понедељак, 18. август 2014.

            Pire krumpir na razne načine

U nekim receptima sam znala pročitati da se krumpir stavlja u vrelu vodu. Mene su od malena učili da sve što raste pod zemljom ide u hladnu vodu, a ono iznad zemlje u vrelu. I ja se tog pravila držim. A ovo je samo mali izbor od mogućih načina pripreme pire krumpira.  

Sastojci

  • 1. Klasično:

  •  80 dag krumpira
  •  3 žlice maslaca
  •  1-1,5 dl mlijeka
  •  malo soli
  • 2. Sa vrhnjem:

  •  isto kao za klasični pire, samo umjesto mlijeka staviti
  •  1-1,5 dl vrhnja za kuhanje, jogurta ili kiselog vrhnja
  • 3. Sa mrkvom i graškom:

  •  70 dag krumpira
  •  20 dag mrkve
  •  20 dag graška
  •  2 žlice maslaca
  •  1-1,5 dl mlijeka
  •  malo soli
  • 4. Sa mrkvom:

  •   kao pod 3.samo izbaciti grašak, a staviti
  •  30 dag mrkve
  • 5. Sa graškom:

  •   kao pod 3.samo izbaciti mrkvu, a staviti
  •  30 dag graška
  • 6. Sa crvenom slatkom paprikom:

  •  isto kao za klasični pire
  •  + 1 žlica crvene mljevene paprike, slatke
  •   ili:
  •   krumpir
  •  1 glavica crvenog luka popržena na ulju
  •  1 žlica crvene mljevene paprike
  • 7. Sa češnjakom:

  •  isto kao za klasični pire
  •  + 2 režnja češnjaka
  •  malo papra
  •   --------
  •  malo peršina
  •  malo maslinovog ulja
  • 8. Sa začinskim biljem:

  •  isto kao za klasični pire
  •  + 2 režnja češnjaka
  •  1 žlica rezanog peršina
  •  po prstohvat vlasca, timijana,
  •   bosiljka
  • 9. Sa parmezanom:

  •  isto kao za klasični pire
  •  + 4-5 dag ribanog parmezana
  • 10. Sa brokulom ili cvjetačom:

  •  isto kao za klasični pire
  •  + 1 manja brokula ili cvjetača
  •  malo papra
  •  1 režanj češnjaka
  •  malo parmezana
  • 11. Sa jajem:

  •  isto kao za klasični pire
  •  + 1 jaje

Priprema

  1. 1 Pire krumpir na razne načine
    Klasično:
    Krumpir ogulite, prerežite popola i stavite kuhati u hladnu vodu. Kad uzavre posolite.Nakon cca 50 minuta, krumpir procijedite, dodajte maslac i dobro izgnječite. Ulite malo vrelog mlijeka i izmiješajte.
    Ako volite mekši pire, dodajte više mlijeka.
  2. 2
    Sa vrhnjem:
    Sve isto kao gore, samo umjesto mlijeka dodajte vrhnje za kuhanje, jogurt ili kiselo vrhnje ili kombinirajte.
  3. 3 Pire krumpir sa mrkvom i graškom
    Sa mrkvom i graškom:
    Krumpir i mrkvu staviti kuhati u hladnu vodu. Kad voda uzavre, dodajte grašak i posolite. Kuhajte oko 50 minuta. Onda procijedite, izgnječite pa dodajte maslac i mlijeko. Umjesto mlijeka možete dodati vrhnje za kuhanje ili oboje.
  4. 4 Pire od krumpira i mrkve
    Sa mrkvom:
    Sve isto kao pod 3. samo izbaciti grašak a povećati količinu mrkve.
  5. 5
    Sa graškom:
    Sve isto kao pod 3. samo izbaciti mrkvu, a povećati količinu graška.
  6. 6 Restani ili pire krumpir sa slatkom paprikom
    Sa crvenom slatkom paprikom:
    Krumpir skuhajte u slanoj vodi, procijedite i izgnječite.
    Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte krumpir, žlicu mljevene paprike i podlijevajte mlijekom do željene gustoće.
    ILI: Na ulju zažutiti sitno rezanu glavicu crvenog luka, dodati crvenu mljevenu papriku i odmah ocijeđen krumpir. Izmiješati i izgnječiti u pire na tihoj vatri.
  7. 7
    Sa češnjakom:
    Krumpir skuhajte u slanoj vodi, procijedite i izgnječite, dodajte sitno rezan češnjak, papar i vrelo mlijeko i sve dobro izmiješajte.
    Ili: Krumpir ogulite, prerežite popola i kuhajte u slanoj vodi. Ocijedite, pospite sitno rezanim češnjakom (2 režnja), paprom, peršinom i polijte maslinovim uljem. Dobro izmiješajte, malo usput gnječite (ili poklopite posudu pa dobro protresite).
    Ili : Maslac otopite na laganoj vatri, pa dodajte sitno rezan češnjak. Čim zamiriše, maknite sa vatre i umiješajte u krumpir. Dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte.
    Ili : Skuhajte češnjak skupa sa krumpirom, pa kad procijedite, dodajte sve ostale sastojke. Ako ga kuhate, možete staviti malo više češnjaka.
    Ili : Očistite što više vanjske opne češnjaka, ali jedna mora ostati. Odrežite 2-3 mm češnjaka sa vrha, pokapajte maslinovim uljem, umotajte u foliju i pecite u pećnici na 180"C do 1 sat. Pečen ohladite i samo ga pritiskom  istisnete iz opne.
    Ako imate spremljen ovaj češnjak, savršen je u pire krumpiru. (Isplati se praviti jedino veća količina ili ako pečete neko jelo u pećnici ispecite i češnjak).
  8. 8
    Sa začinskim biljem:
    Krumpir napravite do kraja na klasičan način, pa mu dodajte malo papra, sitno rezanog češnjaka, peršina i vlasca, a po želji timijana i bosiljka.
  9. 9
    Sa parmezanom:
    Krumpir napravite do kraja na klasičan način. Kad je pire skroz kremast, umiješajte ribani parmezan.
  10. 10
    Sa brokulom ili cvjetačom:
    U krumpir pred kraj dodajte cvjetove brokule ili cvjetače i kuhajte dok sve ne omekša. Procijedite i dodajte maslac, mlijeko i papar. Možete na kraju dodati malo ribanog parmezana i ako volite sitno rezanog češnjaka.

  11. 11
    Sa jajem:
    Napravite klasični pire krumpir, s tim da u ocijeđen krumpir odmah dodate razmućeno jaje, dobro ga umiješate, pa onda ostale sastojke.
  12. SAVJET:

    Pire krumpir radite sa vrelim mlijekom, maslacem sobne temperature i nemojte ga dugo miješati jer postane LJEPLJIV.

Нема коментара:

Постави коментар