-
Biskvit:
-
Žumanjke tući sa šećerom pjenasto pa dodati brašno prosijano sa praškom za pecivo.
Posebno, na laganoj vatri, otopiti maslac sa izlomljenom čokoladom
(ne kuhati, samo da se sve rastopi) i toplo pomalo dodavati žumanjcima
stalno miješajući.
Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Peći u kalupu za torte ili u tepsiji čije je dno obloženo papirom za
pečenje, na 180"C i pečeno je kad čačkalica izađe iz biskvita suha.
Pečen biskvit nabockati vilicom.
-
Krema:
-
U 1l vrhnja za šlag dodati 400 g
izlomljene čokolade za kuhanje i zagrijavati na srednje jakoj vatri
stalno miješajući dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre prije nego
uzavre i hladiti stalno miješajući da se po vrhu ne stvori korica.
Vruću kremu uliti u kalup na topal biskvit, ohladiti i ostaviti u hladnjaku par sati da se dobro stisne.
-
Savjet:
Ne stavljati u kremu čokoladu preko 60% kakao mase da krema ne bude
gorka - ili kombinirati čokolade sa većim i manjim udjelom kakaa.
Ista krema se može napraviti u dvije boje, jako je efektno jer
izgleda kao da su dvije različite kreme. Kad se krema skuha, pustiti je
samo da iz nje ishlapi vrelina, pa pola preliti preko torte. Spremiti u
hladnjak da se stegne.
Drugu polovicu kreme ohladiti na sobnoj temperaturi, pa preliti preko
prve ohlađene kreme. Upravo to hlađenje na različitim temperaturama
daje dvije boje kreme.
(kod mene na slici je hlađeno sve skupa).
Torta se može praviti i u obliku kolača.
Нема коментара:
Постави коментар