ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA
Sastojci
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
- 2 čaše brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 - 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- čaša = 2 dl
Priprema
-
1
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
-
2
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
-
3
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče. -
4
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.
TORTA SA PEČENIM LEŠNICIMA
Sastojci
- Potrebno za jednu koru (a peku se 3 ili 4 kore):
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 žumanaca
- 2 kašike brašna
- 75 gr pečenih samlevenih lešnika
- Fil:
- 6 jaja
- 300 gr šećera
- 300 gr maslaca
- 220 gr pečenih samlevenih lešnika
- 200 gr čokolade za kuvanje
- Za ukras:
- malo pečenih, krupno seckanih ili celih lešnika
Priprema
-
1
Za ovu tortu se peku 3 iste kore (ja sam pekla 4, jer mi je trebala velika torta).
Belanca umutiti sa šećerom,dodati žumanca, brašno i lešnike, pa peći na oko 180 stepeni, petnaestak minuta. Na dno pleha uvek stavljam peki papir, pa nemam problema sa odlepljivanjem kore.
-
2
Za fil je potrebno na pari skuvati jaja sa šećerom, a kad se ohladi promešati sa umućenim maslacem. Dodati omekšalu čokoladu i lešnike.
Pre filovanja torte, fil ostaviti u frižider da se malo stegne.
-
3
Filovati tortu naizmenično, kora, fil, kora, fil....
Malo ukrasiti i ostaviti da prenoći....
Prijatno!
Posluživanje
Mala napomena: ako sami odlučite da pečete lešnike, treba da kupite bar 100 gr lešnika više nego što se traži u receptu, jer će se njihova masa malo smanjiti. Lešnici se važu posle pečenja i skidanja ljuske.ČOKOLADNE KOCKE
Sastojci
- 6 jaja
- 250 gr maslaca
- 250 gr prah šećera
- 1 vanil šećer
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 100 gr brašna
- Glazura od čokolade:
- 4 kašike mleka
- 2 kašike šećera
- 100 gr čokolade
- 1 mala kašika maslaca
Priprema
-
1
Testo:
Razbiti jaja, pa odvojiti belanca od žumanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg, pa ostaviti sa strane.
-
2
Maslac penasto umutiti mikserom, pa dodati prah šećer, vanil šećer i žumanca. Dobro izmešati, pa dodati istopljenu čokoladu.
-
3
Sastaviti sneg od belanaca sa smesom od čokolade, i pažljivo i nežno ih izmešati, usput dodajući malo po malo brašna, dok ne dodate svih 100 gr.
-
4
Staviti testo da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle smanjiti i peći na oko 180, dok se ne ispeče. Kolač je ispečen za oko 25 - 30 minuta.
-
5
Ispečen kolač preliti glazurom od čokolade - 4 kašike mleka i 2 kašike šećera staviti da provri. Kad se šećer istopi, dodati čokoladu iskidanu na komadiće i mešati dok se ne dobije lepa i gusta homogena smesa bez grudvica (ali ne sme da provri). Skloniti sa ringle, pa dodati 1 kašičicu maslaca i brzo ga umutiti sa glazurom (više ne treba vraćati na ringlu).
Preliti kolač i ostaviti da se glazura stegne.
Napominjem da je za ovaj kolač potrebna kvalitetna čokolada, ja sam koristila Menaž, sa 44 % kakaoa.
Нема коментара:
Постави коментар