-
1
Klasično:
Krumpir ogulite, prerežite popola i stavite kuhati u hladnu vodu. Kad
uzavre posolite.Nakon cca 50 minuta, krumpir procijedite, dodajte
maslac i dobro izgnječite. Ulite malo vrelog mlijeka i izmiješajte.
Ako volite mekši pire, dodajte više mlijeka.
-
2
Sa vrhnjem:
Sve isto kao gore, samo umjesto mlijeka dodajte vrhnje za kuhanje, jogurt ili kiselo vrhnje ili kombinirajte.
-
3
Sa mrkvom i graškom:
Krumpir i mrkvu staviti kuhati u hladnu vodu. Kad voda uzavre,
dodajte grašak i posolite. Kuhajte oko 50 minuta. Onda procijedite,
izgnječite pa dodajte maslac i mlijeko. Umjesto mlijeka možete dodati
vrhnje za kuhanje ili oboje.
-
4
Sa mrkvom:
Sve isto kao pod 3. samo izbaciti grašak a povećati količinu mrkve.
-
5
Sa graškom:
Sve isto kao pod 3. samo izbaciti mrkvu, a povećati količinu graška.
-
6
Sa crvenom slatkom paprikom:
Krumpir skuhajte u slanoj vodi, procijedite i izgnječite.
Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte krumpir, žlicu mljevene paprike i podlijevajte mlijekom do željene gustoće.
ILI: Na ulju zažutiti sitno rezanu glavicu crvenog luka, dodati
crvenu mljevenu papriku i odmah ocijeđen krumpir. Izmiješati i
izgnječiti u pire na tihoj vatri.
-
7
Sa češnjakom:
Krumpir skuhajte u slanoj vodi, procijedite i izgnječite, dodajte
sitno rezan češnjak, papar i vrelo mlijeko i sve dobro izmiješajte.
Ili: Krumpir ogulite, prerežite popola i kuhajte u slanoj vodi.
Ocijedite, pospite sitno rezanim češnjakom (2 režnja), paprom, peršinom i
polijte maslinovim uljem. Dobro izmiješajte, malo usput gnječite (ili
poklopite posudu pa dobro protresite).
Ili : Maslac otopite na laganoj vatri, pa dodajte sitno rezan
češnjak. Čim zamiriše, maknite sa vatre i umiješajte u krumpir. Dodajte
ostale sastojke i dobro izmiješajte.
Ili : Skuhajte češnjak skupa sa krumpirom, pa kad procijedite,
dodajte sve ostale sastojke. Ako ga kuhate, možete staviti malo više
češnjaka.
Ili : Očistite što više vanjske opne češnjaka, ali jedna mora ostati.
Odrežite 2-3 mm češnjaka sa vrha, pokapajte maslinovim uljem, umotajte u
foliju i pecite u pećnici na 180"C do 1 sat. Pečen ohladite i samo ga
pritiskom istisnete iz opne.
Ako imate spremljen ovaj češnjak, savršen je u pire krumpiru.
(Isplati se praviti jedino veća količina ili ako pečete neko jelo u
pećnici ispecite i češnjak).
-
8
Sa začinskim biljem:
Krumpir napravite do kraja na klasičan način, pa mu dodajte malo
papra, sitno rezanog češnjaka, peršina i vlasca, a po želji timijana i
bosiljka.
-
9
Sa parmezanom:
Krumpir napravite do kraja na klasičan način. Kad je pire skroz kremast, umiješajte ribani parmezan.
-
10
Sa brokulom ili cvjetačom:
U krumpir pred kraj dodajte cvjetove brokule ili cvjetače i kuhajte
dok sve ne omekša. Procijedite i dodajte maslac, mlijeko i papar. Možete
na kraju dodati malo ribanog parmezana i ako volite sitno rezanog
češnjaka.
-
11
Sa jajem:
Napravite klasični pire krumpir, s tim da u ocijeđen krumpir odmah
dodate razmućeno jaje, dobro ga umiješate, pa onda ostale sastojke.
-
SAVJET:
Pire krumpir radite sa vrelim mlijekom, maslacem sobne temperature i nemojte ga dugo miješati jer postane LJEPLJIV.
Нема коментара:
Постави коментар