Predlozi za posno predjelo
Počeo je veliki božićni post. Verovatno se neki od vas pridržavaju posta, a sasvim sigurno mnogi slave jednu od mnogobrojnih slava koje padaju u doba posta. Predložiću vam nekoliko recepata za posno slavsko predjelo. Razne salate sa tunjevinom, pirinčem i povrćem, uz malo kiflica, posnih štapića i pita
(njih ću vam predstaviti u sledećem postu), odlična su podloga za aperitiv, a znamo da tako počinje svako slavlje kod nas, pa i slava ;)
Salata od šargarepe
Potrebno je:
4 šargarepe
1
ljuta papričica
2 čena
belog luka
seckani peršun
so, ulje
sirće, biber
so, ulje
sirće, biber
Priprema:
Šargarepe
izrendajte sitno i odložite u posudu. Papričicu propeckajte na ringli
pa je iseckajte sitno (bez ljuštenja). Dodajte je u posudu sa šargarepom
zajedno sa sitno iseckanim belim lukom i peršunom. Posolite salatu po
ukusu, dodajte biber, sirće i ulje i sve dobro promešajte.
Potrebno je:
1 konzerva
tunjevine
4 kisela krastavčića
1 glavica crnog luka
1 crvena paprika iz turšije
ulje, so, biber
seckani peršun
Priprema:
4 kisela krastavčića
1 glavica crnog luka
1 crvena paprika iz turšije
ulje, so, biber
seckani peršun
Priprema:
Tunjevinu
ocedite od ulja i izručite u posudu. Krastavčiće, papriku, luk i peršun
sitno iseckajte i dodajte u posudu sa tunjevinom. Dodajte so, ulje i
biber i sve lepo promešajte. Služite malo rashlađeno.
Posna salata od praziluka i krompira
3 srednja krompira
1 veći struk praziluka
200 g light (posnog) majoneza
malo bibera i soli
Priprema:
Krompir
skuvajte sa ljuskom, ohladite pa oljuštite i iseckajte na sitnije
kockice. Praziluk takodje isecite na sitno, posolite i izgnječite malo
rukama da se opusti. Pomešajte krompir i praziluk sa majonezom,
pobiberite po ukusu i to je to.
Uživajte, salata jej zaista izvanredno ukusna!
Potrebno je:
150 g
pirinča
1 konzerva tunjevine (200 g)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 crvene paprike
2 zelene paprike
vegeta, so,
biber, morski orah
malo limunovog soka
malo ulja
seckani peršun
Priprema:
1 konzerva tunjevine (200 g)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 crvene paprike
2 zelene paprike
vegeta, so,
biber, morski orah
malo limunovog soka
malo ulja
seckani peršun
Priprema:
Pirinač
skuvajte, ocedite suvišnu vodu i ohladite. Papriku, možete i onu iz
turšije, sitno iseckajte, tako uradite i sa crnim i belim lukom. Dodajte
konzervu tunjevine i začine, sve lepo promešajte.
Služite kao predjelo, rashladjeno.
Služite kao predjelo, rashladjeno.
Potrebno je:
1 konzerva kukuruza šećerca
1 konzerva graška
100 g slanog pečenog kikirikija
100 g light majoneza
100 g pirinča
2 kašičice soli
malo bibera
1 sveža ili kisela crvena paprika
Priprema:
Skuvajte pirinač, ocedite i ohladite. Kikiriki iseckajte, papriku takodje iseckajte na kockice. Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite, po želji dodajte seckani peršun i sve lepo izmešajte. Ohladite pre serviranja.
1 konzerva kukuruza šećerca
1 konzerva graška
100 g slanog pečenog kikirikija
100 g light majoneza
100 g pirinča
2 kašičice soli
malo bibera
1 sveža ili kisela crvena paprika
Priprema:
Skuvajte pirinač, ocedite i ohladite. Kikiriki iseckajte, papriku takodje iseckajte na kockice. Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite, po želji dodajte seckani peršun i sve lepo izmešajte. Ohladite pre serviranja.
Takodje, moja preporuke za posno slavsko predjelo su:
Suve paprike sa kupusom
Pihtije od boba
Ne znam kakvog je ukusa pravi žerbo kolač. Nisam jela. Nisam ni pravila. Ali je posan izuzetno bogat i ukusan kolač. Dugo sam imala pravu malu fobiju od korica koje se tanko razvlače i peku u ili na okrenutom plehu. Sve dok prošle godine nisam rešila da se oprobam baš na ovom kolaču. Uspeh nije izostao. Opšti zaključak je da nikakva posebna majstorija nije potrebna, samo malo strpljenja i umešnosti. Svaki minut uloženog truda na kraju se višestruko isplati. Kao nagradu za svoj rad i trud dobijete veoma izdašan kolač, sa punim ukusom oraha. A što je najbolje u svemu, može da stoji danima, sve je bolji i bolji.
Potrebno je:
(original recepta)
250 ml kisele vode
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
2 dl ulja
oko 500 g brašna
250 gr mlevenih oraha
250 gr šećera (od toga 50 g aromatičnog, kolač miriše fantastično sa njim;))
12 prepunih kašika džema od kajsije za premazivanje kora
Priprema:
Počeo je veliki božićni post. Verovatno se neki od vas pridržavaju posta, a sasvim sigurno mnogi slave jednu od mnogobrojnih slava koje padaju u doba posta. Predložiću vam nekoliko recepata za posno slavsko predjelo. Razne salate sa tunjevinom, pirinčem i povrćem, uz malo kiflica, posnih štapića i pita
Ne znam kakvog je ukusa pravi žerbo kolač. Nisam jela. Nisam ni pravila. Ali je posan izuzetno bogat i ukusan kolač. Dugo sam imala pravu malu fobiju od korica koje se tanko razvlače i peku u ili na okrenutom plehu. Sve dok prošle godine nisam rešila da se oprobam baš na ovom kolaču. Uspeh nije izostao. Opšti zaključak je da nikakva posebna majstorija nije potrebna, samo malo strpljenja i umešnosti. Svaki minut uloženog truda na kraju se višestruko isplati. Kao nagradu za svoj rad i trud dobijete veoma izdašan kolač, sa punim ukusom oraha. A što je najbolje u svemu, može da stoji danima, sve je bolji i bolji.
Suve paprike sa kupusom
Pihtije od boba
Posne žerbo kocke
Ne znam kakvog je ukusa pravi žerbo kolač. Nisam jela. Nisam ni pravila. Ali je posan izuzetno bogat i ukusan kolač. Dugo sam imala pravu malu fobiju od korica koje se tanko razvlače i peku u ili na okrenutom plehu. Sve dok prošle godine nisam rešila da se oprobam baš na ovom kolaču. Uspeh nije izostao. Opšti zaključak je da nikakva posebna majstorija nije potrebna, samo malo strpljenja i umešnosti. Svaki minut uloženog truda na kraju se višestruko isplati. Kao nagradu za svoj rad i trud dobijete veoma izdašan kolač, sa punim ukusom oraha. A što je najbolje u svemu, može da stoji danima, sve je bolji i bolji.
Sledeći
na mom popisu za isprobavanje je kolač upravo sa sličnim takvim
koricama, čuvena madjarica. Nadam se uspehu. Ali o tom potom, prvo da
prodje slava i sva gužva oko nje. Ove žerbo kocke sam upravo danas
napravila za predstojeću slavu, slike pripreme su "taze", ali još nisam
stigla da ih isečem pa zato prilažem slike od prošle godine, da vas ne
zbuni ovaj novogodišnji dekor ;)
Potrebno je:
(original recepta)
250 ml kisele vode
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
2 dl ulja
oko 500 g brašna
250 gr mlevenih oraha
250 gr šećera (od toga 50 g aromatičnog, kolač miriše fantastično sa njim;))
12 prepunih kašika džema od kajsije za premazivanje kora
Priprema:
Kiselu
vodu malo zagrejte pa rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite
da se aktivira. Dodajte ulje i umesite mekano testo uz postepeno
dodavanje brašna. Testo podelite na 5 jednakih loptica (možete ih
izmeriti na vagici kako bi bile baš iste težine i iste debljine kasnije
kad se ispeku). Razvite prvu koru tanko i prebacite je u pleh dimenzija
25x33cm koji ste obložili pek papirom.
Moj
postupak razvijanja kora išao je ovako: Pleh sam obložila papirom.
Poseban papir sam izmerila na željenu dimenziju, odsekla malo veće
dimenzije od izmerenih i preklopila ga oblikujući buduću koru (sl.1.).
Na njemu sam u okviru preklopljenih ivica razvijala koru. Zatim sam
preko te kore postavila papir dimenzija malo većih nego što je sama
kora, prešla lagano oklagijom preko (sl.2.), okrenula koru zajedno sa
oba papira i odlepila onaj na kome sam razvijala pa prebacila na pleh, a
zatim lagano odlepila papir za prebacivanje (sl.3.) koji sam posle
koristila za prebacivanje svih pet kora. Veoma jednostavno, mada sam ga
ja možda malo uplela :D Kore su fine za rad, masne su i ne lepe se za
papir, lako ih je prebaciti u pleh. Ne klize sa papira pa nema bojazni
da će u toku prebacivanja skliznuti.
Kako
koju koru stavite u pleh, tako je namažite sa po 3 prepune kašike džema
od breskve ili kajsije (sl.4.) i posipite mešavinom šećera i mlevenih
oraha (sl.5.). Ukoliko ste napravili svoj aromatični šećer,
obavezno ga upotrebite u ovom kolaču, pomešajte ga zajedno sa mlevenim
orasima i šećerom i tu mešavinu podelite na 4 jednaka dela pa posipajte
preko kora. Redjajte kore i fil, a zadnju koru ne premazujte već je samo
izbockajte viljuškom odozgo kako u toku pečenja ne bi popucala i
podigla se (sl.6.).
Pecite
kolač u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 25 minuta. Možete g preliti
glazurom od čokolade odozgo, ali lično smatram da nema potrebe, i ovako
je sasvim lep kolač. Ostavite da se ohladi pa isecite na kocke. Najbolje
je napraviti ga par dana ranije, jer tada kore budu vlažnije i
sočnije.
Šarena oblanda
U prošlom postu
obećala sam vam recept za jednu odličnu oblandu. I evo ga! Recept je za
svaku preporuku, isproban sa moje strane i biće ponovljen sigurno još
koji put. A oblanda je dekorativna i veoma ukusna, sa orasima, keksom i
čokoladom, relativno jednostavne pripreme i fantastičnog ukusa.
Sledi recept...
Potrebno je:
3
dl mleka
300
g šećera
250
g margarina
300
g mlevenog keksa
300
g mlevenih oraha
100
g čokolade za kuvanje
1
vanil šećer
1
veće pakovanje oblande
Priprema:
U
šerpu stavite mleko sa šećerom i prokuvajte ga. Dodajte margarin i mešajući
otopite. Sklonite sa ringle pa dodajte keks i orahe. Sve dobro izmešajte. Smesu
podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu,
promešajte da se lepo sjedine, a u drugi deo dodajte vanil šećer i dobro
promešajte.
Dok
je fil vruć filujte oblandu naizmenično tamnim i svetlim filom. Fila ima taman
toliiko da premažete po dva lista u tankom sloju. Odozgo stavite peti list i
oklagijom pređite preko da bi lepo spojili listove sa filom, ali sasvim lagano,
ne pritiskajte previše. Pokrijte oblandu folijom i opteretite je nekim čvrstim
predmetom odozgo, pa je ostavite da se stegne. Isecite je tek sutradan i
poslužite.
Predlog menija za posnu slavu
Ovo
je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu
slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i
kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju
slavu
Posni sitni kolači
Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače.
Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma
lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno
druženje uz kaficu.
Predlozi za posno predjelo
Počeo je veliki božićni post. Verovatno se neki od vas pridržavaju posta, a sasvim sigurno mnogi slave jednu od mnogobrojnih slava koje padaju u doba posta. Predložiću vam nekoliko recepata za posno slavsko predjelo. Razne salate sa tunjevinom, pirinčem i povrćem, uz malo kiflica, posnih štapića i pita
Posne žerbo kocke
Ne znam kakvog je ukusa pravi žerbo kolač. Nisam jela. Nisam ni pravila. Ali je posan izuzetno bogat i ukusan kolač. Dugo sam imala pravu malu fobiju od korica koje se tanko razvlače i peku u ili na okrenutom plehu. Sve dok prošle godine nisam rešila da se oprobam baš na ovom kolaču. Uspeh nije izostao. Opšti zaključak je da nikakva posebna majstorija nije potrebna, samo malo strpljenja i umešnosti. Svaki minut uloženog truda na kraju se višestruko isplati. Kao nagradu za svoj rad i trud dobijete veoma izdašan kolač, sa punim ukusom oraha. A što je najbolje u svemu, može da stoji danima, sve je bolji i bolji.
Sitni kolači
Počela
je sezona slava pa ću vam predstaviti nekoliko vrsta provereno dobrih
sitnih kolača koje možete pripremiti za posluženje. Ovo su uglavnom
posni kolači, ali naći će se tu i poneki masni ;)
Recepti obeleženi zvezdicom (*) su posni ili se mogu upotrebom posne čokolade, keksa i slično, preobratiti u posne.
Recepti obeleženi zvezdicom (*) su posni ili se mogu upotrebom posne čokolade, keksa i slično, preobratiti u posne.
Нема коментара:
Постави коментар