Bougatsa (bugaca) - slatka grčka pita sa grizomAliki
Sastojci
450 gr. kora za baklavu ili za pitu, po želji
150 gr. istopljenog maslaca za premazivanje kora
za fil
1,5 l mleka
200 gr. griza
200 do 250 gr. šećera, koliko volite slatko
2 vanilin šećera
malo soli
2 vrhom pune kašike maslaca
za posipanje
šećer u prahu i cimet
Priprema
Prokuvati šećer i mleko. Dodati griz, vanilu i so i kuvati desetak minuta na umerenoj vatri da se griz skuva. Skloniti sa vatre i dodati 2 vrhom pune kašike maslaca i dobro izmešati da se dobije fina ujednačena krema. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Podmazati maslacem dublju tepsiju dimenzija otprilike 23x34 cm. i ređati polovinu kora tako da sa svake strane tepsije ostane jedan deo kora da bi se kasnije fil zamotao da ne iscuri prilikom pečenja. Svaku koru posebno premazati istopljenim maslacem pa onda staviti drugu i tako redom. Istresti fil, saviti kore preko njega, opet ih premazivati maslacem i onda staviti i preostale kora preko , svaku premazati maslacem, i gornju. Kore uvek malo podvući sa strane oko ostalih. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, dok dobro ne porumeni. Toplo iseći na kocke i kada se malo prohladi posuti šećerom u prahu i cimetom.
Maslac kada istopite ocedite ga, da onaj beli deo, proteini, ostanu, nisu potrebni, a kore se premazuju samo sa čistim maslacem da bi bile što hrskavije.
Kokos kolač sa čokoladom i grizom
Sastojci
kora
2 jaja
10 kašika šećera
10 kašika mleka
8 kašika brašna
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika kokosa
1 prašak za pecivo
fil
7,5 dcl. mleka
250 gr. maslaca ili margarina
10 kašika šećera
100 gr. čokolade
100 gr. kokosa
1 vanilin šećer
5 kašika griza
Priprema
za koru
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati žumaca, dobro umutiti pa dodati i sve ostale sastojke. Izmešati i izliti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju srednjih dimenzija.
Peći pu prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 12-15 minuta.
fil
Sve sastojke, osim griza, staviti u mleko da se istope i prokuvaju. Zakuvati i griz, kuvati desetak minuta na srednjoj temperaturi i toplo rasporediti na kolač.
Ostaviti nekoliko sati u frižider da se ohladi i stegne.
Posuti kokosom ili staviti šlag.
Нема коментара:
Постави коментар