Bubamara
Sastojci
Prhko tijesto:
- 1 jaje
- 400 grama brašna
- 250 grama maslaca ili margarina
- 200 grama šećera
Tamno tijesto:
- 3 jaja
- 1 čašica kiselog vrhnja (180 g)
- 70 grama šećera u prahu
- 2 čajne žličice kakaa
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Krema:
- 1/2 l mlijeka
- 250 grama maslaca ili margarina
- 1 vrećica vanili šećera
- 200 grama šećera
- 4 žlice brašna
- borovnice
- 1 vrećica crvenog preljeva
Priprema
-
1
Od svih sastojaka zamjesite prhko tijesto te ga stavite na pola sata u zamrzivač.
-
2
Za tamno tijesto pjenasto izmiksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte sve ostale sastojke.
-
3
U tamnu smjesu naribajte prhko tijesto i lagano žlicom promješajte.
-
4
Pretresite smjesu u tepsiju 20x30 namazanu i posutu brašnom te pecite na 170 stupnjeva oko 50 min.
-
5
Za kremu pola mlijeka zakuhajte sa šećerom a ostatak pomješajte sa brašnom pa zakuhajte u mijeku kao puding. Ohladite pa pomješajte sa izmiksanim maslacem ili margarinom.
Premažite kolač.
-
6
Na kremu utisnite borovnice, pa prelijte preljevom koji ste pripremili po uputama na vrećici.
-
7
S obzirom da je tijesto malo tvrđe (ipak je dio sastojaka za prhko tijesto), ako želite možete ga malo navlažiti.
Ja nisam, makar sam možda i mogla, dok je suprugu ta kombinacija sa malo tvrđim tijesto bila taman.
Fantazija od malina
Sastojci
Biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 120 grama šećera
- 60 grama rastopljenog maslaca ili margarina
- 50 ml mlijeka
- 170 grama brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 5 žumanjaka
- 80 grama šećera
- 1 vrećica vanili šećera
- 75 grama brašna
- 100 grama maslaca ili margarina
- 1 vrećica želatine
- 500 ml vrhnja za šlag
- maline
Priprema
-
1
Bjelanjke pjenasto izmješajte sa šećerom pa laganom mješajući rukom dodajte ostale sastojke pazeći da ne mješajte prejako da masa ostane pjenasta, te stavite smjesu u tepsiju veličine 20x30 cm.
Pecite na 170 stupnjeva oko 30 min. pazeći da biskvit ostane svjetliji.
-
2
Za kremu izmješajte žumanjke sa šećerom, dodajte brašno i 2 dcl mlijeka pa zakuhajte u ostatku mlijeka. U ohlađenu kremu dodajte maslac ili margarin. Želatinu napravite po uputama na vrećici, rastopite je i dodajte u kremu te na kraju 300 ml istučenog vrhnja za šlag. Premažite preko kolača.
-
3
Na biskvit stavite pola kreme, poslažite maline ili voće koje želite, stavite drugu polovicu kreme.
Kolač na kraju premažite sa 2 dcl istučenog šlaga Brzi kolač od jabuka
Sastojci
- 125 grama maslaca ili margarina
- 125 grama šećera
- 1 vanili šećer
- prstohvat soli
- 1/2 bočice arome limuna
- 3 jaja
- 200 grama glatkog brašna
- 2 ravne čajne žličice praška za pecivo
- 1-2 žlice mlijeka
Za nadjev:
- 5-6 jabuka
- 2 žlice marmelade od marelice
- 1 žlica vode
Priprema
-
1
Margarin pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa postepeno dodajte jaja jedno po jedno, te i ostale sastojke.
-
2
Tijesto pretresite u namazan okrugli kalup.
Jabuke ogulite, izrežite na četvrtine, svaku četvrtinu malo zarežite pa poslažite po tijestu.
Pecite na 180 stupnjeva 45 min.
Marmeladu pomješajte sa vodom pa premažite vrući kolač.
Krem pita sa šljivama
Sastojci
Prhko tijesto:
- 220 grama brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 100 grama šećera
- 100 grama maslaca ili margarina
- 1 jaje
Preljev:
- 1 vrećica praška za puding od vanilije
- 40 grama šećera
- 1/2 l mlijeka
- 2 jaja
Posip:
- 1 žlica vanili šećera
- šljive
Priprema
-
1
Od svih sastojaka zamjesite prhko tijesto te dvije trećine tijesta stavite u kalup, izbodite ga vilicom te pecite na 200 stupnjeva 15 min.
-
2
Skuhajte puding pa u mlaki dodajte jaja.
-
3
Ostatak tijesta stavite na rub pečene podloge, izlijte kremu te poslažite šljiva. Pecite na 200 stupnjeva 30 min.
Hladni kolač posipajte šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар