Kolači sa rozen koricama
Suzana Golubović
Potrebno je:
Potrebno je:
Predstaviću
vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se
relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike
proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa
bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni, laganiji i
kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)
Ova
dva kolača sam radila po pola mere, od jednog pakovanja korica koje
sam, još dok su bile upakovane vakuum folijom, skalperom presekla na dve
polovine, tako mi nisu "bežale" i bile su istih dimenzija nakon
sečenja. Na taj način sam dobila dve vrste kolača koji se veoma lepo
mogu uklopiti sa ostalim kolačima na tacni. Svakako, recepte ću napisati
za celu meru, da ne bude zabune.
Rozen plus kolači
Potrebno je:
(original recepta)
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
2 vanil šećera
250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog petit keksa
hrskava čokoladna glazura
(original recepta)
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
2 vanil šećera
250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog petit keksa
hrskava čokoladna glazura
(original recepta)
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja
Priprema:
Od
1 l hladnog mleka odvojite 2 dl i razmutite prašak za puding. U
preostalih 8 dl dodajte šećer i vanilin šećer i stavite na ringlu da
provri pa skuvajte puding na klasičan način, mešajući žicom par minuta.
Sklonite sa ringle pa u vruć puding dodajte margarin, promešajte da se
otopi pa masu podelite na dva jednaka dela.
Polovini
mase dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa dodajte i
mlevene pečene lešnike. Lagano promešajte da se sastojci sjedine.
Drugoj polovini mase dodajte čokoladu za kuvanje, otopite i dodajte mleveni keks. Promešajte.
Korice
se odmah filuju toplim filovima. Prvu koricu stavite na ravnu podlogu,
najbolje na prevrnuti pleh. Stavite na koru 6 supenih kašika tamnog fila
i dugačkim nožem ravnomerno rasporedite preko cele kore. Stavite drugu
koru i lagano rukama predjite preko nje, kao kada ravnate stolnjak
recimo. Stavite 6 kašika svetlog fila, poravnajte i tako nastavite do
kraja. Poslednja korica se ne filuje. Gotov kolač prekrijte providnom
folijom i lagano predjite oklagijom preko, pazite da ne iscuri fil.
Opteretite kolač nekim ravnim predmetom odgovarajućih dimenzija, recimo
plehom, drvenom daskom isl. pa ga ostavite preko noći u frižideru.
Glazuru
napravite tako što ćete staviti margarin u šerpicu, na tihu vatru i
pustiti ga da zapeni i da ispari sva voda. Maknite sa vatre i umešajte
ulje. Ostavite malo da odstoji kako bi se na dnu posude sakupio talog.
Gornji sloj masnoće koja se izdvojila iznad taloga, sipajte preko
omekšale čokolade i mešajte da se čokolada ne otopi do kraja. Ovako
pripremljena glazura je tečna i jako vrela pa je mešajte par minuta da
se malo prohladi, a zatim je izlijte preko kolača. Poravnajte je
dugačkim nožem, brzim potezima jer se brzo steže na hladnom kolaču.
Ostavite kolač u frižideru 1h da se glazura stegne. Oštrim nožem ili
skalperom, isecite krajeve kolača, a ostatak izdelite na pravougaonike
dim.4x2 cm i isecite.
Čoko rozen kocke
Potrebno je:
(original recepta)
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanil šećer
1 rum šećer ili malo ruma
125 g čokolade za kuvanje
40 g gorkog kakao praha
45 g gustina
125 g maslaca
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanil šećer
1 rum šećer ili malo ruma
125 g čokolade za kuvanje
40 g gorkog kakao praha
45 g gustina
125 g maslaca
Priprema:
600
ml mleka i šećer, zajedno sa vanil i rum šećerom, stavite na ringlu da
provri. Za to vreme u 150 ml mleka rastvorite gustin i kakao prah tako
da nema grudvica. Maknite mleko sa ringle, u tankom mlazu ulijte smesu i
dobro promešajte pa vratite na ringlu na laganu vatru. Skuvajte krem
neprestano mešajući žicom, dok se ne zgusne kao puding. Sklonite sa
vatre i odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, pa mešajte dok se ne
otopi. Čim se čokolada otopila dodajte margarin sobne temperature
isečen na listiće. Mešajte da se i on otopi. Ostavite kremu da se malo
prohladi, a onda filujte korice. Na svaku koricu stavite po 4-5 kašika
kreme i poravnajte dugačkim nožem, a na kraju pokrijte providnom
folijom, rukama lepo zagladite korice odozgo kako biste ih poravnali i
ostavite da se ohladi i stegne barem jedan dan. Ohladjen kolač prelijte
čokoladnom glazurom. Secite na kocke tek kad se čokolada bude lepo
stegla.
Нема коментара:
Постави коментар