Prelijte kajsije vrelom vodom, pa ih ostavite da odstoje 3 sata. Tada ih procijedite i sameljite na mašini za meso.
2.
Kašu
od kajsija pomiješajte sa kokosovim brašnom, pa još jednom sameljite.
Umiješajte limunov sok i toliko šećera u prahu da smjesa postane
dovoljno čvrsta da se oblikuje.
3.
Od
ove smjese načinite valjke debljine 4 cm, pa pravite kuglice. Preostali
kokos sipajte u tanjir, pa u njega uvaljajte ove ukusne kuglice.
Čoko kuglice
Sastojci
350 gr
Čokolada
4-5 kašika
Kuhana kafa
3 kom
Žumance
250 gr
Šećer u prahu
120 gr
Puter
1 kom
Vanilin šećer
za uvaljati Kakao ili rendana čokoladE
1.
Na pari istopite
čokoladu sa dodatkom kafe. Zatim izmutite šećer, žumanjke i vanilin
šećer. Dodajte puter i nastavite sa mućenjem.
2.
Na kraju dodajte otopljenu čokoladu, pa sve dobro izmutite. Ostavite da se smjesa malo ohladi, pa oblikujte kuglice.
3.
Gotove
kuglice uvaljajte u rendanu čokoladu ili kakao i poslužite. Po želji ih
možete još uvaljati u kokos ili šarene čokoladne mrvice.
Rum bombice
Sastojci
250 gr
Margarin
150 gr
Šećer u prahu
250 gr
Mljeveni keks
7 kašika
Rum
2 kašike
Džem od kajsije
150 gr
Čokolada
100gr Kokos
Margarin malo rastopite i umutite sa šećerom u prahu. Zatim u to dodajte mljeveni keks, rum i džem od kajsija.
2.
Sve to dobro izmiješajte i od dobijene mase pravite male kuglice.
3.
Čokoladu
rastopite sa malo mlijeka i u nju namočite svaku kuglicu, te nakon što
se malo ohlade uvaljajte u kokos. Nakon toga kuglice ostavite da malo
odstoje, da se čokolada potpuno ohladi.
Banana kuglice u kokosu
Sastojci
4 kom
Banana
600 gr
Mljeveni keks
100 gr
Šećer u prahu
100 gr
Kokosovo brašno
Recept
Bombice od mrkve
Sastojci
1/2 kg
Mrkva
250 gr
Šećer
5 velikih kašika
Mljeveni orasi
Recept
1.
Mrkvu operite,
ogulite i izrendajte na rendetu (sitnija strana), pomiješajte sa šećerom
i na umjerenoj temperaturi stavite da se dinsta.
2.
Dinstajte dok sva tečnost ne ispari, zatim pomjerite s ringle i ostavite da se ohladi.
Kad se ohladi, dodajte mljevene orahe, masu izjednačite i oblikujte kuglice - bombice.
3.
Oblikovane
bombice uvaljajte u mljevene orahe. Ostavite jedan dan da se prosuše, a
zatim ih poslužite uz kuglu sladoleda od straciatele.
Čoko loptice za bademom
Sastojci
2
Krompir
250 g
Mljeveni badem
50 g
Šećer u prahu
40 g
Kokosovo brašno
2 kašike
Kakao
2 kesice
Vanilin šećer
Recept Oljušten krompir isjecite na pola i pecite
40 min na 200 stepeni. Skuhajte šerbe od šećera i vode i kada provri
sklonite sa vatre. Ispečene krompire izgnječite kao za pire.
2.
Dodajte ohlađeni šerbe, kakao, 1 vanilin šećer i bademe. Izmješajte dok se smjesa ne sjedini
3.
U posudu s kokosovim brašnom dodajte vanilin šećer. Od smjese pravite bombice i uvaljajte u ovu smjesu. Poslužite ohlađeno
1.
Banane
izgnječite, dodajte keks i šećer u prahu. Sve zajedno izmiješajte dok ne
dobijete smjesu od koje ćete moći oblikovati kuglice.
2.
Gotove
kuglice uvaljajte u kokosovo brašno i servirajte. Po želji možete u
kuglice ubaciti na kockice isječenu čokoladu, žele bombone ili neke
orašaste plodove.
1.
Prelijte kajsije vrelom vodom, pa ih ostavite da odstoje 3 sata. Tada ih procijedite i sameljite na mašini za meso.