Posno
Posne oblande sa tunjevinom…
Sastojci
2 konzerve tunjevine125 gr margarina
50 gr pečenog susama
200 gr kukuruza iz konzerve
3-4 kisela krastavčića
5-6 kašika ajvara
može i sok od limuna ko voli kiselije
Priprema
Oblandu stavi između dvije mokre kuhinjske krpe da omekša.Tunjevinu i margarin izmiksaj u multipraktiku pa dodaj sjeckane kisele krastavčiće,proprženi susam i kukuruz šećerac.Omekšalu oblandu premaži ajvarom pa nanesi fil.Urolaj i stavi u frižider da se stegne.Sjeci na parčad i ređaj na tacnu.Posluživanje
Lijepo i dekorativno kao hladno predjelo.
Sastojci
2 dl piva 2 dl gazirane mineralne vode 16 kasika brasna 1 kesica praska za pecivo 1/2 kasicice soli 8 kasika ajvara aleva paprika mix po zelji ali ne moraFil: 2 veca barena krompira 6 kiselih krastavcica 100 g posnog majoneza 200 g rendanog biljnog kackavalja
Jos: 1 kesica posnih krekera
Priprema
Od navedenih sastojaka za koru zicom umutiti testo(ja sam iskoristila malo mix paprike koju smo dobili na okupljanju jer mi se mnooogo dopada ali nije neophodno,dovoljan je i samo ajvar za koru).U veliki pleh od rerne staviti papir za pecenje i izliti smesu,peci na 180 stepeni oko 20 minuta,cackalicom proveriti kada je pecena…prilagodite to svojoj rerni…
Obaren krompir narendati kao i krastavcice i kackavalj(ostavite malo kackavalja za posipanje gotove torte),sve sjediniti sa majonezom.Ako vam se ucini da to nije dovoljno majoneza dodajte po ukusu,to zavisi od velicine krompira i krastavaca…
Pecenu koru ohladiti i preseci na pola po duzini.Nafilovati sa pola fila,poredjati preko krekere i preko njih ostatak fila.Drugi deo kore staviti preko fila i blago pritisnuti.
Gotovu tortu,najbolje sutradan,premazati sa vrlo malo majoneza i posuti rendanim kackavaljem.
Moram priznati da smo je seka i ja spremale dva puta,prvi put smo eksperimentisale i u fil stavile malo naseckanog praziluka i bilo je ukusno ali ipak nepotrebno,dovoljno je i samo sa krastavcicima.
Korice su mekane i torta nije teska.
Čokoladno saće
Sastojci
potrebno:200 g što mekanijeg belog ratluka
100 g mlevenog posnog keksa
100 g mlevenih oraha/lešnika/kikirikija
4 kasike vruće vode
250 g čokolade za kuvanje
125 g margarina
Priprema
Najpre malo mesiti sam ratluk, zatim dodati keks, orahe i vodu i stiskati i mesiti dok ne dobijete jednolicnu masu (moze da potraje i da vas ruke zabole, ali moguće je :D).Zatim masu podeliti na 6 jednakih delova i razvaljati u prutiće dužine kalupa za trokut.
Čokoladu i margarin otopiti.
Kada se čokolada malčice prohladi prekriti njome dno i staviti jedan prut, zatim zaliti čokoladom i staviti dva pruta, ponovo preliti čokoladom pa staviti i poslednja 3 pruta i na kraju sve prekriti cokoladom.
Ostaviti da se dobro ohladi i stegne i onda seći kolačiće debljine 4-5mm.
Posluživanje
Kao sto napisah u komentaru mozete dodati malo prah šećera ako volite baš baš slatko
Babina crna pita (posno)
Sastojci
* Čaša je od 200ml1 čaša kisele vode
2 čaše (cca300gr) šećera
3 čaše (cca300gr) brašna
3 pune kašike pekmeza od šljiva
1/2 čaše ulja
1/2 kesice (6gr) praška za pecivo
na vrh kašičice soda bikarbone
*Dodaci:
1-2 veće jabuke
1 čaša (cca100gr) pečenih oraha
1/2 kašičice cimeta
Priprema
Šećer i pekmez sjediniti pa kratko izmiksati (ručno ili mikserom).Brašno, prašak za pecivo i soda bikarbonu sjediniti pa prosejati.
U smesu od šećera i pekmeza naizmenično dodavati brašno, kiselu vodu i ulje, i mešati dok se sve lepo ne sjedini i poveže.
Po želji, u gotovu smesu umešati krupno rendane jabuke, seckane ili mlevene orahe i cimet.
Smesu izliti u podmazanu tepsiju veličine 20x30cm i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C, 20-30 minuta (uraditi test čačkalicom).
Pečen kolač neće drastično narasti, a na površini će dobiti lepu zlatkastu boju.
Kolač ohladiti u tepsiji, na sobnoj temperaturi, zatim iseći na kockice željene veličine i posuti prah šećerom.
Posna pita sa visnjama
Sastojci
5oo gr. kora za pitu1 kg.višanja
300ml. mešavine ulja i kisele vode
1 kesica vanilinog šećera
pšenični griz i kristal šećer
Priprema
Kore odvojiti po tri u grupi. U mom pakovanju je bilo 15 kora, pa sam tako dobila 5 rolata od po 3 kore. Prvu koru poprskati mešavinom ulja i kisele vode, a zatim posuti po njoj šećer, otprilike 3 kašike. Postupak ponoviti sa drugom i trećom korom.S kraja treće kore staviti očišćenje višnje. Preko njih sipati 2 kašike šećera, malo vanilinog šećera i 3 kašike griza.
Uviti kore u rolat i staviti u pleh. Ponoviti postupak i sa ostatkom kora. Pitu preliti mešavinom ulja i kisele vode, pa malo pusuti šećerom (to će piti dati hrskavost).
Prethodno ugrejati pećnicu na 250C. Staviti pitu da se peče i kad bude počela da rumeni smanjiti na 200C. Peći tako pitu, otrilike, oko 20min. i više ako je potrebno.
Ohlađenu pitu izrezati i posuti je prah šećerom.
Posno
POSNA SARMA
Sastojci
4 struka praziluka3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 1/2 šolja pirinča
1 kašika soli
1 kašika tucane crvene paprike
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
1-2 glavice kiselog kupusa
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica začina
Zaprška: 3 kašike ulja 1 kašika brašna 1 kašika mlevene crvene paprike
Priprema
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus prekiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata.Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati.
Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri.
Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova, napraviti zapršku.
Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu.Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
Ako imate Smederevac, nakon zapržavanja, posudu sa sarmom ubaciti u toplu rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka.
Ko voli i ima, može izmedju savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu….Tada je sarma posebnog ukusa i svi je rado jedu.
posna pita
Sastojci
500 gr.gotovih kora za pitu300 gr.spanaća
200 gr.šampinjona
100 gr.praziluka
100 gr. biljnog sira
ulje
soli ili vegete
Priprema
na malo ulja izdinstati praziluk, dodati na listiće iseckane šampinjone i naseckani spanać,posoliti, dovoljno je samo da malo omekšaju sastojci.staviti na dnu pleha dve kore, malo ih nagužvati, poprskati sa malo ulja.,staviti po malo spanaća, onda malo nagužvana kora, narendati preko kore sir, pa opet nagužvana kora, spanać,nagužvana kora, sir,…..i sve tako dok ima kora, na zadnjoj narendati sir i poprskati sa malo ulja.
posne ruzice
Posne ruzice (kiflice) i pupcinja
Sastojci
1 deo100 ml.mlaka voda 4 kasicice suhi kvasac 1 zlica secer 1 zlica brasno
2 deo
1200 gr.brasno 2 1/2 kasicice sol 400 ml.vrela voda 200 ml.ulje
i jos
100 gr. posni margarin
Priprema
Sve sastojke za prvi deo promesajte i ostavite da se kvas digneBrasno promesajte sa solom
Vrele vode promesajte sa uljom i sipite u brasno pa dodajte nadosli kvasac i zamesite mekano testo (testo se treba malo ljepiti za ruke ali posto ima ulje ne brinite)
Prekite i ostavite da se udvostruci
Pripremite male loptice u velicinu lesnjaka
U kalupu za ruzice stavajte po 4 loptica jedno do drugo i ostavite da nadodje
Prelijte rastopjenom margarina (po jednu kasiku na svaku ruzicu) i pecite na 200 stupnjeva dok ne porumene
U kalupcici za muffins-e stavjajte 3 loptice jedno do drugo i jedna oddozgo u sredini ovako
Ostavite da nadodje pa prelijte sa zlicicu rastopjenog margarina i pospite susamom
Peci na 200 stupnjeva dok ne porumene
Kao – kakao ledene kocke – Posno a ukusno
Sastojci
TESTO500 ml Nekog gaziranog soka (koji imate)
100 ml Ulja
1 zlicu soda bikarbone
100 gr secera
300 gr brasna
2 velike zlice kakaa
po zelji marmelada ili suhog grozdja,
ekstrakt vanile
KREMA
500 ml obicne vode
4 velike zlice secera
2 komada pudinga od vanile
500 ml slatkog vrhnja
Priprema
TESTOUmutite prvo mokre sastojke, dodajte suhe sastojke i stavite u pećnici…
KREMA
Stavite vodu da se kuha, kad prokuha dodajte razmuteni puding sa malo hladne vode i šećer.
Ohladite puding, dodajte umućeno slatko vrhnje mjesajući polagano sa rućnom mutaljkom….
Testo možete namokriti sa nećim tećnog kao instant kafom ili kakaom…….
Na ohladjeno testo nanesite kremu ……Ukrasite po želji……
Napomena – vrhnje je bilo biljno
Posno SLANA TORTA
Posna slana torta
Sastojci
Korice800-900 g brašna tip 400 2 kk soli 1 kesica praška za pecivo 4 šoljice ulja 1/2 flaše piva (250ml) 100 g pečenog susama
Fil I (crveni fil)
Fil II (svetli fil)
450 g kukuruza šećerca (obariti) 250 g posnog kačkavalja ( 2 konzerve tunjevine u salamuri 5-6 SK posnog majoneza (ili više, po ukusu) so, biber po ukusu
Fil III (zeleni fil)
250 g barene šargarepe 1/2 tegle kiselih krastavčića 1/2 manje konzerve graška 1/2 tegle šampinjona šaka spanaća (barenog) posni majonez po ukusu so, biber po ukusu
I još…
1 margarin posni majonez po potrebi
Napomena:
Tegle su od 720g Konzerve tunjevine od 180g šoljica (od kafe) ulja SK supena kašika
Priprema
Korice ispeći dan ranije, na ovom plehu, 30x22cm. Napravite 6-8 korica (preporučujem da tortu pravite sa tri korice jer je sa četiri previsoka, pa se teže seče). Rastanjite testo, prenesite na pleh i odsecite višak, korice ne treba da budu pretanke. Peći ih na 180C, treba da budu bledo-žute (kao vanilice).Do filovanja čuvajte u zvonu za tortu ili kesi. Lomljive su, pa pazite!
Od ove mere ispadnu dve torte, verujte da nije previše!
Ako želite tortu sa 3 korice, od ostatka testa napravite korpice, pa punite salatama!
Sastojke za filove prvo iseckajte, potom štapastim mikserom ili u blenderu usitnite. Na kraju dodajte po 1/3 umućenog margarina, i posnog majoneza po potrebi.
Filuje se sledećim redom: korica-fil I-korica-fil II-korica. Stavite težu knjigu odozgo da se svi slojevi spoje. Narednog dana premažite sa filom III, odozgo ukrasite rendanim posnim kačkavaljem.
Možete da filujete i drugačijim redom, po želji, kao ja ovoga puta!
Možete odmah da stavite fil III pa četvrtu koricu, ako želite da vam torta bude viša, pa narednog dana premažite posnim majonezom i pospete rendanim posnim kačkavaljem.
Ukoliko želite da vam fil III bude zeleniji, dodajte šaku spanaća (prethodno obarenog).
Ukoliko vam je pravljenje korica zahtevno i komplikovano, možete da koristite korice za rozen-tortu (ima ih u velikim marketima ili rinfuzima), a u fil II dodate mleveni, pečeni susam.
Možete da duplirate sastojke za filove, polovinu izmiksajte, a drugu polovinu servirajte kao salatu!
Posluživanje
Secite na štangle. .
Posna pita
Sastojci
potrebno:1/2 kg kora za pitu (bile su bas tanke pa ih nismo sve ni utrosili)
2 glavice crnog luka
2 veca krompira
80 g sojinih ljuspica
400-500 g sampinjona
za prelivanje:
100 ml ulja
250 ml piva
za posipanje:
malo susama
malo rendanog posnog kackavalja
Priprema
Sojine ljuspice potopiti u toplu vodu.Luk iseckati i proprziti. Dodati (na krupnije) narendan krompir, i ubrzo zatim i ocedjene sojine ljuspice.
Kratko proprziti pa dodati sitno iseckane sampinjone i dinstati dok im sok ne uvri.
U podmazan pleh redjati kore i na svaku rasporediti fil osim na poslednju.
Iseci naredjanu pitu na kockice zeljene velicine, preliti mesavinom ulja i piva i staviti u zagrejanu pecnicu.
Otprilike na sredini pecenja izvaditi pitu i posipati je susamom i rendanim kackavaljem pa vratiti da se dopece.
Pecenu pitu iseci na kockice i posluziti.