петак, 17. октобар 2014.

Recepti Domaci3

Mak stangle ...
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10374483_738485906199044_3477870249129307524_n.jpg?oh=b2b447accd330d4206c29181832b7029&oe=54BA662A&__gda__=1420743826_c20956f94828a5f6f320b2fe8941e07a
Mak tjesto
250 g brasna
1 pr. za pecivo
250 g secera
4 jaja
250 g margarina
250 g kiselog vrhnja
250 g mjevenog maka
Krema
1 puding od vanilie
100 g secera
500 ml mljeka
250 g margarina
1 casa (150 g) creme fraiche (zamjena: punomasno kiselo vrhnje)
Glazura
150 g mljecne cokolade
150 g gorke cokolade
1 kasika ulja

Priprema


Za mak tjesto: u vecu zdjelu prosijati brasno sa praskom za pecivo, dodati ostale sastojke i sve mikserom dobro izmiksati. Gotovo tjesto istresti u pleh (30×40) oblozen pek papirom, poravnati i staviti peci na 180 °C oko 25 min. Vruci peceni biskvit po zelji poprskati sa 3 zlice ruma i ostaviti da se ohladi.

Krema: od pudinga, secera i mljeka skuhati puding i ohladiti. U ohladjen puding umjesati (mikserom) omeksali margarin, izjednaciti kremu i na kraju umjesati creme fraiche. Istresti na ohladjeni biskvit, poravnati i ostaviti 30 min. u hladnjaku.

Glazura: posebno otopiti na pari obadvije vrste cokolade sa uljem i naizmjenice sipati po kolacu da se dobije marmor muster. Kolac ostaviti da se ohladi i sjeci u zeljeni oblik.

ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA ...
iz mamine stare sveske.
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10389183_738485699532398_4140456673778605422_n.jpg?oh=9d04ff60dcb569cadc55ec843b955080&oe=54AA149C&__gda__=1421130020_fb7c8ecfea7168c9457575ab31bd07d1
Sastojci

5 jaja
1,5 čaša šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
400 - 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
čaša = 2 dl

Sastojci

Broj osoba:
8 osoba

5 jaja
1,5 čaša šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
400 - 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
čaša = 2 dl

Priprema

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.


Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.


Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.

Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.


Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.

Gnezdo torta ...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10730985_738485696199065_8896215392521355443_n.jpg?oh=f280fd33a25ec90ed2cdddec9df23b7c&oe=54BBF14B

Sastojci

Kora
5 Belanca
8 kasika secera
4 kasika brasna
4 kasika dzema od kajsija
150 gr. seckanih oraha
Fil
5 zumanca
1/2 l mleka
7 kasika secera
6 kasika brasna
250 gr. margarina
Jos
300 gr mlevene plazme
250 ml. gaziranog soka od narandze
slag ili slatka pavlaka
3 stangle cokolade (izrendane)

Priprema


Umutiti belanca i secer u cvrst sneg, zatim dodati ostale sastojke.
Peci koru u velikom plehu na 200 stepeni dok ne porumeni.

Keks i sok sjediniti da se dobije masa srednje mekoce, netreba da bude ni suvo ni jako meko.
Fil:

Brasno i secer razmutiti sa malo mleka ( od one 1/2 mleka koja ide u fil) zatim dodati zumanca dobro izmesati.
Ostatak mleka skuvati i kada provrije dodati smesu od brasna kuvati na laganoj temperaturi dok se ne zgusne.
U hladan fil dodati omeksali margarin i dobro izmutiti.

Koru poseci na pola pa filovati sledecim redom: Kora- fil – rendana cokolada – Keks- fil -rendana cokolada – kora -fil – rendana cokolada i odozgo filovati slagom.
Koru od keksa stavljati kasikom malo po malo na svakom mestu da bi se lakse rasporedila jer ispod je fil pa moze da klizi!!

Kremaste mak kocke ...
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/7598_738485689532399_1661214638238081947_n.jpg?oh=333949d4a624b4599d94aae0c8c38c9d&oe=54EF5956&__gda__=1421009678_6563275364a47617713b046dcf38cb96

Sastojci

1 kora
3 belanca
3 kašike kristal šećera
3 kašike brašna
2 kašike ulja
2 kore-ovo je mera za 1 koru
3 belanca
3 kašike kristal šećera
5 kašika nemlevenog maka
2 kašike brašna
krema
1/2 l mleka
1 puding od vanile
6 žumanjka
7 kašika šećera
200 gr margarina
ekstrakt od mentola
dekoracija
1 šlag krem od vanile
1,5 deci mleka
Priprema


ispeći jednu belu koru i dve kore sa makom, u tepsiji veličine20×27 na 200 c oko 10 minuta.

umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding i zakuvati u mleku na laganoj vatri, kad se ohladi dodati margarin i ekstrakt od mentola.

mak kora-fil-bela kora-fil-mak kora ,tanak sloj fila-šlag

Torta Čarobnica...
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10711024_738485506199084_8335084408258634623_n.jpg?oh=c39c8d8a54c9fd8c324b3b147e0269d2&oe=54F7AFAD&__gda__=1421427825_3dc8bbb20c46f895fc81aad614b727a7

Recept:
Kore: (mere za jednu koru, pečete tri ovakve)

5 kom belanaca
8 kašika šećera
5 kašika mlevenih lešnika (oraha)
2 kašike brašna

Fil 1:

1 l mleka
15 kom žumanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
200 gr prah šećera
250 gr putera
200 gr crne čokolade

Fil2:

2 dl mleka
150 gr mlevenih lešnika ili oraha
1/3 fila1

Još:

4 dl slatke pavlake
2 dl slatke pavlake za ukrašavanje
Za glazuru (ukoliko želite, ja nisam stavljala)
150 gr čokolade
5 kašika ulja

Postupak:
Kore:
Dobro umutiti belanca, dodati šećer pa nastaviti mutiti da se dobije čvst sneg. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati lešnike (ili orahe) i brašno, kašiku po kašiku.

Kore peći u plehu koji ste prethodno podmazali i posuli brašnom.Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ruba pleha. Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22cm.
Pečete tri ovakve kore.
Fil 1:

Odvojte od 1l malo mleka i u to razmutite žumanca i brašno. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice. Ostatak mleka stavite u šerpu i dodajte u njega šećer, pa sve zajedno stavite na šporet da provri. Kada provri dodajte smesu od mleka, jaja i brašna. Kuvajte dok se ne dobije gusta masa. Fil ostavite da se ohladi.
Kada je fil hladan, u njega dodajte penasto umućen omekšali maslac i prah šećer. Sve dobro sjedinite u ujednačenu masu.
Od dobijene mase odvojte 1/3 fila, to će vam trebati za fil 2.
Otopite čokoladu na pari i dodajte u ostatak fila (u 2/3 fila) . Tako je gotov fil 1.
Fil 2:
Zagrejte mleko, pa prelijte preko lešnika da se lešnici fino popare. Kada se ohlade sjedinite ih sa 1/3 fila 1.
Umutie 4 dl slatke pavlake. Vodite računa da vam ne bude prečvrsta pavlaka, ako je previše umutite dodajte malo mleka u nju.
Filovanje:
Kora 1- pola fila 1- umućena slatke pavlaka- kora 2 - fil 2 - kora 3 - druga polovina fila 1

Po receptu od gore ide i glazura od 150 gr čokolade i 5 kašika ulja. Ja je nisam stavljala, ako volite možete staviti.
Umutite 2 dl slatke pavlaake i sa strane ukrasite tortu
.http://my-magic-cuisine.blogspot.com/

Slana torta...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10731138_738485502865751_7967535893979695054_n.jpg?oh=1c2d33bb90e27641db8e6c08900c79d7&oe=54C0841C

Kora I i III(sastojcu za jednu koru):
3 jaja
3 kasike brasna
1dcl.kisele pavlake
1 kasicica praska za pecivo
prstohvat soli
2 kasike kecapa.
Kora II:
3 jaja
3 kasike brasna
1dcl.kisele pavlake
1 kasicica praska za pecivo
prstohvat soli
1 veca sargarepa.
Fil:
400ml.kisele pavlake
400gr.majoneza
2 barena jajeta
3 kisela krastavcica
100gr.pecenice
100gr.pilecih prsa
150gr.kackavalja.

Za koru I umutiti posebno 3 belanca sa prstohvatom soli,pa dodati zumanca,brasno sa praskom za pecivo,kiselu pavlaku i kecap.Smesu izliti u pleh(30x20)oblozen papirom i peci koru na 200C 15min.Na isti nacin napraviti koru III.
Koru II napraviti kao koru I samo umesto kecapa staviti izrendanu sargarepu.
Za fil izmutiti kiselu pavlaku i majonez,pa podeliti na 3 dela:
1.U prvi deo dodati izgnjecena barena jaja i krastavcice.
2.U drugi deo dodati pecenicu iseckanu na kockice.
3.U treci deo dodati iseckana pileca prsa na kockice.
Filovati:kora I,fil 1,kora II,fil 2,kora III,fil 3,pa odgore izrendati kackavalj.

Polumeseci s bademom ...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1654151_738485496199085_2511550505206949213_n.jpg?oh=d78792c7b84379f8eaa9a77f11cf9caf&oe=54AE9E63

Sastojci

Tijesto
14 dkg šećera
14 dkg margarina
14 dkg mlevenih badema
7 dkg brašna
4 bjelanaca
Žuti fil
4 žumanaca
14 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
Krema
1 dl mleka
7 dkg šećera
7 dkg margarina
7 dkg čokolade za kuvanje
14 dkg mlevenih badema

Priprema


U dvije posude odvojite žumanca od belanaca.

Penasto umutite omekšali margarin sa šećerom, te mu dodajte mlevene bademe i prosejano brašno.

Na kraju lagano (mešajući varjacom) u smesu dodajte tvrdo tučeni sneg od belanaca.

Smesu razmažite na lim koji ste prethodno premazali margarinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Za to vreme dobro mikserom umutite žumance sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, dok ne dobijete glatku sjajnu smesu.

Kad je testo pečeno više od pola, izvadite ga iz pećnice, te premažite žutom smesom.

Smanjite pećnicu na 100°C, stavite premazano tiesto ponovo peći i tako sušite otprilike 50 minuta do sat vremena. Izvadite iz pećnice.

Za kremu skuvajte mleko sa šećerom, te u vruće dodajte izmrvljenu čokoladu za kuvanje, margarin i mlevene bademe.

Dobro izmiešajte i premažite preko osušenog žutog dela.

Kada se malo ohladi, posipajte za ukras mlevenim bademima ili orasima.

Ohladite do kraja.

Posluživanje

Ohlađeni kolač režite čašom ili modlicom za kekse u polumesece, a možete rezati i štangice. Ukoliko tijesto prilikom pečenja sušite kraće vreme, dobit ćete jednako fini kolač, jedino što neće biti prhki, nego više kremasti.

Kolaci – svece… 

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10712860_738485349532433_1115881646955972379_n.jpg?oh=a8aa08ec53c694057d0979184533e955&oe=54BA0A95&__gda__=1421983012_e4d89571918cba0492ad9a6de72cf970
Sastojci

2 belanceta
2 paketica vanilin secer
200 gr. mlevenih lesnika
200 gr. rendane tamne cokolade
3 kasike ruma
malo secera u prahu (po ukusu)

Lesnike malo propecite i sameljite;

Belance sa vanilom promesajte pa dodajte lesnike, rendanu cokoladu i rum;

Promesajte, pa oblikujte male cevapcice;

Odozgo ih prelijte malo belom cokoladom i ukrasite ih sa celim lesnikom…

Grandisimo torta ...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10606178_738485339532434_8741555414793454261_n.jpg?oh=7ba26538d2c7ac885c9f6fc4dbae6920&oe=54B6653E

Sastojci

KORA:
18 belanaca
18kasika secera
24kasika mlevenih lesnika
3kasike brasna
6kasika kakaoa
FIL:
18 zumanaca
250g secera u prahu
2 margarina
100g seckanih lesnika
100g topljene cokolade
2kasicice kafe
400ml slatke pavlake
Glazura:
300ml slatke pavlake
300g cokolade

Priprema

KORA

Umututi 6 belanaca sa 6kasika secera,dodati 8kasika mlevenih lesnika,2kasike kakaa i 1 kasiku brasna.Ispeci koru.

Ispeci jos 2 ovakve kore.

FIL

Umutiti 18 zumanaca i 250g secera u prahu i staviti fil da se kuva na pari.

Skuvani fil ohladiti i dodati u umucena 2 margarina.Dobro sjediniti fil i margarin.

Fil podeliti na tri dela:

u 1. dodati 100g otopljene cokolade,

u 2. dodati 100g seckanog lesnika,

u 3. dodati 2 kasicice kafe.

Umutiti 400ml slatke pavlake.



FILOVAJNE

Na prvu koru naneti fil sa cokoladom,pa preko njega polovinu slatke pavlake,pa druga kora,pa fil sa lesnikom,pa druga polovina slatke pavlake,pa treca kora i na nju staviti fil sa kafom.

GLAZURA

Ganache krem:
slatku pavlaku zagrejati do vrenja pa u nju umesati cokoladu i mesati dok se ne sjedine,ohladiti i naneti na tortu!

Torta RUSKA KAPA ...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10579992_738485169532451_189434715645506245_n.jpg?oh=bd4ca4733946a61b80565fe8cfb75443&oe=54B33281

Sastojci

KORA:
8 jaja
300g šećera
4kašike vode
250g brašna
4kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
FIL
1L mleka
150g gustina
200g šećera
250g margarina
200ml slatke pavlake
Za prelivanje kora
400ml mleka
4kašike neskvika
ili 400ml čokoladnog mleka
GLAZURA od čokolade
Priprema

KORA

Umutiti 4 belanca u čvrst sneg.Posebno umutiti 4 žumanca sa 150g šećera,dodati belanca i 125g brašna,2kašike vode,2kašike kakaa i pola praška za pecivo.

Ispeći ovakve 2 kore.

Pečene kore izbockati čačkalicom i preliti vrelim mlekom(sa neskvikom ili čokoladnim).

FIL

Skuvati kašu od mleka,šećera i gustina,ohladiti je.

Umutiti posebno margarin pa dodati u kašu.

Umutiti posebno slatku pavlaku pa i nju sjediniti sa kašom i margarinom.

Filovati natopljene koru sa polovinom fila i staviti i drugu pa i nju premazati drugom polovinom fila,odvojiti 4kašike fila da se torta premaže sa strane.
Torta mora da se napravi dan ranije da upiju kore mleko....prijatno!!

Slana torta ...
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/10616613_738485166199118_6260598522221271077_n.jpg?oh=c0b00e707a4b69ea6844d17be23b249c&oe=54F2DA3E&__gda__=1420507063_c9d53066606099a43ff8a762b88b2367
Maminih saveta i recepata nikad dosta!!!

Sastojci

KORA
6 jaja
3kasicice soli
375g jogurta
6kasika brasna
1,5 prasak za pecivo
FIL
2 kisele pavlake
400g sira
300g sunke
5-6 kiselih krastavcica
3 kuvana jajeta
100g graska
2-3 manje sargarepe
100g majoneza
150g rendanog kackavalja
Priprema

KORA

Kolicina sastojaka za koru je napisana za 3 kore!!!

Znaci za jednu koru je potrebno umutiti 2 jajeta,1 kasicicu soli,125g jogurta,2 pune kasike brasna i 1/2 kesice praska za pecivo.Ispeci koru.

Ispeci jos dve ovakve kore.

Ja sam pekla u plehu u kome inace pecem klasicne kore za torte ,25x35.

FIL

Skuvati,jaja,sargarepu i grasak.

Sunku,krastavcice,kuvana jaja,sargarepu iseckati na sitnije kockice.

Sve sjedini sa kiselom pavlakom i sirom u jednu kompaktnu masu.

FILOVANJE

Na prvu koru namazati 2 kasike majoneza,pa naneti deo fila,druga kora,2 kasike majoneza,pa deo fila i tako i treca kora.Preko trece nafilovane kore narendati kackavalj i malo ukrasiti majonezom.

Snežna kasicica torta...
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10698630_738485162865785_4761506441011188856_n.jpg?oh=98c064c9e267e938c11f6c668c498e7b&oe=54B813D9
Ovo je jedna od onih maminih torti kojoj se rado vratim...

Sastojci

KORA
15 belanaca
15kasika secera
300g mlevenih oraha
300g rendane cokolade
1kasika brasna
FIL
15 zumanaca
2 pudinga od vanile
1/2l mleka
500g margarina
400g secera u prahu
400g slaga
50g izrendane bele cokolade


KORA

Umutiti belanca sa secerom,dodati jednu kasicicu sirceta ili limunovog soka.U dobro umucena belanca polako umesati mlevene orahe,rendanu cokoladu i brasno.Izliti masu u veliki pleh od sporeta i peci koru.

FIL

Umutiti zumanca i dodati puding od vanile,sve to sjediniti i po potrebi dodati malo mleka(od onih 1/2l)kasiku ili dve.U prokuvalo mleko izliti zumanca i puding i skuvati kasu.Ohladiti je.Posebno umutiti margarin i secer u prahu i u to dodati ohladjenu kasu.Sve dobro sjediniti.

Umutiti slag za dekoraciju.

FILOVANJE

Naziv i cela majstorija je u nacinu filovanja,ali nije tesko...

Kasicicom zahvatiti koru i staviti je na posluzavnik na kome ce biti torta,onda zahvatiti fil pa staviti do kore,naizmenicno zahvatati kora fil kora fil i tako u dva sloja.Torta je velicine kao i svaka druga,znaci velika.

Mozda se ovako cini malo konfuzno ali vidite na slici.

Gornji sloj kad redjate krenite suprotno fil kora fil kora i tako do kraja.Tortu ukrasiti umucenim slagom i narendanom belom cokoladom.

Cicina torta ...
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10440803_738485156199119_7333116394577111827_n.jpg?oh=159df81ae4716218d61e13fca6bdae85&oe=54C30246
ukus cokolade,ruma,vanile i narandze...mmmm...

Sastojci

Biskvit:
130 g maslaca
300 g šećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g oštrog brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Vanilin krema
3 pudinga od vanilije
7 žlica šećera
125g margarina
300 ml slatkog vrhnja
700 ml mlijeka
2 žlice arome vanilije
350 ml slatkog vrhnja
1 kremfix
Čokoladna krema
3 pudinga od čokolade
7 žlica šećera
125 g margarina
3oo ml slatkog vrhnja
700 ml mlijeka
1 vrećica arome naranče Dr.Oetker
350 ml slatkog vrhnja
1 kremfix
I još:
1 crveni preljev za torte
150 g čokolade
3 žlice ulja
rum

Priprema

Biskvit:
1

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
2

U posudi izmiksajte maslac sa šećerom i dodavajte jedno po jedno jaje.
3

U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno,kakao,p.p. sol i sodu bikarbonu.
4

U smjesu maslaca, šećera i jaja lagano umješajte suhe sastojke uz dodatak mlijeka dok ne dobijete gustu smjesu.
5

Istresite smjesu u kalup za tortu i pecite 40 min.

(Ja sam ispekla ovakva dva biskvita, no možete i jedan te ga pažljivo prerezati na dva dijela, ovisi kakav imate kalup.)

Vanilin krema / Čokoladna krema
1

Prašak za puding pomiješajte s šećerom i 300ml slatkog vrhnja.


2

U mlijeko stavite pola margarina i 2 žlice arome vanilije (Za čokoladni stavite aromu naranče) te ga zakuhajte.


3

U zakuhano mlijeko umiješajte puding.Kad se zgusne puding stavite ga na hladno i prekrijte ga kuhinjskom prozirnom folijom da se ne stvori kora.
4

U ohlađeni puding dodajte 2 žlice ruma te tučeno slatko vrhnje 350ml x 1 kremfix.
5

Redoslijed slaganja:
6

Biskvit poškropite s rumom.

Oko biskvita stavite obruč i istresite Vanilin kremu.
7

Stavite drugi biskvit i tanko namažite s čokoladnom kremom i napravite crveni preljev za torte po uputi na vrećici i prelijte preko biskvita.
8

Kad se preljev stisnuo istresite čokoladnu kremu, poravnajte.Stavite u frižider na pola sata. Napravite čokoladnu glazuru od 150 g čokolade i 3 žlice ulja(odokativno).Ukrasite tortu.
9

Najbolje ju je raditi dan prije jer je rashlađena božanstvena.

Нема коментара:

Постави коментар