300 keksića
http://finebaking.blogspot.com/2009/04/uvrnuti-keksici.html
http://sweetcorner-jasenka.dobrahrana.jutarnji.hr/
Prvi na popisu bili su Non plus ultra iz knjige ” Slastice u Hrvata”, a isti recept možete pronaći ovdje. Oduševili su me simpatičnim i dekorativnim izgledom, a pogotovo jednostavnošću. Za cca 50 komada potrebno Vam je slijedeće:
Tijesto: 280 g oštrog brašna, 250 g maslaca, 3 žumanjka, 50 g šećera, 1 vanilin šećera
Nadjev: 3 bjelanjka, 200 g šećera u prahu , marmelada od marelice za spajanje kolutića
Maslac
i brašno razmrvite rukama, dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer i
umijesite glatko tijesto, kojeg stavite u hladnjak na sat dva. Tijesto
nakon stajanja premijesite i tanko ga razvaljajte i čašicom od rakije
izrezujte kolutove i slažite jedan pored drugog u pleh prekriven pek
papirom.
Bjelanjke
istucite u čvrsti snijeg i postupno dodavajte šećer dok ne dobijete
gustu smjesu. Slastičarskom vrećicom nanesite na svaki kolutić po malo
snijega i pecite na 1800 stupnjeva 15 do 20 minuta, ali to ovisi i o
pećnici, meni su se kraće pekli. Samo treba pripaziti da šaum ne
potamni. Kad su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade i
prosuše. Zatim na svaki
kolutić nanesite malo marmelade od marelica i spojite po dva kolutića.
Ja sam svoje ostavila u otvorenoj kutiji preko noći da se skroz posuše.
Drugi na popisu su bili bakini medenjaci.
Bakin stari recept za medenjake ne sadrži nikakvu masnoću i radi se sa
crnim brašnom. Ja sam ih davno radila sa integralnim, ali integralno
brašno nije baš zahvalno za keksiće, a u kombinaciji sa bijelim to više
ne bi bilo to. Sad sam imala crno brašno i učinak je potpuno drugčiji,
mada su obje verzije fine.
Sastojci koji su Vam potrebni za bakine medenjake, za oko 40 komada su slijedeći:
2 jaja1,5 dl meda što tamnijeg 5 dl crnog brašna ili integralnog
najmanju čajnu žličicu soda bikarbone
4 žlice šećera
na vrh žličice cimeta
malo soli
par kapi arome vanilije
2 jaja1,5 dl meda što tamnijeg 5 dl crnog brašna ili integralnog
najmanju čajnu žličicu soda bikarbone
4 žlice šećera
na vrh žličice cimeta
malo soli
par kapi arome vanilije
40 polovica oraha
Jaja,
med i šećer dobro izmiksati, dodati cimet i opet promiješati. Brašno
prosijati sa sodom bikarbonom i dodati sol. Lagano umiješati brašno u
smjesu od jaja i meda. Promiješajte, pa vlažnim rukama oblikujtekuglice
veličine oraha i stavljajte na pek papir, sa malim razmakom jednu od
druge.Ako vam je smjesa premekana, (a to ćete nabolje znati ako jednu žlicu smjese stavite na pek papir i ako se počne jako preljevati i širiti), dodajte još malo brašna, ovo napominjem u slučaju da koristite integralno brašno. Na sredinu svakog medenjaka stavite badem, orah ili lješnjak. Ako koristite integralno brašno ne zaboravite ostaviti dosta mjesta oko svakog keksića jer će se medenjaci širiti u toku pečenja. Pecite 10-tak minuta na 180 stupnjeva. Kad su pečeni, izvadite ih iz pleha, pustite da se ohlade i ukrašavajte po želji.
Po želji možete dodati muškatni orašcic ili neki drugi začin, kao i arome koje vam najviše odgovaraju. Bakin izvorni recept je “čist” dakle bez ikakvih začina i aroma, čak i bez cimeta.
Treći na redu su bili moji keksići s marmeladom, čije tijesto koristim za staklenjake, pa ponavljam recept.
Sastojci za 100 komada:
500 g brašna
250 g maslaca ili margarina
1 prašak za pecivo
sok od pola limuna
naribana korica od jednog limuna1 jaje
200 g šećera
Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte narezani maslac ili margarin i rukama mrvite smjesu. Dodajte jaja i šećer, te limunovu koricu i sok i zamijesite glatko tijesto, stavite ga u hladnjak na pola sata. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i vadite oblike po želji i slažite na pleh obložen pek papirom. Pecite ih cca 10 minuta na 180 stupnjeva, ne smiju potamniti.
Četvrti su naravno bili Miliczini i Magdini paprenjaci:) Teško je riječima opisati okus i miris tih predobrih keksića, koji su po mom mišljenju ravni originalu, ako ne i bolji. Recept možete pronaći ovdje. Ja sam ih radila od pola smjese, ispadne ih 40 komada, ali moji kalupi za paprenjake su poprilično veliki.
I peti su legendarne vanilin kiflice na kojima sam odrasla i radim ih po maminom receptu, mada su svi recepti tu negdje….S tim kiflicama nema greške, nisam još upoznala nekoga tko ih ne voli.
Sastojci za cca 70 kiflica su slijedeći:280 g brašna (pola oštro, pola glatko)
200 g maslaca
80 g šećera
100 g oraha
1 bjelanjak
2 vanilin šećera
šećer u prahu
Brašno, maslac, šećer orahe ili bademe, bjelanjak i vanilin šećer promiješajte i zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na sat vremena. Oblikujte male kiflice i slažite na pleh obložen pek papirom i pecite cca 10 minuta na 180 stupnjeva. Još tople uvaljajte u šećer u prahu i pospremite u limenu kutiju.
Punjeni keksići s višnjama
Sigurno
se pitate zašto sam ih nazvala keksići kad izgledaju kao male pitice, i
pretpostaviti je da je tijesto kao za pitu, ali nije. Tijesto je moje
omiljeno za keksiće (keksići s marmeladom i linoladom) i ono je baza za
većinu mojih keksića. Koliko je dobro, uvjerila sam se još jednom, jer
odlično podnosi svakakve kombinacije, i doista je vrlo podatno. Rezulat
je bio fantastičan, nadjev od višanja u tom mekanom, prhkom i finom
tijestu, koje je svakim danom sve mekše i mekše…
Potrebno Vam je za cca 35 keksića:
500 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
2 jaja
1 čajna žličica cimeta
Potrebno Vam je za cca 35 keksića:
500 g brašna
200 g šećera
1 prašak za pecivo
250 g maslaca
2 jaja
1 čajna žličica cimeta
Nadjev od višanja400 g višanja, konzerviranih ili svježih
50 g šećera
100 ml soka od višanja
pola čajne žličice cimeta
25 g gustina
50 g šećera
100 ml soka od višanja
pola čajne žličice cimeta
25 g gustina
i još…
šecer u prahu
šecer u prahu
Brašno promiješajte sa praškom za pecivo i cimetom, te rukama izmrvite
maslac sa smjesom od brašna. Dodajte jaja i šećer, zamijesite glatko
tijesto i podijelite ga u dva dijela. Zamotajte ga u prozirnu foliju i
stavite u hladnjak na sat vremena.
Višnje ako su iz kompota dobro
ocijedite i sačuvajte 100 ml soka. Stavite ih u posudu sa cimetom,
šećerom i sokom i kuhajte dok se sav šećer ne rastopi. Izmiksajte
štapnim mikserom, ali ne kao pire, nego krupnije. Na kraju dodajte
gustin, dobro promiješajte i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu.
Ostavite da se smjesa skroz ohladi.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Pola količine tijesta premjesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte na debljinu cca pola cm, i nožem režite pravokutnike 5X9 cm. Na svaki pravokutnik stavite po 2 žlicice smjese, ili po želji više, ravnomjerno od kraja do kraja, zarolajte tako da vam zadnji kraj tijesta samo malo prelazi prvi dio, kako vam ne bi bile predebele rolice. Dakle, rolica bi trebala imati samo jedan sloj tijesta, osim malog dijela gdje se spaja kraj tijesta. Prstima malo stisnite taj kraj tijesta da se slijepi i taj dio stavljajte kao donji dio rolice da se peče. Ako je potrebno malo s rukama oblikujte rolicu i pritisnite da se nadjev vidi i sa strane. Svaku nožem 3 do 4 puta zarežite po površini.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pleh obložite pek papirom. Pola količine tijesta premjesite na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte na debljinu cca pola cm, i nožem režite pravokutnike 5X9 cm. Na svaki pravokutnik stavite po 2 žlicice smjese, ili po želji više, ravnomjerno od kraja do kraja, zarolajte tako da vam zadnji kraj tijesta samo malo prelazi prvi dio, kako vam ne bi bile predebele rolice. Dakle, rolica bi trebala imati samo jedan sloj tijesta, osim malog dijela gdje se spaja kraj tijesta. Prstima malo stisnite taj kraj tijesta da se slijepi i taj dio stavljajte kao donji dio rolice da se peče. Ako je potrebno malo s rukama oblikujte rolicu i pritisnite da se nadjev vidi i sa strane. Svaku nožem 3 do 4 puta zarežite po površini.
Pecite cca 10 minuta, ovisno o pećnici, tijesto ne smije potamniti,
iako je tijesto tamnije boje od cimeta. Još moraju biti mekani kad ih
izvadite. Ostavite da se ohlade i pospremite ih u limenu kutiju, ali
nemojte ih slagati jedan na drugog da se ne slijepe, nego izmedju
stavite pek papir. Posipajte ih šećerom u prahu.
Keksici su još mekaniji idući dan, tako da i ako stoje na zraku, a ne u limenoj kutiji oni se neće osušiti. Nadjev možete kombinirati po želji, možete staviti skoro svaku vrstu voća, marmeladu, vocne umake….
Keksici su još mekaniji idući dan, tako da i ako stoje na zraku, a ne u limenoj kutiji oni se neće osušiti. Nadjev možete kombinirati po želji, možete staviti skoro svaku vrstu voća, marmeladu, vocne umake….
Ferrero rocher u kućnoj radinosti
Kad sam se konačno odlučila isprobati ove nadaleko poznate
kuglice, preplavilo me more recepata. Svi su bili više manje tu negdje
što se tiče količine sastojaka, tako da sam se odlučila za jedan koji se
na kraju pokazao kao savršen recept i vjerna kopija pravom Ferreru. U
original receptu, autor ne oblaže kuglice krokantom, kao što to ide u
originalu, ali ja sam se ipak odlučila biti što vjernija originalu. Blog
autora se nalazi ovdje, ali recept više ne mogu pronaći na blogu.
100 g grubo samljevenih napolitanki od lješnjaka
150g preprženih i grubo samljevenih lješnjaka
200 g čokoladnog namaza
250 g čokolade + 2 žlice ulja
70 g krokanta
Napolitanke, lješnjake i namaz dobro promiješajte. Ako je smjesa premekana stavite je u hladnjak na pola sata.
Od smjese napravite male kuglice i stavite ih u hladnjak na 45 minuta da očvrsnu prije nego ih obložite čokoladom .
Čokoladu i ulje otopite na pari i ostavite da se malo ohladi.
Svaku kuglicu uvaljajte u krokant pa umočite u čokoladu, ocijedite i ostavite da se čokolada stisne na hladnom mjestu.
100 g grubo samljevenih napolitanki od lješnjaka
150g preprženih i grubo samljevenih lješnjaka
200 g čokoladnog namaza
250 g čokolade + 2 žlice ulja
70 g krokanta
Napolitanke, lješnjake i namaz dobro promiješajte. Ako je smjesa premekana stavite je u hladnjak na pola sata.
Od smjese napravite male kuglice i stavite ih u hladnjak na 45 minuta da očvrsnu prije nego ih obložite čokoladom .
Čokoladu i ulje otopite na pari i ostavite da se malo ohladi.
Svaku kuglicu uvaljajte u krokant pa umočite u čokoladu, ocijedite i ostavite da se čokolada stisne na hladnom mjestu.
Нема коментара:
Постави коментар