петак, 21. новембар 2014.

mignonne Šah torta

 Šah torta



Kad vam treba neki brzi i fini desert, predlažem vam da napravite ovu sočnu torticu sa rumom i ganaš kremom. Umesto klasičnih korica i slojeva kreme, kada je presečete čeka vas zanimljiv "šahovski" uzorak. Idealna za druženje uz popodnevenu partiju šaha i kaficu.:)

Šah torta

Sastojci: 5 jaja, 150 g šećera, 75 ml mleka (mala kafena šoljica), 75 ml ulja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo + 1,5 kašika kakao praha (za braon koru)

Ganaš krema: 250 ml slatke pavlake, 250 g čokolade

Sirup: 200 g šećera, 150 ml vode, 50 ml ruma

Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja

Priprema: 

Umutiti belanca u čvrst šam uz postupno dodavanje šećera. Dodati jedno po jedno žumance, mleko, ulje i na kraju umešati brašno sa praškom za pecivo. Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan deo dodati kakao prah.

Plah od rerne obložiti papirom za pečenje a na sredini napraviti malu pregradu od preklopljenog papira (visine 3-4 cm). U jedan deo pleha sipati žutu smesu, a u drugi deo braon. Peći oba dela zajedno na 200 C oko 20-tak minuta. Kad su kore gotove, svaku deo iseći na 5 dugačkih traka (dobićemo 5 žutih i 5 braon trakica).


Napraviti fil: zagrejati slatku pavlaku, pomeriti sa ringle čim provri i dodati kockice izlomljene čokolade. Mešati dok se čokolada potpuno ne rastopi. Staviti na hladno da se fil malo ohladi i stegne.

Skuvati sirup od šećera, vode i ruma. Možete dodati i više ruma po želji. Sirup kuvati 1-2 minuta kad provri, a zatim pomeriti sa ringle.

Torticu filovati na sledeći način: na tanjir za posluživanje složiti tri trake (naizmenično žute i braon), preliti ih sirupom i premazati ganaš kremom (nožem proći između traka da bi se krema bolje rasporedila). Preko toga poređeti još tri trake, paziti da braon kockice dođe iznad žutih i obrnuto. Preliti sve ponovo sirupom i premazati kremom. Postupak ponoviti još jednom i za treći red (ostaće jedan trakica koja se može poručkati:).


Celu tortu premazati preostalim kremom i kad se ohladi preliti glazurom od čokolade. Za glazuru rastopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi. Na kraju torticu isprskati sa malo čokolade ili dekorisati po želji.

 Pre služenja tortu ostaviti par sati se rashladi kako bi se svi sastojci fino povezali.... uživajte!:)


Нема коментара:

Постави коментар