Torta od oraha
Sastojci
Biskvit svijetli:
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- malo ribane limunove korice
- 6 žlica brašna
- 1/2 praška za pecivo
Biskvit tamni:
- 7 jaja
- 7 žlica šećera
- malo ribane limunove korice
- 14-16 žlica mljevenih oraha
- 2-3 žlice krušnih mrvica potopljenih u
- 2-3 žlice ruma
- 2-3 žlice brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 1/2 l mlijeka
- 3 žlice šećera
- 4 žlice brašna ili gustina
- 250 g maslaca ili margarina
- 2 vanilin šećera
- malo ruma
- malo soka od limuna
- po potrebi šećer u prahu
- 3 rebra otopljene čokolade
Priprema
-
Biskvit žuti:
-
Pjenasto istući žumanjke sa šećerom. Dodati ribane korice od pola limuna i pomiješano brašno sa praškom za pecivo.
Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Staviti u kalup za torte i peći na 180"C, probati čačkalicom kad je pečeno.
Za to vrijeme raditi tamni biskvit. -
Biskvit tamni:
-
Radi se na isti način kao i žuti, s tim da se prije brašna i snijega od bjelanjaka u tijesto umiješaju u rumu natopljene krušne mrvice.
-
Fil:
-
Brašno (ili gustin) pomiješati sa šećerom i razrijediti sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, pa u njemu skuhati brašno kao puding.
Ohladiti, često promiješati. -
Maslac i vanilin šećer pjenasto izmiksati. Dodati ohlađen puding od brašna i dobro ujednačiti smjesu. Onda dodati malo ruma i soka od limuna.
Fil sada probati i tko voli slađe, može dodati malo šećera u prahu.
-
Podijeliti fil na dva dijela i u jedan dio dodati otopljenu, ali prohlađenu čokoladu.
-
Slaganje torte:
-
Oba biskvita prerezati vodoravno da se od svakog dobiju dvije kore.
Slagati tamni biskvit-svijetli fil, svijetli biskvit-tamni fil...naizmjenično.
Po vrhu premazati sa malo jednog od ova dva fila i posuti mljevenim orasima.
Ili ukrasiti po osobnom izboru.
Sladoled torta
Sastojci
Biskvit:
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 12 žlica mljevenih oraha
- 2 žlice brašna
- 1/2 praška za pecivo
Krema:
- 5 jaja
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 5 vanilin šećara
Još:
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema
-
Biskvit:
-
Umutiti pjenasto žumanjke sa šećerom, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju lagano, naizmjenično, umiješati snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe.
Biskvit ispeći na 180"C i ohladiti. -
Krema:
-
Dobro izmiksati margarin, šećer i vanilin šećer, pa dodavati 1 po 1 žumanjak. Nastaviti miksati dok se šećer ne otopi. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Kremu premazati po ohlađenom biskvitu, a po kremi nanijeti tučeno slatko vrhnje. Slastičarska krema
Sastojci
- 500 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 50 g brašna ili gustina
- za čvrste kreme još:
- 1 list želatine
Priprema
-
1
Zakuhati mlijeko skupa sa ostruganim sjemenkama iz mahune vanilije. Po želji staviti i praznu mahunu koju treba izvaditi kad mlijeko uzavre.
(može se staviti u šećer pa praviti vanilin šećer). -
2
Žumanjke istući sa šećerom pa dodati brašno ili gustin izmiješati da nema grudica.
U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Maknuti s vatre i dok se hladi često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.
Za brže hlađenje, kremu istresti na veću tacnu, raširiti i pokriti folijom.
-
3
Za gušće kreme, kuhanu kremu maknuti sa vatre, neka malo stane, pa umiješati prethodno namočenu i ocijeđenu želatinu.
-
----------------------------------------
Kako sam već navela, ovo je osnovna krema, koju možete obogatiti dodatkom tučenog slatkog vrhnja, pjenasto tučenim maslacem sa dodatkom otopljene čokolade, voćnim ekstraktom...(umiješati u hladnu kremu).
Нема коментара:
Постави коментар