Šareni kolač ...
Sastojci
Tijesto:
4 bjelanjka
15 dkg šećera
15 dkg margarina
10 dkg brašna
10 dkg mljevenih oraha
Žuti fil:
4 žumanjka
15 dkg šećera
Smeđi fil:
4-5 kašika mlijeka
1 šolja šećera ( cca 10 dkg )
1 vanilijin šećer
3 reda čokolade za kuhanje
15 dkg oraha
10 dkg margarina
rum
orasi za posipanje
Priprema
1
Umutiti sve sastojke za tijesto i peći na 180 stepeni dok ne dobije finu boju ( provjerite čačkalicom ).
Zatim umutite žumanjke sa šećerom i prelite ih preko pečenog tijesta, ugasite rernu i vratite tepsiju unutra da se žuti fil osuši.
2
Preko ohlađenog kolača prelite smeđi fil zgotovljen ovako:
U šerpici pustite mlijeko sa šećerom i vanilijom da proključa, ubacite čokoladu, margarin i orahe, mješajte, nek’ baci koji ključ.
3
Pospite mljevenim orasima …
Posluživanje
Ova količina odgovara manjoj tepsiji ( 20×30).
Sastojci
Tijesto:
4 bjelanjka
15 dkg šećera
15 dkg margarina
10 dkg brašna
10 dkg mljevenih oraha
Žuti fil:
4 žumanjka
15 dkg šećera
Smeđi fil:
4-5 kašika mlijeka
1 šolja šećera ( cca 10 dkg )
1 vanilijin šećer
3 reda čokolade za kuhanje
15 dkg oraha
10 dkg margarina
rum
orasi za posipanje
Priprema
1
Umutiti sve sastojke za tijesto i peći na 180 stepeni dok ne dobije finu boju ( provjerite čačkalicom ).
Zatim umutite žumanjke sa šećerom i prelite ih preko pečenog tijesta, ugasite rernu i vratite tepsiju unutra da se žuti fil osuši.
2
Preko ohlađenog kolača prelite smeđi fil zgotovljen ovako:
U šerpici pustite mlijeko sa šećerom i vanilijom da proključa, ubacite čokoladu, margarin i orahe, mješajte, nek’ baci koji ključ.
3
Pospite mljevenim orasima …
Posluživanje
Ova količina odgovara manjoj tepsiji ( 20×30).
kolač od 6 čaša ...
a recept ide ovako:
1 čaša bjelanaca
1 čaša šećera
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša mljevenih oraha
1 čaša brašna (oštro) pomiješana s 1 praškom za pecivo
umutiti bjelanca, dodavati postepeno šećer
kada se dobro umutilo dodavati ulje u tankom mlazu neprestano muteći
polako dodavati mlijeko i dalje mutiti mikserom
na kraju umiješati špatulom mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo
lim premazati maslacem i posuti brašnom te usuti gornju mješavinu
peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta
gotov kolač tanko* premazati kiselkastim pekmezom, posuti orasima ili samo šećerom u prahu ili napraviti neku glazuru od čokolade ili....
http://
Kasandra ...
torta kojoj je tesko odoleti....
Sastojci
1. BISKVIT
4 belanaca
100 g šećera
3 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
2. BISKVIT
4 belanaca
100 g šećera
100 g naribane čokolade
2 kasike brašna
3. BISKVIT
4 belanaca
100 g šećera
100 g preprženih mljevenih lešnika
2 kasike brašna
KREMA
12 žumanaca
1 l mleka
300 g šećera
3 vanilin pudinga
250 g margarina
100 g otopljene čokolade
100 g preprženih mlevenih lešnika
Priprema
Biskvite peći na masnom papiru na limu veličine 25×35 na temperaturi od 190 C oko 10 minuta sve dok se rubovi malo ne zarumene.
Kremu kuvati kao puding. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i podeliti na tri dijela( ostaviti malo više žute kreme ). U prvi deo kreme dodati 100 g mlevenih lješnika. U drugi dio kreme dodati 100 g otopljene čokolade. Treći dio kreme ostaje žut.
Redosled slaganja: beli biskvit-krema sa lešnicima-čokoladni biskvit-čokoladna krema-biskvit sa lešnicima-žuta krema. Gore se pospu mleveni lešnici.
Lenja pita... meni najdraža !
za sve koji vole prhko tijesto !
Sastojci
za tijesto
1 kg brašna T-400 (pola oštrog-pola mekog)
1 prašak za pecivo
400 gr masti (ili 500gr margarina)
3 jaja
300 gr šećera
prstohvat soli
za fil
1,5 kg jabuka
4 kašike šećera ( ili po ukusu)
2 kašike pšeničnog griza
malo cimeta
*šećer u prahu za posipanje
Priprema
1
PRVO NAPRAVITI FIL-jabuke očistiti i narendati.dodati šećer (probajte prvo koliko su jabuke slatke) pa sve staviti da se malo prodinsta,20ak min.na kraju dodati griz i malo cimeta i sve dobro ohladiti.
2
ZA TIJESTO-umutiti mast,šećer i jaja.dodati malo soli.
brašno pomješati sa praškom za pecivo pa sve zajedno dobro sjediniti.tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.
3 jedan dio tijesta razvaljati na velicinu pleha.
(ovo je količina za veliki pleh od rerne 30x40)
preko tijesta staviti jabuke,a zatim preko jabuka,drugi dio tijesta.peći na 180*C oko 40 min.
4
pečenu,ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.
http://
Сладки " Агнеси" ...
postavljam recept sa jednog bugarskog bloga,prevod je automatski ali za iskusne je razumljiv...kolac je odlican pa ga belezim da ga ne izgubim....
Састојци :
4 беланца
150г растопљени путер
1 шоља брашна
1 шоља шећера
1 шоља сецканог ораха
полапакет баакпулвер / 8 гр /pecivo
кора једног лимуна
За прелив :
4 жуманца
1 шоља шећера у праху
капи рума
Метод припреме :
Бели шећер и на паперјаст снег . Додајте маслац, орахе , брашно и баакпулвера и кора . Са дрвеном кашиком добро измеша са покретима на горе . Сипати у подмазан и посут брашном плех и пећи у загрејаној рерни на 180 г / око 15 - 20 минута / .
Пауза жуманца са шећером у праху и аромом са кремом поклопцемготов колач / светло поизстинал не морају да буду у потпуности / .
Повратници у рерни на 50-60 г укључен , докглазура предриед .
original je ovde,
http://
Kolač od maka
Vrlo jednostavan lijevani kolač.
Sastojci
Za tijesto:
3 jaja
200 g šećera
100 ml ulja
150 ml mlijeka
150 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
½ vrećice Praška za pecivo Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
150 g maka (nemljevenog)
Za premazivanje:
100 g Džema višnja Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade
80 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
3 žlice vode
Priprema
1
Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Zatim umiješajte ulje, a naizmjenično dodajite brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i mak.
2
Dobro izmiješanu smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju pa pecite u pećnici zagrijanoj na 175°C oko 40 minuta.
3
Za čokoladnu glazuru rastopite čokoladu, vodu i šećer na pari. Kad dobijete glatku masu, maknite s pare i umiješajte rastopljen maslac.
4
Pečeni kolač ohladite, premažite džemom od višanja i prelijte čokoladnom glazurom.
Kolač sa kajsijama
Sastojci
30 dag kajsija (ja stavim duplo više)
15 dag brašna
13 dag margarina ili maslaca
7 žlica šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Penasto tući margarin sa šećerom, vanilinom i žumancima.
Lagano kašikom dodati brašno sa praškom za pecivo naizmenično sa snegom od belanaCa.
Testo rasporediti u namazanu i pobrašnjenu tepsiju (37x22 cm).
Po vrhu poslagati oguljene (ja ne gulim) i na pola rezane KAJSIJE tako da ravni dio leži na testu, a obli bude okrenut gore. Ne treba utiskivati kajsije u testo.
Peći 30-35 minuta na 180"C
Pečen kolač prohladiti i posuti šećerom u prahu.
Jaffa kolač
malo modifikovan....
Sastojci
Biskvit:
2 jaja
10 dag margarina
2 dl mlijeka
10 ravnih žlica šećera
prstohvat soli
10 ravnih žlica brašna
1,5 ravna žlica kakaa
1 prašak za pecivo
Žele od naranče
3 žlice marmelade od marelice
1 naranča-kora i sok (ja stavila 2 naranče i dobila sam 2,5 dl soka))
1 list želatine (moj dodatak)
Čokoladna glazura:
7 dag čokolade za kuhanje (ja stavila 15 dag)
2 žlice šećera (ja stavila 3 žlice)
3 žlice mlijeka (ja stavila 5 žlica)
5 dag margarina (kod mene 10 dag)
Biskvit:
Na umjerenoj vatri otopite margarin i mlijeko pa ohladite (Ja rastopim margarin u vrlo malo mlijeka, pa dodam preostalo i odmah je rashlađeno).
Brašno, kakao i prašak za pecivo skupa prosijte.
Umutite cijela jaja, šećer i prstohvat soli. Ulijte mlijeko sa margarinom, pa dodajte mješavinu sa brašnom. Ulijte smjesu u dublji nauljen i pobrašnjen lim (37x21 cm) i pecite na 180"C oko 30 min. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. Ostavite ga da se ohladi.
Žele od naranče:
Pošto stavljam duplu količinu naranče, ja stavim 1 list želatine (možete žele zgusnuti i sa 1 ravnom žlicom gustina).
List želatine namočite u hladnoj vodi da omekša.
Za to vrijeme u manjoj posudi na laganoj vatri zagrijte marmeladu i kada se rastopi, dodajte ribanu koru i sok od naranče. Dobro promiješajte i još malo zagrijte, pa maknite sa vatre. Dodajte omekšalu i ocijeđenu želatinu i dobro je umiješajte da se rastopi. Toplim želeom premažite kolač i ostavite da se žele stvrdne, pa prelijte toplom čokoladnom glazurom.
Ako pravite sa gustinom, onda u soku od naranče razmutite gustin i skuhajte kao puding.
Čokoladna glazura:
Otopite na vatri čokoladu, šećer i mlijeko. Kada se čokolada otopi, maknite sa vatre i umiješajte margarin (ili maslac), pa toplim prelijte kolač. Ostavite da se glazura stegne.
Kolač režite nožem zagrijanim u bokalu vruće vode, prije rezanja ga posušite krpom.
Kolač sa trešnjama
Jako sočan, ukusan i jednostavan za napraviti. Recept sam davno dobila od prijateljice (Ivanka B.), moje male izmjene sam navela na dnu recepta.
Sastojci
3 jaja
15 dag šećera
1 vanilin šećer
12 dag maslaca ili margarina
2,5 dl mlijeka
20 dag brašna
1/2 praška za pecivo
JOŠ :
1/2 kg očišćenih trešanja (po želji i više)
1 vanilin šećer
malo cimeta
malo soka od limuna
malo šećera
Priprema
1
Očišćene trešnje politi sa malo soka od limuna, malo šećera i ostaviti u hladnjaku 1-2 sata.
Nakon toga izliti suvišnu tekućinu, dodati vanilin šećer i malo cimeta i izmiješati.
2
Umutiti pjenasto žumanjke, šećer (u originalu ide 25 dag, ja sam smanjila), vanilin šećer i maslac.
Dodati mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i dobro izmiksati.
Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namazanu tepsiju.
3
Trešnje gusto poslagati po tijestu i staviti peći.
Pečen i prohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
Moje izmjene :
Trešnje posuti samo sa vanilin šećerom i malo cimeta, izmiješati i bez odležavanja i cijeđenja složiti na tijesto i peći.
Нема коментара:
Постави коментар