Puslica torta
Sastojci
Kore
- 10 bjelanjaka
- 400 gr šećera
- 1 kašika octa
- 200 gr sjeckanih prženih lješnjaka
Krema
- 10 žumanjaka
- 3 pudinga od vanilije
- 8 kašika gustina
- 10 kašika šećera
- 250 gr margarina
- 1,5 l mlijeka
- 100 gr bijele čokolade Milka
- 100 gr čokolade sa lješnjacima Milka
- 50 gr čokolade za kuhanje
- 2 vanilij šećera
- 100 gr sjeckanih lješnjaka
Priprema
-
1
Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
-
2
Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.
-
3
Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.
-
4
Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.
Orah štangle
Sastojci
Biskvit
- 5 bjelanjaka
- 15 dag šećera
- 15 dag brašna
- 20 dag margarina
- 20 dag mljevenih oraha
- 1 vanilij šećer
- 1 ribana korica lumuna
Preljev od žumanjaka
- 5 žumanjaka
- 20 dag šećera u prahu
Krema
- 1 dl mlijeka
- 10 dag oraha
- 10 dag margarina
- 10 dag šećera
- 10 dag čokolade za kuhanje
- malo oraha za ukrašavanje
Priprema
-
1
Za biskvit umutiti margarin sa polovicom šećera, dobro ga izraditi da bude mekan. Umućenom margarinu dodati mljevene orahe, vanilij šećer i koricu limuna. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, pa ih dobro umutiti u čvrst snijeg dodajući pomalo preostali šećer. Kad je snijeg dobro čvrst, istresti ga na pripremljeni margarin i orahe. Dodajte brašno i žicom lagano izmješajte. Pripremljenu masu istresti na pobrašnjen i podmazan pleh i peći na 180 C 20-ak minuta.
-
2
Dok se biskvit peče, umutiti žumanjke i šećer u prahu pjenasto, i kad je biskvit pečen preliti ga kremom od žumanjaka i ponovo vratiti u ugašenu pećnicu da se preljev osuši.
-
3
Mlijeko, šećer i čokoladu prokuhati, te u vruće dodati orahe i margarin.Premazati kolač preko osušene glazure i posipati mljevenim orasima.
Rigojanči torta
Sastojci
Biskvit
- 6 žumanjaka
- 12 kašika šećera
- 3 kašike vode
- 1 dl ulja
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika gustina
- 2 kašike kakaa
- 6 bjelanjaka
Krema
- 5 žumanjka
- 2,5 dl mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 2,5 kašike brašna
- 200 gr šećera
- 250 gr margarina
Šaum
- 5 bjelanjaka
- 250 gr šećera
- malo vode
i još
- 3 dl skuhane crne kave
Glazura
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 1 dl mlijeka
- 1 kašika šećera
- 50 gr margarina
Priprema
-
1
Žumanjce, šećer i vodu dobro umutiti i tome dodati ulje, brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao. Bjelance dobro umutiti posebno i dodati žumanjcima i lagano izmješati ručno. U pleh od pećnice staviti pek papir, izliti pripremljenu smjesu, poravnati i peći na 180 C 20 minuta. Kad se biskvit ohladi presjeći na pola.
-
2
Žumanjce, mlijeko, vanilin šećer i brašno umutiti mikserom i staviti na vatru da prokuha uz stalno mješanje dok se ne stvori puding. Kremu ohladiti, a posebo izraditi margarin sa šećerom. Kad je krema ohlađena, dodavati pomalo kreme margarinu uz stalno mješanje.
-
3
Staviti šećer u šerpu i preliti sa malo vode, tek toliko da prekrije šećer, i kuhati na vatri 10-ak minuta. Bjelance izraditi u čvrst snijeg i pomalo dolijevati šerbet uz stalno mješanje mikserom.
-
4
Staviti čokoladu, mlijeko, šećer da se otopi na laganoj vatri, ne dozvoliti da prokuha, i na kraju dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
-
5
Filovati kolač tako da prvu koru natopite sa crnom kavom, zatim žuta krema, pa ponovo druga kora koju ćete također natopiti sa crnom kavom, šaum i na kraju glazura
Voćni užitak
Sastojci
Biskvit
- 8 bjelanjaka
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- i još 2 dl vrućeg mlijeka
Krema
- 8 žumanjaka
- 8 kašika šećera
- 5 kašika oštrog brašna
- 5 dl mlijeka
- 2 vanilij šećera
- 250 gr margarina
- 500 gr jagoda
- 3 šlag pjene
Priprema
-
1
Umutiti bjelanca sa šećerom i dodati brašno. Lagano izmješati, i izliti u pleh obložen papirom za pečenje da se peče 20 minuta na 180 C. Ohladiti biskvit, odlijepiti papir i preliti vrućim mlijekom.
-
2
Umutiti žumanjce sa šećerom, dodati brašno i 1 dl mlijeka i dobro izmješati. Preostalo mlijeko staviti da prokuha zajedno sa vanilij šećerom, te dodati pripremljena žumanjca i napraviti puding. U mlaku kremu dodati margarin i dobro umutiti.
-
3
Šlag napraviti prema uputi proizvođača.
-
4
Redati kora, krema, u kremu ugusto utisnuti jagode, i na kraju šlag.
Dan i Noć
Sastojci
Priprema
-
1
Priprema tijesta: Žumanjke, margarin i šećer pjenasto umutiti, dodati mlijeko, lagano umiješati brašno i na kraju snijeg od bjelanaca. U polovicu smjese dodati 2 kašike kakaa i ispeći jedan žuti i jedan smeđi biskvit.
-
2
Priprema kreme: Čokoladu i šećer umutiti na vatri s mlijekom i žumanjcima. Kada zakipi maknuti sa vatre i dodati margarin i orahe.Na smeđi biskvit staviti toplu kremu i pritisnuti bijelim biskvitom. Kad se ohladi posuti šećerom u prahu
Snaha šnite
Sastojci
1 kora
- 5 bjelanjaka
- 6 kaš. šećera
- 20 dag kokosa
- 4 kaš. brašna
- sok pola limuna
- 1 prašak za pecivo
2 kora
- 5 bjelanjaka
- 13 dag šećera
- 13 dag oraha
- 3 reda ribane čokolade
- 4 kaš. brašna
- 1 prašak za pecivo
1 Fil
- 15 dag oraha
- 10 dag šećera
- 1 red čokolade
- 14 dag margarina
- malo mlijeka
2 Fil
- 10 žumanjaka
- 20 dag šećera
- 20 dag margarina
Priprema
-
1
Umutiti bjelance sa šećerom i u to dodati kokos, brašno, sok od limuna i p.z.p. Peći na laganoj vatri.
-
2
Umutiti bjelance sa šećerom i u to dodati orahe, ribanu čokoladu, brašno i p.z.p.
-
3
Orahe preliti sa malo kipućeg mlijeka, dodati šećer i čokoladu. u ohlađeno dodati izrađen margarin.
-
4
Žumanjke i šećer mutiti na pari i u ohlađeno dodati umućen margarin.
-
5
Filovati kolač i posuti orasima.
Нема коментара:
Постави коментар