Moji slavski sitni
Slika je povezana sa…
Posna slana torta
Sastojci
Korice
- 800-900g brašna tip 400
- 2kk soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 šoljice ulja
- 1/2 flaše piva (250ml)
- 100g pečenog susama
Fil I (crveni fil)
- 1 manji struk praziluka
- 1 konzerva tunjevine u salamuri
- 1/2 tegle šampinjona
- 100g maslinki
- 1/2 SK senfa
- 2 SK ajvara
- so, biber, posni majonez po ukusu
Fil II (svetli fil)
- 450g kukuruza šećerca (obariti)
- 250g posnog kačkavalja (
- 2 konzerve tunjevine u salamuri
- 5-6 SK posnog majoneza (ili više, po ukusu)
- so, biber po ukusu
Fil III (zeleni fil)
- 250g barene šargarepe
- 1/2 tegle kiselih krastavčića
- 1/2 manje konzerve graška
- 1/2 tegle šampinjona
- šaka spanaća (barenog)
- posni majonez po ukusu
- so, biber po ukusu
I još...
- 1 margarin
- posni majonez po potrebi
Napomena:
- Tegle su od 720g
- Konzerve tunjevine od 180g
- šoljica (od kafe) ulja
- SK supena kašika
Priprema
-
1
Korice ispeći dan ranije, na ovom plehu, 30x22cm. Napravite 6-8 korica (preporučujem da tortu pravite sa tri korice jer je sa četiri previsoka, pa se teže seče). Rastanjite testo, prenesite na pleh i odsecite višak, korice ne treba da budu pretanke. Peći ih na 180C, treba da budu bledo-žute (kao vanilice).
Do filovanja čuvajte u zvonu za tortu ili kesi. Lomljive su, pa pazite!
-
2
Od ove mere ispadnu dve torte, verujte da nije previše!
Ako želite tortu sa 3 korice, od ostatka testa napravite korpice, pa punite salatama!
-
3
Sastojke za filove prvo iseckajte, potom štapastim mikserom ili u blenderu usitnite. Na kraju dodajte po 1/3 umućenog margarina, i posnog majoneza po potrebi.
-
4
Filuje se sledećim redom: korica-fil I-korica-fil II-korica. Stavite težu knjigu odozgo da se svi slojevi spoje. Narednog dana premažite sa filom III, odozgo ukrasite rendanim posnim kačkavaljem.
Možete da filujete i drugačijim redom, po želji, kao ja ovoga puta!
Možete odmah da stavite fil III pa četvrtu koricu, ako želite da vam torta bude viša, pa narednog dana premažite posnim majonezom i pospete rendanim posnim kačkavaljem.
-
Ukoliko želite da vam fil III bude zeleniji, dodajte šaku spanaća (prethodno obarenog).
-
1
Ukoliko vam je pravljenje korica zahtevno i komplikovano, možete da koristite korice za rozen-tortu (ima ih u velikim marketima ili rinfuzima), a u fil II dodate mleveni, pečeni susam.
-
2
Možete da duplirate sastojke za filove, polovinu izmiksajte, a drugu polovinu servirajte kao salatu!
Posna slana torta sa sargarepom
Sastojci
- Kore:
- 30 kašika brašna
- 400 gr kuvane sargarepe
- 1 dl ulja
- 2,5 dl kisele vode
- 1. kesica praška za pecivo
- 1. kasicica soli
- Fil:
- 200 gr margarina
- 300 gr majoneza posnog
- 2. kašike senfa
- 150 gr kuvanog pirinča
- 1. kasicica bibera
- 1. kasicica soli
- 1. kasicica karija
- oko 150 gr kiselih paprika (fileti)
- Posipanje:
- 50 gr susama
Priprema
-
1
Skuvati ociscenu sargarepu (dodati malo korena persuna, pasternaka i celera, malo soli, suvog biljnog zacina, bibera i list lovora, radi boljeg ukusa sargarepe). Kad je kuvano, izvaditi sargarepu, ostaviti da se prohladi, izgnjeciti malo viljuskom, pa usitniti stapnim mikserom ili u blenderu.
-
2
U suvom tiganju prepeci susam na srednjoj temperaturi, povremeno mesajuci varjacom da ne izgori i ostaviti ga sa strane da se ohladi za posipanje.
-
3
U brasno dodati prasak za pecivo i so, promesati suve sastojke, pa dodati pasiranu sargarepu, ulje i kiselu vodu i izmesati mikserom ili varjacom. Izjednacenu masu, koja je retka, izruciti u podmazan i brasnom posut pleh (pekla sam u plehu dim. 35x35 cm, pa koru presekla na tri dela, da bih filovala na uskoj i duguljastoj tacni). Peci 10-12 minuta na 180 stepeni I ostaviti da se ohladi, pa iseci na zeljene dimenzije.
-
4
Skuvati ociscen i opran pirinac, pa ga ocediti od vode i ostaviti da se potpuno ohladi, da ne bi razmeksao fil.
-
5
Filete paprika izvaditi iz tegle i ocediti od tecnosti, pa ih iseckati na sitne kockice (pozeljno je da budu crvene ili zelene paprike, radi vizuelnog efekta).
-
6
Umutiti margarin sa solju, mlevenim biberom i karijem u prahu, dodati majonez, senf i ohladjen pirinac, pa izjednaciti masu mucenjem. Dodati iseckane kisele paprike i sve dobro sjediniti.
-
7
Trecinom fila premazati prvu koru, preko nje staviti drugu koru i naneti ravnomerno drugu trecinu fila, pa trecu koru premazati ostatkom fila odozgo i okolo.
-
8
Gornju povrsinu posuti prepecenim susamom i ostaviti u frizider da prenoci, kako bi se kore i fil sjedinili.
-
9
Seci na stanglice ili kocke, posluziti uz druga predjela ili kao samostalno predjelo
Posna torta "Beli andjeo"
Sastojci
- 1 pakovanje korica za rozen tortu
- 100 gr pudinga od vanile
- 1 litar palminog mleka
- 200 gr posne bele cokolade
- 250 gr margarina
- 200 gr secera u prahu
- 200 gr posnog mleka u prahu
- 500 gr posnog slaga u prahu
- 3 dl hladne kisele vode
- 8 kasika secera kristala
- Ukrasavanje :
- 300 gr posnog slaga u prahu
- oko 2 dl hladne obicne vode
- oko 50 gr badema
Priprema
-
1
1. Od 1l palminog (sojinog, pirincanog ili nekog drugog biljnog) mleka odvojiti oko 1 dl, pa u tome razmutiti puding od vanile i 8 kasika secera, pa kad mleko provri, smanjiti temperaturu i postepeno uliti razmucene sastojke, stalno mesajuci, do zgusnjavanja. U jos toplo dodati 200 gr posne bele cokolade, mesati da se cokolada istopi i sjedini sa filom. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno mesanje. -
2
1. Umutiti 250 gr margarina sa 200 gr secera u prahu i dodavati 200 gr posnog mleka u prahu. Kada je dobro umuceno, postepeno dodavati ohladjen fil i sve dobro izjednaciti. -
3
1. Umutiti 500 gr posnog slaga u prahu sa 3 dl hladne kisele vode. -
4
1. Filovati celo pakovanje korica za rozen tortu: kora, fil, slag, kora, fil, slag... Tortu nafilovati dan pre sluzenja, da bi se korice i fil sjedinili i ostaviti da prenoci u frizideru. -
5
1. Sutradan, kad je torta odstajala, umutiti 300 gr posnog slaga sa oko 2 dl obicne hladne vode i premazati sve vidne delove torte, dekorisati tortu po zelji i posuti seckanim bademom
Posni susam zalogajcici
Sastojci
- Testo:
- 250 gr susama
- 500 gr brasna
- 1.kesica praska za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- ½ kasicice aleve paprike
- 1,5 dl ulja
- 1 dl kisele vode
- 2.kasicice soli
- ½ kasicice bibera
- ½ kasicice karija
- Nadev:
- 100 – 150 gr posnog majoneza
- 2.konzerve tunjevine u komadima
- 100 – 150 gr posnog kackavalja
- 5 – 6 kom kiselih krastavcica
- 50 gr maslina
- 50 gr kecapa
- 50 gr ajvara
Priprema
-
1
Prepeci susam u rerni, povremeno mesajuci, da se ravnomerno prepece, pa ostaviti da se ohladi.
-
2
U prosejanom brasnu izmesati ostale suve sastojke: prasak za pecivo, sodu bikarbonu, susam, alevu papriku, kari, so i biber, pa dodati ulje i kiselu vodu. Zamesiti testo i puniti sitne kalupe razlicitih oblika, praveci udubljenje u sredini, za punjenje nadevom.
-
3
Kalupe poredjati u pleh i peci 15 minuta na 180`C.
-
4
Dok se kalupi isprazne, ohlade i ponovo napune, za sta treba oko 30 minuta, moze se ispeci `pogaca` od oko trecine testa, koje se rastanji na oko 1 cm debljine u istom ili drugom nepodmazanom plehu, da se ne bi iskljucivala rerna i ponovo dogrevala ili radila `na prazno`. Peceno ohladjeno testo pazljivo iseci nozem na kvadratne oblike, koji ce se nadevati istim nadevom kao i oblici iz kalupa.
-
5
Kada je `pogaca` ispecena, ponovo napunjene kalupe staviti u pleh i na isti nacin ispeci.
-
6
Ohladjeno testo nadevati navedenim sastojcima, vodeci racuna da se na testo prvo stavlja neki tecan namaz (kecap, majonez ili ajvar), da bi drzao suve dodatke (kolutovi krastavcica i maslina, kackavalj, ocedjena tunjevina), a ako se redja u dva nivoa, izmedju cvrstih namirnica uvek mora biti neki tecan sastojak, da pri sluzenju sastojci ne bi spadali
UKRASI ZA SLAVSKI KOLAČ
Sastojci
- Brašno tip 400 oštro
- Voda
- Malo soli
Priprema
-
1
Zamesiti testo što tvrđe.
-
2
Jedan deo testa rastanjiti tanko pa iseći kružiće od koje sastavljati po dva.
-
3
Rastanjiti testo malo deblje 2-3mm pa modlicom izvaditi krušku i jabuku. Ako nemate modlicu isecite od kartona.
-
4
Šljive i trešnje.
-
5
Žir - oblikovati valjak pa na jednu stranu zalepiti traku testa kojoj napravite šaru.
-
6
Groždje - iz rastanjenog testa isecite modlom srce, napravite po njemu linije, nasecite krajeve i oblikujte list. Polovinu lista tek, tek navlažite i formirajte grozd.
-
7
Burence - od malo debljeg testa isecite krug, oblikujte elipsu kojoj gore i dole malo otsečete testa, malo od gore navlažite pa zalepite trakice i stavite zrno bibera.
-
8
Poskurica
-
9
Žito - od testa iseći duži a uži pravogaonik, malo ga od gore navlažiti pa po njemu slagati zrna žita od gore prema dole. Kad je gotovo, sredinu samo malo navlažiti, pa os dole prema gore po sredini u cik-cak slagati drugi red.
-
10
Oblikovanje zrna žita
-
11
Ptičice - od testa napraviti valjak, na jednom kraju oblikovati vrt i glavu ,a na drugom napraviti rep. Iseći krila i staviti na ptičice.
-
12
Od testa napraviti cvet koji ide na sredinu kolača, a kad se ispeče u njega staviti bosiljak.
-
13
Listići za žir i voće.
Šarene kuglice od krompira
Sastojci
- 1kg belog krompira
- 200g kačkavalja (može da bude i dimljeni, a i posni dimljeni)
- 200g light majoneza
- 1 kašika soli
- po ukusu mlevenog bibera
- 80g lanenog semena
Dekoracija
- malo peršunovog lista
- malo susama
- 1 šargarepa
- malo prženog slanog kikirikija
Priprema
-
1
Skuvati krompir i izgnječiti ga kao za pire. Kad se malo prohladi, dodati majonez i dobro sjediniti. Masu ostaviti da se skroz ohladi.
-
2
Narendati kačkavalj i sjediniti sa ohlađenim krompirom. Dodati so, biber i laneno seme. Probati, pa ako treba, dosoliti.
-
3
Sada možete dlanovima formirati kuglice. Deo kuglica uvaljati u izmrvljen kikiriki, deo u sitno seckan peršunov list, deo u sitno rendanu šargarepu (po kojoj ste pokapali limunov sok da ne potamni), deo u prženi susam, a deo u krupno rendani kačkavalj.
Pita sa spanaćem, krompirom i pečurkama
Sastojci
- 750g kora za pitu
- 250g krompira
- 250g šampinjona
- 500g spanaća
- 2 glavice crnog luka
- 3 kašike paradajz pirea
- po ukusu soli, bibera
- 1,5dl ulja
Priprema
-
1
Najpre obarite spanać, pa ga iseckajte na sitno. Krompir izrendajte, a zatim ga izdinnstajte na jednoj glavici luka. Sa drugom glavicom luka i paradajzom izdinstajte isečene šampinjone. Tako ćete dobiti tri vrste fila.
-
2
Podmažite pleh, pa ređajte prvu koru koju ste poprskali uljem, potom drugu (takođe poprskati), onda treću, koju filujete prvo sa malo prvim, drugim, i naposletku trećim filom. Tako radite dok ne potrošite sav materijal.
-
3
Pitu peći oko pola sata na 200 stepeni.
posna torta sa pomorandzom i cokoladom
Sastojci
- 1srednja pomorandza,450gr brasna,1prasak za pecivo,1kasicica sode bikerbone,50gr mlevenih oraha,100ml ulja,5dl gaziranog soka od narandze.
- 1l gaziranog soka od narandze,4 pudinga od vanile,250gr secera u prahu,200gr posne cokolade,1 margarin.
- 100gr posne cokolade,5 kasika ulja.
Priprema
-
1
izrendati 1 pomorandzu,zatim dodati 450gr brasna,150gr secera,1prasak za pecivo,1 kasicica sode bikerbone,50gr mlevenih oraha,100ml ulja,sjediniti rucno sve sa 5 dl gazirananog soka.
-
2
podeliti i peci u dve kore,na 180s 12-15min.
-
3
8dl gaziranog soka da zavri,a u 2 dl gaziranog soka razmutiti 4 pudinga od vanile,skuvati puding i ohladiti.
umutiti 1 margarin sa 250gr ssecera u prahu i sjediniti sa ohladenim pudingom.
-
4
200gr posne cokolade izrendati nakrupno i sjediniti sa filom.
-
5
preko preliti sa 100gr otopene cokolade sa 5 kasika ulja.
Posna “Bela torta”
Oranž-čoko rozen torta
Sitni kolači
Slika je povezana sa…
-
- Bounty čokoladice ili minjoni
- Bela -limun bajadera -
- rolat sa suvim voćem
- Posne rafaelo kuglice
- Posne vanilice
- Lešnik srca
- Snikers stanglice
- Posni oraščići
- Noblice
- Bombice sa malinama
- Jagodičaste praline
- Bajadera
- Posni figaro
- Minjoni sa smokvom
- Lešnik bombice
- Toblerona
- Marcipan štanglice
- Sitni kolačići
Crveno i belo punjenje za korpice Slane korpice
Нема коментара:
Постави коментар