понедељак, 11. август 2014.

Samo još jedna pogača… 4



Sastojci
Tijesto (slatko)
600 g brašna
1 suhi kvasac (7g)
4  žlice šećera
1 jaje sobne temperature
25 g mekanog margarina
100 g kiselog vrhnja sobne temperature
oko 150 ml mlakog mlijeka
Nadjev
3 žlice margarina, rastopljenog, mlakog
2- 3 čajne žlice cimeta
Premazivanje
1 jaje

Priprema
U posudu stavite brašno, kvasac, šećer, margarin, vrhnje i mlijeko te zamijesite glatko, ali tvrđe tijesto (mlijeko dodavajte postupno). Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u posudu, poklopite poklopcem i ostavite na toplom da se digne.

Lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto podijelite na 4 jednaka komada.
Tri komada tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug, promjera  oko 22 cm. Jedan krug stavite na lim i premažite ga margarinom i posipajte mješavinom šećera i cimeta. Poklopite drugim komadom pa i njega premažite margarinom i posipajte mješavinom, poklopite ga trećim komadom tijesta te i njega premažite margarinom i posipajte ostatkom mješavine. Četvrti komad razvaljate da bude veći od prethodnih, stavite ga na naslagane krugove pa mu krajeve zataknite ispod. Taj četvrti krug nemojte premazivati.
Dobiveno naslagano tijesto režite 1-2 cm od ruba prama sredini, da dobijete 16 komada.
Zatim svaku od tih 16 komada zaokrenite oko njegove osi, sve ih zaokrenite u istom smjeru.
Pogaču ostavite na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije. Premažite ju umućenim jajetom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C, pecite ju oko pola sata.


Izvor: pogača je rađena po uzoru na pogače Valentine Zurkan.

Нема коментара:

Постави коментар