Ajvar štanglice
Potrebno je:
Kora:- 1 dcl kisele vode,
- 1 dcl piva,
- 8 kašika brašna,
- 4 kašike ajvara,
- 1/2 kašičice soli,
- 1 kašičica praška za pecivo.
- 200 g krekera,
- 125 g margarina,
- 0,5 dcl vode,
- 100 g posnog majoneza,
- 1 konzerva tunjevine,
- 5 kiselih krastavčića.
- 4 kašike ajvara,
- manji list oblande.
Priprema:
- Sve sastojke za koru izmešati kašikom, pa smesu izliti u obložen pleh i peći koru na 200°C 15 min.
- Za fil krekere samleti i preliti sa vodom, pa promešati.
- Kisele krastavčiće izrendati, a tunjevinu ocediti od viska ulja.
- Margarin izmutiti, pa mu dodati krekere, tunjevinu, krastavčiće, majonez, malo posoliti, pa sve sjediniti i premazati koru.
- Preko fila namazati ajvar, pa staviti list oblande.
- Ostaviti da se ohladi i oblanda omekša, pa iseći na štanglice ili kocke.
Reform šnite
Potrebno je:
- 680 g mlevenih oraha,
- 680 g šećera,
- 230 g meda,
- 6 štangli čokolade,
- 6 kesica vanilin šećera,
- 1,5 šolje kisele vode,
- 1,5 šoljice ulja,
- 18 kašika brašna,
- 200 g margarina,
- kašika praška za pecivo.
Priprema:
- Za koru pomešajte 230 g mlevenih oraha, 230 g meda, 230 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo.
- Masu sipajte u podmazan pleh i ispecite.
- Ohladite i presecite na tri dela.
- Za fil ušpinujte 450 g šećera s malo vode, dodajte 450 g mlevenih oraha i 3 štangle rendane čokolade.
- U ohlađenu masu dodajte 200 g penasto umućenog margarina sa 3 kesice vanilin šećera.
- Nafilujte tortu, isecite na kocke i pospite struganom čokoladom.
- Posna kapri torta
Potrebno je
800 g posnog keksa
1,5 l soka od pomorandže
6 pudinga od vanile
300 g posne čokolade
4 kašike ulja
250 g posnog margarina
500 g jagoda
250 g šećera + 6 kašika
100 g šećera u prahu
posni šlag
Priprema:
U 1 l soka staviti 6 kašika šećera da provri, a zatim dodati 4 pudinga prethodno sjedinjena sa 200 ml soka. Skuvati fil, zatim ga ohladiti. Margarin izmiksati sa šećerom u prahu zatim dodati u ohlađeni fil i dobro umutiti.
Jagode preliti sa 300 ml vode, dodati 250 g šećera i staviti da se kuva oko 10 minuta. Pri kraju kuvanja propasirati jagode gnječilicom za krompir. 2 pudinga sjediniti sa 150 ml hladne vode, zatim dodati u kuvane jagode i skuvati fil. Ovaj fil of jagoda brže ćete ohladiti ako ga odmah prebacite u manju vanglicu, zatim nju stavite u veću u koju ste sipali hladnu vodu. Mikserom umutiti fil, jer ćete tako jagode jaoš malo bolje propasirati, a fil će se brže ohladiti.
Na tacnu složiti keks (200 g) koji smo prethodno umakali u sok. Kod mene je bilo u 4 reda 7 keksića. Premazati čokoladom koju smo prethodno otopili sa uljem. Staviti 5 minuta u frižider da se čokolade stegne a zatim preko čokolade trećinu žutog fila, a onda i trećinu crvenog. Ponovo složiti natopljen keks i ponoviti filovanje čokoladom, žutim filom i crvenim. Uraditi tako i treći put. Tortu završiti keksom i šlagom.
- Ruska salata
500g posnog majoneza
1 solja graska
1 solja pasulja
1 solja k.secerca
2 sargarepe
2 krompira
so
Priprema
Povrce sve lepo skuvati i sjediniti sa posnim majonezom i po ukusu zaciniti.
Tunafini slani mafini (posno)
- Potrebno:
- 500 g brašna
- 250 ml kisele vode
- 40 g kvasca
- 60 ml ulja
- ½ kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- ½ praška za pecivo
- 150 g Tunalux šunke od tune
- 5 šampinjona
- 1 kašika brašna
- 200 ml vode
- 1 paradajz
- 50 g kukuruza šećerca
- 2 grančice peršuna
- začinU mlaku vodu staviti kvasac i šećer i ostaviti 10 minuta. Sjediniti ulje i so zatim dodati vodu sa kvascem. Brašnom, u koje smo prethodno dodali prašak za pecivo, zamesiti testo. Ostaviti 30 minuta da testo nadođe.Fil: Šampinjone sitnije iseći i na ulju propržiti. Dodati brašno i zajedno još malo propržiti, a onda naliti vodu i kuvati dok se malo ne zgusne. Skloniti sa ringle i dodati isečen paradajz bez srednjeg dela sa semenkama, iseckanu šunku od tune, kukuruz šećerac, peršun i po ukusu začinite.
Nadošlo testo razvući na radnoj površini i iseći na 12 delova.Na svaki deo staviti fil, krajeve testa povući i sastaviti tako da testo bude sa svih strana.Sastavljeni deo ubaciti prema dole u podmazan kalup. Gornji deo testa unakrs zaseći makazama. Peći na 200 °C oko 20 minuta.Kada su pečeni, pre nego što ih poslužite, možete premazati kečapom
Нема коментара:
Постави коментар