петак, 21. новембар 2014.

posno Jafi

Jovanin kolac



Uvek kada postimo i pozelimo nesto slatko, ovaj kolac je nas favorit...

Testo:
2 solje za belu kafu secera
1 solja ulja
1 solja kisele vode
3 solje brasna
3 kasike dzema od kajsija/ marelice/
1 kesica praska za pecivo

Glazura:
5 kasika vode
5 kasika secera
100 gr cokolade za testo
1 kasika ulja

Priprema:
Od svih sastojaka umesati testo, staviti u podmazan pleh i peci na 200 stepeni 30 minuta. Kolac prohladiti i preliti glazurom. U serpi prokuvati secer i vodu, dodati cokoladu i na kraju ulje. Sve dobro sjediniti i preliti kolac.

Posluživanje:
Kolac je socan i veoma ukusan.

POSNA SARMA


Za sve koji je vole...:)

Sastojci :

4 struka praziluka
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 1/2 šolja pirinča
1 kašika soli
1 kašika tucane crvene paprike
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
1-2 glavice kiselog kupusa
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica začina

Zaprška:
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašika mlevene crvene paprike

Priprema:

1
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Ako je kupus prekiseo ostaviti ih u hladnoj vodi bar 2 sata.
2
Povrće sitno iseckati i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode po potrebi / oko 1 dl /. Dodati so, začin, biber, tucanu i mlevenu papriku i sve dobro promešati.
3
Dno duboke posude podmazati uljem, staviti nekoliko listova kupus i slagati sarmu. Na svaki list kupusa staviti po kašiku nadeva.
4
Posle svakog reda sarmi staviti lovorov list. Prekriti sa listovima kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati na tihoj vatri.
5
Kad je list mekan, trebalo bi i sarma da je gotova, napraviti zapršku.
Na ulju propržiti brašno, dodati mlevenu papriku i vrućom zaprškom preliti sarmu.Kuvati još desetak minuta i skloniti sa ringle.
6
Ako imate Smederevac, nakon zapržavanja, posudu sa sarmom ubaciti u toplu rernu da dobije lepu koricu i da se još malo ukrčka.
Ko voli i ima, može izmedju savijenih sarmi ubaciti dimljenu ribu....Tada je sarma posebnog ukusa i svi je rado jedu. 

 

 Testo za posna peciva


Ovo je univerzalno testo za sva posna peciva, a ja sam od njega mesila slavski kolac. Peciva su mekana i dugo sveza, a oblike i fil kombinujete po zelji…

Sastojci:
1 kg brasna tip "400’
500 ml kisele/ mineralne/ vode
40 g svezeg kvasca
4 kasicice secera
3 kasicice soli
9 kasika ulja

Priprema:
Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti secer i kvasac da nadodje. Brasno pomesati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.

 Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruci volumen. Nakon toga na pobrasnjenoj podlozi razviti testo zeljene debljine, prviti oblike po zelji/ krugove, kiflice, trouglove…/ i filovati po zelji. Sloziti pecivo u podmazan pleh i ostaviti ga da kisne dok ne udvostruci velicinu. 

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci pecivo do rumene boje. Mozete ga pre pecenja premazati uljem, a mozete i nakon pecenja uraditi isto. Pecivo ce biti mekano i drugog i treceg dana!

Ja sam od ovog testa pravila slavski kolac.
 Podelila sam testo na dve lopte. Od jedne lopte sam napravila pletenicu koju sam stavila uz ivicu podmazanog kruznog pleha, a u sredinu sam stavila drugu loptu. 

Povrsinu slavskog kolaca sam premazala prokuvanim stirkom/ 2 dl vode i 2 kasike brasna/ zbog lepseg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe. 

Ukrase sam pravila od mesavine mekog brasna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Oblikovati po zelji ukrase i drzati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolac.

 POSNA PITA SA SAMPINJONIMA










Omiljena posna pita u nasoj kuci..


Ovog puta je bila deo slavskog predjela :)


Sastojci :
500 g kora za pitu
400 g sampinjona
1 praziluk/ poriluk/
malo ulja
po zelji biber, so ili vegeta
100 g posnog biljnog kackavalja


Preliv:
1 dl vode
1 dl ulja
1/2 kesice praska za pecivo


Priprema:

1
Oprane, ociscene i iseckane sampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.Zaciniti po ukusu, skloniti sa ringle i umesati 100 g narendanog biljnog kackavalja.
2
Pripremiti preliv tako sto ce te prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prasak za pecivo.
3
Podmazati pleh uljem i slagati pitu. Po tri kore prskati prelivom, a na trecu na jednom kraju rasporediti fil i uviti rolat. Tako uraditi sa svim korama.

Ovog puta sam pravila trouglove: svaku koru poprskati, saviti na pola, poprskati i opet

presaviti na pola. Dobicete dugu traku na cijem kraju stavite kasiku fila i savijati po ivicama

da se dobije trougao.
4
Zaseci pitu na kocke i preliti prelivom koji vam je ostao od kora.
5
Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeci pitu da bude rumena.
6
Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi.
 

PITA SA PIRINČEM

Jedna stara dobra posna pita koju sam naučila da pravim dolaskom u Šumadiju. Meni se svidja u slanoj varijanti, a vi možete napraviti i slatku pitu pirinčaru.


POTREBNO:
  • Kore:

  •  500 grtankih kora za pitu
  • Fil:

  •  0,5 dlulja
  •  0,5 dlvode
  •  1praziluk
  •  200 grpirinca
  •  1sargarepa
  •  50 grmariniranih pecurki
  •  4 dlvode za kuvanje pirinca
  •  po zeljivegeta,biber i persunov list
  • Preliv :

  •  1 dlulja
  •  1 dlvode
  •  1/2 kesicepraska za pecivo
  • PRIPREMA:
  • Na mesavini vode i ulja 
    prodinstati sitno naseckan 
    praziluk i dodati narendanu 
    sargarepu.Pirinac oprati i 
    dodati u luk, zaliti vodom i 
    dodati vegetu. 
    Ostaviti pirinac na blagoj tem. 
    da se skuva i voda uvri.
    Na kraju dodati iseckane pecurke 
    i persunov list i zaciniti sa biberom 
    po zelji.
  • Uzeti serpicu i na ringli prokuvati
    vodu i ulje, skinuti sa ringle i umesati
    prasak za pecivo u ovu mesavinu.
  • U podmazan pleh slagati kore,
    svaku prelivati prelivom, a na
    svaku drugu stavljati fil.
    Tako uraditi sa svim korama i filom,
    poslednju koru zarezati na parcad
    i preliti prelivom.
  • Peci u zagrejanoj rerni na
    200 stepeni oko 30 minuta, tj.
    dok se blago zarumeni pita.
    Malo prohladiti i iseci pitu.
  • SAVET:
  • Moja vam je preporuka da dinstate na mesavini vode i ulja jer je pita tada svarljivija i laksa za varenje. Ako ima puno ulja pojedinim osobama izaziva nadutost stomaka. Pirinac skuvajte da budu cela zrna, jer ce se i u rerni jos malo kuvati i peci.
  •  Posna pita sa sampinjonima


    Za sve koji vole ovakvu kombinaciju, jedna lagana i ukusna pita :D

    Sastojci:
    500 g kora za pitu
    400 g sampinjona
    1 praziluk/ poriluk/
    malo ulja
    po zelji biber, so ili vegeta
    100 g posnog biljnog kackavalja

    Preliv:
    1 dl vode
    1 dl ulja
    1/2 kesice praska za pecivo

    Priprema:
    Oprane, ociscene i iseckane sampinjone prodinstati zajedno sa iseckanim prazilukom na malo ulja.Zaciniti po ukusu, skloniti sa ringle i umesati 100 g narendanog biljnog kackavalja. Pripremiti preliv tako sto ce te prokuvati vodu i ulje, prohladiti i dodati prasak za pecivo. Podmazati pleh uljem i slagati pitu. Po tri kore prskati prelivom, a na trecu na jednom kraju rasporediti fil i uviti rolat. Tako uraditi sa svim korama. Zaseci pitu na kocke i preliti prelivom koji vam je ostao od kora. Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeci pitu da bude rumena. Izvaditi je iz rerne, prekriti suvom krpom i ostaviti 30 minuta da se prohladi. Iseci kocke i sluziti.

Нема коментара:

Постави коментар