Posna Švarcvald torta
Autor: Andjelka Trajkovic
17 objavljenih recepata
Sastojci za kore:
Pomesati 3 case vode, 2 case secera, 1 kasicicu soda bikarbone, 20 punih kasika brasna, 4 kasike kakaoa, 2 stangle rendane cokolade, 1 kasiku krupno mlevenog keksa, 8 kasika ulja, 6 kasika dzema od kajsije. Podeliti smesu na 4 dela i ispeci 4 kore na papiru za pecenje u plehu 25×35 cm.
Fil 1:
Na tihoj vatri otopiti (da ne kljuca) 0,5 l slatke pavlake posne (Halta), 300 g cokolade Menaz i ohladiti. Umutiti 250 g margarina sa 200 g prah secera i sve sjediniti.
Fil 2:
Potrebna je jedna puna tegla visanja koje su dan ranije naprskane sa 10 kapi ekstrakta ruma (ja sam koristila iz kompota, mogu i sveze koje se mogu prokuvati…)
Fil 3:
Umutiti 0,5 l slatke pavlake.
Filovati- kora, coko fil, visnje, fil od sl. pavlake… Na zadnju koru nisam stavila visnje-samo filove…Jako je ukusna, a poseban ukus joj daju visnje sa mirisom ruma…
Prijatno!
Od istog autora:
17 objavljenih recepata
Sastojci za kore:
- 3 case vode
- 2 case secera
- 1 kasicicu soda bikarbone
- 20 punih kasika brasna
- 4 kasike kakaoa
- 2 stangle rendane cokolade
- 1 kasiku krupno mlevenog keksa
- 8 kasika ulja
- 6 kasika dzema od kajsije
Pomesati 3 case vode, 2 case secera, 1 kasicicu soda bikarbone, 20 punih kasika brasna, 4 kasike kakaoa, 2 stangle rendane cokolade, 1 kasiku krupno mlevenog keksa, 8 kasika ulja, 6 kasika dzema od kajsije. Podeliti smesu na 4 dela i ispeci 4 kore na papiru za pecenje u plehu 25×35 cm.
Fil 1:
Na tihoj vatri otopiti (da ne kljuca) 0,5 l slatke pavlake posne (Halta), 300 g cokolade Menaz i ohladiti. Umutiti 250 g margarina sa 200 g prah secera i sve sjediniti.
Fil 2:
Potrebna je jedna puna tegla visanja koje su dan ranije naprskane sa 10 kapi ekstrakta ruma (ja sam koristila iz kompota, mogu i sveze koje se mogu prokuvati…)
Fil 3:
Umutiti 0,5 l slatke pavlake.
Filovati- kora, coko fil, visnje, fil od sl. pavlake… Na zadnju koru nisam stavila visnje-samo filove…Jako je ukusna, a poseban ukus joj daju visnje sa mirisom ruma…
Prijatno!
Od istog autora:
- Brza oblanda sa plazmom
- Posna pizza
- Posna limun pita
- Svi ostali recepti od Andjelka Trajkovic
Začinjena pita sa krompirom
Autor: Slatkisi-Sweet House
138 objavljenih recepata
Sastojci za kore:
200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli) u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.
Nadev od krompira:
Narendati oko 1,5 kg krompira na krupno rende, na sitne kockice iseckati 1 vecu glavicu crnog luka, povegetiti po ukusu, dodati malo bibera, 2-3 kasike ulja pa sve to rukama dobro izmesati i podeliti na dva dela.
Prelivanje pite:
200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli) u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.
Kore:
700 gr brasna istresti u plasticnu zdelu, malo posoliti, dodati 4 kasike ulja pa sve lagano umesiti sa 3,5-4 dcl tople vode (to sve zavisi kakvo je brasno ja uvek koristim tip 400). Kada se umesi testo, podeliti ga na dve jufke i onda svaku posebno jos mesiti malo. Kada su umesene svaku sa oklagijom razviti malo u krug, premazati sa uljem i ostaviti pola sata da stoje. Onda uzeti prvu koru i malo je rukama lagano razvuci pa je staviti na sredinu stola na koji smo stavili carsaf. Krajeve kore lagano vucemo u krug oko stola dok se sve ne razvuce, zadebljale krajeve odseci, koru posuti sa uljem i ravnomerno po celoj kori posuti rendani krompir. Uviti pitu sa jedne i druge strane do sredine stola da se spoje, poslagati u tepsiju, isto sve uraditi i sa drugom korom. Kada sve zavrsimo i poslazemo pite u tepsiju, odozgo jos pospemo sa uljem i pecemo pitu na 200 stepeni. Kada je pita skoro gotova prelijemo je od gore celu prelivom i stavimo u rernu da se to zapece. Pecenu prekrijemo suvom krpom, ostavimo par minuta da stoji, a potom je isecemo i posluzimo uz jogurt, kefir, kiselo mleko ili vec po zelji neki sir ili sirni namaz.
138 objavljenih recepata
Sastojci za kore:
- 700 gr brasna tip 400
- malo soli
- 4 kasike ulja
- 3,5-4 dcl tople vode
- 1,5 kg krompira krupno narendanog ili iseckanog na kockice
- 1 veca glavica crnog luka sitno iseckanog na kockice
- vegeta po ukusu
- bibera po ukusu
- 2-3-kasike ulja
200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli) u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.
Nadev od krompira:
Narendati oko 1,5 kg krompira na krupno rende, na sitne kockice iseckati 1 vecu glavicu crnog luka, povegetiti po ukusu, dodati malo bibera, 2-3 kasike ulja pa sve to rukama dobro izmesati i podeliti na dva dela.
Prelivanje pite:
200 gr mekog sira ili ako nemate sir moze 200 ml pavlake ili kiselog mleka (tko sta ima ili voli) u to dodati 1 jaje, malo posoliti i sve dobro izmesati.
Kore:
700 gr brasna istresti u plasticnu zdelu, malo posoliti, dodati 4 kasike ulja pa sve lagano umesiti sa 3,5-4 dcl tople vode (to sve zavisi kakvo je brasno ja uvek koristim tip 400). Kada se umesi testo, podeliti ga na dve jufke i onda svaku posebno jos mesiti malo. Kada su umesene svaku sa oklagijom razviti malo u krug, premazati sa uljem i ostaviti pola sata da stoje. Onda uzeti prvu koru i malo je rukama lagano razvuci pa je staviti na sredinu stola na koji smo stavili carsaf. Krajeve kore lagano vucemo u krug oko stola dok se sve ne razvuce, zadebljale krajeve odseci, koru posuti sa uljem i ravnomerno po celoj kori posuti rendani krompir. Uviti pitu sa jedne i druge strane do sredine stola da se spoje, poslagati u tepsiju, isto sve uraditi i sa drugom korom. Kada sve zavrsimo i poslazemo pite u tepsiju, odozgo jos pospemo sa uljem i pecemo pitu na 200 stepeni. Kada je pita skoro gotova prelijemo je od gore celu prelivom i stavimo u rernu da se to zapece. Pecenu prekrijemo suvom krpom, ostavimo par minuta da stoji, a potom je isecemo i posluzimo uz jogurt, kefir, kiselo mleko ili vec po zelji neki sir ili sirni namaz.
Posni kolac sa dzemom
Autor: Ina Manic
5 objavljenih recepata
Sastojci za koru:
1. Sjediniti šećer, brašno, ulje, vodu, prašak za pecivo, vanil šećer i cimet. Sve to lepo promešati kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti ga, vrlo malo, brašnom ili prezlama. Peći na 250 stepeni dok ne porumeni.
2. Pečen kolač izvuci iz rerne, ostaviti da se malo ohladi i premazati ga džemom.
3. Istopiti čokoladu i preliti ravnomerno preko kolača, te ostaviti da se sve lepo ohladi.
Napomene: Gotov kolač možete posuti orasima, a umesto glazure od čokolade može se posuti samo šećer u prahu. Kolač je veoma ukusan, čak podseća na jafa kekes. Uzivajte!
Prijatno!
5 objavljenih recepata
Sastojci za koru:
- 1,5 čaša šećera
- 4 čaše brašna
- 1 čaša ulja
- 1 čaša vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
- pola kesice cimeta (može, a i ne mora)
- 3-4 kašike džema (bilo kojeg)
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašika ulja
1. Sjediniti šećer, brašno, ulje, vodu, prašak za pecivo, vanil šećer i cimet. Sve to lepo promešati kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti ga, vrlo malo, brašnom ili prezlama. Peći na 250 stepeni dok ne porumeni.
2. Pečen kolač izvuci iz rerne, ostaviti da se malo ohladi i premazati ga džemom.
3. Istopiti čokoladu i preliti ravnomerno preko kolača, te ostaviti da se sve lepo ohladi.
Napomene: Gotov kolač možete posuti orasima, a umesto glazure od čokolade može se posuti samo šećer u prahu. Kolač je veoma ukusan, čak podseća na jafa kekes. Uzivajte!
Prijatno!
Batbouts (mini Arapski kruscici)
Autor: Ismeta Jakupovic
31 objavljenih recepata
Sastojci:
Zamjesite od ovih sastojaka tijesto i odmah ga podjelite u dvije kugle. Svaku od njih razvaljajte oklagijom tanko (4 mm), pa izdubljujte exstra-mini krugice sa casom promjera (5 cm). Redajte male kruscice na platu s krpom, i tako redom kruzite dok sve neutrosite. Kada ste zavrsili, pokrijte kruscice krpom, i pustite ih da stoje tako 1 h. Teflonsku tavu ugrijte na tihoj vatri sa malo ulja, pa stavljajte kruscice. Cim primjetite da se kruscici podju dizati, preokrecite ih. Uz pecenje, dodajte po potrebi malo ulja, i tako redom dok ih sve nepopecete. Sluzite ih odmah vruce!
Napomene: “Batbouts se tradicionalo sluze uz maslac, med ili sir!”
31 objavljenih recepata
Sastojci:
- 350 gr brasna
- 270 ml vode (mlake)
- 1 mala kasikica soli i 1 velika kasika germe.
Zamjesite od ovih sastojaka tijesto i odmah ga podjelite u dvije kugle. Svaku od njih razvaljajte oklagijom tanko (4 mm), pa izdubljujte exstra-mini krugice sa casom promjera (5 cm). Redajte male kruscice na platu s krpom, i tako redom kruzite dok sve neutrosite. Kada ste zavrsili, pokrijte kruscice krpom, i pustite ih da stoje tako 1 h. Teflonsku tavu ugrijte na tihoj vatri sa malo ulja, pa stavljajte kruscice. Cim primjetite da se kruscici podju dizati, preokrecite ih. Uz pecenje, dodajte po potrebi malo ulja, i tako redom dok ih sve nepopecete. Sluzite ih odmah vruce!
Napomene: “Batbouts se tradicionalo sluze uz maslac, med ili sir!”
Sastojci:
Sve sastojke sjediniti i umutiti.…
- 1/2 solje secera
- 1 solja vode
- 2 supene kasike od dzema kajsije
- 10 kasika brasna
- 1 prasak za pecivo
- 4 kasike mlevenih oraha
Sve sastojke sjediniti i umutiti.…
Posna medeno srce torta
Sastojci za tortu:
- 1 kg posnog keksa
- 1 kg medeno srce (redjati tako da nemate praznine izmedju)
- 1,5 l gaziranog soka od pomorandze + 1 l za natapanje keksa i medenih srca, (najbolje fanta)
- 5 pudinga od vanile
- 500 gr margarina
- 4 kasike gustina
- 250 gr secer u prahu
- 11 kasika secera
Odvojiti sok od 1,5 l pa razmutiti puding i gustin, a preostali sok ostaviti da provri sa 11 kasika secera i skuvati.
Margarin umutiti penasto sa 250 gr secera i sjediniti s ohladjenim pudingom.
Redjati keks natopljen sokom pa fil, medeno srce natopljeno sokom pa fil, keks fil pa keks.
Ukoliko pravite posnu varijantu najbolje prelijte cokoladom i posnim slagom.
Napomene: Torta je jednostavna i veoma pogodna ukoliko imate veliko slavlje, posebno za vreme posnih slava.
Velicina torte je oko 36 cm duzine i 25 cm sirine.
Navedeni su za svaku sortu posebno:
Svi kolači su isprobani i pravila sam ih ove godine za slavu. Od dole navedenih mera dobićete desetak kilograma kolača.
1 Rolat sa kokosom…
Probajte još:
- Sastojci:
Mera za brašno, kiselu vodu, pivo i Coca-Colu je čaša od jogurta ili kiselog mleka!
- 3 čaše mekog brašna
- 1 čaša piva
- 1 čaša kisele vode
- 1 čaša Coca-Cole
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
- mleveni orasi
- šećer
Pripremiti smesu od svih sastojaka kao za obične palačinke, ali dodati Coca-Colu na kraju.
Pržiti palačinke na klasičan način.
Ispržene palačinke puniti mlevenim orasima i posipati šećerom.
Napomene: Mera za brašno, kiselu vodu, pivo i Coca-Colu je čaša od jogurta ili kiselog mleka.
Prijatno! Posne palačinke
Autor: Vera Miltenovic
1 objavljen recept
Sastojci:
- 1 casa piva
- 2 case kisele vode
- 3 case brasna i po potrebi dodati brasna ako je potrebno jos malo
- narendana kora limuna
- 1 vanila
- malo soli (veci prstohvat)
- 1 kasikica secera
- malo ulja ali ako je post na vodi onda moze i bez ulja
Sve gore navedene sastojke redom sjediniti da se dobijr gustina smese kao za klasične palačinke.
Нема коментара:
Постави коментар