среда, 3. децембар 2014.

BELE MAK KOCKE


BELE MAK KOCKE
POTREBNO JE
ZA TESTO 3 jajeta, 200 g šećera, 100 ml ulja, 150 ml mleka, 150 g brašna, pola kesice praška za pecivo, 150 g nemlevenog maka
ZA GLAZURU 200 g šećera u prahu, malo vode, kašika soka od limuna
PRIPREMA
Jaja i šećer penasto umutite, pa umešajte ulje i postepeno dodajte brašno koje ste pomešali s praškom za pecivo. Na kraju dodajte mleko i mak. Dobro sjedinjenu masu izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh i pecite oko 40 minuta na 175 stepeni. Šećer u prahu brzo mutite s vodom i sokom od limuna i prelijte prohlađen kolač. Kolač isecite na kocke i ukrasite tankim kolutovima limuna.
CIRIŠKI ROLAT
POTREBNO JE
5 jaja, 5 kašika šećera, 2 kašike brašna, 2 kašike kakaoa, kesica praška za pecivo
ZA KARAMEL 120 g šećera, 2 kašike vode, 200 g seckanih lešnika
ZA FIL 2 kesice šlaga od čokolade, 125 g maslaca, kašika šećera u prahu
PRIPREMA
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Penasto umutite jaja sa šećerom i postepeno dodajte mešavinu praha. Testo izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh, pa u rerni zagrejanoj na 180 stepeni pecite 15 minuta. Pečenu koru prevrnite na čistu krpu i odmah zavijte u rolat. Ušpinujte šećer sa vodom i u to dodajte polovinu seckanih lešnika, promešajte i sklonite s vatre. Vruć karamel razlijte na foliju premazanu uljem. Kad se karamel stegne, sameljite ga. Umutite šlag po uputstvu na kesici, a odvojeno umutite maslac sa šećerom u prahu i sjedinite sa šlagom. Na kraju dodajte mleveni karamel i sve izmešajte. Odvijte rolat i nafilujte ga sa tri četvrtine fila. Ponovo umotajte rolat, stavite ga na duguljastu tacnu, premažite ostatkom fila i pospite preostalim lešnicima.

Нема коментара:

Постави коментар