Zirici
Iako dolazi toplo vreme neverujem da jos ima Zirova ali mogu da budu slatki zirici i na Vasem stolu u svako doba dana :)
Prhki keksici u obliku Zirica umoceni u cokoladu sa kokosom,mislim da cete uzivati...Uz soljicu caja ili kafe..
Zirici
Potrebno:
Tjesto:
250 g. mast
250 g. secera u prahu
2 kesice vanilin secera
1 kesica praska za pecivo
500 g. brasna.
Za punjenje:
-dzem od kajsija ili sipka.
Glazura:
100 g. cokolade za kuvanje
1 dl. mleka
2 kasike ulja.
Za uvaljanje:
-kokosovo brasno.
Penasto umutite maslac sa secerom u prahu i van.secerom.
Dodajte brasno i p.za p.
Zagrejte pecnicu na 120 °C.
Pleh veliki od rerne oblozite papirom za pecenje.
Pomocu dve male kasicice oblikujte zirice ,i stavljajte ih na pleh.
Ako se lepo ne formiraju oblikujte ih prstima.
Tako uradite i sa ostatkom testa.
Pecite ih oko 60 min.
Cokoladu otopite nad vodenom parom kad se otopi dodajte mlekom i na kraju ulje uljem.
Dobicete finu sjajnu glazuru kao kremu.
Lepite po dva keksica dzemom.
Svaki spojeni "Ziric" umocite do pola u glazuru i uvaljajte u kokos.
Iako dolazi toplo vreme neverujem da jos ima Zirova ali mogu da budu slatki zirici i na Vasem stolu u svako doba dana :)
Prhki keksici u obliku Zirica umoceni u cokoladu sa kokosom,mislim da cete uzivati...Uz soljicu caja ili kafe..
Zirici
Potrebno:
Tjesto:
250 g. mast
250 g. secera u prahu
2 kesice vanilin secera
1 kesica praska za pecivo
500 g. brasna.
Za punjenje:
-dzem od kajsija ili sipka.
Glazura:
100 g. cokolade za kuvanje
1 dl. mleka
2 kasike ulja.
Za uvaljanje:
-kokosovo brasno.
Penasto umutite maslac sa secerom u prahu i van.secerom.
Dodajte brasno i p.za p.
Zagrejte pecnicu na 120 °C.
Pleh veliki od rerne oblozite papirom za pecenje.
Pomocu dve male kasicice oblikujte zirice ,i stavljajte ih na pleh.
Ako se lepo ne formiraju oblikujte ih prstima.
Tako uradite i sa ostatkom testa.
Pecite ih oko 60 min.
Cokoladu otopite nad vodenom parom kad se otopi dodajte mlekom i na kraju ulje uljem.
Dobicete finu sjajnu glazuru kao kremu.
Lepite po dva keksica dzemom.
Svaki spojeni "Ziric" umocite do pola u glazuru i uvaljajte u kokos.
Prhki keksici u obliku Zirica umoceni u cokoladu sa kokosom,mislim da cete uzivati...Uz soljicu caja ili kafe..
Zirici
Potrebno:
Tjesto:
250 g. mast
250 g. secera u prahu
2 kesice vanilin secera
1 kesica praska za pecivo
500 g. brasna.
Za punjenje:
-dzem od kajsija ili sipka.
Glazura:
100 g. cokolade za kuvanje
1 dl. mleka
2 kasike ulja.
Za uvaljanje:
-kokosovo brasno.
Penasto umutite maslac sa secerom u prahu i van.secerom.
Dodajte brasno i p.za p.
Zagrejte pecnicu na 120 °C.
Pleh veliki od rerne oblozite papirom za pecenje.
Pomocu dve male kasicice oblikujte zirice ,i stavljajte ih na pleh.
Ako se lepo ne formiraju oblikujte ih prstima.
Tako uradite i sa ostatkom testa.
Pecite ih oko 60 min.
Cokoladu otopite nad vodenom parom kad se otopi dodajte mlekom i na kraju ulje uljem.
Dobicete finu sjajnu glazuru kao kremu.
Lepite po dva keksica dzemom.
Svaki spojeni "Ziric" umocite do pola u glazuru i uvaljajte u kokos.
Baiser sladoled torta
Kako se blizi leto red je da vam objavim ovaj moj malo stariji recept za Sladoled torte.
Naime to je vise sladoled koji se reze.
Savrseno ce vam odgovarati za dolazece tople dane...
Ja sam je prosle godine dosta puta pravila.Pa cu poceti i ovu sezonu sa njom..
Mozete sastojke i prepoloviti na pola ako vam je puno...
Baiser sladoled torta
(za 16 komada)
Potrebno:
1,25 l. slatke pavlake
2 kesice slag fixa
200 g. gotovog baisera(puslica)
300 g. mlecne cokolade (za kuvanje)
200 g. krokanta
5-6 kasika ruma.
Slatku pavlaku umutite sa slag fixom,cim se zgusne gotovo je.
Baiser (puslice) izdrobite rukam na krupnije komade a cokoladu iseckajte.
U umucenu masu dodajte postepeno ostale sastojke i lagano sve promesajte.
Okrugli kalup q 26 cm.oblozite aluminijumskom folijom ,sipajte masu,poravnajte i stavite u zamrzivac da se dobro ohladi.
Najbolje preko noci.
Tortu dobro
ohladjenu izvadite iz zamrzivaca,sacekajte 10-tak minuta ,pa rezati
ostrim nozem..Seci u trougao kao tortu.Svaki komadic ukrasite sa malo
umucenog slaga,rendanom cokoladom,i po jednim malim baiserom (puslicom).
(P.S.po zelji ako vam nije slatka zasladite je sa malo meda.Tortu drzati u zamrzivacu i po potrebi je vaditi).
Kako se blizi leto red je da vam objavim ovaj moj malo stariji recept za Sladoled torte.
Naime to je vise sladoled koji se reze.
Savrseno ce vam odgovarati za dolazece tople dane...
Ja sam je prosle godine dosta puta pravila.Pa cu poceti i ovu sezonu sa njom..
Mozete sastojke i prepoloviti na pola ako vam je puno...
Baiser sladoled torta
(za 16 komada)
Potrebno:
1,25 l. slatke pavlake
2 kesice slag fixa
200 g. gotovog baisera(puslica)
300 g. mlecne cokolade (za kuvanje)
200 g. krokanta
5-6 kasika ruma.
Slatku pavlaku umutite sa slag fixom,cim se zgusne gotovo je.
Baiser (puslice) izdrobite rukam na krupnije komade a cokoladu iseckajte.
Naime to je vise sladoled koji se reze.
Savrseno ce vam odgovarati za dolazece tople dane...
Ja sam je prosle godine dosta puta pravila.Pa cu poceti i ovu sezonu sa njom..
Mozete sastojke i prepoloviti na pola ako vam je puno...
Baiser sladoled torta
(za 16 komada)
Potrebno:
1,25 l. slatke pavlake
2 kesice slag fixa
200 g. gotovog baisera(puslica)
300 g. mlecne cokolade (za kuvanje)
200 g. krokanta
5-6 kasika ruma.
Slatku pavlaku umutite sa slag fixom,cim se zgusne gotovo je.
Baiser (puslice) izdrobite rukam na krupnije komade a cokoladu iseckajte.
U umucenu masu dodajte postepeno ostale sastojke i lagano sve promesajte.
Okrugli kalup q 26 cm.oblozite aluminijumskom folijom ,sipajte masu,poravnajte i stavite u zamrzivac da se dobro ohladi.
Najbolje preko noci.
Tortu dobro
ohladjenu izvadite iz zamrzivaca,sacekajte 10-tak minuta ,pa rezati
ostrim nozem..Seci u trougao kao tortu.Svaki komadic ukrasite sa malo
umucenog slaga,rendanom cokoladom,i po jednim malim baiserom (puslicom).
(P.S.po zelji ako vam nije slatka zasladite je sa malo meda.Tortu drzati u zamrzivacu i po potrebi je vaditi).
Čokoladna fantazija
Evo nesto
jako fino,cokoladno,bez jaja i za ili cas.Dok se pece kolac vi pravite
preliv,vruc se prelije i gotovo...Idemo na recept.
Testo: (solja od 2 dl)
2 solje brasna
2 solje secera
1/2 solje ulja
2 solje jogurta
2 kasicice sode bikarbone
2 kasicice kakaoa(tamnijeg).
Preliv:
10 kasika secera
10 kasika mleka
100 g. maslaca
100 g. cokolade za kuvanje
1 kasika ruma (po zelji).
Testo: (solja od 2 dl)
2 solje brasna
2 solje secera
1/2 solje ulja
2 solje jogurta
2 kasicice sode bikarbone
2 kasicice kakaoa(tamnijeg).
Preliv:
10 kasika secera
10 kasika mleka
100 g. maslaca
100 g. cokolade za kuvanje
1 kasika ruma (po zelji).
U posudu za mucenje stavite brasno,sodu bikarbonu,i kakao.Dodajte secer,i dobro promesajte.
Postepeno sipajte jogurt neprestano muteci radi grudvica i na kraju ulje.Mutite mikserom dok masa ne bude glatka.
Pleh okrugli oblozite papirom za pecenje i sipajte masu.
Pecite na 220 °C u zag.rerni oko 30 min.
Za to vreme dok se kolac pece napravite preliv.
U
posudicu stavite seckani maslac,mleko,secer,cokoladu,i po zelji rum i
mesajte na laganoj vatri dok se sve ne istopi i dok se ne dobije fini
gusti preliv a to bude brzo.
Pecen
i jos vruc kolac u plehu isecite na kednake kocke i prelijte svuda sa
prelivom.Kolac ostavite da upije i dobro ga ohladite..
Kolac od limuna
Sasvim jednostavan kolac samo malo modificiran i u bjeloj kosuljici sto bi rekli..sa ukusom limuna!
Kolac od limuna
Potrebno:
250 g. maslaca
250 g. secera
4 jajeta
1 limuna(ribana korica,i po zelji malo cedjenog soka)
250 g. mekog brasna
2 kasicice praska za pecivo.
Bela glazura:
150 g. secera u prahu
3 kasike cedjenog sokalimuna
1-2 kasike vode.
Umesto arome limuna moze biti i kolac od narandze tako sto sve zamenite narandzom!!!
Kolac od limuna
Potrebno:
250 g. maslaca
250 g. secera
4 jajeta
1 limuna(ribana korica,i po zelji malo cedjenog soka)
250 g. mekog brasna
2 kasicice praska za pecivo.
Bela glazura:
150 g. secera u prahu
3 kasike cedjenog sokalimuna
1-2 kasike vode.
Maslac dobro i penasto umutite sa secerom.
Postepeno
dodavajte jedno po jedno jaje muteci sve vreme mikserom i ribanu
limunovu koricu (moze i kupovna ribana korica)i po zelji malo limunovog
cedjenog soka.
Brasno i prasak za pecivo pomesajte i postepeno dodavajte u masu od maslaca,lagano muteci dok se sve ne poveze.
Rernu zagrejte na 175 °C.
Kalup uski za kolace (Cake,Kastenform,ili za hleb kalup)dobro podmazite maslacem i pospite sa brasnom.
Sipajte pripremljenu masu u kalup i pecite na donjoj pregradi u rerni oko 60 min.
(Pomocu
drvene cackalice isprobajte da li je pecen kolac tako sto cete u
sredinu zabosti cackalicu,i ako je suva kolac je pecen).
Pecen kolac ohladite i okrenite ga na tacnu usko za serviranje.
Za
glazuru u posudu stavite secer u prahu dodajte cedjeni limunov
sok,dobro promesajte i dodajte par kasika vode dok vam masa se ne poveze
i bude bijela,gusca ali pogodna da se namaze po kolacu.
Premazite
pomocu spatule po kolacu i stranicana kolaca,po zelji odmah dok se jos
glazura nije stegla,a to bude brzo pospite sa sjeckanim pistacima,ili po
zelji,ili ostavite tako samo sa glazurom..
Ohladjeni seci na snite..
Umesto arome limuna moze biti i kolac od narandze tako sto sve zamenite narandzom!!!
Kolač sa šljivama posno, sa voćem, sitni kolači Старији постови Почетна
jedan od kolača koji me sjećaju na djetinjstvo....prhka donja kora se
odlično slaže sa šljivama i mekim gornjim biskvitom..... moja mama ga je
znala praviti i sa domaćim gustim džemom od šljiva.
Sastojci:
donja prhka kora:
350 gr. brašna
200 gr. margarina
100 gr. šećera
1 jaje
1/2 kesice praška za pecivo
malo soli
fil:
1 kg. svježih šljiva
šećer po ukusu
ili domaći gusti džem od šljiva
ili domaći gusti džem od šljiva
gornja biskvitna kora:
2 jaja
8 kašika brašna
8 kašika šećera
8 kašika ulja
8 kašika mlijeka
1/2 kesice praška za pecivo
malo kore od limuna
malo kore od limuna
Priprema:
prvo oprati i očistiti šljive od košpica pa ih štaviti u šerpu i
dinstati na laganoj vatri dok ne ispari sok.pred kraj dodati šećer i
dinstati par min. da se šećer otopi.sve pustiti da se ohladi.
*ako vam se čini da je dosta tečan,može se dodati 2 kašike pšeničnog griza i promješati.griz će tokom pečenja upiti višak tečnosti i zgusnuti fil.
izraditi margarin,jaja,šećer i so.brašno pomješati sa praškom za pecivo pa to dodati umućenoj smjesi i rukom umjesiti glatko tijesto.tijesto ostaviti oko 1'h u frižideru a zatim ga razviti na veličinu pleha i staviti ga po dnu,kao donju koru.
preko tijesta u plehu staviti ohlađeni fil od šljiva,poravnati i to staviti u zagrijanu rernu (na 200*C) pa peći 15-20 min.
u međuvremenu umutiti biskvit-jaja i šećer dobro umutiti žicom-NE MIKSEROM ,pa dodati ulje,mlijeko i koru od limuna.brašno pomješati sa praškom za pecivo pa dodati umućenoj smjesi i lagano ga sjediniti.
nakon 15ak min. izvaditi pleh iz rerne i preko šljiva izliti tijesto za biskvit pa smanjiti rernu na 180*C i kolač peći još 35 min.
ohladiti kolač pa ga posuti šećerom u prahu i izrezati na kockice ili štanglice.
*ako vam se čini da je dosta tečan,može se dodati 2 kašike pšeničnog griza i promješati.griz će tokom pečenja upiti višak tečnosti i zgusnuti fil.
izraditi margarin,jaja,šećer i so.brašno pomješati sa praškom za pecivo pa to dodati umućenoj smjesi i rukom umjesiti glatko tijesto.tijesto ostaviti oko 1'h u frižideru a zatim ga razviti na veličinu pleha i staviti ga po dnu,kao donju koru.
preko tijesta u plehu staviti ohlađeni fil od šljiva,poravnati i to staviti u zagrijanu rernu (na 200*C) pa peći 15-20 min.
u međuvremenu umutiti biskvit-jaja i šećer dobro umutiti žicom-NE MIKSEROM ,pa dodati ulje,mlijeko i koru od limuna.brašno pomješati sa praškom za pecivo pa dodati umućenoj smjesi i lagano ga sjediniti.
nakon 15ak min. izvaditi pleh iz rerne i preko šljiva izliti tijesto za biskvit pa smanjiti rernu na 180*C i kolač peći još 35 min.
ohladiti kolač pa ga posuti šećerom u prahu i izrezati na kockice ili štanglice.
Нема коментара:
Постави коментар