Jovanin kolac
Uvek kada postimo i pozelimo nesto slatko, ovaj kolac je nas favorit...
Testo:
2 solje za belu kafu secera
1 solja ulja
1 solja kisele vode
3 solje brasna
3 kasike dzema od kajsija/ marelice/
1 kesica praska za pecivo
Glazura:
5 kasika vode
5 kasika secera
100 gr cokolade za testo
1 kasika ulja
Priprema:
Od svih sastojaka umesati testo, staviti u podmazan pleh i peci na 200 stepeni 30 minuta. Kolac prohladiti i preliti glazurom. U serpi prokuvati secer i vodu, dodati cokoladu i na kraju ulje. Sve dobro sjediniti i preliti kolac.
Posluživanje:
Kolac je socan i veoma ukusan.
POSNA SARMA
Za sve koji je vole...:)
Sastojci :
4 struka praziluka
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 1/2 šolja pirinča
1 kašika soli
1 kašika tucane crvene paprike
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
1-2 glavice kiselog kupusa
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica začina
Zaprška:
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašika mlevene crvene paprike
Priprema:
1
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus prekiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata.
2
Povrće
sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i
dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10
minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin,
biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati.
3
Dno
duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati
sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.
4
Posle
svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa,
naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri.
5
Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova, napraviti zapršku.
Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu.Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
6
Ako imate Smederevac, nakon zapržavanja, posudu sa sarmom ubaciti u toplu rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka.
Ko voli i ima, može izmedju savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu....Tada je sarma posebnog ukusa i svi je rado jedu.
Za sve koji je vole...:)
Sastojci :
4 struka praziluka
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 1/2 šolja pirinča
1 kašika soli
1 kašika tucane crvene paprike
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
1-2 glavice kiselog kupusa
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica začina
Zaprška:
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašika mlevene crvene paprike
Priprema:
1
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus prekiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata.
2
Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati.
3
Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.
4
Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri.
5
Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova, napraviti zapršku.
Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu.Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
6
Ako imate Smederevac, nakon zapržavanja, posudu sa sarmom ubaciti u toplu rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka.
Ko voli i ima, može izmedju savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu....Tada je sarma posebnog ukusa i svi je rado jedu.
Testo za posna peciva
Ovo je univerzalno testo za sva posna peciva, a ja sam od njega mesila slavski kolac. Peciva su mekana i dugo sveza, a oblike i fil kombinujete po zelji…
Sastojci:
1 kg brasna tip "400’
500 ml kisele/ mineralne/ vode
40 g svezeg kvasca
4 kasicice secera
3 kasicice soli
9 kasika ulja
Priprema:
Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti secer i kvasac da nadodje. Brasno pomesati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruci volumen. Nakon toga na pobrasnjenoj podlozi razviti testo zeljene debljine, prviti oblike po zelji/ krugove, kiflice, trouglove…/ i filovati po zelji. Sloziti pecivo u podmazan pleh i ostaviti ga da kisne dok ne udvostruci velicinu.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci pecivo do rumene boje. Mozete ga pre pecenja premazati uljem, a mozete i nakon pecenja uraditi isto. Pecivo ce biti mekano i drugog i treceg dana!
Ja sam od ovog testa pravila slavski kolac.
Podelila sam testo na dve lopte. Od jedne lopte sam napravila pletenicu koju sam stavila uz ivicu podmazanog kruznog pleha, a u sredinu sam stavila drugu loptu.
Povrsinu slavskog kolaca sam premazala prokuvanim stirkom/ 2 dl vode i 2 kasike brasna/ zbog lepseg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.
Ukrase sam pravila od mesavine mekog brasna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Oblikovati po zelji ukrase i drzati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolac.
POSNA PITA SA SAMPINJONIMA
Omiljena posna pita u nasoj kuci..
Ovog puta je bila deo slavskog predjela :)
Sastojci :
500 g kora za pitu
400 g sampinjona
1 praziluk/ poriluk/
malo ulja
po zelji biber, so ili vegeta
100 g posnog biljnog kackavalja
500 g kora za pitu
400 g sampinjona
1 praziluk/ poriluk/
malo ulja
po zelji biber, so ili vegeta
100 g posnog biljnog kackavalja
Preliv:
1 dl vode
1 dl ulja
1/2 kesice praska za pecivo
1 dl vode
1 dl ulja
1/2 kesice praska za pecivo
Priprema:
1
Oprane, ociscene i iseckane sampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.Zaciniti po ukusu, skloniti sa ringle i umesati 100 g narendanog biljnog kackavalja.
2
Pripremiti preliv tako sto ce te prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prasak za pecivo.
3
Podmazati pleh uljem i slagati pitu. Po tri kore prskati prelivom, a na trecu na jednom kraju rasporediti fil i uviti rolat. Tako uraditi sa svim korama.
Oprane, ociscene i iseckane sampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.Zaciniti po ukusu, skloniti sa ringle i umesati 100 g narendanog biljnog kackavalja.
2
Pripremiti preliv tako sto ce te prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prasak za pecivo.
3
Podmazati pleh uljem i slagati pitu. Po tri kore prskati prelivom, a na trecu na jednom kraju rasporediti fil i uviti rolat. Tako uraditi sa svim korama.
Ovog puta sam pravila trouglove: svaku koru poprskati, saviti na pola, poprskati i opet
presaviti na pola. Dobicete dugu traku na cijem kraju stavite kasiku fila i savijati po ivicama
da se dobije trougao.
4
Zaseci pitu na kocke i preliti prelivom koji vam je ostao od kora.
5
Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeci pitu da bude rumena.
6
Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi.
4
Zaseci pitu na kocke i preliti prelivom koji vam je ostao od kora.
5
Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeci pitu da bude rumena.
6
Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi.
PITA SA PIRINČEM
Jedna stara dobra posna pita koju sam naučila da pravim dolaskom u
Šumadiju. Meni se svidja u slanoj varijanti, a vi možete napraviti i
slatku pitu pirinčaru.
POTREBNO:
POTREBNO:
Kore:
- 500 grtankih kora za pitu
Fil:
- 0,5 dlulja
- 0,5 dlvode
- 1praziluk
- 200 grpirinca
- 1sargarepa
- 50 grmariniranih pecurki
- 4 dlvode za kuvanje pirinca
- po zeljivegeta,biber i persunov list
Preliv :
- 1 dlulja
- 1 dlvode
- 1/2 kesicepraska za pecivo
- PRIPREMA:
- Na mesavini vode i ulja
prodinstati sitno naseckan
praziluk i dodati narendanu
sargarepu.Pirinac oprati i
dodati u luk, zaliti vodom i
dodati vegetu.
Ostaviti pirinac na blagoj tem.
da se skuva i voda uvri.
Na kraju dodati iseckane pecurke
i persunov list i zaciniti sa biberom
po zelji. - Uzeti serpicu i na ringli prokuvati
vodu i ulje, skinuti sa ringle i umesati
prasak za pecivo u ovu mesavinu. - U podmazan pleh slagati kore,
svaku prelivati prelivom, a na
svaku drugu stavljati fil.
Tako uraditi sa svim korama i filom,
poslednju koru zarezati na parcad
i preliti prelivom. - Peci u zagrejanoj rerni na
200 stepeni oko 30 minuta, tj.
dok se blago zarumeni pita.
Malo prohladiti i iseci pitu. - SAVET:
- Moja vam je preporuka da dinstate na mesavini vode i ulja jer je pita tada svarljivija i laksa za varenje. Ako ima puno ulja pojedinim osobama izaziva nadutost stomaka. Pirinac skuvajte da budu cela zrna, jer ce se i u rerni jos malo kuvati i peci.
Posna pita sa sampinjonima
Za sve koji vole ovakvu kombinaciju, jedna lagana i ukusna pita :D
Sastojci:
500 g kora za pitu
400 g sampinjona
1 praziluk/ poriluk/
malo ulja
po zelji biber, so ili vegeta
100 g posnog biljnog kackavalja
Preliv:
1 dl vode
1 dl ulja
1/2 kesice praska za pecivo
Priprema:
Oprane, ociscene i iseckane sampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.Zaciniti po ukusu, skloniti sa ringle i umesati 100 g narendanog biljnog kackavalja. Pripremiti preliv tako sto ce te prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prasak za pecivo. Podmazati pleh uljem i slagati pitu. Po tri kore prskati prelivom, a na trecu na jednom kraju rasporediti fil i uviti rolat. Tako uraditi sa svim korama. Zaseci pitu na kocke i preliti prelivom koji vam je ostao od kora. Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeci pitu da bude rumena. Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi. Iseci kocke i sluziti.
Нема коментара:
Постави коментар