Kinel krem kocke
Sastojci
Tijesto:
- 6 žumanjaka
- 150 g šećera
- 1 žlica vrele vode
- 50 g mljevenih oraha
- 1 žlica kakaa
- 50 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 6 bjelanjaka
Beze kora:
- 6 bjelanjaka
- 200 g šećera
- 1 žlica octa
Krema:
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 1 žlica brašna
- 1 burbon vanilin šećer
- 100 ml mlijeka
- 170 g margarina
Priprema
-
Tijesto:
-
1
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati vrelu vodu i još miksati. Ručno umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka i prosijano brašno izmiješano s kakaom, praškom za pecivo i orasima. Pleh od pećnice (moj je 40x34 cm) prekriti papirom za pečenje. Smjesu izliti u pleh te peći na 180*C oko 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pleha, skinuti papir za pečenje i ohladiti.
Ohlađen biskvit prerezati okomito po pola (da dobijete biskvite veličine 20x34 cm)
-
Beze kora:
-
1
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka i postepeno umiješati šećer i ocat. Dobiveni čvrsti šaum ravnomjerno nanijeti špatulom ili vrećicom za ukrašavanje na papir za pečenje veličine 20x34 cm.
Sušiti u pećnici na nižoj temperaturi od 100°C oko 2-3 sata (ostaviti malo otvorenu pećnicu-podložite kuhaču kako bi vlaga izlazila van). U biti, što je temperatura niža, to je vrijeme sušenja duže. (Ja sam sušila oko 4 sata).
-
Krema:
-
1
Sve sastojke za kremu pjenasto umutiti i kuhati na pari uz stalno miješanje pjenjačom dok se smjesa ne zgusne (oko 10-15 min).
Staviti posudu s kremom u hladnu vodu i ohladiti uz stalno miješanje.
U ohlađenu kremu umiješati dobro izrađen margarin.
-
Slaganje:
-
1
Premazati prvi dio tijesta polovicom kreme. Na to staviti beze koru. Premazati beze koru drugom polovicom kreme i prekriti je drugim dijelom tijesta.
Još slika
Ribizl u bijelom
Sastojci
Biskvit:
- 3 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice vrele vode
- 50 g glatkog brašna
- 50 g gustina
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 3 bjelanjka (snijeg)
Ribizl krema:
- 400 g ribizla (svježi ili zamrznuti)
- 2 pudinga od jagoda ili malina
- 1/2 l vode
- 200 g šećera
Bijela krema:
- 400 ml mlijeka
- 4 žlice gustina
- 120 g šećera u prahu
- 150 g margarina
Topping:
- 1 vrećica šlaga
- mlijeka za pripremu šlaga iz vrećice prema uputama
- ili
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
-
Biskvit:
-
1
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati vrelu vodu i još miksati. Ručno umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka i brašno izmiješano s gustinom i praškom za pecivo. Pleh veličine 35x20 cm namastiti i pobrašniti. Smjesu izliti u pleh te peći na 180*C oko 20 minuta. Biskvit ostaviti u plehu i ohladiti.
-
Ribizl krema:
-
1
Ribizl i šećer prokuhati u 400 ml vode. Kad voće prokuha i omekša, možete ga usitniti štapnim mikserom. Dodati puding razmućen u ostalih 100 ml vode i kuhati dok se zgusne. Još vruće preliti preko ohlađenog biskvita. Ohladiti.
*Možete koristiti i neko drugo bobičasto voće (maline, borovnice, kupine, jagode...)
-
Bijela krema:
-
1
Zakuhati 300 ml mlijeka. Kada zavrije dodati gustin razmučen u preostalih 100 ml mlijeka. Kuhati dok se zgusne. Ohladiti.
Zasebno pjenasto izmiješati margarin sa šećerom u prahu i dodati ga u ohlađenu gustin kremu.
Premazati kremu preko hladne ribizl kreme.
-
2
Preko bijele kreme premazati šlag iz vrećice ili umućeno vrhnje za šlag.
Seljančica
Sastojci
- 2 oblatne
- petit keksa
- malo mlijeka za namočiti kekse
Krema
- 2 cijela jaja
- 150 g šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica mljevene kave
- 200 g margarina
Glazura
- 150 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice ulja
- 40 g margarina
Priprema
-
Krema:
-
1
Sećer i jaja pjenasto umutiti i kuhati na pari uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Tijekom kuhanja dodati mljevenu kavu i otopljenu čokoladu. U ohlađenu smjesu umiješati dobro izrađen margarin.
-
Slaganje:
-
1
Na tacnu postaviti oblatnu (ja sam imala velike oblatne (27x37cm) pa sam slagala samo jedan red keksi, ako imate manje onda može i dva reda keksa-znači tri reda kreme), premazati sa pola kreme. Po kremi posložiti kekse namočene u mlijeko (možete u mlijeko dodati i malo ruma). Kekse premazati drugom polovicom kreme i prekriti oblatnom.
Kolač opteretiti da se oblatne lijepo zalijepe kako se ne bi odvajale.
Sutradan preliti kolač glazurom.
Duo oblatne
Sastojci
Tamna smjesa:
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g margarina
- 100 g mljevenih oraha
- 1 vrećica burbon vanilin šećera
- mješanog suhog voća ili žele bonbona po želji
Svijetla smjesa:
- 100 ml vode
- 150 g šećera
- 170 g mljevenih petit keksa
- 50 g margarina
- par kapi arome lješnjaka
Još potrebno:
- 3 lista manjih oblatni
Priprema
-
Tamna smjesa:
-
1
Jaja i šećer kuhati na laganoj temperaturi i dodati čokoladu i margarin. Zatim dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati. Vruće staviti na oblatnu i poklopiti s drugom oblatnom na koju ide svijetla smjesa.
-
Svijetla smjesa:
-
1
Vodu i šećer prokuhati da se malo zgusne i u vruće dodati margarin. Kad se margarin otopi umiješati kekse i aromu lješnjaka. Vruće izliti na oblatnu i poklopiti s još jednom oblatnom te opteretiti daskom ili težim predmetom. Ostaviti da se suše preko noći.
Posluživanje
Za velike oblatne (27x37cm) izradite smjesu za 1,5 dozu.Verzija s oblatnama-polutkama:
Za pakovanje polutki (samo jedan list) dovoljno je doza i pol. U polutke namazati smeđi dio, prekriti ravnom oblatnom, namazati svijetlom kremom te prekriti oblatnom.
Možete i direktno svijetli dio namazati na tamni i prekriti jednom ravnom oblatnom.
Svjetionik
Sastojci
Tamna i svijetla smjesa:
- 250 ml vode
- 250 g šećera
- 250 g margarina
- 400 g mljevenih petit keksa
- 150 g mljevenih oraha
- 2 vanilin šećera
- 2 veća rebra čokolade za kuhanje
Mliječna smjesa:
- 200 ml vode
- 150 g šećera
- 150 g margarina
- 100 g bijele čokolade
- 250 g mlijeka u prahu
- malo arome vanilije
Glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Još potrebno:
- 2 manje oblatne
- 21 kom Batons keksa ili Rolera
Priprema
-
Tamna i svijetla smjesa:
-
1
Prokuhati vodu i šećer. Dodati margarin da se rastopi. Umiješati mljevene kekse, orahe i vanilin šećer te kratko prokuhati.
-
2
Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan staviti 3 rebra otopljene čokolade.
-
Mliječna smjesa:
-
1
Prokuhati vodu i šećer. Dodati margarin i bijelu čokoladu da se rastope. Umiješati mlijeko u prahu i žustro miješati kako se ne bi napravile grudice. Ako vam se naprave grudice, ne brinite! Samo sve prebacite u uspravni mikser za frape i dobro izmiksajte. Ponovo prebacite u zdjelu, dodajte malo arome vanilije. Kuhati par minuta.
-
Slaganje:
-
1
Na oblatnu staviti tamni dio smjese. Na to staviti drugu oblatnu te premazati svijetli dio smjese.
-
2
Utisnuti drškom kuhače 7 utora po dužini u razmacima od jednog centimetra između svakog.
-
3
U utore utisnuti Batons kekse ili Rolere do pola. Na Batons kekse staviti mliječnu smjesu. Ostaviti da se stisne.
Napomena: Budući da se stavljaju keksi na vruću smjesu, kod Batons keksa se kremica topi i razdvajaju se polovice. Stoga treba mliječnu smjesu prvo sipati u utore pa onda preko. Pazite kad razmazujete jer ćete odnijeti gornju polovicu Batons keksa. Zato je bolje koristi Rolere koji su iz jednog komada i čvršći.
-
4
Preko mliječne smjese preliti glazuru od čokolade.
Ostaviti da se dobro stisne i rezati na kockice tako da krug od Batons keksa ostane na sredini kockice.
Monte kolač
Sastojci
Biskvit
- 4 kom žutanjka
- 6 žlica šećera
- 1 kom vanilin šećer
- 8 žlica brašna
- 2 žlice kakao praha
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 dl ulja
- 1/2 dl mlijeka
- 4 kom bjelanjka (snijeg)
Bijela krema
- 1 l mlijeka
- 12 žlica gustina
- 6 žlica šećera
- 20 dkg margarina
Smeđa krema
- 1/2 l Hole vrhnja za šlag
- 30 dkg čokolade za kuhanje
Priprema
-
1
Biskvit:
Izmiksati bjelanjek u čvrst snijeg, dodati šećer i žutanjke pa opet malo izmiješati, te polako sve ostale sastojke. Peći u limu 30×40 cm na masnom papiru. Biskvit kad je pećen poškropiti hladnim mlijekom. -
2
Bijela krema:
U mlijeku skuhati gustin koji razmutimo sa malo mlijeka i šećerom. Kad je kuhano pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica. U hladno dodati margarin. -
3
Smeđa krema:
U vrhnju otopiti čokoladu na laganoj vatri, al paziti da ne zakipi. Ostaviti da se hladi cca. 2 sata. Zato je najbolje smeđu kremu prvu pripremiti tako da se hladi dok radimo ostalo. -
4
Biskvit premazati najprije bijelom kremu, a potom izlijemo smeđu kremu.
Ostaviti da se hladi preko noći da glazura stegne. Zagrebacki polumjeseci
Sastojci
Prvo tijesto
- 5 jaja
- 18 dkg secera
- 18 dkg margarina
- 1 vanilija secer
- 10 dkg mljevenih oraha
- 10 dkg brasna
- 1/2 praska za pecivo
Drugo tijesto
- 5 jaja
- 5 zlica brasna
- 5 zlica secera
- 2 zlice ulja
- 1 vanilija secer
- 1/2 praska za pecivo
Krema
- 8 dcl mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 1 margarin
- 40 dkg secera
+
- marmelada od marelica
Priprema
-
1
Prvo tijesto: Zumanjke pjenasto umutiti sa secerom, vanilija secerom i margarinom (sobna temperatura). Lagano umijesati orahe, brasno pomijesano s praskom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Ispeci biskvit.
-
2
Drugo tijesto: Zumanjke pjenasto umutiti sa secerom i vanilija secerom. Lagano umijesati brasno pomijesano sa praskom za pecivo, snijeg od bjelanjaka i na kraju ulje. Ispeci biskvit u istoj velicini lima za pecenje kao i prethodni.
-
3
Krema: U mlijeku ukuhati puding. U ohladjeno dodati pjenasto izradjen margarin.
-
4
Prvo i drugo tijesto slijepiti marmeladom od marelica. Na drugi biskvit namazati kremu. Kolac posuti mljevenim orasima ili cokoladom.
Нема коментара:
Постави коментар