 1
    Umutiti dobro jaja sa šećaerom, zatim dodati sve ostale sastojke, lagano izmiješati, sipati u podmazan praugaoni pleh i peći koru.
  3. 2
    Mljeveni plazma keks nakvasiti sa sokom. Paziti da ne bude previše mekano.
    Izmiksati margarin sa šećerom u prahu pa dodati nakvašen keks. Sve dobro izmiješati.
  4. 3
    Izmiješati vanilin puding, šećer i gustin sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na vatru da zavri. Skuhati puding i ohladiti ga uz povremeno miješanje.
    Izmiksati margarin sa šećerom u prahu pa dodati ohlađen puding, dobro izmiješati.
    Fil podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje žut.
  5. 4
    Na odgovarajuću tacnu staviti koru pa je premazati sa plazma filom. Na plazma fil poredati jafa keks namočen u soku. Preko jafa keksa nanijeti žuti fil, pa piškote namočene u soku, zatim tamni fil.
    Slatko vrhnje umutiti u šlag pa premazati cijelu tortu i ukrasiti po želji.

                                 Đus kocke

Lagan i osvježavajući kolač od sira i soka od narandže. 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
    Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo te dobro izmješati. Na kraju dodati šam od bjelanjaka i polako promiješati varjačom.
    U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smijesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C dok ne porumeni.
  2. 2
    Umutiti puter sa šećerom u prahu i vanil šećerom pa dodati krem sir i dobro izmješati.
  3. 3
    U šerpu sipati 6 dl soka od narandže, dodati šećer i ostaviti da proključa.
    Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom soku pa sipati u ključali sok. Nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi neprestalno mješajući dok se ne zgusne.
  4. 4
    Koru premazati filom od sira, zatim nanijeti prohlašeni fil od pudinga te poravnati i ostaviti da se ohladi.
    Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila.
    Kad se kolač ohladi, isjeći na kocke željene veličine.

                                 Jagoda kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Dobro umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo, sve dobro izmiješati. Odvojiti malo žute smijese a u ostatak dodati kakao prah pa izmiješati.
    U pripremljenu tepsiju sipati prvo tamni dio pa zatim bijeli. Ja sam stavljala kašikom po malo da dobijem tufne. Ispeći koru, ostaviti je da se hladi. Zatim je nakvasiti sa malo soka.
  2. 2
    Skuvati puding od jagode u soku, ostaviti da se hladi.
    U ohlađen puding dodati pola margarina i šećera u prahu po ukusu.
  3. 3
    Skuvati puding od vanilije u mlijeku sa šećerom, ostaviti da se hladi.
    U ohlađen puding dodati drugu polovicu margarina.
  4. 4
    Na koru staviti prvo fil sa jagodom, pa zatim fil od vanilije. Ukrasiti šlagom od slatke pavlake.
  5. 5


  6. Kora za tortu po receptu: 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 kašike brašna, 6 kašika mljevenih oraha, 1 prašak za pecivo.

          Posni kolač sa orasima i kakaom

Jednostavan, dobar, ukusan kolač sa orasima i sa puno kakaa. Recepat našla na netu. 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U šerpi sipati šećer i vodu,  pa staviti na vatru da se šećer istopi.
    Od margarina odvojiti malo za podmazati tepsiju a ostatak staviti u otopljen šećer sa vodom i mješati dok se ne istopi. Dodati kakao.
    Pomješati brašno, prašak za pecivo, sodu-bikerbonu pa dodati u prvu smjesu.Izmješati pa dodati pekmez, orahe, sve sjedinit.
    Peći na 180°C 30-40 minuta.
  2. 2
    Šolja od 250 ml.
    Tepsija od 19x30 cm.
    Prvi put sam umjesto 5 kašika kakaa dodala 2 kašike kakaa i 3 kašike pudinga u prahu od čokolade. Može i ta kombinacija, odličnog je isto ukusa.

                                 Čupava pita

Recept iz maminog rokovnika...kolač mog djetinstva. Prvi put pravim ovaj kolač  i zaista sam u njemu uživala 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti margarin sa šećerom i žumanjcima, zatim dodati brašno sa praškom za pecivo, umjesiti tijesto.
    Tijesto podijeliti na dva dijela.
    Jedan dio tijesta staviti u tepsiju a drugi podjeliti na više dijelova i staviti u led da se smrzne.
  2. 2
    Umutiti bjelanjke postepeno dodavajući šećer, zatim dodato orahe sitno isjeckane i pekmez, sve to pažljivo promiješati.
    Ovu masu sipati na koru u tepsiju a potom uzeti tijesto iz frižidera i izrendati ga po filu. Staviti da se peče.
    Pečen kolač posuti šećerom u prahu.

                                 Štangle sa suvim grožđem

Kolač sa suvim grožđem, keksom i orasima. Recepat je iz knjižice posnih kolača.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ako je potrebno dodati mlijeka da se zamjesi tijesto.
    Podjeliti ga na dva jednaka dijela, rastanjiti tanko u oblik praugaonika i ispeći dvije kore na poleđini tepsije.
  2. 2
    Pomješati sve sastojke za fil, dodati mlijeka ili nekog soka toliko da se dobije homogena masa.
    Staviti fil između dvije kore, dobro pritisnuti nečim i ostaviti na hladno mjesto.
    Otopiti čokoladu sa uljem, preliti kolač pa ga posuti sa grubo sjeckanim orasima.
  3. 3
    Ovaj kolač može da se pravi kao posan, tako što se u tijesto mjesto mlijeka stavi mineralna voda a u fil sok.

Нема коментара:

Постави коментар