Kobasice na jastučetu od testa
Engleski specijalitet koji se originalno priprema ovako: kobasice se peku na roštilju, a testo se stavi ispod rešetke da na njega kaplje mast, dok se istovremeno peče.
Ovo je moja verzija....
Sastojci
125 g brašna, 1/2 kašikice praška za pecivo, 1/2 kašikice soli, 2 jajeta, 300 ml mleka, 3 kašike svinjske masti, 600 g svinjskih kobasica
Priprema
1
izmešati brašno, prašak za pecivo i so, pa dodati jaja i mleko i dobro izmešati. Ostaviti testo da se odmori oko 20 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni. 2. Svinjsku mast staviti u pleh i u zagrejanu rernu. Probosti kobasice viljuškom na par mesta, pa ih staviti na vrelu mast, da se peku u rerni dok ne porumene. Izvaditi kobasice, pa u masnoću od pečenja kobasica uliti testo. Ponovo staviti kobasice, preko testa, i sve peći 30-40 minuta.
Testo treba da bude sočno i vazdušasto, ali sa hrskavom koricom.
Engleski specijalitet koji se originalno priprema ovako: kobasice se peku na roštilju, a testo se stavi ispod rešetke da na njega kaplje mast, dok se istovremeno peče.
Ovo je moja verzija....
Sastojci
125 g brašna, 1/2 kašikice praška za pecivo, 1/2 kašikice soli, 2 jajeta, 300 ml mleka, 3 kašike svinjske masti, 600 g svinjskih kobasica
Priprema
1
izmešati brašno, prašak za pecivo i so, pa dodati jaja i mleko i dobro izmešati. Ostaviti testo da se odmori oko 20 minuta. Zagrejati rernu na 200 stepeni. 2. Svinjsku mast staviti u pleh i u zagrejanu rernu. Probosti kobasice viljuškom na par mesta, pa ih staviti na vrelu mast, da se peku u rerni dok ne porumene. Izvaditi kobasice, pa u masnoću od pečenja kobasica uliti testo. Ponovo staviti kobasice, preko testa, i sve peći 30-40 minuta.
Testo treba da bude sočno i vazdušasto, ali sa hrskavom koricom.
Zalivena pita s mesom ....
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu, preporučujem Tri srca
za fil
500 g mlevenog mesa
2 glavice luka, oko 200 g
50-100 ml ulja
1 ravna kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice bibera
za preliv
4 jaja
1 čaša kiselog mleka
200 ml kisele ili obične vode
50 ml ulja
1/2 kašičice soli
Postupak pripreme
http:// mamajacooks.blogspot.com/ 2014/02/ zalivena-pita-sa-mesom.html
http:// prekratakdan.blogspot.com/ 2014/03/ zalivena-pita-s-mesom.html
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu, preporučujem Tri srca
za fil
500 g mlevenog mesa
2 glavice luka, oko 200 g
50-100 ml ulja
1 ravna kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice bibera
za preliv
4 jaja
1 čaša kiselog mleka
200 ml kisele ili obične vode
50 ml ulja
1/2 kašičice soli
Postupak pripreme
http://
http://
Varivo s mesnim okruglicama ...
Sastojci
1kg krompira
2 velike prase(poriluk)
3 mrkve
malo celera
šaka bosiljka svežeg
1 kašika paradajz pirea
so ,vegeta ,ulje
za okruglice
300g mlevenog mesa
1 jaje
brašno po potrebi
2 čena belog luka
ulje biber ,so
i još
1 kašika brašna
1 kašika mlevene crvene paprike
Priprema
Mleveno meso staviti u dublju zdelu,pa dodati jaje ,naseckan beli luk ,posoliti i pobiberiti ,zatim dodati 2 kašike ulja i brašna da to sve poveže(1-2 kašike).Smesu izraditi rukom i pokriti folijom i ostaviti da malo odstoji.
Prasu (poriluk)oprati i iseći na krupnije komade.Isto uraditi i sa mrkvom i celerom.Sve staviti u nauljenu šerpu i neka se dinsta na laganoj vatri.Krompir oguliti i iseći na kocke i njega dodati u šerpu ,malo posoliti ,dodati i jednu kašiku vegete.Nekoliko minuta dinstati lagano miešajući da se povrće ne uhvati za dno šerpe ,pa sve podliti sa vodom .Neka vode bude dva prsta iznad krompira.Sve to sada ostaviti da krcka na laganoj vatri.
Od pripremljene smese pravimo male okruglice ,otprilike jedan zalogaj svaka,uvaljamo ih u brašno i pržimo u tavi na malo ulja.Stalno ih okrećući pržimo dok ne porumene,pa im dodamo jednu kašiku brašna i jednu kašiku crvene slatke paprike.Sve još malo propržimo ,ali pazeći da crvena paprika ne izgori i sadržaj tave onako vruć istresemo u šerpu sa krompirom.
Lagano promiešamo pa dodamo šaku isečenog bosiljka i jednu kašiku paradajz pirea i kuvamo još malo ,otprilike 10 minuta.Probamo da li je sve kuvano i dobro začinjeno pa jelo završimo po želji.Ako treba još vode ili začina to odredite sami po vašem ukusu.
Sastojci
1kg krompira
2 velike prase(poriluk)
3 mrkve
malo celera
šaka bosiljka svežeg
1 kašika paradajz pirea
so ,vegeta ,ulje
za okruglice
300g mlevenog mesa
1 jaje
brašno po potrebi
2 čena belog luka
ulje biber ,so
i još
1 kašika brašna
1 kašika mlevene crvene paprike
Priprema
Mleveno meso staviti u dublju zdelu,pa dodati jaje ,naseckan beli luk ,posoliti i pobiberiti ,zatim dodati 2 kašike ulja i brašna da to sve poveže(1-2 kašike).Smesu izraditi rukom i pokriti folijom i ostaviti da malo odstoji.
Prasu (poriluk)oprati i iseći na krupnije komade.Isto uraditi i sa mrkvom i celerom.Sve staviti u nauljenu šerpu i neka se dinsta na laganoj vatri.Krompir oguliti i iseći na kocke i njega dodati u šerpu ,malo posoliti ,dodati i jednu kašiku vegete.Nekoliko minuta dinstati lagano miešajući da se povrće ne uhvati za dno šerpe ,pa sve podliti sa vodom .Neka vode bude dva prsta iznad krompira.Sve to sada ostaviti da krcka na laganoj vatri.
Od pripremljene smese pravimo male okruglice ,otprilike jedan zalogaj svaka,uvaljamo ih u brašno i pržimo u tavi na malo ulja.Stalno ih okrećući pržimo dok ne porumene,pa im dodamo jednu kašiku brašna i jednu kašiku crvene slatke paprike.Sve još malo propržimo ,ali pazeći da crvena paprika ne izgori i sadržaj tave onako vruć istresemo u šerpu sa krompirom.
Lagano promiešamo pa dodamo šaku isečenog bosiljka i jednu kašiku paradajz pirea i kuvamo još malo ,otprilike 10 minuta.Probamo da li je sve kuvano i dobro začinjeno pa jelo završimo po želji.Ako treba još vode ili začina to odredite sami po vašem ukusu.
Heljdija - heljdopita
Pileci martas ...
Sastojci:
1 pilece belo meso bez kostiju
1 veci luk
1 kasicica vegete
1 veza persunovog lista ili 2 kasike suvog
2 ravne kasike brasna
1/2 kasicice bibera
1 kasicica slatke aleve paprike
Priprema:
Na malo ulja izdinstati sitno iseckan luk. Dodati na kockice iseckano belo meso, vegetu i soli po ukusu. Zatim dodati persunov list i naliti vode da prekrije meso. Kuvati na laganoj vatri dok meso ne omeksa.
Brasno, biber i alevu papriku razmutiti sa otprilike pola decilitra vode, smesa treba da bude gustine kao smesa za palacinke. Sipati tecnost u kuvano jelo i pustiti da krcka jos desetak minuta, povremeno promesati.
Posluziti uz kuvanu palentu ili pirinac.
Sastojci:
1 pilece belo meso bez kostiju
1 veci luk
1 kasicica vegete
1 veza persunovog lista ili 2 kasike suvog
2 ravne kasike brasna
1/2 kasicice bibera
1 kasicica slatke aleve paprike
Priprema:
Na malo ulja izdinstati sitno iseckan luk. Dodati na kockice iseckano belo meso, vegetu i soli po ukusu. Zatim dodati persunov list i naliti vode da prekrije meso. Kuvati na laganoj vatri dok meso ne omeksa.
Brasno, biber i alevu papriku razmutiti sa otprilike pola decilitra vode, smesa treba da bude gustine kao smesa za palacinke. Sipati tecnost u kuvano jelo i pustiti da krcka jos desetak minuta, povremeno promesati.
Posluziti uz kuvanu palentu ili pirinac.
Salata od šargarepe i pečenih paprika ,,,,
Čak i ako niste ljubitelji šargarepe, ovakva salata bi vam se sigurno svidela. Dinstana šargarepa, uz dodatak pečenih paprika, belog luka, malo ljutih papričica, pa sve fino zakiseljeno ...
Potrebno je za 4 velike tegle:
2kg šargarepe
1 i 1/2kg sveže paprike (15-20 pečenih)
200ml vode
200ml ulja
20-30ml esencije, zavisi koliko volite kiselo
1 šoljica od kafe (70ml) šećera
3 ravne kašičice soli ili po ukusu
2 veće glavice belog luka
1-2 vezice sitnog peršunovog lista, zavisi od veličine vezice i vašeg ukusa. ja stavim dve veće veze
4 veće feferone ili desetak celih ljutih papričica (ljuto se može izostaviti)
Priprema:
Paprike ispeći, oljuštiti (ili iskoristiti zamrznute) pa iscepkati prvo na trake, a zatim iseći na manje komade.
Šargarepu oljuštiti i iseckati na kolutove, debljine oko pola centimetra. Dinstati šargarepu na tihoj vatri sa vodom i uljem i 2 kašičice soli, dok skoro sva tečnost ne ispari i šargarepa ne omekša.
Dok se šargarepa dinsta, iseckati sitno beli luk, pa izmešati sa seckanim paprikama. Peršunu odstraniti peteljke, pa i njega sitno iseckati i dodati paprikama. Iseckati sitno i dodati feferone. feferonama možete odstraniti semenke, da bi bilo manje ljuto.
Kada se šargarepa skuvala, dodati šećer, iseckane paprike izmešane sa belim lukom, peršunom i ljutim paprikama, još jednu kašičicu soli (izmešati pa probati da li je dovoljno slano) pa sve dobro izmešati na ringli i još malo prokuvati. Skloniti sa ringle, dodati esenciju i sve dobro izmešati, pa ostaviti da se potpuno ohladi.
http://
http://
Kolač od višanja s biskvitom od pudinga
ZA BISKVIT
3 vrećice pudinga od čokolade
1 vrećica pudinga od vanilije
1 vrećica praška za pecivo
1 šalica smeđeg šećera
5 jaja
1 šalica ulja
ZA NADJEV
koristila sam zaleđene višnje kao otprilike 2 teglice
2 vrećice pudinga od vanilije
400 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
strugana čokolada
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjelu staviti prašak za puding, prašak za pecivo, šećer, jaja i ulje te sve zajedno smiksati. Biskvitnu smjesu razmazati po limu obloženom papirom za pečenje i staviti peći 15-tak minuta. Višnje ako su zaleđene prokuhati i u soku od višanja (600 ml) zakuhati puding. U vrući žele dodati višnje i još onako toplo namazati po biskvitu. Pustiti da se ohladi pa istući vrhnje i nanijeti šlag. Sve ukrasiti struganom čokoladom.
http:// prekratakdan.blogspot.com/ 2014/09/ kolac-od-visanja-s-biskvito m-od-pudinga.html
ZA BISKVIT
3 vrećice pudinga od čokolade
1 vrećica pudinga od vanilije
1 vrećica praška za pecivo
1 šalica smeđeg šećera
5 jaja
1 šalica ulja
ZA NADJEV
koristila sam zaleđene višnje kao otprilike 2 teglice
2 vrećice pudinga od vanilije
400 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
strugana čokolada
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjelu staviti prašak za puding, prašak za pecivo, šećer, jaja i ulje te sve zajedno smiksati. Biskvitnu smjesu razmazati po limu obloženom papirom za pečenje i staviti peći 15-tak minuta. Višnje ako su zaleđene prokuhati i u soku od višanja (600 ml) zakuhati puding. U vrući žele dodati višnje i još onako toplo namazati po biskvitu. Pustiti da se ohladi pa istući vrhnje i nanijeti šlag. Sve ukrasiti struganom čokoladom.
http://
Sladoled sa suvim grožđem i orasima
Potrebno:
-300 ml punomasnog mleka
-250 ml neutralne slatke pavlake min.30%m.m.
-2 kesice vanilin secer
-4 zumanca
-40 gr secera
-50 gr suvog grozdja
-50 gr seckanih oraha
i jos:
-1 solja vode
-molo ruma ( arome )
Priprema:
Pomesati mleko i pavlaku pa zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja. Zumanca umutiti sa secerom, dodati kljucalo mleko, a zatim sve zajedno vratiti na sporet i kuvati jos par minuta, dok smesa ne pocne da se zgusnjava. Skloniti sa strane i ostaviti da se potpuno ohladi.
Suvo grozdje preliti soljom vodom, dodati aromu ruma i ostaviti da se natopi oko pola sata, a zatim ga dobro procediti.
Ohladjenu smesu sa zumancima sipati u aparat za sladoled i hladiti oko 30 minuta. Nakon 25 minuta dodati suvo grodje i orahe. Sladoled sipati u hermeticki zatvorenu posudu i ostaviti jos sat-dva u zamrzivac, a zatim sluziti.
Ako nemate aparat za sladoled, onda u ohladjenu smesu sa zumancima dodati orahe i suvo grozdje, sipati u hermeticki zatvorenu posudu i ostaviti u zamrzivac 4-5 sati, s'tim sto je potrebno svakih pola sata-sat, promesati sladoled kako bi ste sprecili kristalizaciju.
http://
Pita sa tikvicama ...
jos jedna odlicna pita.
Potrebno:
-1 tikvica
-100 gr feta sira
-100 gr rendanog emmentala
-2 jaja
-2 kašike ulja
-150 ml mleka
-200 gr brasna
-1/2 praška za pecivo
-sol, biber
Oljustiti tikvicu i izrendati je. Ostaviti par minuta da pusti "sok", a zatim dobro iscediti. Fetu iseci na male kockice.
Jaja umutiti sa mlekom i uljem. Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo, rendanu (dobro iscedjenu) tikvicu i obe vrste sira. Dodati sol, biber i peci na 180 °C izmedju 45 minuta i sat vremena.
http://
Jednostavan čokoladni kolač "na šalice"
Nemam vremena. Žurim!
I tako stalno.
Ostavljam vas, zato, s jednim brzim receptićem kojeg možete "smućkati" u dva-tri poteza i eto - sočno, čokoladno, fiinog okusa, lijepo se reže i spremno je za čas.
Sastojci
2 cijela jaja
2 šalice naribanih jabuka ili mrkve
1 šalica šećera
1 šalice griza ili pola šalice griza, pola šalice integralnog brašna
1 šalica mljevenih oraha/lješnjaka/badema
1 šalica mlijeka
0,5 šalice ulja
1 žlica kakao praha
1 kesica praška za pecivo
100 g višanja (nije obavezno)
Jaja dobro izmiksajte sa šećerom - da postanu pjenasta. Dodajte mlijeko, ulje, kakao. Promiješajte. Zatim dodajte jabuke, orahe, griz, prašak za pecivo i višnje. Sve promiješajte lagano, da se sjedini.
Izlijte u pripremljen kalup i pecite na 180°C. Čačkalicom isprobajte je li kolač pečen.
Čokoladna glazura
100 g čokolade
70 g maslaca
Maslac i čokoladu otopite na pari.
Još topli kolač prelijte glazurom. Ostavite da se ohladi.
http:// sweetheartsweets.blogspot.c om/2014/02/ jednostavan-cokoladni-kolac -na-salice.html
Nemam vremena. Žurim!
I tako stalno.
Ostavljam vas, zato, s jednim brzim receptićem kojeg možete "smućkati" u dva-tri poteza i eto - sočno, čokoladno, fiinog okusa, lijepo se reže i spremno je za čas.
Sastojci
2 cijela jaja
2 šalice naribanih jabuka ili mrkve
1 šalica šećera
1 šalice griza ili pola šalice griza, pola šalice integralnog brašna
1 šalica mljevenih oraha/lješnjaka/badema
1 šalica mlijeka
0,5 šalice ulja
1 žlica kakao praha
1 kesica praška za pecivo
100 g višanja (nije obavezno)
Jaja dobro izmiksajte sa šećerom - da postanu pjenasta. Dodajte mlijeko, ulje, kakao. Promiješajte. Zatim dodajte jabuke, orahe, griz, prašak za pecivo i višnje. Sve promiješajte lagano, da se sjedini.
Izlijte u pripremljen kalup i pecite na 180°C. Čačkalicom isprobajte je li kolač pečen.
Čokoladna glazura
100 g čokolade
70 g maslaca
Maslac i čokoladu otopite na pari.
Još topli kolač prelijte glazurom. Ostavite da se ohladi.
http://
Bicikl kolač ...
Sastojci
Rolice:
300 g brašna
4 žumanjka
1 žlica šećera
7 žlica mlijeka
pola praška za pecivo
100 g margarina
pekmez po želji (koristila sam od dunja i jabuka)
Biskvit:
4 bjelanjka
150 g šećera
200 g oraha
2 žlice brašna
pola praška za pecivo
Fil:
500 ml mlijeka
6 žlica brašna
150 g margarina
180 g šećera
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
malo vode
Priprema
Rolice:
Zamijesiti prhko tijesto od navedenih sastojaka te podjeliti na 4 jednaka djela. Svaki dio razvaljati, ravnormjerno namazati pekmezom te lijevu i desnu stranu do sredine zarolati. Staviti u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju.
Biskvit:
Bjelanjke izmutiti do pola i dodati šećer. U dobro umućene bjelanjke umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe. Smjesu za biskivt preliti preko rolica i sve zajedno staviti peći na 175°C, 20 do 25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Fil:
Brašno šećer i vanilin šećer pomješati sa malo mlijeka te smjesu dodati u zavrelo mlijeko. Mutiti sa mikserom dok ne bude gusto. Makniti za štednjaka i ostaviti da se ohladi. U izmućeni margarin dodati ohlađen fil. Fil premazati preko ohlađenog biskvita i preko fila staviti glazuru od čokolade.
http://
Kolač sa jabukama...
Sastojci
Tijesto 4 jaja
1.5 šalica od 2dcl šećera
3.5 šalice brašna
2 šalice mlijeka
1 šalica ulja
1 prašak za pecivo
malo soli
tepsija 30x40
Nadjev 1 kg jabuka
5 žlica šećera
10 dkg oraha
malo cimeta
rum
1 kesica vanilin šećera
Priprema
Izgratane jabuke izdinsati 5-10 min
Dodati ostale sastojke i ohladiti.
Sastojke za tijesto izmiksati.Pola tijesta uliti u tepsiju i zapeči 10 min.Dodati dinstane jabuke i preliti ostatkom tijesta.
Švedske mesne okruglice...
Sastojci:
(za 30ak okruglica)
400 g mljevenog mesa (pola junetine, pola svinjetine)
1 jaje
1 manja glavica luka
1 žličica nasjeckanog kopra
1 žličica nasjeckanog peršinovog lista
100 g krušnih mrvica
100-120 ml mlijeka
sol
papar
ulje
maslac
1 žlica oštrog brašna
1 žličica mljevenih sušenih vrganja
500 ml mesnog temeljca
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu, dodajte sitno narezani luk, jaje, peršin, kopar, krušne mrvice, mlijeko, sol i papar i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
Od ove smjese vlažnim rukama formirajte okruglice veličine oraha.
U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite okruglice do zalatnosmeđe boje. Izvadite okruglice na tanjur a u tavu dodajte žlicu brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite jer brašno treba ostati svijetlo. Ulijte mesni temeljac, dodajte žličicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte. U tavu s umakom dodajte mesne okruglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još 20ak minuta.
Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara (volite li više rjeđeg umaka, dodajte više juhe/temeljca).
Poslužite s pireom od krumpira i svježom miješanom salatom.
http://
Burek s mesom,,,,
probajte i ovakav burek koji sam pronasla na ovom odlicnom blogu...uzivajte...
Sastojci:
500 g tanjih kora (za pite i savijače)
250-300 g mljevenog mesa (junetine)
2 glavice luka
ulje
sol
svježe mljeveni crni papar
250 ml mlake vode
50 ml ulja
žličica soli
Priprema:
U većoj tavi, na malo ulja, pirjajte sitno narezani luk. Kada luk malo smekša dodajte meso i pirjajte, uz miješanje, 15ak minuta. Posolite i popaprite (ja stavim dosta svježe mljevenog crnog papra).
U lončić s toplom vodom dodajte ulje i sol pa promiješajte.
Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem, na dno složite 3-4 kore, tako da kore prelaze preko ruba tepsije (vidi se na slikama) a svaku malo poškropite pripremljenom mješavinom vode i ulja.
Ostatak kora iskidajte na manje, nejednake komade.
Stavite red zgužvanih, iskidanih kora, poškropite ih pripremljenom vodom, po njima rasporedite dio mesnog nadjeva i tako u slojevima stavljajte dok ne iskoristite sve sastojke, ostavite samo 2-3 žlice vode za kraj. Može vam se učiniti da imate previše vode, ali ta količina je potrebna kako kore ne bi ostale suhe.
Zadnji sloj mesa preklopite onim korama koje su ostale izvan ruba tepsije, poškropite preostalom vodom pa stavite burek u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180°C, dok burek ne primi finu boju.
Kada je burek pečen, izvadite ga iz pećnice, preko posude u kojoj ste ga pekli stavite veliki ravni tanjur pa preokrenite tako da burek ostane na tanjuru, režite nakon 10ak minuta.
http://
Kolač sa višnjama
Sastojci
fil od višanja
500 gr. oceđenih višanja iz kompota
5 dcl. soka iz kompota
2,5 dcl vode
150 gr. griza
od 150 do 180 gr. šećera, zavisi koliko je kompot sladak
žuti fil
2 pudinga od vanile
3 kašike šećera
7,5 dcl mleka
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca
200 gr. šećera u prahu
oko 150 gr. petit keksa za podlogu
2 šlaga
Priprema
5 dcl soka iz kompota i 2,5 dcl. vode staviti da prokuva. Ukuvati griz, i posle desetak minuta kuvanja dodati šećer i višnje. Posle minut, dva, skinuti sa vatre, sipati preko keksa i ostaviti da se ohladi.
žuti fil
Skuvati pudinge sa 3 kašike šećera i vanilin šećerom i ostaviti da se ohlade. Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa pudingom muteći mikserom velikom brzinom. Rasporediti preko fila od višanja , staviti i šlag preko i ostaviti u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Dimenzije tepsije - 23x32 cm.
http://www.maminajela.com/
Dankin kolač - Marcipan
Ne znam da li ovaj kolač ima neke veze sa Dankom iz pesme, ali pod tim nazivom ja ga imam preko tridesetak godina, iz onih vremena recepata " na šoljice".
Kolač je stvarno jedan od zahvalnijih za pravljenje, jednostavan postupak, relativno jeftin, super ukusan, lepo izgleda, jako lepo i lako se seče. Kada vam treba više kolača za veća slavlja obavezno ga uvrstite u planove, nećete se pokajati. I još nešto, nema okrajaka, fil se spusti malo sa strane pa su okrajci sočni. Na fotografiji, prvi i treći kolač su okrajci.
Sastojci
mere su malim šoljicama za kafu, od 1 dcl.
kora
3 jaja
5 šoljica šećera
4 šoljice mleka
2 soljice ulja
5 šoljica brašna
1 šoljica mlevenih oraha
2 kašike kakao
1 prašak za pecivo
fil
14 kašika šećera
7 punih kašika vode
60 gr. čokolade
125 gr. maslaca ili margarina
4 šoljice mlevenih oraha
Postupak
kora
U posudu za mešanje staviti odmah sve sastojke, izmešati mikserom, sipati u podmazan i brašnom posut pleh, 23x32 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ostaviti da se prohladi.
Fil
staviti šećer i vodu da prokuva na srednjoj temperaturi. Mešati da se šećer istopi. Dodati maslac, čokoladu i orahe, izmešati i ostaviti da se prohladi. Vodu i šećer ne treba kuvati dugo, samo da se šećer istopi.
Preliti fil preko prohlađene kore i ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći.
http://www.maminajela.com/ 2012/10/dankin-kolac.html
Ne znam da li ovaj kolač ima neke veze sa Dankom iz pesme, ali pod tim nazivom ja ga imam preko tridesetak godina, iz onih vremena recepata " na šoljice".
Kolač je stvarno jedan od zahvalnijih za pravljenje, jednostavan postupak, relativno jeftin, super ukusan, lepo izgleda, jako lepo i lako se seče. Kada vam treba više kolača za veća slavlja obavezno ga uvrstite u planove, nećete se pokajati. I još nešto, nema okrajaka, fil se spusti malo sa strane pa su okrajci sočni. Na fotografiji, prvi i treći kolač su okrajci.
Sastojci
mere su malim šoljicama za kafu, od 1 dcl.
kora
3 jaja
5 šoljica šećera
4 šoljice mleka
2 soljice ulja
5 šoljica brašna
1 šoljica mlevenih oraha
2 kašike kakao
1 prašak za pecivo
fil
14 kašika šećera
7 punih kašika vode
60 gr. čokolade
125 gr. maslaca ili margarina
4 šoljice mlevenih oraha
Postupak
kora
U posudu za mešanje staviti odmah sve sastojke, izmešati mikserom, sipati u podmazan i brašnom posut pleh, 23x32 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ostaviti da se prohladi.
Fil
staviti šećer i vodu da prokuva na srednjoj temperaturi. Mešati da se šećer istopi. Dodati maslac, čokoladu i orahe, izmešati i ostaviti da se prohladi. Vodu i šećer ne treba kuvati dugo, samo da se šećer istopi.
Preliti fil preko prohlađene kore i ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći.
http://www.maminajela.com/
Mekani medenjaci ...
Sastojci
Potrebno je
4 jaja
250 gr secera
6 kasika meda
600 gr brasna(meni je proslo vise mozda oko 800)
2 kasicice sode
1 kasicica cimeta
Glazura
1 bjelance
150 gr prah secera
1 kaiska soka od limuna
2 kasike vode
10 klincica(mljevenih)
..........................
http://
Kolač sve po dva....
iz mamine sveske
Sastojci
2 jaja
200 g šećera
200 ml ulja
200 ml mleka
200 g mlevenih oraha
200 g Pšeničnog griza
200 g brašna
2 naribane jabuke
1 Prašak za pecivo
1 Vanilin šećer
malo ruma
50 g Džema od kajsija
50 g naseckanih oraha
1
U odgovarajućoj zdeli penasto izmešajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mleko, orahe, gris i brašno koje ste pomešali s praškom za pecivo.
2
Na kraju umešajte naribane jabuke i rum pa smesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh (veličine 20×35 cm).
3
Pripremljenu smesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta.
4
Pečeni kolač premažite džemom i pospite naseckanim orasima.
BECAR SNITE
Krema I :
250gr suhih smokava
100gr grozdica
150gr secera u prahu
2zlice cvrstog pekmeza
kora i sok od jedne ne prskane narance
Pripremiti 4 lista oblatne.
Samljeti smokve,grozdice i narancu,dodati pekmez i secer,pa sve izmijesati.
Kremom premazati jedan list oblatne i pokriti drugim listom oblatne.
Krema II :
250gr oraha
250gr secera u prahu
120ml mlijeka
1 zlica ruma
Mljevene orahe i secer preliti vrelim mlijekom i rumom.Ohladiti kremu,pa njome premazati drugi list oblatne i pokriti trecim listom.
Krema III:
4 zumanjka
150gr secera u prahu
sok od pola limuna
150gr maslaca
Zumanjke i secer kuhati na pari.
U ohladeno dodati izradeni maslac i sok od pola limuna.
Kremom premazati trecu oblatnu i pokriti cetvrtim listom oblatne,tako da glatka strana bude okrenuta prema gore.
http://
Čokoladni kolaČ sa kikirikijem...
Sastojci
Biskvit
10 bjelanjaka
20 dag šećera
1 velika žlica kakaa
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
10 dag mljevenog neslanog kikirikija
Krema
10 žumanjaka
20 dag šećera
20 dag čokolade za kuhanje
20 dag maslaca
10 dag sjeckanog kikirikija
1 vanilin šećer
Glazura
20 dag čokolade za kuhanje
malo margarina
4 žlice ulja
5 dag sjeckanog kikirikija
Priprema
Bjelanjke izmiksati sa šećerom u glatku smjesu. Izmiksaloj smjessi dodati žlicu ulja te izmješano brašno, kikiriki, kakao i prašak za pecivo.Smjesu izliti u lim veličine 30x40 cm. Ravnomjerno poravnati i ispeći. Gotov je kad čačkalica zabodena u njega izlazi suha.
Dok se biskvit hladi napraviti kremu miksajući žumanjke i šećer na pari. Miksati dok smjesa ne postane lagano gusta (ja sam je kuhala 10 min). Gotovu kremu skinuti s pare i dodati čokoladu. Miješati dok se ne otopi, a zatim dodati maslac i vanilin šećer pa dobro izraditi mikserom.
Na kraju umiješati sjeckani kikiriki i premazati preko kolača. Ohladiti.
Za glazuru na pari otopiti čokoladu s malo margarina i uljem. Preliti preko kreme pa posuti sjeckanim kikirikijem. Kikiriki možete umiješati i u glazuru pa tek onda premazati kolač. Ostaviti u hladnjak preko noći.
Rol baklava ...
Sastojci
1 pakovanje tankih kora za baklavu
250 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha ( ili mešavina koštunjavih plodova )
150 ml ulja ili putera + 100 ml za prelivanje
Sastojci za sirup/agdu:
800 g šećera
600 ml vode
1 manji limun
1 mahuna vanile
Priprema
1
Uzeti jednu koru i četkicom premazati sa otopljenim puterom ili uljem ( ja više volim sa uljem ).
Na početku kore ostaviti malo praznog mesta, nekoliko cm,staviti nekoliko kašika oraha, koje ste prethodno izmešali zajedno ( seckane i mlevene orahe ) i staviti 2 metalna štapića koji koristite za ražnjiće, drške da su nasuprot jedna drugoj i zaviti čvrsto u rolat.
2
Uzeti drugu koru i nju premazati i staviti na početak onaj prvi rolat koji ste prethodno zavili i opet zaviti čvrsto i tako uraditi i sa trećom korom.
Stavljati onoliko kora koliko volite da su vam rolnce velike.
3
U vatrostalnu posuduu, veličine 22cm X 33cm stavljamo rolnice, koje smo prethodno malo nagužvali gurajući početak i kraj rolata prema sredini da stane u pleh, prvo skinuti jednu žicu i ako treba pogurati još malo sa druge strane i skinuti i drugu žicu.
Tako raditi dok imate materijala.
4
Zagrejati ulje i kašikom preliti rolate. Oštrim nožem iseći rolate u rolnice željene veličine. ( ovo je moj muž uradio, merio je lenjirom da su sve rolnice iste, ja ne bih imala živaca da to radim )
Rernu zagrejati na 175*C i peći baklavu oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni, isključiti rernu, malo otvoriti vrata od rerne i ostavite je još desetak minuta da se osuši.
5
Dok se baklava peče, skuvati agdu.
U šerpu staviti šećer, vodu i rasečenu mahunu vanile i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se malo ne zgusne.
Na kraju dodati kolutove isečenog limuna i izvaditi mahunu vanile.
6
Pečenu baklavu preliti vrelim sirupom ( ja obično pravim više sirupa, jer volim da je sočna, ko voli, može skuvati i manje sirupa ). Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i posle je ostavite u frižider da se dobro ohladi i poslužiti je hladnu.
Vanil krem-štrudla ...
Sastojci
500 gr kora
za prvi fil:
3 veca jaja
3 kasike secera
1 solja (2 dl) ulja
pola solje psenicnog griza
1 solja jogurta
1 kesica praska za pecivo
za drugi fil:
1 l mleka
9 kasika secera
3 pudinga od vanile
Priprema
Najpre skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica.
Umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na cetiri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore (u pakovanju ih je bilo 16)
Slagati kore - na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.
Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sacekati da se prohladi, pa iseci i posuti secerom u prahu.
Milka-Grčka torta ...
Sastojci
Biskvit
15 Belanaca
15 kašika šećera
9 kašike mlevenih oraha
6 kašika mlevene plazme
3 kašike brašna
3 praška za pecivo
Fil 1
15 žumanaca
10 kašika šećera
2 mlečne milka čokolade
200g pečenih, krupno mlevenih lešnika
100-150g drobljenog plazma keksa
Fil 2
1/2l mleka
5 kašika brašna
3/4 margarina
Priprema
Izmutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera. Kašikom umešati 1 kašiku brašna, 3 kašike mlevenih oraha, 2 kašike mlevene plazme i jedan prašak za pecivo.
Peći u okruglom kalupu promera 26-28 cm, na 200C dok se biskvit ne odvoji od ruba kalupa. tako tri kore (ja nekad ispečem cetiri ili pet kora, sve zavisi od potrebne visine torte, kad ju prekrivam fondanom. onda za toliko povecam materijal)
Fil 1
Izmutiti žumanca sa šećerom na pari po želji dodati čokoladu u fil da se istopi, ili iseckati pa staviti u hladan fil
Fil 2
Skuvati 1/2l mleka, u mleko umesati 5 kasika brasna, tako sto skinete sa vatre, da se ne bi stvorile grudvice. Vratiti na vatru da provri. U ovaj fil ne ide secer, jer je prvi fil dovoljno sladak.
Spojiti fil1 i fil2, dodati 3/4 margarina, pečeni, grubo mleveni lešnik, drobljenu plazmu, i seckanu čokoladu ako je niste otopili dok ste kuvali fil 1. Sve dobro umutiti.
Filovati,po zelji preliti cokoladnom glazurom ili prekriti fondanom jer je pogodna.
Čokoladna torta ,moja...
Sastojci
20kom. jaja (srednje veličine)
500g + 16 kašika šećera u prahu
500g margarina
600g čokolade
300g mlevene plazme
1l slatke pavlake
Priprema
Uzmite 3 činije. Dve treba da budu velike zapremine ( kao činija u kojoj vam staje 1l umućene slatke pavlake ).
Rastopite čokoladu u mikrotalasnoj ili običnoj rerni i ostavite da se prohladi (povremeno promešajte).
U jednu činiju (veliku) odvojte belanca, u drugu (veliku) stavite žumanca a u treću stavite margarin (sa maslacem sam pravila ali je fil bio nešto mekši).
U žumanca odmah sipajte 500g šećera u prahu i umutite ih mikserom da “pobele”.
Margarin penasto umutite mikserom.
Sada umutite belanca postepeno dodajući 16 kašika šećera u prahu u čvrstu masu ( kad okrenete činiju da ne “mrdne” ).
Umućena žumanca i umućeni margarin mikserom izmešati (u većoj činiji).
Dodati mlevenu plazmu (isključivo plazmu) i rastopljenu čokoladu. Lepo izmešati mikserom.
Sada će te kašikom (ne mikserom) šam od belanaca dodavati u masu od žumanaca i lagano mešati da belanca ne spadnu.
Od ove mase imate fil i pečete kore. Pečete 4 kore od ,otprilike ,10 supenih kašika fila za svaku i to na pek papiru isključivo jer su jako tanke.
Dimenzije mog pleha su 38×25. Pecite na 180 C , kratko , pazite da ne zagori.
Umutite 1l slatke pavlake.
Filujte : kora – čokoladni fil – pavlaka – kora – fil – pavlaka…
Pečenu koru iz pleha treba izvaditi tako da ostane sa pek papirom odozdo da se ne bi zalepila za sto i kako bi ste je lako prebacili na poslužavnik kada filujete.
Zajedno sa papirom prebacujete koru za filovanje, okrenete je i tek onda sklonite papir. Od ukupne mase , otprilike , ode 1/4 za kore, ostalo je fil. Ako više volite , možete praviti i nešto deblje korice.
Zute stangle ...
Sastojci
Kora:
150 gr. butera
150 gr. kristal secera
150 gr. mlevenih oraha
70 gr. brasna
4 belanca
Fil 1:
4 zumanca
100 gr. secera u prahu
Fil 2:
100 gr. butera
100 gr. secera i prahu
100 gr. mlevenih oraha
malo mleka
Priprema
Buter i secer razraditi zatim dodati orahe i brasno i na kraju sneg od belanaca umutiti da se dobije jednaka masa.
Umutiti zumanca sa secerom.
Koru staviti da se pece na 150-175 stepeni oko 30 min. zatim izvaditi i premazati umucenim zumancetom i vratiti da se susi jos nekih 20 mon.
Buter i secer u prahu razraditi, orahe potopiti sa vrelim mlekom i zatim sjediniti sa buterom.
Kada se kolac ohladi premazati ovim drugim filom i posuti mlevenim orasima.
Нема коментара:
Постави коментар