Zamotani hrskavi bataci
Sastojci
- 4 bataka
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- ulje
- po ukusu vegeta, so i biber
- 11 kasika persuna
- 4 kasike vajkrema ili kajmaka
- 1 kesica parmezana
- izrendanog sira trapista
Priprema
-
1
Batake pouljiti, zaciniti i dodati im persun...
Prziti batake u dubljoj tavi na ullju dok lijepo ne porumene...
Lisnato tijesto lijepo razvaljati i podijeliti na cetri jednaka dijela...Svaki dio tijesta premazati vajkremom ili kajmakom i posuti parmezanom...I izrendanim sirom trapistom.
-
2
U svaki dio umotati batak..I zamotati ga pa krajeve pritisnuti viljuskom.
Peci u zagrijanoj pecnici nekih 20-25 min...Dok lijepo tijeso ne porumeni...
-
3
Bakatcic ce biti hrskav, sir otopljen i tijesto mehko.
- 4
Uljevak od spinata i tikvice preliven kajmakom
Sastojci
Priprema
-
1
Tikvicu izrendati pa posoliti i ostaviti da vodu pusti pa ja dobro iscijediti....
-
2
U posudu staviti tikvicu, spinat, jaja, sir, brasno sa praskom za pecivo,, kukuruzno brasno,posoliti i zamutiti sa jogurtom ...
-
3
Neka smjesa bude gustoce kao na slici...
-
4
Staviti uljevak u rernu i peci nekih 20-30 minuta dok lijepo ne porumeni.Izvaditi uljevak izrezati ga kao na slici Onda ga na kraju preliti domacim kajmakom...I vratiti jos malo u rernu koju smo vec iskljucili....Taman neka lijepo upije kajmak...
-
5
Meni je licno ljepota ukusa uopste pita u kajmaku...Kad imam domaci kajmak tad mi je ukus bilo koje pite, uljevaka najbolji...
-
1
Punjene przenice
Priprema
-
1
Kriske tosta ili hljeba kojeg imate...Ja sam koristila crni tost sa sjemenkama...Pripremite...
Kao dimljeni sir, trapist i salamu...
Na svaku krisku namazati sir pa redati salamu, majonezu i trpist pa kecap...I sastaviti kriske...
-
2
Umtiti jaja...Posoliti i dodati bijeli luk u prahu...
Uvaljati kriske..
-
3
Prziti ih na srednje jakoj vatri...
I sa jedne i sa druge strane...
-
4
Izvaditi na ubrus..Da masnocu upije..
-
5
Spinat u mlijeku
Sastojci
- spinat
- mlijeko
- brasno
- bijeli luk
- puter
- po ukusu vegete
Priprema
-
1
Spinat ocistiti i prokuhati pa ga dobro ocijediti od vode...
-
2
Na puteru proprziti bijeli luk i dodati mu brasno..Ja volim da proprzim bijeli luk prije brasna jer mi da bolji okus..
-
3
U to dodati spinat...Sve zajedno izmijesati...
-
4
I zaliti mlijekom...Kratko prokrckati...
-
5
Pred kraj zaciniti..
-
6
Servirati i uzivati
Zalogajcici u kajmaku
Sastojci
- 300 gr fasiranog mesa
- 1 saka rize
- 1 kasika persuna
- 1 kasikica origana, so i vegeta
- 1 glavica sitno izrendanog luka
- 2 cehna sitno izrendanog bijelog luka
- Jos potrebno:
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 5-7 kasika kajmaka
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka napraviti okrugle zalogajice...
-
2
Kao na slici...
-
3
Pa ih prziti na ulju i povegetiti...Neka se lijepo isprze...
-
4
Pred kraj im dodati vrhnje i kajmak...
-
5
Neka se kratko prokrca sve i tako sjedine okusi...
-
6
Ja sam servirala uz kriske nnamazane ajvarom i pore od brokulice sa rozom po ovom recepticu :
http://www.coolinarika.com/preview/recept/pire-od-brokulica-sa-krompirom-i-rizom-/
Uljevak od žare
Sastojci
- 400-500 gr zare
- 4 cijela jaja
- po ukusu so
- 200 gr mladog sira
- 4 kasike kukuruznog brasna
- pola praska za pecivo
- po potrebi jogurta
- po potrebi brasna
- 2 kasike pavlake ili kajmaka
- za preliti kajmak
- malo mlijeka
Priprema
-
1
Sve sastojke osim zare sjediniti...
Zaru prokuhati u dvije vode...Pa je isjeckati i dodati smjesi..
-
2
Smjesu umutiti da bude kao na slici gustoce...
Pouljiti tepsiju i u nju sipati pripremljenu smjesu..
-
3
Peci na 200 C oko 30 min ili dok lijepo ne porumeni..
Preliti kajmakom koji smo pomijesali samalo mlijeka i vratiti kratko u rernu...
-
1
Нема коментара:
Постави коментар