понедељак, 18. август 2014.

                         Torta od oraha

Mamina torta 

Sastojci

Priprema

  1. Biskvit žuti:

  2. Pjenasto istući žumanjke sa šećerom. Dodati ribane korice od pola limuna i pomiješano brašno sa praškom za pecivo.
    Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
    Staviti u kalup za torte i peći na 180"C, probati čačkalicom kad je pečeno.
    Za to vrijeme raditi tamni biskvit.
  3. Biskvit tamni:

  4. Radi se na isti način kao i žuti, s tim da se prije brašna i snijega od bjelanjaka u tijesto umiješaju u rumu natopljene krušne mrvice.
  5. Fil:

  6. Brašno (ili gustin) pomiješati sa šećerom i razrijediti sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati, pa u njemu skuhati brašno kao puding.
    Ohladiti, često promiješati.
  7. Maslac i vanilin šećer pjenasto izmiksati. Dodati ohlađen puding od brašna i dobro ujednačiti smjesu. Onda dodati malo ruma i soka od limuna.
    Fil sada probati i tko voli slađe, može dodati malo šećera u prahu.

  8. Podijeliti fil na dva dijela i u jedan dio dodati otopljenu, ali prohlađenu čokoladu.
  9. Slaganje torte:

  10. Oba biskvita prerezati vodoravno da se od svakog dobiju dvije kore.
    Slagati tamni biskvit-svijetli fil, svijetli biskvit-tamni fil...naizmjenično.
    Po vrhu premazati sa malo jednog od ova dva fila i posuti mljevenim orasima.
    Ili ukrasiti po osobnom izboru.

                        Sladoled torta


    Sladoled torta

    Sastojci

    Priprema

    1. Biskvit:

    2. Umutiti pjenasto žumanjke sa šećerom, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju lagano, naizmjenično, umiješati snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe.
      Biskvit ispeći na 180"C i ohladiti.
    3. Krema:

    4. Dobro izmiksati margarin, šećer i vanilin šećer, pa dodavati 1 po 1 žumanjak. Nastaviti miksati dok se šećer ne otopi.  Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
      Kremu premazati po ohlađenom biskvitu, a po kremi nanijeti tučeno slatko vrhnje.
    5.                                  Slastičarska krema

      Ovo su osnovni sastojci za slastičarsku kremu. Pravim je uvijek ovako po Rudolphovom naputku. 
      Slastičarska krema

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Zakuhati mlijeko skupa sa ostruganim sjemenkama iz mahune vanilije. Po želji staviti i praznu mahunu koju treba izvaditi kad mlijeko uzavre.
        (može se staviti u šećer pa praviti vanilin šećer).
      2. 2
        Žumanjke istući sa šećerom pa dodati brašno ili gustin izmiješati da nema grudica.
        U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
        Maknuti s vatre i dok se hladi često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.
        Za brže hlađenje, kremu istresti na veću tacnu, raširiti i pokriti folijom.

      3. 3
        Za gušće kreme, kuhanu kremu maknuti sa vatre, neka malo stane, pa umiješati prethodno namočenu i ocijeđenu želatinu.
      4. ----------------------------------------

        Kako sam već navela, ovo je osnovna krema, koju možete obogatiti dodatkom tučenog slatkog vrhnja, pjenasto tučenim maslacem sa dodatkom otopljene čokolade, voćnim ekstraktom...(umiješati u hladnu kremu).


Нема коментара:

Постави коментар