понедељак, 18. август 2014.

                                 Krempite


Sastojci

Priprema

  1. Kore:

  2. Od lisnatog tijesta napravite dvije kore. Razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini malo šire nego je lim za pečenje jer će se pri pečenju kore malo skupiti (veliki, duboki lim od pećnice). Naopaku stranu lima lagano premažite maslacem (mažite maslacem u komadu, najlakše je, samo malo pređite preko površine, jer je lisnato masno i ne treba mu puno masnoće).
    Tijesto namotajte na valjak i prebacite na lim. Nabodite vilicom na par mjesta da se pri pečenju ne napuše i pecite na 200"C oko 15 minuta, odnosno dok lisnato ne dobije svijetlo-žutu boju.
    Pečenu koru samo skliznite sa lima na krpu i stavite peći drugu, ne trebate mazati lim.
    Pečene kore, još dok su mlake, oštrim nožem lijepo izravnajte, a jednu koja će biti gornja, izrežite na kvadrate otrpilike 7x7 cm.
    Lim operite, okrenite na pravu stranu, pa u njega stavite onu cijelu koru.
  3. Krema:

  4. Stavite 1 l mlijeka da uzavre.
    Za to vrijeme istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa pomalo dodajite 2 žlice šećera i dobro izmutite. Ostavite u hladnjak dok ne ustrebaju.
    Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite pa dodajte naribanu limunovu koricu.
    Gustin i puding u prahu razrijedite sa 2 dl mlijeka i umiješajte u žumanjke.
    Uzavrelo mlijeko pomalo ulivajte u umućene žumanjke stalno miksajući, pa kad ste sve spojili, stavite na laganu vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Umiješajte maslac rezan na listiće i miješajte na vatri dok se ne otopi.
    Maknite sa vatre, pa lagano žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  5. Slaganje:

  6. Izlijte vruću kremu na koru od lisnatog u limu, poravnajte i ostavite da se ohladi.
    Vrhnje istucite u šlag i premažite preko kreme.
    Preko vrhnja složite drugu koru lisnatog izrezanu na kvadratiće i stavite u hladnjak da se dobro stegne i ohladi.
    Onda oštrim nožem izrežite krempitu između narezanih kvadratića, pa obilato pospite šećerom u prahu.
  7. Ja u vrhnje ne stavljam šećer, a vi ako volite slađe, dodajte malo šećera u prahu dok ga mutite.
  8. Umjesto lisnatog tijesta, možete ispeći dva tanka biskvita od po 3 jaja.
  9. Ako imate jako oštar i tanak nož, onda gornju koru ne morate prethodno rezati, već sve zajedno kad se dobro stegne.

                                 Kolač sa trešnjama

Jako sočan, ukusan i jednostavan za napraviti.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Očišćene trešnje politi sa malo soka od limuna, malo šećera i ostaviti u hladnjaku 1-2 sata.
    Nakon toga izliti suvišnu tekućinu, dodati vanilin šećer i malo cimeta i izmiješati.
  2. 2
    Umutiti pjenasto žumanjke, šećer (u originalu ide 25 dag, ja sam smanjila), vanilin šećer i maslac.
    Dodati mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i dobro izmiksati.
    Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
    Izliti u namazanu tepsiju.
  3. 3
    Trešnje gusto poslagati po tijestu i staviti peći.
    Pečen i prohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
  4. Moje izmjene :
    Trešnje posuti samo sa vanilin šećerom i malo cimeta, izmiješati i bez odležavanja i cijeđenja složiti na tijesto i peći.

Нема коментара:

Постави коментар