Hadzijski cevap
Sastojci
- 500 gr teletine bez kosti
- 2 krompirica
- 2 paprike crvena i zuta
- 1 mrkva
- 3 cehna bijelog luka
- 1 glavica crvenog luka
- 1 kasika persuna
- po ukusu so,vegeta i biber
- 1 kasika celera
- 200 gr gljiva
- 500 ml gotovog temeljca
- 1 kasika ajvara
- 1 kasikica Aleve paprike
- jos potrebno
- papir za pecenje
- spaga za vezanje
Priprema
-
1
Meso i povrce sve fino ocistiti i izrezati na kockice...
-
2
Meso sa lukom proprziti samo bez icega neka ono pusti svoj saft...U to postepeno dodavati ostalo povrce.....Uz mijesanje .
-
3
Dinstati uz postepeno podlijevanje temeljcem...
Temeljac mozete napraviti od komada mesa ili koljenice prokuhane i zacinjene u vodi..Ili prokuhajte govedju kocku za supu u 500ml vode..Ja sam pravila temeljac sa mesom...
Dodati pred kraj pecenja ajvar i Alevu papriku...Onda sve lijepo zaciniti po ukusu.. -
4
Kad je sve gotovo i onako lijepo sjedinilo svoje ukuse...Ono je spremno za rernu...
Uzmite kutlacu... -
5
Papir za pecene izrezite na kocku..I po kutlacu sipajte pripremljene smjese...
-
6
Pa kao na slici zavezite cevap...
Stavite tako cevape u tepsiju u koju ste usuli 1 solju vode...Stavite nekih 20-30 minuta da se zapece u rerni... -
7
Servirajte ga obavezno tako u papiru na tanjir...
Svako ce sebi odvezati svoj cevapcic i uzivati u jelu... -
8
Sis cevap
Sastojci
- junece meso
- luk
- mrkva
- paradajiz
- lovorov list
- aleva paprika
- bosiljak
- so
- biber
- cackalice
Priprema
-
1
Meso isjeckati na kockice velicine zalogaja.
Luk i mrkvu takodje isjeckati. -
2
Na cackalicu nizati sljedecim redosljedom: luk, mrkva, meso, luk, mrkva meso, mrkva, luk.
Na pocetku i kraju cackalice streba stajati luk! -
3
U serpu staviti malo ulja, pa poredati sis cevap u serpu (ukrug).
Preliti vodom toliko da sis cevap bude ispod vode.
Kada prokuha, smanjiti vatru i dodati naerendan paradajiz (ja sam ga samljela u procesoru za hranu), lovorov list, bosiljak, alevu papriku, bosiljak, te posoliti i pobiberiti po ukusu. -
4
Poklopiti i kuhati na tihoj vatri oko 45 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар